Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler

Gürcistan’ın başkenti Tiflis, hem hafta sonu kaçamağı için düşünebileceğiniz, hem de uzun tatil planı yapabileceğiniz bir yer. Üstelik Türkiye için vize istemeyen, hatta nüfus kağıdıyla girebileceğiniz, uçakla 2 saat mesafede bir şehir. Uçuş saatleri de çok uygun olduğu için dopdolu bir hafta sonu yaşayacak şekilde tatilinizi planlayabilirsiniz. Pasaportsuz, vizesiz ve ucuz yurt dışı tatili yapmak isteyenler için Tiflis gezisi biçilmiş kaftan. Bahar ve yaz aylarında ziyaret edebileceğiniz çevresindeki şarap bağları rotaları, kışın gidebileceğiniz kayak merkezleri ve doğal güzellikleriyle de daha uzun süreli bir tatil geçirebilirsiniz. 2013 yılından beri Tiflis’e turist olarak sık sık geliyordum, yaklaşık 2 yıldır da eşim ve oğlumla burada yaşıyoruz. Tiflis gezilecek yerler, Tiflis konaklama, Tiflis ulaşım, Tiflis hava durumu, Tiflis yeme içme hepsi hakkında epey bilgiye sahibiyim, Tiflis gezi planı yaparken umarım benim hazırladığım Tiflis rehberi faydalı olur. Tiflis’i bir de benden okuyun, işte size yerlisinden bol detaylı Tiflis gezi rehberi!

Tiflis Noel Pazarları 2022-2023

tiflis-gezi-rehberi
Tiflis Gezi Rehberi: Kaleden şehir manzarası

Tiflis Gezi Rehberi

Tiflis Nerede? Tiflis Hakkında Genel Bilgiler

Karadeniz’in doğu kıyısında, Güney Kafkasya’da yer alan Gürcistan, Türkiye’nin kuzey doğu komşusudur ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinden biridir. Gürcistan genel olarak sanata düşkün bir ülke ve şehrin tüm sokaklarında birçok heykel ve tatlı detaylar görüyorsunuz. Bu yüzden sadece hafta sonu için gittiğim zamanlarda bile, başka şehirlerde daha uzun sürede çektiğim kadar fotoğraflık malzeme buluyordum. Gürcüler anaerkil bir toplum, yani evin reisi kadınlar. Mesela birçok dilde anne anlamına gelen “mama” baba, “deda” anne anlamında kullanılıyor. Hatta şehrin simgesi olan dev heykel “Kartlis Deda” da bir kadın ve Gürcülerin anası olarak anılıyor. Ülkede Ortodoks Hristiyan nüfusu %85 civarında, %10 da Müslüman var. Para birimleri Lari(GEL) ve şu anda 2 TL’ye karşılık geliyor, paraları bizden daha değerli olmasına rağmen bütçe dostu bir şehir olduğunu belirteyim. Tiflis gezi bütçesi Türkiye’deki bir tatilden pahalıya mal olmayacaktır hatta bazı kalemlerde Tiflis’te fiyatlar daha uygun olduğundan ucuza bile gelir. Yani Tiflis ucuz mu diye merak ediyorsanız, genel olarak ucuz olduğunu söyleyebilirim. Tiflis güvenli mi? Tiflis halkı nasıl? soruları için de cevap vereyim. Eskiden Gürcistan’da güvenlikle ilgili kötü hikayeler varmış ama o günler çok eskide kalmış, şu anda hem Tiflis hem de ülkenin geri kalanı gayet güvenli. Tiflis halkı da genel olarak sıcak kanlı, eğlenmeyi bilen, zaten kaba olan dilleriyle bağıra bağıra konuşmayı seven bir halk. 🙂 Yazının sonunda işinize yarayabilecek birkaç Gürcüce kelime de paylaşacağım.

tiflis-gezi-rehberi
Tiflis Gezi Rehberi: Abanotubani

Tiflis Gezi Rehberi: Tiflis’e nasıl gidilir? Tiflis’te Ulaşım

Türkiye’den Tiflis’e THY, Pegasus ve Atlas Global’in direkt uçuşları var, günde birkaç sefer yapıyorlar. Dönem dönem kampanyalar oluyor ve gerçekten çok ucuza Tiflis uçak bileti bulunabiliyor. Tiflis’e gitmenin en güzel yanı pasaporta bile ihtiyacınız olmaması. Yakında hizmete açılacak olan Bakü-Tiflis-Kars treni ile buraya trenle gelme şansınız da olacak, sabırsızlıkla bekliyoruz. Tiflis’te toplu taşıma mevcut, ben pek kullanmasam da bildiğim kadarıyla bilgi vermeye çalışayım. Öncelikle Tiflis havaalanından merkeze otobüsle ulaşımdan bahsedeyim. 37 numaralı otobüs ile şehir merkezine gidebilirsiniz. Otobüsün son durağı merkez tren istasyonu oluyor, şehir merkezinde inmek için Özgürlük Meydanı durağı en ideali. Bu otobüs sabah 7’den gece 11:40’a kadar her 15-20 dakikada bir kalkıyor, ücret yalnızca 0.5 GEL. Gece 11’den sabah 6’ya kadar ise 137 numaralı otobüs hizmet vermeye başlıyor, sonuç olarak Tiflis havaalanına 24 saat boyunca toplu taşıma ile ulaşabiliyorsunuz. Şehir içi ve şehir dışı ulaşımda Marshrutka denilen sarı minibüslerle pek çok yere gidebiliyorsunuz, gideceğiniz yere göre ücretler 0.80 GEL’den başlıyor. Rotalar ve fiyatlar hakkında detaylı bilgi için şu siteye bakabilirsiniz. Diğer ulaşım aracı otobüsler, eski tip sarı otobüsler ile yeni mavi veya yeşil otobüsler var. Otobüs rotaları ve ücretler için şu siteyi inceleyebilirsiniz.

Son olarak şehirde iki tane metro hattı var, 2 GEL tutarındaki MetroMoney kartı alıp onu doldurarak metroyu kullanabilirsiniz. Bu kart aynı zamanda Kartlis Deda’ya çıkmak için kullanılan teleferikte de geçiyor.  Hem metro hem otobüste tek yön fiyatı 0.50 GEL. Araba kiralamak Tiflis’teyken en son düşüneceğiniz şey olmalı bence, epey pahalıya gelir. Ancak çevre yerlere gitmeyi düşünürseniz, sadece oralara gideceğiniz günlerde araba kiralayabilirsiniz, onun için de tur hizmetleri veren özel şoförlü araçları öncelikli olarak düşünebilirsiniz. Hem özel hem grup turları şuradan inceleyebilirsiniz. Bu arada Tiflis’te hem sağda hem solda direksiyon görebilirsiniz ama trafik bizdeki gibi sağdan akıyor. Bir diğer seçenek de yukarıda bahsettiğim marshrutka’ları kullanmak. Bence şehir içi ulaşımda Yandex.Taxi uygulamasını indirip buradan taksi çağırmak en mantıklı seçenek, hem ucuz hem de güvenli ve rahat bir şekilde ulaşımı sağlayabilirsiniz. Ben bile kendi arabam olduğu halde çoğunlukla şehir içi ulaşımında Yandex.Taxi tercih ediyorum. Normal taksilere her zaman güven olmuyor, kafalarına göre fiyat belirleyebiliyorlar. Bir de hepsi İngilizce bilmediği için gideceğiniz yeri tarif etmek zor olabiliyor. Ulaştırmanın bir diğer kolu olan telefonla iletişimden de bahsedeyim, eğer uzun kalacaksanız bir telefon hattı edinmeyi düşünebilirsiniz. Ben Magti kullanıyorum, size de tavsiye ederim. Gürcistan’ın pek çok yerini geziyoruz, hiç çekmeme problemi yaşamadım. İnternet, sms ve konuşma paketleri hakkında detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz. Eşim ise Geocell kullanıyor, onun da sıkıntı yaşadığını duymadım. Geocell paketleri hakkında detay için de şu sayfayı inceleyebilirsiniz. Hat almazsanız da şehrin bazı yerlerinde ücretsiz internet oluyor, Tbilisi Loves Yuo veya Free Wifi olarak görünüyor, ayrıca tabi ki tüm restoran ve kafelerde de internet mevcut.

tiflis-gezi-rehberi
Tiflis Gezi Rehberi: Metekhi Kilisesi’nden eski şehir manzarası

Tiflis Gezi Rehberi: Tiflis’e ne zaman gidilir? Tiflis’te hava durumu

Birkaç kez gitme fırsatı bulmuş biri olarak Tiflis’e gitmek için en uygun zamanın ilkbahar ve sonbahar ayları olduğunu söyleyebilirim, özellikle Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim ayları seyahat için en ideal zamanlar. Bol yeşillik içinde şehir çok daha güzel oluyor, ayrıca sıcaklardan bunalmıyor, ya da şehrin kuru soğuklarında donarak gezmek zorunda kalmıyorsunuz. Tiflis, genel olarak Türkiye’nin Marmara bölgesi ile uyumlu br iklime sahip ancak tabi birebir aynı gitmiyor. Kışın İstanbul soğuğu gibi oluyor ama Tiflis’e hiç kar yağdığını görmedim mesela, burası pek kar almıyor. Yazın sıcaklık gerçekten çok yüksek oluyor, o yüzden ben yazın seyahat etmeyi de çok tavsiye etmiyorum. Buraya taşındıktan sonra, ilk sene yazın bir kısmını Tiflis’te geçirmiş ve gündüzleri zorunda kalmadıkça dışarı hiç çıkmamıştım. Bu sene Mayıs ortasında ayrılıp Ekim ortasında şehre dönüş yapmayı tercih ettim. Kazbegi, Kakheti gibi çevre yerlere de vakit ayırmayı düşünüyorsanız yazın seyahat etmek daha mantıklı olur tabi.

tiflis-gezi-rehberi
Tiflis Gezi Rehberi: David Agmashenebeli Caddesi

Tiflis Gezi Rehberi: Tiflis’te nerede kalınır? Tiflis Konaklama Tavsiyeleri

Tiflis’te gidilmesi gereken turistik yerlerin çoğunluğuna yakın olmak için Eski Tiflis civarında bir yerler seçmeniz mantıklı olacaktır. Hem de birçok güzel restoran ve bar bu bölgede yer alıyor. Rustaveli civarı da yine konaklamak için ideal yerlerden biri, çoğu aktiviteye yürüme mesafesindesiniz. Tiflis’in nezih semtlerinden olan Vake‘yi de konaklama için önerebilirim. Burada da her geçen gün yeni ve güzel kafeler açılıyor, çevresinde parklar ve alışveriş olanakları da mevcut ancak çoğu turistik aktivite için araç kullanmanız gerekecektir. Fiyatları biraz yüksek ama stil sahibi otellerde kalmayı sevenlere bu civardaki Rooms Hotel’i kesinlikle tavsiye ederim. Odaların ve ortak kullanım alanlarının dekorasyonu da çok şık, ben bayıldım. Hemen yanında yer alan Stamba Hotel de dekorasyonuna bayıldığım bir yer. Bu iki otel Adjara Group bünyesinde yer alıyor, genel olarak tarzları çok hoşuma gidiyor. Aynı grubun daha hesaplı ve şehrin başka bir bölgesinde olan oteli de Fabrika, burası hem hostel hem de iki kişilik odalar bulunuyor. Aynı zamanda avlusunda pek çok mekana ev sahipliği yapıyor.

tiflis-gezi-rehberi
Tiflis Gezi Rehberi: Rooms Hotel

Tiflis Gezi Rehberi: Tiflis Otel Önerileri

Tiflis’te konaklama sorusu çok geldiği için bu konuya özel detaylı bir yazı hazırladım. Hem Tiflis’te konaklamak için ideal bölgelerden bahsettim hem de bütçe dostu çok güzel oteller buldum, yalnız gezginler için hostel önerilerim de var, mutlaka bu yazıyı okuyun.

Tiflis’te Nerede Kalınır? Her Bütçe için Tiflis Konaklama Önerileri

Bütçe hiç önemli değil diyorsanız, o zaman şimdi sayacağım otellerden birinde ya da yukarıda bahsettiğim Adjara Group otellerinde kalmanızı öneririm. Bu otellerin fiyatları en ucuz 160$’dan başlıyor. Ambassadori Tbilisi Hotel, Radisson Blu Iveria Hotel, Tbilisi Marriott Hotel

Tiflis Airbnb Konaklama Önerileri

Tiflis’teki diğer uygun konaklama alternatifleri için tıklayın.

tiflis-gezi-rehberi
Tiflis Gezi Rehberi: Fabrika

Tiflis’te ne yenir? Tiflis’te nerede yemek yenir? Tiflis gece hayatı nasıldır?

En sevdiğim soru bu benim. Bir yere gittiğim zaman oranın kendine has yemeklerini tatmaya bayılırım. Gürcistan mutfağı bizim ağız tadımıza uygun, genelde hamur işi ve et üzerine kurulu bir mutfakları var. Tiflis gece hayatı da oldukça renkli, Gürcüler eğlenmeyi gerçekten çok seviyor ve arkadaşlarıyla program yapmaya önem veriyor. Gürcistan’da yeme içme konusunu detaylı bir şekilde öğrenmek için sizi Gürcü Yemekleri ve Gürcü İçecekleri yazımı okumaya davet ediyorum. 🙂 Tiflis’te deneyip beğendiğimiz mekanları paylaştığım Tiflis Yeme İçme Rehberi yazımı da okumanızı tavsiye ederim. Bu arada bir de Tiflis’te su konusundan bahsedeyim; biz evimize içmek için normalde dışarıdan su alıyoruz ama yemeklere, çay ve kahveye çeşme suyunu kullanıyorum, evde su kalmadıysa da çeşmeden içiyoruz. Sokaklardaki çeşmelerden su içmekte de bir sakınca yok, yanınıza pet şişenizi alıp çeşme gördükçe doldurabilirsiniz.

Tiflis’teki En İyi 7 Kahveci

Tiflis’te En İyi 7 Kahvaltı Mekanı

Tiflis’in En Güzel 7 Gürcü Restoranı

tiflis-gezi-rehberi
Tiflis Gezi Rehberi: Ethno Tsiskvili Restaurant

Tiflis Gezi Rehberi: Tiflis’te kaç gün kalınır?

Tiflis, başlıca turistik yerleri bir hafta sonunda gezebileceğiniz bir şehir ama çevresine vakit ayırmayı düşünürseniz çok daha fazla zaman ayırabilirsiniz. İki günden fazla kalmayı düşüneceklere biraz da Tiflis’in çevresinde nereleri keşfedebileceklerinden bahsedeyim. Gürcistan’ın Kekhati bölgesinde çok güzel bir şarap rotası var, bahar aylarında yemyeşil bağları gezip şarap tadımı yapabilirsiniz. Biz biraz keşfetmeye çalıştık, merak edenler Gürcistan Şarap Bağları Rotası: Kakheti Bölgesi Gezi Rehberi yazımı okuyabilirler. Tiflis ayrıca kayak merkezlerine yakınlığıyla da tercih edilebilecek bir şehir. Biz kayak severler olarak çok yakınındaki Gudauri’yi oldukça başarılı buluyoruz, kış için tavsiye ederim. Bir diğer kayak alternatifi de Bakuriani, özellikle çocuklu aileler için tavsiye ederim. kayakçılar için uygun bir yer. Biraz daha uzaklaşmayı düşünürseniz, harika doğa manzaraları ve belki trekking için Kazbegi‘yi tavsiye ederim. Mestia da hem Svan kuleleri hem de kayak imkanıyla seyahat severler için muhteşem bir rota.

Tiflis’ten gidebileceğiniz tüm günübirlik turları incelemek için şuraya tıklayabilirsiniz.

DSC07167-2.jpg
Tiflis Gezi Rehberi: Mestia

Tiflis Gezi Rotası ve Tiflis Gezilecek Yerler

Tiflis’te gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen, bir hafta sonunda rahatlıkla gezebileceğiniz yerleri sıralamaya çalışacağım. Ben misafirim geldiğinde hangi sırayla gezdiriyorsak size de o rota sırasıyla yazıyorum. Hadi o zaman beraber bir Tiflis turu atalım. 😉

Tiflis gezilecek yerler  – Abanotubani: “Banyo Bölgesi” anlamına gelen, sülfür banyoları ile tanınan, şehrin antik çağlardan kalan tarihi bir bölgesidir. Kayalıkların üzerine inşa edilmiş rengarenk cumbalı evleri de çok güzeldir.

tiflis-gezi-rehberi

Tiflis gezilecek yerler – Sülfür Banyoları: Tiflis’te de bizdeki gibi bir hamam kültürü var, zaten Tiflis’in kelime anlamı da sıcak su kaynağı. Benim hiç girme fırsatım olmadı ne yazık ki, siz giderseniz tecrübenizi yorum olarak yazar mısınız? 🙂

tiflis-gezi-rehberi

Tiflis gezilecek yerler – Leghvtakhevi Şelalesi: Eskiden sadece Botanik Bahçesinden ulaşılan şelaleye artık sülfür banyolarını ve cumbalı evleri geçerek ilerlediğinizde ulaşabiliyorsunuz. Öyle çok büyük bir şelale değil ama yolunuz Abanotubani civarına düştüğünde bir uğrayın derim. Kışın giderseniz buz tuttuğunu görebilirsiniz.

tiflis-gezi-rehberi

Tiflis gezilecek yerler – Metekhi Kilisesi: Kula nehrinin kıyısındaki kayalıkların üzerine kurulu kilise ilk olarak 12. yüzyılda inşa edilmiş ve tarih boyunca defalarca yıkılıp yeniden yapılmış. Kilisenin hemen önünde şehrin kurucusu Vakhtang Gorgasali’nin bronz bir atlı heykeli bulunuyor. Buradan Tiflis’in çok güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

tiflis-gezi-rehberi

Tiflis gezilecek yerler – Narikala Kalesi: Tiflis’e ve Kura Nehrine yukarıdan bakan kalenin tarihi 4. yüzyıla dayanıyor. Kalenin duvarlarından İpek Yolunun panoramik manzaralarını görebilirsiniz. Kaleyi ziyaret etmek için fiyatı tek yön kişi başı 2.5 GEL olan teleferiğe binebilirsiniz. Şehrin en güzel manzaralarını görmek için mutlaka yukarı çıkmalısınız, benim tavsiyem teleferikle çıkıp yürüyerek inmeniz.

tiflis-gezi-rehberi

Tiflis gezilecek yerler – Aziz Nicholas Kilisesi: Narikala Kale kompleksinin içinde bulunan kilise 13. yüzyılda inşa edilmiş fakat daha sonra çıkan bir yangında harap olmuş. 1990lı yıllarda yeniden yapılmış ve günümüzdeki hali ortaya çıkmış.

Tiflis gezilecek yerler – Kartlis Deda: Sololaki Tepesinden şehri izleyen dev heykelin bir elinde dostluk için gelenlere bir tas dolusu şarap ve diğer elinde düşmanlık için gelenlere bir kılıç bulunuyor. Gürcülerin iki önceliğini temsil ettiğine inanılır; misafirperverlik ve özgürlük. Teleferik ile yukarı vardıktan sonra biraz yürüdüğünüzde karşınıza çıkacak.

tiflis-gezi-rehberi

Tiflis gezilecek yerler – Tiflis Botanik Bahçesi: Antik zamanların kraliyet bahçeleri zamanla arboretuma dönüşmüş. 1845 yılında bugünkü görünümüyle kurulduğu söyleniyor. Tiflis Botanik Bahçesi 128 hektarlık alana yayılmış hem yerel hem de dünyadan 3500’den fazla bitki çeşidine sahip, yürüyüş yapmak için ideal bir yer. Teleferik’in hemen önünde girişi var, isterseniz buradan botanik bahçesine devam edebilirsiniz.

Tiflis gezilecek yerler – Old Tbilisi: Tiflis’te muhtemelen en çok vakit geçireceğiniz yer burası olacaktır. Bu yazı boyunca saydığım birçok yapı eski şehir çevresinde yer alıyor. Tiflis’in en güzel kafeleri ve barları da çoğunlukla burada bulunuyor. Eski geleneksel evler de, adeta dantel gibi işlenmiş cumbalarıyla bence oldukça fotojenikler. Ayrıca sanat severler için galeriler ile ufak tefek hediyelikçiler de mevcut.

tiflis-gezi-rehberi

Tiflis gezilecek yerler – Barış köprüsü: Kura Nehri’nin üstünden geçen kıvrımlı bir yaya köprüsü bulunuyor. Şehrin en eski yerine bu tip bir mimariyle bu köprünün yapılması zamanında çok tartışmalara yol açmış ama şimdi Tiflis’in simgelerinden biri haline gelmiş durumda. Bence şehre değişik bir hava katıyor. Bu arada halk arasında bu köprüye Always Bridge de deniliyor, sebebi de köprünün üstünü kadın pedine benzetiyor olmaları. (Always ünlü bir kadın pedi markası olduğu için)

DSC07571-2.jpg

Tiflis gezilecek yerler – Gabriadze Saat Kulesi: 2010 yılında Rezo Gabriadze tarafından yaptırılan ilginç saat Eski Tiflis’te yer alıyor. Her saat başı, saatin en üstündeki balkondan bir melek çıkarak saat kaç ise o kadar çan çalıyor. Eğer öğlen 12 veya akşam 7’de orada olursanız, saatin ortasındaki minik metal perde açılıyor ve birkaç kukla dönüyor.

tiflis-gezi-rehberi
Ailem 🙂

Tiflis gezilecek yerler – Özgürlük Meydanı: Burası, üzerinde Aziz George’un heykeli olan büyük bir anıt göreceğiniz, Tiflis’in en meşhur meydanı. Sovyetler Birliği döneminde meydan önce “Beria Meydanı” ve daha sonra “Lenin Meydanı” olarak anılıyormuş. 1918 yılında Rus İmparatorluğunun çöküşünden sonra Gürcü Cumhuriyetinin kuruluşuyla Özgürlük Meydanı olarak ismi değiştirilmiş.

Tiflis gezilecek yerler – Rustaveli Bulvarı: Bulvara Ortaçağ’da yaşamış Gürcü şair Şota Rustaveli’nin ismi verilmiş. Özgürlük meydanından başlıyor ve şehrin önemli binalarının bir kısmı eşliğinde devam ediyor. Birçok restoran ve mağazanın bulunduğu, yaklaşık 1.5 km uzunluğundaki cadde boyunca yürümenizi tavsiye ederim. Bizdeki Bağdat Caddesi’ne benzetebileceğimiz bir yer.

Rustaveli-Caddesi-ve-Ozgurluk-Meydani-2

Tiflis gezilecek yerler – Gürcistan Ulusal Müzesi: Ülkenin eski ve yakın tarihini daha iyi anlamak için Rustaveli Caddesi üzerinde yer alan bu müzeyi gezebilirsiniz. İlk olarak 1825 yılında Rus İmparatorluğu Coğrafya Derneği tarafından kurulmuş. Günümüzdeki hali 13 müzenin koleksiyonlarının birleşiminden oluşuyormuş. Yerel turizm bürosu da burada bulunuyor, uğrayıp bir şehir haritası almayı unutmayın.

IMG_1724

Tiflis gezilecek yerler – Tiflis Devlet Opera ve Bale Tiyatrosu: Eğer görsel sanatlara ilginiz varsa burada bir gösteri izlemenizi öneririm. opera.ge adresinden hangi tarihlerde hangi bale veya opera olduğunu görebilirsiniz. Ben de instagram’dan ara sıra denk geldikçe, tiflis’te ne var ne yok paylaşıyorum, etkinlikleri paylaştığım öne çıkan hikayelerime şu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu arada opera binasının içine bilet olmadan giremiyorsunuz.

IMG_1817

Tiflis gezilecek yerler – Marjanishvili Caddesi: Klasik bir şekilde yenilenen caddedeki binalar 18.-19 yüzyıldan kalmış gibi görünüyor. Her bina sanatsal bir şekilde dekore edilmiş ve farklı renklerle boyanmış. Yolun iki yanında eski klasik zamanları andıran lamba direkleri var, çöp bidonlarını bile özel tasarlamışlar. Burada çok sayıda Türk dükkanı ve birkaç Türk restoranı olduğu için yerel halk arasında Türk Caddesi şeklinde de anılıyormuş.

DSC_0957

Tiflis gezilecek yerler – Sameba Katedrali: 2004 yılında inşa edilen “Holy Trinity” şeklinde de anılan katedral 101 metrelik yüksekliğiyle Gürcistan’ın en büyük kilisesi. Altın kubbesi hemen hemen Tiflis’teki herhangi noktadan görülür. Manastır, okul, otel ve beş tanesi yer altında bulunan dokuz şapelden oluşan kompleksin bir parçasıdır. Tarihi bir yapı değil ama yine de görkemli ve etkileyici bir yer.

DSC06349-2.jpg

Tiflis gezilecek yerler – Vake Park: 1946 yılında açılan park, daha önce konaklama için önerdiğim yerler arasında olan Vake’de yer alıyor. Özellikle güzel havalarda yerel halkın buluşma noktalarından biri olduğunu söyleyebilirim. Çocuklu aileler, çimlere yayılmak isteyenler ve yürüyüş sevenler için öneririm.

DSC07584-2.jpg

Tiflis gezilecek yerler – Mtatsminda Park: Fünikülerle ya da 90 ve 124 numaralı otobüslerle çıkabileceğiniz Mtatsminda tepesinde büyük bir lunapark var, hafta sonları da pazar kuruluyor. Parktaki oyunlara katılmayacaksanız giriş ücretsiz. Ayrıca tüm şehrin en yukarıdan görülebildiği yer burası, fazla zamanınız varsa çıkabilirsiniz.

IMG_8603 (1)

Tiflis gezilecek yerler – The Chronicle of Georgia: Tiflis denizinin yakınlarında yer alan Gürcistan Tarihçesi Anıtı, 1985 yılında Zurab Tsereteli tarafından yapılmaya başlanmış ancak tamamlanamamış. Biraz merdiven çıktıktan sonra sizi 30-35 metre yüksekliğinde 16 sütun karşılıyor. Bu sütunların üst kısmında krallar, kraliçeler ve kahramanlar bulunuyor, alt kısımda da İsa’nın hayatından hikayeler tasvir edilmiş.

IMG_8192-2.jpg

Tiflis içindeki geziniz umduğunuzdan kısa sürede biterse artan zamanda günübirlik turlara katılabilirsiniz, şuradan nerelere gidebileceğinize bakabilirsiniz.

Tiflis’in en güzel instagram noktaları için şu yazıya göz atabilirsiniz.

Tiflis’ten Hatıra Olarak Ne Alınır? Tiflis Alışveriş

Tiflis benim ilk defa turist olarak geldiğimde en çok hediyelik eşya aldığım yerlerden biriydi. Öncelikle eğer seviyorsanız mutlaka şarap alın, tarihin en eski şarap üreticisi olan ülkedesiniz sonuçta. Şarap kadehi olarak kullanılan boynuzlardan da almayı düşünebilirsiniz, Khantsi denilen bu boynuzlar gerçekten oldukça otantikler. Keçe ürünler de buralarda çok moda; keçeden oyuncaklar, şallar, pançolar, çantalar, çetikler ve daha neler neler. Papakha denilen, kuzu postundan yapılan uzun tüylü kalpaklar da eğlenceli bir anı olabilir. Bizim evde hem beyazı hem siyahı var bunların. 🙂 Şapka olarak bir de Svanların giydiği keçe takkeler var, Gürcü bayrağı desenliler filan oluyor, hatıra olarak alınabilir. Gürcistan’a özgü en güzel ürünler bence bunlar, hediyelik eşya almak için en uygun yerler de Eski Tiflis bölgesi ve Kuru Köprü pazarı. Eski Tiflis’te meydanın oralardaki Gallery Meidan 91 isimli dükkanı hediyelik eşya için önerebilirim, gezdiğim yerler arasında fiyatlar en uygun buradaydı.

DSC06323.JPG

Tiflis’te alışveriş – Meidan Bazaar: Eski Tiflis meydanda bir alt geçit içinde aklınıza gelebilecek her türlü hediyelik eşya ve yerel ürünü bulabileceğiniz otantik bir pazar. Alışveriş yapmayacak olsanız bile ortamı görün derim, oldukça fotojenik.

IMG_0754

Tiflis’te alışveriş – Dry Bridge Market: Alışveriş severler için bir bit pazarı önereceğim. Hem eski eşyaların, hem de Gürcülerin el emeği işlerinin ve sanat eserlerinin satıldığı Kuru Köprü’deki antika pazarını ziyaret etmeyi unutmayın. Her gün 10:00-17:00 arası açık ama hafta sonları daha fazla satıcı oluyor.

Tiflis Kuru Köprü Pazarı

Tiflis’e Çocukla Gidilir mi? Çocukla Tiflis

Çocukla Tiflis’e gitmeyi düşünenlerden çok fazla soru geliyor. “Çocukla Tiflis’te nereye gidilir” ve “Tiflis çocukla gezmeye uygun bir şehir mi” soruları en popüler olanlar. 🙂 Bu iki sorunun da cevabını detaylı olarak vermeye çalışacağım. Öncelikle Tiflis’in çocuklar için uygun olup olmadığından bahsedeyim. Ben çocukla gezme konusunda sadece bebek arabasıyla gezenlere uyarı yapabilirim, onun dışında herhangi bir sıkıntı öngörmüyorum. Bebek arabası özellikle eski Tiflis civarındaki taşlık yollarda biraz sinir bozucu olabilir ama ben dünyanın dört bir yanında, pek çok zor şartta bebek arabası kullandığım için alıştım sanırım, bundan rahatsız olmuyorum. Bir de alt geçitlerde merdiven inip çıkmada sıkıntı olabilir sadece.  Tiflis’te çocukla yapılabilecek aktivitelerden de bahsedeyim. Tiflis’in tepesinde yer alan ve dönme dolabını şehrin pek çok noktasından görebileceğiniz Mtatsminda lunaparkı çocuklar için eğlenceli olabilir. yukarıda da bahsettiğim Vake Park yine çocukların koşup oynayabileceği güzel bir park.  Oğlumun favori aktivitesi Gabriadze Saat Kulesi’ne gidip meleğin çan çalmasını izlemek, fırsat bulduğumuz her an gidiyoruz. Kartlis Deda’ya çıkan teleferik ise oğlumun diğer favorisi, buna da en az iki haftada bir biniyoruz. 🙂 son olarak Turtle Gölü ve etnografya Müzesi de çocukların gezmekten keyif alacağı bir yer olabilir. Biz Tiflis’e oğlumla ilk olarak o henüz 1.5 yaşındayken gelmiştik. Ondan sonra da sık sık turist olarak geldik ve en sonunda yaşamaya başladık. Oğlum Tiflis’i gerçekten çok seviyor, hatta dünyadaki en sevdiği yer olabilir. Çocuklar açısından da keyfili bir gezi olacağını düşünüyorum o yüzden.

tiflis-gezi-rehberi

Tiflis’in en sevdiğim yönlerinden biri de 7/24 açık olan eczane, döviz bürosu ve marketleri. Bu konularda ihtiyacınız olduğu zaman kafanız rahat olsun. 🙂

Bonus Öneri: Eşimin bana dinlettiği sevdiğim bir Gürcü şarkısını da yazmak istiyorum. Herkese hitap etmeyebilir tabi ama gittiği yerin müzik kültürünü de merak edenlerin bir dinlemesini tavsiye edeceğim. Giorgi Tiginashvili & Megi Gogitidze – Dilidan Dilamde. Nakaratında “akşamdan sabaha, sabahtan akşama seni seviyorum” gibi bir şeyler söylüyormuş. 🙂

Gelelim günlük hayatta işinize yarayabilecek, duyduğunuzda yabancılık çekmemenizi sağlayacak bazı kelimelere… Direkt okunuşlarını yazıyorum. 😉

Gamarcoba: Merhaba

Rogora har: Nasılsın

Kargad: İyi

Madloba: Teşekkürler

Arapris: Bir şey değil

Nahvamdis: Görüşürüz

Ugatsravat: Pardon

Ara: Hayır

Diyah: Evet

Angarişi: Hesap

Ramdeni: Ne kadar?

Vay mee: Aman Tanrım

Umarım yazılarım size rehber olur ve güzel bir Tiflis gezisi yaparsınız. Size şimdiden iyi tatiller! 😉

Instagram’a koyduğum Gürcistan fotoğraflarım için #hohhoyytgeorgia etiketini takip edebilirsiniz, yalnızca Tiflis için #hohhoyyttbilisi etiketine bakabilirsiniz. 😉

Daha iyi içerikler üretebilmem için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyorum.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

deniztarhan

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

38 Responses

  1. Göknur İkinci Göknur İkinci dedi ki:

    teşekkürler

  2. Deniz Deniz dedi ki:

    3,5 yasinda kizim var cocukla tiflise gitmek uygun mu rahat ve guvenli mi biz turla gitmeyi planliyoruz batum ve tiflis trabzon kalkisli onerileriniz nelerdir

    • hohhoyyt hohhoyyt dedi ki:

      Merhaba, bana göre çocukla hem Tiflis hem de Batum’da gayet rahat edersiniz. Yalnız Trabzon’dan daha önce Batum’a arabayla gittik, yol biraz uzun geldi bize, bilginiz olsun.

  3. Nasil Gezdim? Nasil Gezdim? dedi ki:

    tiflisi tavsiye eder
    miydinz?

    • hohhoyyt hohhoyyt dedi ki:

      merhaba, ben çok seviyorum Tiflis’i, birkaç kez gittim, tavsiye ederim ama herkesin beklentileri farklı..siz incelediğiniz kadarıyla beğendiyseniz mesele yok. 🙂

  1. Haziran 8, 2017

    […] Vizesiz, Pasaportsuz, Ucuz Yurt Dışı Tatili: Tiflis Gezi Rehberi […]

  2. Haziran 14, 2017

    […] Vizesiz, Pasaportsuz, Ucuz Yurt Dışı Tatili: Tiflis Gezi Rehberi […]

  3. Ekim 16, 2017

    […] Vizesiz, Pasaportsuz, Ucuz Yurt Dışı Tatili: Tiflis Gezi Rehberi […]

  4. Aralık 12, 2017

    […] Vizesiz, Pasaportsuz, Ucuz Yurt Dışı Tatili: Tiflis Gezi Rehberi […]

  5. Şubat 4, 2018

    […] Vizesiz, Pasaportsuz, Ucuz Yurt Dışı Tatili: Tiflis Gezi Rehberi […]

  6. Haziran 28, 2018

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar […]

  7. Ağustos 19, 2018

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar […]

  8. Aralık 8, 2019

    […] Yerlisinden Tiflis Gezi Rehberi […]

  9. Aralık 8, 2019

    […] Yerlisinden Tiflis Gezi Rehberi […]

  10. Aralık 8, 2019

    […] Yerlisinden Tiflis Gezi Rehberi […]

  11. Aralık 8, 2019

    […] Yerlisinden Tiflis Gezi Rehberi […]

  12. Şubat 7, 2020

    […] Yerlisinden Tiflis Gezi Rehberi […]

  13. Nisan 25, 2020

    […] Yerlisinden Tiflis Gezi Rehberi […]

  14. Kasım 23, 2020

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  15. Aralık 24, 2020

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  16. Ocak 10, 2021

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  17. Ocak 15, 2021

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  18. Ocak 25, 2021

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  19. Şubat 22, 2021

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  20. Şubat 22, 2021

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  21. Temmuz 26, 2021

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  22. Haziran 2, 2022

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  23. Aralık 1, 2022

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  24. Aralık 1, 2022

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  25. Aralık 1, 2022

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  26. Aralık 6, 2022

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  27. Aralık 6, 2022

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  28. Aralık 6, 2022

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  29. Ocak 16, 2023

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  30. Şubat 25, 2023

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  31. Mart 1, 2023

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

  32. Mart 4, 2023

    […] Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler […]

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: