Ürdün Gezi Rehberi: Ürdün’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Birçok gezgin gibi benim de uzun zamandır hayallerimi süsleyen Petra’ya sonunda kavuştum. Petra, Ürdün’ün en popüler turistik hazinesi ama ülke çok daha fazlasını vaat ediyor. Yaklaşık iki hafta önce döndüğümüz Ürdün gezisi sonrası taze taze Ürdün gezi rotası detaylarını paylaşmak istedim. Gezi boyunca ve sonrasında gelen soruları derledim, gitmeden önce keşke bilseydim dediklerimi ve yola çıkarken araştırdığım konuları da ekledim, bunları toparlayıp bir Ürdün gezi rehberi oluşturmaya çalıştım. Gezimizin detaylarını paylaşmadan önce Ürdün gezi planı yaparken size yardımcı olabilecek tüm bilgileri vermeye çalışacağım. İşte size Ürdün’e gitmeden önce bilmeniz gerekenler..

Ürdün’de gezilecek yerler için detaylar bir başka yazıda, şuradan okumayı unutmayın. 😉

Ürdün gezi rehberi

Ürdün Gezi Rehberi

Ürdün güvenli mi? Ürdün’e gitmek tehlikeli mi?

Mardin ve Mısır’dan sonra güvenlikle ilgili en çok soru gelen yer Ürdün oldu. Anlıyorum tabi ki Orta Doğu genel olarak riskli görülüyor ve Ürdün de İsrail, Filistin, Suriye gibi kritik topraklara yakın bir bölgede olduğu için sıkıntı olabileceği düşünülüyor. Giderseniz Ürdün’ün savaşla uzaktan yakından alakası olmadığını görebilirsiniz. Size şunu söyleyebilirim, son dönemde benim instagram’da takip ettiğim insanların çoğunluğu Ürdün’e gidiyor, dünyaca ünlü instagram fenomenleri dahil. Yani turizm anlamında Ürdün altın çağını yaşıyor diyebilirim. Biz de zaten turistik yerleri gezdiğimiz için güvenliğin üst seviyelerde olduğu bölgelerdeydik. Daha önce güvenlikle ilgili soru gelen diğer yerlerde söylediğim gibi, Ürdün dünyanın herhangi bir yeri kadar güvenli. İnsanları da çok sıcakkanlı ve yardımsever, ben kadın olarak da bir rahatsızlık yaşamadım. Güvenlik konusu içinde bahsedeceğim bir konu da aşılar, Ürdün’e giderken olmanız gereken zorunlu bir aşı yok.

Ürdün Gezi Rehberi

Ürdün Gezi Rehberi: Ürdün nerede? Ürdün’e nasıl gidilir? Ürdün ulaşım rehberi

Ürdün Asya kıtasında, Ortadoğu’da yer alıyor. Biz Ürdün’e ulaşmak için Pegasus ile İstanbul’dan Ankara aktarmalı olarak Amman şehrine gittik. İstanbul’dan Ankara’ya yaklaşık bir saatte gittik, Ankara’dan Amman’a da yaklaşık iki saatte vardık. Pegasus dışında THY’nin de Ürdün’e seferleri bulunuyor, Amman ve Aqabe’ye İstanbul’dan direkt uçuşlar var. Ülke içi ulaşımda bence kesinlikle araba kiralayın, ülkenin turistik yerleri arasındaki mesafeler oldukça fazla ve oradan oraya verimli bir gezi yapmak istiyorsanız araba büyük kolaylık olur. Araba kiralamak istemiyorsanız otobüs için en bilinen firma Jett, internetten nerelere gidebileceğinizi kontrol edebilirsiniz. Taksiler bize göre çok pahalı değil, aynı civarda diyebilirim.

Ürdün’ü araçsız geziyorsanız lokal turlarla anlaşmak en güzeli, yapabileceğiniz turları incelemek için şuraya tıklayabilirsiniz.

Ürdün Ulaşım

Ürdün Türk vatandaşlarından vize istiyor mu? Ürdün vizesi nasıl alınır?

Ürdün kapıda vize veren ülkelerden biri ve güzel haber Türkiye’den vize için para istemiyor. 🙂 Çift vatandaşlığınız varsa kesinlikle Türk pasaportunuzla girin, Avrupa vatandaşları tek giriş vize için 40 JOD gibi bir ücret ödüyor. Gümrük konusunda Türk olduğumuza sevindiğimiz nadir anlardan birini yaşıyoruz burada. 🙂 Yalnız pasaportunuzun minimum 6 ay süresi kalmış olmalı, buna dikkat edin. Bir aylık geçici pasaport ile nasıl Ürdün’e girdiğimin hikayesini okumak isterseniz, sizi şöyle alayım. 🙂 Siz denemeyiniz. 😛

Ürdün Gezilecek Yerler
Osmanlı’dan kalma Hicaz demiryolu

Ürdün’e ne zaman gidilir? Ürdün’de ne kadar kalınır? Ürdün gezi rotası

Ürdün’ü ziyaret etmek için en güzel zaman Mart, Nisan, Mayıs ayları. Bu dönemde hava sıcaklıkları gezmeye daha elverişli durumda, yazın çok sıcak oluyormuş. Eylül ile Kasım ayları da yine gezmek için güzel aylar, kışın ise yağmurlar ve rüzgarlar nedeniyle yine gezmek zor oluyormuş. Biz Nisan sonuna doğru gittik hava harikaydı, gün boyu sıcak, akşamları da biraz serindi. Ürdün kaç günde gezilir derseniz, Ürdün’de biz 5 gün kaldık ve oldukça verimli bir seyahat yaptık. Gitmek isteyip de gidemediğim iki yer kaldı, bunların da birincisine ilk gün pasaport sorunu yaşamasak gidebilirdik, ikincisi için de ek bir gün olsa benim için ülke tamamdı. 🙂 Yani bana göre 6 gün Ürdün için oldukça ideal bir süre. Bizim rotamız; Amman, Petra, Wadi Rum, Lut Gölü, Amman şeklindeydi. Bunların dışında gitmek istediğim yerler ise Jerash ve Wadi Mujib kanyonuydu. Ürdün’de gezilecek yerler hakkında detaylı yazımı da okumanızı öneririm. O yazıda Ürdün’de gezilecek yerlerle ilgili detaylı yorumlarımı bulabilirsiniz.

Ürdün Gezilecek Yerler

Ürdün Gezi Rehberi: Ürdün’de Nerede Kalınır? Ürdün Konaklama Önerileri

Bizim bu gezimizin konsepti sırt çantalı seyahat şeklindeydi, o nedenle kaldığımız yerler de bütçe dostu oteller ve hostellerden oluşuyordu. Ben hem bizim kaldığımız yerleri, hem de bütçeyi yükseltebilecekler için kalınabilecek güzel ve lüks otelleri paylaşmak istiyorum.

Önce bizim kaldığımız ucuz yerler. Hepsinde özellikle yemeklerden çok memnun kaldığımızı söyleyebilirim. Yatacak yer olsun, ucuz olsun, sağından solundan böcekler çıkmasın bana yeter derseniz, bu liste size göre. 🙂 Otelleri incelemek ve rezervasyon yapmak için isimlerin üzerine tıklayabilirsiniz.

Amman – Amman Pasha Hotel: Roma tiyatrosunun tam karşısında, odaları temiz, kahvaltısı Ürdün standartlarında iyi olan bir otel.

Petra – Valentine Inn: Burası hostel ama iki kişilik odaları da var. Tuvaletler çok küçük ve çok eskiydi. Ama inanılmaz bir akşam yemeği yedik burada, o yüzden başka hiçbir şey görmedi gözümüz. Barbekü partisi verdiler ve otuzdan fazla meze vardı açık büfe olarak. Kahvaltısı ise akşam yemeğinden sonra çok basit ve yavan geldi, küçük bir tabaktan ibaretti. Petra girişine kadar servisleri mevcut bu arada.

Wadi Rum – The Bedouin Meditation Camp: Burası Wadi Rum’da çölde kaldığımız bedevi kampıydı. Aynı çadırda iki kişi veya daha çok kişi kalabiliyor. Çadırlarda yalnızca yatak, battaniye ve çarşaf vardı, tuvaletler dışarıdaydı. Canlı yerel müzik eşliğinde çok güzel bir akşam yemeği yedik ve kampın manzarası nefisti.

Lut Gölü – Ramada Resort Dead Sea: Burası düşük bütçeli bir otel değil, zaten biz de burada konaklamadık. 🙂 Açık büfe öğle yemeğinden ve havuzundan faydalandık sadece. Odalarını görmedim ama gördüğüm kadarıyla fena otel değil. Lut gölüne direkt otelden giremiyorsunuz ama sık sık servisler kalkıyor.

Şimdi gelelim daha güzel ve tabi pahalı konaklama alternatiflerine. 🙂

Amman – Four Seasons Hotel Amman: Four Seasons kalitesi diye bir şey var ve şimdiye kadar beni hiç yanıltmadı, o yüzden Amman’a daha yüksek bütçe ayırsaydım burada kalmak isterdim.

Petra – The Old Village Hotel & Resort: Otantik bir otelde kalmak istiyorsanız burası çok güzele benziyor. Petra civarındaki diğer beş yıldızlı otellere göre daha yeni olması sebebiyle de tercih edilebilir.

Wadi Rum – Wadi Rum Night Luxury Camp: Burası instagram’da Wadi Rum fotoğrafları arasında çoğunlukla görebileceğiniz balon odalardan oluşan kamp. Mars kampı olarak da geçiyor. Ben daha önce bu tip konaklama yapmıştım, o yüzden aklım kalmadı ama daha önce bu deneyimi yaşamayanlar için harika bir fırsat.

Lut Gölü – Kempinski Hotel Ishtar Dead Sea: Biz Lut Gölü civarında konaklamadık, Wadi Rum’dan Amman’a giderken birkaç saatimizi burada geçirdik. Konaklasaydık da burada kalamazdık, fiyat biraz tuzlu. 😀 Gölün kıyısında, oldukça güzel bir otel.

Petra’daki uygun konaklama alternatifleri için tıklayın.

Wadi Rum’daki uygun konaklama alternatifleri için tıklayın.

Amman’daki uygun konaklama alternatifleri için tıklayın.

Ürdün Konaklama

Ürdün Gezi Rehberi: Ürdün’de ne yenir? Ürdün yemekleri nasıl?

Birkaç Ortadoğu ülkesi gezmiş biri olarak yemeklerini çok sevdiğimi söyleyebilirim. Burada da yine Lübnan ve Mısır’da olduğu gibi humus çok yaygın. Pek çok yerde humus tatma şansım oldu ve bence Ürdün bu işi en iyi bilen ülke. Humus benim çok sevdiğim bir meze olmamasına rağmen, Ürdün’de her gittiğimiz yerde gözümün ilk aradığı yiyecek oldu. Lübnan mutfağındna alışık olduğumuz falafel, labne, baba gannuş, tabule yine Ürdün’de çok yaygın olan yiyecekler.  Patlıcanla ve nohutla yapılan farklı farklı isimlerini bilmediğim mezeleri var, hepsi birbirinden lezzetli geldi bana. Bir yerde yemek yerken getirilen mezelerin mutlaka tadına bakmanızı öneririm, çok orijinal şeyler çıkıyor. Ürdün’de et ve kebap da denemenizi tavsiye ederim, etleri gayet güzel. Bizden farklı olarak sanieh denilen bir kebap yedik, üstünde domates ve soğan olan yuvarlak olarak servis edilen bir Urfa kebabı gibi düşünülebilir ama bizim kebaplarımız daha lezzetli. 🙂

Ürdün Yeme İçme

Ürdün Gezi Rehberi: Ürdün’den hatıra ne alınır? Ürdün’de alışveriş

Ürdün’de dışarıdan satın alabileceğiniz hediyelikler dışında eve götürebileceğiniz en güzel hatıra, çölün kızıl kumları olur bence. Ger yerde bulamayacağınız çok özel bir kum çünkü. Hem orada fotoğraf çekilmek için hem de eve hatıra götürmek için rengarenk puşilerden alabilirsiniz. Oyuncak develer, Petra bibloları ve bedevi kampı minyatürleri de güzel hatıralar olabilir. Yiyecek olarak baharat alabilirsiniz, ucuz ve leziz. Göz makyajında kullanabileceğiniz doğal sürme ve Lut gölü bakım ürünleri aklıma gelen diğer ürünler.

Ürdün Gezilecek Yerler

Ürdün Gezi Rehberi: Ürdün’de ne giyilir? Ürdün valizinde neler olmalı? 

Ürdün’de giyiminize kimse karışmıyor, kapanmanıza gerek yok. Ama insanların inanışına saygı için aşırı dekolteli kıyafetler giymeseniz iyi olur.  Ürdün valizinizde mutlaka bir mont ve uzun kollu üst olmalı. Nisan sonu için konuşuyorum akşamları tshirt, üstüne sweatshirt, üstüne mont ile durduğum zamanlar oldu. Onun dışında mutalaka rahat bir yürüyüş ayakkabısı olsun yanınızda, Petra’da çok fazla yürümeniz gerekiyor. Kapalı ayakkabı tercih etmenizi öneririm, çünkü sandalet giyerseniz kumlar girebilir ve rahatsız edebilir. Çölde safari sırasında kumlardan korunmak için bir eşarp almanızda fayda var. Ölü deniz(Lut Gölü) için mayo, terlik ve havlu bulundurun. Petra’da ve çölde otantik fotoğraflar için yanınıza uçuşan elbiseler ya da kimonolar alabilirsiniz. Özellikle aklıma gelen uyarılar bunlar, onun dışında herhangi bir seyahate çıkar gibi valiz hazırlayabilirsiniz.

Ürdün Gezi Rehberi

Ürdün ile ilgili kısa kısa notlar

  • Ürdün’ün resmi dili Arapça.
  • Ürdün ile aramızda saat farkı bulunmuyor, en azından bizim gittiğimiz dönem(Nisan) için böyle. Kış döneminde değişiyor olabilir.
  • Ürdün halkının %95’inin Müslüman olduğu biliniyor.
  • Ürdün’ün resmi para birimi Dinar ve bizim paramıza göre çok değerli. Bu yazıyı yazdığım Mayıs 2018’de 1 Ürdün Dinarı = 6.1 Türk Lirası. Avrupalılar ve Amerikalılar için fiyatları normal olan bir ülke olsa da bizim için ne yazık ki pahalı bir ülke. Dolar genelde kabul ediyorlar ama para bozdurmanızda fayda var, biraz kayıp yaşıyorsunuz.
Ürdün Gezi Rehberi

Ürdün gezi planı yaparken size yardımcı olacağına inandığım bilgiler vermeye çalıştım. Umarım Ürdün ile ilgili aklınızdaki tüm sorulara bu yazıda cevap bulabilmişsinizdir. Burada olmayan başka sorularınız varsa lütfen yorum olarak bırakın, bildiğim bir şeyse cevap veririm, başkaları da faydalanır. Ürdün’de gezilecek yerler yazısını da mutlaka okuyun, çocukla Ürdün seyahati hakkında ipuçları da o yazıda var. 😉

Ürdün’den mini videomuzu da izleyebilirsiniz.

Ürdün’den paylaştığım fotoğraflara instagram’da #hohhoyytjordan hashtagi ile ulaşabilirsiniz.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

12 Responses

  1. Büşra dedi ki:

    Mrb öncelikle yazınız çok faydalı oldu çok teşekür ederim.birsey sormak istiyorum Üniversite 2.sınıf öğrencisiyim Ürdüne 5 günlük seyahat edeceğim orta gelirli biriyim çok fazla gezmeyeceğim.gidiş geliş ucak biletleri dahil Ürdün ‘e gidip gelmek sizin tahminizle ne kadar tutar tahmin sadece 💙💜

  2. Anonim dedi ki:

    Mayis ayinda Urdun’e gidecegim. Kafamdaki butun sorulara cevap buldum. Tesekkur ederim

  3. oguz zenginal dedi ki:

    İyi günler Yazınız çok güzel olmuş çok faydalı bilgiler var. Bir sorum olacak Ürdün de mevcut ehiyetimizle araç kullanabilirmiyiz yoksa yenilemek gerekiyor mu ? Cevabınız için şimdiden teşekkürler

  4. Feza dedi ki:

    Merhaba 10 14 aralık arası icin biletimi aldım sormak istedigim tek kadın araba kiralayabiliyormuyum yerel ehliyetimi gormek isteyecekler mi? Birde ben ab oldugum icin tc pasaportum yok giriste vize icin fotograf vs disinda ne istiyorlar onlari yanimda gotureyim malum fotograf cekmeye fotokopiye deli paralar istiyorlar 🙂

  5. Anonim dedi ki:

    merhabalar size bir sorum olacaktı lübnan dan ürdüne gecilebiir mi.malum suriye’deki olaylar beni biraz düsündürdüde.şimdiden tesekkürler.

  6. cengizselcuk00 dedi ki:

    Keyifle okudum. Aklımda ne varsa unutturdu bu paylaşım. Elinize sağlık

  1. Haziran 11, 2018

    […] Ürdün Gezi Rehberi: Ürdün’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler […]

  2. Eylül 5, 2018

    […] Ürdün Gezi Rehberi: Ürdün’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler […]

  3. Aralık 8, 2019

    […] Ürdün Gezi Rehberi: Ürdün’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et