Röportaj – İsviçre’de Yaşam

Yurt dışında yaşam röportajlarım İsviçre ile devam ediyor. Sorularımı cevapladığı için sevgili Gül’e çok teşekkür ediyorum. İsviçre’de yaşam konusunda bilgi sahibi olmak için bu röportajı okumanızı tavsiye ediyorum. İsviçre’de yaşamak, İsviçre’de çalışmak ve İsviçre’de hayat koşulları üzerine güzel ve bilgilendirici bir röportaj oldu.

Seni kısaca tanıyabilir miyiz?

Ben Gül, 37 yaşındayım, evliyim ve bir yasinda bir oğlum var. Yaklasik 12 yildir İsviçre’de yaşıyorum. Aslen sinif öğretmeniyim ama burada kreş öğretmeni olarak çalışıyor, ayni zamanda Almanca öğretmenliği üzerine yüksek lisans yapıyorum.

İsviçre’de Yaşam

İsviçre’de hangi şehirdesin? Oraya neden ve nasıl gittin?

İsviçre’nin başkenti Bern’de yaşıyorum. Asla yurt dışında yasamam diyordum, büyük konuştum. Aşık olup buraya geldim. 🙂

İlk Kez Yurt Dışına Çıkacaklara Tavsiyeler

Oturduğunuz Yerden Dünyayı Gezdiren Filmler

IMG_1261.JPG

İsviçre’de çalışma koşullarından bahseder misin? İsviçre’de en çok aranan meslek grubu nedir biliyor musunuz?

Isvicre`de yarim ve tam zamanli olarak calisma olanaklariniz var. Tabii ki her meslekte degil ama bircok alanda yarim zamanli calisabiliyorsunuz.  Genel olarak calisma saatleri 8-17 arasi. Yilda ortalama 5 hafta (hafta sonlari icinde) yillik izin kullaniliyor. Ama ayrica resmi tatiller de var. Örnegin katolik bölgesinde oturuyorsaniz resmi tatilleriniz cok daha fazla oluyor, dini tatillerden dolayi.

En cok aranan meslek grubu Isvicre’nin ünlü gazetelerinden birinde de yapilan arastirmaya göre kaynakci, elektrikci, tamirci vs. Bunun yaninda ticari temsilciler, firma yöneticileri ve firma menajerleri ayni zamanda bilgisayar yazilimcilari, İsviçre’de en çok aranan meslek grupları sirasinda en önlerde bulunmakta.

İsviçre'de Yaşam

İsviçre’de yaşam koşulları Türkiye’ye göre nasıl?

Isvicre bilindigi üzere ekonomik anlamda dünyanin en zengin ülkelerinden biridir. Hatta 2018 yili arastirmalarina göre kisi basina düsen milli gelire göre dünyada dördüncü sirada bulunmaktadir.

Türkiye ile kiyaslamak gerekirse hayat Isvicrede her anlamda tamamen cok farkli. Insanlarin gelir düzeyi ve standartlari cok yüksek. Asagi yukari herkesin bircok seyi alim gücü var. Burada gelir farki Türkiye’ye oranla pek hissedilmiyor. Insanlar genelde gayet mütevazi bir hayat yasiyor. Zenginler gösteris meraklisi degil. Fakat Isvicre’de her sey cok pahali. Baska ülkekerde bircok seyi cok daha uygun hatta yari fiyatina bulabilirsiniz. Bu yüzden Almanya sinirina yakin olan bircok insan Almanya’dan alisveris yapiyor.

Maaslarda Türkiye’deki gibi ucurum farklar yok. Insanlar genelde iyi para kazanip iyi sartlarda yasiyorlar. Fakat vergiler yillik ödeniyor yani aylik maastan kesilmiyor. O yüzden ödenen maas cok gözüküyor ama büyük bir kismi daha sonra vergi olarak geri ödeniyor. Vergiler de kantondan kantona farklilik gösteriyor.

İsviçre’de yasam kalitesi aşırı derecede yüksek. Her sey cok kaliteli, en yüksek teknolojide. Toplu tasimadan tutun da markette satılan yiyeceğe kadar her sey en iyisi. Tabii ki bu kadar her seyin iyi kalitede olmasi ödedigimiz yüksek vergilerle de ilgili.

Insana verilen deger, saygi, hosgörü, dürüstlük gibi en önemli insani kavramlar Isvicre halkinda yüksek düzeyde bulunmakta. Sanirim Japonya’dan sonra dünyada en kibar insanlarin yasadigi yer olarak Isvicre’yi söyleyebilirim.

IMG_1323

İsviçre’de yaşam: Sağlık, eğitim, ulaşım, hayat pahalılığı gibi konuları kısaca karşılaştırmanız mümkün mü? 

Isvicre dünyanin en zengin ülkelerinin icinde yer aldigi gibi ayni zamanda dünyanin en pahali ülkerinden biri konumunda. Bir sise suyu 28 TL’ye(5 Frank) ictiginiz düsünülürse eger asagi yukarı ne kadar pahalı bir ülke olduğunu tahmin edebilirsiniz 🙂

Ulasim alaninda da oldukca pahali bir ülke isvicre. Evet toplu tasima araclari özellikle trenleri cok konforlu, cok dakik ve gelismis fakat ulasim icin cok fazla para ödüyorsunuz. Ama neyse ki aylik ve yillik olarak degisen abonmanlari ve sehirler arasi biletleri yari fiyatina alma hakki kazanacağınız “yarim kart”lari var. Yillik yarim kart sahibiyseniz alacaginiz tüm sehirler arasi ve sehir ici biletler icin yari fiyatini ödüyorsunuz. Eger yarim kartiniz yoksa yaklasik 1 saatlik Bern-Zürih tek yönlü bilet ücreti 50 frank yani 275 tl.

Saglik alani da cok pahali cünkü devlet saglik gelirlerinizi karsilamiyor. Burada özel sigorta yaptirmak zorundasiniz. Eger cok fazla doktora gitmiyorsaniz ve aylik cok daha az ödemek istiyorsaniz ilk basta kendi cebinizden ödemeniz gereken saglik masrafinizi cok yüksek(örnegin 2000 frank) tutup, aylik az ödüyorsunuz. Ama bu sekilde yapip hasta oldugu halde doktora para ödememek icin gitmeyen bircok insan tanidim 🙂

Burada doktorlar cok hasta olmadiginiz ve cok ciddi bir seyiniz olmadigi takdirde ne ilac veriyorlar ne de farkli tahlil ve tetkik istiyorlar. Ama şahsen ben bu durumdan hiç sikayetci degilim, tam tersi cok memnunum. En azindan her hasta olduğumda Türkiye’de ki gibi bir sürü ilaç veya antibiyotik tüketip vücuduma zarar vermiyorum.

Isvicre’nin egitim sistemi Türkiye’kinden tamamen farkli. Ülkedeki gençlerin sadece yüzde 25’i üniversiteye gidiyor. Üniversiteye gidebilmek için ilk önce liseye gidebilme hakki kazanmak gerekiyor. Onun için de ortaokuldaki not ortalamanıza bakiliyor. Burada herkesin üniversiteye gitme gibi bir derdi de yok zaten. Yüksek okullar, meslek okulları ve üniversite seviyesinde yüksek okullar var. Iyi bir is bulmak ve kalifiye bir eleman olmak için tek yol üniversite değil.

IMG_6357

Bir Türk olarak İsviçre’de yaşamayı tavsiye eder misiniz?

Ben Isvicre’yi cok seviyorum ve burada bircok anlamda cok mutluyum. Ama tabii ki bu demek degildir ki cok kolay alistim ve hic zorluk cekmedim. Bircok kisinin de eminim bildigi gibi Isvicrede 4 dil konusuluyor. Benim yasadigim bölgede konusulan dil Almanca. Ama sanmayin ki Almanya’daki Almanca gibi. Yazisma dili olarak, devlet dairelerinde  ve okullarda dil Almanca fakat günlük hayatta ve sokakta duyacaginiz dil nerdeyse tamamen farkli. Günlük hayatta konusulan dil İsvicre Almancasi yani farkli bir lehçe. O yüzden ülkeye sonradan gelip bu dili ögrenmeniz oldukca zor ve vakit aliyor. Cünkü ögrendiginiz ve günlük hayatta duydugunuz dil ayni degil.

Isvicre’nin kültürü de Türk kültürüne göre tamamen farkli. Insanlar evet cok kibar, hosgörülü, saygili ama bir o kadar da soguk ve mesafeli. Bizim insanimizin sicakligini asla bulamiyorsunuz. Bunun yaninda ülkede her sey cok kuralli. Insanlar da keza asiri kuralci ve dakik. Tramvaya ya da trene bir dakika geciktiginizde binemiyorsunuz. Her yere saatinde gitmek cok önemli.  Ama sanirim insan zamanla bunlara da alisiyor, sonucta tüm bunlarin yaninda bircok olumlu ve cok güzel yanlari var bu ülkenin bunlardan biri de essiz doğası…

İsviçre'de Yaşam

İsviçre’ye  turist olarak gideceklere gezmek için nereleri tavsiye edersiniz?

Isvicre benim icin doga anlamında yeryüzündeki cennet. Burayı bu kadar sevmemin en büyük sebeplerinden biri de essiz doğası.

Isvicre`ye geldiginiz zaman görmeniz gereken o kadar cok güzellik var ki. En basta da daglari. Fakat ne yazik ki ayni zamanda dagin tepesinde cikma ücretleride el yakiyor. Ama bence İsviçre’nin neresine giderseniz gidin zaten her yeri cok beğeneceksiniz.

Isvicre’de “swisstravelpass” diye bir sistem var; burada 3 günlükten 15 günlüge kadar farkli fiyatlarda swisstravel kart alip, aldiginiz günler içerisinde istediginiz kadar tren, otobüs ve vapura binebiliyorsunuz. Bu karti alip günde en az 3 sehri görebilirsiniz. Zaten Isvicre kücük bir ülke ve bir sehirden digerine 1-2 saat sürüyor.

İsviçre'de Yaşam

Tavsiye edebilecegim diger yerler:

Glacierexpress: özellikle kisin treninizin icinde sahane manzaralar izleyerek isvicreyi kesfedebelirsiniz.

Rigikulm: (Luzern sehrinde swisstravel karti ile ayriyeten ücret ödenmeden gidilen tek dag) sahane bir manzarasi var kesinlikle tavsiye ederim.

Pilatus, Blausee(Bluesee), Gornergrat, Goldenpass

Sevgiler Gül

Instagram: stern_lian

Röportaj ve fotoğraflar için çok teşekkürler.

Burada olmayan merak ettiğiniz şeyler olursa lütfen yorum olarak bırakın, herkes faydalansın.

Diğer ülkelerdeki yaşam koşulları röportajları için buraya tık tık!

Gurbetçiler için Özlenen Türk Lezzetlerinden Tarifler

Evden Katılabileceğiniz Online Aktiviteler ve Ulaşabileceğiniz Ücretsiz İçerikler

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et