Clubhouse Uygulaması Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Son günlerde özellikle influencer’ların sürekli bahsettiği Clubhouse’u eminim siz de duymuşsunuzdur. İlk duyduğumda ne olduğunu bile algılayamadığım clubhouse’u, merak edenler için güzelce bir inceledim ve anladığım kadarıyla sizlere de aktarmak istedim. Clubhouse uygulaması nedir, clubhouse ne işe yarar, kimler clubhouse’a girebilir ve clubhouse nasıl kullanılır vb. tüm soruların cevaplarını bu yazıda bulabileceksiniz.

Sosyal Medyada Çok Kullanılan Kısaltmaların Anlamları

Clubhouse Uygulaması Nedir

Clubhouse Uygulaması Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Clubhouse’a dair aklınıza gelebilecek her soruya cevap vermeye çalıştım, hala merak ettiğiniz bir şey olursa lütfen yorumlara yazın, cevaplarım.

Clubhouse nedir?

Clubhouse, yeni çıkan ses tabanlı bir sosyal medya uygulaması. Bu uygulamada fotoğraf yükleme, yazı yazma, yorum yapma, mesaj atma gibi özellikler yok. Görüntü olmadan tamamen konuşma üzerine kurgulanmış bir sosyal medya platformu. Uygulamada canlı sohbet odaları var ve ilginizi çeken konudaki sohbete dinleyici ya da konuşmacı olarak katılabiliyorsunuz. Canlı yayınlanan ve sizin de dilerseniz katılabildiğiniz podcast’ler gibi düşünebilirsiniz.

Clubhouse ne işe yarar? Clubhouse’da ne yapılır?

Clubhouse’da, ilgi alanınıza göre çok faydalı sohbetlere katılabilirsiniz. Alanında uzman pek çok kişi bir araya gelip bilgilendirici konuşmalar yapıyorlar ve bu arada isterseniz siz de dinleyici olarak sorular sorabiliyorsunuz. Eskiden tartışma programları olurdu, uzman birileri çağırılır, konuşturulur bu arada salondaki konuklara da sorular sordurulurdu. İşte bu da onun gibi bir şey diyebilirim ama çok daha özgürsünüz tabi ki. Oturduğunuz yerden, kendinize çeki düzen vermek zorunda kalmadan, canlı bir sohbete dahil oluyorsunuz. Sadece uzmanlar değil, fenomenler ve ünlüler de farklı konularda sohbet açıyorlar, siz de katılıyorsunuz ve belki de yıllardır hayranı olduğunuz bir kişiyle direkt iletişime geçme şansı buluyorsunuz, ona hep sormak istediğiniz şeyleri sorabiliyorsunuz.

Uygulama şimdiden markaların da dikkatini çekmiş görünüyor. Bunu yazdığım şu saatlerde bir yandan “Mücbir Sebepler After” programını dinliyorum ve bir marka sponsorluğunda gerçekleştiriyorlar yayını. Mücbir Sebepler’i duymuşsunuzdur herhalde, Bartu Küçükçağlayan ve Melikşah Altuntaş Instagram’da canlı yayın yapıyorlar ve izlenme rekorları kırıyorlar. Orada canlı yayına arada başka ünlüler alıyorlar ya da yorum yazan ünlüler oluyor ama Clubhouse’daki çok daha farklı bir deneyimdi bence, çok daha eğlenceli geldi bana. Yine ikisi var ve onların dışında bir sürü ünlü de konuşmacılar arasında yer alıyor. En doğal halleriyle beraber goygoy yapıyorlar, yani ilerleyen zamanlarda bu kadar rahat konuşurlar mı onu da bilmiyorum ama şu anda tamamen özgürce itiraflarda bulunuyorlar, başlarından geçen komik olayları anlatıyorlar vs. benim hoşuma gitti. Normalde instagram canlı yayınlarını bir türlü sevememiştim bu arada. 🙂

Bir yandan da, bazı odalarda youtuberlar, twitter fenomenleri vs. bir araya gelip sohbet ediyorlar, bir iki tanesine inceleme amaçlı katılayım dedim. Açıkçası benim denk geldiklerimde çok düşük kalite, saçma sohbetler vardı hatta bir odada twitter fenomenleri kavga ediyordu. 😀 Tabi ki çok bilgilendirici influencer sohbetleri de oluyor. Network açısından da yararlı bir uygulama olacak gibi, birinin canlı yayınına katıldığınızda, kendinizi tanıtırsanız ve ilgi çekici biriyseniz herkes sizden haberdar oluyor. Bir de, özellikle bu dönemde kendiniz canlı yayın açıp hiç tanımadığınız insanların ana sayfasına rahatlıkla düşebilirsiniz, çünkü sohbet odaları henüz çok fazla değil ve birinin ilgi alanı ya da takip ettiği kişi sizin odadaysa otomatikman onun sayfasında gözükebilirsiniz. Bir tiyatro oyununa oyuncu seçmelerinin bile bu platformda yapılacağı duyurularını gördüm. Düşünebiliyor musunuz, normalde cast ajanslarının sizi çağırmaları için belki de kendinizi paralayacakken ve de seçmelerde beklerken ortalıklard sürünecekken, burada direkt canlı sohbet odasına bağlanıp oyuncu olma şansınız var.

Clubhouse ne işe yarar

Clubhouse’a nasıl üye olunur? Clubhouse’a kimler üye olabilir?

Clubhouse uygulaması, maalesef şimdilik sadece IOS işletim sistemi ile çalışıyor yani yalnızca Iphone kullanıcılarına özel bir uygulama. Öncelikle şuradan Clubhouse uygulamasını indiriyorsunuz. Uygulamaya telefon numaranızı giriyorsunuz ve kullanıcı adınızı belirliyorsunuz. Bu noktada, eğer sizin telefon numaranız için davetiye oluşturulduysa otomatik olarak uygulama sizi içeri alıyor. Eğer davetiyeniz yoksa kullanıcı adınızı rezerve etmiş oluyorsunuz ve davetiye alana kadar bekliyorsunuz. Davetiyeniz yoksa bile hemen kayıt olmanızı öneririm çünkü hazır buralar hala dutlukken istediğiniz nick sizin olabilir. Ben mesela sosyal medya uygulamalarına çok erken girmediğim için ve isim soy ismim birlikte Türkiye’de çok fazla olduğu için hiç adsoyad birleşik bir nick sahibi olamamıştım. Bu sefer hemen aldım. 🙂 İstediğiniz telefon numarasıyla kayıt olabiliyorsunuz, ben Gürcü hattımla giriş yaptım, problem yok. İsterseniz sonra mail adresinizi de güvenlik için ekleyebiliyorsunuz. Twitter ve Instagram hesabınızı bağlayabiliyorsunuz.

Clubhouse davetiyesi nasıl alınır?

Clubhouse’a girdiğiniz anda size hemen davetiye hediye geliyor, bana iki tane geldi, herkese aynı mı bilmiyorum. Siz bu davetiyeyi istediğiniz kişinin telefon numarasına atayabiliyorsunuz. Clubhouse içinde katılımcılık gösterdikçe size yeni davet hakları da verebiliyor, yani clubhouse’a girdikten sonra bir sürü davetiye birikebiliyor elinizde. Tamam da ben giremedim, clubhouse davetiyesi nasıl alacağım diyorsunuz tabi haklı olarak. İşte bu noktada kimler clubhouse kullanıyor takip etmeniz önemli. Clubhouse davetiyesi almak için yapmanız gereken çevrenizdeki arkadaşlarınıza soruşturmak öncelikle, tabi belki onlar sizi kendiliğinden davet eder. Eğer davet etmezlerse bile, siz diyelim bir kullanıcı adı aldınız ve Clubhouse davetiyesi bekleme listesine girdiniz, telefonunuzun kayıtlı olduğu arkadaşlarınıza bu uyarı olarak gidebiliyor ve sizi uygulamaya almak isteyip istemedikleri soruluyor. Yani davetiyeleri olmasa bile sizi içeri alma hakkı doğuyor. Eğer girsin derlerse, uygulamaya giriş yapabiliyorsunuz, sizi içeri alanların davetiye hakkı da eksilmiyor. Yani siz de insanları içeri alabilirsiniz davetiye hakkınız düşmeden. Bu arada davetiyeli veya bu şekilde birinin Clubhouse’a alınmasını sağladığınızda o kişinin profilinde isminiz yazıyor, bunu istemeyebilirsiniz, bilginiz olsun. Bu arada clubhouse davetiyeleri karaborsaya düşmüş durumda, twitter ve ekşi sözlük’te davetiye satışı yapanlar var. 🙂 Buna para vermek isterseniz, clubhouse başlığını inceleyin. Clubhouse davetiyesi isteyenler bu yazıya yorum yapıp, bana instagram’dan mesaj atabilir. 😉

Clubhouse nasıl kullanılır? Clubhouse kullanım detayları

Anlattıklarım kulağınıza hoş geldiyse, şimdi clubhouse uygulaması nasıl kullanılır bir de onu anlatayım o zaman. Uygulamaya kayıt olurken, sizden rehberinize erişmek ve twitter’a bağlanmak için izin istiyor. İzin verirseniz buradaki tanıdıklarınıza göre takip etmek üzere kişi önerilerinde bulunuyor. Ya da siz arama çubuğundan istediğiniz kişiler bulup takip ediyorsunuz. Ayrıca size ilgi alanlarınızı da soruyor, başta ilgi alanlarınızı belirtmeseniz bile yine arama çubuğundan belli konularda sohbetleri göstermesini isteyebiliyorsunuz. Sonra ana sayfanıza geldiğinizde takip ettiğiniz kişilerin konuşmacı veya dinleyici olarak katıldığı yayınlar ile ilgi alanınıza göre yayınlar düşmeye başlıyor. İlk başta birkaç tane yayın gösteriyor, altta explore’a tıklayınca daha fazla yayın açıyor. Daha fazla yayın görebilmek için daha fazla kişiyi takip etmeniz ya da ilgi alanlarınızı artırmanız mantıklı olacaktır.

Konuyu ya da konukları beğendiğiniz herhangi bir canlı yayına katılabilirsiniz. Otomatik olarak dinleyici oluyorsunuz. Ama Sağ alt köşedeki el işaretine tıklayarak konuşmak istediğinizi belirtebiliyorsunuz. Yani sınıfta parmak kaldırıp konuşma kısmı oluyor burası, konuşmanın moderatörü uygun görürse onaylıyor. Size söz hakkı verilince de konuşuyorsunuz. Mikrofonunuzu açıp kapayabiliyorsunuz, moderatör de sesinizi kısabiliyor ve sizi konuşmacı olmaktan çıkarabiliyor. İsterseniz sağ alt köşedeki artı işaretine tıklayarak bir arkadaşınızı sohbete çağırabilir, onu yayından haberdar edebilirsiniz.

Clubhouse’da nasıl sohbet odası açılır? Eğer mevcut odalara katılmak yerine kendi odanızı açmak istiyorsanız üç seçeneğiniz var. Herkese açık oda, takip ettiğiniz kişilere açık bir oda ya da sadece seçtiğiniz kişilerden oluşan kapalı bir oda. Bir de önceden planlanmış etkinlikler düzenleyebiliyorsunuz. Tek başınıza veya yine konuk konuşmacılar alıp yayınınızı gerçekleştirebilirsiniz. Sizi takip edenler de bu etkinliğin gerçekleşeceğini önceden görebiliyor ve takvimlerine ekleyebiliyorlar.

Bu arada clubhouse’da eğer sohbet odasını terk etmezseniz telefonunuzda başka bir uygulamaya geçseniz de çalışmaya devam ediyor. Bir yandan başka bir şeyle uğraşırken diğer yandan sohbeti dinleyebilirsiniz yani. Özellikle hanımlara ev işlerini hallederken dinlemek için birebir. Ya da spor yaparken, araba kullanırken vs. müzik dinlemek yerine ufuk açıcı bir sohbete katılabilirsiniz. Bir de yayınların hiçbiri kaydedilmiyor, yani o an dinlemeniz gerekiyor.

Clubhouse nasıl kullanılır?

Clubhouse uygulaması hakkında düşüncelerim

Tüm sosyal medya platformlarından fenalık geçirdiğim bu dönemde şahsen bana çok iyi geldi bu uygulama, eminim pek çok kişi benimle aynı fikirdedir. Bence clubhouse tam şu zamanın uygulaması, yani Pandemi döneminin. Bu dönemin tadını çıkarıp maksimum fayda sağlamaya çalışmak gerekiyor. Sokağa çıkma yasakları devam ettiği sürece insanlar uygulamayı yoğun şekilde kullanmaya devam eder ama hayat normale dönmeye başladığı zaman popülerliğini yitirir gibi geliyor. Çünkü diğer tüm sosyal medya platformları, istediğiniz zaman kullanabileceğiniz uygulamalar. Oysa clubhouse’da online olmak zorundasınız, instagram’da sürekli canlı yayın açmak veya canlı yayın takip etmek gibi düşünün. Hayat normale döndüğünde, şu an sohbetlerde gördüğümüz ünlüler ya da sosyal medya fenomenleri uzun saatlerini bu uygulamada geçirecek kadar müsait olmayacaklar. Aynı şekilde bu yayınları dinleyen insanlar da bu kadar boş vakte sahip olamayacaklar. Naçizane fikrim, ömrü pandeminin gidişatına bağlı gibi sanki. Mutlaka yine kullanılacaktır ama şu dönemde olduğu kadar ilgi görmeyebilir. Nasıl ki karantinanın ilk dönemi canlı yayınlar çok popülerken yazın kısıtlamalar gevşeyince azaldıysa, bu da öyle olacak gibi geliyor bana. Bu uygulamanın en büyük artısı tabi görüntülü olmaması, öyle olunca araba kullanırken, otobüste giderken vs. radyo dinler gibi takip edebilirsiniz.

En İyi Fotoğraf ve Video Düzenleme Uygulamaları

Umarım clubhouse uygulaması için hazırladığım rehberi faydalı bulmuşsunuzdur. Yenilikler oldukça yazıyı da mutlaka güncellerim. Clubhouse uygulamasında da beni takip edebilirsiniz, kullanıcı adım @deniztarhan. 😉

Daha iyi içerikler üretebilmem için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyorum. Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Pinterest: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

22 Responses

  1. Şeyma dedi ki:

    Her zamanki gibi çok güzel bir anlatım olmuş😍

  2. Nur karaman dedi ki:

    Bilgilendirici yazı için çok teşekkürler deniz hanım 😍 Tiflis’e selamlar 💜

  3. Oğuz Öztekin dedi ki:

    Çok güzel açıklamışsınız, teşekkürler 🙏

  4. Nur karaman dedi ki:

    Anlatım içim teşekkürler Clubhouse ye girdiğimde önerilerinizi dikkate alacağım 😍😘 Tiflis’te iyi zaman geçirmeniz dileğiyle 💜

  5. Özlem Elif dedi ki:

    Çoook faydalı bir yazı oldu✨✨ Emeğinize sağlık💖💖🧚🏼‍♀️

  6. Ozge dedi ki:

    🙂 bilgi için teşekkürler

  7. Cansu dedi ki:

    Ellerinize sağlık çok güzel bir içerik olmuş 🙏🏻

  8. Yasemin dedi ki:

    Her turlu yazinizda akilda soru kalmiyor. Aciklamalar cok guzel

  9. Seray Özler dedi ki:

    Çok güzel bir yazı olmuş. Bilgilendik yine sayenizde😍♥️🙏🏻

  10. Anonim dedi ki:

    Deniz hanım merhaba ben de bir davetiye istiyorum Kırklareli Li hemşerinizi kırmazsınız biliyorum ☺️

  11. Damla dedi ki:

    Ne iyi olmuş yazdığınız. Sayenizde davetiye olmadan girebildim. 🙂

  1. Şubat 1, 2021

    […] Clubhouse Uygulaması Nedir ve Nasıl Kullanılır? […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et