Kaz Dağlarının En Güzel Köyleri: Adatepe ve Yeşilyurt

Çocukluğumdan beri geldiğimiz Kuzey Ege’nin incisi Kaz dağları bölgesini bu yıl tekrar gezdim ve bir Kaz Dağları Gezi Rehberi de ben yazmak istedim. Önce biraz bu bölgenin özelliklerinden bahsedip, ardından son yıllarda yükselişe geçen köyleri Adatepe ve Yeşilyurt gezi notlarımı yazacağım. Mitolojideki pek çok hikayeye konu olan Ida Dağı, Kaz Dağı’nın diğer adı, en bilinen efsanelerinden biri de Hera, Afrodit ve Athena arasında yapılan tarihin ilk güzellik yarışmasının burada gerçekleşmiş olması. Yine mitolojiye göre Zeus burada doğmuş ve Truva savaşını buradan izlemiş.

Kaz Dağları Gezi Rehberi: Kaz Dağları Nerede? 

Çanakkale ile Balıkesir sınırları içinde bulunan ve Edremit körfezinin kuzeyinde kalan Kaz dağları, Ege ile Marmara’yı birbirinden ayırıyor. Batıda Dede dağı, ortada Kaz dağı, doğuda Eybek dağı, kuzey doğuda Gürgen dağı ve Kocakatran dağından oluşuyor. Babadağ, Karataş ve Sarıkız olmak üzere üç tepeye sahip olan Kaz Dağı’nın en yüksek noktası 1774 metre olarak ölçülmüş ve o da Karataş tepesinin zirvesi imiş. Kaz dağları bölgesi içindeki yaklaşık 22000 hektarlık bir alana yayılmış olan, güneyde Edremit Körfezi, doğuda Zeytinli Çayı, kuzeyde Karamenderes Çayı ve batıda Mıhlı Çayı arasında kalan kısım 1994’te milli park ilan edilmiş. Bunun nedeni de bu alanın sahip olduğu farklı bitki örtüsü, eşsiz ormanlar, su kaynakları, iklim ve toprak yapısı. Milli parkın dışında kalan kısım daha çok yerleşim yerlerinden oluşuyor. Milli parka giriş en son rehbersiz yasaktı, bu sene mili parka girmedim ama sanıyorum halen öyledir. Günübirlik jeep safari turlarına katılmıştım birkaç kez, size de tavsiye ederim. Gezmeyi ve doğayı sevenler yanı başımızdaki bu cenneti kaçırmasınlar. Bu arada, Kaz dağları bölgesi içindeki yerleşim yerlerinden biri olan Altınoluk, Alp dağlarından sonra dünyanın en temiz yüksek oksijen oranına sahip yer olarak geçiyor.

Kaz Dağları Gezi Rehberi

Kaz Dağları Gezi Rehberi: Kaz Dağlarına Nasıl Gidilir?

Uçakla Ulaşım: Kaz dağlarına ulaşmak için en kısa yol hava yolu. Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı’na İstanbul ve Ankara’dan direkt uçuş gerçekleştiriliyor. Uçuş süresi, ortalama İstanbul’dan 55 dk, Ankara’dan ise 1 saat 15 dk. Hava alanından araç kiralayarak ya da toplu taşıma ile gitmek istediğiniz yere göre ortalama 1 saatte ulaşabilirsiniz.

Otobüsle Ulaşım: Otobüs ile Kaz dağlarına ulaşmak isterseniz çevresindeki yerleşim birimlerine otobüs firmalarının seferleri var. Küçükkuyu, Altınoluk, Akçay gibi beldelere otobüsle ulaşabilirsiniz. Kaz Dağları Milli Parkı’na gitmek istiyorsanız buralardan dolmuş ve taksileri kullanmanız gerekecek. Eğer konaklamayı düşünmüyorsanız günübirlik turlarla da gezebilirsiniz.

Arabayla Ulaşım: İstanbul’dan kendi aracınızla ulaşmayı tercih ederseniz, kara yolu ile Osmangazi köprüsünden hızınıza göre 5 saat gibi bir sürece Kaz dağlarına varabiliyorsunuz. Bir diğer alternatif kara yolu ve deniz yolunu birlikte kullanmak. Bunun için birinci seçenek Yenikapı’dan feribotla Bandırma’ya kadar gitmek, ikinci seçenek de Çanakkale üzerinden giderek oradaki boğaz geçişi için yine feribot kullanmak.

Kaz Dağları Gezi Rehberi: Kaz Dağları’nda Nerede Kalınır? Kaz Dağları Konaklama

Kaz dağları bölgesini gezeceğiniz zaman konaklama için Milli Park’ın içini tercih edebileceğiniz gibi Küçükkuyu, Altınoluk gibi beldelerde ve onlara bağlı köylerde de konaklayabilirsiniz. Yazının devamında birkaç otel önerisi de vereceğim. Milli Park içinde genelde bungalov tarzı konaklama seçenekleri bulunuyor, isterseniz çadır kampı yapmanız da mümkün.

Bu sene evde kalmayı tercih edenler çoğunlukta olduğu için airbnb’den bu bölgede kendi favori listeme eklediğim evleri sizinle paylaşmak istedim. Bu evlerin bazıları kalabalık arkadaş grubunuzla da kalabileceğiniz şekilde oldukça büyük, fiyatlar yüksekse ev büyüktür bilginiz olsun. 🙂

Kaz Dağları’nda Kiralık Tatil Evleri

Türkiye’nin En Güzel Kamp Yerleri

Kaz Dağları Gezi Rehberi

Kaz Dağları Gezi Rehberi: Adatepe Köyü

İlyada destanında Gargaros olarak geçen bölgede yer alan köy, şu anda Kuzey Ege’nin en popüler köyü konumunda. Eskiden Türkler ve Rumların bir arada yaşadığı köy, mübadele sonrası Rumların Yunanistan’a dönmesiyle tamamen Türklere kalmış. Köydeki geçim kaynaklarının azalmasıyla, nüfusun çoğunluğu sahil kesimlerine ve ve büyük yerleşim yerlerine gitmiş. Köy SIT alanı ilan edildikten sonra ise büyük şehirlerden entelektüel kesim boş kalan evlerle ilgilenir olmuş ve mevcut evler restore edilmeye başlanmış.

Adatepe Köyü Nerede? Adatepe Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Adatepe, Edremit körfezinde, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı, Kaz dağları tepelerinde bulunan küçük bir köy. Yukarıda Kaz dağlarına ulaşımdan bahsetmiştim, Adatepe’ye ulaşım için de aynı yöntemleri kullanabilirsiniz. Hava yolunu tercih ettiyseniz, o yönden gelirken sırasıyla Edremit, Akçay ve Altınoluk’u geçtikten sonra Küçükkuyu’ya ulaşıyorsunuz. İstanbul yönünden araçla geliyorsanız, Ayvacık’ı geçtikten sonra Küçükkuyu’ya varıyorsunuz. Küçükkuyu’ya geldikten sonra, Çanakkale yönünden gelirken solda, Edremit yönünden gelirken sağda Adatepe tabelasını göreceksiniz. Zeytinlikler arasında, efsane Edremit körfezi manzaraları sunan 3.5 km uzunluğundaki yolun sonunda Adatepe’ye varıyorsunuz. Köye varana kadar sürekli yukarı doğru çıkıyorsunuz, yol asfalt ama birazcık bozuk.

Adatepe Köyü Gezilecek Yerler
Adatepe Köyü Gezi Rehberi

Adatepe Köyü Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar

Köye gelmeden biraz önce Zeus Altarı okunu göreceksiniz, azcık tepede yer alan ve 700 metre yürüyerek ulaşabildiğiniz Zeus Altarı’na çıkıp enfes körfez manzarasını izlemeniz şart. Altar sunak demekmiş, sunak da tanrılara kurban sunulan yere deniyormuş. Homeros’un İlyada destanında, tanrıların İda Dağı’nda yaşadıklarından ve Truva Savaşını buradan izlediklerinde  bahsediliyor. Bölgede araştırma yapanlar, denize ve Edremit Körfezi’ne hakim yüksek bir tepede olduğu için buranın Zeus’a ait olduğunu düşünmüşler. Manzaranın tadını çıkardıktan sonra Adatepe’yi keşfe çıkabilirsiniz. Restore edilmiş harika taş evler, rengarenk çiçekler ve yeşillikler arasındaki köy sokaklarını gezip bol bol fotoğraf çekin. Köy zaten küçük, bir iki saat içinde tüm sokaklarına girip çıkmış olursunuz. Gezdikten sonra köyde bir yeme içme molası vermek istersiniz diye düşünüyorum. Hemen kendinizi meydanındaki çay bahçelerine atın. İki tane var, kararsız kalırsanız, birinde otlu gözleme birinde otlu dondurma deneyebilirsiniz. 🙂 Yemeği gözlemeyle geçiştirmek istemeyenler, Adatepe’de güzel bir restoran arayanlara Refika Kafe’yi öneririm. Hem dekorasyonu hem yemekleri güzel. Son olarak, Küçükkuyu’dan geçerken, zeytinin dalından soframıza gelene kadar ne aşamalardan geçtiğini öğrenmek ve tadım yapmak için, türünün tek örneği olan Adatepe Zeytinyağı Müzesi’ne uğramanızı öneririm. Adatepe’den çıkıp da anayola inince Çanakkale yönünde yaklaşık 1 km gittikten sonra yolun solunda kalacak. Zeytinli bahçeler diyarı Kuzey Ege’den zeytin ve zeytinyağı almadan dönemezsiniz, ya müzeden ya da köylerden alabilirsiniz.

Adatepe Köyü Gezi Rehberi
Adatepe Köyü Gezi Rehberi
Adatepe Köyü Gezi Rehberi
Adatepe Köyü Gezilecek Yerler
Bu sene Zeus Altarına uğrayamadım, önceki senelerden bir fotoğraf. 🙂 manzaranız bu!

Adatepe’de Nerede Kalınır? Adatepe Köyü Konaklama 

Adatepe’de en bilinen ve en çok fotoğrafı paylaşılan otel Ida Blue. Gerçekten huzur dolu bir bahçe içinde, dünyanın dertlerinden uzaklaşıp kafanızı dinlemek istiyorsanız mükemmel bir seçim. Burası çocuk kabul etmiyor yalnız aklınızda bulunsun. Hem restoran hem otel olarak hizmet veren Zeushan ve adını bahçesindeki 180 yıllık Hünnap ağacından alan Hünnap Han da tercih edebileceğiniz diğer güzel otellerden.

Adatepe Köyü Konaklama 

Kaz Dağları Gezi Rehberi: Yeşilyurt Köyü

Eski adı Büyük Çetmi olan Yeşilyurt’ta da yüzyıllar boyu Rumlar ve Türkler birlikte yaşamış. Mübadele sonrası Rum nüfus köyü terk ederek Yunanistan’a göçmüş ve onların yerine Yunanistan’dan gelen Türkler yerleşmiş. Çam ağaçları ve zeytin ağaçlarıyla çevrili, taş evler ve Arnavut kaldırımı sokaklardan oluşan bir köy burası. Son yıllarda Yeşilyurt’un eski taş evleri büyük şehirlerden gelen ve doğal yaşamı tercih edenlerin favorisi olmuş durumda. Köyün girişine doğru yolda oldukça heybetli evler de görüyorsunuz.

Yeşilyurt Köyü Nerede? Yeşilyurt’a Nasıl Gidilir?

Yeşilyurt köyü de yine Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı bir köy. Adatepe köyü ile arasındaki mesafe sadece 8 km. O yüzden birine giderseniz diğerine gitmemezlik yapmayın sakın. Yeşilyurt köyüne ulaşmak için, Edremit veya Adatepe tarafından gelirseniz Küçükkuyu’yu geçip 3-4 km. daha gittikten sonra sağda Yeşilyurt tabelasını göreceksiniz. Çanakkale tarafından gelirseniz Ayvacık’ı geçtikten sonra 30 km. daha devam edip yolun solunda Yeşilyurt Köyü tabelasından köye giriş yapabilirsiniz.

Yeşilyurt Köyü Gezi Rehberi
Yeşilyurt Köyü Gezi Rehberi

Yeşilyurt Köyü Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar

Yeşilyurt da yine her sokağını gezmeniz gereken, tatlı sürprizlerle dolu bir köy. Azmedip en tepelere kadar çıkarsanız, ödülünüz muhteşem deniz manzarası olacak. Meydanda tam ortada bir çay bahçesi var, orada soluklanabilirsiniz. Yine köy meydanında köyün camisi ve incik boncuk, zeytin, yöresel tatlar satan yerler var, buraları da mutlaka gezip biraz alışveriş yapın. Gördüğüm en güzel köy camisi sanıyorum burada gördüğüm cami idi. Yemek yiyecekseniz kahvaltı için Çakır Kahvaltı Evi ve Kakule Cafe’yi tercih edebilirsiniz. Öğlen veya akşam yemeği için Han Cafe’de manlama, zeytinyağı tabağı ve ismini köyün eski adından alan çetmi tatlısını deneyebilirsiniz. Manlama, yöreye özgü mantı ile gözleme aras, kıymalı gözlemeyi küçük parçalara bölüp sarımsaklı yoğurtla servis ettikleri bir yiyecek.

Yeşilyurt Köyü Gezilecek Yerler
Yeşilyurt Köyü Gezilecek Yerler
Yeşilyurt Köyü Gezilecek Yerler
Yeşilyurt Köyü Gezilecek Yerler

Kaz Dağları Gezi Rehberi: Yeşilyurt’ta Nerede Kalınır? Yeşilyurt Köyü Konaklama 

Ben açıkçası bu köylerde konaklamadım ama instagram’da ya da köyde gördüğüm birkaç otel alternatifini paylaşabilirim. Manici Kasrı, yeşillikler içinde şirin bir butik otel. Odaların dekorasyonu ve genel olarak otelin dizaynı çok başarılı. Otele 5-6 dk mesafede kendilerine ait bir plajı bulunuyor, otel müşterileri kullanabiliyor ve istediğiniz zaman transferinizi yapıyorlar. Ayrıca Çetmihan Otel, Erguvanlı Ev, Öngen Country, Şahmeran Konak gibi bütçenize ve zevkinize göre seçebileceğiniz başka otel alternatifleri de mevcut.

Yeşilyurt Köyü Konaklama

Kaz dağlarına geldiğinizde bu iki köy dışında da gezebileceğiniz pek çok yer var. Çamlıbel ve Kızılkeçili köyleri, Güre Gelinçamı ve Pınarbaşı mesire alanları, Sütüven şelalesi ve Hasan Boğuldu göleti gezebileceğiniz yerlerden bazıları. Vaktiniz varsa buralara da uğramayı ihmal etmeyin. 😉

Kuzey Ege’de gidilebilecek diğer güzel yerlerle ilgili yazdığım Kısa Kısa Bozcaada Rehberi ve Kuzey Ege Gezi Rehberi: Assos ve Ayvalık Gezilecek Yeler yazılarımı okumayı unutmayın! 😉

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni facebook ve instagramdan da takip edebilirsiniz.

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

4 Responses

  1. Altınoluk oksijen açısından gerçekten güzel 🙂

  1. Ağustos 21, 2017

    […] Kaz Dağlarının En Güzel Köyleri: Adatepe ve Yeşilyurt Gezi Notları […]

  2. Temmuz 13, 2020

    […] Kaz Dağlarının En Güzel Köyleri: Adatepe ve Yeşilyurt Gezi Notları […]

  3. Aralık 14, 2020

    […] Kaz Dağlarının En Güzel Köyleri: Adatepe ve Yeşilyurt Gezi Notları […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et