Röportaj – Moldova’da Yaşam

Yurt dışında yaşam röportajlarım Moldova ile devam ediyor. Sorularıma detaylı verdiği cevaplar için sevgili Tuba’ya çok teşekkür ediyorum. Sizlerin de hem Moldova kültürünü tanımak hem de Moldova’da yaşam hakkında bilgi sahibi olmak için bu röportajı okumanızı tavsiye ediyorum. 😉

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Merhaba, ben Tuba, 32 yaşında Türk dili ve edebiyatı öğretmeniyim, evliyim ve bir kedimiz var. 🙂

20170103_092033

Moldova’da Yaşam

Moldova’da hangi şehirdesiniz? Oraya neden ve nasıl gittiniz?

Gagauzya Özerk Bölgesi’nin başkenti Komrat’ta 2.5 yıldır yaşıyorum. İstanbul’da güzel giden bir hayatım vardı, Beykoz’da romantik bir mahallede boğaza karşı yaşıyor ve çalışıyordum ancak yıllardır tecrübe etmek istediğim yurt dışında yaşama fikrini hayata geçirme zamanı gelmişti. MEB’in yurt dışı öğretmenlik sınavına başvurdum, kazandım ve böylece Moldova maceram başlamış oldu. Resmi işlemlerin tamamlanması zaman aldı, tüm sorunlar çözülünce Atatürk Havaalanı’ndan 1 saatlik uçuşla artık Moldova’daydım. Şimdilerde Kongaz Süleyman Demirel Türk Moldovan Lisesinde Türkçe öğretiyorum.

Moldova'da Yaşam

Moldova’da çalışma koşullarından bahseder misiniz? Mesai saatleri, tatil süreleri nasıl? Moldova’da en çok aranan meslek grubu nedir biliyor musunuz?

Yıllık izin 30 gün, 10 gün mazeret izni var, bu izinler resmi tatillerde kullanılıyor. Yeni yılda, kasım, mart tatillerinde, Paskalya’da kullandığınız tatiller yıllık izninizden düşüyor. 30+10 günlük tatiliniz bitti ama tatili uzatmak isterseniz Türkiye’de geçirmek koşuluyla maaşınızdan kesinti oluyor, ne kadar olduğunu bilmiyorum. 🙂

Eğitim-öğretim yılı 1 Eylül’de başlıyor, 31 Mayıs’ta bitiyor. En az 11, en fazla 24 saat arasında branşınıza göre değişen ders saatleriniz olabiliyor. Az gibi görünen ders saatleri dışında yapılacaklar bitmiyor. 🙂 Ders dışı faaliyetler, misyon görevi, zamanımızın büyük çoğunluğunu alıyor. Halk oyunları, tiyatro çalışmaları için gerekirse boş gününüzde ya da hafta sonu çalışmaları gerçekleştirmeniz gerekebiliyor.

Açık ders denen bir uygulama var, verilen temada bir ders hazırlıyorsunuz, okuldan, dışarıdan öğretmenler gelip dersinizi izliyor. Ciddi bir hazırlık gerektiriyor. Benim temam misafirdi, öğrenciler Türk kahvesinin yapımını anlattı, yaptı, ikram etti. 🙂 Kahve temalı şarkılar dinletti, kahveli atasözlerini adam asmaca oyununda oynattı.

İlk geldiğim yıl kına gecem okulun bahçesinde köy düğünü gibi oldu. Tüm adetleri yerine getirdik. Herkes için unutulmaz bir deneyim harika bir kültür tanıtımı oldu.

Bir yıl Lüküs Hayat tiyatrosunu yaptık, müzikleri çocuklar hazırladı, söyledi. Türk halk oyunlarını birlikte çalışıyoruz: Ankara, Zeybek ,Burdur, Karadeniz, Üsküp yörelerini…

20170104_130215

Moldova’da yaşam koşulları Türkiye’ye göre nasıl? Sağlık, eğitim, ulaşım, hayat pahalılığı gibi konuları kısaca karşılaştırmanız mümkün mü?

Ev kiraları 150-200 Euro arasında değişen fiyatlarla. Yerel halka göre çok fazla ödüyoruz. Genel olarak Türkiye’den gelenlere zengin gözüyle bakıyorlar. 🙂 neyse…

Evler genelde eşyalı, yine de eksikler oluyor, ev sahibiyle anlaşıp ortak ya da hepsini siz ödeyebiliyorsunuz. Evlerle ilgili genel izlenim iyi, yeni bir ev bulmak zor. Bir de apartmanların içinde aydınlatma bulunmuyor. Apartmancılık anlayışı pek yok. İsteyen evinin önüne ışık çekiyor. 5.katta yaşıyorsanız bunu yapsanız da bir hayrını göremiyorsunuz 🙂 Fener kullanmak şart. 🙂 2+1, 1+1 dairelerde yaşamak bu iklim koşullarında daha rahat, müstakil evler büyük, bahçeli ancak yeni ev bulmak pek mümkün değil.

Pazarda dolaşırken Türkiye’den olduğunuzu anladıklarında sımsıcak bir sohbet başlıyor. Genelde Türkiye’den gelen sebzelere 3 katı fiyat ödeniyor. Patates, soğan, lahana, havuç temel besinleri oluşturuyor. 30 TL marula para ödemek istemiyorsanız lahanadan salata yapmaya alışıyorsunuz. 🙂 Etin kilosu 85 Lei, bol bol et tüketebilirsiniz. Yumurta, süt ve süt ürünlerinin en doğalını uygun fiyatlara alabilirsiniz. Balları ve cevizler hem güzel hem uygun fiyatlı. Şarapları dünya pazarına açılamasa da lezzet bakımında Fransız şaraplarından sonra 2. sırada yer alıyor. Her evde mağaza dedikleri mahzen-bodrum-kiler tarzı yerler var. Şarap fıçıları ve kışlık erzaklar burada duruyor.

Komrat Kongaz Kişinev arası her yarım saatte bir dolmuş bulunuyor ancak 14:30’dan sonra dolmuşlar olmuyor. Taksi çağırmanız ya da otostop çekmeniz gerekiyor. Otostop kültürü burada yaygın öyle de olmak zorunda. Biz de öğretmenler olarak ilk fırsatta araba alıyoruz. Uzun tatillerde Türkiye’ye aracımızla gidiyoruz. Araba fiyatları bize göre çok çok uygun vergiler de öyle.

Eğitime önem veriliyor, her yıl okulumuzdan ve Moldova genelinde onlarca öğrenci üniversite okumaya Türkiye’ye gidiyor. Ancak iş sahası ve ülkenin ekonomik durumundan dolayı çalışmak için Türkiye’ye, Rusya’ya, İtalya’ya gidiyor insanlar. Üniversite mezunları hasta bakımında ya da ev işlerinde çalışıyor. TİKA tarafından anaokulu açıldı, Gagauz Türkleriyle bağlarımız artarak devam ediyor.
Sağlık konusunda yaşanan problemleri çözmek için TİKA tarafından hastane yapıldı. Yaşam koşulları belki ülkemizin 30-40 yıl önceki hali. Acile doktor saat 9 da geliyor, hasta olursanız ambulans çağırmalısınız. 🙂

IMG_8904

Bir Türk olarak Moldova’da yaşamayı tavsiye eder misiniz? Orada yaşamanın ne gibi güzellikleri ya da zorlukları var?

Yemyeşil doğasıyla tertemiz havasıyla güzel bir ülkede yaşıyoruz. Kışlar karlı, buzlu, sisli, uzun, yorucu korkunç geçiyor. Ne yazık ki belediye kışın kar buz için pek bir şey yapmıyor. Yolların durumu pek iyi değil. Kışın-buzun tek iyi tarafı yollardaki korkunç çukurları buzla dolduruyor olması, kar-buz eriyene kadar rahat ediyoruz. 🙂 Mevsimler hakkını veriyor burada. İlkbaharda yeşilliğe sonbaharda bin bir renge doyuyoruz.

Kültür mozaiği var burada; Bulgarlar, Ruslar, Moldovanlar, Gagauzlar… Komünizmin etkileri de görülüyor. İlk görev yerim Ağrı idi. Şu an eve daha yakınım. 🙂Her gün kalkan otobüsler, günde iki kez uçak seferi bulunuyor.

Moldova'da Yaşam

Moldova’ya turist olarak gideceklere gezmek için nereleri tavsiye edersiniz?

Başkent Kişinev, parkları, Etnografya müzesi, Orhei , Traspol- Bender Kalesi, Krikova şarap mahzeni, lavanta tarlası, Moldovan geleneksel yemeklerini tatmak isteyenler için Gökoğuz restoran, Soroko Klalesi, Gagauz Türklerini merak edenleri de Komrat’a bekleriz.

Moldova için gezi yazısı ve Moldovo’da öğretmen olmakla ilgili blog yazısı yazdım. Blog şu an düzenleme aşamasında. Yeni açtığımız bir youtube kanalı var. Takip etmek isteyenleri bekleriz.

Instagram: tubanin_gezme_mevsimi
Youtube: Gezme Mevsimi

Röportaj ve fotoğraflar için çok teşekkürler.

Moldova’da Yaşam hakkında burada olmayan merak ettiğiniz şeyler olursa lütfen yorum olarak bırakın, herkes faydalansın.

Diğer röportajlar için buraya tık tık!

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et