Prag Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Prag, ortaçağdan kalma büyüsünü koruyan, taş döşeli bohem sokakları ve nehir kenarındaki büyüleyici manzaralarıyla, Avrupa’nın en romantik başkentlerinden biri bana göre. Prag Gezi rehberi içinde, bu harika şehri en verimli şekilde keşfetmek için ihtiyacınız olan tüm bilgileri paylaşacağım. Prag’a ne zaman gidilir, şehir kaç günde gezilir, nerede konaklanır, ulaşım nasıl sağlanır, ne yenir ne içilir, ne kadar bütçe gerekir, alışveriş nerede yapılır ve tabii ki Prag’ın görülmesi gereken yerleri… Prag gezi rehberi sizlerle…

Prag Gezi Rehberi

Prag’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

  • Prag, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti, ülkenin kısa adı Çekya.
  • Çekya’ya gidebilmek için mutlaka Schengen vizeniz olması gerekiyor.
  • Para birimi olarak Çek kronu(CZK) kullanılıyor. Kredi kartı hemen hemen her yerde geçiyor.
  • Kışın Türkiye’den 2 saat, yazın 1 saat geride.
  • Resmi dili Çekçe ama turistik yerlerde ve restoranlarda İngilizce iletişim kurabiliyorsunuz.

Çocuklarla ailece Prag planı yapanlar, çocuklara özel tavsiyeler için Çocukla Prag Gezi Rehberi yazımı mutlaka okusun.

Viyana Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Budapeşte Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Prag Gezi Rehberi

Prag’a Ne Zaman Gidilir?

Prag’a ne zaman gitmeli sorusu, Prag gezi planı yaparken ilk cevaplanması gereken konulardan biri. Prag, yılın her döneminde farklı bir güzelliğe bürünse de, seyahatinizden en çok nasıl keyif almak istediğinize bağlı olarak en uygun zaman değişecektir.

İlkbahar ayları, Prag’ı ziyaret etmek için en popüler zamanlardan biri. Bu dönem, şehrin parklarının ve bahçelerinin yeniden yeşermeye başladığı, ılıman havanın dışarıda daha fazla vakit geçirme imkanı tanıdığı bir zaman. Prag yılın her dönemi turistler açısından kalabalık bir şehir olsa da özellikle Paskalya döneminde ve havaların iyice ısındığı Mayıs ayında insan sayısı daha da artıyor.

Yaz ayları, Prag’ın en yoğun turist sezonu. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında, güzel hava, uzun günler, ve açık hava etkinlikleri ile birlikte, şehir gezmek için daha cazip hale geliyor. Doğal olarak bu dönemde hem kalabalıklar hem de konaklama fiyatlarında önemli bir artış oluyor.

Sonbahar, özellikle Eylül ve Ekim ayları, Prag’ı ziyaret etmek için bir diğer mükemmel zaman. Hava hâlâ ılıman ve hoşken, yazın kalabalıkları da azalmış oluyor. Şehir, sonbaharın renkleriyle kaplanıyor ve bu, Prag’ın gotik ve barok mimarisine çok yakışıyor.

Kış aylarında şehir, karın büyüsü altında, adeta bir kış masalına dönüşüyor desem abartmış olmam sanırım. Bu dönemde, Prag’ın Noel pazarları, kışın soğuğuna rağmen şehri ziyaret etmek için bir neden oluyor.

Prag'a Ne Zaman Gidilir?

Prag Kaç Günde Gezilir?

Prag’ı keşfetmek için ayırmanız gereken zaman, planladığınız aktivitelere göre değişiklik gösterecek ama ben aşağı yukarı fikir vermesi için biraz bilgi vereyim.

Kısa vakti olanlar, hafta sonu kaçamağı için yer arayanlar Prag’ı düşünebilir çünkü en ünlü turistik yerleri gezmek, Prag’ın büyüleyici havasını solumak için, hızlı bir tempoyla 2 gün yeterli olabilir. Bu sürede yerel lezzetleri tatmak için de vaktiniz olacak.

Eğer Prag’ın tarihini derinlemesine keşfetmek istiyorsanız veya yerlisi gibi sakin zaman geçirmek istiyorsanız en az 4 gün ayırmanızı tavsiye edeceğim. Prag çevresindeki bazı güzel yerleri de gezmek isteyebilirsiniz. Bunun için ekstra günlere ihtiyacınız olacak. Mesela 2 saat uzaklıktaki Karlovy Vary günübirlik gezilebilecek, kaplıcalarıyla ünlü şirin bir yer. Yine 2 saat 45 dk. uzaklıktaki Cesky Krumlov da, Prag’tan gitmenizi tavsiye edebileceğim çok fotojenik bir ortaçağ kenti.

Ben Prag’a ilk gidişimde 4 gün kalmıştım, önemli turistik yerlere ek olarak çevre yerleri de gezecek vaktim olmuştu. İkinci gidişimde ise 3 gün kaldım. Bu sefer çocukla gittim ve onun ilgisini çekecek yerlere ağırlık verip, biraz da Prag’ın yerlisi gibi vakit geçirdim.

Prag Kaç Günde Gezilir?

Prag Konaklama Rehberi

Önce kısaca Prag mahallelerinden bahsedeyim sonra da farklı bütçelere uygun otel önerilerimi paylaşacağım. Otelleri yoğun araştırmalarım sonucu buldum. 🙂

Prag‘da Hangi Bölgede Kalınır?

Prag’a ilk defa gidiyorsanız Stare Mesto yani Old Town’da konaklamanızı öneririm. En önemli tarihi yapılar bu bölgede yer alıyor, çoğu yere yürüyerek ulaşabiliyorsunuz. Mala Strana yani Lesser Town da turistik yerlere yakın olmak için tercih edebileceğiniz diğer bir bölge. Nehrin karşısında, Prag Kalesi’nin hemen altında yer alıyor. Nove Mesto yani Yeni Şehir olarak geçen bölge, özlelikle aileler için iyi bir seçenek olabilir. Old Town’a komşu olduğu için turistik yerlere çok uzak değil ve daha sakin. Pek çok alışveriş ve yeme içme seçeneği bulunuyor. Prag’a ilk gelişiniz değilse hipster bir mahalle olan Vinohrady‘i düşünebilirsiniz, yeni açılan mekanlarıyla popülerliği artmış durumda. Karlin ve Holesovice de yine yepyeni mekanlarıyla ve etkinlikleriyle öne çıkan hipster muhitler. Gece hayatı severler ve gençler de Zizkov bölgesini tercih edebilir. Merkeze uzak bir yerde konaklasanız da toplu taşımaya yakın olursanız sorun yaşamazsınız.

Prag Otel Önerileri

Yorumları iyi olan, yüksek puanlı, temiz ve lokasyonu güzel otelleri seçtim.

Lüks Prag Otelleri: Four Seasons Hotel Prague, Andaz Prague, The Grand Mark Prague, Augustine, Pytloun Boutique Hotel Prague, Almanac X Alcron Prague, Hotel KINGS COURT, The Julius Prague

Orta sınıf Prag Otelleri: Hotel Golden Crown, Black Star Suites, Unitas Hotel, Hotel Liberty, Three Storks, MOOo Downtown, Hotel Essence, Golden Star, MOOo by the Castle, Loreta Hotel, MeetMe23, Bishop’s House, Aurea Legends, Miss Sophie’s Downtown, Nana Macs, Wenceslas Square Hotel

Uygun fiyatlı Prag OtelleriThe King Charles, a&o Prague Rhea, Iris Hotel Eden, Ibis Praha Old Town, Deminka Palace, EA Hotel Downtown, Prague Golden Age, Rooftop Planet Prague Hotel

Biz son gidişimizde Old Town’da, Residence St Havel Prague Old Town‘da konakladık. İki oda bir salon oldukça ferah bir apartman dairesinde kaldık ve çok memnun ayrıldık. Özellikle aileler için gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.

Tüm uygun Prag otellerini incelemek için şuraya tık tık. 😉

Prag Konaklama Rehberi

Prag Ulaşım Rehberi

Öncelikle havaalanından şehir merkezine ulaşımı anlatayım, ondan sonra şehir içi toplu taşımadan bahsedeceğim.

Prag Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım

Prag Havaalanı(Vaclav Havel), şehir merkezine 17 km uzaklıkta yer alıyor ve ulaşım için üç yol var.

Airport Express: Havaalanı ile Hlavni Nadrazi (Merkez Tren İstasyonu) arasında çalışıyor, ara durak bulunmuyor. Sabah 5:30 ile akşam 10:00 arasında hizmet veriyor. Yolculuk süresi 40 dk. ve ücret 100 CZK.

Otobüs & Metro: Prag Havaalanı’ndan şehir merkezine gitmenin en ekonomik yolu otobüs ve metro kombinasyonunu kullanmak. Mart 2024 itibarıyla 59 numaralı troleybüs (eskiden 119 numaralı otobüs idi), havaalanından Nadrazi Veleslavin metro istasyonuna gidiyor. Buradan, şehir merkezine metro(yeşil hat) ile devam edebilirsiniz. Bunun fiyatı 40 CZK oluyor. Yolculuk süresi, inceğeniz durağa göre değişmekle birlikte 45 dk civarı diyebiliriz. Gece ulaşım için 910 numaralı otobüsler çalışıyor ve direkt şehir merkezine gidiyor. Bu da 45 dk civarı sürüyor ve ücret 40 CZK.

Taksi: Prag Havaalanı’ndan şehir merkezine taksi tercih ederseniz, 4 kişilik araç için fix 750 CZK, 8 kişilik araç için fix 990 CZK ödüyorsunuz.

Prag Şehir içi Toplu Taşıma ile Ulaşım

Prag’da üç ana metro hattı (A, B ve C) bulunuyor, şehrin pek çok yerine metro ile ulaşabiliyorsunuz. Tramvay da çok yaygın olarak kullanılıyor. 9, 17 ve 22 numaralı hatlar ana hatları oluşturuyor. Bir de 42 numaralı nostaljik tramvay var, bununla turistik gezi yapabilirsiniz, şehrin önemli noktalarından geçiyor. Otobüsleri, metro ve tramvayın gitmediği yerler için tercih edebilirsiniz. Bir de Petrin tepesine çıkmak için füniküler kullanabilirsiniz.

Toplu taşıma için, hafta sonları 0:30 to 4:30 arası işleyen gece hatları da mevcut. 91-99 arası numaralandırılmış 9 adet tramvay hattı ve 901-915 arası numaralandırılmış otobüs hatlarını kullanabiliyorsunuz.

Toplu taşıma ücretleri aşağıdaki şekilde, 15 yaşa kadar çocuklar ücretsiz. Çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi burada da biletinizi validate etmeniz gerekiyor araçlara binmeden önce.

  • 30 dakikalık bilet – 30 CZK
  • 90 dakikalık bilet – 40 CZK
  • 24 saatlik bilet – 120 CZK
  • 72 saatlik bilet – 330 CZK
Prag Ulaşım Rehberi

Prag Yeme İçme Rehberi

Öncelikle Prag’ta yiyebileceğiniz geleneksel yemeklerden bahsedeceğim, ondan sonra mekan önerileri vereceğim.

Prag’ta ne yenir?

Knedliky: Çek mutfağının vazgeçilmez bir parçası. Ekmek veya patatesten yapılan bir hamur işi ve sosları emme özelliğinden dolayı sulu yemeklerle servis ediliyor genellikle.

Gulaş: Macar mutfağından etkilenmiş baharatlı et yahnisi, genellikle knedliky ile servis ediliyor.

Svickova: Sebzeli sos eşliğinde, yavaş pişirilmiş sığır eti. Knedliky ile birlikte sunuluyor genelde.

Smazeny Syr: Pane edilmiş ve kızartılmış peynir, Prag’ın sevilen sokak yemeklerinden biri.

Nakladany Hermelin: Hermelín peynirinin (Camembert benzeri bir Çek peyniri) sarımsak, kırmızı biber, defne yaprağı ve biber tanesi gibi baharatlarla marine edilip, yağda turşulandığı bir çeşit meze.

Chlebicek: Kısaca açık sandviç olarak tarifleyebileceğim bir yiyecek. Danimarka’nın meşhur smorrebrod’ları gibi, ekmek üstü bir takım malzemelerle sunuluyor.

Trdelnik: Spiral şeklinde sarılmış, şeker ve tarçınla kaplanmış, üzeri kızartılmış tatlı bir hamur işi. Sokak tezgahlarında sıkça göreceksiniz. Kuzey ve Güney dizisindeki makara tatlısı. 🙂

Pivo (Bira): Çek Cumhuriyeti, biralarıyla ünlü. En popüler biraları Pilsner Urquell, Staropramen ve Budweiser Budvar ama daha pek çok güzel yerel birası var.

Becherovka: Ot ve baharatlarla aromalandırılmış bir Çek likörü. Genellikle sindirimi kolaylaştırmak için yemek sonrası içiliyor.

Prag'ta ne yenir?

Prag Mekan Önerileri

Öncelikle Prag’ın tarihi kafeleriyle başlamak istiyorum. Sonra farklı kafeler, geleneksel yemekler yiyebileceğiniz yerler ve şık mekanlarla devam edeceğim.

Cafe Louvre: Albert Einstein, Franz Kafka gibi ünlü isimleri ağırlamış tarihi bir kafe. Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar geniş bir menüsü var.

Cafe Slavia: Nazım Hikmet’in ve daha pek çok tarihi ünlünün müdavimi olduğu kafe. Canlı piyano dinletisi eşliğinde yemek yiyebilirsiniz.

Cafe Savoy: Tarihi atmosferi ve lezzetli menüsüyle ünlü bir kafe.

Cafe Imperial: Art Deco tarzı dekore edilmiş, gösterişli atmosfere sahip tarihi ve elegan bir kafe.

Cocovanka: İç dekorasyonu oldukça tatlı, bir şeyler içmek, mola vermek için sıcak, şirin bir kafe.

artic Bakehouse: Prag’ta zincir bir fırın ve ürünleri çok lezzetli.

Antonínovo pekařství: Burası da Prag’ın bir başka başarılı zincir fırını.

Cafe Letka: Burası tarihi bölgeye uzak ama kahvaltısı ve ortamı çok güzel.

Mr.HotDoG: Geleneksel Çek mutfağı dışında bir şeyler yemek isterseniz, bu mekanın Amerikan tarzı sosislerini deneyebilirsiniz. Burası da merkeze uzak kalıyor.

Nase maso: Burası bir kasap dükkanı ve içinde birkaç bistro masa var. Kaliteli yerel et ürünleri denemek isteyenler burayı listesine alabilir.

Vytopna Railway Restaurant: Minyatür trenlerin içecekleri ve yiyecekleri masanıza getirdiği, farklı konsepti ile ünlü. Hem çocuklar hem de yetişkinler için eğlenceli bir deneyim gerçekten.

Lokal U Bile Kuzelky: Geleneksel Çek mutfağından yemekler sunan restoran, yerel halk arasında da popüler.

U Fleku: Geleneksel yerel yemekler ve bira servis eden, 8 farklı salona sahip ünlü tarihi mekan.

U Parlamentu: Çok yerel bir atmosfere sahip, yemekleri başarılı, geleneksel restoranlardan biri.

U Glaubicu: Lesser Town’da yer alan, yüz yıllardır hizmet veren, lokal bir geleneksel Çek restoranı.

U Kunstatu: Lokal biraları tadabileceğiniz, güzel bir bahçesi olan, hem merkezi hem sakin, keyifli bir mekan. Özel bir tadım menüleri var.

Dva kohouti: Yerel biralarını sunan bir mikro bira fabrikası ve bira bahçesi. Akşamları DJ performansları oluyor.

Eska Karlin: Açık mutfak konsepti, sürdürülebilir malzemelerle hazırlanan menüsü, ahşap fırında pişirilen ekmekler ve yenilikçi yemekler, burayı özel kılan detaylardan. Endüstriyel tasarımıyla dikkat çeken mekan, Michelin rehberinde yer alıyor.

Kantyna: Et severlerin mutlaka gitmesi gereken bir Steakhouse. Self servis gibi çalışıyorlar, pişmiş veya pişmemiş etlerden dilediğinizi seçip alıyorsunuz ya da pişirtiyorsunuz.

Terasa U Prince: Prag’ın belki de en harika manzarasına sahip restoranı. Özellikle hava güzelken çok keyifli.

İki tane de kokteyl bar önereyim: Alchemist Bar ve Anonymous Bar

Prag Mekan Önerileri

Prag Alışveriş Rehberi

Öncelikle Prag’dan hediyelik neler alınır, onlardan biraz bahsedeyim. Daha sonra alışveriş yapabileceğiniz yerleri paylaşacağım.

Çek Cumhuriyeti’nin dünya çapında ünlü Bohemya kristali, yarı değerli bir taş olan Çek granatı, çocuklar için ahşap Marionette kuklaları, Prag’tan alabileceğiniz güzel hediyeliklerden bazıları. Becherovka likörü veya Çek birası da alınabilir. Bir de bakım ürünlerini sevenler, Çek’in meşhur bitkisel Alpa losyonlarını inceleyebilir.

Parizska Caddesi: Prag’ın en lüks alışveriş caddesinde, dünyaca ünlü markaların mağazalarını bulabilirsiniz. Louis Vuitton, Prada, Gucci gibi lüks markaların yanı sıra, yüksek kaliteli yerel butikler de var.

Na Prikope: Prag’ın en işlek ve popüler alışveriş caddelerinden biri, Eski Şehir ile Yeni Şehir arasında yer alıyor. Tarihi ve mimari güzelliğiyle de dikkat çekici bir cadde. İstiklal Caddesi benzetmesi yapabiliriz. 🙂

Havelska Trziste (Havel Pazarı): Prag’ın merkezinde yer alan bu tarihi pazar yeri, yiyeceklerin yanı sıra hediyelik eşya, el işi ürünler, takılar ve Çek kristalleri gibi çeşitli ürünler satan stantlara ev sahipliği yapıyor. Geleneksel Çek ürünlerini arıyorsanız ideal bir yer.

Palladium Alışveriş Merkezi: Prag’ın en büyük alışveriş merkezlerinden biri burası, 5 katlı ve 150’den fazla mağaza var. Cumhuriyet Meydanı’ndaki eski Josef askeri kışlasının yerinde 2007 yılında kurulmuş. Binanın19. yüzyıldan kalma şato benzeri orijinal cephesini ve arkeolojik bir kazı sırasında ortaya çıkarılan bazı Ortaçağ kalıntılarını hala görebilirsiniz.

Prag Alışveriş Rehberi

Prag Gezilecek Yerler

Karlov Most: Old Town’u Lesser Town’a bağlayan, dünyanın en ünlü yaya köprülerinden biri. Köprü üzerinde aralarında birçok ünlü azizin de bulunduğu otuz heykel sıralanıyor.

Staromestsky orloj: Eski Şehir Meydanı’ndaki Astronomik Saat, Prag’ın en ünlü tarihi yapılarından ve dünyanın hala işleyen en eski astronomik saatlerinden biri. 15. yüzyılın başlarında yapılmış olan saat, hem zamanı göstermesi, hem de gökyüzündeki güneşin ve ayın konumunu takip etmesiyle öne çıkıyor. Her saat başı, iki pencereden 12 havari figürleri görünüyor, bir iskelet figürü de çanı çalıyor.

Staromestske namesti: Prag’ın en eski ve en görkemli meydanında, 11. yüzyıldan beri düzenli olarak pazarlar kuruluyormuş. Aralık ayında Prag’ın en iyi Noel pazarına ev sahipliği yapıyor. Eski Şehir Meydanı, Eski Belediye Binası, Tyn Kilisesi, Prag’daki ikinci Aziz Nicholas Kilisesi ve çok sayıda Barok ve Rokoko ev gibi diğer ünlü binalarla çevrili bir meydan

Vltava Tekne Turu: Bu biraz turistik bir aktivite olsa da nehirden Prag görüntüsü gerçekten çok güzel. Yemekl, yemeksiz, gündüz, gece, zevkinize ve bütçenize göre pek çok tekne turu seçeneği bulunuyor. Benim gördüğüm kadarıyla en ucuzu 300 CZK’dan başlıyor.

Josefov: Prag’ın tarihi merkezinde yer alan ve şehrin Yahudi Mahallesi olarak bilinen bölgesi. Orta Çağ’dan itibaren Prag Yahudi topluluğunun merkezi olmuş. Eski Yeni Sinagog, Yahudi Müzesi, Eski Yahudi Mezarlığı, Pinkas Sinagogu, İspanyol Sinagogu burada yer alıyor. İspanyol Sinagogu’nun önünde Franz Kafka heykeli var.

Lennonova zed: Lennon Duvarı, Prag’ın Malá Strana bölgesinde yer alıyor. John Lennon’ın 1980’de öldürülmesinden bu yana sürekli değişen grafiti ve barış mesajlarıyla kaplı bir duvar.

Vrch Petrin: Eyfel Kulesi’ne benzeyecek şekilde, ancak daha küçük ölçekte tasarlanmış olan bu kule, Prag’ın en yüksek noktasında yer alıyor. Prag’ın en geniş manzarasını burada görebilirsiniz. Bu tepede ayrıca çocukların ilgisini çekebilecek aynalı bir labirent var.

Prag Gezilecek Yerler

Prazsky hrad: Guinness Rekorlar Kitabı’na göre Prag Kalesi dünyanın en büyük kale kompleksi ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Bu kompleks içinde Eski Kraliyet Sarayı, Aziz Vitus Katedrali, Aziz George Bazilikası’nı ziyaret edebilir ve Altın Yol boyunca yürüyebilirsiniz. Prag’a kuşbakışı bakmak için Aziz Vitus Katedrali’nin kulesine çıkabilirsiniz.

Zlata ulicka: Altın Sokak, Prag Kalesi’nin içinde yer alan ve rengarenk küçük evleriyle ünlü tarihi bir sokak. 16. yüzyılda kaleyi koruyan muhafızlar için inşa edilen bu minyatür evler, daha sonraki yıllarda kuyumculara, sanatçılara ve yazarlara ev sahipliği yapmış. Franz Kafka’nın bir dönem buradaki 22 numaralı evde yaşadığı biliniyor.

Valdstejnska zahrada: Wallenstein Bahçeleri, Prag’ın Malá Strana bölgesinde bulunan ve 17. yüzyılın başında Wallenstein Sarayı ile birlikte inşa edilmiş. Şehir kalabalığından uzaklaşıp sakin bir aktivite yapmak isteyenler için uygun. Bahçede, barok döneme ait heykeller, süslü havuzlar ve ilginç taş oluşumlarıyla kaplı bir yapay mağara bulunuyor. Ayrıca, bahçede dolaşan albino tavuskuşları da çok güzel.

Kampa: Vltava Nehri’nin küçük bir kolu tarafından şehirden ayrılan bu ada, Lesser Town tarafında yer alıyor. ve Charles köprüsü adanın üzerinden geçiyor. Büyük bir park ve müzeye ev sahipliği yapıyor. Ünlü Çek sanatçı David Cerny tarafından yapılan, dev bebek heykelleri, Kampa Parkı’nda yer alıyor. Adanın nehir kıyısında kuğularla harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Klementinum: Prag’ın tarihi ve kültürel açıdan en önemli komplekslerinden biri diyebiliriz. 16. yüzyılda Jesuit kolej olarak kurulan bu büyük kompleks, kütüphaneleri, gözlemevi, kiliseleri ve tarihi salonları ile ziyaretçilere açık. Barok mimarisiyle dikkat çeken Klementinum, özellikle Ulusal Kütüphane salonunun muhteşem iç mekanıyla ünlü. Bu salon, sık sık dünyanın en güzel kütüphane salonlarından biri olarak gösteriliyor.

Strahovska knihovna: Prag’daki en etkileyici ve tarihi kütüphanelerden biri de burası. Strahov Manastırı’nın bir parçası olan bu kütüphane, 12. yüzyıldan beri varlığını sürdürüyor. Geniş bir el yazması, kitap ve diğer nadir eserler koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

Prag Gezilecek Yerler

Municipal Library of Prague: Prag Belediye Kütüphanesi’ne girdiğinizde yerden tavana kadar uzanan silindirik kitap kulesini görebilirsiniz. İçinde aynalar var ve sonsuz bir his uyandırıyor. Bu kitapları görmek ve foto video öekmek için uzun kuyruklar oluşuyor ancak açılış saatinde giderseniz sıra beklemezsiniz.

Socha zaveseneho Sigmunda Freuda Viselec: David Cerný’nin Sigmund Freud heykeli, Prag’ın Eski Kent bölgesindeki Husova caddesi üzerinde bir direkte asılı duruyor.

Franz Kafka Otocna Hlava: Franz Kafka’nın Dönen Baş Heykeli, yine David Cerny tarafından tasarlanmış. Kafka’nın eserlerindeki karmaşık ve sorgulayıcı ruhu yansıtan, dönen katmanlardan oluşan 11 metre yüksekliğinde bir kafa heykeli.

Speculum Alchemiae: Burası Prag’ın az bilinen yerlerinden biri. Şehrin en eski evlerinden birinin altında, simyacıların bir gençlik iksiri yaratmaya çalıştıkları bir laboratuvar bulunuyor. Bu yeraltı sığınağının tarihi Kral Rudolf II zamanına kadar uzanıyor. Laboratuvar, 2002 yılında Prag’da meydana gelen bir selden sonra keşfedilmiş ve küçük bir müzeye dönüştürülmüş.

Nejuzsi prazska ulicka: Prag’ın en dar sokağı, Mala Strana bölgesinde yer alıyor. Yalnızca 50 cm genişliğindeki sokaktan iki kişi yan yana geçemeyeceği için, bir trafik ışığı koymuşlar. Yayalar düğmeye basıp ışığı yakarak geçiş yapıyor.

Narodni muzeum: Ulusal Müze, Prag’ın en büyük ve en eski müzelerinden biri ve şehrin Wenceslas Meydanı’nda ihtişamlı bir binadan oluşuyor. 1818’de kurulan müze, Çek Cumhuriyeti’nin doğal bilimleri, tarih, sanat ve müzik gibi çeşitli alanlarındaki zengin kültürel ve bilimsel mirasını yakından incelemek isteyenler için çok güzel. Müzenin geniş koleksiyonları arasında, fosillerden tarihi sanat eserlerine, etnografik sergilere kadar geniş bir yelpazede eserler bulunuyor.

Tancici dum: Dans eden bir çifti andıran formuyla bilinen bina, ünlü dansçılar Ginger Rogers ve Fred Astaire’e atfen “Ginger ve Fred” olarak da adlandırılıyor. Bu binanın dışını fotoğraflamak Prag’da yapılacak popüler şeylerden biri ama burası aslında bir otel ve restoran.

Prag Gezilecek Yerler

Prag Ucuz mu Pahalı mı? Prag Gezi Bütçesi

Prag, Orta Avrupa’nın en popüler turistik şehirlerinden biri olmasına rağmen, birçok Avrupa başkentine kıyasla daha uygun fiyatlı diyebilirim. Ancak şehirdeki harcamalarınız, ziyaret ettiğiniz yerlere, yeme-içme tercihlerinize ve konaklama seçeneklerinize bağlı olarak tabi ki değişiklik gösterecektir. Tecrübelerime dayanarak Prag ziyaretiniz için aşağı yukarı gezi bütçelerini paylaşmak istiyorum.

Prag’da konaklama seçenekleri geniş bir fiyat aralığına sahip. Hostellerde bir yatak gecelik 15-30 € arasında değişirken, bütçe dostu otellerde çift kişilik oda fiyatı gecelik 60-100€ arası. Orta düzey otellerde çift kişilik odalar gecelik 110-160€ arasında, lüks oteller ve butik konaklama seçeneklerinde fiyatlar 200€’dan başlıyor.

Prag’da yeme-içme maliyetleri, seçtiğiniz mekânlara göre büyük farklılıklar gösteriyorr. Turistik bölgelerdeki restoranlar genellikle daha pahalı. Lokal bir restoranda ortalama bir yemek kişi başı 10-15€ civarı, yerel bira 2-3€ civarı. Daha turistik veya şık yerlerde kişi başı 20€’dan başlayan fiyatlar karşımıza çıkıyor.

Prag’ın toplu taşıma sistemi yukarıda bahsettiğim üzere gayet ekonomik ve Prag’ı çoğunlukla yürüyerek de gezebilirsiniz. Ulaşım kalemi oldukça uygun diyebilirim.

Prag’daki müze ve ören yerlerine giriş ücretleri ortalama 10-20€ arasında değişiyor. Ama şehirde, ücretsiz ziyaret edebileceğiniz birçok tarihi yer bulunuyor.

Prag’da günlük harcamalarınız, ortalama bir bütçe için, kişi başı yaklaşık 80-120 € arasında olabilir. Bu bütçe, konaklama, yeme-içme, ulaşım ve birkaç turistik mekan ziyareti için bir tahmin sadece. Daha düşük bir bütçeyle de Prag’ın keyfini çıkarmak mümkün, özellikle de eğer konaklamada tasarruf edebilir, ücretsiz aktiviteleri tercih eder ve yerel halk gibi yemek yerseniz. 🙂 Lüks harcamaların ucu açık tabi ki. 🙂

Prag Gezi Bütçesi

Umarım Prag Gezi Rehberi yazım size faydalı olur ve güzel bir Prag gezisi planlarsınız. Benim atladığım bir şeyler olabilir, sormak istediğiniz başka şeyler varsa lütfen yorum olarak bırakın. Sizin ekstra önerileriniz varsa onları da yorumlara beklerim. Size şimdiden iyi tatiller! 

Daha iyi içerikler üretebilmem için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyorum.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 

Instagram: hohhoyyt

Tiktok: deniz.tarhan

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et