Mısır Gezilecek Yerler: Kahire ve Sharm El Seikh

Mısır, tarihiyle beni en çok etkileyen ülkelerden biri. Geçtiğimiz Mart ayında oğlumla küçük bir Mısır gezisi yaptık ve Kahire ile Şarm El Şeyh’i ziyaret etme fırsatı bulduk. Geziden döner dönmez Mısır’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenleri bulabileceğiniz bir Mısır gezi rehberi hazırlamıştım. Mısır vizesi, ulaşım, yemek, güvenlik ve daha aklınıza gelebilecek birçok konuya orada cevap bulabileceğinize inanıyorum. Yani Mısır gezi planı yapmadan önce o yazımı da bir okumanızı tavsiye ederim. Bu yazımda ise Mısır’da gezilecek yerler konusuna gireceğim, tabi gidebildiğimiz yerler olan Kahire gezilecek yerler ve Sharm El Seikh gezilecek yerler olacak. Aynı zamanda Kahire ve Sharm El Seikh‘te konaklama tavsiyelerim de var. Çocukla Mısır seyahati düşünenler için notlarım da yazının sonunda yer alacak.

Mısır gezilecek yerler

Mısır Gezilecek Yerler: Kahire Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar

Kahire’de taksilerle ilgili çok iyi şeyler okumadığım ve Uber kullanımı yaygın olsa da çocukla bekleme sürelerinin dayanılmaz bir hal alabileceğini öngördüğüm için günlük özel bir tur ile anlaştım ve çok verimli bir gezi yaptığımızı düşünüyorum. Aynı şirketi havaalanı transferleri için de ayarladım. Rehberlik hizmeti, öğle yemeği, müze ve ören yerlerine girişin dahil olduğu bir günlük Kahire turu ve transferlere 150$ ödedim. Tur tek başına 110$ idi, biraz pahalı gelebilir ama sadece ben ve oğluma özel olduğu için bu şekildeydi. Kalabalık turları çok daha ucuza bulabilirsiniz. Turumuzun adı Egypt Tailor Made, sahibi Walid süper bir adam, günün her saati maillerinize dönüş yapıyor. Tüm iyi yorumlar bu tur şirketine yapılmış görünüyordu ve ben hak ettiklerini düşünüyorum. Rehberimin ismi Heba idi ve çok bilgili, güler yüzlü, tatlı bir kadındı. Kahire’deki tüm turları incelemek için şuraya bakıp kendiniz karar verebilirsiniz.

Mısır gezilecek yerler

Mısır Gezilecek Yerler: Giza Piramitleri

Sharm El Seikh’in güzel sularında daha az vakit geçirmek uğruna Kahire’ye gitmek istememdeki en büyük neden tabi ki dünya gözüyle Piramitler’i görmek istememdi. Antik çağa ait dünyanın yedi harikasından tek ayakta kalan olma özelliğine sahip piramitleri görmeden Mısır’dan dönemezdim. Piramitler, Kahire şehir merkezinde yer alıyor yani fotoğraflara aldanıp çölde olduğunu düşünmeyin. Giza piramitlerinin M.Ö. 3000 yıllarında yapıldığı düşünülüyor ve bu tarihte böylesine düzgün taş blokların Mısır’a nereden geldiği hala sırrını koruyor, inşası için ise 1200 kadar işçinin çalıştığı düşünülüyor. Giza piramitleri üç adet piramitten oluşuyor ve bu üç piramit peş peşe kral olan Khufu, Khafra ve Menkaura tarafından yaptırılmışlar. Belçika asıllı piramit araştırmacısı Robert Bauval, Orion takımyıldızının kemer yıldızları olan Alnilam, Alnitak ve Mintaka yıldızlarının gökteki konumunun, Keops(Khufu), Kefren(Khafra) ve Mikerinos(Menkaura) piramitlerinin dizilişinin izdüşümü olduğunu bulmuş. Piramitlerle ilgili çok ilginç gerçekler var ama araştırmayı size bırakıyorum. 🙂 Giriş ücreti 120 EGP, benim tur ücretimin içindeydi. Piramitlerin içine girmek için ayrıca bilet alıyorsunuz, bu fiyata dahil değil.

Mısır Gezilecek Yerler: Büyük Giza Sfenksi 

Piramitlerin biraz ilerisinde yer alan 20 metre yüksekliğinde, 73 metre uzunluğunda aslan gövdeli, insan başlı bir heykel. Sfenksin yüzünün firavun Kefren’e ait olduğu sanılıyormuş. Mısır sfenksi, gövdesi uzanan bir aslan ve kafası da bir firavunun kafası şeklinde olan antik bir efsanevi yaratık. Aslanlar güneş ile bağlantıları nedeniyle antik Mısırlılar tarafından kutsal hayvan sayılıyorlarmış. Ben tam ilişkilerini bilmiyorum ama güneş gezegeni ve güneş tanrısı astrolojide de Aslan burcunu temsil ediyormuş. Sfenks, güneşin doğuşunu ve firavunun yeniden dirilişini temsil ediyormuş. Yüzünün doğuya dönük oluşu, güneşi her sabah doğar doğmaz görmesi içinmiş. Buraya giriş Piramitler biletine dahil, ek bir bilet almıyorsunuz.

IMG_3078.jpg

Mısır Gezilecek Yerler: Mısır Müzesi

Antik Mısır’a ait devasa bir koleksiyona sahip Mısır Müzesi Kahire’de mutlaka ziyaret etmeniz gereken ikinci yer bana göre, ilki Piramitler. 🙂 Mısır Müzesinin tarihi 1835 yılına dayanıyor ancak koleksiyonun sürekli artış göstermesi nedeniyle 1902 yılında şu anki binasına taşınmış. İçeride fotoğraf makinesi kullanmak istiyorsanız ekstra ücret ödemeniz gerekiyor, ben ödemedim ve fotoğrafları cep telefonuyla çektim. Müzede ekstra ücret ödemeniz gereken bir başka yer de mumyalama bölümü, ben oğlumun sıkılması nedeniyle giremedim. İkinci katta, 9 yaşında tahta çıkıp 19 yaşında ölen Tutankamun’un mezarından çıkan eşyalar sergileniyor çoğunlukla, oldukça etkileyiciydi bunlar da. Ben ne yazık ki oğlumun huysuzluğu nedeniyle müzenin tamamını gezemedim ama gezdiğim kadarıyla bile çok etkilendiğimi söylemeliyim. Giriş ücreti 120 EGP, benim tur ücretimin içindeydi.

Mısır Gezilecek Yerler: Han El Halili Çarşısı

Bizim Kapalı Çarşı ortamına benzetebileceğimiz bir çarşı burası. Ama bence Kapalı Çarşı kadar güzel değil. Yine böyle otantik ne ararsanız bulabiliyorsunuz, giyim kuşamdan hediyelik eşyaya, tabak çanaktan lambalara kadar her şeyi bulmak mümkün. Memluk sultanı Carkas el Halili tarafından yaptırılan, Kahire’nin en büyük tarihi çarşısı olan Han El Halili bizim tek günlük turumuzun son durağıydı. Eğer Kahire’de bir gününüz varsa siz de bu üçlü turu yapabilirsiniz. Han El Halili çarşısı bana göre çok da gerekli değil, eğer aynu sürede gezilebilecek başka ilginizi çeken bir yer olursa orayı tercih etmenizi öneririm.

Kahire gezilecek yerler

Mısır Gezilecek Yerler

Eğer Kahire’de bir günden daha uzun kalıyorsanız gezebileceğiniz yerlerden de kısa kısa bahsetmek istiyorum. Bunların hiçbirine gitmedim ama tur planıma karar verirken bol bol araştırdım. En çok görmek istediklerimden biri Giza piramitlerinden de eski bir tarihe sahip olan Saqqara Piramitleri. Buradaki Zoser piramidi Mısır tarihindeki en eski piramit olarak gösteriliyor. Eski Kahire bölgesi ve El-Muallaka Kilisesi de fotoğraflardan çok beğendiğim yerlerden biriydi. Burası Coptic Kahire olarak da anılıyor çünkü Coptic Mısırlı Hristiyanlara deniyormuş ve bu kısım şehrin Hristiyan yüzünü görebileceğiniz bir bölge. Kahire Kalesi ise şehrin İslami yüzünü görebileceğiniz Islamic Kahire bölgesinde yer alıyor. Buralarda tahmin edebileceğiniz üzere camiler bulunuyor ayrıca müzeler de varmış. Son olarak Arap Baharı sırasında ismini sıklıkla duyduğumuz Tahrir Meydanı da gezebileceğiniz yerler arasında sayılabilir. Bu meydan modern Kahire’nin merkezi durumunda, Özgürlük Meydanı olarak da biliniyor.

DSC_0851.jpg

Kahire Gezi Rehberi: Kahire’de Nerede Kalınır? Kahire Konaklama Önerisi

Kahire’de benim gibi az zamanınız varsa bence kesinlikle Nil Nehri kıyısında veya Piramitler manzaralı bir otelde kalmalısınız. Ben Four Seasons Cairo at Nile Plaza’yı tercih ettim, yani Nil kıyısını ve seçimimden çok memnun kaldım. Yatağımdan kalktığımda gördüğüm manzara ile güne başlamak paha biçilmezdi. Hizmetin kalitesi de tabi ki zincirin genelinde olduğu gibi muazzamdı. Kahire’de ayarladığım rehber de buranın en güzel oteli diyebilirim Four Seasons için demişti. Oğlum bile odanın manzarasını görünce otele resmen bayıldı. 🙂 Bu otelimizi de detaylı olarak yazmıştım, isterseniz şu yazıma bir göz atabilirsiniz. Yazıyı okumadan rezervasyon sayfasına gitmek için şuraya tık tık! 😉

DCIM104GOPRO

Mısır Gezilecek Yerler: Şarm El Şeyh Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar

Şarm El Şeyh deyince benim aklıma hiçbir zaman gezilecek yerler olabileceği gelmemişti açıkçası. Deniz, kum, güneş ve balıklardan başka bir şey düşünemiyordum. Çok da haksız olmadığımı gidince deneyimlemiş oldum. Gitmişken görebileceğiniz birkaç yer olsa da bence Şarm El Şeyh’in en güzel yeri su altı. Bir kere Sharm El Seikh’in kalbinin attığı yer olarak nitelendirebileceğimiz Naama Bay‘e mutlaka bir akşam gitmelisiniz. Burası bizim yazlık yerlerin çarşılarının Mısır versiyonu diyebilirim. Hediyelik eşya alışverişi yapıp, cafelerden birinde bir şeyler içebilirsiniz. Bizim otelin Naama Bay’e ücretsiz servisi vardı, diğer otellerde durum ne bilemiyorum. Sharm El Seikh’te gündüz veya gece ziyaret edebileceğiniz bir başka yer de Soho Meydanı. Burası bir eğlence ve alışveriş merkezi olarak geçiyor, buz pateni pistinden havuza, restoranlardan barlara pek çok yerde vakit geçirebiliyorsunuz. Şarm’da biraz yerel alışveriş için gidebileceğiniz bir diğer adres de Sharm Old Market. Eğer Sharm’da foto çekmelik fotojenik bir yapı var mı diye sorarsanız, benim gördüğüm tek orijinal yapı Al Mustafa Camii idi. Benim bildiğim kadarıyla Sharm’da merkezde gezebileceğiniz yerler bunlardan ibaret. Sharm’da katılabileceğiniz birkaç çeşit tur var, onlardan biri Ras Muhammed Milli Parkı‘na yapılan şnorkel turu. Otelinizin önündeki resif güzelse bu turda çok daha fazlasını görmeyi ummayın. ATV veya Jeep ile çölde safari turlarına da katılabilirsiniz. Eğer çevre yerleri gezmeyi düşünürseniz 90 km uzakta yine bir sahil kasabası olan Dahab’ı ziyaret edebilirsiniz. 100 km uzakta ise çok popüler bir dalı merkezi olan ve birçok dalgıcın limitlerini zorlayarak hayatını kaybettiği Blue Hole‘e gidebilirsiniz.

DSC_0757

Sharm El Seyh Gezi Rehberi: Şarm El Şeyh’te Nerede Kalınır? Şarm EL Şeyh Konaklama Önerisi

Şarm El Şeyh’te kalacağınız otelin denizine dikkat etmenizi tavsiye ederim. Otelin kendi resifi varsa yukarıda bahsettiğim turlara katılmanıza bile gerek yok, otelinizin önünde her gün şnorkel yaparsınız. Hem vakit hem nakit tasarrufu yapmış olursunuz. Bir de günde birkaç kez şehir merkezine ücretsiz servis hizmeti veren bir otel bulmanızı öneririm. Benim tercihim, bu iki koşulu da sağlayan Rixos Sharm El Seikh oldu. Özellikle çocuklu ve yalnız bir anne olarak ekstra memnun kaldığımı belirteyim, otel çocuklu insanlar için tam bir cennet çünkü. Rixos kalitesini zaten aşağı yukarı tahmin ediyorsunuzdur, detaylı otel incelememi de şuradan okuyabilirsiniz. Okumama gerek yok ben hemen rezervasyona gideyim diyorsanız sizi şuraya alayım. 🙂

Kahire gezilecek yerler

Çocukla Mısır

Mısır’a çocukla gidecek olanlar için notlar

Öncelikle geziyle ilgili genel olarak merak edilen bir şeye cevap vererek başlayayım; Mısır’da çocukla tek başıma zorlanmadım, aksine çok keyifli vakit geçirdik oğlumla beraber. Bunda programı yorucu yapmamamın ve kaldığımız otellerin katkısı büyük. Oğlumun seyahat sırasındaki tam yaşını vermek gerekirse, 3 yaşından 3 ay eksikti. Bu bilgiyi soranlar olmuştu o yüzden yazıyorum.

Oğlum için Türkiye’deyken vize almadım çünkü 18 yaş altı için buradan vize başvurusu yapamıyorsunuz, kapıdan alıyorsunuz. Bu konuyla ilgili orada başımıza geleni anlatmak istiyorum. Biz gidiş Sharm, dönüş Kahire olacak şekilde uçak biletlerimizi almıştık. Sharm’a girerken bir görevliye oğluma nereden vize alabileceğimi sordum, o da bana ne kadar kalacağımı sordu. 4-5 gün dedim, o zaman vize almana gerek yok dedi. Peki dedim ve pasaport görevlisi de benim vizeme damga bastı, Ada için vize sormadı, pasaportuna damgayı bastı. Yani oğlum Mısır’a vizesiz olarak girdik. Oh iyi 25$’dan yırttım diye düşünüp sevindim ben de. Birkaç gün sonra Kahire’ye gidiş günümüz geldi çattı. Check-in yaparken memur Ada’nın vizesi olmadan Kahire’ye gidemeyeceğini söyledi ve işlemlerimizi yapmadı. Burada uçağı kaçırma ihtimalimiz beni biraz gerdi açıkçası ama yapacak bir şey yoktu, kucağımda oğlum hava alanı içinde koşturmaya başladım. Oradan oraya beni yönlendirip durdular, sonunda yanımda görevlilerle giriş yaptığımız yere götürüldüm ve 25$ verip vizeyi aldım. Ülkeye girerken damga vurulan yerin üzerine vizeyi yapıştırdılar, pasaport görevlisi tekrar vizelerimiz kontrol etti, damgayı vizenin üstüne bastı ve koşa koşa check in’e yetiştim. Bu hikayeyi anlatıyorum çünkü uçağı kaçırabilirdim ben, Sharm’a girerken benzer durum yaşarsanız vize konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum.

Oğluma giderken bir şnorkel seti aldım ve çok hoşuna gitti ama Sharm’dayken takmaya çalışınca istemedi. Sanırım maskenin lastiği saçlarını çekti ve canını acıttı. Bir dahaki sefer için neopren lastik koruyucu almayı düşünüyorum, size de fikir olur diye yazmak istedim. Ben her ihtimal bir de Decathlon’da satılan su altı gözlem aparatlarından almıştım ve onu kullandık. Su altından inanılmaz keyif aldı, maskeyle bakabilse eminim çok daha fazla beğenecekti. Instagram’dan takip edenler videomuzu hatırlayacaklardır, su altına “Orada kim vaaaaar” diye sesleniyordu. Diyeceğim şu ki çocuğunuza şnorkel yapmayı öğretmek ve sevdirmek için Sharm El Seikh en ideal yer kesinlikle, onun su altıyla tanışmasını bir şekilde sağlayın.

Oğlum henüz tuvaletini söylemiyor, yani alt bezine ihtiyacımız oluyor. Alt bezi her ne kadar yolculuğun sonuna doğru azalsa da, başında valizde oldukça fazla yer kaplıyor. Bu nedenle oradaki bezleri araştırmıştım ama Prima vs. gibi markaların çok pahalı ve Avrupa standartlarına göre dandik olduğunu okumuştum. Mısır bezleri hem uygun fiyatlı hem de çok kaliteliymiş. Sonuç olarak ben valizimizde yer kaldığı için ve orada tek başıma bunula uğraşacak vaktim olmazsa diye bezleri yanıma aldım ama bu konuyu merak edenler olursa diye not düşmek istedim.

çocukla Mısır

Çocukla Mısır

Hazır mama, bisküvi, yoğurt, ıslak mendil, krem, şampuan gibi diğer ihtiyaçları süper marketlerde bizim bildiğimiz markalardan bile bulabiliyorsunuz. Yerel yemekler çocuklar için biraz ağır olabilir ama standart yemekler yapan restoranlar mevcut. Biz açıkçası genelde otel restoranlarında yedik, yerel restorana gittiğimizde de oğluma pilav ve patates yedirmiştim. 🙂 Yanınızda su taşıyın mutlaka, gündüz gezerken çok susuyor çocuk, tabi siz de.

Bizim gittiğimiz Mart ayı için söylüyorum, gündüzleri çok sıcak olmasına rağmen akşamları gerçekten soğuk oluyordu. Yaz mevsimine gidiyoruz diye sadece ince kıyafetler almayın, hem uzun kollu sweatshirt, hem de mont olsun mutlaka yanınızda. Oğlu mümkün mertebe çıplak dolaşmayı sevmesine rağmen akşamları kendiliğinden üşüdüm diyordu.

Ben bebek arabası almadım çünkü tek başıma bir de onu taşımak istemedim. Benim durumumda iyi ki de almamışım diyorum çünkü sadece birkaç kez bebek arabasının yokluğunu aradım. Ama anne baba birlikteyseniz almanızı öneririm. Sharm ve Kahire’de şehir içi gezerken  rahat edersiniz. Piramitlerde bebek arabası kullanmanız pek mümkün değil ama diğer yerlerde kullanabilirsiniz.

Benim aklıma bunlar geldi, sizin sorunuz varsa mutlaka yorum olarak bırakın. Bildiğim bir şeyse cevaplarım, herkes faydalanır. Mısır gezisiyle ilgili tek üzüntüm çok kısa olmasıydı diyebilirim. Gerçekten çok sevdim ve oğlumun da sevdiğine inanıyorum. Mısır çok daha uzun süreli gezilmesi gereken bir ülke, tekrar gidebilirsem çok daha uzun kalmak ve detaylıca gezmek istiyorum. Umarım en yakın zamanda bir Mısır seyahati yapar ve notlarımdan yararlanırsınız.

Mısır’dan paylaştığım fotoğraflara instagram’da #hohhoyytegypt hashtagi ile ulaşabilirsiniz.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

4 Responses

  1. cengizselcuk00 dedi ki:

    Mısır başlı başına bir Dünya tarihi olsa da Mısır’ı yıllarca yöneten Türk aile Kavalalılar Hanedanlığı çok ilgimi çekmişti. Osmanlı’dan koptuktan sonra bile 1953’e kadar yönetmişler Mısır’ı. Hiç izlerine rastladınız mı ?

    • hohhoyyt dedi ki:

      merhaba, bizim gezimiz kısa süreli olduğu için önceliği Mısır’ın eski tarihine verdim. Sizin bahsettiğiniz dönemler daha yakın çağ. İleride Mısır’ı çok daha uzun süre gezmek istiyorum, belki o zaman yakın tarihinin de peşine düşebilirim. 🙂

  1. Mayıs 22, 2018

    […] konaklama önerilerimi okumayı unutmayın. Mısır’da gezilecek yerler yazısı da hemen şuracıkta sizi bekliyor. […]

  2. Ocak 20, 2019

    […] Mısır Gezilecek Yerler: Kahire ve Sharm El Seikh […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et