Ekonomik Seyahat Etme Yolları:Ucuza Nasıl Seyahat Edilir?

Tüm gezmeyi sevenlerin, seyahat planını yaparken, en ucuza tatil yapmak için kullandığı bazı yöntemler vardır. Daha fazla seyahat edebilmek için ben de her yolu kovalıyorum. Seyahat ederken hangi kalemleri daha ucuza nasıl halledebileceğimizi her zaman araştırıyorum. Kendi deneyimlediğim işe yarar yöntemleri burada da paylaşmak istedim. Ucuza nasıl seyahat edilir, ucuza dünyayı gezmek nasıl mümkün olabilir diye araştıranlar, İşte size ekonomik seyahat rehberi.

img_7159-1

Ekonomik Ulaşım

  • Bilet almakta erken davranın. Ben özellikle pahalı biletli yerlere gidişimizi çok önceden planlıyorum ve biletleri alıyorum. Böylece fiyatlar genelde çok uygun oluyor. Bir de araştırmalara göre en uygun fiyatlı uçak biletleri Salı günleri oluyormuş, ben de bunun sağlamasını yaptım, gerçekten çoğu zaman ucuz oluyor. Yıllık izninizi buna göre ayarlayarak biletinizi alabilirsiniz. Oteller de hafta içi daha uygun fiyatlı olduğundan her açıdan kar etmiş olursunuz. Mesela Rio’ya uçuşumuzu Avrupa bileti fiyatına aldığımızı hatırlıyorum.
  • Son dakika bilet alın. Çelişkilerle dolu blog yazıma hoş geldiniz. 😀 Üst maddenin tam zıttı olan bu yöntemi sadece hafta sonu kaçamakları için kullanmanızı tavsiye ediyorum. Her zaman işe yarayacak bir yol değil, genel olarak son on dört gün kala biletlerin en pahalı olduğu dönem oluyor, ayrıca yer kalmama riski de var, sakın güzelim yıllık izninizi bu şekilde heba etmeyin. Ama bu hafta bir küçük kaçamak yapmazsam çatlarım dediğiniz günlerde valizinizi hazırlayın ve cuma günü yakın yerlerin tüm biletlerini kontrol edin. Bazen aylar önce yapılan promosyonlar çok boş yer olduğu zaman son dakika da yapılabiliyor. Bir arkadaşım şirketinin iş seyahatlerini genelde bu yöntemle aldığını söylemişti. Ben de birkaç kez denedim bu şekilde, ucuz uçak bileti denk getirdiğim oldu.
  • Kampanyaları takip edin. Bütün hava yollarının mail listelerine üye olun. Kimi zaman çılgın kampanyalar yapıyorlar. Mesela bu sene Pegasus tüm biletler yarı fiyatına kampanyası yaptı bir gün. THY sık sık yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda promosyon yapıyor. Atlas keza çok güzel kampanyalar yapıyor. Kısa mesafe tatilleri biz genelde bu kampanyalara göre şekillendiriyoruz. Okyanus ötesi uçuşlarda da özellikle Qatar çok güzel kampanyalar yapıyor! 😉
  • Uçuş arama motorları kullanın. Bu arama motorları sayesinde tüm hava yollarının fiyatlarını bir arada görebiliyorsunuz ve bazı indirimli aracı kurumlar sayesinde hava yolunun kendisinde satılandan daha ucuza bilet bulabiliyorsunuz. Bu arada arama motorunda bulduğunuz aracı kurumun direkt kendi sayfasından bileti alırsanız arama motoru komisyonundan da tasarruf edersiniz. Birkaç arama motorunu kontrol etmenizi de tavsiye ederim. Ben genelde Momondo, Kayak, Edreams ve SkyScanner kullanıyorum. Bu arama motorlarının sadece bizim ülkemizden girilen com.tr versiyonlarını değil, .de, .it, .pt gibi başka ülkelerin versiyonlarını da arada yoklamakta fayda var. Bana şimdiye kadar uyan tarih denk gelmediği için hiç almadım ama 1 € hatta 0 € gibi ütopik fiyatlara bilet bulunabiliyor.
  • Mil biriktiren kredi kartları kullanın. Birçok bankanın uçuş için mil kazandıran programları var ve böylece bedava uçak bileti alma şansınız oluyor. Şahsen Akbank’ı hiç önermiyorum, çok düşük mil puan kazandırıyor ve vergileri kendiniz ödüyorsunuz. Senelerdir ciddi anlamda yüksek tutarlı ekstrelerime rağmen bugüne kadar bir kere yurtiçi bir biley alabildim sadece. Garanti, THY biletleri için geçerli oluyor ve çok kolay birikiyor, yalnız vergisini kendiniz ödüyorsunuz, uzun uçuşlar için çok faydalı. TEB’in avans mil programı benim en sevdiğim. Biletin tamamını harcama sözü vererek alabiliyorsunuz. Diğer bankalardaki avans mil uygulamaları kazandığınız puanlara el koyarken, TEB’de sadece söz veriyorsunuz ve bir yandan puan kazanmaya devam ediyorsunuz. Üstelik bilet alırken, kampanya hariç mevcut bonus puanlarınız üçle çarpılarak bilet ücretinizden düşülüyor.
  • Aktarma yapın. Aktarmalı uçuş seven bir insan değilim açıkçası, o yüzden bu maddeyi sona bıraktım. 🙂 Hayatımda iki aktarmalı uçuşum oldu şimdiye kadar. Ama aktarmalı uçuşların bariz bir şekilde direkt uçuşlardan uygun fiyatlı olduğunu kabul etmeliyim. Ben sadece az iznim olduğu için zaman kaybetmeyi sevmiyorum. Vakit probleminiz yoksa kesinlikle bu yöntemi denemelisiniz.

Ekonomik Konaklama

  • Klişe olacak biliyorum ama yurt dışında yaşayan arkadaşlarınız varsa seyahat planlarınızı yaparken onların yaşadığı yerleri mutlaka öncelikli olarak değerlendirin. Ben kuzenimden bu konuda gayet güzel faydalandım. Madrid ve St Petersburg’da yaşadığı dönemlerde kendisine ziyaretlerde bulundum. 🙂 Hem lokal bir sürü insanla tanışma fırsatı buldum hem de lokaller nerelere gidiyor, nerelerde yemek yiyor, nasıl eğleniyor hepsini öğrenmiş oldum. Dubai’ye ve Londra’ya ilk gidişim de yine yakın arkadaşlarımın yanına olmuştu.
  • Aileden biri veya yakın bir arkadaşınız yurt dışında yaşamıyorsa üzülmeyin çünkü couchsurfing var. 🙂 Marakeş, Roma ve Beyrut’ta Couchsurfing ile konaklamışlığım var ve bence çok güzel tecrübelerdi. Couchsurfing tecrübelerimle ilgili çok yakında detaylı bir yazı da yazacağım. Şimdilik size kısaca şunu söyleyebilirim eğer bu sistemi sadece bedava konaklama olarak görmezseniz çok bilgilenir ve eğlenirsiniz.
  • Her ülkede olmasa da birçok ülkede çok düşük bütçelerle konaklamak için hostelleri tercih edebilirsiniz. Benim, üç defa hostel deneyimim oldu ve hepsinden de çok memnun ayrıldım. Mesela Lizbon’da dört kişilik bir odada arkadaş grubu olarak kalmıştık, kalabalık seyahatlerde aşırı mantıklı bence. Hostelimiz de hem tertemiz, hem merkezi hem de dizayn olarak güzel bir ortamdı. Rio’da sörf yapmaya gittiğimiz kasabada hostelde kalmıştık ve denize sıfır bahçeli bir yerdi, iki kişilik odalarını tercih etmiştik. Belgrad’da ise nehirde yüzen hostellerin birinde kalmıştım, çok keyifliydi. Hostel diyerek hor görmeyin yani, gayet güzel opsiyonlar var mutlaka bir şans verin.
  • Biraz daha pahalı ama yine de otellerden daha uyguna gelecek bir yöntem de ev kiralamak. Tabi ki çok pahalı evler de var ama ev kiralamak muadili bir otele göre her zaman daha uygun oluyor. Tek gecelik konaklamalardan ziyade uzun süre kalacağım zaman tercih ettiğim bir yöntem bu benim. Henüz Airbnb hesabınız yoksa, buradan kayıt olarak ilk konaklamanızda 130 TL indirim kazanabilirsiniz.
  • Sürdürülebilir turizm yöntemi ile bazı çiftliklerde ücretsiz veya çok ucuza konaklayabilirsiniz. Henüz deneyemedim ama çok istediğim bir konaklama şekli bu. Dünyanın birçok yerinde efsane çiftlikler var, ben ara ara bakıyorum. 🙂 Bu araştırmalarımla ilgili yakında bir yazı gelecek, tekipte kalın! 😉 Ev sahiplerine çiftlik işlerinde yardım ederek hem eşsiz bir deneyim yaşayıp hem de normalde kalmayı hayal edemeyeceğiniz yerlerde çok uygun fiyatlara kalabilirsiniz. İlerleyen dönemlerde bu şekilde bir konaklama yaşamak istiyorum kesinlikle.
  • Bir başka ilginç seçenek de Manastır konaklaması. Ben biraz İtalya’dakileri inceledim ve gerçekten çok güzeller. Tabi giriş çıkış saatleri gibi kısıtlamalar var ama sakin bir tatil düşünenler için kesinlikle tercih edilebilir bir yöntem. Çok uygun fiyatlara harika yapılarda konaklama şansı bulabiliyorsunuz. Yine ileriki planlarım için deneyimlemek istediğim bir konaklama şekli, bu konudaki incelemelerimi de detaylı olarak yazabilirim, takipte kalın. 🙂
  • Hatırlar mısınız bilmem ama Kate Winslet, Cameron Diaz ve Jude Law’ın baş rollerde olduğu Tatil diye bir filmi vardı. O filmde Kate Winslet ve Cameron Diaz evlerini değiştirme yöntemi ile tatil yapıyorlardı. O zaman bu fikir çok hoşuma gitmiş fakat biraz ütopik gelmişti. O zamanlar hiç araştırmamıştım ama bu gerçekten uygulanan bir konaklama biçimiymiş ve Türkiye de programa dahil. Şu anki evimiz pek uygun değil ama bence süper fikir. Merak edenler homeexchange.com adresinden inceleyebilir.

Ekonomik Yeme İçme

  • Turistik yerlerden kaçının. Turistik yerlerdeki restoranlar genelde yiyeceklere hak etmediği fiyatlar biçiyorlar. İstanbul’dan yola çıkarak birçok efsane lezzetin alakasız sokak aralarından çıktığını söyleyebiliriz. Nitekim yurt dışında da böyle saklı cennetler mevcut. Yurt dışı forumları veya böyle lezzetlerin peşinde koşan yabancı yemek bloggerlarını takip ederseniz çok güzel öneriler bulabilirsiniz.
  • Otelinizin ücretsiz imkanlarından faydalanın. Birçok otelin oda fiyatına kahvaltı dahil oluyor. Mutlaka sağlam bir kahvaltı edin. Belki yanınıza elma, muz gibi bir meyve alıp gün içinde gezerken ara öğün olarak değerlendirebilirsiniz. Ayrıca odanıza muhtemelen ikram olarak su bırakılmıştır. Su şişenizi odadan çıkarken yanınıza almanız iyi olacaktır. İçilebilir su olan çeşmeye filan denk geldiğinizde bu şişeyi tekrar doldurabilirsiniz.
  • Marketlerden alışveriş yapın. Meyve, alkollü ve alkolsüz içecek, sandviç malzemesi gibi ürünler alarak yollarda geçirdiğiniz öğünlerinizi oldukça ucuza getirebilirsiniz. Mutfağı olan bir yerde kalıyorsanız, hem sabah kahvaltısı hem de akşam yemeği için gerekli malzemeyi alıp yemeğinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz.
  • Fast food tercih edin. Eğer ben yemek hazırlamakla uğraşamam derseniz, fast food zincirlerini ya da sokak satıcılarını denemenizi öneririm. Bizde sokakta satılan balık ekmeklerin ne kadar lezzetli olduğunu düşünün. Yurt dışında da buna benzer çeşitli leziz alternatifler mevcut.
  • Yabancı fırsat sitelerine üye olun. Ben biraz da gittiğim yerin özel yemeklerini denemek istiyorum derseniz bu yolu öneririm. Bizdeki fırsat sitelerinde nasıl ki gayet güzel restoranlardan indirim kuponları satılıyorsa yurt dışında da bu imkan var. İndirim listelerini inceleyip dişinize göre olan restoranlarda uygun fiyata güzel bir öğün yiyebilirsiniz.
  • Restoran ve gece klüplerinin indirim günlerini öğrenin. Bazı restoranlar halk günü benzeri promosyonlar yapabiliyor. Mesela en az yoğun oldukları günün akşamı indirimli özel menü verebiliyorlar. Ya da bazı gece klüplerinde kadınlar gecesi olabiliyor. Belli bir akşamı saat 22:00-00:00 arası tüm içkiler kadınlara ücretsiz gibi fırsatlar sunabiliyorlar.
  • Kutlamanız varsa mutlaka söyleyin. İster doğum günü ister yıl dönümü olsun, kutlamalara çoğunlukla bir ikram gelir. Gittiğiniz barda size daha önce hiç denemediğiniz çılgın bir kokteyl, ya da restoranın spesiyallerinden nefis bir tatlı ikramı gelse fena olmaz değil mi? 😉
  • Restoranlardaki tuzak yiyeceklere dikkat edin. Bizde genelde yemekten önce ufak meze veya zeytinyağı vb. ikramı yapılır bilirsiniz. Yurt dışında yemek öncesi kapalı mini kahvaltı boyu tereyağı, peynir gibi bir şeyler getiriyorlarsa bunu hesaba yansıtma ihtimalleri yüksek. Başıma geldiği için yazıyorum, beklerken laf olsun diye yediğimiz birkaç tereyağına yemek parası vermiştik resmen. Bir de suyu sürekli doldurduklarında susamasanız bile boş bulunup içiyorsunuz, sonra on şişe su geliyor hesapta. 🙂

Ekonomik Alışveriş

  • Pazarlık yapın. Ülkemizde olduğu gibi dünyanın her yerinde alacağınız ürünün fiyatında pazarlık payı vardır. Pazarlık yaparken ürüne karşı çok hevesli görünmeyin. Yanınızda bozuk para taşıyın ve cüzdanınızın ayrı bir bölümüne koyun ki son şu kadar param kaldı gibi laflar ettikten sonra bütünlük paraları satıcı görmesin. Bir de lütfen ihtiyacı olduğu her halinden belli olan insanlarla pazarlık yapmayın. Bunu, üzüldüğüm için şahsi fikrim olarak söylüyorum, size kalmış tabi ki.
  • Gitmeden önce yöreye özgü ürünlerle ilgili araştırma yapın. Bizde çok pahalı satışı olan markalar bazı ülkelerde  ana vatanı olduğu için çok uygun fiyatlara satılabiliyor. Ya da bazı malzemelerin ana üretim yeri olduğu için tüm dünyaya göre gittiğiniz ülkede çok ucuza alabileceğiniz ürünler olabiliyor. Bunları gitmeden güzelce araştırırsanız karlı bir alışveriş yapma şansınız olur.
  • Bit pazarlarına gidin. Neredeyse tüm Avrupa şehirlerinde bit pazarlarına gitmişimdir. Bizde güzel ürünler genelde antikacılarda fahiş fiyatlara satılıyor ve bit pazarlarında tek tük işe yarar bir şeyler bulunuyor. Buradakilerle kıyaslamayın, yurt dışındaki pazarlarda efsane eşyalar bulabiliyorsunuz.
  • Diğer ülkelerde var mı bilmiyorum ama Amerika’daki bazı outletler için internet üzerinden kupon bulabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken ilgili mağazaların kuponlarını print etmek, sonrasında bunları kasada göstererek zaten indirimli olan ürünler için ekstra %25 gibi yüksek indirimler elde ediyorsunuz.

Ekonomik Gezme Tozma

  • Gittiğiniz ülkede iç ulaşım için mümkün mertebe yürümeye çalışın. Uzak yerlere gitmek için toplu taşıma kullanmaya dikkat edin. Bunu yaparken de gideceğiniz şehre özel, kalacağınız süre kadar geçerli ulaşım kartları olup olmadığını araştırın. Özellikle Avrupa’da mutlaka size uygun bir ulaşım paketi bulursunuz. Bisikletle gezilebilecek şehirlerde, hostellerin bazıları müşterilerine ücretsiz bisiklet veriyor, kalacağınız yeri ayarlarken bunu da kontrol edebilirsiniz.
  • Şehir turizm kartlarından edinin. Bizdeki müze kart benzeri, ören yerlerine giriş imkanı sunan kartları birçok şehirde bulabilirsiniz. Bunlar sayesinde tek seferlik düşük bir ücret ödeyerek girmek istediğiniz birçok yere girebilirsiniz. Bu arada müzelerin ücretsiz olduğu günler de olabiliyor, onları takip edebilirsiniz.
  • Bir rehber eşliğinde gezmeyi tercih ederseniz, birçok şehirde ücretsiz yürüyüş turları düzenleniyor, ilgi alanınıza göre bunlardan birine katılabilirsiniz. Bisikletli olanları bile var.
  • Gitmeden online bilet alın. Yine fırsat sitelerini kontrol ederek yerel konser veya gösterilere uygun fiyatlı bilet bulabilirsiniz. Fırsat siteleri dışında da sanatsal faaliyetlerin indirimli biletlerini önceden online olarak almanız mümkün. Hem orada oluşabilecek uzun bilet kuyruklarından da yırtmış olursunuz.

Genel Öneriler

  • Turla seyahat ederek gerçekten çok uygun fiyatlar yakalayabilirsiniz. Evet turla gezmek istemiyoruz ama zaten gezmek zorunda değilsiniz. Uçak ve otel için tur şirketinden faydalanıp kendi planınıza göre gezebilirsiniz. Biz mesela bir yılbaşında Beyrut’a gitmeye karar vermiştik fakat iki hafta kala plan yaptığımız için uçak biletleri almış başını yürümüştü. Tur şirketlerine baktığımızda uçak ve otel dahil tur fiyatının, uçak biletinin neredeyse yarısı olduğunu gördük ve hemen kayıt olduk. Orada, yanında kalacağımız arkadaşlarımız da olduğundan hava alanı dışında tur firmasıyla hiç iletişim kurmadık. 🙂
  • Vizesiz gidilebilecek onlarca güzel ülkeden birine giderek son derece gereksiz bir masraf kaleminden kurtulabilirsiniz. Üstelik dünya kadar evrak hazırlamak, vize randevusuna gitmek gibi zaman alıcı işlerden de kurtulmuş olursunuz.
  • Sezon dışı seyahat ederek çok uygun fiyatlarla gezebilirsiniz. Ama itiraf etmeliyim ki bu benim pek uyguladığım bir yöntem değil. Kendi adımıza mesaili çalışıp, iki haftacık izni olan insanlar olarak gittiğimiz yerleri en güzel zamanında görmeyi hak ettiğimizi düşünüyorum. Ama bu sayede hem konaklama hem ulaşım konusunda çok uygun fiyatlar yakalayabileceğinizi bilmelisiniz.
  • Son olarak, hava alanında beklerken yiyip içme maliyetleriniz için, mutlaka kullandığınız kredi kartınızın veya GSM operatörünüzün ücretsiz lounge kullanım hizmetlerini kontrol etmenizi öneriyorum. Bu masraf kalemini hafife almayın, beklerken insanın canı bir şeyler yiyip içmek istiyor ve hava alanlarındaki tüm restoranların fiyatları normalin çok üstünde oluyor.

Benim aklıma gelen ekonomik seyahat ipuçları bunlar. Sizin ekstra öneriniz varsa yorum olarak iletebilirsiniz. Size şimdiden iyi tatiller!

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

8 Responses

  1. @evliyacelebi dedi ki:

    Deniz hanım, en kaliteli ve aktüel gezi tüyolarını alacağınız yerin başında bence diğer gezginler geliyor. Herzaman onların sizden ve de sizin onlardan fazladan bildiği şeyler oluyor. Yılın 8 ayında yollarda olduğumuz gezilerimizin 2-3 ayını geçirdiğimiz Tayland’da kaldığımız otellerin hiçbirini Booking ya da Agoda sayfalarında bulamazsınız. Eşdeğer otellerin yarı fiyatına kaldığımız bu yerlerin bilgilerini açıkcası ben de internet yerine sempatik bulduğum gezginlerle tüyo sohbetlerinde değişiyorum. Ayni durum çıktığı andan çok önceleri aktüalitesini kaybetmeye başlayan gezi kitapları yerine diğer gezginlerden ulaşım, yemek, görülmeye değer yerler içinde geçerli.

    Ama yine de herkese açık bir tüyomu burada vermeme izin verirseniz…

    https://kuzenimenotlar.blogspot.de/

    • hohhoyyt dedi ki:

      merhaba, ben de tabi ki diğer gezginlerin tüyolarına ve tecrübelerine her zaman kulak veririm. paylaşımınız için teşekkürler.

  1. Aralık 28, 2016

    […] Ekonomik Seyahat Etme Yolları […]

  2. Haziran 14, 2017

    […] Ekonomik Seyahat İpuçları […]

  3. Aralık 12, 2017

    […] Ekonomik Seyahat İpuçları […]

  4. Mart 2, 2019

    […] Ekonomik Seyahat İpuçları […]

  5. Aralık 8, 2019

    […] Ekonomik Seyahat İpuçları […]

  6. Aralık 8, 2019

    […] Ekonomik Seyahat İpuçları […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et