Seyahat için Para Biriktirmek ve Ucuza Gezmenin Yolları

Gezi rehberleri dışındaki yazılarımı çok gelen sorulara cevap olması için hazırlamaya çalışıyorum. Nasıl bu kadar çok seyahat ediyorsun ve ucuza nasıl seyahat ederiz soruları herhalde en çok gelen mesajlardan. Bu sorulara cevap olabilecek bazı yazılar hazırlamıştım daha önce ama sanırım tam yeterli gelmediler. Ben de ucuza gezmek isteyenlerin aklındaki tüm sorulara cevap olabilecek çok daha detaylı ve güncel yeni bir yazı hazırlamaya karar verdim. Umarım bu yazı, ucuza seyahat etmek isteyen herkesin daha çok seyahat edebilmesi için faydalı olur. Önce daha fazla seyahat edebilmek için nasıl bütçe yaratabiliriz, gezmek için para biriktirme yolları nelerdir ona bakalım. Sonra da oluşturduğumuz bu bütçeyle en ucuza nasıl seyahat ederiz birlikte inceleyelim. Tamamen gerçekçi çözümler sunacağım, bazılarını eskiden bazılarını halen kullandığım yöntemleri anlatacağım. Ucuza dünyayı gezmek isteyenler bu yazıyı okusun.

Seyahat için Para Biriktirmek

Nasıl daha çok seyahat edebiliriz? Gezmek için nasıl para biriktirilir?

Seyahat giderleri için ayrı bir hesap açın 

Sadece seyahat giderleri için kullanacağınız ayrı bir hesap açın ve her ay için o hesaba otomatik ödemeyle belli bir tutar para gönderin. Böyle söyleyince saçma gelebilir ama gerçekten işe yarayan bir yöntem bu bence. Örneğin maaşınız ayın son günü yatıyorsa, her ayın ilk gününe yani maaşın yattığı günün ertesine seyahat hesabınıza para göndermek için otomatik ödeme tanımlayın. Mesela her ay 300 TL bu hesaba otomatik olarak gitsin ve siz kendi maaş hesabınızdaki parayla o ayı geçirmeye çalışın. Aslında bunu, emeklilik planına üye olmak, ya da para biriktiremediğimiz için krediyle ev almak mantığıyla aynı düşünebiliriz. Seyahat için birikim planı yapmış oluyorsunuz. Ay sonunda para arttırabilen şanslılardansanız, o paradan da gönlünüzden ne koparsa bu hesaba atın.

Harcamalarınızı kısın

Ne kadar da yaratıcı, hiç aklınıza gelmeyen bir fikir değil mi? 😛 Tabi ki bu sizin de aklınıza geliyordur ama uygulamaya konması açısından belki önerilerim ve kendi tecrübelerim size yol gösterici olur. Mesela her gün kahve zincirlerinden kahve alıyorsanız bunu kesin bence. Benim en büyük şanslarımdan biri, kahve tiryakisi olmamam sanırım. 😀 Çevremde neredeyse tüm arkadaşlarım sabah kahvesini içmeden kendine gelemiyor ya da öğle yemeğinden sonra bir kahve içmeden işe geri dönemiyor. Bakın benim buradan yaptığım günlük tasarruf minimum 10 TL, her güne vursanız 300 TL eder. Hani uzun yıllardır sigara içenlere derler ya, bu kadar sigara içmeseydin şimdiye kadar bir ev almıştın diye. Ev alınmaz belki ama her ay bir bilet aldırır, kesin bilgi. 😉 Kahveyi bırakın demiyorum canım, kendinize bir termos alın, evde kahvenizi yapıp çıkın mesela, neden olmasın?

harcamalar-2

Nasıl daha çok seyahat edebiliriz? Seyahat için nasıl para biriktirilir?

Bir başka örnek TV, internet, telefon üyelikleri olabilir. TV’de aylık aboneliklerde kullanmadığımız paketlere dünyanın parasını verebiliyoruz. Şimdi internet ortamında TV’ler de çıktı, normal TV’lere daha az bakar olduk. Kullanmadığınız ek paketler varsa mutlaka iptal edin. Aylık 20-30 TL fazladan para verdiğinizi fark edebilirsiniz, biliyorum çok küçük rakam ama yılda en azından bir bilet eder. Cep telefonunuzun tarifesini araştırın, otomatik ödemede diye ne kadar verdiğinizi bile fark etmiyor olabilirsiniz ve muhtemelen size çok daha fazla hitap eden daha ucuz paketler çıkmıştır. Rekabet arttıkça fiyatlar ucuzluyor, ben sadece paketimi değiştirerek aylık 50 TL civarı kar ettim. Alın size yılda en az bir tane Avrupa bileti tasarrufu. Evinize temizlik hizmeti alıyorsanız, haftada bir yerine ayda bire düşürebilirsiniz mesela temizlik sayısını. Diğer haftalar kendiniz temizlik yapıp ayda bir dip köşe için birini çağırabilirsiniz. Haftalık 150 TL civarı kar etmiş olursunuz.

Yapılabilecek daha pek çok şey var tabi ki. Dışarıda yiyip içmeyi azaltmak, sinemaya gitmek yerine filmlerin tv, dvd hatta uçakta 🙂 yayınlanmasını beklemek, taksi veya araba yerine toplu taşıma kullanmak. Bunların hepsi benim uyguladığım yöntemlerdi. Her yere taksiyle giden, arabasız adım atmayan ama ben çok seyahat ediyorum diye nasıl para yetiştirdiğime anlam veremeyen pek çok insan var. Ben İstanbul’da zorunlu olmadığım sürece taksi ve araba kullanmıyordum açıkçası, toplu taşıma candır. Oturduğum muhiti değiştirmek de yaptığım tasarruflara dahil bu arada. Oldukça merkezi bir yerde otururken, merkeze uzak ama çok daha büyük ve ucuz bir eve geçmiştik. Günde gidiş geliş 4 saat yol çekmek de bu tasarrufun çilesiydi ama olsundu. Tabi asla gitmeyeceğim spor salonuna yazılmamak, çılgınlar gibi alışveriş yapmamak, beğendiğim bir şey olduğunda ilk aklıma onunla bilet alabileceğimin gelmesi gibi durumlar da tasarruf tedbirlerim arasında yer alıyor.

Bence aylık harcamalarınızın tam listesini çıkarın, gereksiz olanları bu şekilde daha iyi fark edersiniz. Gereksiz kalemlerden kurtulun ya da daha fazla seyahat etmek için nelerden vazgeçebileceğinize karar verin.

Seyahat için Para Biriktirmek

Nasıl daha çok seyahat edebiliriz? Gezmek için nasıl para biriktirilir?

Ek gelir kaynağı yaratın

Öncelikle evde kullanmadığınız eşyaları satmakla başlayabilirsiniz. İyi durumdaki kıyafetlerinizi, eski raketinizi, pateninizi, kullanmadığınız yemek takımlarınızı, teknolojik aletlerinizi vs. aklınıza ne gelirse satabilirsiniz. Satılmaz diye düşünmeyin. Pek çok ikinci el sitesi var, siz koyun ilanınızı, ilan vererek bir şey kaybetmezsiniz sonuçta. Hem fazlalık eşyalardan kurtulmak sizi de özgürleştirecek emin olun. Çok klişe olacak belki ama ne kadar fazla eşyamız varsa o kadar eşyaların esiri oluyoruz. Oysa eşya azaltmak bir süre sonra belki de evinizde çok yer açacak, daha ufak bir eve çıkmanıza bile sebep olacak. Bakın buradan da bir tasarruf kalemi yarattım bile. 😛

Satış yapmak dışında ek iş yaparak da ek gelir kaynağı elde edebilirsiniz. Geceleri taksiye çıkın demiyorum tabi, ya da mümkünse onu da yapabilirsiniz neden olmasın. 🙂 Ama klasik bir beyaz yakalı için pek mümkün olmaz diye düşünüyorum, daha gerçekçi öneriler vereceğim merak etmeyin. Bir yeteneğiniz ya da uzman olduğunuz bir konu var mı onu düşünün. Mesela İngilizce, Matematik gibi dersler verebilirsiniz. Veya özel yüzme dersi, keman, resim dersi vs. verebilirsiniz, uzmanlığınız neyse artık. Direksiyon dersi verebilirsiniz. Ders vermek size uygun değilse mesela resim yapıp satabilirsiniz, yemek yapıp satabilirsiniz, takı yapıp satabilirsiniz. Fikirler bitmek bilmez, yeter ki siz niyetli olun. Evden yepyeni bir iş bile kurabilirsiniz, bir bakmışsınız kendi işiniz olmuş. Hafta sonları saatli olarak çocuk bakabilirsiniz, el işi ürünler yapıp insatgram’dan satabilirsiniz. Web sitesi yapabilirsiniz, çeviri yapabilirsiniz. Güzel fotoğraflar çekiyorsanız arkadaşlarınızın bazı fotoğraflarını çekip portfolyo oluşturarak, uygun fiyatla fotoğrafçılık yapmaya başlayabilirsiniz. Benim daha önce beraber fotoğraf kursuna gittiğim arkadaşlarımdan bu hobiyi işe dönüştürenler olmuştu. Son olarak evinizin fazla odası varsa airbnb’de kiralamak da seyahat parası biriktirirken çok mantıklı bir hareket olur.

Seyahat için Para Biriktirmek

Nasıl daha çok seyahat edebiliriz? Seyahat için nasıl para biriktirilir?

Kendinizi motive edin

Harcamaları kısmak ve para biriktirmek fedakarlık isteyen bir şey. İnsan bazen ne için fedakarlık etiğini unutup vazgeçebiliyor. bunun olmasına izin vermeyin. Gitmek istediğiniz yerlerle ilgili sağa sola bir şeyler asın, instagram’da bol bol seyahat hesaplarını takip edin, bilgisayarınızın arka planını hayal ettiğiniz yerlerle değiştirin. Sizi seyahat için gaza getirecek şeyler nelerse tüm kozlarınızı kullanmaktan kaçınmayın ve gezginlerin hikayelerini okuyun. 😀 Ben mesela geçen sene Eylül-Ekim-Kasım aylarında toplamda üç ay süren uzun süreli bir seyahate çıktım ama bu uzun geziye para biriktirebilmek için öncesinde Nisan – Eylül arası hiç yurt dışına çıkmadım. Yurt içinde de genelde ailelerimizin yazlıklarında geçirdik tatillerimizi. Uzun süreli seyahate çıkan gezginlerin çoğu da bu şekilde öncesinde mutlaka harcamalarından kıstıkları, birikim yaptıkları bir zaman geçirmiş oluyorlar. Bunları düşünerek kendinizi motive etmeye devam edin.

Sık seyahat etmek için önceliklerimizi belirlemenin ne kadar önemli olduğunda hem fikir olmuşuzdur sanırım. Peki, önceliklerimizi belirledik ve paramızı biriktirdik diyelim. Şimdi bunu en uygun şekilde seyahate nasıl dönüştürebiliriz bir de ondan bahsedeyim. Birkaç yıl önce ucuza seyahat etmek üzerine detaylı bir yazı yazmıştım, fena da yazmamışım vallahi. 🙂 Onu da okumanızı tavsiye ediyorum kesinlikle, orada bazı kalemleri çok daha detaylı alternatiflerle incelemişim. 😉

Ekonomik Seyahat Etme Yolları:Ucuza Nasıl Seyahat Edilir?

Ekonomik Seyahat İçin İpuçları

Nasıl ucuza gezilir? Ekonomik Seyahat İçin İpuçları ve Ucuza Dünyayı Gezmek

Erken Plan Yapın

Ucuza seyahat etmenin anahtarlarından biri erkenden plan yapmak. Hem uçak biletleri hem de otellerde erken rezervasyon yaptığınız zaman çok daha uygun fiyatlar yakalayabiliyorsunuz.

Uçak bileti arama motorlarını kullanın, kampanyaları takip edin ve esnek olun

Ben zorunda kalmadıkça kampanyasız bilet asla almıyorum. Ve hava yolu şirketlerinin mail listelerine üye olarak kampanyalardan haberdar oluyorum. Kampanyayı görür görmez önce gitmek istediğim yer ve zamanlara bakıyorum. Eğer tek tek bakarak umduğumu bulamazsam uçak bileti arama motorlarını açıyorum ve “her yere” ile “tüm ay” seçeneklerini kullanarak örneğin Nisan ayında gidilebilecek en ucuz yerler neresiymiş buluyorum. Bana uyan tarihlerde daha önce gitmediğim ya da tekrar gitmek istediğim yerler varsa onları listeliyorum. Kampanya yapan hava yolu şirketi yalnızca kendi sitesi üzerinden kampanya yapmışsa buradaki ucuz fiyatın üzerine bir de firma indirimini alıyorum ve ucuz bilet bulmanın verdiği dayanılmaz hafiflikle planları yapmaya başlıyorum. 🙂

Konaklama indirimlerini takip edin

Booking ve airbnb gibi siteler kullanıcılarına kendilerini paylaşmaları karşılığında bonus puan veriyor. Mesela booking sizin adınıza bir kod veriyor, siz arkadaşlarınızla paylaşıyorsunuz, arkadaşlarınız yaptıkları rezervasyonlardan %10 indirim alırken size de her rezervasyon için belli bir miktar para yatırıyor. Bu tüm kullanıcıların kullanabildiği bir şey. Bu yöntemle, arkadaşlarınızın bağlantısını kullanarak indirim alabilir, sizin üzerinizden indirim alan arkadaşlarınız sayesinde de para alabilirsiniz. Benim bağlantım üzerinden rezervasyon yaparak %10 indirim almak için şuraya tıklayabilirsiniz. ayrıca booking black friday gibi dönemlerde de belli oranlarda indirim yapıyor, takip etmek lazım. Airbnb de yine yukarıda anlattığım yöntem gibi, paylaşarak karşılıklı kazandırma şansı tanıyor. Benim linkimden airbnb’ye kaydolursanız hem siz ilk rezervasyonunuzda indirim alıyorsunuz, hem de ben bonus alıyorum. Bu da yine herkesin arkadaşlarıyla paylaşabileceğiniz bir şey. Airbnb nedir bilmeyenler için şuradaki yazımı okumanızı öneririm.

Başkalarıyla birlikte kalmaktan çekinmeyin

Başkalarıyla birlikte kalmaktan kastım sadece arkadaşlarınızın evine çökmek değil tabi, kaldı ki bu yöntem bence en eğlencelisi. 🙂 Hostel veya couchsurfing konaklamalarından bahsedeceğim. Hostellerde, uygun fiyata, yurt gibi pek çok yatağın olduğu ve farklı ülkelerden insanlarla aynı odayı paylaştığınız bir ortam var. Couchsurfing’te ise ücretsiz olarak birilerinin evinde konaklama imkanına sahipsiniz. İki yöntemi de pek çok kez denedim ve bu iki konuda ayrıca yazı yazmayı düşünüyorum. Şimdilik adlarını geçirmiş olayım sadece. Benim için özellikle bol bol dışarıda olacağım gezilerde tek önemli olan temiz ve merkezi olması oluyor, herhangi bir lüks aramıyorum açıkçası. O yüzden özellikle tek başıma seyahat ederken bulabildiğim en ucuz konaklama yöntemlerini değerlendiriyorum.

Kabin bagajıyla uçun

THY, Qatar vs gibi normal hava yollarında kabin bagajı ile uçmak size maddi anlamda bir şey kazandırmaz ama Pegasus, Ryanair gibi düşük maliyetli hava yolu şirketlerinde her hizmetten para aldıkları için kabin bagajı ile seyahat ederek en ucuz biletleri bulabilirsiniz.

Ucuza Dünyayı Gezmek

Nasıl ucuza gezilir? Ekonomik Seyahat İçin İpuçları ve Ucuza Dünyayı Gezmek

Sokak yemeklerinin tadına varın veya kendi yemeğinizi hazırlayın

Ben bir yere gittiğim zaman oranın yerel yemeklerini tatmayı çok seviyorum, bu gerçekten benim için seyahat amaçlarından biri ama yerel lezzeti denemek için illa en lüks restoranlara gitmeye gerek yok. Seyrek de olsa çok ün yapmış biraz pahalı restoranları denediğim oluyor ama genelde sokak yemeklerini tercih ediyorum açıkçası. Hem lezzetli hem ucuz oluyorlar. ayrıca marketlerden de epey alışveriş yapıyorum. Bazı öğünleri marketlerden aldığım ürünlerden yaptığım sandviçlerle geçiştiriyorum. Meyve konserve gibi ürünler de imdadıma yetişiyor. Ayrıca bu bence özgürleştirici bir şey, gezerken gözünüze kestirdiğiniz güzel bir noktada yemeğinizi yiyebilirsiniz. Bir de evde ya da mutfağı olan bir otelde kalıyorsam makarna, salata gibi pratik yemekler de yapıyorum.

Bol bol yürüyün veya toplu taşıma kullanın

Ulaşım için ben seyahatlerde, çok zorunda kalmadıkça asla taksi kullanmıyorum. Genelde günlük sınırsız toplu taşıma kartlarından alıyorum. Eğer küçük bir yerse mümkün mertebe sürekli yürüyorum. Hem güzel egzersiz oluyor, hem de şehirleri yürüyerek keşfetmenin çok özgürce olduğunu düşünüyorum. Tabi bu arada para harcamadığım için başka aktivitelere maddi olarak yer açılıyor.

Ücretsiz aktiviteleri takip edin

Her şehirde ücretsiz yapılan aktiviteler mutlaka oluyor. Mesela ücretsiz şehir gezileri, ücretsiz konserler gibi. Bunların dışında normalde ücretli olan bazı yerlerin haftanın belli günleri ücretsiz olması ya da ekstra indirimli olduğu zamanlar oluyor. Bunları gitmeden önce öğrenmekte fayda var, boşuna para vermeyin. 😉 Bir de özellikle Avrupa’da günlük şehir kartları oluyor. Bunların içinde hem sınırsız toplu taşıma hem de bazı yerlere ücretsiz giriş hakları oluyor. Gezi planınıza göre normalden çok daha hesaplı olabiliyor, mutlaka bu fırsatları inceleyin.

Ucuza gezmenin yolları için şimdilik aklıma gelenler bunlar. Önümüzdeki günlerde bu konuda bir youtube videosu çekip bazı konuları çok daha fazla detaylandırmayı düşünüyorum. youtube videosunda olmasını istediğiniz ve burada cevap alamadığınız, aklınızı kurcalayan şeyleri lütfen yazın.

Seyahat Etmeye Engel Bahanelerinizden Kurtulun

İlk Defa Yurt Dışına Çıkacaklar için Tavsiyeler

Yeni Başlayanlar İçin Seyahat Hazırlığı:Seyahat Planı Nasıl Yapılır?

Ekonomik Seyahat Etme Yolları:Ucuza Nasıl Seyahat Edilir?

Tek Başınıza Seyahate Çıkmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Kur Artışına Rağmen Seyahat Etmek: Vizesiz, Ucuz ve Güzel Ülkeler

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

 

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

12 Responses

  1. ebrubektasoglu dedi ki:

    Tasarruf etmek, hem bütçemiz açısından hem de çevremiz açısından faydalı bir alışkanlıktır. Eğer siz de bütçenizi kontrol altında tutmak, harcamalarınızı kısmak, hayallerinizi gerçekleştirmek ve para biriktirmek için tasarruf yapma alışkanlığı kazanmak isterseniz, bu 3 yolu takip edebilirsiniz:

    1- Yeniden kullanın, tamir edin, takas yapın.
    2- İndirimleri, kampanyaları takip edin.
    3- İkinci el kıyafet alışverişi yapın.

    Bütçenizi kontrol altında tutmanız için izniniz olursa ben de hazırladığım makaleyi sizinle paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/butcenizi-kontrol-altinda-tutmaniz-Icin-3-yol

    Keyifli okumalar dilerim,
    sağlıcakla kalın.

  2. Merhaba Deniz, Çetinbilek ailesi olarak seni ilgiyle ve beğeniyle takip ediyoruz.Gezginler için çok güzel açıklayıcı ve bilgilendirici yazıların var. İlerleyen zamanlarda tavsiyelerin sayesinde güzel yerler gezip görme imkanımız olabilir. Tavsiyelerin için teşekkürler. Nurdan Bilgin ÇETİNBİLEK Kırklareli-Gelibolu

  3. Aşına Buyruk dedi ki:

    Çok güzel başlıklar altında anlatmışsınız. Yazınızı tek cümle ile özetlemek gerekirse gezmek isteyenlere “cesur olun!” diyebilir miyiz? 🙂

  1. Aralık 12, 2019

    […] Seyahat için Para Biriktirmek ve Ucuza Gezmenin Yolları […]

  2. Kasım 4, 2020

    […] Seyahat için Para Biriktirmek ve Ucuza Gezmenin Yolları […]

  3. Kasım 4, 2020

    […] Seyahat için Para Biriktirmek ve Ucuza Gezmenin Yolları […]

  4. Kasım 4, 2020

    […] Seyahat için Para Biriktirmek ve Ucuza Gezmenin Yolları […]

  5. Kasım 4, 2020

    […] Seyahat için Para Biriktirmek ve Ucuza Gezmenin Yolları […]

  6. Kasım 5, 2022

    […] Seyahat için Para Biriktirmek ve Ucuza Gezmenin Yolları […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et