Safari Valizinde Neler Olmalı?

Yeni döndüğümüz safari sonrası “Safariye giderken yanımıza ne alalım” şeklinde sorular aldım. Bu yüzden tecrübelerimiz doğrultusunda yanınızda bulunması gerekenleri paylaşmak istiyorum. Gitmeden önce okuduğum yazılara göre valizimizi hazırlamaya çalıştık ama bazı eşyaların hiç işe yaramadığını fark ettim. Bazen de keşke yanıma alsaymışım neden kimse bundan bahsetmemiş ki dediğim parçalar oldu. Bazı tüyolar da resmen şehir efsanesiymiş, öğrenmiş olduk. 🙂 Fikir olması açısından sadece kendi deneyimlerimizi yazıyorum, tam tersi durumlar yaşayanlar olmuş olabilir, orasını bilemem. 🙂 Safari planımız ve hazırlık süreci ile ilgili detayları şuradan okuyabilirsiniz.

_mg_8920

Çanta

Valiz: Çoğu kişi büyük valiz almayın zorlanırsınız demiş. Bir iki yerde sert valizlerden almayın, iç uçuşlarda kabul etmiyorlar tarzı yazılar okudum. Açıkçası bunlara kulak asmadım ama içimde de bir huzursuzluk vardı. Benim valizim en büyük boy sert kalıplı, eşimin valizi de orta boy sert kalıplı olanlardandı. Sert kalıplı olmasına kimse bir şey söylemedi. Büyük valizin de bize negatif yönde herhangi bir etkisi olmadı. Belki farklı tarzda safari deneyimleri için söylenmiştir bu uyarı ama kendi safari deneyimimiz açısından bize bir sıkıntı yaratmadı. Zaten otellerde sizin için taşıyorlar valizleri, o yüzden herhangi bir seyahatten farkı yoktu. İç uçuşlarda kilo sınırı 23 kg, bilginiz olsun.

Sırt Çantası: Çoğunlukla doğada ve araçta olduğunuz için cüzdan vs eşyalara ihtiyacınız olmuyor ama yedek kıyafet için belki alabilirsiniz. Biz sadece fotoğraf makineleri ve lensler için bir büyük sırt çantası alıyorduk yanımıza.

_mg_8693

Giyim ve Aksesuar

Birçok yerde koyu renk giymeyin sinekler gelir, rengarenk giyinmeyin vahşi hayvanların dikkatini çekersiniz gibi yazılar okudum. Gelin görün ki rehberimiz 4 gün boyunca sürekli lacivert ve siyah tonlarda giyindi. Bu arada gittiğimiz mevsimle ilgili olabilir ama bizim evin bahçesinde daha çok sinek vardır, bölgede hiç sinek yoktu neredeyse. Diğer yandan Masai köylüleri yani civarda yaşayan insanlar da çoğunlukla kırmızı olmak üzere aklınıza gelecek her türlü rengi giyiyorlardı. Yani renklerin çok da önemli olduğunu düşünmüyorum ben şahsen çünkü genelde jeep’in içindesiniz. Ama kıpkırmızı giyinip safariye gittikten sonra, Deniz senin yüzünden bacağımı aslan yedi diye gelmeyin, sorumluluk kabul etmem. :p

Rahat pantolonlar: Aracın içinde hop oturup hop kalkmalı, koltukların üstünde gezmeli bir seyahat sizi bekliyor. O yüzden kendinizi en rahat hissettiğiniz pantolonlarınızı yanınıza alın. Özellikle fermuarla şorta dönüşebilen pantolonlar bence çok kullanışlı. Çünkü sabahları ve akşamları serin oluyor ama gün içinde inanılmaz sıcak oluyor. Sıcak olunca pantolon biraz fazla gelebilir.

Tshirt: Safari süresi boyunca her güne en az bir tane kısa kollu t-shirt götürmenizi tavsiye ederim. Tozdan çok kirleniyorlar. Ben iki tane uzun kollu da aldım yanıma, sabah ilk saatler yelek içine giyiyordum sonra kısa kollu olanlara geçiyordum.

Gömlek: Her yerde tavsiye edilmiş ama ben hiç kullanmadım. Sanırım ara katman olarak düşünülüyor ama bizim gittiğimiz mevsimde gerek duymadım.

Yelek: Kesinlikle bol cepli yelekler hayat kurtarıcı. Eşim de ben de yeleklerimizi üstümüzden çıkarmadık. Lens kapakları, telefon vs. ceplerimize koyuyorduk. Hava serinlediği zaman da yelekler bizim için yeterli koruyucu oldu.

Maske: Yollar hep toprak olduğu için çok fazla toz oluyor. Özellikle önümüzde başka araçlar varken boğulacak gibi oluyordum. Hastanelerde kullanılan maskelerden olsaydı keşke dedim hep. Hem bandana hem boyunluk olarak kullanılabilen bir buff veya bir şal da işinizi görecektir.

Şapka: Araç dışında geçirdiğiniz vakitlerde veya aracın üst kısmından güneş vurduğu zaman ihtiyacınız olacak, güneş çok yakıcı gerçekten.

Ayakkabı: Ben hem trekking ayakkabısı hem de espadril kullandım safarilerde. Çok sıcak olduğu zaman espadriller ile daha rahat ettim. Zaten öyle pek dağ bayır gezmediğimiz için trekking ayakkabısı çok şart değil. Kısacası tüm gün ayağınız ayakkabı içinde olacağı için en rahat ayakkabınız hangisiyse onu alın.

Mont: İnce bir rüzgarlık ya da yağmurluk akşamüstü safarileri için iyi olacaktır. Gece otelde açık hava için ise daha kalın bir mont veya sweatshirt gerekebilir.

Mayo: Kaldığımız iki otelde de havuz vardı. Özellikle öğle saatleri otelde olduğunuzda girme şansınız oluyor. Yanınıza almanızda fayda var.

İç çamaşırı, çorap, güneş gözlüğü, terlik ve benzeri, her seyahatte yanınıza almanız gereken detaylara girmiyorum burada. Safari sonrası otelinize döndüğünüzde istediğiniz gibi giyinebilirsiniz. Geceleri oldukça soğuk olduğunu unutmayın yeter. Yatmak için de uzun kollu pijama tavsiye ederim.

_mg_9068

Teknolojik Aletler

Fotoğraf Makinesi: Profesyonel fotoğraf makinesi ve tele objektifler safarinin olmazsa olmazları. Fotoğraf çekmeyi düşünmüyorsanız, sadece anı yaşamak istiyorsanız o zaman ihtiyaç yok tabi ama cep telefonu veya kompakt kameralarla idare edebileceğinizi düşünüyorsanız hayal kırıklığı yaşarsınız. Biz çift makine ve bir sürü lensle gittik. 🙂 Bir makinede geniş açı lens varken diğerinde tele lens takılı oluyordu genelde. Fotoğraf makineleriniz için yedek pil ve yüksek hafızalı sd kartlar almayı unutmayın. Bir günde 1500 civarı fotoğraf çekiyorduk. İkinci pil bitmek üzereyken otele dönüyorduk genelde.

Fener: Elektrik kesintisi çok oluyor diye okuduğum için biz yanımıza kafa fenerlerinden aldık. Ama kaldığımız otellerde kesinti hiç olmuyordu, daha çok çadır kamplarında yaşanan bir durummuş bu. Sonuç olarak hiç kullanmadık.

Adaptör: Priz için çevirici adaptör almıştık yanımıza ama kaldığımız otellerdeki prizler bizdekilerle uyumluydu. Her otelde olmayabilir, siz her ihtimale karşı hiç olmazsa bir tane alın derim. 🙂

_mg_8451

Diğer İhtiyaçlar

Güneş Kremi: Yüksek koruyuculu bir güneş kremi götürmekte fayda var. Her ne kadar çoğunlukla araç içinde olsanız da, aracın üstü yukarı kalkıyor ve aradan sızan güneş çok yakıcı olabiliyor.

Dürbün: Bazı hayvanlar gerçekten çok uzakta oluyor ama iyi bir tele objektifiniz varsa dürbüne ihtiyacınız yok. Bir de biz uzakta gördüğümüz her hayvanı çok yakından da görme şansına eriştik çok şükür. 🙂 Sonuç olarak dürbün hiç kullanmadık.

Islak Mendil: Yollarda çok fazla toz olduğundan elleriniz sürekli kirliymiş gibi bir his oluyor. Islak mendil böyle zamanlarda iyi geliyor. Bir de tam gün safaride olduğunuz zamanlarda tuvalet ihtiyacınızı yollarda karşılamanız gerekebilir, o zaman da ihtiyacınız olacaktır.

Sinek Kovucu: Yüksek deet oranlı sinek kovucuların bölgedeki sinekler için daha iyi olduğu söylenmişti. Defans sinek kovucu aldık yanımıza ama daha önce belirttiğim üzere bizim gittiğimiz dönem neredeyse hiç sinek yoktu, kullanmadık.

Kalem ve Defter: Köylerdeki çocuklara verilebilecek en güzel hediye. Keşke gitmeden önce bilseydim, çok üzüldüm. Yollarda sürekli size el sallıyorlar ve çok şirinler. Rehberimize sorduk en doğru hediyenin bunlar olacağını söyledi.

Sağlık Malzemeleri: Ağrı kesici, ishal ilacı, yara bandı gibi ufak tefek hayat kurtarıcı malzemeleri yanınıza almanızda fayda var.

Benim aklıma gelen önemli ihtiyaçlara değinmeye çalıştım. Umarım faydalı olur. Bir sonraki yazım Lake Nakuru safari deneyimimize buradan ulaşabilirsiniz.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve seyahatlerimden daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın.

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

2 Responses

  1. Eylül 24, 2016

    […] yazımda safariye giderken neler götürmek gerektiğine dair naçizane tavsiyelerimi yazdım, buradan ulaşabilirsiniz. Size şimdiden iyi […]

  2. Eylül 28, 2016

    […] Safari Valizinde Neler Olmalı? […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et