Röportaj: Katar’da Yaşam Hakkında Tüm Bilgiler

Uzun zamandır ara verdiğim yurt dışında yaşam ile ilgili röportajlarıma Katar ile devam ediyorum. Özellikle yazın çok sıcak olan havası, Arap ülkesi olması gibi nedenlerden dolayı birçok insanın ön yargıyla yaklaştığı Katar, sağladığı yüksek yaşam standartları ve Türklere olan sıcak tavırları nedeniyle yurt dışında yaşamayı düşünenler için oldukça avantajlı bir ülke durumunda. “Bir Arap ülkesi olan Katar’da yaşam zor mu?”, “Qatar’da yaşam standartları gerçekten iyi mi?” gibi aklınıza gelebilecek başlıca soruları ve çok daha fazlasını orada yaşayan arkadaşım Selen’e sordum. Bakalım yurt dışında yaşamak ve çalışmak isteyenlere Katar neler vaat ediyormuş. 😉

Katarda yaşam

Katar’da Yaşam

Seni kısaca tanıyabilir miyiz?

İsmim Selen, 36 yaşında mimarım. Eşimle birlikte İstanbul ana mekan olmak üzere önce Libya ardından Türkmenistan’da yaşadıktan sonra yaklaşık 1 yıldır Katar’da yaşıyoruz.

Katar’a nasıl gittiniz?  

Yaklaşık bir yıl önce eşime gelen bir teklif üzerine Doha Metro Projesinde çalışmak üzere buraya geldik. Bizler gibi yurt dışında çalışmaya giden bütün expatların yasal işlemlerini şirketlerimiz yapıyor. Öncesinde Türkiye’de, şirketler gideceğiniz ülkenin ve projenin şartlarına ilişkin belgeleri alıyorlar ve sizin yerinize onlar yasal süreçleri takip ediyorlar.   (diploma ve profesyonel yeterlilik onayları, oturma ve çalışma vizesi gibi)

Kültür farklılığından dolayı ilk etapta bocalama yaşadın mı? İnsanların bir Türk’e yaklaşımı ve genellemek gerekirse yerel halkın karakter olarak gözüne çarpan bizden farklı özellikleri var mı?

Doha, expatların çokça yaşadığı ve artık dünyada ‘expat şehri’ olarak tanınan bir şehir. Burada belirgin bir Katar kültürü içlerine girmediğiniz sürece gözünüze çarpmıyor. Beraber çalıştığınız iş arkadaşlarınız ve komşularınız aslında yaşadığınız kültürü tanımlıyor. Örneğin biz iş yerinde yoğun şekilde Yunan, Hint, Filipin ve İngiliz Kültürü ile iç içeyiz. Çünkü projedeki ortaklarımız Yunan ve Hint firmaları. İş yeri dışındaki genel yaşam İngilizce sürdüğü için bir yabancılık çekmiyorsunuz. Katar’da Türkleri çok sevdikleri ve iki ülkenin karşılıklı anlaşmaları olduğu için yasal işlemlerde daha kısa sürede işlemleriniz halloluyor.  Burada Katarlılar genelde expatlar ile etkileşime girmezler. Fakat örneğin Türk olduğunuzu anlarlarsa özellikle bayanlar muhakkak sizinle konuşmak istiyorlar. Türkiye’yi çok sevdiklerini, Türkçe kursu aldıklarını söyleyip sizin fikrinizi almaya çalışıyorlar. Türkiye, onların olmak istedikleri ve örnek aldıkları  ‘Büyük abi’ diyebiliriz.

Katar'da Yaşam

Katar’da çalışma koşullarından bahseder misin? Katar’da maaşlar nasıl? Katar’da en çok aranan meslekler hangileri?

Ben inşaat sektöründeyim. Bizim sektörümüzde çalışma saatleri biraz acımasızdır. Özellikle saha personeli için. Katar’da çalışma şartları ve iş güvenlik konuları oldukça dikkat edilen ve uyulmadığı takdirde ciddi yaptırımları olan bir konu. O yüzden insani şartlar geçerli genelde; saha personeli haftada 1 gün, ofis personeli haftada 2 gün tatil. Resmi hafta sonu Cuma ve Cumartesi günleri. Katar kökenli firmalar Perşembe öğlen 14:00’te tatil olup, Pazar sabah haftaya başlıyorlar. Ramazanda ise Müslümanların çalışma saatleri 2’de bitiyor. Maaş kısmı burada paket olarak belirleniyor; birçok ülkedeki yabancılar için olduğu gibi. Ev kiranız, araba masrafınız, telefon hattınız, net maaşınız, yıllık uçak bileti hakkınızın ay olarak maaşınıza yansımış hali ve öğlen yemeğiniz paketinizi oluşturuyor genelde. Onun dışındaki resmi masraflarınız firmanız tarafından karşılanıyor. Tatil yılda 30 gün, bunun dışındaki tatiller resmi tatiller dışında şirketiniz tarafından belirleniyor. Örnek vermek gerekirse biz 25 Aralıkta Noel sebebiyle tatiliz. Ücretler Türkiye’ye kıyasla yüksek. Türk firmaları burada da görece altta kalmakla birlikte, eğer tecrübeli bir mühendisseniz, yabancı ortaklı projelerde alacağınız ücret Türkiye’ye kıyasla bir hayli yüksek olacaktır. Çok uluslu şirketlerde burada pasaporta göre değişen bir skala var deniyor fakat bunun resmi bir açıklaması yok elbette. Örneğin aynı değerlere sahip bir İngiliz sizden fazla ücret alırken, siz de bir Yunan veya Hintli’den fazla ücret alıyorsunuz. Katar’da bilindiği üzere inşaat sektörü bir hayli canlı o yüzden inşaat işi ili alakalı her meslek grubuna ciddi ihtiyaç var. Ayrıca Doha’da oldukça gelişmiş bir eğlence sektörü var. Gece kulüplerinden, dünyaca ünlü şeflerin füzyon mutfaklarına, büyük spor karşılaşmalarından dünyaca ünlü sanat sergilerine, opera, baleye kadar her konuda etkinlik olan bir yer. Bu konularda çalışan profesyonellere de ihtiyaç var. Örneğin bu yazıyı yazdığım akşam Barcelona FC’ın Suudi takımı Al-Ahli ile maçı var ve benim kardeşim bu etkinlikte görevli.

Katar’da sağlık sistemi nasıl? Sigorta, ücretler, doktorların yetkinliği ve hastane koşullarından bahseder misin?

Türkiye’de olduğu gibi burada da iki tip sağlık sistemi var. Biri devlet hastanesi olan Hamad Hastanesi’nin Hamad kartı, diğeri de özel sağlık sigortaları. Bizim şirket anlaşmamız özel sağlık sigortalı ve yabancı ülkelerde geçiyor, Türkiye’de kullanabiliyoruz. Devlet hastanesinin dışında bizdeki özel hastaneler gibi hizmet veren bir özel hastane, Alman hastanesi ve yeni açılmış olan Türk hastanesi var. Bir çok yerde büyüklü küçüklü klinikler de mevcut, ve doktorları genelde Avrupa ve Amerika’da eğitim görmüş iyi doktorlar. Biz genel olarak 3-4 ayda bir İstanbul’a geldiğimiz için sağlık hizmetlerimizi orada çözmeyi tercih ediyoruz. Acil yada küçük sorunlarımızda buradaki hastaneye gidiyoruz.

Katar’da yaşam koşulları Türkiye’ye göre nasıl? Qatar’da hayat pahalı mı? 

Burada yaşam İstanbul’a göre pahalı. Qatar Riyali’nin Dolar kuru sabit 3.65. Yani Türk Lirası Dolar karşısında değer kaybettiğinde Riyal’e karşı da kaybetmiş oluyor. Biz ilk geldiğimizde Türk Lirası daha değerli iken şu anda Riyal daha değerli. Günlük yaşam oldukça pahalı, ev kirası burada en büyük kalemi tutuyor. Şehrin merkezindeki normal 1+1 apartman dairesinin kirası 7000- 7500 riyal iken, Pearl bölgesinde 1+1 daireler 11000 riyal civarı. Mutfak masrafınız da zamanla alışmanız gereken bir kalem olacak. Evler ve arabalar olabileceğinin en büyüğü. Büyük ve gösterişli olan ne varsa çok seviyorlar. Arabalar Türkiye’ye göre çok daha uygun, elektrik, su, ve kullanma suyu soğutma sistemi faturaları 2+1 bir daire için aylık yaklaşık 1500+2000 riyal civarında. İnternet kullanımı çok fazla ve fakat çok ucuz olmadığını söylemek gerek. Ama şunu unutmamak gerek. Burada pahalı dediğimiz şeyler aslında Türkiye’ye kıyasla pahalı. Buradaki alım gücünüz ile Türkiye’deki alım gücünü oranı yaparsanız, bütün bu saydıklarım aslında ucuz kalıyor. Örnek vermek gerekirse iki aylık maaşınızla yeni bir Jeep alabiliyorsunuz.

Katar'da Yaşam
  • Ulaşım hakkında bilgi verebilir misin? Toplu taşıma sistemleri nasıl? Trafik çok oluyor mu?

Burada toplu taşıma yok. Otobüsler var evet ama genelde gelir düzeyi düşük kesim tarafından kullanılıyor. Burada yaşamak istiyorsanız arabanız olması şart. Maaş paketlerindeki ulaşım ücreti de aylık araba kirası olarak hesaplanıyor. Metroyu da şu anda biz yapıyoruz ve bitmesi planlanan yıl 2018. Taksi ücretleri, günlük araba kirasına göre biraz daha pahalı. Ama buradaki trafiğe alışana kadar bir süre taksi kullanmanızı tavsiye ederim.

  • Mutfağı nasıl? Mutlaka denemelisiniz dediğin meşhur bir yemekleri var mı? Süper dediğin bir restoran önerin var mı?

Karaki dedikleri, şekerli kakuleli çayları en popüler içecekleri. Yanında da muhakkak çörekleri var. Özel bir yemekleri var mı bilmiyorum doğrusu ama genelde Suriye, Lübnan mutfağına çok yakın mutfakları. Kebap, bulgurlu maydanoz salatası, tabbule ve bol bol şekerli içecekleri var.

  • Gece hayatı nasıl? Popüler bir içeceği var mı(alkollü ve/veya alkolsüz) Gece hayatı için önerebileceğin bir mekân var mı?

Oldukça aktif bir gece hayatı var burada. Expatların büyük çoğunluğu haftada iki üç gece dışarıda. İş sonrası ‘Happy Hour’ lar oldukça yaygın. Şirketlerin haftada bir sürekli gittikleri kulüpler var. Yolunuz düşerse gitmenizi önerdiğim yerler ise ‘Illusion’ ve ‘Sky View’. Her ikisi de kendine özgü, şık ve sofistike mekanlardır, size İstanbul’u aratmazlar. Fakat bizim eşimle burada en özlediğimiz şey Kadıköy ya da Cihangir’deki gibi dışarıdaki masalara oturup içkimizi içememek. Burada alkol konusu oldukça merak edilen bir konu ondan da bahsedeyim biraz. Dışarıda içki ruhsatı sadece otellere veriliyor. O yüzden kulüpler, lüks restoranlar, barlar otellerin içerisinde. Yani güzel bir yemek ve yanında şarabınızı veya rakınızı içmek istiyorsanız hayatınız otellerde geçiyor diyebiliriz. Hemen her çeşit bar, cafe, lounge vb. bulmanız mümkün. Bunun dışında evinize de alkol alabilirsiniz. Burada içki satışı devletin elindeki tek bir yerden yapılıyor. Her gün sabahtan akşama kadar açık. Bir tek ramazanda ve kurban bayramında kapanıyor. Şirketiniz alacağınız bir yazı ile alkol alma ruhsatı diyebileceğim kartınızı aldıktan sonra istediğiniz içkiyi evinize götürmeniz mümkün. Gece hayatı deyince ev partilerini de atlamamak olmaz. Maçlar, geleneksel kutlamalar, doğum günü partileri gibi yakın arkadaşların toplandığı partilerin dışında, halloween, paskalya gibi zamanlarda herkesi davet ettikleri ev partileri de çok keyifli oluyor. Uzun lafın kısası biz burada sıkılmıyoruz. 🙂

  • Seni çok etkileyen, görmeden dönme diyeceğin bir yer veya yapmadan dönme diyeceğin bir aktivite var mı?

Burası çöl ülkesi. Ve buraya en çok yakışan aktivite çöl safarisi. Kum tepelerinin üzerinden atv ve jeepler ile kaymak, düşmek güzel bir deneyim. Ayrıca senenin 8-9 ayı hava sıcaklığı deniz aktivitelerine imkan veriyor, rüzgar sörfü, kayak gibi.

  • Halkın spora yaklaşımları nasıl? En aktif yapılan spor faaliyeti nedir? 

Devlet spora oldukça önem ve destek veriyor. 14 Şubat resmi Spor Bayramları. Kentin çeşitli yerlerinde spor tesisleri var ve 2022 Dünya Kupası için sürekli yeni tesisler yapılıyor. Doha ayda en az bir büyük spor turnuvasına ev sahipliği yapıyor. Tenis, engelli at koşusu, deve yarışları, futbol maçları oldukça severek takip ettikleri sporlar arasında. Katarlıların gündelik yaşantılarında spor yapıp yapmadıklarını bilmiyorum, eğer beyaz kıyafetlerini giymiyorlarsa Katarlı diye ayırt etmek oldukça zor. Gün içerisinde özellikle hafta sonları hemen her yerde, bisikletli, koşu ya da yürüyüş yapan insanlar görüyorsunuz. Hemen her konutta spor salonu var. Katarlıların en sevdikleri spor çöl safarisi demek yanlış olmaz. Ayrıca buranın ‘Şahin’leri çok meşhur. Ve duyduğum kadarıyla en lüks sporları Şahinleri çölde salıp, son model jipleri ile onları gps ten takip etmek. 🙂

  • Halkın sanata yaklaşımları nasıl? En çok öne çıktıkları sanat dalı nedir?

Spordaki durum sanatta da geçerli. Devlet sanata çok fazla destek veriyor, şehrin hemen her yerinde dünyanın önemli heykeltıraşlarının eserleri yer alıyor. Dünyaca ünlü sanat sergilerinin uğrak duraklarından biri Doha.

Qatar'da yaşam
  • İnsanlar iş dışındaki hayatlarını nasıl geçiriyorlar genelde?

Katarlı bayanlar uzun akşam yemekleri, karak (yöresel çayları) toplantıları ve alışveriş ile vakitlerini geçiriyorlar. Erkeklerini de aynı şekilde yemek ve karak toplantılarında cafe ve restoranlarda sıkça görürsünüz. Gençleri ise oyun salonlarında ve cafelerde genelde. Hintliler, Filipinliler yeşil alanlarda kalabalık gruplar halinde piknik yapıyorlar çoklukla. Avrupalıları ise hafta içi akşamları spor yaparken, restoran ve kafelerde, hafta sonları ise yürüyüşlerde ve parklarda görmek mümkün.

  • Yakın yerler, tatil seçenekleri nasıl?

Doha havaalanı transfer Dubai’ye alternatif bir transfer merkezi olmaya başladı son zamanlarda. Asya’ya ve birçok noktaya tek uçuşla ve makul bir sürede gitmek mümkün. En yakın ve hafta sonları için en çok kullanılan tatil noktası ise Dubai.

  • Başına çok ilginç, seni hayrete düşüren bir şey geldi mi, anlatabilir misin?

Araba kullanırken beyaz Jason maskesi ile kullanan iri yarı adamlar görürseniz şaşırmayın. Ben ilk gördüğümde anlam verememiştim. Sonradan öğrendim ki buradaki Amerikan üssünün askerlerinin bir kısmı (tahminimce gizli görevdekiler) kimliklerini gizlemek için bu şekilde şehirde geziyorlarmış.

  • Vatandaş oldun mu? Vatandaşlık sürecini biliyor musun?

Katar ailenizden biri Katarlı değilse vatandaşlık vermiyor. Hatta Katarlı bir erkekle evlenseniz bile vatandaşlık alamıyormuşuz. Zamanında Suriyeli, Ürdünlü ya da körfez bölgesi gibi ülkelerden gelenlere vatandaşlık verilmiş. Buranın vatandaşı olmak ister misiniz, o da ayrı bir konu çünkü burada Avrupalılara sağlanan ayrıcalıklar (bayanların abayasız dolaşması gibi) kendi vatandaşına verilmiyor.

Qatar'da yaşam

Katar’da ev, araba alımı yaptın mı? Alım sürecini biliyor musun?

Ev almadım ama her millet ev alabiliyor burada. Bizim ev sahibimiz Sureyeli ve 10 ayrı evi var, İngiltere’de yaşıyor. Bir önce baktığımız evin sahibi İskandinav bir bayandı ve o da yatırım amaçlı buradan ev almış, şu anda dönmüş olmasına rağmen güzel kira geliri sebebiyle evini satmamış. Ev alan tanıdığım Türkler de var. Ben araba aldım, alım süreci aynı peşin ya da kredi ile alabiliyorsunuz. Kredi için şirketinizden yazı ve satacak kişinin fiyat teklifini yazılı olarak vermesi gerekiyor.

Türkiye’ye dönmeyi düşünüyor musun? Katar’da yaşamayı tavsiye eder misin?

Burada yaşam çok rahat, çok huzurlu. Biz şu aşamada Türkiye’ye dönmeyi düşünmüyoruz. İş olduğu sürece planımız bir süre daha buralarda kalmak. Çocuklar burada İngiliz, Fransız ya da Amerikan okullarında çok güzel eğitim alıp, her milletten arkadaşlarıyla mutlu şekilde yaşayabiliyorlar. Ebeveynler için de her tarz eğlence var. Hayatımızın sonuna kadar burada yaşamayı düşünmüyoruz elbette ama bir süre buralardayız diyebilirim.

Selen benim küçücükten beri çok sevdiğim bir arkadaşım. Dünya görüşümüz, hayattan zevk alış şeklimiz, güldüğümüz, ağladığımız pek çok şey benzediği için kendisinin düşüncelerine önem veriyorum. Katar’da yaşama dair pek çok ipucu verdiğini düşünüyor, vakit ayırıp sorularıma cevap verdiği için kendisine teşekkür ediyorum.

Röportajlarım başka ülkelerle devam edecek, takipte kalın!

Daha önceki röportajlar için buraya tık tık!

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden fotoğraflar için beni takip etmeyi unutmayın. 😉

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

1 Response

  1. Anonim dedi ki:

    Doktor maaşları ne kadar?

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et