Kutaisi Gezi Rehberi

Gürcistan’ın ikinci büyük şehri ve önceki yıllarda başkenti olan Kutaisi, dünyanın en eski şehirlerinden biri. Şehrin M.Ö. 1400 yıllarında kurulduğu ve Eski Taş devrinden bu yana insanların burada yaşadığı düşünülüyor. Kutaisi’nin adı, “taş”, “dağ” ve “o” anlamına gelen üç kelimenin birleşiminden oluşur: Kva (“taş”), Mta (“dağ”), ve Isi (“o”), yani “taş ve dağ arasındaki şehir” anlamına gelir. Altı yıldır Gürcistan’da yaşayan biri olarak, şimdi bu tarihi şehre plan yapacaklar için detaylı bir yazı hazırladım. Kutaisi Gezi Rehberi sizlerle, iyi okumalar.

Kutaisi Gezi Rehberi

Kutaisi Gezi Rehberi

Öncelikle Kutaisi’ye ulaşımı anlatacağım, daha sonra hangi ayda gidilir, kaç gün gezilir, nerede kalınır, nerede yemek yenir gibi detaylarla devam edeceğim.

Kutaisi ve çevresinde gezilecek yerler için ayrı bir yazım var, onu da okumanızı öneririm.

Kutaisi Gezilecek Yerler

Kutaisi nerede? Kutaisi’ye nasıl gidilir? Kutaisi Ulaşım Rehberi

Kutaisi, Gürcistan’ın İmereti bölgesinde, başkent Tiflis’in batısında, Rioni Nehri’nin kıyısında yer alıyor. Konum olarak Gürcistan’ın tam ortasında diyebilirim. Bugüne kadar Kutaisi’ye Türkiye’den direkt uçuşlar bulunmuyordu ancak 18 Aralık itibarıyla başlıyor.

Tiflis Kutaisi arası ulaşım

Kutaisi ile Tiflis arası ulaşım için, özel araç kullanmayacaksanız, üç alternatifiniz var.

Tren: Tiflis’ten Kutaisi’ye ve Kutaisi’den Tiflis’e günde 1 defa tren var. Bu en ucuz ancak en uzun yol maalesef. Sadece 9 GEL fiyatı ama 5.5 saat sürüyor. Tren için ikinci bir alternatif daha var, o da Batum veya Zugdidi trenine binmek. Günde 3 defa Tiflis Batum arası, 2 defa Tiflis Zugdidi arası tren var ve bu trenler Kutaisi havaalanı yakınından geçiyor. Havaalanı ile tren istasyonu arasında ücretsiz servis kalkıyor. Trenin rotasına göre değişmekler beraber bu seferlerle Kutaisi’ye gitmek 3.5-4 saat civarı sürüyor. En ucuz bilet 14 GEL’den başlıyor. Eğer havaalanını kullanmayacaksanız, Kutaisi merkeze daha yakın olan Rioni istasyonunda inebilirsiniz. Ancak her tren Rioni durağından geçmiyor. tkt.ge üzerinden hem seferleri ve durakları, hem de ücretleri inceleyebilirsiniz.

Otobüs: Kutaisi havaalanından Tiflis şehir merkezine giden iki farklı otobüs firması var. Uçağın iniş saatinden 1 saat kadar sonra kalkıyorlar. Ben Avrupa’dan Kutaisi Havaalanı’na uçtuğumda Georgian Bus firmasını kullanıyorum her zaman, fiyatı 25 GEL ve şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadım. Aynı şekilde Tiflis’ten bu otobüslerle Kutaisi Havaalanı’na gidebiliyorsunuz. Uçuş saatinizden 3-4 saat önce havaalanında olacak şekilde Tiflis Özgürlük Meydanı’ndan kalkıyor otobüsler. Biletleri ister otobüste, ister online, ister havaalanındaki kiosklardan alabilirsiniz. Bu otobüslerle trafiğin ve yolun durumuna göre değişmekle birlikte, 3.5-4.5 saat arası sürüyor ulaşım.

Minibüs: Eğer havaalanına uğramayacaksanız, Marshrutka denilen minibüsleri de kullanabilirsiniz. Bu pek konforlu bir yol değil açıkçası. Kutaisi merkez otobüs istasyonundan kalkıyor ve Tiflis’te Didube Otobüs İstasyonu’na varıyor, dönüş de aynı şekilde bu istasyonlardan. Kutaisi’deki istasyon, merkezin biraz dışında, o yüzden Bolt ile taksi çağırıp gidebilirsiniz. Minibüsler her gün, sabahatan akşama kadar her saat başı kalkıyor ama dolarsa erken kalkabilir. Fiyat 20 GEL ve trafiğin durumuna göre 4-5 saat sürüyor.

Ben şahsen Kutaisi’yi ziyaret amaçlı gittiğim zaman hep kendi arabamla gittim ama havaalanı kullanmak için gittiğimde giderken tren dönerken otobüs kullanıyorum. Minibüs hiç tercih etmedim.

Yerlisinden Tiflis Gezi Rehberi

Tiflis Gezilecek Yerler – 2 Günlük Gezi Rotası

Kutaisi Gezi Rehberi

Batum Kutaisi arası ulaşım

Aynı şekilde Batum Kutaisi arası ulaşım için de, özel araç kullanmayacaksanız, üç alternatifiniz var.

Tren: Batum’dan Kutaisi merkeze tren yok. Batum’dan Kutaisi Havaalanı’na ve Kutaisi Havaalanı’ndan Batum’a günde 3 defa tren var. Havaalanı ile tren istasyonu arasında ücretsiz servis kalkıyor. Trenle ulaşım 1 saat 45 dk sürüyor. En ucuz tren 31 GEL’den başlıyor.

Otobüs: Kutaisi havaalanından Batum’a Georgian Bus firmasının otobüsleri var. Uçağın iniş saatinden 1 saat kadar sonra kalkıyorlar. Fiyatı 20 GEL ve yol 2 saat kadar sürüyor. Aynı şekilde Batum’dan bu otobüslerle Kutaisi Havaalanı’na gidebiliyorsunuz. Uçuş saatinizden 3-4 saat önce havaalanında olacak şekilde Radisson Blu Hotel’in arkasından kalkıyor otobüsler. Biletleri ister otobüste, ister online, ister havaalanındaki kiosklardan alabilirsiniz.

Minibüs: Eğer havaalanına uğramayacaksanız, Marshrutka denilen minibüsleri kullanabilirsiniz. Sabahtan akşama kadar hemen hemen her saat başı minibüs var. Kutaisi merkez otobüs istasyonundan kalkıyor ve Batum’da Intercity Otobüs İstasyonu’na varıyor, dönüş de aynı şekilde bu istasyonlardan. Fiyat 20 GEL ve trafiğin durumuna göre yol 3 saat civarı.

Batum Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Kutaisi Gezi Rehberi

Kutaisi şehir içi ulaşım

Öncelikle Kutaisi Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşımı anlatayım. Kutaisi şehir merkezi havaalanına 30-40 dk mesafede yer alıyor. Araç kiralamadıysanız veya otelden transfer ayarlamadıysanız toplu taşıma olarak minibüsleri kullanabilirsiniz. Yalnız bunlar sadece gündüz çalışıyor. Eskiden Georgian Bus’ın her zaman şehir merkezine giden otobüsleri vardı ama şu an yok, yeniden koyarlarsa yazarım. Gece mecbur taksi kullanmak gerekiyor. Havalanında FlyTaxi sabit fiyat belirlemiş, normal taksiler 35 GEL ve minivan şeklinde olanlar 70 GEL olarak. Ama taksi konusu Gürcistan’da genel olarak biraz sıkıntılı yani yola çıkmadan taksici ile mutlaka fiyatı netleştirip yola çıkın derim. Bolt uygulamasını kullanabilirsiniz ama havaalanından bulmak pek kolay değil, şehirden dönüşte daha rahat araç bulursunuz. Şehir içi ulaşımda ise genelde yürüyerek çoğu yere gidebilirsiniz. Bazı yerler için otobüs veya Bolt uygulaması gerekebilir. Metro ve tramvay yok maalesef, otobüs ücreti 0.6 GEL.

Sim card alacaksanız benim kullandığım Magti’yi tavsiye edebilirim. Bir de internet için ben son yurt dışı seyahatlerimde sürekli e-sim kullanıyorum artık. Fiziksel olarak kart değiştirmeye gerek kalmadan yurt dışında internet kullanmak için bu linkten uygulamayı indirebilirsiniz. Ben şimdiye kadar 9 ülkede kullandım ve sorun yaşamadım. DENIZ9333 kodu ile kaydolursanız 3$ indirim oluyor.

Kutaisi Gezi Rehberi

Kutaisi’ye hangi ayda gidilir?

Ben Kutaisi’yi gezmek için hep ilkbahar ve sonbahar aylarında gittim. Gündüz kısa kolluyla, çok sıcaklamadan rahatlıkla gezdiğim, akşamları bir ince mont attığım dönemlerdi. Kendi tecrübelerimden yola çıkarak size de Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim aylarında gitmenizi önereceğim. Ayrıca Kutaisi çevresindeki yerleri de gezeceğinizi tahmin ederek, doğanın renklerinin bu dönemlerde seyahatinizi daha güzelleştireceğini düşünüyorum.

Kutaisi’de kaç gün kalınır?

Kutaisi ve günübirlik olarak yakın çevresini gezmek için en az 2 gece gerekir bence. Kutaisi gezilecek yerleri anlatırken zaten siz de aşağı yukarı ne kadar gerektiğini tahmin edersiniz.

Kutaisi Ulaşım

Kutaisi’de nerede kalınır? Kutaisi konaklama 

Öncelikle Kutaisi’de konaklama için en ideal bölgelerden bahsedeceğim. Sonra da otel önerilerimi yapacağım. Tabi kendi kaldığımız ve çok da memnun ayrıldığımız otelimizi söylemeden olmaz. Biz Best Western Kutaisi‘de konaklıyoruz. Çoğu yere yürüyerek rahatlıkla ulaşabileceğiniz mesafede. Harika nehir manzarası, kahvaltısı, restoranı ve tasarımı ile de benim hoşuma gidiyor.

Şehir Merkezi – Old Town: Kutaisi’de, diğer Avrupa şehirlerinde veya Tiflis’te olduğu gibi bir Old Town mantığı yok ama çoğu gezilecek yerin bir arada olduğu bir merkezi var. Landmark olarak Colchis Fountain çevresindeki yerler diyebilirim.

Bzholebi: Burası bizim otelimizin olduğu kısım, Beyaz Köprü’nün hemen dibinde. Şehir merkezine göre nehrin karşı kıyısında kalıyor ve 10 dk yürüme mesafesinde.

Balakhvani: Burası Kutaisi I tren istasyonu civarındaki bölge oluyor. Üniversite filan da var burada. Caddeler filan gayet düzgün, güvenilir. Şehir merkezine 15-20 dk yürüme mesafesinde.

Gora: Burası merkezden uzak bir tepede yer alıyor ama Bagrati Cathedral ve Botanik bahçesine yürüme mesafesinde. Arabasız olanlara tavsiye edeceğim bir bölge değil açıkçası.

Şimdi, bizim otel dışında bir yerde kalmak isterseniz diye, her bütçeye uygun bazı favori otel önerilerimi vereceğim. Gerçi oteller öyle çok pahalı değil zaten yani büyük fiyat farkları yok aralarında.

Bütçe Dostu Kutaisi Otel Önerileri: Hotel Ticiani 13, Hotel History

Kutaisi Orta Sınıf Otel Önerileri: Hotel Memoire, Solomon, Newport Hotel Kutaisi

Kutaisi Hostel Önerisi: Black Tomato Hostel, Bao Hostel

Kutaisi’deki tüm uygun konaklama seçenekleri için buraya göz atabilirsiniz.

Kutaisi konaklama 
Kutaisi konaklama 

Kutaisi’de nerede ne yenir? Kutaisi Yeme İçme

Geleneksel Gürcü mutfağı ağırlıklı olarak et ve hamur işi üzerine. Gürcistan mutfağını daha detaylı anlattığım yazıyı şuraya bırakıyorum: Gürcü Mutfağı: Gürcü Yemekleri ve Gürcü İçecekleri

Ben biraz gittiklerim ve bana tavsiye edilenlerden bazı mekan önerileri vereyim.

Sisters: Burası açık ara Kutaisi’nin en iyi mekanı diyebilirim. Vintage dekorasyonu ile öne çıkan mekanın kendisini de, yemeklerini de seveceğinize eminim. Hem Gürcü yemekleri hem de pizza, makarna vs. gibi klasik yiyecekler var menüde.

Lilestan: Yine hem ortamı hem de yemekleri muazzam olan bir mekan. Gürcü yemekleri ve uluslararası mutfaklardan seçenekler bulabilirsiniz.

Palaty: Bu mekan Kutaisi’nin en eski mekanlarından biri. İlk gittiğimizde burada yemiştik ve bayılmıştık. Hala aynı kalitesini koruyor, Gürcü yemekleri için rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir adres.

At Home: Gürcü şaraplarını denemek için uygun bir yer. Peynir tabağı veya küçük aperatifler de alabiliyorsunuz şarap yanına. Fiyatlar da bütçe dostu.

Çay, kahve, tatlı molaları için Tea House Foe-Foe ve Piatto güzel seçenekler.

Ben gitmedim ama bu sene açılan WILD Bar Kutaisi’de yaşayan expatlar tarafından öneriliyor. Her yeni gün Kutaisi’de yeni mekanlar açılmaya başladı, bunlar dışında da eminim bir sürü yer keşfedebilirsiniz.

Kutaisi Yeme İçme
Kutaisi Yeme İçme
Kutaisi Yeme İçme

Umarım Kutaisi Gezi Rehberi yazım size faydalı olur ve güzel bir Kutaisi gezisi planlarsınız. Benim atladığım bir şeyler olabilir, sormak istediğiniz başka şeyler varsa lütfen yorum olarak bırakın. Sizin ekstra önerileriniz varsa onları da yorumlara beklerim. Size şimdiden iyi tatiller! 

Daha iyi içerikler üretebilmem için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyorum.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 

Instagram: hohhoyyt

Tiktok: deniz.tarhan

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et