Röportaj – Mutlu İnsanlar Ülkesi Danimarka’da Yaşam

Yurt dışında yaşam röportajlarıma, dünyanın en mutlu ülkelerinden biri ile devam ediyorum. Hygge felsefesinin doğduğu yer olan Danimarka’ya gidiyoruz. Bir süredir orada yaşayan sevgili Özge Danimarka’da yaşam hakkında sorularıma cevap verdi. Kendisi bir fotoğrafçı, hem Danimarka’daki hayatlarını hem de çektiği nefis fotoğrafları instagram hesabında paylaşıyor, ben de severek takip ediyorum. Bu yazıdaki fotoğraflar da kendisine ait, muhteşem değiller mi? Sorularıma cevap verdiği için kendisine çok teşekkür ederim.

Oturduğunuz Yerden Dünyayı Gezdiren Filmler

Gezmeyi Özleyenler için Seyahat Konulu Netflix Belgeselleri

Danimarka’da Yaşam

E_OZGE6901

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Ben Özge Aşkıner. Yarın (10 Nisan) 38 yaşına giriyorum. Yıllar ilerledikçe buruk bir sevinç içerisinde kutluyor sanırım insan doğum gününü. Bu yüzden duygularım biraz karışık 😀 Temmuz da 7 yaşına girecek bir oğlum var. Çevre Mühendisiydim ama oğlumun doğumu ile birlikte yani yaklaşık son 5,5 yıldır Ankara’da doğum, yeni doğan ve bebek fotoğrafları çekiyordum.

E_OZGE1408

Danimarka’ya neden ve nasıl gittiniz?

Danimarka’ya eşimin işi nedeniyle geldik. O da Çevre Mühendisi. Danimarka Kopenhag’da yer alan Avrupa Çevre Ajansı’nın sınavlarını kazandı ve 2018 Haziran ayında o, Ağustos ayında ise ben ve oğlum Kopenhag’a yerleşmiş olduk.

Danimarka'da yaşam

Danimarka’da çalışma koşulları nasıl? En çok aranan meslek grubu nedir biliyor musunuz?

Eşimden ve etraftan gözlemlediğim kadarıyla genellikle 9 – 17 arası çalışıyorlar. Karanlık kış döneminde bu saatler daha da kısa olabiliyor. Aileleri ile birlikte olmaya önem verdikleri için akşam yemekleri de onlar için çok önemli. O yüzden de genellikle saat 17-18 gibi çoğu yer kapanmış oluyor. Pazar günleri de aile günü olduğu için genelde çoğu yer kapalı. Paskalya, Christmas tatilleri en uzun olanları. Onun dışında dini bayramlarına göre de bir iki günlük tatil günleri var. Yıllık izinleri 30 iş günü. Noel zamanı da açık mağaza bulmak neredeyse imkansız hale geliyor. En çok aranan meslek gurubu hakkında bir bilgim yok ne yazık ki. Doğum fotoğrafçısı olmasını çok isterdim ama 😀

Danimarka'da yaşam

Danimarka’da yaşam koşulları Türkiye’ye göre nasıl? Sağlık, eğitim, ulaşım, hayat pahalılığı gibi konuları kısaca karşılaştırmanız mümkün mü?

Yaşam koşulları Türkiye’ye göre çok daha iyi. Pahalı bir şehir ama ona göre de gelirleri var. Yüksek vergiler ödüyorlar ama bunu vergi değil ülkelerine ve kendilerine yatırım olarak görüyorlar. Çünkü ödedikleri vergiler onlara ücretsiz eğitim ve sağlık olarak geri dönüyor. Bunun dışında her çocuk için, evcil hayvanlar için ve üniversitede okuyan çocuklar için para yardımı yapılıyor. Yaşlılar da ya huzur evlerinde bakılıyor ya da hemşireler belirli günlerde gidip evlerinde ziyaret ediyorlar. Bu yüzden gelecek için pek de kaygıları yok. Ulaşım için genellikle bisiklet kullanılıyor. Şartlar sizi de ister istemez bisiklet kullanmaya itiyor. Çünkü bisiklet yolları o kadar güzel konumlandırılmış ki her yere kolay, bedava ve hızlıca ulaşabiliyorsunuz. Genellikle bisiklet ile bir yere, toplu taşıma ya da araba ile gidebileceğinizden daha hızlı gidiyorsunuz. Uzak mesafeler için ise genellikle tren tercih ediliyor.

Danimarka'da yaşam

Bir Türk olarak Danimarka’da yaşamayı tavsiye eder misiniz? Orada yaşamanın ne gibi güzellikleri ya da zorlukları var? Özellikle hava şartları ve kışın uzun karanlık saatler sizi nasıl etkiliyor? Çok duyduğumuz Hygge felsefesini siz de benimsediniz mi?

Bize göre çok sakin ve sade yaşıyorlar. Hygge hayat felsefelerinin de kattığı bir şey bu onlara. Yani eğer sakin huzurlu bir hayatı seviyorsanız tavsiye edebilirim. Ama hayatımda heyecan, hareket olsun diyorsanız burası pek de size göre değil. Çoğu işlerini kendileri yapıyorlar. O yüzden ev temizliğine bir kadın almak, lambaları taktırmak, çöpü attırmak için görevliyi çağırmak gibi şeyler pek yok burada. Restaurantlar ve kafeler pahalı, dışarıda haftanın 5 günü yemek yiyorsanız burası pek size göre de değil. Ama ücretsiz de yapılacak o kadar çok şey var ki, sadece bakış açısını değiştirmek lazım. Yani parklarda, oyun alanlarında bütün gününüzü geçirebilirsiniz. Kış günleri için kapalı ücretsiz oyun alanları da çok fazla var. Bisiklet kullanmayı sevmeniz lazım. Çünkü bazen araba ya da toplu taşımada çok beklemeniz gerekebiliyor. Genellikle de havanın çok yağmurlu olduğu günlerde… Eğer hava güzelse toplu taşıma da çok daha sakin oluyor. İnsanlar birbirine çok saygılı ve kurallara çok uyuyorlar. Uymayanları da gözleriyle öyle bir kınıyorlar ki, siz de o bakışlarla karşılaşmamak için uyuyorsunuz kurallara.. Buranın beni en çok zorlayan kısmı hava şartları ve karanlık.. Ama sanırım bu ülkenin havası da çok güzel olsaydı inanılmaz kalabalık bir ülke olurdu.

Danimarka'da yaşam

Türkiye’deki evimizi kapatmadık. O yüzden Türkiye’ye gelişlerimizi bu karanlık ve soğuk günlerde yapmayı tercih ediyoruz. Çünkü farkında olmadan depresif bir hale giriyorsunuz. D vitamini takviyesi de alarak daha yaşanılabilir kılmaya çalışıyoruz o günleri. Hygge felsefesini de bence bu karanlık ve soğuk günlerle baş etmek için bulmuşlar. Ben de Hygge felsefesini evimizde uygulamaya çalışıyorum. Loş aydınlatmalar, mumlar, koltuklarımızın yanında duran battaniyeler, kalın çoraplarımız, kışın içilen glöggler (sıcak şarap), arkadaşlarla yapılan buluşmalarla hayatımıza dahil etmeyi başardık biz de.. Hatta meşhur bir kitapları var Danimarkalıların mutluluk sırları Hygge diye, onu da okuyarak daha da içselleştirmeye ve anlamaya çalıştım felsefelerini.

Editli_OZGE0684

Danimarka’da Yaşam: Son olarak Danimarka’ya turist olarak gideceklere gezmek için nereleri tavsiye edersiniz?

Danimarka’ya turist olacak geleceklere, Kopenhag’ın simgesi olan Küçük Deniz Kızı heykelini (Little mermaid), renkli evlerin bulunduğu Nyhavn bölgesini, Lunapark’ının da bulunduğu Tivoli Bahçelerini, kraliyet ailesine ait yaşamı görmek için Amelienborg ve Rosenborg Kalelerini, alışveriş için Stroget Caddesini, zevkli Danimarka tarzı design ürünleri görmek için Design Museum Denmark’ı, hippi yaşamını gözlemlemek için Christiania Bölgesi’ni, yeşil alanlar görmek istiyorsanız da Kral’ın Bahçesi, Botanik Bahçesi, Hayvanat Bahçesi ve Frederisberg Bahçelerini tavsiye edebilirim. Eğer uzun süre kalmayı planlıyorsanız yazın plajlarını da kullanıp, denize girebilirler. Ya da yarım saat uzaklıkta olan İsveç’in Malmö, Lund, Helsinborg şehirlerini oradan yeniden Danimarka’nın Helsingör şehrini tren ile gezip, 1 gece kalmalı ring yapabilirler

Röportaj ve fotoğraflar için çok teşekkürler. ozgeaskiner_kalemtrasfotograf

Burada olmayan merak ettiğiniz şeyler olursa lütfen yorum olarak bırakın, herkes faydalansın.

Kopenhag Gezi Rehberi: Ucuz Bir Kopenhag Seyahati Mümkün!

Diğer ülkelerdeki yaşam koşulları röportajları için buraya tık tık!

İlk Kez Yurt Dışına Çıkacaklara Tavsiyeler

Seyahat için Para Biriktirmek ve Ucuza Gezmenin Yolları

Gurbetçiler için Özlenen Türk Lezzetlerinden Tarifler

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et