Kuzey Ege Gezi Notları: Assos ve Ayvalık Gezilecek Yerler

Kuzey Ege’yi baştan sona ilk keşfe çıktığımız zaman ilkokul 5. sınıftaydım. Sonra buralardan kopamadık ve her sene gelir olduk. Hem ailemle hem de arkadaşlarımla yolum bol bol bu taraflara düştü ve yıllardır tüm Kuzey Ege’yi keşfetme fırsatı buldum. Bu yaz da güncel bir yazı yazmak için Kaz Dağları, Assos, Ayvalık’ı tekrar gezdim ve mini bir Kuzey Ege rehberi hazırladım.

Ulaşım benzerlik gösterdiğinden önce bu konudan ortak olarak bahsedip, daha sonra sırasıyla Ayvalık ve Assos notlarımı yazıyorum.

Assos’a ve Ayvalık’a Nasıl Gidilir? Assos ve Ayvalık Ulaşım

DSC_0423

Cunda

DSC_0709

Assos

Uçakla Ulaşım: En kısa yol Edremit’e uçakla gidip oradan araç kiralamak ya da toplu taşıma kullanmak. Koca Seyit Havalimanı’ndan Assos’a trafiğe bağlı olarak 1-1.5 saatte ulaşabilirsiniz, Ayvalık’a ise 40 dk içinde ulaşmanız mümkün.

Otobüsle Ulaşım: Ayvalık’a büyük şehirlerden otobüsle direkt ulaşmak mümkün, İstanbul’dan Ayvalık’a otobüsle gitmek 8 saat civarı sürüyor. Büyük şehirlerden direkt Assos’a giden otobüs seferleri benim bildiğim kadarıyla bulunmuyor(bildiğiniz bir otobüs firması varsa lütfen yorum olarak yazın) ama en yakın olarak Ayvacık veya Küçükkuyu’ya gidip, buralardan kalkan minibüslerle Assos’a ulaşabilirsiniz.

Kendi Aracınızla Ulaşım: Kuzey Ege’yi doya doya gezebilmek, beğendiğiniz yerde durup oranın tadını çıkarabilmek için benim tavsiyem bu yöntem. Kendi aracınızla birkaç farklı şekilde gidebilirsiniz. Birinci yol Osmangazi köprüsünü kullanarak gitmek, bu şekilde hem Assos’a hem Ayvalık’a 5 saat gibi bir sürede varabiliyorsunuz. İkinci yolu sadece Assos ulaşımı için önerebilirim, Ayvalık için biraz uzak oluyor, Gelibolu ya da Çanakkale’den dolanmak. Bu yolu tercih ederseniz Gelibolu-Lapseki ya da Eceabat/Kilitbahir -Çanakkale arasındaki feribotlardan birini kullanmanız gerekecek, bu şekilde 6 saat gibi bir sürede Assos’a varırsınız. Son olarak varış sürenizi pek etkilemese de araba kullandığınız saati oldukça azaltan Yenikapı-Bandırma feribotunu kullanabilirsiniz.

Ayvalık Plajları: Ayvalık’ta Nerede Denize Girilir? 

DSC_0265.JPG

DSC_0266.JPG

DSC_0283.JPG

Sarımsaklı Plajı: Su tertemiz, sığ ve kumluk yani özellikle çocuklu aileler için harika. Bölgenin genelinde olduğu gibi burada da su biraz soğuk. Sıra sıra tesisler dizilmiş ama aslen burası halk plajı. Şemsiye ve şezlong kiralarsanız ücret ödüyorsunuz ama isterseniz tesisin önüne kendi havlunuzu serip takılabiliyorsunuz. 2 şezlong + şemsiye fiyatı 25 TL.(2017) Sabahtan gitmenizi tavsiye ederim, öğleden sonra çok kalabalık oluyor.

Patriça Koyu: Cunda’da denize girmek için en güzel yer burası sanıyorum, yalnız yolu biraz bozuk. Cunda merkezden 15-20 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Buranın da denizi kum ve sığ ayıca Sarımsaklı’ya göre biraz daha sıcak. Burada farklı bütçelere hitap eden tesisler bulmak mümkün.

Çataltepe Plajı: Burası Cunda’nın halk plajı, bu nedenle Cunda’da denize girebileceğiniz diğer yerlere göre fiyatlar daha uygun. Deniz kum çakıl karışımı.

Ortunç Koyu: Ben hiç gitmedim ama Cunda’en çok övülen ve bilinen yerlerinden. Bodrum ve Çeşme’deki beachler ayarında bir mekan olan ve Cunda’daki en pahalı özel plaj olduğu söylenen Ortunç Beach burada bulunuyor. Ada camping isminde farklı konseptte bir mekan da burada yer alıyor.

Ayvalık’ta nereye gidilir? Ayvalık Çevresinde Gezilecek Yerler

Şeytan Sofrası: Sarımsaklı’dan Ayvalık’a doğru giden yol üzerinde yer alan kayalıklara çıkmanızı öneririm. Efsaneye göre cennetten kovulan şeytan kaçarken bir adımını bu noktaya atmış. Ayvalık’tan Midilli’ye kadar uzanan manzara eşliğinde güneşi batırabilirsiniz.

Cunda Gezilecek Yerler

Ayvalık adalarından yerleşime açık olan tek ada. Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü Alibey Adası olarak da bilinen Cunda ile Ayvalık arasında inşa edilmiş. Cunda’nın sokakları oldukça renkli, biraz Alaçatı’yı, biraz Bozcaada’yı andırıyor.

DSC_0420

Cunda

DSC_0441

Cunda

DSC_0451

Cunda

Taksiyarhis Kilisesi Rahmi Koç Müzesi: Cunda’daki kiliselerin en büyüğü. 1873 yılında inşa edilen kilise, Rahmi Koç’un katkıları ile restore edilerek müze haline getirilmiş.

Yel Değirmeni Sevim-Necdet Kent Kitaplığı:  Cunda’nın en güzel manzarasına sahip Aşıklar tepesinde yer alan Değirmen, eskiden bir şapelmiş ve Rahmi Koç Vakfı’nın katkılarıyla günümüzdeki haline getirilmiş ve daha sonra Muhtar Kent’in kitaplarını bağışlamasıyla kütüphane olmuş.

DSC_0476.JPG

Yeniçarohori(Küçükköy) Gezilecek Yerler

Eski adıyla Yeniçarohori yeni adıyla Küçükköy, ilk olarak 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Midilli’yi fethetmesiyle doğmuş bir köy. Fatih, adayı kontrol etmek için Midilli’ye yakın bir konumda yer alan bu köye destek amaçlı yeniçerileri yerleştirmiş. Daha sonra bölgeye yerleşen Rumlar, köye yeniçeriler köyü anlamına gelen Yeniçarohori ismini vermişler. Günümüzde bile evlerden çıkan tuğlalarda bu isme rastlanmaktaymış. Zamanla buraya Küçükköy denilmiş. Rumların köyü boşaltmasından sonra buraya Karadağ’dan gelen Boşnaklar yerleşmiş. Günümüzde köyde yaşayan halkın çoğunluğunu Boşnaklar oluşturuyor, biraz Midilli’den gelenler ve biraz da Serezliler var. Tabi bir de sonradan gelip köye yerleşen değerli sanatçılar. Son yıllarda ülkemizde köylerin dönüşümüne çok şahit olmaya başladık. Küçükköy’ü dönüşüme uğrayan diğer köylerden ayıran başlıca özelliği sanat galerileri. Kendinizi Avrupa’da bir köyü geziyormuş gibi hissediyorsunuz. Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen sanatçılar burada atölyeler kurmaya, galeriler açmaya başlamış. Şu anda daha çok bir sanat köyü olarak öne çıksa da hedefler arasında aynı zamanda bir bilim köyü olmak da var. Bunun için de çalışmalar başlamış. Simay Dinç ve Eray Dinç kardeşlerin kurduğu Dijital İnkübasyon Merkezi Türkiye’de bir ilk. Kıraarthane adını verdikleri merkezde dijital sanatlar alanında fikirler üretilip geliştiriliyor. Bu platformda oluşturulan ilk ürün olan “Recontact: İstanbul” isimli mobil oyun, bu sene 34 ülkeden 100’ü aşkın projenin yarıştığı Los Angeles New Media Film Festivali’nde ödül almış.

Yeniçarohori

Yeniçarohori

DSC_0311

Yeniçarohori

DSC_0337

Yeniçarohori

Kent Müzesi: Köy meydanında eskiden Ayiu Athanasiu Kilisesi olan bir cami var. Caminin avlusundaki tarihi yapı Kent Müzesi olarak değerlendirilmiş. Küçükköy halkının Büyük Balkan Göçü sırasında yaşadıkları hüzünlü anılara ait eşyaları toplamışlar ve müzede sergileyerek genç kuşakların aydınlatılmasını amaçlamışlar. Bu müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Sanat Galerileri ve El Sanatları Atölyeleri: Köydeki sanat galerilerini ve atölyeleri mutlaka gezin derim. Gerçekten yüksek standartlarda çok başarılı yerler yapmışlar. Görebildiğim sanat galerileri arasında benim favorim Artura oldu. Su kabağından yaptıkları birbirinden güzel lambalarla Yasemin Kabbak Evi de el sanatları atölyesi olarak dikkat çekici.

DSC_0371

Küçükköy’e geldiğinizde yapabileceğiniz farklı aktivitelerden biri de çevresinde bulunan tuzlalara inen Rosa Türü flamingoları izlemek olabilir. Bunların dışında tabi ki sokaklarda kaybolup bol bol fotoğraf çekin. Bir de caminin hemen arkasında el işleri ve yöresel yemekler satan köylü kadınlardan alışveriş yapın.

Ayvalık Yeme İçme Rehberi

Cunda Mekanları

DSC_0459

DSC_0449

DSC_0463

Ayna Cunda: Kapısında “yeme, içme, oturma yeri” yazan Cunda’nın en iddialı mekanlarından. Günün her öğünü için değerlendirebilirsiniz.

Bay Nihat: Cunda’nın en eski ve en ünlü restoranlarından biri. Yalnız ününden dolayı oldukça kalabalık oluyor, yer bulmakta zorlanabilirsiniz.

Taş Kahve: 150 yıllık tarihiyle Cunda’nın sembol yerlerinden biri. Ada’da kahve için adresiniz burası olmalı.

Ayvalık tostu için Hacıoğlu Aşkın Tost Evi’ne, lokma tatlısı için de lokma imparatoru olarak bilinen Saki & Mustafa’nın Yeri’ne uğramayı unutmayın. Canınız pizza çekerse adresiniz Pizza Uno olsun. 🙂

YeniÇarohori Mekanları

DSC_0405

DSC_0322

DSC_0376

Kafanaki Mutfak: Akşam yemeği için renkli detaylarla dolu, insanın içini açan dekoru ve zengin çeşitte mezeleriyle göz dolduran  bu mekana gidebilirsiniz.

Bosanska Pita: Köy meydanındaki Boşnak börekçisi. Porsiyonu 5 TL olan böreğinizi söyleyip dükkanın karşısındaki ağaçların gölgesinde biraz dinlenmenizi tavsiye ediyorum, kıymalı ve patlıcanlı börek bizim favorilerimiz.

Artura Cafe&Bistro: Gezmekten yorulunca soğuk bir şeyler içip mola vermek için daha önce galerisinden bahsettiğim Artura’nın Cafe&Bistro’sunu öneririm. Galerinin ağaçlar altındaki avlusunda çok güzel bir hava yaratmışlar, buraya da mutlaka uğrayın.

Coffee Shelter: Kahve severler için de hemen bir güzel haber vereyim. Bozcaada’nın ilk üçüncü dalga kahvecisi olan Coffee Shelter, 1.5 ay önce burada da yeni bir mekan açmış, mini dükkanın dekorasyonu da çok güzel olmuş.

Ayvalık’ta Nerede Kalınır? Ayvalık Konaklama Önerileri

Bu sene evde kalmayı tercih edenler çoğunlukta olduğu için airbnb’den bu bölgede kendi favori listeme eklediğim evleri sizinle paylaşmak istedim.

Ayvalık’ta Kiralık Tatil Evleri

Türkiye’nin En Güzel Kamp Yerleri

DSC_0353

DSC_0354

DSC_0359

Ladiva Butik Otel: Küçükköy’ün konumu çok iyi. Pırıl pırıl deniziyle Sarımsaklı plajı köyün sadece 3 km uzağında yer alıyor. Ayrıca köy Cunda’ya 15 km, Ayvalık’a 7 km uzaklıkta. Köyün uzun uzun tadına varmak ve kalabalıklardan uzak huzurlu vakit geçirmek için burada konaklayıp çevre yerleri istediğiniz zaman gezebilirsiniz. Köyde görebildiğim kadarıyla birkaç tane butik otel bulunuyor, ben sadece burayı gezme fırsatı buldum. Altı odadan oluşan, her köşesini fotoğraf çekmek isteyeceğiniz, oda kahvaltı şeklinde hizmet veren bir otel.

Mola Cunda: Dekorasyonu, lokasyonu ve servis kaliyesiyle Cunda’nın en iyi otellerinden biri. Otel çok merkezi bir yerde, ayrıca hem bahçesinde bir serinleme havuzu var hem de kendine ait bir plajı bulunuyor.

Macaron Konağı: Ayvalık merkezde konaklamak için güzel bahçeli bu tatlı butik oteli tercih edebilirsiniz. Sahipleri konağın orijinaline sadık kalarak çok güzel dekore etmişler. Kahvaltı için ekmeklerini kendileri yapıyorlar.

Assos Plajları: Assos’ta Nerede Denize Girilir?

DSC_0727

DSC_0714

DSC_0766

Sivrice Koyu: Kalabalıklardan sıkılıyor ve pırıl pırıl bir deniz arıyorsanız bu bakir koy tam size göre. Burada pek tesis yok, dolayısıyla hafta sonu gittiğimiz zaman bile pek insan olmuyor. Tüm gününüzü rahatlıkla burada geçirebilirsiniz. Bizim girdiğimiz yer taşlıktı ama ileride kumluk alan da varmış. Şezlong ve şemsiye için ücret yok, bir şeyler yiyip içmek isterseniz onları ödüyorsunuz sadece.

Kadırga Koyu: Assos’un en meşhur plajlarından biri burası. Uzun taşlık plaj boyunca farklı bütçelere uygun otel ve campinglerin tesisleri bulunuyor. Pek çok restoran da yine burada yer alıyor.

Antik Liman: Buradaki tesisler deniz tahtadan büyükçe iskeleler yapmışlar ve üzerine şezlong koymuşlar. İskeleden atlayarak veya merdivenle denize giriyorsunuz. Denize girmek için en çok tercih edilen yerlerden biri de burası.

Asos’ta nereye gidilir? Assos ve Çevresinde Gezilecek Yerler

Assos, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı bir köy. Ulaşımın biraz zahmetli olması dolayısıyla çok bozulmadan sakinliğini koruyabilmiş.

DSC_0704

Assos

DSC_0702

Assos

DSC_2928-2

Assos

Behramkale: Antik kentin surları içinde gelişmiş olmasından dolayı sit alanı olan Behramkale bozulmayan sakin köylerden biri. Köydeki binalar ancak kurul izniyle restore edilebiliyormuş. Hüdavendigar Köprüsü buradaki görülmeye değer yapılardan biridir. Sokaklarındaki hediyelikçileri gezip yöresel ürünler almayı unutmayın.

Assos Antik Kenti ve Athena Tapınağı: M.Ö. 6. yüzyılda kurulan kent günümüze kadar gelebilmiş antik dönem şehirlerindendir. Kentin en yüksek noktasında Zeus’un kızı Athena’ya ithafen yapılmış tapınaklar bulunmaktadır. Tapınağa gün batımı zamanı gidip güneşi burada batırmanızı tavsiye ederim. Giriş müze kart ile ücretsiz, normalde 10 TL. Yazın kapanış saati 20:00, kışın ise 17:00.

Adatepe ve Yeşilyurt Köyleri: Assos’a gelmişken vaktiniz varsa mutlaka biraz yakın çevreyi de gezin. Küçükkuyu’ya bağlı halen bakirliğini koruyan iki köy var; Adatepe ve Yeşilyurt. Gittikçe gelişip popülerleşiyorlar, çok bozulmadan buraları gezmenizi öneririm. Daha fazla detay için Adatepe ve YeşilYurt Gezi Notlarımı okumanızı öneririm.

Assos Yeme İçme Rehberi

DSC_0840

DSC_0836

DSC_0756

Muammer Can’ın Yeri: Sivrice koyunda, önünden denize de girebileceğiniz salaş bir balıkçı. Balık, kabak çiçeği dolması ve ege otlarıyla hazırlanmış birkaç mezeden oluşan sade bir menüsü var. Fiyatlar uygun ve ortam çok sakin.

Etem İle Aslı: Sivrice Koyu’nda en çok önerilen restoran burası. İstanbul’daki kurumsal hayatlarını bırakıp buraya yerleşmişler ve eski bir köy kahvesini tatlı bir restorana çevirmişler. Günün hangi saati giderseniz gidin rezervasyon yapmanızı bekliyorlar.

Assos Club Beyaz: Kadırga koyunda deniz kenarında yemek için en güzel yerlerden biri. Burası aynı zamanda otel ve zeytin ağaçları içinde odaları var.

Uzun Ev: Assos antik limanda denize karşı bir rakı balık yapmak isterseniz burası tercih edebileceğiniz bir mekan.

Dondurma için Yahya Usta Assos Dondurmacısı‘na uğramayı ihmal etmeyin. Karadutlu ve bal bademli dondurma buraların öne çıkan lezzetleri.

Assos’ta Nerede Kalınır? Assos Konaklama Önerileri

Maksimum huzur için tavsiyem Behramkale’de konaklamanız. Denize girmek ve etrafı gezmek için mutlaka araca ihtiyacınız olacak ama burada gerçekten dinlendiğinizi hissedeceksiniz.

Bu sene evde kalmayı tercih edenler çoğunlukta olduğu için airbnb’den bu bölgede kendi favori listeme eklediğim evleri sizinle paylaşmak istedim. Bu evlerin bazıları kalabalık arkadaş grubunuzla da kalabileceğiniz şekilde oldukça büyük, fiyatlar yüksekse ev büyüktür bilginiz olsun. 🙂

Kaz Dağları’nda Kiralık Tatil Evleri

DSC_0699

Nar Konak: Behramkale köyün merkezinde şirin bir butik otel. Ben konaklamadım ama güzel görünüyor, bir de Tripadvisor’da onlarca yorum arasında tek bir negatif tecrübe yok. Herkes hem otelin kendisinden hem de sahiplerinin ilgisinden çok memnun ayrılmış.

Idasos Taş Odalar: Uzun yıllar önce burada konaklamış ve çok memnun kalmıştım, bu gidişimde halen hizmet verdiklerini görünce sevindim. Avlusu çok keyifli, aile ortamında huzurlu bir tatil için tavsiye ederim.

Kuzey Ege’nin bir başka incisi için Kısa Kısa Bozcaada Rehberimi, Kaz Dağlarının en güzel köyleri için Adatepe ve YeşilYurt Gezi Notlarımı okumayı unutmayın. 😉

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni facebook ve instagramdan da takip edebilirsiniz.

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

5 Responses

  1. Ağustos 21, 2017

    […] Kuzey Ege Gezi Notları: Assos ve Ayvalık Gezilecek Yerler […]

  2. Haziran 29, 2018

    […] Kuzey Ege Gezi Notları: Assos ve Ayvalık Gezilecek Yerler […]

  3. Temmuz 13, 2020

    […] Kuzey Ege Gezi Notları: Assos ve Ayvalık Gezilecek Yerler […]

  4. Şubat 10, 2021

    […] Kuzey Ege Gezi Notları: Assos ve Ayvalık Gezilecek Yerler […]

  5. Mart 2, 2021

    […] Kuzey Ege Gezi Notları: Assos ve Ayvalık Gezilecek Yerler […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et