Röportaj – Dubai’de Yaşam

Yurt dışında yaşam röportajlarıma, Dubai ile devam ediyorum. Yaklaşık dört yıldır orada yaşayan sevgili Seda Dubai’de yaşama dair sorularıma cevap verdi. Sorularıma cevap verdiği için kendisine çok teşekkür ederim. Dubai’de yaşam ve Dubai’de çalışma koşulları konusunda bilgi sahibi olmak için bu röportajı okumanızı tavsiye ediyorum.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Merhabalar. Ben Seda. 1980 doğumluyum, peyzaj mimarıyım. Evliyim ve 2 yaşında bir oğlum var. Şuan çalışmayıp çocuk bakıyor ve bir yandan da youtube kanalımla (bir göçmen anne) uğraşıyorum.

Dubai'de yaşam

Dubai’de Yaşam

Dubai’ye neden ve nasıl gittiniz?

Eşim zaten İstanbul’da yemeksepeti.com’un Dubai operasyonunda çalışıyordu. Yani Dubai’ye ilk gelişimiz Şubat 2015 de yarı iş gezisi yarı turizm amaçlıydı. Ekim 2015’te eşime kardeş firmadan bir teklif geldi ve biraz da benim zorumla taşınmaya karar verdik. Dubai için normalde işe alim sureci biraz uzun sürer. Özellikle ramazan ayında ve yaz döneminde bu süreç iyice yavaşlayıp 2-3 aya kadar uzar. İş başvurunuz üzerine ilk değerlendirmeyi insan kaynakları departmanı yapar ve Cv’niz beğenilirse ilk mülakatı yine IK ile sesli/görüntülü yaparsınız. Daha sonra şirketin yapılanması ve pozisyona göre 2. ve 3. tur mülakatlar ve çeşitli sınavlar söz konusu olabilir.
Bizim gelişimiz bir şirket içi transfer mahiyetinde olduğundan tüm bu süreçler çok daha hızlı işledi.

souq madinat

Dubai’de çalışma koşullarından bahseder misiniz? Mesai saatleri, tatil süreleri nasıl? Dubai’de en çok aranan meslek grubu nedir biliyor musunuz?

Dubai son derece uluslararası bir ortam ve bulunduğunuz sektöre göre çeşitli farklılıklar olabiliyor. İnşaat burada devasa bir sektör, dolayısıyla bu konudaki teknik elemanlara yönelik talep çok oluyor. Bunun dışında Orta Doğu’da bulunan çoğu teknoloji (e-ticaret) ve danışmanlık firması daha iyi seviyede çalışanları ikna edebilmek için merkezlerini Dubai’de kuruyor. E-ticaret de doğal olarak, yazılım, pazarlama, is/ürün geliştirme/ operasyon veya satış konusunda tecrübeli, kalifiye çalışanlara yönelik bir ihtiyaç doğuruyor. Yıllık yaklaşık 9-10 gün resmi tatile ilaveten, her çalışan 24 ila 30 gün yıllık izine sahip oluyor (şirket politikasına göre) ve buna ilk 6 aylık deneme süresi sonucunda sahip olabiliyorsunuz. İzin günleri aylık kazanılıyor yani ilk 6 ay sonunda maksimum 15 gün izin hakkınızı kullanabiliyorsunuz. Bunun dışında şirketler yasa gereği iki yılda bir anavatanınıza uçak bileti sağlamakla yükümlü, fakat çoğu beyaz yakalı yılda bir bu haktan faydalanabiliyor. Bu arada tüm aileyi kapsayıp kapsamayacağı kişisel anlaşmanıza bağlı. Kamu sektörü için hafta sonu tatili Cuma, Cumartesi olsa da özel sektörün resmi tatil günü sadece Cuma. Fakat çoğu sektör, çalışanlarına iki gün hafta sonu veriyor (inşaat hariç). Mesai saatleri, haftada 40 saat – fakat fazla mesai olağan bir durum ve genelde bunun için ekstra bir mesai ücreti almıyorsunuz. (yine sektöre ve pozisyona göre farklılık olabilir). Gelir vergisi olmadığı için, devlet herhangi bir sağlık sigortası sağlamıyor, fakat yine yasa gereği şirketler çalışanlarına özel sigorta yapmakla mükellef. Tabi sigortanın limiti, geçerli olduğu hastaneler ve aile bireylerini kapsaması şirketten şirkete ve sizin anlaşmanıza göre değişiyor.

Dubai'de Yaşam

Dubai’de yaşam koşulları Türkiye’ye göre nasıl? Sağlık, eğitim, ulaşım, hayat pahalılığı gibi konuları kısaca karşılaştırmanız mümkün mü? 

Dubai her şeyin en lüksünü bulabileceğiniz bir yer, dolayısıyla söz konusu yaşam standartı olduğu zaman bir limit yok.
Genel olarak bahsetmem gerekirse;
-Eğer fast food yiyecekseniz Türkiye ile yaklaşık aynı parayı ödersiniz ancak bir restoranta oturursanız ödeyeceğiniz miktar kişi başı minimum 60 aed (dirhem) den başlar. Gece hayatı oldukça hareketlidir. Ortalama fiyatlar bira/kokteyl başına 25-40 aed dir.
-Teknoloji ürünleri vergi olmadığı için nispeten daha ucuzdur (Iphone XR 64gb: 3180 dirhem=5150tl şuan).
-En kayda değer hayat pahalılığı barınma ve sebze alışverişinde. Dubai’nin gerçekten en popüler ve merkezi bölgelerinde oturacaksanız (Dubai Marina gibi) yıllık kiranız 1+1 bir ev için 70 ila 100bin dirhem arasında olacaktır. Buna aylık 1.000 aed kadar da fatura eklemeniz gerekecek. Türkiye’den bir diğer farklılığı da ev kontratlarındaki ödemelerin yıllık olarak yapılması, tabi bunu 2 ila 4 çek arasına bölmek mümkün. Alternatif olarak ise Sharjah ve Dubai’nin uzak bölgelerinde yaşayıp barınma fiyatınızı düşürebiliyorsunuz.
-Sebze fiyatları da, Dubai’de çok kısıtlı tarım olduğu ve ithal ürünlere mecbur oldukları için biraz uçuk. (Gerçi son zamanlarda Türkiye’de de fiyatlar uçuk sanırım).
-Sağlık yukarıda da bahsettiğim gibi, özel sağlık sigortası üzerinden ilerliyor. Yüksek kalitede, tam donanımlı hastaneleri ve çeşitli ülkelere mensup doktorları bulmak kolay.
-Ulaşım konusunda ise imkan çok. Taksilerde indi bindi parası 12 aed ve genel olarak uygun, Uber ve bu bölgeye özel olan Careem ise neredeyse normal taksilerle aynı fiyatlarda. Ayrıca Orta Doğu ülkelerinin aksine metro, tramvay, vapur ve otobüs gibi toplu araçlarını bulmak mümkün. Genel olarak mesafeler uzak ve benzin ile araba ucuz olduğundan araba almak şart. Mesela son model Renault Megane’lar 50bin dirhemden başlıyor. Türkler ehliyetini rahat bir şekilde buraya uygun ehliyete çevirebiliyorsunuz. Bazı ülke vatandaşları burada tekrar sınava girmek zorunda ve bu süreç onlar için bayağı sancılı ve masraflı.
-Son olarak eğitim konusu şu şekilde. Burada genellikle İngiliz ve Amerikan müfredatına göre eğitim veren bir sürü okul var. Ayrıca Fransız, Alman, İtalyan ve bunun gibi okulları da bulmak mümkün. Eğitim kalitesi ve fiyatları oldukça yüksek. İyi ve uygun fiyatlı okullarda kontenjan bulmak için 2 yıl önceden sıraya girmek gerekebiliyor. Kreşler yaklaşık yıllık 40bin ve çocuk büyüdükçe okul fiyatları da artıyor.

dubai gezilecek yerler

Bir Türk olarak Dubai’de yaşamayı tavsiye eder misiniz? Orada yaşamanın ne gibi güzellikleri ya da zorlukları var?

Burada yerel halk Türkleri seviyor ancak onlar da nüfusun yaklaşık %10 u kadar ve kendilerini çok fazla da göremiyorsunuz. Bu sevgiden dolayı Türk kültürüne ilgileri var ve çok fazla Türk restoranı ve ürünlerini bulabiliyorsunuz. Dolayısıyla Türk yemeklerine özlem çekmiyorsunuz.
Ülke genel olarak güvenli, huzurlu, temiz ve çocuk yetiştirmek için ideal bir ortam sağlıyor. Ayrıca kaliteli bir yasam imkanı var.
Doğum yapmak için de seçeneğiniz çok. Doktorlar normal doğum yanlısı ve ebeler çok deneyimli. Siz talep etmedikçe ve herhangi bir zorunluluk olmadıkça (gerçek zorunluluk) sezaryene almaktan kaçınıyorlar. Suda doğum özellikle yaygın.
Zorluk kısmında da tek söyleyebileceğim iklim koşulları. Çöl iklimi olduğu için hava kirliliği de mevcut maalesef ama yıl boyu yazı yaşamak bana çok iyi geliyor.

Dubai'de Yaşam

Dubai’ye turist olarak gideceklere gezmek için nereleri tavsiye edersiniz?

Sanılanın aksine Dubai petrol zengini bir ülke değil. Başlıca gelir kaynağı turizm ve ticaret. Dolayısıyla her sene daha fazla turist çekebilmek için yeni yerler yapılıyor.
Biz Dubai’ye taşındıktan sonra eş-dost bir sürü misafirimiz olduğu için, ben gelen arkadaşlara standart bir paket sunuyorum.
Bana göre temelde gezilmesi gereken yerler:
-Çöl safari: Yapmadan dönülmemeli.
-Burj Khalifa ve Dubai Mall (özellikle su gösterisi)
-Dubai Marina, JBR ve Blue Waters (gündüz ve akşam)
-Marina’dan vapurla Deira bölgesine (Al Ghubaiba durağı) gidip eski şehir merkezi ve müzesini gezmek. Altın ve baharat çarşısı ile ucuz hediyelik eşya bulabileceğiniz Day to Day bu bölgede.
-Palm Jumeirah’ı (Palmiye adası) gezmek ve mümkünse akşam marina ışıklarını izleyip keyif yapmak.
-Souq Madinat
-Miracle garden, Butterfly garden ve Global village
-Abu Dhabi’ye günübirlik gezi ile Sheikh Zayed Grand Mosque, Emitares Palace, Louve museum ve Yas Island (Ferrari World)
-La Mer
-Parks and Resort (Legoland, Bollywood park, …)
-Barasti de bir akşam plaj partisi ve herhangi bir mekanda Ladies night.

Instagram: birgocmenanne

Röportaj ve fotoğraflar için çok teşekkürler.

Burada olmayan merak ettiğiniz şeyler olursa lütfen yorum olarak bırakın, herkes faydalansın.

Diğer röportajlar için buraya tık tık!

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et