Türk Mutfağının En Sevilen Hamur İşi Tarifleri

Beni önceden beri takip edenlerin bildiği üzere birkaç senedir yurt dışında yaşıyoruz. Eşim de ben de Türk lezzetlerine gerçekten düşkünüzdür ve burada özlediğimiz pek çok şeyi bulmakta zorlanıyoruz. Normalde Türkiye’de dışarıdan yediğimiz lezzetleri mecburen evde yapmaya başladım ve bizzat deneyip çok beğendiğimiz bu tarifleri sizlerle de paylaşıyorum. Bu yazıda en sevilen Türk hamur işi tarifleri yer alıyor. Daha önce kebap ve zeytinyağlılardan oluşan başka bir yazı da yazmıştım. Ona da göz atmanızı öneririm.

Gurbetçiler için Özlenen Türk Lezzetlerinden Tarifler

Karışık Turşu Nasıl Yapılır? Anne Turşusu Tarifi

Pratik ve Leziz Salatalık Turşusu Tarifi

Hamur İşi Tarifleri

Hamur işlerini yaparken mytfak şefi kullanmaya başladığımdan beri de çok mutluyum, size de tavsiye ederim. Benim kullanıp memnun kaldığım mutfak şefim ve çok detaylı incelediğim diğer kaliteli mutfak şefi seçeneklerini şuradan inceleyebilirsiniz.

Su Böreği Tarifi

Malzemeler: Hamuru için – 5 yumurta, 1/2 çay bardağı su, 1/2 çay bardağı süt, 1 çay kaşığı tuz, 3 su bardağı un, 1 yemek kaşığı zeytinyağ. İçi ve üzeri için – 300 gr tereyağ, 1 yumurta sarısı, 1/2 çay bardağı zeytinyağ, 300 gr feta peyniri, 300 gr kaşar peynir (Lor ve beyaz peynir karışımı da yapabilirsiniz, ya da yalnızca lor veya yalnızca beyaz peynir kullanabilirsiniz, biz gurbet imkanlarıyla bu şekilde yaptık ve çok lezzetli oldu 🙂 ). Su için – 4 lt su, 1 yemek kaşığı zeytinyağ, 1 yemek kaşığı tuz

Yapılışı: Öncelikle hamurun tüm malzemelerini karıştırıp yoğuruyoruz. Hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olmalı, daha sıvı olursa biraz daha un ilave edebilirsiniz. Yoğurma bittikten sonra hamuru bezelere ayırıp 30 dk dinlenmeye bırakıyoruz. Bizim hamurdan 14 tane beze çıktı, yani ufaklıklarını o şekilde ayarladık ama daha büyük yapılabilir. Dinlenme sonrası oklava ile bezeleri güzelce açıp yufka haline getiriyoruz. Fırın tepsimizin en altına yufkalardan birini koyuyoruz. Bir yayvan kabın içine 2lt kadar soğuk su koyuyoruz. Daha sonra başka bir yayvan tencerede 2 lt suyu kaynatıyoruz. Suyun içine 1 yemek kaşığı zeytinyağ ve 1 yemek kaşığı tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Yufkalardan birini alıyoruz ve önce 1 dk kadar sıcak suyun içine koyuyoruz. Sonra çıkarıp soğuk suyun içine koyuyoruz. Soğuyunca suyunu sıkıp tepsiye hafif büzüştürerek yayıyoruz. Yufkaların hepsine bu şekilde işlem uygulayacağız, son 1 tanesini uygulama yapmadan bırakabilirsiniz, onun için yorumumu aşağıda yapacağım.

Bizim yufkaların boyutuyla bir kata yaklaşık 1.5 yufka gitti diyebilirim. Bezeleri biraz daha büyük tutup tek bir tane yetecek şekilde de yapabilirsiniz. Tereyağını kızdırmadan, tamamen sıvı olacak şekilde eritiyoruz, içine zeytinyağını da ekliyoruz. Kaşarı rendeliyoruz, feta peyniri de ufak parçalara ayırıyoruz. 2 kat sudan geçmiş yufka yaydıktan sonra araya biraz yağlı karışımdan biraz da rende kaşardan koyuyoruz. Bir 2 kat daha çıkınca bu sefer araya feta peynirlerinin hepsini yayıyoruz, yine biraz rende kaşar ve yağ da serpiştiriyoruz. 2 kat daha çıkıp tereyağ ve rende kaşar koyuyoruz. Bundan sonra artık son katları yayıyoruz. Bu noktada son bir tane yufkamız kalıyor. Eğer böreğinizin üst kısmı kıtırık olsun istiyorsanız bu yufkayı su işleminden geçirmeden böreğin üstüne yayabilirsiniz, daha yumuşak olsun isterseniz bu son yufkayı da sudan geçirin. En üste kalan tereyağı tamamen boca ediyoruz ve bir de fırça yardımıyla yumurta sarısını sürüyoruz. Tepsimizi 200 derecede alt üst açık olacak şekilde ayarladığımız fırına atıyoruz. Bizimki 20 dk içinde hazırdı, siz de o civarda kontrol edersiniz, kızarmışsa fırından alabilirsiniz.

hamur işi tarifleri, su böreği tarifi

Simit tarifi

Malzemeler: Hamuru için – 4 su bardağı un, 1.5 su bardağı ılık su, 1 paket instant maya, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz. Üzeri için – 1/2 su bardağı üzüm pekmezi, 1/2 su bardağı su, 1 su bardağı kavrulmuş susam(elinizde kavruk susam yoksa biraz tavada çevirebilirsiniz, ben öyle yaptım)

Yapılışı: şeker, su ve mayayı önden karıştırın. Daha sonra bir kapta un ve tuzu karıştırıp ortasına mayalı karışımı koyup hamuru yoğurmaya başlayın. Hamur kabının üzerini bir bezle örtüp bir saat kadar dinlenmeye bırakın. Hamur kabarınca tekrar yoğurup küçük parçalara ayırın. Bu arada fırını 220 derecede altlı üstlü çalıştırın. Hamur parçalarından uzun ince rulolar oluşturun, boyları 2 karış, enleri parmak kalınlığında olsun. Sonra iki hamuru yan yana getirip birbirine dolayın ve uçlarını birleştirin. Bir kaba pekmezi ve suyu karıştırıp koyun, ayrı bir kaba da susamları koyun. Hazırladığınız simitleri önce pekmezli karışıma sonra susama bulayıp, fırına verin. Fırının en alt rafına bir kap içine su koyun. 25 dk civarı pişme süresi var. Simitleri fırından çıkardıktan sonra üzerine hafif nemli bir bez örterseniz kurumazlar.

hamur işi tarifleri, simit tarifi

Mantı tarifi

Malzemeler: Hamuru için – 1 bardak su, 1 yumurta, 3 bardak un, 1 tatlı kaşığı tuz. İç harcı için – 300 gr kıyma, 1 kuru soğan, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kara biber. Sosu için – 2 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı salça, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı nane, 1 çay bardağı sıcak su

Yapılışı: Un ve tuzu bir kapta karıştırıp ortasını açıyoruz, içine yumurtayı koyup yoğurmaya başlıyoruz. Bir yandan da yavaş yavaş suyu döküyoruz. Güzelce yoğurduktan sonra 15-20 dk dinlendirin. İç harcı için soğanı rendeleyin, kıyma, tuz ve karabiber ile karıştırın. Hamuru oklavayla güzelce açın, ikiye bölüp ayrı ayrı açarsanız daha rahat olur. Hazır olunca ikişer parmak kalınlığında enine ve boyuna hamuru kesin. Elde ettiğiniz karelerin içine azar azar kıymalı harçtan koyun. Hepsi hazır olduktan sonra, her bir kareyi iki köşesinden karşılıklı tutturun. Çıtır mantı istiyorsanız yağda, klasik mantı istiyorsanız kaynar suda mantıları pişirin. Tereyağı bir tavada kızdırın, içine salçayı ekleyin, kokusu çıkınca baharatları da ekleyin ve su ilavesiyle biraz çevirip altını kapatın, sosumuz hazır. Mantının üstüne sarımsaklı yoğurt ve üzerine de sos dökerek servis edin. Afiyet olsun!

mantı tarifi

Pişi tarifi

Malzemeler: 3 su bardağı un, 1 paket instant maya, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz, 1 su bardağı ılık su

Yapılışı: Öncelikle şeker, maya ve ılık suyu karıştırıp, üstünü kapatarak 10 dakika bekliyoruz. Daha sonra tuz ve unu da yavaş yavaş ekleyip yoğurarak yumuş yumuş bir hamur elde ediyoruz. Hamur kabının üzerini streç film veya bir örtü ile kapatıp yaklaşık 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Sonra hamurdan parçalar koparıp elimizle şekil vererek sıvı yağda kızartıyoruz. Ben hamuru oklava ile biraz ezip çay bardağının ağzı ile kesiyorum, pişince şekli muntazam top gibi oluyor böylece.

pişi tarifi

Trakya Usulü Akıtma Tarifi

Malzemeler: 2 su bardağı süt, 1 su bardağı su, 2.5 su bardağı un, 1 çay kaşığı toz şeker, 1 paket maya, 1 yumurta, 1 çay kaşığı tuz, tereyağ

Yapılışı: 1 bardak sütü hafif ılıtıp içine şeker ve mayayı koyup beklemeye alıyorum. Maya biraz kabardıktan sonra kalan süt, su, un, yumurta ve tuz ekleyip hepsini çırpma teliyle karıştırıyorum. Boza kıvamı olması gerek, eğer kıvamı daha sulu veya koyu olduysa ekstra un veya su ilave edebilirsiniz. Karışımın üstünde kabarcıklar oluşuncaya kadar biraz bekliyorum. Sonra bir kepçe yağsız tavaya döküp tavanın tabanına yayıyorum. Çevirip pişirdikten sonra tabağa alıp azcık üstünde tereyağı gezdiriyorum. Karışım bitene kadar işleme devam ediyorum. İşte bu kadar, afiyet olsun.

Trakya Usulü Akıtma Tarifi

Çi Börek Tarifi

Malzemeler: Hamuru için – 3 su bardağı un, 1 su bardağı su, 1 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı tuz. İç harcı için – 300 gr kıyma, 1 çay bardağı su, 1 kuru soğan, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kara biber, 1 çay kaşığı kimyon

Yapılışı: Hamurun malzemelerini derin bir kabın içinde karıştırıp 5-10 dakika yoğuruyoruz. Kabın üstünü streç film ile kapatıp 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz. (Ben hamuru hazırladığım gün başka yemekler de yaptığım için çiböreği ertesi güne bırakmaya karar vermiştim, üstü kapalı şekilde buzdolabına koyup ertesi gün kullandım.) Bu arada iç harç için gereken malzemeleri bir kabın içinde güzelce karıştırıyoruz. Hamur hazır olunca küçük bezelere ayırıyoruz ve oklava ile yuvarlak olarak açıyoruz. İçince harçtan 1 yemek kaşığı koyup yuvarlağın yarısına yayıyoruz, hamurun boş olan kısmını üstüne kapatıp güzelce yapıştırıyoruz. Elinizde varsa zigzag kesme aparatı ile hamurun uç kısımlarına şekil veriyoruz. Bir tavada sıvı yağı kızdırıp böreklerimizi çevirerek pişiriyoruz. Bu tariften 15 tane çi börek çıktı.

hamur işi tarifleri, çi börek tarifi

Fırın Ekmeği Tarifi

Malzemeler: 3 su bardağı un, 1 su bardağı ılık su, 1 paket instant maya, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı sirke, 1 yemek kaşığı yoğurt

Yapılışı: Öncelikle şeker, maya ve ılık suyu karıştırıp, üstünü kapatarak 10 dakika bekliyoruz. Daha sonra tüm diğer malzemeleri de ekleyip yoğurarak yumuş yumuş bir hamur elde ediyoruz. Hamur kabının üzerini streç film veya bir örtü ile kapatıp yaklaşık 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenen hamuru 2-3 parçaya ayırıp istediğimiz gibi şekil veriyoruz ve yağlı kağıdın üstünde tepsiye diziyoruz. Tepsinin üstünü bir bez ile kapatıp 30 dakika da bu şekilde mayalandırıyoruz. Fırını alt üst fansız olacak şekilde 220 dereceye ayarlıyoruz. Mayalanan ekmeklerin üstüne bıçakla bir çizik atıyoruz. Birazcık su ve çok az yoğurdu karıştırıp fırça yardımıyla ekmeklerin üstüne sürüyoruz, sadece süt de sürebilirsiniz. Ben bazen üstüne susam ve çörek otu da serpiştiriyorum. Fırının en altına su dolu bir borcam koyuyoruz ve ekmek tepsimizi de fırına veriyoruz. Üstleri kızarınca alabiliriz, 45 dakika kadar pişme süresi var. Piştikten sonra tepsinin üzerini hafif nemli bir bezle kapatarak kurumasını önleyebilirsiniz.

hamur işi tarifleri, fırın ekmeği tarifi

Bu tariflerin hepsinde hamur yoğurmak gerekiyor. Bizim evde sık sık hamur işi yapıldığı için birkaç ay önce eve bir mutfak şefi aldım ve çok memnunum, size de yeri gelmişken tavsiye etmek istedim. Ben uzun araştırmalar sonucu karar verdim, düşünürseniz benimkini ve diğer iyi mutfak şeflerini şuradan inceleyebilirsiniz. 😉

Benim Türkiye’den en özlediğim ve evde severek yaptığım Türk hamur işi tarifleri bunlar, bundan sonra denemek istediklerim de var elbette, eklemeler yaparım. 🙂 Siz neleri özlüyorsunuz? Varsa aklınıza gelen bir yiyecek yorumlara yazın, onu da deneyip tariflere eklerim. 😉

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

3 Responses

  1. Kasım 15, 2020

    […] Türk Mutfağının En Sevilen Hamur İşi Tarifleri […]

  2. Aralık 13, 2020

    […] Türk Mutfağının En Sevilen Hamur İşi Tarifleri […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et