Gürcistan’da Yaşam: Sevdiklerim ve Sevmediklerim

Gürcistan’a taşındığımızdan beri iyi ve kötü özellikleri hakkında değerlendirme yapmam isteniyordu ara sıra. Ben de biraz daha uzun yaşamayı bekliyordum izlenimlerimin doğruluğundan emin olabilmek için ve tecrübelerimin artması için. Eğer Gürcistan’dan bir iş teklifi aldıysanız, ya da Gürcistan’da iş kurmak gibi bir düşünceniz varsa karar aşamasındayken bu yazının işinize yarayabileceğiniz düşünüyorum. Daha önceki yazılarımı okuduysanız, gayet samimi bir şekilde düşüncelerimi aktardığımı biliyorsunuzdur. Tabi ki herkesin tecrübesi farklı olabiliyor, benim ak dediğim kimisi için kara olabilir ama genel hatlarıyla Gürcistan’da yaşamanın iyi ve kötü yanları hakkında fikir sahibi olursunuz. İşte size Gürcistan’da yaşam ile ilgili sevdiklerim ve sevmediklerim.

Video olarak izlemek isterseniz:

Gürcistan Hakkında İlginç Bilgiler

Gürcistan’da Yaşam: Neden Tiflis’teyiz? Tiflis’te Hayat Nasıl?

Gürcistan'da Yaşam

Önce sevdiklerimle başlıyorum, sonra sevmediklerimi yazarım. Yazdıklarım hem Gürcistan genelinde, hem de Tiflis özelinde yorumlar olacak.

Gürcistan’da Yaşamanın İyi Yanları

Gürcistan genel olarak gerçekten güzel bir ülke, özellikle doğası çok güzel. Karadeniz’de yeşile nasıl doyuyorsanız burada da öyle oluyor. Gezebileceğiniz pek çok doğal park da var. Ayrıca küçük bir ülke olduğu için pek çok yere kısa sürede ulaşabiliyorsunuz.

Gürcistan’ın Başı Dumanlı Dağı: Kazbegi Gezi Rehberi

Yemekleri bizim ağız tadımıza çok uygun. Özellikle bazı yemekleri ben Türkiye’de olduğum dönem özlüyorum resmen. Bu tip yemekleri dışarıda yiyoruz tabi ve restoranlar da çok pahalı olmadığı için Gürcistan’da masayı donatmaya bayılıyorum.

Gürcü Mutfağı: Gürcü Yemekleri ve Gürcü İçecekleri

Gürcü halkı genel olarak yemeyi, içmeyi, eğlenmeyi seven bir halk ve oldukça misafirperverler, sizi de yedirir içirirler. Sürekli bağırarak konuştukları için ve dilleri de biraz kaba olduğu için kavga ettiklerini sanabilirsiniz ama büyük ihtimalle aslında normal sohbet ediyorlardır.

Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler

Şarapları çok güzel ve ucuz. Her şarabın aroması sizin ağız tadınıza uygun olmayabilir ama bu ülkede kalitesiz şarap içme şansınız yok diyebilirim. Ayrıca dünyanın en eski şarap üreticisi oldukları tescillendi.

Gürcistan Şarap Bağları Rotası: Kakheti Gezi Rehberi

Güvenilir bir ülke yani kız kıza istediğim saatte dışarıda ara sokaklarda gezinsem de başıma bir kötülük gelebileceği aklıma gelmiyor. Ayrıca kadına şiddet açısından da düzgün kanunları var.

Çok ucuz bir ülke değil belki ama Avrupa’nın geri kalanı gibi pahalı da değil, yani iyi bir maaş teklifi alıp buraya gelirseniz Avrupa’dan daha iyi şartlarda yaşayabilirsiniz.

Gürcüce bilmenize gerek olmadan rahatlıkla hayatınızı devam ettirebiliyorsunuz. Tiflis’te çoğu insan İngilizce biliyor, Batum’da sadece Türkçe bilerek bile yaşayabilirsiniz sanırım. 😀

İnternet hızından memnunuz ve fiyatlar uygun, hatta genel olarak eve ait faturalar Türkiye ile kıyaslandığında daha uygun kalıyor diyebilirim. Aynı şekilde cep telefonu için internet fiyatları da uygun.

Tiflis’te 7/24 açık eczane, market ve döviz büroları çok var. Herkesin çok umurunda olmayabilir ama benim sevdiğim bir özellik.

Gürcistan’da vizesiz ve pasaportsuz olarak 1 yıl boyunca kalabiliyoruz, yani gerekli olmadıkça oturum izni işlemleriyle uğraşmadan ülkede kalabilirsiniz. Ben oturum iznim olmadan gül gibi yaşıyorum burada. 🙂

Avrupa ülkelerinin çoğunda duyuyorsunuzdur, eve usta çağırmak, ya da yardımcı almak çok pahalı olduğu için genelde herkes kendi işini yapar. Burada pahalı olmadığı için Türkiye’de alıştığınız düzene devam edebiliyorsunuz.

Araba fiyatları oldukça ucuz, Türkiye’de standart model alacağınız bir araba fiyatı ile burada lüks bir araba bulabilirsiniz. Ayrıca aldıktan sonra da sürekli vergi verme gibi bir durum yok.

Toplu taşıma çok ucuz, ayrıca Yandex Go uygulaması kullanırsanız taksi de çok ucuza geliyor.

Özellikle kreş dönemi için Türkiye’ye göre çok daha uygun fiyata tamamen İngilizce konuşulan pek çok okul var. İlerleyen dönemler için de kaliteli ve güzel özel okullar var ama fiyatlar biraz daha yükseliyor tabi.

Tiflis küçük bir şehir, o nedenle en uzak yerine gitseniz bile saatleriniz yollarda geçmiyor, gitmek istediğiniz yere kısa sürede ulaşabiliyorsunuz. İstanbul’dan sonra bana iyi geldi açıkçası.

Kendimi burada gayet özgür hissediyorum, Türkiye’de anlam veremediğim bazı tartışmalar burada yok. Yok sokakta öpüştün, yok mini etek giydin, yok içki içtin diye kimse sana laf etmez. Bu arada, Dünya insani özgürlük endeksine göre 2020 yılında Gürcistan 40. sırada yer alırken, Türkiye 119. sırada yer alıyor.

Türkiye’ye her gün çok fazla uçak var ve uçuş süresi sadece 2 saat ayrıca kara sınırımızı olduğu için arabayla da ulaşmak kolay yani memlekete ulaşmak oldukça kolay. (normal şartlarda)

Türkiye’de yetişen neredeyse tüm meyve ve sebzeler burada da yetişiyor, bu nedenle çok sevdiğim bir meyveyi özleme problemi yaşamıyorum ya da onu yiyebilmek için fahiş fiyatlar vermem gerekmiyor. Çok da lezzetli olduklarını söyleyebilirim.

Tiflis’te gezilecek görülecek pek çok yer var, yavaş yavaş hepsine gitmeye çalışıyorum ve küçük bir şehir olmasına rağmen hala listemde çok yer var. Ayrıca çok güzel konsept kafeler, instagram dostu müthiş mekanlar var.

Ülkenin dört bir yanında Sovyet döneminden kalma terk edilmiş Rus yapıları var ve pek çoğu gerçekten çok etkileyici. Böyle terk edilmiş yerler benim ilgimi çok çekiyor, hatta instagram’da sadece bu tip şeyler paylaşan hesapları takip ediyorum ve Gürcistan bu anlamda tam bir cennet.

Bana şu an hiçbir faydası olmasa da Gürcistan Avrupa Birliği’nde serbest dolaşım hakkına sahip. Bana şu an faydasının olmama sebebi tam üye olmadıkları için oturum iznim olsa bile yine Schengen’e başvurmak zorundayım ama en azından ileride tam üye olduklarında oturum izni ile Avrupa’da vizesiz gezilebilecek.

Tiflis’e sadece 1.5 saat uzaklıkta Avrupa pistlerini aratmayan Gudauri Kayak Merkezi var ve pistler Türkiye’deki gibi aşırı kalabalık olmadığından çok daha fazla kayabiliyorsunuz.

Gürcistan’da Kayak: Gudauri Kayak Merkezi

Vergi olmadığı için alkollü içecekler Türkiye’ye göre epey ucuz, Türkiye’de üretilen içkiler bile yarı fiyatına satılıyor.

Benim için bir faydası olmasa da genel olarak gelmeyi düşünenleri ilgilendirebileceği için bir bilgi vereyim. Gürcistan dijital göçebelerin ülkeye gelmesini yoğun şekilde destekliyor. Bu nedenle de onların çalışması için ücretsiz ortak çalışma alanları sağlıyor. Online bir işiniz varsa, çalışacak yeriniz hazır yani. 😉

Gürcistan'da Yaşam

Gürcistan’da Yaşamanın Kötü Yanları

Ülke çok küçük ve dolayısıyla seyahat edecek yer kısıtlı. Uzun dönem yaşadığınızda sürekli aynı yerlere gitmek sorunda kalıyorsunuz. Her yere gittin mi derseniz hayır tabi ama ilgimi çeken yerlerin çoğuna gittim. Bir de genellikle birbirine benzeyen türde yerler görüyorsunuz, biraz doğa, biraz kilise derken bitiyor. Çok yüzeysele indirgedim belki ama demek istediğim Türkiye gibi sonsuz gezi programı seçeneği yok maalesef.

Tiflis’ten ucuz uçak bileti bulmak pek mümkün değil, ancak Türkiye’ye gidebiliyorsunuz. Diğer her yer çok pahalı. Kutaisi’den kalkan bazı çok ucuz hava yolu şirketleri var ama Kutaisi’ye 4 saatte gidiyorsunuz, ayrıca o uçuşlar da yalnızca Avrupa’ya. Türkiye’den Asya, Amerika veya Afrika’ya nispeten uygun biletler bulabilirken, buradan bakınca iki katına çıkıyor fiyatlar.

Tiflis’te deniz yok, yani yapay bir göl var Tiflis denizi dedikleri ama pis bir su. En yakın denize girilecek yere ulaşmak için 5 saat yol gitmeniz gerekiyor, o da en nihayetinde Karadeniz işte yani turkuaz denizler maalesef yok bu ülkede.

Gürcüce çok garip bir dil, kelimeleri hiçbir dile yakın değil, alfabesi de hiçbir şeye benzemiyor. Yani latin alfabesi olsa bir yerde ne yazdığını google’a girip öğrenirsiniz ama Gürcü alfabesiyle bu neredeyse imkansız. Her ne kadar genel olarak İngilizce anlaşabiliyor olsanız da bazen marketlerde filan Gürcüce okuyabilseydim keşke diyorum. Bir yandan da dünyanın hiçbir yerinde konuşulmadığı için alfabeyi ve dili öğrenmek için beyin hücrelerimi harcamak istemiyorum açıkçası, bu dile yer açmak için kim bilir neleri silmek zorunda kalacak beynim. Müge Anlı sen misin? 😀 😛

Ülkenin ekonomisi pek iyi değil, maaşlar düşük. Zaten iş arasanız da genelde Gürcüce ve Rusça dil bilmenizi bekliyorlar. Özellikle benim gibi eşinin işi dolayısıyla gelecekler için yazıyorum bunu, geldikten sonra burada iş bulma ya da iş kurma hayaliniz varsa zorlanabilirsiniz. Ben bilgisayar mühendisiyim ve buraya gelene kadar yazılım yapıyordum. Normalde iyi bir gelir grubunda olan bu meslek için burada biçilen fiyatlar çok düşük kalıyor. El işi tarzı bir şeyler yapabilir miyim diye düşündüm, dekoratif ürünler, çocuklara özel ürünler vs. ama bu sefer de yerel halkın çoğunluğunun alım gücü düşük olduğu için bu tip el işlerinin hak ettiği değerden alınmayacağı gerçeğiyle yüzleştim. Pek çok expat eşi gibi ben de işimi bırakıp geldim ve boş durmaya alışık değilim. İşe giderken bol bol şikayet ediyordum ve asla o günleri aramıyorum evet ama insan bir şeyler üretmek istiyor. Bakalım hayat ne gösterecek, göreceğiz. 🙂

Alışveriş seçenekleri kısıtlı, bazı ürünleri ve bazı markaları bulamıyorsunuz. Örneğin ülkede grafik tablet satılmıyor, her yerde aradım yok yani. Zara ve H&M’in ev dekorasyon mağazaları yok mesela. Ikea’nın kendisi yok, Ikea Basket diye bir yer açmışlar ve Türkiye Ikea’dan az sayıda ürün getirip 1.5 katına satıyorlar. Daha pek çok örnek verebilirim ama en basitlerini yazdım.

Tiflis’te Yaşam için Hayat Kurtaran Faydalı Bilgiler

Online alışveriş konusunda çok büyük bir açık var, hepsiburada ya da trendyol gibi bir siteleri yok mesela. Aynı mantıktaki sitelerin de ürün gamı aşırı kısıtlı ve ürünler kötü. Ayrıca çok popüler markaların hiçbirinin de online alışveriş sitesi yok.

Standart tarım ürünleri dışındaki çoğu yiyecek dışarıdan getirildiği için çok pahalı. Ve çoğunun tarihi geçmiş oluyor. Mesela kinoa gibi ürünlerin yeni tarihlisini bulmak epey zor oluyor. Pahalı olduğu için pek alan yok sanırım ve hepsi eski tarihli olarak raflarda hayatına devam ediyor. Bu bahsettiğim şey bildiğiniz ünlü marketlerde oluyor yani kenarda kalmış bir bakkaldan bahsetmiyorum. Tarih geçme konusu sadece marketlerle de sınırlı değil, eczanelerde satılan ilaçların bile tarihleri geçmiş olabiliyor. Yani aldığınız her ürünün mutlaka tarihini kontrol edin buradayken.

Genel olarak kötü araba kullanıyorlar ve bazen kafalarının hiç çalışmadığını düşünüyorum. Mesela karşıdan bir araba geliyor diyelim, ben ilerlersem dar bir alanda ikimiz geçemeyeceğimiz için trafik sıkışıp kalacak diye sağa çekip karşıya yol veriyorum, bunu sadece ben yapıyorum, karşımdakinden böyle bir nezaket beklemek gibi bir lüksüm yok, yol vermiyorlar. Ama arkamdan gelen “çok uyanık” olduğu için beni geçiyor ve öngördüğüm sıkışma olayı gerçekleşiyor. Bunu arabayla çıktığım her gün mutlaka en az bir kere yaşıyorum.

Havasını sevmiyorum, çok yağmur yağıyor. Yazın sıcaklıklar aşırı yükseliyor ve deniz de olmayınca kapı dışarı bile çıkmak istemiyor insan. Sıcak olmadığı zaman da yağmur oluyor zaten, yazın burada olmayı sevmiyorum kısacası. Kışın yine İstanbul’a daha yakın bir hava durumu olduğu için şikayet etmiyorum.

Ülke güçlü olmadığı için ve dışarıya çok bağımlı olduğu için insan kendini tam güvende hissedemiyor.

Gürcistan'da Yaşam

Pandemi Süresince Gürcistan’da Yaşam

Yukarıdakileri yazarken pandemi dönemini hariç tutarak yorum yapmaya çalıştım. Biraz da pandemi döneminde Gürcistan’da yaşarken neler hissettim ondan bahsedeyim.

Pandemi döneminde bizi en çok zorlayan konu Türkiye’ye giriş çıkışa izin verilmemesi oldu. Tüm Avrupa ülkeleri, oturum izni olan vatandaşlara Türkiye’ye gidiş dönüş izni vermişken, Gürcistan’ın bu abartılı tutumu burada yaşayan herkes gibi bizi de çok zorladı.

Pandemi döneminde ikinci en büyük sorun ise okulların kapalı olması bana göre. Yani neredeyse tüm dünyada en azından kreşler ve küçük sınıflar açıkken Gürcistan Mart’tan beri okulları kapalı tutuyor. AVM’ler, restoranlar vs. her yer açık ama okullar kapalı. Belki acımasız bir yorum olacak ama işte bu zihniyet yapısı yüzünden hayat boyu az gelişmiş bir ülke olarak kalmaya mahkumlar bana göre. Sıkı denetimler yaparak iyi önlemler alan okulların en azından küçük sınıflarını açık tutabilirlerdi ama ne olacak eğitim dediğin nedir ki değil mi? 😒

Online alışverişin çok kısıtlı olması da pandemi sırasında, özellikle ilk dalga zamanı beni çok yordu. Çünkü havalar ısınmaya başlamıştı ve benim bir iki tshirt dışında yazlık tek bir kıyafetim yoktu. Tüm alışveriş merkezleri ve dükkanlar kapatılmıştı, online alışveriş de yok. Online alışveriş olan 3-5 dandik mağaza var sadece, onlardan idareten bir şey alırdım ama devlet onları da yasaklamıştı o dönem. Ben o sıcaklarda uzun eşofmanlarla dolaşıyordum evde ve gerçekten sinir bozucuydu.

En başta devletin aldığı sıkı önlemlere bravo derken sonra bu önlemlerin biraz yalandan olduğunu düşünmeye başladım. Mesela Instagram’dan Tiflis’te çok güzel bir mekan keşfettik, açık havuz ve kocaman bahçesi olan bir yer. Tam hafta sonu vakit geçirmelikti ve bir Pazar günü gidelim dedik. Bir baktık ki koca bahçede oturacak tek nokta kalmamış, havuzun içi insan kaynıyor. Uzaktan görür görmez geri döndük ve işte o gün, o zamana kadar alınan tüm önlemlerin boşa olduğunu, açılımlar başladıktan sonra kimseyi denetlemediklerini fark etmiş olduk. Aynı şekilde yazın Batum’da herkes gece kulüplerinde vs üst üste coşup eğlendikten sonra bir anda yaz sonu vakalar patladı. Şu an bu yazı yazdığım sırada günlük yeni vaka sayısı 3500’e vurmuş durumda, gerçekten bravo, çok iş yaradı bizi ülkemize göndermemeniz. 👏🏻

Bunlar bu dönemde benim sinirimi bozan, ilk aklıma gelen olaylardı, ufak tefek başka şeyler de olmuştur mutlaka, buraya yazmaya değer bulmuyorum şu an ama özetle şunu söyleyebilirim ki pandemi, Gürcistan’ın az gelişmiş bir ülke olduğunu daha fazla hissetmemi sağladı. 🙁

Gürcistan'da yaşamanın iyi ve kötü yanları

Gürcistan’da yaşamanın iyi ve kötü yanlarını anlatmaya çalıştım. Tüm yazdıklarım benim şahsi fikirlerimdir, herkes aynı düşünmüyor olabilir. Eğer bu yazıyı Gürcistan’da yaşayan biri olarak okuyorsanız, siz de kendi eklemek istediklerinizi ya da aksi düşünceleriniz varsa onları yorumlara yazarsanız çok sevinirim. Bu yazıyı Gürcistan’a taşınmayı düşünen biri olarak okuyorsanız, umarım kafanızdaki soru işaretlerine cevap olacak bir paylaşım olmuştur. 😉 Gürcistan’ın eski yıllarına göre çok fazla geliştiğini de söylemeliyim yani eminim ilerleyen yıllarda şikayet ettiğim pek çok şey ortadan kalkmaya başlayacak.

Bu arada aklıma gelmeyen bazı konular olabilir, eklemeler yaparım yine.

Daha iyi içerikler üretebilmem için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyorum.

Gürcistan’da Geçim Masrafları: Tiflis’te Aylık Ne Kadara Geçinilir?

Gürcistan’da Yaşam: 2020 Elektronik ve Market Fiyatları

Gurbetçiler için Özlenen Türk Lezzetlerinden Tarifler

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

10 Responses

  1. Anonim dedi ki:

    Harika bilgiler teşekkürler sıkıntıların çoğunu buralarda yaşadık sanırım sıkı tedbirler alınacak yine 💖🤗👌

  2. Anonim dedi ki:

    Çok güzel olmuş

  1. Kasım 30, 2020

    […] Gürcistan’da Yaşam: Sevdiklerim ve Sevmediklerim […]

  2. Ocak 15, 2021

    […] Gürcistan’da Yaşam: Sevdiklerim ve Sevmediklerim […]

  3. Ocak 15, 2021

    […] Gürcistan’da Yaşam: Sevdiklerim ve Sevmediklerim […]

  4. Şubat 5, 2021

    […] Gürcistan’da Yaşam: Sevdiklerim ve Sevmediklerim […]

  5. Şubat 22, 2021

    […] Gürcistan’da Yaşam: Sevdiklerim ve Sevmediklerim […]

  6. Mayıs 5, 2021

    […] Gürcistan’da Yaşam: Sevdiklerim ve Sevmediklerim […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et