Mardin Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Mezopotamya’nın incisi Mardin, tarihi dokusu ve harika coğrafyasıyla hayran olduğum bir şehir. Tarih boyunca Sümerler, Hititler, Asurlar, Urartular, Persler, Romalılar, Selçıklular, Bizanslılar, Araplar, Osmanlılar ve daha birçok halka ve kültüre ev sahipliği yapmış bu şehir misafirlerini çok güzel karşılıyor. Hem insanları hem gezilecek yerleriyle aklınızda yer edeceğine eminim. Mardin gezi rehberi sizlerle, iyi okumalar.

Mardin Gezi Rehberi

Mardin Gezi Rehberi

Mardin’e ulaşım, konaklama, gezilecek yerler, alışveriş, yeme içme ve merak edebileceğiniz diğer tüm detayları paylaşıyorum.

Mardin Gezilecek Yerler

Mardin’e Nasıl Gidilir? Mardin’de Ulaşım

Mardin’ Sabiha Gökçen Havaalananından Pagasus ile Atatürk Havaalananından THY ile direkt uçabiliyorsunuz. Yolculuk 2 saat civarı sürüyor. İzmir ve Ankara’dan da direkt uçuşlar var. Dilerseniz, daha kapsamlı bir bölge turu için Diyarbakır ve Şanlıurfa’ya giderek buraları gezip araç ile Mardin’e ulaşım sağlayabilirsiniz. Hava yolu ile gittiğinizde, taksi kullanmak istemezseniz minibüslerle de merkeze ulaşabilirsiniz. Sadece şehir içini gezecekseniz ve oteliniz de Eski Mardin’deyse minibüs kullanın ama çevreyi rahat rahat gezmek için araç kiralamak şart.

Mardin Gezilecek Yerler

Mardin’e Ne Zaman Gidilir? Mardin kaç günde gezilir?

Hem sonbahar hem ilkbahar, sıcaktan bunalmadan ve soğuktan donmadan gezmek için harika zamanlar. Nisan ve Mayıs aylarında gitmenin ekstra güzelliği her yerin yemyeşil olması. Ben ilkbaharda da gittim, yaz başı da gittim. Yaz başı tahmin edebileceğiniz üzere çok sıcak oluyor ama Nisan çok ideal bir zaman.

Mardin’in içindeki görülecek yerleri sabahtan başlayıp akşama kadar bir günde gezebilirsiniz ancak çevresini de gezmek için gezeceğiniz yerlere bağlı olarak birkaç gün daha ilave etmeniz gerekir.

Mardin Çevresi Gezilecek Yerler

Mardin’de Nerede Kalınır? Mardin Konaklama

Mardin’de konaklama için en güzel yer tabi ki Eski Mardin. Otantik mimarili otelleri ve şehrin en güzel yerlerine yürüyerek gidebilme avantajıyla bu bölge sizin de tercihiniz olmalı diye düşünüyorum. Ben Mardin’e her gittiğimde farklı yerde konakladım ama en çok İzala Otel‘den memnun kaldım. Otelin hem odalarından hem girişinde, tavanlarda el boyaması yöresel desenler çok hoş bir ambiyans yaratıyor. Odalarında sunulan bakım ürünleri ve ihtiyacınız olabilecek diğer her şey son derece kaliteli ve eksiksiz düşünülmüş. Araştırma yaparken ilk olarak Fransız stili yeşil bombeli tenteleriyle gönlümü çalan ve sonrasında odalarını görünce kesin kararımı verdiğim otel, kahvaltısıyla da bizi etkiledi. Kahvaltı sonrası avlusunda kahvelerimizi de içtik. Bir de terasından Mezopotamya manzarası var, buradan güneşi batırabilirsiniz.

Mardin Konaklama
İzala Otel
Mardin'de nerede kalınır?
İzala Otel avlusu

Mardin’de Ne Yenir Ne içilir? Mardin yeme içme

Mardin’in tatmadan dönmemeniz gereken yöresel yemeklerinin başında kaburga dolması geliyor. Sabah erken saatlerde kısık ateşte pişirmeye başladıkları kaburgayı ikindide çıkarıyorlar. Kebap, köfte dışında et pek sevmiyor olmama rağmen bu lezzete ben bile karşı koyamadım. Bizim Adana ve Urfa olarak adlandırdığımız acılı veya acısız kıymadan Mardin kebabı da mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden. Bizim içli köfte olarak bildiğimiz yemek onlarda irok olarak geçiyor ve gerçekten çok leziz. Sembusek denilen kapalı lahmacunlarını da tatmalısınız.

Mardin'de ne yenir?

Bunların dışında yöreye özel badem şekerlerini de deneyin derim. İçeceklere gelirsek, alıştığımızdan çok farklı olan Süryani şarabı ve Süryani kahvesini tavsiye ediyorum. Kahvenin içinde kakule denilen bir baharat var, çok fresh bir hava katmış. Bir de bakır kaselerde ikram edilen, minik kepçelerle içtiğiniz açık ayranlarını eminim çok seveceksiniz.

Mardin kahvesi

Mardin’de Nerede Yemek Yenir? Mardin Mekan Önerileri

Cercis Murat Konağı: Meze tabağı fotoğrafını ilk gördüğüm anda buraya gitmem gerektiğini biliyordum. 🙂 Mekana girdiğimiz andan çıkana kadar memnuniyetimiz hat safhadaydı. Ortam otantik ve şık, içli köfteler son derece leziz, kaburga dolması efsane, mezelerin her biri şahaneydi. Kışın narla sundukları rokalı, kuru domatesli salatayı, bahar ve yaz mevsiminde çilekle sunuyorlarmış. Biz çilekli versiyonuna denk geldik ve roka sevmeyen ben, rokanın o acı tadını almadım bile. Ağzının tadını bilen herkesin burayı çok seveceğine eminim. Mardin’de bir akşam yemeği için tercihiniz burası olmalı kesinlikle.

Mardin restoran önerisi
Cercis Murat Konağı
Mardin Yeme İçme Rehberi

Kebapçı Yusuf Usta: Meşhur Mardin kebabını yemek için bu salaş kebapçıyı tavsiye ederim. Bir de Kebapçı Rıdo‘yu çok methediyorlar, ben denemedim. Buranınki harika, hiç koku yok ve tadı nefis. Fıstıklı ve acılı Mardin kebabını mutlaka deneyin. Eşim fıstıklı kebabı pek ağız tadına uygun bulmadı ama ben o leziz kebabın arasında ağzıma gelen Antep fıstığı tadına bayıldım.

Mardin Yemek Rehberi

Seyr-i Mardin: Burasını yemek için değil de, Mezopotamya manzarasına karşı bir kahve içmek için öneriyorum. Sevenleri için nargile içme şansı da bulunuyor.

Mardin seyir terası

Mardin’de Gezilecek Yerler

Deyrulzafaran Manastırı: Mardin’in biraz dışında kalan manastır Süryani kadim cemaatinin dini merkezlerinden biri olarak geçiyor. Mezopotamya ovasına bakan yapı, Süryanilerin Hristiyanlığı kabulünden önce güneşe taptıkları bir sin mabedinin üzerine kurulmuş. Halen faal olan manastırın içinde kutsal eşyalar ve 52 Süryani patriğinin mezarı bulunuyor, İsa’nın geri döneceğine inandıkları yöne doğru oturur vaziyette gömülmüşler. Buraya giriş saatleri sabah 08:30 – 12:00 arası ve öğlen 13:00 – 16:30 arası, ancak gruplar halinde rehberle gezmenize izin veriliyor. Sizden önceki grubun dönmesini beklerken, girişteki çay bahçesinde Süryani kahvesinin tadına bakabilirsiniz.

Mardin Gezilecek yerler

Mardin Ulu Cami: Mardin’in simgesi ve en eski camisi olan yapının içinde küçük bir avlu, şadırvan ve Hz. Muhammed’in sakalının sergilendiği bir bölüm bulunuyor. Caminin çevresi keşfedilmeyi bekleyen dar sokaklar ve alışveriş yapabileceğiniz yerlerle dolu, Tarihi Kayseriye çarşısı da bu civarda yer alıyor.

Mardin Gezi Rehberi

Zinciriye Medresesi: 14. yüzyılda Artuklular tarafından yapıldığı bilinen medrese iki avlu ve iki bahçeden oluşuyor. Eski Mardin’de merdivenlerden yukarı çıkarak ulaşıyorsunuz, ve Ulu Cami ile birlikte Mardin’in güzel bir manzarasıyla karşılaşıyorsunuz.

Mardin Gezilecek Yerler

Kasımiye Medresesi:  Artuklular döneminde 15. yüzyılda tamamlanmış olan medrese, iki katlı, kubbeli ve büyük bir avluya sahip. Taş işçiliğinin güzelliğiyle öne çıkan ve Mardin’in en fotojenik yerlerinden biri olan medresenin özellikle ikinci katından çok güzel fotoğraflar çekiliyordu fakat tehlike arz ettiği için artık yukarı çıkmak yasaklanmış.

Mardin Gezilecek yerler

Tarihi Postane Binası(Şahtana Ailesi Evi): Günümüzde bir kısmı PTT tarafından kullanılan, bir kısmı Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından Sosyal Tesis ve Uygulama Oteli olarak kullanılan bina, 1890 yılında Şahtana ailesi tarafından yaptırılmış, 1950 yılından itibaren de postane olarak kullanılmış. Mardin sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri olduğu için ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Mardin Gezi Rehberi

Kırklar Kilisesi(Mor Behnam ve Kız Kardeşi Saro Kilisesi): 6. yüzyılda Süryaniler tarafından, Behnam ve Saro kardeşler adına yaptırılan kilise, 12. yüzyıl itibarıyla kemikleri kiliseye getirilen kırk aziz şehit nedeniyle halk arasında Kırklar Kilisesi olarak anılmaya başlamış. Halen aktif olarak kullanılan ibadethane merkezdeki gezi rotası üzerinde yer aldığı için ziyaret etmeden geçmeyin derim.

Mardin Gezilecek yerler

Revaklı Çarşı: Revak, bir yapıda üstü örtülü ve önü açık kısımlara deniyormuş. Çarşı, adını bu sundurmalardan alıyor. “Tellallar” veya “Sipahiler” çarşısı olarak da biliniyor. Pazar günleri hariç buraları oldukça hareketli, Eski Mardin’de Ulu Cami’nin çok yakınlarında yer alıyor. 

Mardin Gezi Rehberi
Revaklı Çarşı
mardin2-2.jpg

Sabancı Kent Müzesi: Eski Mardin’de yer alan müzede Mardin hakkında genel bilgiler ve bazı eski eşyalar bulunuyor. Okuduğum bloglarda bol bol önerildiğinden beklentim yükselmiş olsa gerek, bana çok basit geldi. Yine de yeri Eski Mardin’de ve girişi çok ucuz olduğu için vaktiniz varsa bir ziyaret edebilirsiniz. Alt katında da fotoğraf ve resim sergisi bulunuyor.

Mardin Gezi Rehberi

Mardin Çevresinde Gezilecek Yerler

Dara Antik Kenti: Mardin’e 30 km uzaklıkta İpek Yolu üzerinde yer alan harabeler, Mezopotamya’nın en önemli yerleşim birimlerinden biri olarak gösteriliyor. Mağara evler ve su sarnıçları gerçekten görülmeye değer. Alana giriş ücretsiz. Yolda, Beyaz Su‘ya uğrayıp mesire alanında ayaklarınızı sulara sarkıtarak bir çay içmenizi tavsiye ederim.

Mardin Gezilecek Yerler
Dara Antik Kenti
Dara antik kenti

Midyat Gezilecek Yerler

Dinlerin kardeşçe yaşadığı kent olarak anılan Midyat dünyanın en eski yerleşim merkezi olan yukarı Mezopotamya’da yer alıyor. 1535 yılında Osmanlı topraklarına katılana kadar Sümerler, Urartular, Makedonyalılar, Persler ve Romalılar gibi pek çok farklı uygarlıkların egemenliğinde kalmış. Günümüzde de farklı dillere ve dinlere mensup insanlar bir arada yaşamaya devam ediyor.

Mardin Gezi Rehberi

Mor Gabriel Manastırı: Süryani kadim cemaatinin en ünlü yapıtlarından biri olan manastır, Midyat’a 15 dakika mesafede yer alıyor. Dünyanın en eski faal hristiyan manastırlarından biri burası. İçerisinde Meryem ana Kilisesi, Resüller Kilisesi, Kırk Şehitler Kilisesi, Sekiz Kemerli Odora Kubbesi ve Mısırlılar Kubbesi bulunmakta. “Mor” kelimesi Süryanice “Aziz” anlamına geliyor, buralarda adı Mor ile başlayan başka manastırlar da bulunuyor. 8:30-11:00 ve 13:00-16:30 saatleri arasında açık olan manastıra giriş ücretli ve rehberli olarak gruplar halinde gezebiliyorsunuz. Giderken yollarda yumuk yumuk koyunları otlarken görebilirsiniz. 🙂

Midyat Gezilecek Yerler
Mor Gabriel Manastırı
Midyat Gezilecek yerler

Midyat Konuk Evi: Eski Midyat’ta taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan konak Sıla dizisi ile popüler olmuş, şimdilerde de Hercai dizisi çekiliyor. Terasında muhteşem bir Midyat manzarası ile karşılaşıyorsunuz. Midyat merkezde en çok turist çeken yer burası diye düşünüyorum, inanılmaz kalabalık oluyor. Aşağıdaki balkon fotoğrafını çekilmem pek kolay olmadı. 🙂

Midyat Gezi Rehberi
Midyat Konuk Evi
Midyat Gezilecek Yerler

Tarihi Gelüşke Hanı: 1903 yılında yapılmış olan ve zamanında ticaret merkezi olarak kullanılan han, günümüzde restoran ve çay bahçesi olarak hizmet veriyor.

Midyat Gezilecek Yerler

Mardin’den Ne Alınır? Mardin alışveriş

Mardin’de takı işlerine Telkari deniliyor, yanlışım varsa düzeltin lütfen, bunun içine tespih de giriyor gümüş takılar da. Açıkçası Midyat bu konuda daha zengin, kendinizi oraya saklayın derim. Mardin merkezden badem şekeri(Artukbey), şarap(Ninova) ve bakır taslar alabilirsiniz. Hepsi de çok güzel. Bu arada Mardin’de şahmeran efsanesi var, kısmet ve şans için herkes evlerinde bulunduruyormuş, şahmeran işlemeli bir bakır tepsi alabilirsiniz.

Mardin'den Ne Alınır?
Telkari
Mardin alışveriş

Bu güzel şehri gezmeniz için ufacık bir katkım olursa ne mutlu bana!

Aynı bölgeden Gaziantep’i de görmeyi düşünüyorsanız, Gaziantep rehberimi de okumanızı tavsiye ederim. Hemen şuraya tık tık! 😉

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 

Instagram: hohhoyyt

Tiktok: deniz.tarhan

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

15 Responses

  1. tuba dedi ki:

    merhaba ocak ayında mardine gideceğim inşallah aracım olmadan 1 günde mardini gezebilir miyim ulaşım nasıl acaba otobüs minibüs vs açısından ve ocakta çok soğuk olur mu acaba kar yağışı vs gezmeye engel olur mu??

    • hohhoyyt dedi ki:

      Merhaba, gezilecek çoğu yer Eski Mardin’de ve birbirine yakın olduğu için yürüyerek rahat rahat gezersiniz. Hava durumu konusunda net bir şey söylemek mümkün değil, soğuk olacaktır elbet ama yağış vs. kısmet işi açıkçası. 🙂

  2. Derya dedi ki:

    Mardine gitmeyi düşünüyoruz ama aracımız yok dara ‘yı kiliseleri midyatı aracımız olmadan gezebilir öiyiz toplu taşıma araçlarıyla tüm tarihi yerlerini görebilir öiyiz

    • hohhoyyt dedi ki:

      Merhaba, açıkçası biz gittiğimizde Dara’ya vs. toplu taşıma görmedim. Biz araç kiraladığımız için pek bilemiyorum. Belki kalacağınız otele sorabilirsiniz.

  3. eren dedi ki:

    mardini öyle bir anlatmışsınız ki ankara da yaşamaktayım (daha önce mardine 2 sefer gitmiştim yalnız tatil fırsatım yoktu) ilk fırsatta mardine gidiyorum.

  4. Anonim dedi ki:

    Merhaba , ben de mayıs ayına bilet almış bulunmaktayım Mardin için 🙂 Sizce bir gün yeterli mi Mardin için yoksa dolu dolu iki gün geçirebilir miyiz . Şimdiden teşekkür ederim .

  5. deniz dedi ki:

    Cumartesi gittim bu akşam geri döndüm. Gitmeden bir gün önce yazınızı okumuştum bana baya faydalı oldu. Ara sokaklar olsun tarihi yerler olsun çocuklar harçlık parasını çıkarmak için rehberlik yapıyorlar onlarla beraber gezi daha güzel oldu hatta araç kiralamama bile gerek kalmadıyerel rehberler sayesinde. Çok beğendim herkese tavsiye ederim. Sanki başka bir zamanda veya filmde gibi hissediyorsunuz

  6. Evren Şimdi dedi ki:

    Güzel yazı olmuş tebrik ederim, Mardini terörden kaostan uzak anlatımlarda görmek bizi mutlu ediyor. yeşilin tonundan suyun renginden tahmin ederek aynı tarihlerde belki aynı gün hasankeyfte bulunmuşuz, zeynel abidin türbesini de yerinde görmüşsünüz, artık orda değil. Yine bekleriz

  1. Ağustos 10, 2017

    […] Hafta Sonu Mardin Gezi Rehberi […]

  2. Aralık 12, 2017

    […] Hafta Sonu Mardin Gezi Rehberi […]

  3. Mart 3, 2018

    […] Hafta Sonu Mardin Gezi Rehberi […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et