Bakuriani Kayak Merkezi ve Borjomi Kukushka Treni

Geçtiğimiz günlerde eşim ve oğlumla birlikte Tiflis’e 180 km mesafede yer alan Bakuriani’ye gittik. Burası Gürcistan’ın en eski kayak merkezi, tarihi 19. yüzyılın sonlarına dayanıyor. Sovyet döneminde de pek çok kış sporu yarışması burada düzenleniyormuş. Bakuriani’ye giderken yol üzerindeki Borjomi’ye de uğrayıp birkaç yer gezerek bir taşla iki kuş vurmaktı hedefimiz ama Borjomi çok soğuk ve rüzgarlı olduğu için Bakuriani’ye devam ettik. Artık Borjomi’ye baharda bir hafta sonu ayıracağız. 🙂 Bizim Bakuriani’ye gidiş hedefimiz aslında snowboard yapmaktı ancak maalesef bu sene Gürcistan’a pek kar düşmedi. Bakuriani’de de fazla kar yoktu ve pistlerin çoğu kapalıydı. Biz de biraz oğlumuzu eğlendirip biraz da dağ havası almış olduk, çok da güzel oldu. Şimdi Bakuriani gezisi detaylarını sizinle paylaşma vakti, buyurun size Bakuriani kayak merkezi rehberi.

Türkiye’deki Tüm Kayak Merkezleri ve Fiyatlar

bakuriani-kayak-merkezi

Bakuriani Gezi Rehberi: Bakuriani’ye ne zaman gidilir? 

Bakuriani her mevsim gidebileceğiniz bir yer ama asıl kayak turizmi ile öne çıkıyor o nedenle kışın gittiğinizde en hareketli zamanını görüyorsunuz. Normalde kayak sezonu Kasım ortası başlayıp Mart sonuna kadar devam ediyor ama bu sene global ısınmanın etkisiyle kar gecikti. Hike yapmayı sevenlerin ilgisi sayesinde bahar ve yaz aylarında da turizmi canlı olduğu için kış dışında gittiğinizde de her yer kapalı bir hayalet kasaba karşınıza çıkmayacaktır.

bakuriani-kayak-merkezi

Bakuriani Gezi Rehberi: Bakuriani’ye nasıl gidilir? Bakuriani Ulaşım

Tiflis’ten Bakuriani’ye biz arabayla yaklaşık üç saatte gittik ama arabasız da gidebileceğiniz seçenekler bulunuyor. Birinci seçenek Tiflis’teki Didube otobüs istasyonundan Bakuriani’ye giden ve gün içinde pek çok kez kalkan minibüslere binmek. İkinci seçenek Tiflis’ten Borjomi’ye giden trene binip, Borjomi’den de Bakuriani’ye giden kukushka trenine binmek. Tiflis’ten Borjomi’ye sabah 07:05’te giden tren kukushka trenine yetişiyor. Öğleden sonra da 16:40’ta Tiflis-Borjomi arası tren var, o zaman Borjomi – Bakuriani arası minibüs veya taksi kullanabilirsiniz. Biz dönüşte eşimi önden araba ile gönderdik. Ertesi sabah Bakuriani’den Borjomi’ye giden kukushka trenine bindik ve Borjomi’den de Tiflis’e minibüsle gittik, minibüs ücreti kişi başı 10 Lari. Neymiş bu kukushka treni diyenler için şimdi detayları anlatıyorum.

kukushka-treni

Bakuriani – Borjomi arası Kukushka Treni

37.2 kilometre uzunluğundaki tren yolunun yapımı, Gürcistan’ın Rus İmparatorluğu’nun bir parçası olduğu zamanlarda, 1897 yılında başlamış ve arazinin zorluğu nedeniyle 1902 yılında tamamlanabilmiş. Kukushka treni ilk yolculuğunu Ocak 1902’de Borjomi-Bakuriani arasında yapmış. Demiryolu hattı yüksek dağlık alanlardan geçtiği için Amerika’dan Porter tipi bir buhar motoru getirilmiş. Kukushka adı buradan geliyor, Rusça’da buhar motoru için verilen bir takma isimmiş, aynı zamanda küçük guguk kuşu anlamına geliyor. 1967’de, buhar motorunun yerini şu an kullanılan elektrikli motor almış.  Borjomi tren istasyonunun orada eski buhar motorlu lokomotifi görebiliyorsunuz.

Borjomi – Bakuriani arası kukushka treninin tek yön ücreti 2 Lari, çocuk için ücret almadılar. Tren hem Bakuriani hem de Borjomi’den günde ikişer defa kalkıyor. Tren yolculuğu 2.5 saat sürüyor. Kalkış saatleri de aşağıdaki gibi.

Borjomi’den Bakuriani’ye 7:15 ve 10:55’te kalkıyor.

Bakuriani’den Borjomi’ye 10:00 ve 14:15’te kalkıyor.

IMG_1321

Trenin güzergahı ve duraklar şu şekilde: Bakuriani, Sakochavi, Patara Tsemi, Libani, Gantiadi, Tba, Tsemi, Tsagveri, Daba ve Borjomi. Bakuriani’den Borjomi yönüne giderken Tsemi durağına kadar olan kısımda sürekli çam ormanları arasından geçiyorsunuz, özellikle kar varken masalsı manzaralar sizi bekliyor. En güzel manzaralar için Bakurini-Borjomi yönündeyken trenin gidiş yönünde sağda, Borjomi-Bakuriani yönündeyken ise trenin gidiş yönünde solda oturmak gerekiyor. Tsemi durağı ile Tsagveri durağı arasında Tsemistskhali nehrinin üzerinden geçerken meşhur Eiffel Köprüsü’nün üzerinden geçiyorsunuz. Bu köprü, Romanov ailesinin isteği üzerine, Eiffel Kulesi’ni yapan mühendis Alexandre Gustave Eiffel tarafından yapılmış. Köprü Gürcistan’a parçalar halinde getirilmiş ve 1902’de Tsemistskhali nehri üzerine kurulmuş. Trenin üç vagonu var. Lokomotifin arkasında kalan ilk iki vagonun içindeki koltuklar değiştirilmiş, yeni ve modern koltuklar var. En arka vagonda ise eski deri koltuklar duruyor. Ben en arka vagonda gitmeyi tercih ettim çünkü fotoğraflarda tren kıvrıldığında tüm tren görünsün istedim. Bir de trenin en arka balkonuna çıkabiliyorsunuz, oradan da çekimler yaptım. Tren hareket ederken vagonlar arası geçiş yapabiliyorsunuz, zaten tren epey yavaş gittiği için sıkıntı olmuyor.

DCIM100GOPROGOPR3009.JPG

Bakuriani Kayak Merkezi: Bakuriani’de pistlerin durumu, ski pass ve ekipman fiyatları

Bakuriani kayak merkezi toplamda 18 kmlik pist uzunluğuna sahip ve pistler genelde ağaçların arasında yer alıyor. Her zorluk derecesinde pistler mevcut ama profesyonel kayakçıları çok tatmin etmeyebilir. Karlı ve tüm pistlerin açık olduğu bir zamanda tekrar gitmeyi düşünüyoruz, bu konuda fikrim değişirse güncellerim. 🙂 Biz gittiğimizde çoğu pist kapalı olsa da tüm bilgileri aldık. Bakuriani Kayak Merkezi ’nde toplam 12 tane lift var; 1 teleferik, 3 telesiyej ve 8 teleski. En yüksek nokta Didveli pistinde, 2702 metrede yer alıyor. Şehir merkezinin kendisi ise 1700 metrede yer alıyor. Didveli pistinin zirvesine çıkmak için üç aşama gerekiyor ve her seviyede kafeler bulunuyormuş, tabi ben bunları umuyorum bir dahaki sefere tecrübe edip detaylı bilgi verebileceğim. 🙂 Didveli dışında Koktha 1, Koktha 2 ve Mtarbi pistleri de bulunuyor, bunlar biraz daha ileri seviye kayakçılar için tavsiye ediliyor. Özellikle Koktha 1 en zor pistmiş, eğimi 52 derece civarında. Tüm liftlerde geçerli günlük sınırsız ski pass fiyatı 40 Lari, çocuk için 25 Lari. Uzun kalacaksanız, günlük yerine kalacağınız gün sayısına göre alırsanız fiyat daha uyguna geliyor. Liftler saat 10:00 ile 17:00 arası hizmet veriyor, hava şartları uygun olduğunda gece kayağı da yapabiliyorsunuz. Hafta sonları akşam 17:00 ile 21:30 arası, Didveli pistini açıyorlar.

DCIM/103MEDIA/DJI_1286.JPG

Şehir merkezinde yer alan pistin adı 25(Twenty Five) olarak geçiyor, yalnızca 300 metre uzunluğunda ve eğimi 10 derece civarında. Buranın başlangıcında pek çok ekipman kiralama yeri bulunuyor ama malzemeler bana çok yeni gelmedi. Özellikle snowboard yapıyorsanız ve elinizde varsa kendi malzemenizi getirmenizi öneririm, kayak kiralama seçeneği çok daha fazla. Kiralama yapmak isterseniz snowboard setleri 25 Lari ve kayak setleri 20 Lari karşılığı günlük olarak kiralanabiliyor. Gözlük, kask ve eldiven gibi ürünleri de 5 Lari’ye kiralayabiliyorsunuz. Biz 4.5 yaşındaki oğlumun ayağına göre snowboard ayakkabısı bulamadık, o nedenle kızak kiraladık. Onun da kirası saatlik 10 Lari. Bakuriani’de en hoşuma giden ilk defa gördüğüm kızaklı bebek arabaları oldu, onları da kiralayabiliyorsunuz. Ayrıca en aşağıdaki Twenty Five pistinde kızakları yukarı çeken sistemler de vardı. Zaten burası genelde çocuklu ailelerin kızak yaptığı bir oyun alanı gibi diyebilirim. Bu kısımda kaymak pek mümkün değil açıkçası, çok kalabalık ve her yerde küçük çocuklar var ama yine de ilk defa kayakla tanışacaksanız burada başlayabilirsiniz. Bu alt kısımda aynı zamanda ufak bir lunapark ve çocukları eğlendirecek birkaç düzenek kurulmuş durumda.

DSC00903

Bakuriani Yeme İçme Rehberi: Bakuriani’de nerede yemek yenir? Bakuriani mekan önerileri

Bakuriani’de üç tane mekan deneme fırsatımız oldu. İlki, pistlerin başlangıcında yer alan ve sadece bir şeyler içmek için oturduğumuz Cafe 25 idi. Twenty Five pistine giderseniz muhtemelen sizin de yolunuz düşecektir, ortam güzel. Ben size yemek için asıl iki mekan önereceğim, ikisi de chalet tarzında, tam kayak kasabası restoranları. İlk gittiğimiz mekan Mimino oldu, hem dekorasyondaki tatlı detaylar, hem çalan müzikler, hem de yemekleriyle çok hoşumuza gitti. Hinkali çok geç geldi, sadece o sıkıntı oldu ama onun dışında her şey çok güzeldi, üstelik fiyatlar da Tiflis’e göre daha ucuz. Öğle yemeği saati gidince zor masa bulduk ve bizden sonra gelenler de sıra bekledi ama oturduktan biraz sonra boşalmaya başladı.

DSC00918-2

İkinci mekan ise Taverna Mari, o da zaten Mimino’nun hemen yan tarafında yer alıyor. Buraya öğlen ve akşam yemeğinin arasında bir saatte gittiğimiz için mekan neredeyse bomboştu, bunun da etkisiyle siparişlerimiz aşırı hızlı geldi. Bu sefer hinkali de söylemedik her ihtimale karşı. 😀 Buranın da tatlı dekotarif detayları vardı ve fiyatlar uygundu. İki mekanı da tavsiye ederim, gittiğinizde biri doluysa üzülmeyin, diğerini deneyin. 😉

DSC00990-2

Bakuriani Kayak Merkezi: Bakuriani’de nerede kalınır? Bakuriani konaklama

Bakuriani’de kaldığımız oteli ailece çok beğendik. Sunduğu imkanlar, personelin ilgisi ve yemeklerin lezzeti ile bizden tam puan aldı.  Eğer direkt pistlerin üstünde bir otel aramıyorsanız burayı kesinlikle tavsiye ederim. Pistlerin üzerinde olmaması da çok sorun değil aslında çünkü shuttle hizmetleri sayesinde arabanız yoksa bile ulaşım kolay oluyor. Otel ile ilgili hazırladığım detaylı yazıyı okumak isterseniz şuraya tıklayabilirsiniz.

Bakuriani’deki tüm uygun oteller için buraya göz atabilirsiniz.

DSC00906-2

Genel olarak Bakuriani ile ilgili fikrimi paylaşmak istiyorum. İyi derecede kayak veya snowboard yapıyorsanız sırf kaymak için Bakuriani’ye gidilmez, Gudauri’yi tavsiye ederim. Bakuriani daha çok çocuklu aileler ve başlangıç ile orta seviye arası kayak yapanlar için ideal bana göre. Hiç kayakla ilginiz yok ama tren yolculuklarını deneyimlemeyi seviyorsanız Kukushka trenine binip kısa da olsa uğrayabilirsiniz. Bir de kayakla ilgilenmiyorsanız kar motoru ve karda at binmek gibi aktiviteler de var. Bu arada Bakuriani’nin en güzel yanı, fiyatların oldukça uygun olması.

Instagram’da paylaştığım Bakuriani hikayelerime şu linkten ulaşabilirsiniz.

Tiflis ile birlikte bir gezi planlayacaksanız, Tiflis rehberimi de okumanızı öneririm.

Bu gezinin videosuna da göz atmanızı öneririm.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

4 Responses

  1. Kasım 4, 2020

    […] Bakuriani Kayak Merkezi ve Borjomi Kukushka Treni […]

  2. Aralık 6, 2020

    […] Bakuriani Kayak Merkezi ve Borjomi Kukushka Treni […]

  3. Aralık 6, 2022

    […] Bakuriani Kayak Merkezi ve Borjomi Kukushka Treni […]

  4. Kasım 26, 2023

    […] Bakuriani Kayak Merkezi ve Borjomi Kukushka Treni […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et