Röportaj – Almanya’da Yaşam

Yurt dışında yaşam röportajlarım Almanya ile devam ediyor. Sorularımı cevapladığı için sevgili Ayşe Naz’a çok teşekkür ediyorum. Almanya’da yaşam ve Almanya’da çalışma koşulalları konusunda bilgi sahibi olmak için bu röportajı okumanızı tavsiye ediyorum.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Adim Ayşe Naz. Evliyim ve 4 yaşında bir kızım var.

Amazon’da reklam satışı alanında çalışıyorum. Kızım doğduğundan beri Almanya’da yaşıyorum ve neredeyse 2 yıldır Münih’teyim.

Almanya'da yaşam

Almanya’da Yaşam

Almanya’ya neden ve nasıl gittiniz? 

Münih’e eşimin işi nedeniyle taşındık. Eşim nöroradyolog. Uzmanlığı sırasında Almanya’da geçici süreyle görev yaptı ve sonrasında buradan bir teklif aldı. Başvuru ve kabul süreci çok kolay değildi. Türkiye’deki eğitimlerinin denkliğini alması gerekti. Bu işlemler 7-8 ay sürdü ve epey bir tercüme ücretine mal oldu. Ben de eşimin vizesi ile geldim. O zaman kızımız daha 19 günlüktü. Kızım 1 yaşına geldikten sonra tekrar çalışmaya başladım. İlk önce Türkiye’deki networküm sayesinde bir reklam ajansında çalıştım. Sonrasında da Amazon’a geçtim. Bu vesileyle de Augsburg’tan Münih’e taşındık.

Almanya gezilecek yerler

Almanya’da çalışma koşullarından bahseder misiniz? Mesai saatleri, tatil süreleri nasıl? 

Çalışma koşulları gayet insancıl. Ben 9:00-17:30 arası çalışıyorum. Daha uzun saatler çalışmam, kızımı kreşten aldığım için mümkün değil. Özel durumlarda veya iş seyahati durumunda eşim destek oluyor. Bu işimde tam gün (full time) çalışıyorum. Bir önceki işimde %80 çalışıyordum. Yani saat 15:00’te işten çıkıyordum. Kalifiye işlerde part-time çalışmak Almanya’da çok yaygın. Hatta Münih’te özellikle okul çağında çocuğu olan annelerin çoğu bu şekilde çalışıyor. Toplamda 28 gün iznim var. Çalıştığın alana ve şirkete göre bu 30-35’e çıkabiliyor.

Almanya’da en çok aranan meslek grubu nedir biliyor musunuz?

En çok aranan iş grupları bildiğim kadarıyla bilgisayar mühendisliği, software development ve doktorluk.

Almanya gezilecek yerler

Almanya’da yaşam koşulları Türkiye’ye göre nasıl? Sağlık, eğitim, ulaşım, hayat pahalılığı gibi konuları kısaca karşılaştırmanız mümkün mü? 

Münih, özellikle çocuklu aileler için yaşaması çok rahat olan bir şehir. Çok kalabalık olmaması nedeniyle pek çok şey için önceden plan yapmanız veya uzun kuyruklar beklemeniz gerekmiyor. Yani program yaparken strese girmiyorsunuz. Sağlık sistemi standart servislerde oldukça tatminkar. Özel veya devlet sigortası seçenekleriniz gelirinize göre belirleniyor. Devlet sigortasında, çocukla ilgili sorunlar dışında öncelikle aile doktoruna gitmeniz ve onun sizi uzman doktora yönlendirmesi gerekirken, özel sigortalı iseniz Türkiye’deki gibi direkt uzmana hatta isterseniz profesöre gidebiliyorsunuz. Şehir içi toplu ulaşım çok yaygın ve geç saatlere kadar servis veriyor. Hava güzel ise bisiklet çok tercih edilen bir ulaşım aracı. Ayrıca Car to Go ve Drive Now gibi araba paylaşımları da çok kullanılıyor. Araç trafiği belli saat ve yollarda yoğun olabiliyor. Münih Almanya’daki en pahalı şehir, Avrupa’da da hayat pahalılığı açısından en pahalı şehirlerden biri. Hayat pahalılığının en çok hissedildiği alan ev kiraları. Metrekare başına kira yerine göre 20-40 Euro arasında. Münih, yazları göllere yakınlığı, kışları ise Alp dağlarına yakınlığı nedeniyle yaşam için tercih edilen bir şehir. Bu nedenle kira ve ev fiyatları hep yukarıya tırmanıyor. Özellikle küçük çocuğu olan aileler için ise önemli bir gider kalemi de kreş. Münih’te devlete ait kreşte yer bulmak oldukça zor. Özel kreşler de ayda 1000 Euro civarı.

Almanya Gezilecek Yerler

Bir Türk olarak Münih’te yaşamayı tavsiye eder misiniz? Münih’te  yaşamanın ne gibi güzellikleri ya da zorlukları var?

Münih’te yaşamayı tavsiye ederim. Benim en çok sevdiğim yanları gerçekten stressiz bir şehir olması. Bir yerden bir yere giderken, bir de şehrin stresini çekmek gerçekten özellikle çocuklu aileler için can sıkıcı olabiliyor. Neyse ki bu, Münih’te bir problem değil. Doğayla çok iç içe bir şehir. Parklar, ormanlar, göller, dağlar sayesinde her mevsimde doğa ile iç içe bir hayat sürmeye çok elverişli. İstanbul’a göre küçük bir şehir olmasına rağmen özellikle değişik mutfakları denemeyi sevenler için çok çeşitli seçenekler sunabiliyor. İlk geldiğimde zorlanmıştım ama şimdi havasını da çok seviyorum. 4 mevsimi doya doya yaşayabiliyorsunuz. Kışın kar-buz, yazın gölde, parkta veya havuzda güneşlenme ve yüzme. Ama kışın uzun sürmesi bazen can sıkıcı olabiliyor. O yüzden Türkiye’de genelde yapılan yaz tatilini burada yaşamayı düşünenlere, Şubat-Mart aylarına kaydırmalarını tavsiye ediyorum ve mümkünse biraz uzun uçuşlu ama sıcak bir yere. Zor yanları; ilk aşamada Bavyera insanına alışmak cidden uzun sürüyor. Ve özellikle Türkiye’deki servis sektörüne alışmış olanlar için buradakine geçiş yapmak ciddi bir düşüş. Yemek mi yedim dayak mı yedim diye sorabiliyor kimi zaman insan. 🙂 Ve en zoru kesinlikle Pazar günleri her ama her yerin kapalı olması. Bütün marketler kapalı, bunun değişeceği günü hala umutla bekliyorum.

Almanya’da Yaşam

Münih’e çocukla gelecek ailelere gezmek için nereleri tavsiye edersiniz?

Mevsimine göre değişmekle beraber şunları listeleyebilirim.
⁃ Englischer Garten’da piknik ve bisiklet turu, hatta hava güzel ise deniz bisikleti turu
⁃ Deutches Museum her yaşa hitap ediyor
⁃ Viktualienmarkt’ta biraz atıştırma ve belki anne-babaya güzel bir Münih birası
⁃ Eisbach Welle’de yaz kış sörf yapanları izlemek
⁃ Eğer zamanları varsa; Münih’in dışındaki dağlara mesela Blomberg’e gidilebilir, burada hem çocuklar için kolay trekking rotaları var hem de kızakla kayabilirsiniz
⁃ Stanbergersee gölü; havaya göre gölün etrafında dolaşabilirsiniz veya hava sıcaksa göle girebilirsiniz
⁃ Münih’ten Nürnberg, Salzburg veya Neuschwanstein’a günlük turlar yapabilirsiniz

Instagram: aysenagram

Röportaj ve fotoğraflar için çok teşekkürler.

Burada olmayan merak ettiğiniz şeyler olursa lütfen yorum olarak bırakın, herkes faydalansın.

Diğer röportajlar için buraya tık tık!

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et