Röportaj – Slovenya’da Yaşam

Yurt dışında yaşam röportajlarım Slovenya ile devam ediyor. Sorularımı cevapladığı için sevgili Çağla ve Muzaffer’e çok teşekkür ediyorum. Slovenya’da yaşam ve yurt dışında staj yapmak konusunda bilgi sahibi olmak için bu röportajı okumanızı tavsiye ediyorum.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Biz Endüstri Mühendisliği taze mezunlarından Çağla ve Muzaffer. Aynı zamanda kesiflerleyasiyorum blog sayfasının ve instagram hesaplarının sahipleriyiz. 🙂

Slovenya’ya neden ve nasıl gittiniz? 

Slovenya’ya Erasmus stajı vasıtasıyla geldik. Erasmus stajı Avrupa Birliği destekli bir program. Türkiye’de hemen hemen bütün üniversitelerin Avrupa Birliğiyle bu program kapsamında anlaşmaları var. Bu program sayesinde şu anda 6 aydır Slovenya’da bir araştırma firmasında staj yapıyoruz. Erasmus staj programında firmayı ve konaklamayı kendinizin bulması gerekiyor. Onun haricindeki bütün vize işlemleri ve süreçlerde üniversitenizle birlikte ortak bir yol izliyorsunuz, onlar sizi yönlendiriyorlar. Avrupa Birliği azımsanmayacak miktarda maddi destek de sağlıyor bu programdan faydalananlara. 🙂  Erasmus stajı nedir ve nasıl bulunur isimli bir blog yazımız da var, ilgilenenler okuyabilirler.

Muzaffer-18-12-2018-gezi---ncesi--354.JPG

Slovenya’da eğitim sistemi nasıl? Türkiye ile kıyaslandığında belirgin farklar var mı?

Şu an biz tam olarak eğitim sisteminin içinde yer almadığımızdan dolayı bu konuyu derinlemesine bilmiyoruz fakat gözlemlerimizden şunları aktarabiliriz;

1) Slovenya’da üniversitelerin çoğunda bilgisayar, elektrik, elektrik elektronik ve haberleşme mühendislikleri var. Bu alanlara aşırı önem verdiklerinden dolayı üniversitelerinde bu alanlara yönelik çalışmışlar daha çok ve gerçekten başarılılar. Mesela biz Endüstri Mühendisliği mezunu olduğumuz için bu alanda yüksek lisans yapalım dedik burada fakat Endüstri Mühendisliği için bile yüksek lisans programlarının olmadığını öğrendik. 🙂  Burada yukarıda bahsettiğimiz alanlardan birinden mezun değilseniz pek geçerli bir bölümden mezun olmuş sayılmıyorsunuz anlayacağınız. 🙂

2)Bilgisayar programlarına aşırı aşırı önem veriyorlar ve gerçekten de iyi biliyorlar. Çünkü üniversitede bunun eğitimini iyi bir şekilde alıyorlar. Biz de Türkiye’de tabii ki birçok program öğrendik fakat kıyaslayacak olursak  Slovenya’nın yanında pek de program öğrenmiyormuşuz. Buradaki eğitim o konuda gerçekten iyi.

3)Bizim ilk başta çok şaşırdığımız bir konudan bahsedeceğiz şimdi. Bizim staj yaptığımız yer dediğimiz gibi bir araştırma firması fakat aynı zamanda bir eğitim enstitüsü yani profesörlerle ve doktora öğrencileriyle çalışıyoruz aslında, yani o kadar da eğitimden uzak sayılmayız. Ve burada şunu gördük ki; profesörler sizin yanınıza geliyor bir şey olduğunda siz onların yanına çok fazla gitmiyorsunuz. Türkiye ile kıyaslayınca biz üniversitedeyken hocalarımızla konuşabilmek için uğraşırdık fakat burada aşırı kolay. 🙂 Siz onları takip etmiyorsunuz onlar sizi takip ediyorlar.

4)Son olarak ve buradaki eğitim sisteminin en iyi yanı bizce. 🙂 Boni dedikleri bir sistem ile devlet öğrencilere aylık yemek yeme bursu veriyor. Ve az buz değil sizin günlük 1 öğününüzü 21 gün boyunda rahat rahat çıkarıyor bu sistem. Hiçbir ücret vermeden yemek yiyebiliyorsunuz bizce öğrenciler için bir nimet bu. 🙂

IMG_1086.jpg

Slovenya’da yaşam koşulları genel olarak Türkiye’ye göre nasıl? Hayat pahalılığı gibi konuları kısaca karşılaştırmanız mümkün mü?

Slovenya’da bir markete gittiğinizde aylık her şeyinizi alabileceğiniz maksimum fiyat 1 kişi için 50 Euro’yu geçmez . Ve bu fiyata şampuanınızdan ekmeğinize kadar her şeyi alabilirsiniz hatta telefonunuza yükleyeceğiniz internetin fiyatı da bu fiyata dahil. Dışarıda yemek yemek aşırı pahalı değil. O konuda Türkiye gibi çok ucuz yerler de var çok pahalı yerler de. Slovenya Euro bölgesi olduğu için bir menüye 5 Euro verirken burası için çok ucuz sayılırken Türkiye için belki ortalama bir fiyat sayılabilir bu 5 Euro. Kıyafet ve alışveriş noktasında aşırı ucuz diyemeyeceğiz. 🙂 Ama yukarıda da bahsettiğimiz gibi Boni sistemi ile ücretsiz yemek yeme fırsatı bizce özellikle yurt dışında okumayı düşünenlerin isteyeceği ilk şey olabilir. 🙂

IMG_2394

Bir Türk olarak  Slovenya’da yaşamayı ve öğrenciliği tavsiye eder misiniz? Orada yaşamanın ne gibi güzellikleri ya da zorlukları var?

Tabii ki tavsiye ediyoruz. Öncelikle Türkiye’nin dışına bir çıkmak gerekiyor bu her yönden insana farklılık katıyor. Bu fırsat ne kadar erken yakalanabilirse o kadar iyi bize göre. Sessiz sakin olaysız bir ülke. En büyük suçun bisiklet çalmak olduğu söyleniyor bu arada. 🙂 Bisikletten söz etmişken, insanlar işlerine ve okullarına bisikletle gidip geliyor her yer o kadar yakın ki. Biz Slovenya’nın başkenti olan Lübyana’da yaşıyoruz ve en büyük şehri burası. Buna rağmen her yer yürüme mesafesinde diyebiliriz.

İngilizce bilen kişi sayısı oldukça fazla. Çoğu Avrupa ülkesinde İngilizce bilmeyen çok insan var fakat Slovenya o ülkelerden değil bizce, hatta bu konuya ilk başlarda fazlasıyla şaşırmıştık. Beklentimizin üzerinde çıktı İngilizce konusunda.

Öğrenciler için yurtlar biraz sıkıntılı olabilir. Çok fazla yurt yok ve hemen doluyor yurtlar. Evlerde çok ucuz sayılmaz. Anca yanında birkaç arkadaş ile eve çıkarsan daha ucuza gelebilir. Onun haricinde çok fazla sıkıntı yaşanacağını sanmıyoruz.

Ayrıca konum olarak da çok güzel ülkelere sınır olduğundan ötürü rahatlıkla gezebilirler.

IMG_1085

Son olarak Slovenya’ya turist olarak gidecek arkadaşlara gezmek için yer ve mekan olarak nereleri önerebilirsin?

Öncelikle Slovenya’nın Bled bölgesini kesinlikle görmelerini tavsiye ederiz. Bled gölünün büyüsünü herkesin yaşaması gerek. Bohinj gölü ve Slovenya’nın tek ulusal parkı olan Triglav Ulusal Parkı.

Lübyana’yı zaten kesinlikle tavsiye ediyoruz. Maribor şehri var daha çok Türkiye’nin Eskişehir’i gibi öğrenci şehri olarak geçiyor. Son olarak da denize kıyısı olan Piran şehrini tavsiye ediyoruz. Piran’a yaz tatili için bile gelinebilir çok güzel kumsalları var. 🙂

Bizi takip etmeyi unutmayın. 🙂 instagram: kesiflerleyasiyorum

Röportaj ve fotoğraflar için çok teşekkürler.

Burada olmayan merak ettiğiniz şeyler olursa lütfen yorum olarak bırakın, herkes faydalansın.

Ljubljana Gezi Rehberi ve Ljubljana Gezilecek Yerler

Slovenya’nın Masal Kasabası: Bled Gezi Rehberi

Diğer röportajlar için buraya tıkLjubljana Gezi Rehberi ve Ljubljana Gezilecek Yerler tık!

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

 

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et