Babymoon nedir? Hamilelikte Seyahat İpuçları

Bir anne olduğum ve seyahat yazıları yazdığım için ara ara “Hamileyken hangi aya kadar seyahat edilir?”,Hamilelikte yurtdışı seyahati nasıl olur?“, “Hamile valizinde neler olmalı?“, Babymoon nedir? şeklinde sorular alıyorum. Hamileyken mümkün mertebe evde durmamış, elimden geldiğince seyahat etmiş biri olarak tecrübelerim doğrultusunda tüm bildiklerimi başlıyorum yazmaya. Hamileyken sorunsuz bir yolculuk için nelere dikkat edilmeli bu yazıda anlatmaya çalışacağım.İşte size hamilelikte seyahat namı diğer Babymoon için hazırladığım naçizane hamilelikte seyahat ipuçları.

Babymoon nedir?

Honeymoon ve baby kelimeleriyle türetilmiş, bebek bekleyen çiftlerin, bebek doğmadan önce çıktıkları son baş başa tatile verilen isim. Yani hamileyken yapılan romantik seyahat diyebiliriz.

Hamilelikte Seyahat

Gideceğiniz destinasyonu iyi seçin

Ben hamileliğim sırasında hem ağır kış koşullarında, hem bahar aylarında, hem de yaz sıcağında seyahat etme fırsatı buldum. Tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki hamileyken gezmek için en rahat mevsim bahar. Çünkü hamileyken sıcaklar iki kat hissediliyor, soğuklarda da zaten kilo almışken bir de kat kat giyinmek hiç rahat hissettirmiyor. O yüzden eğer tek bir yere gidecekseniz bahar ayını yaşayan bir ülkeye öncelik vermenizi öneririm. Ama tabi ki sadece yaz tatili yapmayı sevenlerden olabilirsiniz, bu durumda tatilden beklentinizi karşılamanız önemli oluyor, muhakkak yaz neredeyse siz de oraya gidin, ama hamileyken rahat edeceğiniz bir yer olsun. Mesela ben 5.5 aylık hamileyken Şubat ayında Venedik‘e gitmiştim, elimde de en büyük boy ağzına kadar dolu valizim vardı. Hesaba katmadığım şey, elimde koca valizle sürekli köprüler ve dolayısıyla merdivenler aşmam gerektiğiydi. Üstelik bu bir babymoon değildi, yani eşimle değil bir kız arkadaşımlaydım, dolayısıyla benim valizimi taşıyacak kahramanım yanımda değildi. Otele giriş ve ayrılış günü kendime çok söylendim açıkçası. Bir de Venedik her tarafı sularla çevrili olduğu için ekstra soğuktu, nasıl bu kadar şuursuzca bir seyahat planı yaptım bilmiyorum. Zaten göbeğim artık kendini göstermiş, bir de kat kat giyinince tam bir lahana gibi dolanıyordum etrafta. Ama bunların hepsi tecrübe oldu işte, ben yaptım siz yapmayın diye yazıyorum. Sonuç olarak seyahatin genelinde keyfim çok yerindeydi kabul, fakat yine de kışın Venedik’i hamilelere pek tavsiye etmiyorum. 🙂 Hamileyken düşme riskinden dolayı kayak gibi sporlar tavsiye edilmiyor. Ben arkadaş grubumuzla bir kayak organizasyonuna katıldım ama onlar kaydı ben kayak merkezindeki kafede takıldım. Hamilelerin en rahat edeceği tatil yerlerini yakın zamanda farklı bir yazıda yazacağım, takipte kalın. Bu konuyla ilgili bir de aktarmalı uçuş sorusu gelmişti, son olarak ona değinmek istiyorum. Ben açıkçası 4 saatten uzun uçuş tercih etmedim, ama kış hamileleri yazı yaşamak istiyorsa direkt uçuşun da aktarmalı uçuşun da avantajları olabilir. Direkt uçuş olursa hava alanlarında perişanlık yaşama riskini sıfıra indirirsiniz ve gece uçuşu ise zaten uykuya pek düşkün olduğunuz bu dönemde uçuşu rahatlıkla uyuyarak bitirebilirsiniz. Gündüz uçuşu ise aktarmalı uçuş daha mantıklı olabilir çünkü uyanıkken sürekli uçakta kalmak bir noktadan sonra tahammül sınırlarınızı zorlayabilir.

Hamilelikte tatil
Burano – İtalya 22. hafta

Yolculuk öncesi doktorunuza görünün

Doktorunuza seyahat için bir engel görüp görmediğini zaten tatil planınızı yaparken sorarsınız ama gitmeden önceki gün de kontrole gitmenizi tavsiye ederim. Normal şartlarda yani riskli bir hamilelik geçirmiyorsanız doktor kontrolleri genelde ayda bir olarak yapılıyor. Son gittiğiniz kontrolün seyahatinizden iki hafta önce olduğunu ve her şeyin yolunda olduğunu varsayalım, o zamandan bu zamana çok şey değişmiş olabilir. Kimsenin başına gelmesin tabi ki ama suyunuz azalmış olabilir, dinlenme gerektiren riskli bir durum oluşmuş olabilir gibi birçok aklınıza gelmeyen durum için mutlaka doktora görünün.

Hava yolu şirketinin kurallarını okuyun

Benim seyahat ettiğim hava yolu şirketleri 28. haftadan sonra doktordan uçuşunda problem yoktur raporu istiyordu ve 36. haftadan sonra da uçuşa izin vermiyordu. O yüzden ben son uçuşumu 35. haftada yapmıştım. Gerçi Amerika’da doğum yapan bazı kişilerin 38. haftada filan karınlarını kaban altına saklayarak uçağa bindiklerini filan duymuştum ama normal şartlarda durum bu şekilde. Bazı hava yolu şirketlerinde bu haftalar değişiklik gösterebiliyor, özellikle yurt dışında iç uçuşunuz olacaksa mutlaka bunlara dikkat edin.

Uçakta koridor tarafında oturun

Hamileyken tuvalet kullanım sıklığı artar. Koca göbeğiniz ve poponuzla sürekli insanların önünden geçmek istemiyorsanız, varsa cam kenarı sevdanızdan vazgeçin ve koridor tarafına oturun. Sadece tuvalet ihtiyacı için değil, yol uzunsa arada sırada yürüyüş yapmak için de yerinizden kalkmanız gerekecek. Üstelik bacaklarınıza sıkıntı basarsa koridora doğru uzatabilirsiniz. Bütçeniz uygunsa tabi ki hamilelik döneminde üst sınıf uçuş tercih etmenizi tavsiye ederim. Ben Paris uçuşunda Comfort, 35. haftada yaptığım son Beyrut seyahatinde de Business uçuş tercih etmiştim, gerçekten çok rahat etmiştim ama ekonomi uçuşlarımda da hiç sorun yaşamadım.

Hamilelikte seyahat
Berlin – Almanya 33. hafta

Yanınıza atıştırmalık yiyecek alın

Normalde çok önemsenmeyen ara öğünlere hamileyken biraz daha fazla ihtiyaç duyarız. Özellikle ceviz, meyve, yoğurt gibi besinler aşırıya kaçmamak kaydıyla ara öğünlerde tüketilmesi tavsiye edilen ürünler. Bunlara her gittiğiniz yerde ulaşmanız kolay olmayabilir, o yüzden tavsiyem buradan gitmeden önce biraz yanınıza almanız. Oraya gittiğiniz zaman da otellerde sabah kahvaltılarında verilen meyve ve kuru yemişten birazcık yanınıza alabilirsiniz. Normalde bunu yapmaya utanıyor olsanız bile hamileyken çekinmenize hiç gerek yok. Ayrıca bir de su bulundurun mutlaka, ben normalde pek su içen bir tip olmasam da o dönemde bol su içiyordum. Hem bebek için faydalı, hem de vücudunuz ihtiyaç duyuyor.

Giyiminize dikkat edin

Hamileyken hormonlar biraz fazla çalıştığından olsa gerek, sıcaklar ekstra sıcak, soğuklar ekstra soğuk hissedilebiliyor. Ya da kışın ortasında yangın var diye dolaşabiliyorsunuz. Gerçekten ne kadar anormal bir dönem değil mi? 🙂 Velhasıl, mutlaka aynı anda dört mevsimi yaşamaya uygun kıyafetler giyin. Çok kalın bir kazak yerine, ince bir atlet, üstüne bir gömlek, üstüne bir hırka giyebilirsiniz mesela. Böylece ne kadar sıcaklarsanız o kadar soyunur ve sıkıntıya düşmezsiniz. Belki güzel bir restoranda bir akşam yemeği için yanınızda topuklu ayakkabılarınız olabilir ama özellikle bol yürüyüşlü geziler için kesinlikle yürüyüş ayakkabıları tercih edin. Yaz için de terlik seçimine dikkat edin, Birkenstocklar uzun yürüyüşlerde beni bitirmişti mesela, normal şıpıdık terlik tercih etmenizi öneririm.

Hamile dostu otel bulun

Hamile dostu otel diye bir kategori yok ama sizin seçimleriniz doğrultusunda uygun hale gelecek oteller var. Mesela şehir gezmek üzerine bir plan yaptıysanız şehir merkezinde bir otel seçin ki hem yürüme konusunda çok sıkıntı çekmezsiniz hem de gezerken bir ihtiyacınız olsa hemen otele geri dönebilirsiniz. Deniz tatili planladıysanız kendi plajı olan bir otel seçerseniz, her denize gidişinizde tüm eşyalarınızı toplamak zorunda kalmaz, bir ihtiyacınız olduğunda odanıza çıkıp halledebilirsiniz. Herkesten erken uyandığınızda sabah saatlerinde denize girebilme lüksü de cabası. Otelin kendi kahvaltısı olsa sizin için daha rahat olur. Bu arada mümkünse giriş katı ya da merdivenle kolayca çıkılan bir oda tercih etmenizi tavsiye ederim. Ben Beyrut’ta 9. katta kalıyordum ve karnımda 8 aylık bebeyle tek başıma asansörde kaldım. Bu yetmezmiş gibi bir de asansör tekrar çalıştığında son hız en alt kata indi, o an asansör düşüyor sandım, yaşadığım korkuyu size anlatamam. Kabus bitmiyordu, en alt kat resepsiyon değil, depo gibi filan böyle ıssız bir yerdi, bir süre panikten çıkış yolunu bulamadım, başka bir boyuta geçtim filan diye kendi kendime konuştuğumu hatırlıyorum. 😀 Velhasıl çığlıklarım sonucu bana ulaştılar ve bir daha sorun yaşanmadı. Bu tabi ki normalde de başınıza gelebilecek bir olay ama hamileyken insan çok daha hassas oluyor biliyorsunuz ve o an yaşadığım travma ile erken doğum vs. tetiklenebilir ya da başka bir problem olabilirdi.

babymoon nedir
Paris – Fransa 24. hafta

Sigortanızın kapsamını öğrenin

Mevcut sağlık sigortanız yurt dışını kapsıyor mu ya da ek bir ücret karşılığı genişletme yapılabiliyor mu diye öğrenin. Aynı şekilde yurt dışı seyahat sigortalarının da kapsamını öğrenin. Sigorta için ödeyeceğiniz ek ücretin karşılığı size büyük bir geri dönüş olabilir. Bir de orada güvenebileceğiniz hastane var mı diye araştırın mutlaka. Ben özellikle 30. hafta sonrası gittiğim seyahatlerde bu konuya dikkat etmiştim.

Yemek seçiminizi önceden yapın

Bu maddeyi hem uçuş için hem gittiğiniz yer için yazıyorum. Uçaklarda bileti alırken yemek seçimi yapabiliyorsunuz bildiğiniz gibi, bu esnada daha sağlıklı ve midenizi bulandırmayan ürünleri tercih etmenizi öneririm. Gittiğiniz yer için de önceden restoran araştırması yapıp sizin damak zevkinize uygun menüleri olanları not etmenizde fayda var. Tabi ki normalde restoran önerilerini dikkate alıyorsunuzdur ama hamilelik döneminde bu konu ekstra hassasiyet gerektiriyor diye düşünüyorum. Mesela normalde sushi delisisinizdir ve Japonya’ya gidiyor olabilirsiniz ama hamileyken sushi yemeniz tavsiye edilmiyor, o yüzden mutlaka ön araştırmanızı yapın.

Bol bol fotoğraf çekilin

Hamileyken kendinizi çok şişman, yumuk yumuk ve çirkin hissedebilirsiniz. Bu yüzden fotoğraf çekilmekten çekiniyorsanız bile seyahatlerinizde bu düşüncenizden kurtulun. Hem kendinize anı olması için, hem de çocuğunuz anlayacak yaşa geldiğinde “Yavrum bak sen karnımdayken biz seninle nerelere gitmiştik?” diyerek ona fotoğraflarınızı göstermek için bence bol bol fotoğraf çekilin. Ben keşke daha fazla çekilseymişim diye hayıflanıyorum.

Hamilelikte yolculuk
Byblos – Lübnan 35. hafta

Bebeğinize hediyeler alın

Bebeğiniz daha doğmadan gezdiği ülkelerden onun için koleksiyon yapma fikri bana çok güzel gelmişti. Daha sonra da doğduktan sona devam ederim dedim. Bence gerçekten kalbi attığı andan itibaren gittiği ülkelerden hatıra toplamak çok güzel bir hediye. Yalnız koleksiyon düşünüyorsanız doğru parçaya önceden karar verin. Mesela ben ilk gittiğim ülkeden Hard Rock zıbını aldım, belli bir yaşa gelene kadar biriktiririz t-shirtlerle birlikte diye düşündüm. Sonra ikinci gittiğim yerde de bir heves gittim alayım diye ama bebek zıbınının tek renk ve model üretileceğini akıl edememişim. Sadece üstündeki şehir isminin değiştiği, birebir aynı zıbından birkaç tane almak da saçma geldi, bari rengi değişseydi, sadece mavi vardı. Ben de kar küresi biriktirmeye başlayayım bari bundan sonra dedim ve kar küresi aldım. Kaliteli bir yerden almış olmama rağmen eve geldiğimde kar küresinin içindeki jel yarıya inmişti. Böylece ilk iki ülke patlak verdi, ben de sonrasında aman ya koleksiyon yapamıyorum, olmuyor artık ben bu işi bırakayım dedim ve diğer ülkelerde beğendiğim herhangi bir şeyi alarak devam ettim.

Hamile olmayı kafanıza takmayın

Bilirsiniz “sakınılan göze çöp batar” diye bir deyim vardır. Bir şeyin üzerine çok fazla titrerseniz o şeye zarar gelir anlamında kullanılıyor. O yüzden biraz rahat olmak gerek diye düşünüyorum. Ben çok şükür son derece sıkıntısız ve rahat bir hamilelik geçirdim, bunu da kafamın rahat olmasına bağlıyorum. Yani tabi ki ufak tefek sorunlar ben de yaşadım ama bulantı vs. sorunlarım olmadı ya da hareketimi sınırlayacak bir durum yaşamadım. O yüzden sürekli ay ben hamileyim ya şöyle olursa ya böyle olursa diye kafanızda bir şeyler kurup tatili kendinize zehir etmeyin. Birçok yerde hamileliğin ileri safhalarında araba kullanmayı önermiyorlar. .Hamilelikte yolculuk için en rahat dönem hamileliğin 2.trimesterı denilen 18-28 haftaları deniyor ama bence kendinizi iyi hissettiğiniz sürece her zaman uygun. Ben 35 haftalık hamileyken Beyrut gibi trafiğin ve sürücülerin korkunç olduğu bir yerde araba kiralayıp 4 gün boyunca kendim kullanmıştım. Hem şehir içinde kullandım hem de çevre şehirlere gittim ve hiç sıkıntı yaşamadım. Yani yediğime içtiğime dikkat ederim tabi ki ama araba kullanmanın hamilelikle ne ilgisi var ben anlamıyorum. Seyahatlerde kesin araba kullanın demek istemiyorum burada tabi ki, toplumun dikte ettiği, hamilelikte bunu yapamazsın denilen bazı şeylerin çok da takılmaması gerektiğini düşünüyorum sadece.

Valiz hazırlığını önemseyin

Öncelikle almanız gereken ilaçlar varsa onları tabi ki unutmuyorsunuz, bunu benim söylememe gerek yok. 🙂 Yaz aylarında hamileyken üfür üfür elbiselerle insan çok rahat ediyor biliyorum ama uzun yürüyüşler yapacaksanız, özellikle hamileliğin son aylarında pişik olma riskiniz var, haberiniz olsun. Ben elbise yerine bol bir üst ve incecik hamile taytlarını tercih etmenizi öneririm. Varla yok arası oluyor zaten o taytlar, çok rahat ve her yerde satılıyor neredeyse. Onun dışında aklıma gelen bir de şu var; hamile değilken giydiğiniz kıyafetlere sığamayacağınızı zaten tahmin ediyorsunuzdur ama bazı bol kıyafetlerinizin olabileceğini düşünebilirsiniz, yanınıza alacaklarınızı mutlaka deneyin, boşuna taşımış olmayın. Benim başıma geldi oradan biliyorum. 🙁 Dışarıdan çok bol duran, kesin girerim ben bunun içine dediğim elbisemin astarı meğer pek de bol değilmiş. Özel bir gün için yanıma almıştım, hem yanımda boşuna taşımış oldum hem de kıyafet konusunu çözemedim.

Seyahat planınızı önceden çıkarın

Saati saatine bir plan yapın demiyorum tabi ama aşağı yukarı nerelere gideceğinizi mutlaka günlük olarak çıkarın. Gidilecek yerler notlarını mutlaka alıyorsunuzdur zaten ama birbirine yakın yerleri önceden aynı güne toplarsanız, oradayken fazla koşturmadan, ulaşım için fazla zaman harcamadan rahat rahat gezersiniz. Böylece dinlenme süreleri ve yeme içme molaları için daha fazla vaktiniz kalır.

Burada yazdıklarım genelde yurt dışına uçakla gidilen yolculuklar için gibi görünse de yurt içinde de gezilerim oldu ve onlarda özel araç kullanmayı tercih ettim. Yukarıdaki saydıklarım yurt içinde ve araba yolculuğunda da geçerlidir. Sizin başka tavsiyeleriniz varsa lütfen yorum olarak bırakın. Bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almanız dileğiyle!

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

1 Response

  1. Haziran 14, 2017

    […] Babymoon: Hamilelere Seyahat İpuçları […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et