Bursa Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Geçtiğimiz günlerde, hafta sonu için bir Bursa gezisi yapmıştık fakat ayrıntılarını bir türlü paylaşamamıştım. İki günde çok verimli ve keyifli bir gezi yaptık, sizlerle de gezinin tüm detaylarını paylaşarak dopdolu bir Bursa gezi rotası hazırlamanıza yardımcı olmaya çalışacağım. Yalnızca Bursa’da gezilecek yerler değil, Bursa’ya ulaşım, Bursa’da alışveriş ve Bursa’da yeme içme gibi konuların olduğu bir Bursa gezi rehberi olacak. Bursa gezi planı yapacakların bu yazıyı mutlaka okuması gerektiğini düşünüyorum, buyurun size Bursa ve çevresinde gezilecek yerler.

Günübirlik Edirne Gezi Rehberi: Edirne’de Gezilecek Yerler

Trakya Bağ Rotası ve Gezi Rehberi

Bursa gezi rehberi

Bursa Gezi Rehberi

Bursa’ya nasıl gidilir? Bursa Ulaşım Rehberi

Bursa’ya araba ile gitmeyi düşünüyorsanız en kısa yoldan iki şekilde gidebilirsiniz. Birinci yöntem Yenikapı-Mudanya feribotuna binmek, ikinci yöntem de Osmangazi köprüsünü kullanmak. Biz Osmangazi köprüsünü kullanmayı tercih ediyoruz genelde ama şu şekilde paylaştırabiliriz bu iki yöntemi: Avrupa yakasında oturanlar vapurla, Anadolu yakasında oturanlar köprüyle ulaşımı tercih edebilirler. 😉 Eğer kendi aracınızla gitmeyecekseniz pek çok otobüs firmasının Bursa’ya seferleri var.  Bursa’ya denizden araçsız ulaşmak da mümkün; Eminönü veya Büyükçekmece’den BUDO ile Mudanya’ya ulaşabilirsiniz. Mudanya da gezilesi semtlerden biri olduğu için burayı da gezip minibüz ve otobüslerle diğer yerlere ulaşım sağlayabilirsiniz. IDO’nun da Yenikapı ve Kadıköy’den Bursa’ya giden deniz otobüsleri bulunuyor. Artık bu yollardan birini değerlendirirsiniz. 🙂

Bursa5.jpg

Bursa Gezi Rehberi: Bursa’ya ne zaman gidilir? Bursa kaç günde gezilir?

Çoğu yer gibi Bursa’yı gezmek için de en güzel zamanlar bahar ayları bence. Biz bu gezimizde Bursa’ya şubatın son haftası gittik. Hava inanılmaz soğuktu, sanırım eksilerdeydi, üstüne kar ve yağmura da yakalandık. Hava şartları epey zorluydu ve soğuktan sürekli gözlerim doluyor, el ve ayak parmaklarımı hissedemeyecek duruma geliyordum yani o derece. Belki Finlandiya’ya gider gibi hazırlansaydım, bu kadar zorlanmazdım. Siz kışın giderseniz kayağa gider gibi giyinin bence. Soğuk havanın tek iyi yanı sokakların çok kalabalık olmamasıydı, pek çok yerde rahat rahat fotoğraf çekebildik böylece. Geçen sene Mayıs sonunda gittiğimizde Cumalıkızık’ın girişinden geri dönmüştük, hayatımda böyle kalabalığı sadece Alaçatı’da bayramda gördüm sanırım. Yaz ayları da sıcak ve kalabalık dolayısıyla canınızı sıkabilir, eğer bu aylarda gidecekseniz hafta içi tercih etmenizi öneririm veya sabah erken saatlerde gezmeye başlamalısınız. Bursa’da ne kadar kalınır derseniz, hem Bursa hem de çevresindeki güzel yerleri gezmek istiyorsanız iki gece üç gün yeterli bir süre bence. Bu sürede; şehir merkezi, Mudanya, Trilye, Misi, Gölyazı ve İznik gezilebilir bana göre. Biz bir gece iki gün gezdik, bu saydıklarımdan Misi ve Gölyazı’ya gidemedik. Kendi rotamızı da aşağıda anlatacağım zaten.

DSC06068

Bursa gezi rotası: Bursa ve çevresinde gezilecek yerler

Bizim hafta sonu Bursa gezi rotamız: ilk gün sabahtan Cumalıkızık, öğleden sonra Bursa şehir merkezi şeklindeydi. İlk gün akşam yemeği ve konaklama için Mudanya‘ya gittik. Sabah erkenden Mudanya’yı gezdik ve sonra Trilye‘ye devam ettik. Trilye’yi gezdikten sonra da İznik‘e geçtik ve akşam üstü İstanbul’a döndük. Program çok sıkışık gibi görünse de aslında çok acele etmeden her yeri hakkıyla gezdik diyebilirim. Bu rota doğrultusunda gezdiğimiz yerlerin detaylarını da anlatayım.

Cumalıkızık gezilecek yerler

Cumalıkızık, Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı bir köy. Uludağ’ın kuzey eteklerinde kurulmuş ve günümüze gelmiş beş Kızık köyünden biri. Kızık, Oğuz Türklerinin 24 boyundan biri. Tarihi 1300’lü yıllara dayanan Kızık köylerinin diğerleri ise  Değirmenlikızık, Fidyekızık, Hamanlıkızık ve Derekızık. Bunlar arasında en iyi korunan Cumalıkızık olmuş. Sokaklarda yürürken çoğunlukla mavi ve sarı tonlarda boyanmış, tahta, kerpiç ve taştan evlergörüyorsunuz. Bunları bir kısmında halen yaşayan insanlar var, bazılarında restorasyon çalışmaları yapılıyor. Evler genelde cumbalı ve birçoğunun avluları var. Bazı evlerin avluları restorana dönüştürülmüş. Bu arada Cumalıkızık, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

cumaliizik2

Cumalıkızık gezilecek yerler

Cumalıkızık’a girdikten sonra ilk karşılaşacağınız pazar yeri gibi bir meydan olacak. Meydandaki tezgahlara göz atmayı en sona bırakın çünkü elleriniz kolarınız dolu gezmek istemezsiniz. 😛 Meydanda taze meyve, sebze, reçelller, ballar, ev yapımı ekmekler, tarhanalar, erişteler ve bir köy pazarından bekleyebileceğiniz daha pek çok şey mevcut. Önce kafeye dönüştürülmüş konaklardan birinde kahvaltınızı edebilirsiniz. Cumalıkızık’ta kahvaltı etmek oldukça popüler, erken saatlerde gelmek hem kahvaltı etmek için hem de sokakları nispeten boş yakalayabilmek için mantıklı olacaktır. Öne çıkan başlıca kahvaltı mekanları ise Narlıbahçe Cumalıkızık Kahvaltı Evi ve Taşev Restaurant. Kahvaltıdan sonra Cumalıkızık’ın taş yollu, yokuşlu sokaklarını turlamaya başlayabiliriz.

cumalikizik1.jpg

Cumalıkızık gezilecek yerler

Cumalıkızık sokaklarında görmeniz gereken başlıca yerleri de listeliyorum. 700 yıllık tarihe sahip olduğu söylenen üç katlı ahşap Küpeli Ev, müzeye dönüştürülmüş ve giriş 5 TL. Küpeli ev yakınlarındaki, yalnızca bir kişinin geçebileceği darlıktaki Cin Aralığı‘na da bir uğrayıp fotoğraf çekebilirsiniz. Son olarak, 300 yıllık bir geçmişe sahip olan ve köyün ilk camisinin yerine yapılmış olduğu belirlenen Cumalıkızık Camii de köyün görülecek yerleri arasında yer alıyor.

Bursa Gezi Rehberi, Cumalıkızık gezi

Bursa Merkez gezilecek yerler

Bursa merkezde gezilecek yerler listeme Ulu Cami ile başlıyorum. Evliya Çelebi’nin Bursa’nın Ayasofya’sı olarak tanımladığı bu tarihi yapı Yıldırım Beyazıt zamanında, 1400 yılında yapılmış. Ulu Cami yakınlarındaki Koza Han’a uğramayı da unutmayın. 1492 yılında, II. Bayezıt tarafından İstanbul’daki cami ve medresesine gelir sağlamak amacıyla yaptırılmış ve günümüze kadar gelmiş. Özellikle İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşinin ziyareti sonrası buranın yıldız yeniden parlamış. 🙂 Bunların ardından bana göre Bursa’nın en keyifli yerini görmenizi öneririm: Irgandı Köprüsü. Dünyada sadece dört tane olan çarşılı köprülerden biri kendisi, II. Murad devrinde, 1442 yılında yapılmış.

Bursa gezi rehberi

Bursa Merkez gezilecek yerler

Bursa’da gezilecek birkaç yerin birden toplandığı Tophane bölgesine gidelim. Burada ilk önce Hisar Kapısı olarak da geçen Saltanat Kapısı‘nı göreceksiniz. Daha sonra ilerleyip Tophane Parkı’na varıyorsunuz. Burada Orhan Gazi Türbesi ve Osman Gazi Türbesi ziyaret etmeniz gereken yerlerden. 2020 yılı itibarıyla burada her gün 09.00 ile 17.00 saatleri arasında, dönemin alp kıyafetlerini giymiş askerler sancak ve saygı nöbeti tutmaya başladı ve her saat başı nöbet değişimi gerçekleştiriliyor. Buradan biraz daha ilerleyip 19.yy ikinci yarısında Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan Tophane Saat Kulesi‘ni görebilirsiniz. Onun da biraz ilerisinde Bursa panaromik manzarası karşınıza çıkıyor.

Bursa3.jpg

Bursa Merkez gezilecek yerler

Hiç yeşil olmadığı halde Yeşil Cami olarak anılan caminin ismi aslında kubbelerinden ve minaresinden geliyormuş. 1419 yılında Çelebi Sultan Mehmed tarafından yaptırılan caminin eskiden minaresi ve kubbeleri yeşil çinilerle kaplıymış, şu an ne yazık ki bu çinilerden eser kalmamış. Caminin yakınlarında bir de Yeşil Türbe yer alıyor, burada Çelebi Mehmed ve çocukları yatıyor. Yeşil Camii ve Yeşil Türbe bulundukları semte isimlerini vermiştir. Bursa’da Yeşil semtinden başka yeşil yok muymuş diyor olabilirsiniz, şehri gezerken biraz yeşil görebilmek için Soğanlı Botanik Parkı’na veya Hüdavendigar Kent Parkı’na gidebilirsiniz. 😉 Bir yeşil adres daha vermek gerekirse tarihi İnkaya Çınarı’nı yazabilirim. Dünyaca ünlü çınarın 600 yıllık olduğu söyleniyor, çapı 3, yüksekliği ise 35 metre. Bursa’da gidebileceğiniz başlıca müzeleri de listelemek istiyorum: Bursa Arkeoloji Müzesi, Bursa Kent Müzesi, Karagöz Müzesi, Muradiye El Yazmaları Müzesi ve Anadolu Arabaları Müzesi. 

Bursa gezi rehberi

Mudanya gezilecek yerler

Mudanya, tarihi milattan önce 7. yüzyıla dayanan ve ilk olarak Kolofonlular  tarafından kurulduğu bilinen bir Bursa ilçesi. 1321 yılında Orhan Bey tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmış. Mudanya’nın asıl önemi, Türk Kurtuluş Savaşı’nı sona erdiren anlaşmanın, 3-11 Ekim 1922 tarihleri arasında yapılan konferans sonucu burada imzalanmış olması.  Bu nedenle Mudanya gezilecek yerlerin başında, bu anlaşmanın imzalandığı Mudanya Mütareke Evi Müzesi geliyor, giriş ücreti 6 TL.

Mudanya3.jpg

Mudanya gezilecek yerler

Müzeyi gezdikten sonra hemen bitişiğinde yer alan Eski Girit Mahallesi’ni gezin, Rum Mahallesi olarak da geçiyor. Burası Mudanya’nın en fotojenik sokaklarına sahip. Rengarenk cumbalı tarihi evler arasında dolaşıp bol fotoğraf çekebilirsiniz.  Çoğu konak restore edilmiş, bazıları halen eski haliyle duruyor, muhtemelen onlar da yenilenecektir. Bu mahalle hemen deniz kenarında yer alıyor, o yüzden kışın giderseniz inanılmaz soğuk oluyor, aklınızda bulunsun. Burası en güzel yazın gezilir bence, zaten Bursa’da yaşayanların yazlık mekanı diyebiliriz.

Mudanya1.jpg

Mudanya gezilecek yerler

Açıkçası Mudanya’da yapılacak başka da pek bir şey yok. Bence Bursa geziniz sırasında bizim yaptığımız gibi Mudanya’yı konaklama için tercih edin. Akşam yemeğinizi deniz kenarındaki balıkçılardan birinde yersiniz. Sabah kalkınca da Girit Mahallesi ve Mütareke Evi’ni gezip başka bir semte geçersiniz. Mudanya’da tavsiye edebileceğim balıkçıları da yazayım; merkezde yer alan Kıyı Balık ve merkezin biraz dışında kalan feribot iskelesi yakınlarındaki Beyaz Kayalar.

Bursa gezilecek yerler, Mudanya gezi

Trilye gezilecek yerler

Trilye’nin tarihin milattan önce 5. yüzyıla dayandığı ve adını bu kıyılarda bol bulunan barbunya balığından aldığı söyleniyor. Latincede kırmızı balık anlamındaki “Trigleia” kelimesi ile ilişki kuruluyor. Sonradan verilmiş olan diğer adı da Zeytinbağı, bu ismi de görürseniz şaşırmayın. Trilye’de de kahvaltı etmek popüler bir aktivite, o yüzden burayı gezmeye de kahvaltı ile başlamanızı öneriyorum. Trilye’de kahvaltı denilince ilk akla gelen isim ise Çamlı Kahve, deniz manzaralı mekanın kahvaltısı çok meşhur. Kahvaltıdan sonra Trilye sokaklarını turlamaya başlayabiliriz. Trilye’nin tarihi miraslarından biri olan Taş Mektep, 1909 yılında Neoklasik tarzda bir okul binası olarak yapılmış. Bu son gidişimizde restorasyon çalışmaları başlamıştı.

Bursa Gezi Rehberi, bursa gezilecek yerler

Trilye gezilecek yerler

Uzun yıllar Rum Ortodoks Hristiyanları için önemli bir dini yerleşim olan Trilye’nin tarihi yapılarından bir diğeri de 1560 yılında yapılmış olan Aya Todori Kilisesi. Fetihten sonra camiye çevrilmiş ve Fatih Camii ismini almış. Trilye’de, günümüze ulaşmış tarihi iki tane daha dini yapı var: duvarlarına tarihte ilk kez resim yapıldığı söylenen Kemerli Kilise ve şu an özel mülk olan Dündar Evi yani Yuannes Kilisesi.

Bursa gezilecek yerler

Trilye gezilecek yerler

Arka sokaklarda dolaşırken oldukça dar bir yapıyla karşılaşacaksınız, yerli halk buna Tabut Ev adını takmış, gerçekten ilginç bir ev. 🙂 Sokak aralarını bitirdiyseniz şimdi çarşı içini gezme vakti. Çarşıda, eski Osmanlı-Rum evleri arasında zeytinciler ve hediyelikçileri gezebilirsiniz. Buralarda yine fotoğraflık güzel evler var ama aralara çarpık yapılaşma da karışmış ne yazık ki.

trilye3

İznik gezilecek yerler

Anadolu’nun ilk Türk başkenti olan İznik sahip olduğu tarihi göz önüne alındığında fazla korunamamış bir ilçe ne yazık ki. İznik tarihi millattan önce 7. yüzyıla dayanıyor. İznik adı, şehrin eski adı olan “Nikea”dan geliyor. Zamanında yaygın bir dönüştürme kuralına göre, Yunanca adın önüne ‘sur içinde’ anlamında olan “is” eki getirilerek İsnikea adı verilmiş, sonra bu da Türkçe İznik olmuş. Birinci İznik Konsili, 325 yılında İznik’te toplanmış, bu nedenle Hristiyanlık için de çok büyük önem taşıyor.

Iznik3.jpg

İznik gezilecek yerler

Şehrin en önemli tarihi yapılarından biri İznik Ayasofya Camii, surlarla çevrili ilçenin dört kapısından gelen yolların kesişimine yapılmış. Hristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı 7. konsil 787 yılında bu kilisede toplanmış. 1331’den sonra Orhan Gazi tarafından camiye dönüştürülmüş. Şehirde görmeniz gereken önemli tarihi yerlerden bazıları da kapılar; Lefke Kapı ve İstanbul Kapı. Aslında dört tane ana kapısı var ama en net olarak ayakta kalmış olanlar bu kapılar diyebilirim. Diğer kapılar da Göl Kapı ve Yenişehir Kapı.

Bursa Gezi Rehberi, İznik gezilecek yerler

İznik gezilecek yerler

Şu anda İznik Müzesi olarak işlev görmekte olan Nilüfer Hatun Imareti de İznik’in tarihi yapılarından biri, 1. Murat tarafından 1362-1389 yılları arasında yaptırılmış. Müzenin hemen karşısında yer alan Yeşil Camii de, turkuaz ve mor renklerdeki çinili minaresiyle İznik’in sembolü olan tarihi bir yapı, 1379 yılında yapımı tamamlanmış. Son olarak, Orhan Gazi’nin büyük oğlu Şehzade Süleyman tarafından 1335-1359 yılları arasında yaptırılan ve güzel avlusuyla dikkat çeken Süleyman Paşa Medresesi yine görmeniz gereken yerlerden biri.

Iznik2.jpg

Bursa Gezi Rehberi: Bursa’dan ne alınır? Bursa’da alışveriş

Bursa gezimiz alışveriş anlamında en verimli gezilerimizden biriydi sanırım. Yani uun zamandır ilk defa bir geziden bir sürü şey alarak döndüm. Her gittiğimiz ilçesinden farklı paketlerle ayrıldık. Öncelikle Bursa merkez ile başlayayım. Kozahan’daki ipekçilerden bir tane fular ve bir tane şal aldım, size de buradaki dükkanları mutlaka gezmenizi öneriyorum. Fiyatlar bana makul geldi şahsen, piyasayı çok bilmesem de. 🙂 Merkezden aldığım bir diğer şey de kestane şekeriydi tabi ki, Bursa’ya gidip almadan dönülmez. Kafkas, hepimizin bildiği marka evet ama gerçekten diğerlerine göre epey pahalı. Tophane bölgesindeki Dağlı ve Ferah’tan alışveriş yaptık biz. Dağlı’daki leblebi kurabiyelerine bayıldım ve üç paket de onlardan aldım, size de en azından tadına bakmanızı tavsiye ederim.

Bursa Gezi Rehberi

Bursa’dan ne alınır? Bursa’da alışveriş

Trilye’de de tarihi çarşıda kaya tuzu sabunu ve lambaları satılıyor. Bu sabunlar, hem cilt hastalıklarına çok iyi geliyormuş, hem de normalde yüzümüzü yıkamak için kullanmak çok faydalıymış. Ben de hemen iki tane aldım ama henüz deneyemedim, yalan yok. Trilye’deki diğer meşhur şey de zeytin ve zeytinyağı. Ben iri zeytin severim, burada aradığımı bulamadım o yüzden ama bazı dükkanlarda acuka satıyorlar, acı seviyorsanız onu mutlaka deneyin. Sırf o salçadan almak için Trilye’ye tekrar gidesim var. 🙂

alisveris1.jpg

Bursa’dan ne alınır? Bursa’da alışveriş

İznik’e giderseniz tabi ki çinicilere uğrarsınız, buradan ben çinili küçük çerez tabakları aldım, çok daha güzel başka şeyler de var ama biraz pahalı. Bazı çini dükkanlarında tablolar da satılıyor, onlar da hoşumuza gitti, bir bakın derim. Cumalıkızık’ta meydana kurulan pazarda pek çok şey satılıyor ama bizim en çok tahinli ekmekler ilgimizi çekti, tazecik ve lezizlerdi.

alisveris4.jpg

Bursa Gezi Rehberi: Bursa’da ne yenir? Bursa yeme içme rehberi

Bursa deyince herkesin ilk aklına iskender geleceği kesin. Peki iskender nerede yenir derseniz, bunun için öne çıkan birkaç yer var. Ben yıllar içinde Bursa’da pek çok yerde iskender yedim, evet meşhur olanlar boşuna meşhur değil ama olur da buralarda çok kuyruk görürseniz üzülmeyin, diğer yerlerde de yakın lezzetler bulabilirsiniz. 😉 Şimdi Bursa’da en iyi iskender yapan adresleri sıralıyorum. Bursa’da iskender nerede yenir diyenler buraya! 😉

Bursa gezi rehberi: Bursa’nın en iyi iskendercileri

Kebapçı İskender – Mavi Dükkan: Bursa’nın en popüler iki iskendercisinden biri. Hayatımda bir kere yeme fırsatı bulabildim, gerçekten çok lezzetliydi ama o kuyrukta beklemek de zorlayıcı.

Adres: Tayyare Kültür Merkezi Yanı Atatürk Caddesi No:60 Osmangazi

Uludağ Kebapçısı Cemal & Cemil Usta: Burası da yukarıda bahsettiğim Bursa’nın en popüler iki iskendercisinden ikincisi. 🙂 Yine kuyruklarıyla insanı bezdiriyor ama lezzeti güzel gerçekten.

Adres: Ulu Mahallesi 16. Şirin Sk. No:12 Osmangazi

İskender Efendi Konağı: Şehrin kalabalığından uzakta ferah bir mekanda iskender yemek için adresiniz burası olsun, iskenderi de tatlıları da gayet başarılı bence. Burası Kebapçı İskender Yavuz İskenderoğlu olarak da geçiyor. İçinde minik bir müze var diyebiliriz.

Adres: Soğanlı Botanik Park No:1 Osmangazi 

Beşyol Kebapçısı: Listelerde pek yer almasa da bence iskenderi gayet güzel, rahatlıkla yer bulabilmemiz de benim için artı bir puan. Son gidişimizde burada yedik biz de.

Adres: Yeni Yalova Yolu No:434 Osmangazi 

Bu arada Bursa’da iskender yanına genelde şıra içiliyor. Şıra nedir derseniz henüz mayalanmamış üzüm suyu. Benim gibi vizyonsuzlar kola içmeye devam edebilir. 😛

Bursa'nın en iyi iskendercileri

Bursa’da ne yenir? Bursa yeme içme rehberi

Et ürünlerinden devam edersek; Bursa’da yaygın olan pideli köfte ve inegöl köfte de yemeniz gereken lezzetlerden. Pideli köfte, iskenderin döner yerine köfte olan versiyonu diyebiliriz. En iyisini yemek istiyorsanız İdris Pideli Köfte‘ye gitmenizi tavsiye ediyorum. İnegöl köfte ise adını Bursa’nın İnegöl ilçesinden alan, ince ve uzun, parmak şeklindeki köfteler oluyor. Gelelim tatlılara… Kestane şekerini herkes bilse de yine listeye koyalım. Normalde şerbetli tatlı sevmeyen ben bile kestane şekerinin hastasıyım. Kestane şekerleri artık her yerde satılsa da, Bursa’daki dükkanlarda sirkülasyon çok fazla olduğundan kestaneler daha taze gibi sanki, tadım da yapabiliyor olmanız nedeniyle burada denemenizi tavsiye ederim. Lezzetini taş fırında pişirilmesinden alan, Bursalılar arasında tahanlı olarak anılan tahinli pide de Bursa’nın önde gelen tatlı lezzetlerinden biri. Peki biz bu tahanlıyı nerede yiyelim derseniz Abdal Fırın, Tarihi Taş Fırın ve İnanç Fırını en iyi adresler.

yemek1

Bursa’da ne yenir? Bursa yeme içme rehberi

Kemalpaşa tatlısı, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde üretilmeye başlanan bir tatlı çeşidi. Özellikle ramazan aylarında kolay yapımı nedeniyle tüketimi artan bir tatlı. Marketlerde hazır olarak satılıyor ve sadece şerbet eklemeniz yeterli oluyor. Ama aslında bu bir peynir tatlısıymış ve Bursa dışında satılan yerlerde raf ömrü nedeniyle peynir oranı çok düşük ve kurutulmuş olarak satılıyormuş. Ben şahsen şerbetli tatlı fazla sevmeyen biri olarak irmik helvası favori tatlılarımdan biridir. Hele bir de dondurmalı oldu mu tadından yenmez. Kozahan’daki Hacı Şerif bunu adeta fast food’a çevirmiş, seri üretim halindeler. Böyle olunca tadının ve kalitesinin o kadar da iyi olmasını beklemiyor insan. Değil işte, nasıl beceriyorlar bilmiyorum ama gerçekten muazzam yapıyorlar. Kozahan’a gittiğinizde lütfen buradan bir dondurmalı irmik almadan çıkmayın. Buradayken bir de Tarihi Kozahan Simitçisi Hamdi Efendi‘de simit yemenizi öneririm.

Bursa gezi rehberi

Bursa’da ne yenir? Bursa yeme içme rehberi

Bursa’da yemeniz gereken, oraya özgü diğer lezzetleri de hemen şuraya sıralayalım:

Cantık: Kıymalı pide gibi bir şey ama biraz daha tombik ekmekli ve daha ufak, yuvarlak. En iyisini yemek için Pidecioğlu Pide Fırını ve Acı Dayı‘yı öneririm.
Süt helvası: Bursa helvası olarak da anılan, üstü hafif yanık, içi akışkan bir sütlü tatlı. Bu tatlıyı, Bursa’da ilk çıkış yeri olan Hayat Lokantası‘nda yiyebilirsiniz.
Cevizli lokum: Bursa’ya özgü bir hamur işi, içinde tarçın, tahin ve ceviz olan hamurların rulo halinde sarılmasıyla yapılıyor.
Bağdat hurma tatlısı: Osmanlı mutfağından günümüze gelmiş, aslında hurma tatlısının Bağdat isimli bir imalathane tarafından üretilmesi nedeniyle bu ismi almış
Gedelek turşusu: Bursa’nın Orhangazi ilçesinin Gedelek köyünde yapılan turşular dünya çapında bile meşhur olmuş durumda, yolunuz düşerse tatmadan dönmeyin.

Tüm bunların dışında Bursa’da güzel bir akşam yemeği yiyebileceğiniz birkaç restoran da paylaşayım: Zennup, Fasülyeli Odun Ateşi, 21 Masa ve Kayhan Köftecisi. Kahvaltı için de Pasto, Kadim(Khayal) Restaurant ve Derebahçe Restaurant güzel seçimler olacaktır.

Daha önce defalarca gitmiş olsam da bloga Bursa gezi rehberi çıkarmalık, turist gözüyle ilk defa Bursa’yı gezdim. Bir hafta sonuna sığdırdığımız Bursa gezimiz sonrası yazdığım Bursa gezi rehberi, plan yaparken umarım size de yol gösterici olur. Daha iyi içerikler üretebilmem için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyorum.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

4 Responses

  1. Gokhan tepe dedi ki:

    Teşekkürler. Bursa’ya tüm yurttaşlarımızı bekleriz. Şehrimizin havasını aldıklarında farkı hissedeceklerdir.

  1. Temmuz 13, 2020

    […] Bursa Gezi Rehberi: Bursa ve Çevresinde Gezilecek Yerler […]

  2. Mart 15, 2023

    […] Bursa Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et