Bali Gezi Rehberi: Bali Hakkında Tüm Bilgiler

Bali gezisi yapmak istiyorsunuz ama Bali planı yapmaya nasıl başlayacağınızı bilmiyor musunuz? O zaman siz de bendensiniz. Bali gezi fotoğraflarını sürekli görüp, gitmeyi hayal ettiğim halde ada hakkında gerçek anlamda pek bir şey bilmiyordum. Tabi Bali seyahat planı yaparken onlarca Bali rehberi kaynağından araştırma yaptım ve araştırdıkça daha da heyecanlandım. Asya rotamız sırasında, hem ülkeleri gezerken tanıştığım insanlar, hem de instagram’dan mesaj atanlar bana çok sordu; en çok sevdiğin yer neresi oldu diye, gittiğimiz her yer birbirinden güzel olsa da bu soruya net cevabım Bali. Şimdi bu güzel adayı sizlere anlatma vakti geldi, kendi tecrübelerime dayanarak Bali gezi planı yaparken bilmeniz gereken her konuya değinmeye çalışacağım. Bali gezi bütçesi ve gün sayısına göre alternatif Bali rotaları da yazıda olacak, umarım seversiniz. Bali’de balayı düşünenler için de notlarım olacak. Bali gezi planı nasıl yapılır diye araştıranlar, buyurun size çok detaylı hazırladığım Bali gezi rehberi.

Bali gezi rehberi

Bali Gezi Rehberi: Bali Tarihi, Kültürü ve Dini

Tarihi milattan önce 2000 yılına dayanan Bali, tanrılar adası olarak anılıyor ve Endonezya’nın diğer yerlerinden daha farklı bir kültüre sahip. Endonezya’nın genelinde halk Müslüman olmasına rağmen Bali halkı Hindu inanışına sahip ancak Bali’ye özel Budizm ile karışmış farklı bir Hinduizm inançları var. Dinlerine çok bağlılar ve kültürleri de bu inanış üzerine şekillenmiş durumda. Bali’deki geleneksel evlerin neredeyse hepsinin tapınağı var, böylece evlerinin bahçesinde ibadet edebiliyorlar. Ayrıca pek çoğunda görkemli bir giriş kapısı bulunuyor bu yüzden ben Ubud sokaklarında tek başımıza dolanırken bazı evleri gerçekten tapınak sandım. Sokaklarda, tapınaklarda, dükkan önlerinde, otellerde yani neredeyse her yerde palmiye yaprağından yapılma mini kare veya yuvarlak tabakların içinde çiçekler ve tütsü göreceksiniz. Bunlara Canang sari deniyor ve Hindu inanışına göre Bali halkı tanrılarına şükranlarını sunuyor bunlarla ve her gün yenilerini yapıyorlar. Ayrıca dini törenlerde kadınlar kafalarında büyük sepetlerde meyveler taşıyorlar. Bali’de geleneksel dans kültürü de yine dini efsaneler üzerine kurulu. Biz son kaldığımız otelde Bali gecelerinde birkaç şova denk gelmiştik, Uluwatu tapınağında ve bazı özel mekanlarda da danslar oluyormuş. Birine denk getirip izlemeye çalışın bence. Bali takvimine göre Saka yeni yılı olarak geçen tarihte bir gün sessizlik ilan ediliyormuş. O gün kimse çalışmıyor, elektrikli alet kullanmıyor, adaya uçak bile inip kalkmıyormuş. Nyepi denilen bu sessizlik gününün 2019 tarihi 7 Mart’a denk geliyor, plan yaparken aklınızda olsun.

tarihi

Bali Gezi Rehberi: Bali güvenli mi? Bali’ye gitmek tehlikeli mi?

Bali benim gözlemlediğim ve tecrübe ettiğim kadarıyla gayet güvenli bir yer. Internette okuduğuma göre Bali halkı geçiminin %80’ini turizmden sağlıyormuş. Hal böyleyken turistlere çok değer veriyorlar diye düşünüyorum. İnanılmaz sıcak kanlı ve güler yüzlü insanlar hepsi. Gerçekten bir tane bile antipatik insanla karşılaştığımı hatırlamıyorum. Ayrıca ben tek başıma kucağımda çocukla gece gündüz her türlü sokakta yürüdüm, insanlar yardım etmek veya taksi vs. teklif etmek dışında hiç size bulaşmıyorlar. İnsanlar açısından gayet güvenli olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim sonuç olarak. Tabi Bali’nin konumu dolayısıyla tehlikenin başka bir boyutu söz konusu. Biz Bali’ye gitmeden 2 ay önce Bali’nin 40 km uzağında yer alan Lombok adasında büyük bir deprem meydana geldi, gitmemize 3 hafta kala bu sefer Sulawesi adasında çok büyük bir deprem, 1 hafta kala ise Java adasında orta şiddette bir deprem yaşandı. Bunlar beni biraz germişti açıkçası ama sonra kaderci oldum çünkü bu depremler her an yaşanabilirdi ve Bali’yi görmek istiyorsam her şeyin iyi olmasını dilemekten başka şansım yoktu. Endonezya’da çok sık deprem oluyor çünkü Pasifik Okyanusu boyunca fay hatlarının ve yanardağların bulunduğu 40 bin km’lik Pasifik Ateş Çemberi hattı üzerinde yer alıyor. Dünyadaki en aktif sismik bölgelerden olan Pasifik Ateş Çemberi sebebiyle çok sık deprem ve yanardağ patlaması yaşanıyor. Daha önce yanardağ patlaması haberlerini de duymuşsunuzdur muhtemelen. İşte bunlar tamamen doğanın eline kalmış olaylar, ya hiçbir zaman Bali’ye gitmeyeceksiniz ya da bunların başınıza gelme ihtimalini göze alacaksınız.

Bali Gezi Rehberi

Bali Gezi Rehberi: Bali nerede? Bali’ye nasıl gidilir? 

Bali, Asya kıtasındaki Endonezya’ya bağlı bir ada ve Hint Okyanusu’nda yer alıyor. Bali’nin hava alanı Denpasar’daki Ngurah Rai Uluslararası Havalimanı. Biz Bali’ye Qatar Havayolları ile gittik, Mayıs ayında Qatar’ın yaptığı bir kampanyayı yakalayıp uygun fiyata bilet almıştım. Qatar dışında Emirates ve Singapore Havayolları da Bali’ye uçuyor, tabi hepsi aktarmalı uçuşlar. 2019 yılında THY Bali’ye direkt uçuş başlatacak diyorlar ama şimdilik Türkiye’den Bali’ye direkt uçuş yok. Birden fazla aktarma yapmaya itirazınız yoksa farklı hava yolu kombinasyonlarını da inceleyebilirsiniz. Bir aktarmalı uçuşlarda 400$ – 450$ arası bilet bulursanız kaçırmayın derim, daha ucuza ben şahsen görmedim hiç.

Bali’de Nasıl gezilir? Bali ulaşım rehberi

Hava alanından otelinize ulaşım için anormal bir fiyat değilse bence otelden transfer ayarlayın. Eğer otelden transfer için saçma fiyatlar veriyorlarsa, o zaman Bali hava alanındaki ön ödemeli taksi sitemini kullanmanızı tavsiye ederim. Şimdi gelelim Bali içinde ulaşımın nasıl olduğuna. Bali’de trafiğin çok yoğun olduğunu söyleyerek başlamak istiyorum. İstanbul’daki trafik emin olun çok daha fazla ama insan tatildeyken bu kadar trafiğe maruz kalmak istemiyor tabi, bu nedenle de Bali’de motor çok yaygın, hem kiralayabiliyorsunuz hem de motor taksi tutabiliyorsunuz. Çift olarak Bali’ye geliyorsanız mutlaka motor kiralayın, hem motor kiraları çok ucuz hem trafikte rahat edersiniz. Direksiyon sağ tarafta yer alıyor, aşırı sıkışık ve ters akan trafikte gitmek zorunuza gitmeyecekse araba da kiralayabilirsiniz tabi. 🙂 Ben oğlumla tek başıma olduğum için motor kiralamadım ama birkaç kez motor taksiye bindik. Ben başta motoru çocuk için güvenli bulmadığımdan hiç yanaşmadım ama o kadar çok fazla kalabalık çocuklu aileleri tek bir motor üzerinde görüyorsunuz ki bir süre sonra normal geliyor insana. Grab ve Uber kullanımı yaygın olduğu söyleniyor ama çoğu yerde yasak olduğuna dair tabelalar gördüm. Yine de ucuz ve güvenilir olduğu söylendiği için birkaç kez Grab kullanmayı denedim. Uygulama ucuz fiyat veriyor ama şoförler her seferinde mesaj atıp otelin ayarlayacağı transferle aynı fiyatı veriyorlar, altını kabul etmiyorlar, ben de bir süre sonra denemeyi bıraktım. 🙂 Bali’yi etraflıca gezmek için en ideal yöntem günlük şoförlü araç kiralamak. Biz günlük 50$ karşılığı Dewa diye bir şoför ile anlaştık. Kendisi Türkler tarafından genel olarak çok tercih ediliyor, daha önce pek çok Türk blogger arkadaşın tavsiye ettiğini görmüştüm ve ben de direkt onunla iletişime geçtim, gayet memnun kaldık. İngilizcesi yeterli, oldukça sıcak kanlı ve fotoğraf çekmeyi çok fazla seviyor, hatta sizi bunaltacak kadar çok seviyor diyebilirim. 😀 Benzin ücreti ve şoförün yemeği için ayrıca para vermiyorsunuz ama tapınak vs. gezdiğiniz yerlerin giriş ücretlerini, kendi yemeğinizi siz veriyorsunuz, bilginiz olsun. İlgilenirseniz kendisine mesaj atabilirsiniz. Instagram: mybalitravelpartners Whatsapp: +62 8123 676 8989 Son olarak ben hiç yoldan taksi çevirmedim ama sizin ihtiyacınız olursa en güvenilir taksiler Blue Bird yazanlarmış.

Bali’de gezilecek yerler, Bali instagram noktaları, Bali’nin en güzel plajları, Bali mekan önerileri için diğer Bali yazımı mutlaka okuyun.

ulasim

Bali Gezi Rehberi: Bali Türk vatandaşlarından vize istiyor mu? Bali vizesi nasıl alınır?

Endonezya, Türkiye’den vize istemiyor. Yani Bali’ye herhangi bir vize veya belge göstermeden girebiliyorsunuz. Girerken pasaportunuza bir damga basıyorlar ve bu damga size Endonezya içinde 30 gün kalma hakkı veriyor. Daha uzun kalmak istiyorsanız 30 günün sonunda ülkeden çıkış yapıp tekrar geri dönmeniz ya da göçmenlik bürolarına uğrayıp vizenizi uzatma prosedürünü öğrenmeniz gerekiyor. Girişte bize herhangi bir soru dahi sorulmadı bu arada, yani dönüş bileti veya kalacağımız otel gibi detayları öğrenmek isteyen de olmadı. Ülkeye oldukça kolay bir giriş yaptık. Türk vatandaşı veya Bali’nin vizesiz kapılarını açtığı 169 ülkeden birinin vatandaşı değilseniz ülkeye girişte 35$ karşılığı vizenizi alabiliyorsunuz.

vize

Bali Gezi Rehberi: Bali’ye ne zaman gidilir? Bali’de ne kadar kalınır? Bali gezi rotası

Bali için en güzel zamanlar Haziran ve Ağustos arası zamanlar olarak geçiyor yani bizim yaz dönemimize denk geliyor. Ara sezonlar ise Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim arası dönemler oluyor. Biz ara dönemin sonunda gittik, Ekim ortası gidip 1 Kasım’da döndük. Biz oradayken tek bir kez bile yağmur yağmadı ve yalnızca bir gün hava tam bulutluydu. Genelde ya yarı bulutlu ya da tam güneşliydi. Ayrıldığımız günün ertesi muson yağmurları başlamış. 🙂 Çok şanslıydık gerçekten ama herkes bu kadar şanslı olmayabilir. Fiyatlar ve kalabalıklar açısından ara dönemde gitmek tabi ki çok avantajlı. Hiçbir yerde yoğun kalabalıklara denk gelmedik. Biz Bali’de 13 gece 14 tam gün kaldık. Gittiğimiz gün sabah 8:10’da vardık ve dönüş günümüzde gece 11 uçağıyla ayrıldık, yani dolu dolu vaktimiz vardı gidiş dönüş günlerimizde de. Ben çocukla tek başıma olduğumdan dinlenmeceli günleri de bol bıraktım, ayrıca Bali’nin uzantısı olan birkaç adaya da gittik. Bizim rotamız şu şekildeydi, 3 gün Canggu, 1 gün Seminyak, 1 gün Uluwatu, 3 gün Nusa Lembongan ve Nusa Penida adaları, 6 gün Ubud. Ubud’un 2 günü otel keyfi yaparak geçti, ben bu kısmı biraz uzattım. 4 günü de Ubud ve çevresini gezerek geçti. Sadece Bali’ye gideceksiniz minimum 7 gün ayırın bence. Şimdi gün sayınıza göre maksimum verimle rota önerileri vereyim birkaç tane, bu rotalar tamamen benim beğenilerime göre tabi, sizin öncelikleriniz farklı olabilir. Bana gelen mesajlarda sadece 5 günüm var diyenler de olmuştu, o yüzden minimum gün sayısını 5 gün alarak başlıyorum.

5 günlük Bali rotası: 4 gece 5 gün olarak düşünerek yazıyorum. Gittiğiniz gün otele yerleşme ve sunset barlardan birine gidip hem yol yorgunluğunu atıp keyif yapmaca, hem de muhteşem gün batımını izleyip biraz gece hayatını tatmaca. Aradaki 3 tam gün şoförle tapınaklar, pirinç tarlaları fotoğraf noktaları ve şelale gezmece. Mutlaka gitmek istediğiniz yerlerin listesini şoförle paylaşıp beraber günün programını yapın, güzergahı ona göre çizecekler, ya da onlardan planladıkları programı önceden isteyin ve rota üzerinde gerekli değişiklikleri yapın. Gezilecek yerler ve giriş ücreti detaylarını Bali Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar yazımda paylaştım. 😉 Şoför yerine motorla gezmek size kalmış tabi ki. Dönüş günü de ya kaldığınız otelin sonsuzluk havuzunda ya da günübirlik giriş yapacağınız otelin havuzunda keyif yapmaca.

7 günlük Bali Rotası: Yukarıdakilere ek olarak 1 gün Bali’den günübirlik Nusa Penida adası turu ya da 2 günlük konaklamalı Nusa Lembongan ve Nusa Penida gezisi. Nusa adalarına bir gün ayıracaksanız 1 gün sabhtan Campuhan Ridge Walk yürüyüşü, öğleden sonra Canggu veya Seminyak’taki konsept cafeleri gezmece ve alışveriş.

10 günlük Bali rotası: Yukarıdakilere ek olarak 1 gün Batur volkanik dağına çıkış, 1 gün şelale rotası, 1 gün sörf derslerine ayrılabilir.

Buradaki rota önerilerimde fazla boş geçirecek vakit bırakmadım farkındaysanız, daha fazla dinlenmek için plaj sürelerini uzatırsınız, gün sayılarına göre rotaları da sizin ilgi alanlarınıza göre değiştirirsiniz zaten. Bundan daha uzun kalıyorsanız Bali’nin çok öne çıkmayan bölgelerini gezebilir, Endonezya’nın farklı yerlerini keşfedebilir, ya da bol bol keyif yapabilirsiniz. Orası size kalmış. 🙂

Bali Gezi Rehberi

Bali Gezi Rehberi: Bali’de Nerede Kalınır? Bali Konaklama Önerileri

Bali oldukça büyük bir ada ve trafiği de göz önünde bulundurursak tek bir yerde kalıp zamanınızı yollarda geçirmektense birkaç farklı yerde kalmak daha mantıklı. Gün batımı partileri, konsept kafeler, barlar ve renkli beach club’lar için Canggu veya Seminyak’ı, etrafı gezmek ve yeşillikler içindeki lüks otellerde keyif yapmak için Ubud’u, denize girebileceğiniz resort oteller için Sanur ve Nusa Dua’yı öneririm. Şimdi ben kendi konaklama planımı yazayım. İlk gittiğimde 3 gece Canggu’da, Eastin Ashta Resort’ta kaldım, otelin konumu ve kendisinden çok memnun kaldım. Oteli detaylıca anlattığım yazıya şuradan ulaşabilirsiniz. Direkt rezervasyon koşullarına bakmak için şu linke tıklayabilirsiniz. Ardından 2 gece Seminyak’ta konakladık, burada konaklarken Uluwatu tarafını da gezdik. Kaldığımız otel Grandmas Plus Hotel Seminyak idi. Bali’de kaldığımız en ucuz oteldi, küçük fakat temiz ve yeterli bir odası vardı. Ayrıca çok merkeziydi, yürüyerek 5 dk içinde sahile iniyordum ve çevresinde marketler, restoranlar vardı. Rezervasyon linkine şuradan ulaşabilirsiniz. Sonra 2 gece Nusa Lembongan’da kaldık. Nusa adaları detaylarını ayrı bir yazıda paylaştım, orada otele detaylı değindim ama rezervasyon linkini buradan da vermiş olayım. Dönüşte 6 gece Ubud’ta kaldık, bunun 4 gecesi ortalama bir otelde, 2 gecesi ise lüks bir otelde geçti. İlk kaldığımız otel Tebesaya Cottage idi, gerçekten çok merkeziydi. Tam karşısında tripadvisor’da puanı çok yüksek olan birkaç restoran ve masaj salonu vardı. Hemen yakınında pek çok bakkal ve market, ayrıca giyim, hediyelik alışveriş yapılabilecek yerler bulunuyordu. Ubud maymun ormanına ve Ubud pazarına yürüme mesafesindeydi. Bir de sıcaktan bunaldığınızda serinleyebilmek için bahçesinde iki tane küçük havuzu vardı. Kahvaltıları çok başarılıydı, akşamdan yiyeceğiniz kahvaltıyı seçip bilgi veriyordunuz, sabah istediğiniz saatte hazır ediyorlardı, odanızda ya da bahçede, havuz başında yiyebiliyordunuz. Bu otelin rezervasyon linkine şuradan ulaşabilirsiniz. Son kaldığımız otel ise Bali’ye muhteşem bir final yaptığımız canımız otelimiz Visesa Ubud Resort oldu. Bu oteli de detaylıca anlattım, okumak için tık tık. Direkt rezervasyon linkine de şuradan ulaşabilirsiniz. Bu arada bazı oteller o muhteşem manzaralı sonsuzluk havuzlarını günübirlik olarak dışarıdan misafirlere de açıyorlar, tabi giriş ücreti var. Ucuz bir otelde kalmaya devam edip günlük havuz kullanımı için lüks otelleri değerlendirebilirsiniz, böylece daha az para harcamış olursunuz.

otel

Bali Gezi Rehberi: Bali’de ne yenir? Bali yeme içme rehberi

Bali’nin en temel yiyeceği pirinç, sadece yemek kültüründe değil inanışlarında da pirincin yeri var. Bali’de menülerde en çok göreceğiniz iki yemek Mie Goreng ve Nasi Goreng. Mie Goreng sebzeli, tavuklu, etli, deniz ürünlü gibi seçenekleri olan noodle, üzerinde bir de kızarmış yumurta ile servis ediliyor. Nasi Goreng de aynısının noodle yerine pirinç ile yapılanı diyebiliriz. Mie Goreng benim favori yemeğimdi, zaten noodle çok severim. Satay diye geçen yemekler şişe geçirilmiş baharatlı soslarla hazırlanan farklı et çeşitleri oluyor. Tavuk, dana vs. her çeşit var. Bebek Betutu, ördeğin çeşitli baharatlarla doldurulup muz yapraklarına sarılıp fümelenmesi ile yaptıkları bir yemek. Nasi Campur, buharda pişirilmiş pirinç ve yanında çeşitli mezeler ile sunulan bir yiyecek. Daha pek çok çeşitte yiyecek var, gurme restoranlarda da yerel restoranlarda da farklı tatlar denedim ama tadına bakılması gerek diye düşündüğüm başlıca yemekler bunlar. Bu arada Warung olarak geçen restoranlar yerel yemek yapıyor ve fiyatlar genelde uygun. Tabi bunların da çeşitleri var, bazıları hijyen olarak bana pek iyi görünmedi, bazıları esnaf lokantası kıvamında, bazıları da daha turistik ve güzel. Buna göre fiyatlar değişiklik gösteriyor. Bali’deki tatlıları ben pek sevemedim açıkçası ama fena olmayan birkaç çeşidi yazayım. Pisang Goreng, muzu kızartarak yaptıkları bir tatlı, pisang zaten muz demek. Dadar Gulung diğer adıyla Pandan Crepes, pandan bitkisinin yaprakları ile yapılmış krepin içine karamelize hindistan cevizi konularak yapılan bir tatlı, bu da yenilebilir bir tatlı. Bali’de veganlar için çok fazla alternatif mevcut bu arada, hayvansal gıda sevmiyorsanız burada gayet rahat edersiniz. Özellikle smoothie bowl’lar çok yaygın, çeşit çeşit kaseler deneyebilirsiniz. Bali’de ülkenin kendi birası Bintang oldukça yaygın, içimi gayet güzel, ben beğendim. Meyve olarak bizim yemeye alışık olduğumuz kavun, muz, ananas, mango, papaya çok fazla, ucuz ve leziz. Muzlar minicik, parmak kadar. Ülkemizde pek rastlayamayacağımız Asya’ya özgü meyvelerden ise rambutan ve salak meyvesini denemenizi tavsiye ederim. Rambutan kırmızı kıllı bir kabuğa sahip ama kabuğu ayırdığınızda içinden çıkan yumuşak meyve gayet lezzetli. Salak ise yılan derisine benzetilen bir kabuğa sahip fena olmayan bir meyve. Biz genelde ananas ve muz tükettik açıkçası, insan alışık olduğu tadı arıyor sanırım. Meyve suyu olarak da çoğunlukla taze olarak hazırlanan ananas suyu ve karpuz suyu içiyorduk. Mekan önerilerimi Bali Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar yazımda paylaştım. 😉

baliyemeicme.jpg

Bali Gezi Rehberi: Bali’de ne giyilir? Bali valizinde neler olmalı?

Bali’de giyiminize dikkat etmeniz gereken bir durum yok. Sadece tapınaklarda belinize sarong bağlamanız gerekiyor, onu da ücretsiz olarak veriyorlar zaten. Bazı ufak tefek tapınaklara girmek için omuzlar ve dizler kapalı şekilde giyinmeniz gerekebilir. Hava sıcak, biz gittiğimiz zaman mevsimsel olarak ara döneme denk geliyordu ve sıcaklıklar bizdeki Eylül ayı gibiydi, bunaltıcı sıcaklar yoktu. Seyahat bitimine yakın muson dönemi yaklaştığı için sıcaklıklar çok artmaya başladı, biz ayrıldıktan sonra da şiddetli yağmurlar başlamış zaten. Diyeceğim şu ki, normal bir yaz tatili valizi hazırlayıp bir de rüzgarlık ya da yağmurluk tarzı ince bir mont almanız yeterli. Şemsiye bizim kaldığımız tüm otellerde bulunuyordu ama ufak bir tane yanınıza alabilirsiniz. Banyo havlusu her otelde vardı ama plaj havlusu her yerde bulunmayabilir, kolay kuruyan microfiber havlulardan almanızı tavsiye ederim. Nemden dolayı normal havlular geç kuruyor ve microfiber havlular az yer kaplıyor. Mideniz hassas ise mide ilacı alın, biz hiçbir sorun yaşamadık ama Bali’de yemeklerden veya sudan rahatsızlanan turistler olabiliyormuş, bunun adına da Bali belly diyorlarmış. Sinek ısırıkları için ben yanımıza Defans sinek kovucu aldım ama Bali’de daha kuvvetli olanları da varmış, buradan götürüp gitmek size kalmış. Tapınakları ve çevreyi gezerken bol bol yürüyeceksiniz, ayaklarınıza kara sular inecek. 🙂 Mutlaka rahat bir ayakkabı alın, ben Teva sandaletlerle gezdim genelde ve oldukça rahat ettim. Bu arada valizinizi çok fazla doldurmayın, Bali’den çok güzel kıyafetler alabilirsiniz. 😉 Fotoğrafları ne ile çektiğim de çok soruluyor, onu da yanıma aldıklarım kısmına yazabilirim sanırım. Hafif olması için Sony A6000 aldım, 16-50 lens dışında bir şey almadım. Ayrıca pek çok fotoğrafı da Gopro Hero 6 ve Iphone 8 Plus ile çekiyorum.

giyim

Bali Gezi Rehberi: Bali’den hatıra olarak ne alınır? Bali’de alışveriş

Bali tam bir alışveriş cenneti, gerçekten insan her şeyi almak istiyor çünkü çok ucuz ve güzeller. Öncelikle şunu belirteyim, Bali’de alışveriş yaparken kesinlikle çok fazla pazarlık yapmalısınız. Normalde ben pazarlık özürlüyüm ve yerel halkın az kazandığını bildiğim yerlerde insanlara kıyamıyorum ve kendi paramızda üç kuruş edecek şey için pazarlık yapmayı doğru bulmuyorum açıkçası. Bali’de birkaç kez çok fazla kazıklandığımı fark ettiğim için pazarlığın şart olduğuna tecrübeyle kanaat getirdim. Mesela yolda iki kadın yelpaze satıyordu ve hava çok sıcaktı, ben de kanguruda Ada’yı taşıdığım için ekstra bunalmıştım. Bana yelpaze için 130000 IDR fiyat verdi, 50TL civarı ediyor yani pahalı olduğu apaçık ortada, ben de pazarlık beceremediğim için yürüdüm gittim. Arkamdan 50000IDR diye seslendi, Ada da tutturduğu  için 20TL kabul edilebilir bir rakam diye aldım gitti. İleride pazara gittim, meraktan yelpaze satan kadınlara sordum ne kadar diye, 10000 IDR(3.5TL) dediler. Yani düşünebiliyor musunuz? İlk söylediği rakam bu, pazarlık yapsam daha da inecek belki. Bu ve benzer saçmalıklara maruz kalınca gözüm açıldı. Yine pazarlık yapmaya çalışmadım ama genelde yürüyüp gittim fiyatı beğenmediğimde, zaten hemen fiyat düşüyorlar, ısrarlar devam ediyor, yarı gönüllü yarı gidici tavır yaptıkça düşüyorlar. Yukarıdaki örnek ütopik bir kazıklama çalışmasıydı ama normalde pazarlarda genelde 1/3 fiyatıyla pazarlığa başlayabilirsiniz. Yarıda buluşursunuz ya da bazen söylediğiniz fiyatta da anlaşabilirsiniz. Bu konuda yeterince konuştuktan sonra neler alabileceğinize geleyim. Dream catcher yani bizdeki adıyla düşkapanı satışı çok fazla, bir de tabi ki hasır yuvarlak çantalar.  Hasır çantaların iki tanesini 250000IDR yani 90 TL civarına aldım, Türkiye’de 200-300 TL civarına satılıyor bir tanesi bunların. İlk fiyat olarak da tek bir tanesine bile daha fazla fiyat veriyorlar ama düşüyorlar, aklınızda olsun. Ayrıca batik elbiseler, kimonolar, tulumlar, şallar, pareolar var ve hepsi harika. Tabi çok güzel dekorasyon ürünleri de var. Benim valizimde çok yer olmadığı için pek alışveriş yapamadım ama siz boş bir valiz götürün bence yanınızda. 😀 Gidebileceğiniz güzel pazarları da Bali Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar yazımda paylaştım. 😉

balialisveris

Bali Gezi Rehberi: Bali’de gece hayatı nasıl? Bali’deki sunset barlar

Bali’ye tek başına çocukla gitmiş bir kadın olarak çılgın bir gece hayatı deneyimim olmadı tabi ki ama genel olarak ortama hakim oldum diyebilirim. 🙂 Zaten gördüğüm kadarıyla gece hayatı çoğunlukla plajda daha hareketli. Arada sokaklarda tatlı barlara da rastlayabiliyorsunuz ama coşmalı moşmalı diskomasyon bir ortam yok. Benim gün batımı ve sonrasında sunset barlarda takılma fırsatım oldu ve ortama bayıldım, eşimle de tekrar gelmeyi istiyorum kesinlikle. Bali gün batımları gerçekten çok görkemli oluyor, özlellikle Seminyak ve Cangu’daki gün batımı barlarının hepsi birbirinden güzel. Hem müzikleri hem de rahat ortamıyla benden tam not aldılar. Bu arada Bali’de içki genel olarak epey ucuzdu. Lüks barlarda bile 2$ civarıydı bira fiyatları. Bar önerilerimi Bali Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar yazımda paylaştım. 😉

gecehayati

Bali Gezi Rehberi: Bali balayı için uygun mu? Bali’de balayı

Nasıl bir balayı hayal ettiğiniz önemli tabi ama Bali’de her tür balayı çifti için ortam var bence. Bali’nin en güzel sezonunun bizdeki yaz mevsimine yani düğünlerin popüler olduğu zamana denk gelmesi de büyük bir artı. Çok lüks oteller, özel havuzunuzda yüzen kahvaltılar, çift için Bali masajları, romantik gün batımları, harika konseptli beach club’lar ve daha neler neler. Bunların hepsinin dünyanın pek çok yerine ve hatta ülkemize göre oldukça uygun fiyatlarda olması tabi ki en güzel yanı. Bir de üstüne kültür, macera seyahatlerini seviyorsanız, sörf vs. gibi aktivite merakınız varsa Bali tam size göre. Ben balayımda beyaz kum ve turkuaz sular arıyorum diyorsanız hayal kırıklığına uğrarsınız, sizi Maldivler‘e alalım. 🙂

Bali Gezi Rehberi

Bali Gezi Rehberi: Bali’ye çocukla gidilir mi? Çocukla Bali

Bali’ye çocukla gidilir, ben 3 yaşındaki oğlumla gittim oradan biliyorum. 🙂 Benden önce ve sonra da daha küçük yaşta çocukla hatta bebekle giden blogger arkadaşlar oldu, kimse problem yaşamadı. Yabancılar zaten çocuklarıyla her yere gidiyor ama biz halk olarak biraz daha endişeliyiz sanırım. Biz Bali’ye Qatar aktarmalı olarak uçtuk, Qatar’dan Bali’ye uçuş 10 saat sürüyor. Oğlumun daha önce hiç bu kadar uzun uçuşu olmadığı için biraz endişelerim vardı ama genel olarak yolculuk sırasında sıkıntı çıkaran bir çocuk olmadığı için bir yandan da rahattım. Uçağımız Doha’dan akşamüstü 17:10’da kalktı ve sabah 8:10’da Bali’deydik. Yani aslında yolun büyük kısmı uyku saatine geldiği için çok sıkıntı olmadı. Gece birkaç kez uyansa da hemen hemen tüm uçaktakiler uyuduğu için ve ışıklar açık olmadığı için sessizce oturup çizgi film izledi. Beklediğimden rahat şekilde başlamış oldu böylece seyahatimiz. Yanıma bebek arabası almadım, kanguru aldım. Bence bebek arabası zaten pek kullanılacak gibi değil, yollar çok bozuk, kaldırım pek yok, tavsiye etmem. Ben tapınaklarda, kısa yürüyüşlerde genelde kucakta taşıdım oğlumu, pirinç tarlaları gibi yerlerde kendi yürüdü. Kanguruyu da uzun ve kesintisiz yürüyüşlere çıktığımız zamanlarda kullandım. Bali’de tapınak girişleri 3 yaş altı çocuklar için ücretsiz. Ada 3 yaşını doldurdu ama ondan da ücret almadılar. Oğlum yemek konusunda pek yeniliklere açık bir tip olmadığından geleneksel yemeklerden hiç yemedi ama bol bol meyve yedi ve taze meyve suyu içti. İştahlı çocukların geleneksel yemeklerden de seveceği şeyler olacaktır mutlaka. Genel olarak iştahsız bir oğlum var yemek olarak da anca pizza, makarna, patates gibi yemek yemeyi sevmeyen çocukların yediği şeylerden biraz biraz yedirebildim. Kahvaltıda zaten sorun yaşamadık, en kötü ihtimalle yumurta oluyordu her yerde mutlaka. Volkanik dağ tırmanışı, şelaleler gibi yüksek efor isteyen veya biraz tehlikeli olarak düşünebileceğimiz aktiviteler dışında Bali’de çocukla yapamayacağınız şey yok diyebilirim. Sağlık ve hijyen konusunda çok soru gelmişti, hijyen olarak ben bir problem yaşamadım ama en lüks otelde de kalsanız etrafta geckolar(minicik kertenkele gibi bir hayvan) veya ilginç böcekler olabilir. Bunlar Bali’de alışmanız gereken şeyler, çocuklar veya sizin için herhangi bir zararları yok. Sağlık için bağışıklık güçlendirici olarak propolis kullandım düzenli olarak, sinek ısırıkları ve yanıklar için Stilex ile Silverdin aldım, ishal için Reflör şase, bir de ateş düşürücü aldım. İlaç kullanmam gerekmedi çok şükür.

Bali Gezi Rehberi

Bali Gezi Rehberi: Bali’ye kimler gitmeli? Bali’de nasıl bir tatil yapılır?

Bali, bana göre her türlü seyahat severin kendi zevkine uygun bir şeyler bulabileceği, çok fazla gezilecek yer ve yapılacak şey olan bir yer. Ben, Bali’yi sevmeyecek kimse yoktur şu dünyada diye düşünürken şu tarz bir mesaj gelmişti instagram’dan “arkadaşlarım Bali’ye gitmiş, denizi kötüymüş, sadece yeşillik varmış, hiç beğenmemişler, doğru mu?” Mesajın kendisini şimdi bulamadım ama aklıma not etmiştim, aşağı yukarı böyle bir şeydi. O an cevap verebildim mi hatırlamıyorum çünkü mesajları kaybediyorum bazen araya bir şey giriyor. Buradan cevap vereyim; doğru değil, hatta aşırı yanlış bana göre. Öncelikle sadece yeşillikten ibaret olsa bile bir yerin kötü olduğu anlamına gelmez bu, bilakis bence muhteşem bir şey. Yani Antalya’daki 5 yıldızlı otel tatillerini tercih edenleri belki Bali açmayabilir. Ona bile belki diyorum çünkü efsane lüks otelleri ve az da olsa denize girmeye uygun plajları var, otel-deniz tatilini sevenleri de yakalayabilir yani ama sadece deniz ve lüks için Bali’ye kadar gitmeye gerek yok ülkemizin plajları çok daha güzel. Peki Bali’ye en çok kimler gitmeli? Seyahat ederken farklı kültürleri tanımayı sevenler, macera sevenler(yanardağlar-şelaleler), konsept kafeleri sevenler, eğlenmeyi sevenler, dinlenmeyi sevenler, sörf yapmayı sevenler, fotoğraf çekmeyi sevenler, yoga sevenler ve yeşil sevenler. 🙂 Yani aldığım bu mesaja rağmen hala dünyada Bali’yi sevmeyecek birini düşünemiyorum ben şahsen. 🙂

baliye kimler gitsin

Bali Gezi Rehberi: Bali ucuz mu? Bali Seyahat Bütçesi

Evet Bali kesinlikle ucuz. Bali’ye uçak bileti almak o kadar ucuz olmasa da orada seyahat etmek, 2018 yılı itibarıyla paramızın değeri çok düşmüş olmasına rağmen hala ucuz. Bir haftalık bir Avrupa seyahati ücreti ile Bali’de harcama alışkanlıklarınıza göre iki üç hafta geçirebilirsiniz, hiç abartmıyorum. Ben genelde yazılarımda bütçe konusuna pek girmem çünkü bu seyahatin en göreceli kısmı aslına bakarsanız ama çok fazla sorulduğu için bahsedeceğim. Ben Bali’de ne kadar harcadım diye merak eden çok olmuştu, önce oradan başlayayım. 13 gece 14 gün 650$ nakit harcadım, bu harcamamın içine dahil olanları da yazayım, tüm yeme içme, ada içi ulaşım, alışveriş ve günlük ayarladığım turların ücretleri ve tüm ören yerleri giriş ücretleri bu parayla ödendi. Otel ücretlerini kredi kartı ile ödedim. 8 gecelik otel ücreti 325$ ödemişim, gecelik ortalama 40$ ediyor. Hostellerde veya Homestay olarak geçen ev odası kiralama ile 10$ gibi fiyatlara da yer bulabilirsiniz. Benim kaldığım otellerin hepsi gayet düzgün, kahvaltı dahil ve yürüyerek çevresini gezebileceğim yerlerdi, en ucuzu gecelik 23$, en pahalısı gecelik 50$ idi. Diğer 5 gece konakladığım iki otelde misafir olarak kaldım. Bali biletimizi gidiş dönüş almamıştım çünkü 41 günlük bir Asya turunun ilk ayağıydı Bali, dönüşümüz oradan olmayacaktı. Gidiş dönüş Bali alsaydım daha ucuza da bulurdum belki, Bali gidiş Maldivler dönüş olacak şekilde iki kişi gidiş dönüş biletimizi seyahat tarihinden 5 ay önce 908$’a aldım. Uçuşu da gidiş dönüş Bali gibi varsayarsak 15 gün ve iki kişilik Bali tatilimizi her şey dahil 2000$’dan az bir bütçeyle tamamlamışım. Yanımda yetişkin yerine çocuk olması sadece ören yerleri girişlerinde avantaj oldu, bu da en fazla 50$ bir katkı sağlamıştır toplamda, otel ve restoranlarda masrafımızı iki kişi olarak düşünebilirsiniz yine. Bu arada çok da hesap kitap yapmadan harcadığım bir gezi oldu yani bu bütçe çok daha aşağılara çekilebilir. Şimdi size sefil olmadan ve lükse kaçmadan orta halli bir seyahat için bütçe çıkarayım, Gecelik çift kişilik oda başı 25$ otel, günlük çift kişi 30$ yemek (sunset bar girişi, az biraz alkol vs de dahil ederek ortalama aldım), motor kiraladığınızı varsayarak günlük 5$ motor kirası. Birkaç günü şoförlü gezmeye ayırırsanız günlük 50$ araç, ören yerleri girişleri, fotoğraf noktası ve salıncak ücretleri iki kişi toplam 100$ gezi. Cumartesi’den bir sonraki Pazar gününe kadar seyahatinizi planladınız diyelim, yolları çıkarırsanız 7 gece 8 günlük ortalama bir seyahat bütçesi uçak hariç diğer her şey dahil aşağı yukarı 700$ oluyor. En ucuza ne kadar olur diyenler için de bir bütçe çıkarmaya çalışayım. 🙂 Oteli 10-15$ bandına, yemeği 5-10$ bandına çekerseniz, şoförlü araç kiralamaz, motor kiralar ve o kadar fazla tapınak vs. gezmezseniz  250$ civarına kadar düşebilirsiniz bir haftalık bütçeyi. Lüks seyahat yapacaklar içinse tabi ki bütçenin ucu açık ama çok abartmadan balayı yapmak isteyen bir çiftin uçak hariç minimum 1000$’ı gözden çıkarması gerekir bence. Yukarıdaki orta halli bütçeye ek olarak en azından birkaç gün daha iyi otellerde keyif yapıp kendinizi şımartmanız için 300$ fark koydum.

ucuz

Bali ile ilgili kısa kısa notlar

  • Bali’de konuşulan ana dil Balinese yani Balice ama ülkenin resmi dili olan Bahasa Indonesia yani Endonezyaca da genellikle konuşuluyor. İngilizce konuşan insan sayısı da çok fazla, bilmeyen sadece iki kişiye denk geldim, onlar da hiç turistik olmayan yerlerde yol üzerinde çalışan birileriydi.
  • Bali’de musluk suyu içilmiyor, hatta diş fırçalamak için bile önerilmiyor. Ucuz pahalı demeden kaldığımız tüm otellerde, oda içindeki sulara ek olarak banyoda ayrıca ücretsiz kullanabileceğiniz içme suyu bulunuyordu. Ben birkaç kez musluk suyuyla da dişlerimi fırçaladım, sorun olmadı.
  • Bali ile aramızda 5 saat fark var, Türkiye’den 5 saat ilerideler. Özelikle paylaşım yaparken en çok zorlandığım konu bu olmuştu. 😀
  • Bali’ye giderken herhangi bir aşı yaptırma mecburiyeti yok. Endonezya’nın kırsal kesimlerine, turistik yerler dışına çıkıyorsanız HepatitA ve Tifo aşışı öneriliyor ama Bali için bence rahat olabilirsiniz, biz aşı olmadık.
  • Bali’nin para birimi IDR yani Endonezya Rupisi, ben gittiğim dönem 1$ = 15000 IDR civarına bozuluyordu.
  • Prizler bize uygun, benim yanımda herhangi bir dönüştürücü yoktu ve ihtiyaç duyduğum herhangi bir yer olmadı.
  • Trafik soldan akıyor yani bize göre ters trafik, direksiyon sağda kalıyor.

Bali için hazırladığım vlogu’u da izlemenizi öneririm. 😉

Bali gezi planı yaparken size yardımcı olacağına inandığım bilgiler vermeye çalıştım. Umarım Bali ile ilgili aklınızdaki tüm sorulara bu yazıda cevap bulabilmişsinizdir. Daha iyi içerikleri üretebilmem için soru, eleştiri veya beğenilerinizi lütfen yorum olarak bırakın. Bali’de gezilecek yerler ve yapılacaklar yazısını da okumayı unutmayın. 😉

Bali hakkındaki diğer yazılarım:

Bali Konaklama Önerisi: Eastin Hotel Canggu

Bali’de Cennet Gibi Bir Otel: Desa Visesa Ubud

Nusa Adaları Gezi Notları

Bali Gezilecek Yerler, Yapılacaklar ve Mekan Önerileri

Asya’dan alternatif diğer seyahat rotaları için aşağıdaki yazılarıma da bakabilirsiniz.

Filipinler Gezi Rehberi

Phuket Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar

Sri Lanka Gezi Rehberi

Maldivler Gezi Rehberi

Siem Reap ve Angkor Wat Gezi Rehberi

Phi Phi Gezi Rehberi

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

32 Responses

  1. pınar dedi ki:

    merhaba, çok güzel bi yazı teşekkür ederim. Seminyakta Grandmas Plus Hotel’de kalsak yürüyerek sahile gidip yüzebilir miyiz başka yere gitmeye gerek olmadan ?

  2. Anonim dedi ki:

    kuta gece hayatı hakkında bilgi vermemişsiniz. en merkezi yer kuta

  3. Onur Dündar dedi ki:

    Gezi notlarınızı dikkatle okudum. Çok teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgilerle gezim daha da güzelleşti. 2019 Eylül ayında gezimi gerçekleştirdim.
    Sayenizde kendime göre bir rota oluşturdum. Burada blogunuzu okuyan arkadaşlara bir nebze de ben destek olmak isterim. Balide araç kiralama için vereceğim numaradan taksiciye ulaşabilirler. Pazarlıkla en iyi fiyatı veren şoför Sudarta kendisi güler yüzlü verdiği bilgilerle Bali de geziniz daha da kolaylaşacak. Ben gitmeden önce whatsapp üzerinden pazarlığımı yaptım ve 5 şoför arasından en iyi fiyatı veren kişi Sudarta oldu. Gezi notlarınız için çok trşekkür ederim tekrardan.
    +62 857-3711-4071 Made Sudarta

  4. Anonim dedi ki:

    Kutlarım, çok başarılı bir blog. Nacizane. blog yazan bir kişi olarak çok faydalı ve gereken bilgiler içeren bir yazı stili.

    Mustafa Erfüs

  5. murat dedi ki:

    Bali adasi ozel sofor ozel arac,Turkce rehberlik,havalimani transferleri,otel ve gezi rotasi programlama, +6281246481108 murat ,iyi tatiller

  6. Berk dedi ki:

    Merhaba, güzel bilgiler için teşekkürler. Belirttiğiniz iki otelin (Tebesaya Cottage ve Visesa Ubud Resort) fiyatları en uygun oda tipi için ve Mayıs 2020 için 81$ ve 116$ olarak görünüyor. Yazıda da en yüksek 50$ harcadım yazmışsınız. Bütçe konusunda kafamız biraz karıştı. 🙂

    • hohhoyyt dedi ki:

      Merhaba Tebesaya için kaldığınız dönem ve ne kadar erken rezervasyon yaptığınıza bağlı olarak değişebilir. Visesa misafir olarak kaldığım bir oteldi, bazı otellerde misafir olarak kaldığımı belirtmiştim. Sevgiler

  7. onur uçan dedi ki:

    merhaba ben 2 şubat gidiş 16 şubat 2020 dönüş bali programı yaptım eşim ve 1 yaşında oğlumla gidicem 4 gün ubud 1 gün seminyak 3 gün canggu geri kalan gili adası ve nusa adalarına gitmek istiyorum bana yardımcı olabilirmisin program için şimdiden ilgine çok teşekkürler

  8. onur uçan dedi ki:

    iyi günler ben eşim ve 1 yaşında oğlumla 2 şubat gidiş 16 şubat dönüş baliye gidicez yazılarınızı okudum çok yararlı çok teşekkür ederim.
    Bali konusunda en detaylı en sağlıklı bilgiyi siz veriyorsunuz..
    Şimdi gelelim programa ilk olarak uçakta inerek 4 gün ubud 4 kuta seminyak Bölgesi diğer 5 gün gili adaları ve nusa penida adalarında değerlendirmek istiyoruz en doğru sıralama nasıl sizce ve adalara turlarla mı yoksa kendi imkanlarımızla gitsek daha doğru yaparız şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

  9. Özge dedi ki:

    Yine mükemmel bir rota çocukla 14 gün tebrikler Amsterdam da kaldığınız otelin adınıda sizden almıştım teşekkürler deneyimlerinizi paylaştığınız için

  10. murat dedi ki:

    Merhaba ,cok detayli bilgiler ,ismim murat 9 yildir bali adasinda yasiyorum,Gunluk turlar,ozel sofor ozel arac ,havalimani transferleri ve tatil programlama hizmeti veren Balideki tek Turk tur acentasiyim, bali icin guncel bilgiler icin muratrm28@hotmail.com veya instagram @baliadasiturlari,herkese iyi tatiller

  11. numankocak dedi ki:

    Yazınızı soluksuz okudum emeğinize sağlık…

    https://www.numankocak.com

  12. Anonim dedi ki:

    Temmuzda balayında Bali’de olacağız.Çok faydalandığım,notlar aldığım bir yazı..Çok teşekkürler, sevgiler 🙏🏻

  13. Ali dedi ki:

    Okuduğum en güzel bali yazısı

  1. Ocak 11, 2019

    […] Bali Gezi Rehberi: Bali’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler, Gezi Rotası ve Bütçe […]

  2. Ocak 20, 2019

    […] Bali Gezi Rehberi: Bali’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler, Gezi Rotası ve Bütçe […]

  3. Ocak 20, 2019

    […] Bali Gezi Rehberi: Bali’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler, Gezi Rotası ve Bütçe […]

  4. Ocak 20, 2019

    […] Bali Gezi Rehberi: Bali’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler, Gezi Rotası ve Bütçe […]

  5. Mart 20, 2019

    […] Bali Gezi Rehberi: Bali’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler, Gezi Rotası ve Bütçe […]

  6. Aralık 8, 2019

    […] Bali Gezi Rehberi: Bali’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler […]

  7. Şubat 5, 2020

    […] Bali Gezi Rehberi: Bali’ye Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler […]

  8. Haziran 20, 2023

    […] Bali Gezi Rehberi: Bali Hakkında Tüm Bilgiler […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et