Trakya Bağ Rotası ve Gezi Rehberi

Bir Trakyalı olarak ne zamandır Trakya Bağ Rotası’nı gezmek istiyordum ve nihayet bu yaz fırsat bulabildim. Bağ rotası üzerindeki bağ evlerinden iki tanesine daha önce de gitmiş ve güzel vakit geçirmiştim, onları da tekrar ziyaret edip güncel durumlarını görmüş oldum. Özellikle İstanbul ve Trakya’nın geri kalanında yaşayanlar için çok keyifli bir hafta sonu planı olduğunu düşünüyorum. Bağ bozumu öncesi sizlere de bu seyahatimin detaylarını paylaşmak istiyorum, belki hemen plan yapmak istersinz. İşte size tüm detaylarıyla Trakya bağ rotası ve gezi rehberi.

trakya-bag-rotasi

Trakya Bağ Rotası

Trakya Bağ Rotası, Trakya Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle Trakya Turizm İşletmecileri Derneği tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk bağ rotası projesi. Tekirdağ, Şarköy, Gelibolu ve Kırklareli civarındaki 12 butik şarap üreticisi bu projede yer alıyor ve birlikte hareket ediyorlar. Aşağıda, 4 bölgede yer alan tüm bu işletmelerden bahsetmeye çalışacağım.

trakya-bag-rotasi

Tekirdağ Bağları

Barbaros Bağ Evi, Tekirdağ’ın Barbaros kasabası tepelerinde yer alan 230 dönümlük alana yayılmış Barbare Bağları içinde yer alıyor. Bağ evi ve restoran yılın 12 ayı boyunca ziyaretçilere hizmet veriyor.

Gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Günübirlik gidecekseniz, tadım menüsü kişi başı 105₺ (Eylül 2020 itibarıyla 120₺ olacakmış), 6 çeşit şarap tadılıyor, iki kişi olduğunuzda peynir tabağı da ikram ediliyor. Dilerseniz her şey dahil sistem konaklamayı da düşünebilirsiniz, Covid-19 önlemleri kapsamında otel kısmına şu anda yarı kapasiteyle misafir alıyorlar.

Burası Tekirdağ bölgesindeki ve hatta Trakya bağ rotasındaki en popüler bağ diyebilirim. Popülerliğinin sebebi yurt dışında özendiğimiz bağ evlerini aratmayan hizmet kalitesi ve tesisin şık detaylarla bezeli sofistike ortamı diyebilirim.

Adres: Yazır Köyü, Karaağaçlık Mevkii, Tekirdağ

trakya-bag-rotasi

Barbare2-2Barel Bağ Evi, 1997 yılında Akın ailesi tarafından kurulmuş, şu anda 100 dönüme ulaşan bir alanda üzümler yetişiyor. Barel ismi ailenin iki çocuğu Elif ve Barkın Akın kardeşlerin isimlerinden geliyor.

Ağaçlar altında ferah bir ortam var. Tadım menüsü 70₺, 6 çeşit şarap, köy ekmeği, zeytinyağ ve yöresel peynirlerle geliyor. Konaklama imkanı bulunmuyor, hafta içi 15:30-24:00 arası, hafta sonu 10:00-24:00 arası hizmet veriyorlar. Biz hafta içi ve mesai saati gitmemize rağmen gelenler vardı, hafta sonu için rezervasyon yaptırmakta fayda var. Bu arada Barel ismi ailenin iki çocuğu Barkın ve Elif kardeşlerin isimlerinden geliyormuş.

Adres: Karaevli Köyü, Derince Mevkii, Süleymanpaşa/Tekirdağ

trakya-bag-rotasi
barel2-2

Umurbey Şarapları, 1993 yılında Umur Arıner tarafından Trakya’da kurulmuş, Türkiye’de üretiminin tamamını kendi üzümleriyle gerçekleştiren ilk üretici olma özelliği taşıyor.

Umurbey’in üretim tesisi ile bağlar arasında 500 metre kadar bir mesafe var. Bağlarda veya üretimhanede şu anda ziyaret imkanı bulunmuyor. Ancak Tekirdağ merkezde, sahil yolu üzerinde Umurbey Şarapevi’ne giderek şarapların tadına bakabilirsiniz. Özel bir tadım menüsü bulunmuyor, a la carte olarak yemeğinizi ve şarabınızı seçiyorsunuz.

Umurbey Şarapevi Adres: Turgut Mah. Atatürk Bulvarı No: 32/1 Tekirdağ

trakya-bag-rotasi
umurbey2

Chateau Nuzun, Nazan ve Necdet Uzun tarafından 2004 yılında kurulmuş. Trakya’da 146 dekar arazi alarak profesyenel şarapçılığa adım atmışlar.

Normalde hafta sonları 14:00 ve 16:00’da iki seans olarak tadım yapılıyormuş ama şu anda Covid-19 nedeniyle durdurmuşlar. İsterseniz satış ofislerinden şarap alıp bağlara karşı açık havada şarabınızı içebilirsiniz. Ama epey rüzgarlı olduğu için bize bu seçenek uymadı açıkçası.

Adres: Çeşmeli Köyü, MarmaraEreğlisi, Tekirdağ

ChateauNuzun-2
ChateauNuzun2-2

Tekirdağ Gezi Rehberi

Buraya uzun boylu bir Tekirdağ Gezi Rehberi yazmayacağım çünkü o ayrı bir blog yazısı konusu olur ama bağ rotasını gezerken Tekirdağ’a yolunuz düşer ve birkaç yer görmek isterseniz diye önemli turistik yerlerini detaya girmeden paylaşacağım. Tekirdağ Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi, bir Mimar sinan eseri olan Rüstem Paşa Cami, Rakoczi Müzesi, Muratlı Atatürk Evi, Namık Kemal Evi, Tekirdağ’a gittiğinizde gezip görebileceğiniz başlıca yerler arasında.

trakyada-hava-kirliligi-y-896_2-3

Tekirdağ Yeme İçme

Tekirdağ denince akla ilk gelen köfte oluyor. Açıkçası ben Tekirdağ köftesi neden meşhur çok anlamıyorum. Pek çok yerde yedim ama öyle çok aman aman beğenemedim. Yine de denemek isterseniz en meşhur yer Özcanlar, yani yerlisine de sorsanız burayı söyler. Temiz bir yer ve servis de düzgün. Son gidişimizde standart köfte yerine beğendili Süleymanpaşa köfte ve iskender gibi sunulan Özcanlar special denedik, fena değildi. Köfteci olarak alternatiflerden bazıları Meşhur Köfteci Kardeşler, Meşhur Köfteci Apti Özcan, İki Kardeşler ve Köfteci İbrahim. Ben aralarında müthiş fark var diyemem, dediğim gibi Tekirdağ köftesi bana sıradan gelen bir lezzet zaten. Biz en iyisi köfte yemeyelim derseniz de Arda Cunda 2’de rakı balık yapabilirsiniz. Köfte dışında Tekirdağ’da peynir helvası ve Hayrabolu tatlısını da deneyebilirsiniz, tatlılar için adres Şar Pastanesi.

Tekirdag_Yemek

Kırklareli Bağları

Arcadia Bağları, Kırklareli bağ rotasında yer alan, oldukça büyük bir alana yayılmış bağlar, meyve bahçeleri ve otelden oluşan bir kompleks diyebilirim. Bağların bulunduğu köy Lüleburgaz’a bağlı ve Lüleburgaz’ın eski ismi ise Arcadiapolis imiş. Ayrıca Arcadia, mitolojide  “yeryüzünde cenneti andıran eşsiz güzellikte bahçe” anlamında kullanılıyormuş. Bu nedenlerle bağların adını Arcadia koymuşlar.

Şu anda Covid-19 nedeniyle sadece otel(Bakucha Vineyard Hotel) misafirlerine hizmet veriyorlar. Konaklamada kahvaltı, tadım ve akşam yemeği var, havuzlu ferah bir bahçesi var. Burası Trakya bağ rotasındaki favori yerlerimizden biriydi. Sadece gün batımı izlemek için bile tekrar gitmek isterim.

Adres: Hamitabat Köyü Lüleburgaz, Kırklareli

arcadia
trakya-bag-rotasi

Dessera Bağ Evi, 2004 yılında kurulmuş, otel ve restoranıyla birlikte yılın 12 ayı misafirlerine hizmet veriyor. Toplamda 200 dönümlük bağ alanına sahip.

Her şey dahil konaklama yapabilir, sadece tadım, akşam yemeği veya sabah kahvaltısı için de ziyaret edebilirsiniz. Ortam oldukça keyifli, burası da Trakya bağ rotası favorilerimizden biri. Tadım menüsü peynir tabağı eşlinde 6 kadeh şaraptan oluşuyor, fiyat 75₺. Otelde konaklarsanız şaraplı gün batımı turuna da katılabilirsiniz.

Adres: Ahmetçe Köyü No:75, Dönmez Çiftliği, Kırklareli

trakya-bag-rotasi

Bir de Chamlija Şarapları var, Kırklareli’de 85 hektara yayılmış bir bağ alanı bulunuyor. Ancak burada turizm faaliyeti göstermiyorlar yani bireysel gidip tadım yapamıyorsunuz. Sadece büyük gruplarla çalışıyorlarmış, yani ziyaret için turlar veya markalarla işbirliği yapıyorlar sanırım. Yine de şarap satın almak için uğrayabilirsiniz.

Adres: Büyükkarıştıran/Lüleburgaz/Kırklareli

Kırklareli Gezi Rehberi

Kırklareli için de sadece merkezdeki başlıca görülebilecek yerleri yazacağım, zaten çok azlar. 🙂 Kırklareli’de doğal tarih örnekleri, bölgenin kültürel yaşam tarihi ile ilgili etnografik öğeler ve kent içinde ve çevresinde bulunan arkeolojik eserler sergileyen Kırklareli Müzesi ile Atatürk’ün Selanik’teki evinin birebir kopyası olan Atatürk Evi, Kırklareli merkezde gezebileceğiniz yerler arasında bulunuyor.

kirklareli-gezi-rehberi

Kırklareli Yeme İçme

Yukarıda belirtmiştim Tekirdağ köftesi neden meşhur anlamıyorum diye, bence Kırklareli köftesi çok daha fazla meşhur olmalıydı. Eğer yolunuz Kırklareli’ye düşerse mutlaka köftesinin tadına bakın. Biz Zafer Köftecisi’ni çok seviyoruz, esnaf lokantası tadında bir yer ama köftesi bizce Kırklareli’de en leziz olan yer. Kırklareli’nin genel olarak eti de güzeldir yani kebap da deneyebilirsiniz. Bahçeli Bursa İskender’in dönerini severim, Semazen Konya Mutfağının bıçak arası pidesi lezizdir. Bahçeli bir yerde ailemle yemek yiyeyim derseniz Leylandi ve Volkan Et Mangal güzeldir. Yiyip içmelik meyhane tarzı bir yer arıyorsanız, Gürdallar Restaurant’ı tavsiye edebilirim. Sadece bir şeyler içeyim, yanına da ufak çerez yeter derseniz Mezze 39’a gidebilirsiniz. Kırklareli’de köfte dışında peynir de güzeldir, beyaz peynir ve eski kaşar alışverişi yapabilirsiniz. Son olarak sucuk öveyim 🙂 Güçlü, Uluçay ve Kızılcıkdere sucuklarından alınabilir.

İstanbul’dan veya bizim gibi Kırklareli’den gidiyorsanız bu rota hafta sonu için en uygunu bence. Daha uzun bir tatil planlayacaksınız Şarköy ve Gelibolu tarafında kalan bağları da gezebilirsiniz. Biraz aşağıda kaldığı için şimdilik gidemediğimiz, Trakya Bağ Rotası‘nda bulunan diğer bağları da listeliyorum. Umarım ileride buralara da gitme fırsatımız olur. Siz gittiyseniz yorumlarınızı bekliyorum.

giris-2
trakya-bag-rotasi

Trakya’daki Diğer Bağlar

Benim gitme fırsatım olmadı ama Trakya’da gidebileceğiniz diğer bağ rotalarını da ekliyorum.

Şarköy Bağ Rotası

Chateau Kalpak – Gelibolu Yolu 7km Şarköy, Tekirdag

Melen Şarapları – Sahilyolu No 6, Hoşköy Şarköy Tekirdağ

Gülor Şarapları – Eriklice Köyü, Mürefte Yolu, Şarköy, Tekirdağ

Gelibolu Bağ Rotası

Gali (Kavur) Bağları – Demirtepe Köyü İç Yolu, Gelibolu,Çanakkale

Suvla Bağları – İsmetpaşa Mahallesi, Çınarlıdere No:11, Eceabat, Çanakkale

Hotel Caeli – Bahşi Mevkii No: 423, Kumköy Köyü/Eceabat/Çanakkale

İlginizi çekebilecek diğer yazılarıma da göz atmanızı öneririm.

İki Günlük Vize ve Kıyıköy Gezi Rehberi

Günübirlik Edirne Gezi Rehberi: Edirne’de Gezilecek Yerler

İğneada Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Öneriler

İstanbul’da Gezilecek Yerler: İstanbul’un En Güzel Semtleri

Türkiye’nin En Güzel Kamp Yerleri

Kamp Hazırlığı: Kamp Malzemeleri Listesi

Daha iyi içerikler üretebilmem için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyorum.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

9 Responses

  1. İbrahim ASLAN dedi ki:

    Bağları ovaları festivalleri ile güzel ülkem.
    https://gezikent.com/bozcaada-bağ-bozumu-festivali

  2. Anonim dedi ki:

    tabiki damak tadı herkesin farklı, amacım renkleri zevkleri tartışmak değil ancak tekirdağ köftesinde çok birşey bulamadım deyip rakı balık önermek de fazla popüler yaşam etkisinden kaynaklanıyor sanki.hataydan başlayıp rizeye kadar rakı-balık için önerilecek bin tane mekan önerisi yapılabilir ama tekirdağ köftesi için aynı şeyi düşünmüyorum.

  3. rdi cakir dedi ki:

    tabiki damak tadı herkesin farklı, amacım renkleri zevkleri tartışmak değil ancak tekirdağ köftesinde çok birşey bulamadım deyip rakı balık önermek de fazla popüler yaşam etkisinden kaynaklanıyor sanki.hataydan başlayıp rizeye kadar rakı-balık için önerilecek bin tane mekan önerisi yapılabilir ama tekirdağ köftesi için aynı şeyi düşünmüyorum.

    • hohhoyyt dedi ki:

      Merhaba, ben açıkça kendi fikrimi belirttim ama seveni de çok. Bu nedenle genel olarak en sevilen yeri de paylaştım. Rakı balık için de zaten Türkiye’de en iyi rakı balık yeri burası diye bir paylaşım değil bu. Sonuçta Tekirdağ gidildiyse ve deniz kenarında böyle bir keyif yapmak isteyen olursa, bana göre şehirdeki güzel bir mekanı paylaştım. Vakit ayırıp yorum yaptığınız için teşekkürler.

  4. Melahat dedi ki:

    Yazınıza ve fotoğraflara bayıldım, hemen hafta sonuna plan yapıyorum. Teşekkürler

  1. Ocak 27, 2021

    […] Trakya Bağ Rotası ve Gezi Rehberi […]

  2. Şubat 22, 2021

    […] Trakya Bağ Rotası ve Gezi Rehberi […]

  3. Şubat 25, 2022

    […] Trakya Bağ Rotası ve Gezi Rehberi […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et