Bir Gezginin Dalışa Başlaması için 7 Neden

2003 yılından beri dalış yapıyorum. İlk yıllarda her tatilimi dalış için değerlendirirken zaman geçtikçe gittiğim yerlerde imkanım varsa dalış yapar duruma geldim. Dalışın beni ben yapan hobilerimden biri olduğunu düşünüyorum ve özellikle seyahat etmeyi seven herkesin bu spora başlamasını tavsiye ediyorum. Bu yüzden de dalışın bir gezgine neler katabileceğine dair kendimce bir liste yaptım. Belki daha önce denememiş olanlara ilham olur. İşte size neden dalışa başlamalı sorusunun cevabı olabilecek maddeler.

1.Yepyeni Bir Dünyayı Keşfetmek 

Hedefiniz dünyayı gezmek ise, dörtte üçü sularla kaplı dünyanın tüm ülkelerini görseniz bile dalış yapmıyorsanız dünyayı gezmiş sayılmazsınız. Ayrıca bazı ülkelerin sular altına gömülmüş tarihlerini de keşfetme şansı bulabilirsiniz. Bu arada tüm gezginlerin yeni kültürler öğrenmeyi ve/veya yeni hayvanları tanımayı sevdiğini düşünüyorum. Su altındaki yaşamı, hayatınızda hiç görmediğiniz hayvanların yaşayışlarını öğrenmek kulağa çok efsane gelmiyor mu? O zaman ne duruyorsunuz, haydi dalışa! 🙂

img_4587

2.Yeni Bir Meslek Edinmek 

Özellikle mesaili çalışma hayatını bırakıp gezenler veya her an canına tak edip işi gücü bırakıp gidebilecekler için dalış bir altın bilezik. Tabi kendinizi biraz geliştirmeniz ve ileri seviye sertifika almanız gerekir. Dalış yaptığım yerlerde tanıştığım birçok dalış rehberi farklı ülkelerden gelmiş insanlardı. Mesela son dalış yaptığım yer olan Zanzibar’daki rehberimiz İtalyandı, birkaç ay önce Zanzibar’a gelmiş ve bir süre daha kalıp su altı açısından zengin olan başka bir ülkeye geçmenin planlarını yapıyordu. Bu arada ileri seviye dalış sertifikam olduğu için dalış stilimi gördükten sonra bana şaka yollu dalış rehberliği teklifi yaptılar. Kim bilir ben ciddiye alacak durumda olsam belki de şimdi size Tanzanya karasularından bildirecektim. Düşünsenize dünyanın tüm denizlerine dalma şansına sahip olup bir de üstüne para kazanıyorsunuz. Bence muhteşem bir kariyer planı. 🙂

img_4597

3. Yeni Arkadaşlıklar Kurmak 

Dalış tüm dünyada geçerli ve popüler bir hobi. Kendi deneyimlerimden yola çıkarak dalış yapan insanların genelde gayet eğlenceli insanlar olduğunu söyleyebilirim. Hiçbir şey olmasa bile sonuçta ortak bir hobiye sahipsiniz ve sohbet edecek bol konunuz olacak. Tekne ile yapılan dalışlarda, ortalama 5-6 saat ufakça bir teknede insanlarla bir arada oluyorsunuz ve doğal olarak arkadaşlık kuruyorsunuz. Bu arada karşınıza hiç beklemediğiniz fırsatlar da çıkabilir çünkü her meslek grubundan insanla tanışma fırsatı buluyorsunuz. Mesela ben Küba’da Panamalı yazılım firması sahibi bir çiftle tanışmıştım teknede, hem de bankacılık yazılımları yapıyorlarmış. Bol bol sohbet etmiş ve birbirimizi çok sevmiştik. O zamanlar niyetim yoktu, ama şimdiki aklım olsaydı belki de bana Panama yolları gözükürdü.

img_4674

4. Yeni Kabiliyetler Kazanmak 

Dalış sayesinde edineceğiniz en güzel kabiliyet su altında süzülmeyi öğrenmek herhalde. Yer çekimsizmişçesine bir ortam deneyimi yani bir nevi uzaya çıkma hissi bile dalışa başlamak için başlı başına bir neden bence. 🙂 Suyun altına indikten sonra  BC’nizi indirip şişirerek belli bir yükseklikte durabilirsiniz tabi ki ama bu tasvip edilen bir yöntem değil. İyi bir eğitim aldıktan sonra tecrübeniz de arttıkça sadece nefes alış verişiniz ile sabit bir dengede durmayı öğreneceksiniz. Ayrıca düzgün nefes almayı öğrenerek daha az havayla daha uzun süreler su altında kalmaya başlayacaksınız. Bunun dışında ileri seviyelere geçince alacağınız ilk yardım eğitimleri sayesinde acil müdahale bilgisine sahip olacaksınız. Bir de su altında navigasyon eğitimleri ile yön bulma yetenekleriniz gelişecek. İleri eğitimlerle daha bir sürü farklı yeni kabiliyete sahip olmak da elinizde.

img_1275

5. Huzur Bulmak 

Ben şahsen su altından daha huzurlu bir ortam düşünemiyorum. Bana huzurun resmini çizebilir misin Deniz dediğinizi duyar gibiyim, hemen başlıyorum. Telefon yok, korna sesi yok, hatta nefes alış verişinizden başka herhangi bir ses yok. Yer çekimi yokmuş gibi bir ortamdasınız ve altınızda muhteşem renkteki mercanlar ve süngerler var. Yanınızdan çeşit çeşit balıklar geçiyor. Siz bir ispanyol dansözünü(çok güzel kırmızı renkte bir deniz tavşanı) izlerken, birden bir Napolyon balığının yan yan size baktığını görüyorsunuz. Sanırım daha fazla devam edemeyeceğim arkadaşlar, allahını seven üstüme biraz okyanus atsın. Velhasıl, çok güzel çok, dünyanın hiçbir kara parçasında bu duyguyu yaşamıyorum ben.

img_4488

6. Evrensel Bir Dil Öğrenmek 

Su altında konuşma şansınız olmadığı için işaretlerden oluşan evrensel, dalgıçlara özel işaret dilini öğrenmeniz şart. Yani hiç dil bilmeseniz bile dalışta nasıl anlaşacağım diye düşünmenize gerek yok. Ayrıca bu dili dışarıda bazı durumlarda şifreli konuşmak için bile kullanabilirsiniz. Örneğin normal hayatta beğeni anlamında kullandığınız baş parmağın havada olduğu işaret dalışta yüzeye çıkmak anlamında kullanılıyor, bir arkadaş grubundayken partnerinize bu işareti yapıp ortamdan çıkmak istediğinizi çaktırmadan belirtebilirsiniz. 🙂

60710_10151207974834410_1032783600_n

7. Yeni Rotalar ve Farklı Deneyimler Keşfetmek

Normalde gitmeyi aklınızın ucundan geçirmeyeceğiniz yerlere dalış bahanesiyle gidebilirsiniz. Örneğin Dubai’deyken sırf dalış yapmak için, bir başka emirlik olan ve birçok insanın bilmediği Fujairah’a gitmiştim. Böylece farklı bir yer daha görmüştüm. Bir keresinde de sırf dalış yapmak için Mısır’ın Marsa Alam kentine gitmiş, bir tekneye binmiş ve 7 gün karaya dönmemiştik. Ne piramitleri gördük, ne başka bir şey, bir hafta boyunca teknedeydik. Sabahın erken saatleri ve gece dalışları da dahil olmak üzere günde dört dalış yapıp, bir haftanın sonunda direkt evimize dönmüştük ve efsane bir deneyimdi.

Bonus: Cool Fotoğraflar Çekmek 😀

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et