Röportaj – Özbekistan’da Yaşam

Yurt dışında yaşam röportajlarım Özbekistan ile devam ediyor. Özbekistan’a gidenlerin yorumları merak ediliyor, doğru yere geldiniz. Sorularımı cevapladığı için canım Selen’e çok teşekkür ediyorum. Sizlerin de Özbekistan’da yaşam hakkında bilgi sahibi olmak için bu röportajı okumanızı tavsiye ediyorum. 😉

Seni kısaca tanıyabilir miyiz?

Merhaba ben Selen Sungur. 1979 İstanbul doğumluyum.  Marmara Üniversitesi İktisat bölümü mezunuyum. Buraya gelmeden önce bir IT Danışmanlık firmasında yönetici olarak çalışıyordum. Evliyim ve 2 kedimiz var.

İlk Kez Yurt Dışına Çıkacaklara Tavsiyeler

IMG_9397

Özbekistan’da Yaşam

Özbekistan’a neden ve nasıl gittiniz? 

Özbekistan’a eşimin işi dolayısıyla geldik, kendisi makine mühendisi. İstanbul’da çalıştığı firma Taşkent ve Buhara’da işler aldı. Önce eşim gelip gitmeye başladı, 2 ay önce de 2 kedimizi de alıp Taşkent’e yerleştik.

Türkiye’den Özbekistan’a giden biri daha çok ne tip işler yapabilir?

Genelde Özbekler ülkemize gelip çocuk  bakıcılığı yapıyorlar. Çünkü burada çalıştıkları işlerden kazandıkları paralar çok düşük ( aylık 100 dolar civarı). Bu sebeple Türkiye’de iş bulabilenler para biriktirmek için gitmek istiyorlar. Zaten Türkiye’den geldiğimi söylediğimde mutlaka ailelerinde bir ya da iki kişi Türkiye’de çalışıyor oluyor. Buradaki Türklerin çoğu ise Mühendis. Özbekistan 2 sene önceye kadar yeni devlet başkanı Şevket Mirziyoyev’den önce kapalı yaşayan bir ülkeymiş. Yeni başkan ise ülkeyi geliştirmek için yatırımları teşvik ediyor. Taşkent’de birçok yeni inşaat var. Türkiye’dekine benzer alışveriş merkezleri, rezidanslar ve oteller yapılıyor. Dolayısıyla mühendisler ve yatırımcılar için büyük bir pazar.

IMG_8642

Özbekistan’da yaşam koşulları Türkiye’ye göre nasıl? Sağlık, eğitim, ulaşım, hayat pahalılığı gibi konuları kısaca karşılaştırman mümkün mü? 

Yaşam koşulları Türkiye’den oldukça düşük. Şehir yeni yeni gelişiyor. Bir yanda çok lüks oteller, restoranlar ve gece kulüpleri var, bir yandan da halk hala çok fakir. Yolun kenarında evden getirdiği 3-5 parça şeyi satmaya çalışan birçok insan var. Ben Taşkent’i 80’ler Türkiye’sine benzetiyorum. Eminim 5 sene sonra burası bambaşka bir yer olacak. Henüz 2 aydır burada olduğumuzdan  doktor yada hastaneye ihtiyacımız olmadı. Umuyorum ki olmaz da ama hem devlet hem de özel hastaneler mevcut. Burada dikkatimi çokça çeken şeylerinden biri de eczaneler. Neredeyse her 5 dükkandan biri eczane. Adım başı! İlaçların fiyatları Türkiye’ye göre bir tık daha pahalı.

Ulaşımsa buradaki en ucuz şey sanırım. Bir kere yoldan geçen neredeyse her araba taksi!  Üstünde klasik ‘taksi’ yazan araçlar da var ama çok çok az. Geri kalan herkes yolda önünüzde durur ve gideceğiniz yere göre fiyat söyleyip sizi götürür. Herkes pazarlık yapmak gerektiğini söylüyor ama zaten o kadar ucuz ki gerek kalmıyor. (Para birimleri Sum, TL karşılığı yaklaşık 0.65 Kuruş- 10 km lik yol 10.000 Sum tutuyor, yani 6,5 TL)  Bir de ‘Yandex Taksi’ diye bir uygulama var, buraya geleceklere ilk önerim daha havaalanından çıkmadan telefonlarına bu uygulamayı indirmeleri. Çok pratik. Olduğunuz yeri işaretliyorsunuz, gideceğiniz yeri haritadan seçiyorsunuz ve ne kadar tutacağı, hangi yoldan gideceğiniz, plaka her şey belli. Ben %99 bu uygulamayı kullanıyorum. Toplu taşıma ise çok daha ucuz 1.200 Sum. Metro ve otobüsler var.

Onun dışında yemek için çokça seçenek var ve fiyatlar uygun çünkü aslında burada et çok ucuz..

Bir de meşhur Özbek pilavı konusu var. Her yerde ‘Milly Taomlar’ yazısını görebilirsiniz. Ben cesaret edip henüz yiyemedim. Çünkü normalde de çok ağır yemekler yiyemiyorum. Özbek pilavı için diyorlarmış ki;  Sabah dostunla, öğlen arkadaşınla, gece düşmanınla paylaş.. Çünkü sabaha kadar uyutmuyormuş 😊

IMG_9166

Bir Türk olarak Özbekistan’da yaşamayı tavsiye eder misin? Orada yaşamanın ne gibi güzellikleri ya da zorlukları var?

Bu konuda belki çok yeni olduğumdan olabilir, çok aradayım. Kesinlikle tavsiye etmem de diyemem, kesinlikle tavsiye ederim de diyemem. Burası aslında ilk yurt dışında yaşama deneyimim değil. Daha önce 1 seneye yakın Londra’da yaşamıştım. Bana oradaki çokça nezaket değişik gelmişti. Ne yazık ki burada da tam tersini hissediyorum. Umarım bunu okuyan birilerinin kalbini kırmam ama; kulaklığımı takıp yürüyüş yapmayı çok seviyorum fakat burada yerlere o kadar çok tükürüyorlar ki gerçekten yürürken midem bulanıyor. Kollarından tutup neden yapıyorsunuz bunu demek istiyorum. 15 dakikalık bir taksi yolculuğunda şoför 3 kere falan ışıklarda durup kapıyı açıp yere tükürebilir…

Onun dışında dil konusu var. Özbekçe Türkçe’ye çok yakın. Sanki dikkatli dinlersem ne dediklerini anlarım gibi geliyor, anlamıyorsunuz 😊 Ama çoğu kişi 3-5 Türkçe cümle biliyor. Bunun sebebi hem yakınlarının Türkiye’de olması hem de Türk dizilerini izlemeleri. Ama alışverişte sorun çıkmıyor çünkü rakamlar Türkçe’yle aynı. Eğer Rusça biliyorsanız işiniz çok çok daha kolay çünkü herkes ama herkes Rusça biliyor.

Bir diğer konu da getireceğiniz cüzdana bozduracağınız paranın sığmayacak olması 😊 100 dolar 840.000 Sum ediyor ve 100.000 lik banknotlar piyasaya yeni çıktığından çok fazla yok. Bu paranın çoğunluğunu size 5.000 lik banknotlar olarak veriyorlar, bu bir tomar para ediyor ve asla cüzdanınıza sığmıyor. Alışveriş yaptığınız her yerde, market kasalarında bile para sayma makineleri var 😊

Hiç mi güzelliği yok demeyin. Trafik yok! Yollar çok geniş. Özellikle merkezde birçok park var,  şimdi bahar aylarında bütün ağaçlar çiçek açmışken muhteşem görünüyorlar.

İstanbul’un kaosu, insan kalabalığı ve koşturmacası da yok. Özellikle Pazar günleri sokaklarda gezerken, 9 günlük bayram tatilini herkes birleştirmiş ve şehri terk etmiş gibi hissediyorum 😊 Genel olarak stres seviyesi düşük bir şehir.

IMG_7427

Özbekistan’a turist olarak gideceklere gezmek için nereleri tavsiye edersin?

Benim de ilk olarak gittiğim Amir Timur müzesi, şehrin en eski yapılarından olan Kukeldash medresesi, birçok müze, ‘Brodway Caddesi’  olarak bilinen yol boyunca pek çok tablonun satıldığı bölge, tarihi Chorsu Pazarı gezilecek yerler arasında. Tabi buraya gelmişken Buhara ve  Semerkand’ı da ziyaret etmek gerekir.

Instagram: selen_sungur

Röportaj ve fotoğraflar için çok teşekkürler. Özbekistan’da yaşam için Selen’i instagram’dan takip edebilirsiniz.

Burada olmayan merak ettiğiniz şeyler olursa lütfen yorum olarak bırakın, herkes faydalansın.

Diğer ülkelerdeki yaşam koşulları röportajları için buraya tık tık!

Seyahat için Para Biriktirmek ve Ucuza Gezmenin Yolları

Oturduğunuz Yerden Dünyayı Gezdiren Yol Filmleri

Gezmeyi Özleyenler için Seyahat Konulu Netflix Belgeselleri

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

7 Responses

  1. Mehmet dedi ki:

    Bende ozbekistana asci olarak gidecegim merak.ediyorum oralari turklere davranislarini yasam sıkintisi varmi cevap yazarsanizsevinirim

  2. Bünyamin Yılmaz dedi ki:

    Merhabalar bende Taşkente gitmeyi planlıyorum erkek kuaförüyüm çalışma vizesi oturum hakkı gibi konularda bilgi verebilecek birileri varsa lütfen yeşillendirsin buraları ama lütfen

  3. Özgür Yangır dedi ki:

    Merhabalar, öncelikle yazınızı çok beğendim ve bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben 2 ay içinde taşkente taşınacağım iş için ancak benim bir french bulldog köpeğim var ve o benim herşeyim kesinlikle onu bırakmak istemiyorum. Gördüğüm kadarıyla sizde kedilerinizi götürmüşsünüz. Süreçle ilgili bilgi alabilir miyim diye sorucaktım. Ya da nerelerden bilgi alabileceğim ile ilgili. Herşey için çok teşekkür ederim iyi günler dilerim.

  4. Akay dedi ki:

    Mrb.ben AKAY.ist dan.yarin semerkand a uçuyorum..asansör firması adına gidiyorum..iş durumu nasıldır acaba..

  5. YUNUS EMRE ÇALIK dedi ki:

    merhaba bende semerkand çalışmak için geleceğim. Makine Mühendisiyim. Önerirmisiniz?

  6. Ece Damcioglu dedi ki:

    Deniz ve selene tesekkur ederiz. ozbekistan’in bilinmeyen ve bilinen yonleri ozetlenmis adeta,cok sasirdim bir cok detaya.

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et