Gürcistan’da Geçim Masrafları: Tiflis’te Aylık Ne Kadara Geçinilir?

Tiflis’te yaşadığım için Gürcistan’da hayat şartları ile ilgili sık sık soru alıyorum. Daha önce Gürcistan’da aylık giderler ile ilgili bir video çekmiş ve youtube’a koymuştum ancak daha fazla detay vererek yazılı bir kaynak oluşturmak istedim. Videoyu izleyince oluşan bazı yanlış anlaşılmaları da burada düzeltmeye çalıştım. Gürcistan’da aylık geçim masrafları, yaşam tarzınıza ve önceliklerinize göre değişecektir elbet ama Tiflis’te aylık ne kadara geçinilir aşağı yukarı kafanızda bir rakam oluşması için tüm harcama kalemlerini tek tek yazmaya çalışacağım. Gürcistan’da yaşam hakkında daha önce yazdığım yazıları da buraya bırakıyorum, ilginizi çekebilir. Bu arada Gürcistan’da asgari ücret ne kadar diye çok soru geliyor, onu da yazarım. 

Gürcistan’da Yaşam: 2020 Elektronik ve Market Fiyatları

Tiflis’te Yaşam için Hayat Kurtaran Faydalı Bilgiler

Gürcistan’da Yaşam: Neden Tiflis’teyiz? Tiflis’te Hayat Nasıl?

Gürcistan’da Yaşam: Sevdiklerim ve Sevmediklerim

Gürcistan’da Aylık Geçim Masrafları: Tiflis’te Ev Kiraları

Biz Tiflis’te yaşadığımız için Tiflis’te ev kiralarından bahsedeceğim. Gürcistan’da yaşamaya gelenler için diğer iki alternatif genelde Batum ve Kutaisi oluyor. Bu iki şehre daha önce gezmek için birkaç kez gitmiş olsak da yaşamaya gelince nerede ev tutmak daha avantajlı olur bilemeyeceğim için kiralar hakkında da düzgün yorum yapamam.

Bu konuyu anlatırken öncelikle bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Ben daha önce youtube videosunda kiralardan bahsettiğimde buradaki insanların o kiraları nasıl verebildiği ile ilgili çok yorum almıştım. Şöyle bir durum var ki yerel halkın çoğunun kendi evleri var, komünizmden geldikleri için neredeyse herkes konut sahibi. Buralardaki evleri kiralayanlar genelde yurt dışından çalışmak için buraya gelenler ya da dijital göçebe dediğimiz insanlar. Gürcistan, pek çok ülkeye vizesiz bir sene boyunca kalma hakkı tanıyor, Türkiye de bunlardan biri, hal böyle olunca işini online olarak halledebilen Amerika’dan, Avrupa’dan pek çok insan gelip burada yaşamayı deniyor. Çünkü Amerika ve Avrupa’ya göre Gürcistan’da hayat çok daha ucuz, tabi ki başka ülkelerden de insanlar var. Velhasıl, kiralar Gürcistan için yüksek görünse de bu ücretleri genel olarak yüksek geliri olanlar ödediği için aslında uygun bile kalıyor diyebiliriz.

Tiflis’te Ev Kiraları

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Tiflis’te de evin bulunduğu semt, eşyalı olup olmadığı, eşyaların güzelliği, otopark imkanı, evin büyüklüğü ve yeniliği gibi pek çok etken kirayı etkiliyor. Şimdi bizim bir önceki evimiz üzerinden kira fiyatlarından bahsetmeye başlayayım. Evimiz Ortachala denilen bölgedeydi, burası en turistik bölge olan Eski Tiflis yakınlarında yer alıyor. Bizim evimiz o turistik bölgeye arabayla 5 dakika mesafede yer alıyordu. 2+1, tek banyolu, iki büyük balkonlu, eşyalı ve otoparklı, ferah bir evdi. Apartman 10-15 yıllıktı ama dairenin içi modern bir şekilde yenilenmişti, eşyalar da yeni ve düzgündü. Evimizin balkonundan güzel bir şehir manzaramız da vardı. Velhasıl tüm bu kriterlerle ev 1000$’dan kiralıktı. Benim daha önce çektiğim ev kiraları videosuna yine bu rakamların çok fazla olduğu, çok daha ucuza ev bulunabildiğini yazanlar olmuştu. Nasıl bir ev aradığınıza göre tabi ki fiyatlar değişebilir, ben kendi ev arama kriterlerimiz üzerinden paylaşım yapmıştım. Bir insan ülkesini, ailesini bırakıp, tüm düzenini değiştirerek başka bir ülkeye niye gider? Daha iyi şartlarda yaşamak için diye düşünüyorum, değil mi? Benimle aynı fikirde olanların, buraya geldiğinde fiyatları görünce hayal kırıklığı yaşamalarını istemem. Kaldı ki biz Türkiye’deyken de yaşadığımız ev bizim için önemliydi, hala önemli. Yani bu tamamen öncelikler meselesi aslında, ben kendi tecrübemi paylaşıyorum.

Eski evimizi gezip kira fiyatlarına değindiğim videoyu izlemek isterseniz diye paylaşıyorum.

Tiflis’e tek başınıza geliyorsanız, evin merkezi olması önemli değilse veya evin eski ve küçük olması ya da eşyaların düzgün olması önemli değilse 100-150 $ arasına da aylık ev bulabilirsiniz. Bu kira fiyatı her bir kriter iyileştikçe artacaktır. Merkezi bir lokasyonda, eli yüzü düzgün evler için konuşursak, 1+1 bir ev için minimum 300$, 2+1 bir ev için de minimum 500$ gerekiyor diyebilirim. Pazarlık beceriniz doğrultusunda, ya da toplu kira ödemesi teklif ederek ev kirasını daha uygun fiyatlara da indirmeniz mümkün olabilir tabi ki. Bu arada ev ararken fikir olması için söyleyeyim, biz şu anda Vake’de yaşıyoruz ve uzun dönem kalan expat’ların çoğunluğu Vake, Vera, Saburtalo, Avlabari ve Ortachala bölgelerini tercih ediyor diyebilirim. Bizim oturduğumuz sitede de oldukça fazla yabancı yaşıyor mesela.

Siz kendiniz kiralara bakmak isterseniz, aşağıdaki siteleri inceleyebilirsiniz. Şu an pandemi nedeniyle kiralarda düşüş yaşanıyor olabilir. Bu sitelerde diğer şehirlerde de kiralık, günlük kiralık veya satılık evler bulunuyor.

myhome.ge/en

place.ge/en

ss.ge/en

Tiflis’te Nerede Kalınır? Tiflis Konaklama Önerileri

Gürcistan’da Aylık Geçim Masrafları: Faturalar ve Genel Ev Giderleri

Tiflis’te evinizi buldunuz diyelim, peki bu evde yaşarken ödeyeceğiniz faturalar ne kadar, ek vergi ya da giderleriniz olacak mı bir de ona bakalım. Öncelikle aidat ile başlıyorum. Bizim önceki evimizde aidat 125 GEL idi ve bunun içine sadece güvenlik ile apartman temizliği dahildi. Çöp almaya gelen yoktu ayrıca apartmanın çocuk parkı, havuz, spor salonu vb. ek imkanları da bulunmuyordu. Yalnız apartmanda az sayıda daire vardı, bu nedenle de aidat yüksekti. Şu an oturduğumuz evde 200 GEL aidat veriyoruz. Güvenliğimiz var, çöpümüz alınıyor, spor salonu, sauna, çocuk oyun alanı ve kapalı havuz var. Bunlar düşünüldüğünde buradaki aidat daha uygun kalıyor, bunun sebebi de daha fazla daire olması. Aidatlar yaşadığınız yerin imkanları ve daire sayısına göre değişiklik gösterecektir. Bu arada küçük bir bilgi vereyim, daha önce hiçbir ülkede görmemiştim ama burada bazı evlerde asansöre para atarak binebiliyorsunuz, aidat dışında apartmana dair böyle ilginç gider kalemleri de çıkabilir aklınızda olsun. 😉

Faturalarla devam edeyim, öncelikle doğalgazdan bahsedeceğim. Biz evde sürekli tshirtle, şortla, çıplak ayakla dolaşmayı seven insanlarız yani ev hep sıcak olsun istiyoruz, o yüzden de kombimiz kışın yüksek sıcaklıkta ve sürekli olarak açıktır. Birkaç günlüğüne tatile gitsek de kapamayız. Bu haliyle bizim doğalgaz faturamız kış aylarında 80 GEL civarı geliyor ama çok aşırı soğuklarda 160 GEL’e kadar çıkabiliyor. Evimizin metrekaresi de 120 metrekare, ısınma konusunda etkili bir parametre olduğu için belirtme ihtiyacı duydum. Elektrik faturası da bizim aylık ortalama 80 GEL civarı geliyor ama biz elektriği de fazla kullanıyor olabiliriz, çok fazla teknolojik alet var, sürekli kullanımdalar. Su faturası ne kadar harcarsanız harcayın 3.69 GEL sabit geliyor. 35 mbps sınırsız internetimiz aylık 40 GEL. Cep telefonu için sınırsız internet, dakika ve sms paketi aylık 60 GEL. 2.69 GEL çevre vergisi veriyoruz.

Eğer eve bir yardımcı almayı düşünürseniz, eve yarım gün temizlik için gelenler genelde 30-50 GEL arası ücret alıyor. Yani evinizin büyüklüğü ve ne kadar sürede temizleyeceği önemli tabi ki.

Yine benim youtube videolarımın altına aylık 1000 TL’ye krallar gibi yaşanabileceği, 1000$ ile 5 ay yaşanabileceği vb. gibi pek çok hayal ürünü yorumlar geliyor. Benim çok yüksek ve yanlış fiyatlar verdiğimi yazanlar var. 1000 TL’ye burada krallar gibi yaşayamazsınız arkadaşlar, bu yorumları yazanlar gerçekten delirmişler yani. Ya 10 yıl önce burada yaşamışlar, ya da insanları buraya getirip dolandırmaya filan çalışıyorlar, hayretlerle izliyorum. Diğer gider kalemlerine geçmeden önce bunu da not düşmek istedim.

Gürcistan’da Aylık Geçim Masrafları: Tiflis’te Ulaşım Giderleri

Gürcistan genelinde toplu taşıma oldukça ucuz. Tek yön ulaşım 0.5 GEL ile 0.8 GEL arası değişiyor. Merkezi bir yerde oturuyorsanız, yürüyerek de pek çok işinizi halledersiniz. Ayrıca Yandex Go gibi uygulamalar kullandığınızda taksi ücretleri de çok uyguna geliyor. Mesela 10 km uzaklıktaki bir yere 8 GEL karşılığı gidebiliyorsunuz. Büyük bir şehirde, trafik vs gibi durumları hesaba kattığınızda gerçekten oldukça uygun fiyat. Sürekli topluma taşıma kullanacaksanız her gün bir git bir gel ortalama 30 GEL gibi bir ulaşım masrafı düşünebilirsiniz.

Gürcistan’dan Araba Almak ve Gürcistan Araba Fiyatları

Gürcistan’da araba fiyatları da oldukça uygun, yılına ve kilometresine bağlı olarak Türkiye’deki fiyatların yarısı ya da üçte birine aynı modeli burada bulmak mümkün, o yüzden araba almayı düşünebilirsiniz. Araba alırsanız bir defaya mahsus olmak üzere alım satım vergisi veriyorsunuz, arabanın modeline göre değişiyor. Bir daha motorlu taşıtlar vergisi vs vermiyorsunuz, muayene de yok. Benzin masrafından da bahsedeyim. Eşim her gün arabayla işe gidip geliyor ve 50 lt civarı benzin harcıyor, benzinin litresi şu anda 2.2 GEL, yani 110 GEL civarı bir yakıt tüketimi var. Otopark masraflarından bahsedelim. Burada ispark gibi bir sistem yok, yollarda park yapılabilir yerlere arabanızı bırakabiliyorsunuz, bunun için yıllık 50 GEL bir otopark ücreti var. Onun dışında tabi ki bazı yerlerde özel parklar da mevcut. Her evin otoparkı olmuyor, otoparklı bir sitede otursanız bile her evin otoparkı var demek değil yani otopark ayrıca satılıyor burada. Eğer evin otoparkı yoksa ve önünde park edebileceğiniz müsait bir alan yoksa evinize yakın özel bir otoparka bırakmayı düşünebilirsiniz. Bu durumda aylık ortalama 200 GEL gibi bir otopark ücreti vermeniz gerekebilir.

Gürcistan’da Aylık Geçim Masrafları: Tiflis’te Yeme İçme ve Mutfak Harcamaları

Yeme içme kısmını ikiye ayıracağım, birinci kısımda ev mutfak giderleri ve diğer ihtiyaçlar için market alışverişi, ikinci kısımda da dışarıda yeme içmeden bahsedeceğim.

Haftalık olarak 150-200 GEL civarı bir alışverişle gayet güzel evde yeme içme konusunu halledersiniz. Bunun içinde tavuk, et, sebze, meyve, içecek, temel temizlik ürünleri dahil. Ama sık sık misafiriniz gelecekse, alkol ve sigara fazla tüketiyorsanız vs. ekstra durumlarda tabi ki bu fiyat artış gösterecektir. Yeme alışkanlıklarınız arasında özel ürünler tüketmek varsa burada biraz pahalı oluyor açıkçası çünkü genelde ithal ürünler. Özel ürünlerden kastım glutensiz yiyecekler, badem sütü vs gibi normalin dışında besinler epey yüksek fiyatlı. Ayrıca deniz ürünleri de Türkiye’ye göre yüksek kalıyor, belki Batum’da balık fiyatları daha düşük olabilir tabi.

Dışarıda yemek konusuna gelirsek, ortalama bir restoranda iki kişilik bir yemek 40-50 GEL arası diyebilirim. Masayı donatsanız ve tıka basa doymacalı etli, alkollü bir yemek yeseniz bile 100 GEL’i geçmeyecektir. İki kişilik bir yemek ve ortalama bir restorandaki fiyatlardan bahsediyorum. Lüks restoranlarda elbette fiyatlar daha yüksek oluyor ama Gürcistan ile ilgili sevdiğim şeylerden biri lüks restoranlar ile ortalama restoranlar arasında fahiş fiyat farkı olmaması.

Tiflis Yeme İçme Rehberi: Tiflis Mekan Önerileri

Gürcü Mutfağı: Gürcü Yemekleri ve Gürcü İçecekleri

Gece çıkması masrafınız, burada alkol fiyatları fazla pahalı olmadığından çok olmayacaktır. Fazla alkol almıyorsanız ve gittiğiniz mekanın giriş ücreti yoksa yine iki kişi 50 GEL ile gayet güzel bir akşam geçirebilirsiniz. Burada bazı büyük gece kulüplerinin giriş ücreti oluyor, kişi başı 20-30 GEL arası değişiyor. Eğer oralara gidecekseniz, bu ek ücreti de hesaba katmak gerekiyor.

Market fiyatlarını ve elektronik fiyatlarını daha önce TR ile karşılaştırmıştım, o yazımı da okuyabilirsiniz. Aşağı yukarı Türkiye ile aynı fiyatlar. Pazar fiyatları meyve – sebze için daha ucuz oluyor tabi ama Türkiye’de de öyle sonuçta. Ben birebir Türkiye marketiyle buradaki marketi karşılaştırdım zaten. Burada çok büyük bir ucuzluk söz konusu değil, bazı şeyler evet ucuz ama pahalı olan ürünler de var.

Gürcistan’da Yaşam: 2020 Elektronik ve Market Fiyatları

Bir de daha önce bir market turu videosu çekmiştim ama bu videodaki fiyatlar biraz arttı, burada da dolar biraz yükseldi çünkü. Yine de merak ederseniz diye o videomu paylaşıyorum.

Gürcistan’da Aylık Giderler: Tiflis’te Eğitim Masrafları

Tiflis’e gelirseniz muhtemelen çocuğunuzu devlet okuluna göndermeyeceksinizdir diye düşünüyorum çünkü burada devlet okullarında eğitim Gürcüce. Ben şahsen oğlumun Gürcüce eğitim görmesini istemedim çünkü dünyada tek olan bir dil ve ileride kendisine bir fayda sağlamayacak.

İlk geldiğimizde yaşı küçük olduğu için İngilizce dilli bir kreşe yazdırdık. Tiflis’te her bütçeye uygun kreş mümkün. Biz kreş için aylık 700 GEL veriyorduk ve bu fiyatın içinde epey bir şey vardı. Ek olarak kırtasiye masrafı vs. yoktu. Sabah 9’dan akşam 7’ye kadar çalışan bir okuldu ve üç öğün yemek dahildi. Bu saatler arasında istediğiniz zaman çocuğunuzu bırakıp alabiliyorsunuz, tabi ben bu kadar uzun bırakmıyordum açıkçası ve sadece öğle yemeğini orada yiyordu. Genel olarak kreş fiyatları aylık 400 GEL’den başlıyor diye biliyorum.

Oğlum 5 yaşını doldurunca da uluslararası büyük okullardan birine yazdırdık. Yine farklı bütçelere uygun ve farklı dillerde eğitim yapan özel okullar Tiflis’te bulunuyor. Yıllık 3000-4000 GEL arası eğitim veren özel okullar bulabileceğiniz gibi 20000$’ın üstüne çıkan fiyatlarla karşılaşmak da mümkün.

Üniversite çağında çocuğunuz varsa ve burada okutmayı düşünüyorsanız, University of Georgia’nın yıllık fiyatları 4000$ civarı diye biliyorum.

Gürcistan’da Aylık Giderler: Tiflis’te Sağlık Masrafları

Buradaki muayene ücretleri vs. konusuna pek bilgimiz yok, umarım hiçbir zaman da olmaz ama hastane masraflarımızı %100 karşılayan sigortamız için aylık kişi başı 100 GEL civarı bir ücret ödüyoruz.

Bu arada Acıbadem burada hastane açacakmış sanıyorum, ek bilgi olarak paylaşayım dedim.

Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler

Gürcistan’da Aylık Giderler: Tiflis’te Kişisel Masraflar

Tiflis’te kişisel masrafların içinde giyim, güzellik ve bakım konularından bahsedeceğim.

Kıyafet fiyatları aşağı yukarı Türkiye ile aynı diyebilirim. Inditex Grup markaları, H&M, Mango gibi uluslararası giyim firmaları buraya GEL üzerinden bir fiyat koyuyor, Türkiye’ye de TL üzerinden bir fiyat koyuyor, bu arada kurlarda dalgalanmalar olunca fiyat farkları oluşabiliyor. Bir de indirim zamanları farklılık gösterebiliyor, yani Türkiye’de sezon başında belli ürünlere %30 indirim var diyelim, burada bakıyorum aynı ürüne indirim gelmemiş ama başkasına gelmiş. Bu şekilde değişiklikler olabiliyor. Türk markalar ise burada daha pahalı, yani LCW, Koton, Penti gibi markaların çoğu ürünü burada 1.5 katına satılıyor diyebilirim.

Ben burada henüz hiç kuaföre gitmedim açıkçası ama eşim her ay düzenli olarak bir erkek berberine gidiyor, Tiflis’in en iyilerinden biri ve saç kesim 35 GEL veriyormuş. Kadın için de aynı ayarda kuaförlere baktığımda saç kesimi 50 GEL civarı görünüyor, saç boyama ise 150 GEL civarı. Bunlar daha yüksekçe fiyatlar yani sizi yanıltmasın, 10 GEL’e saç kesimi yapan yerler de varmış.

Gürcistan’da Aylık Giderler: Tiflis’te Kültürel Aktivite Masrafları

Burada biz sinemaya gitmiyoruz ama bale, opera gibi etkinliklere gidiyoruz. Devlet tiyatrosunda fiyatlar 10 GEL’den başlıyor. Sahne düzeni de çok güzel olduğu için en ucuz bileti rahatlıkla alabilirsiniz, ayda iki kere gitseniz iki kişi için aylık 40 GEL diyebiliriz. Pandemi nedeniyle bu tür etkinlikler tabi ki şu anda yok ama bu konuyu da atlamak istemedim. Tiflis’te müze giriş fiyatları da tabi ki gittiğiniz müzeye göre değişiyor ama ortalama 5 GEL diyebilirim. Özel müzelerde fiyatlar biraz daha yüksek oluyor. Ayda iki kere de müzeye gittiğinizi varsayalım, iki kişi aylık 20 GEL müze masrafınız olur.

Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler

Son olarak, dünyanın farklı şehirlerinden güncel ortalama fiyatları veren bazı siteler var, oraları da inceleyebilirsiniz. Bu siteler ortalama bilgi veriyor, ufak tefek fiyat farkları vardır illa ki ama benim verdiğim bilgilerle aşağı yukarı uyumlular. Ayrıca harcama alışkanlıklarınızı, kaç kişi olduğunuzu vs girerek aylık tahmini gider hesaplaması yapabiliyorsunuz, aşağıda onları da paylaşıyorum.

http://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Tbilisi

http://www.expatistan.com/cost-of-living/tbilisi

Alttakinde sizin verilerinize göre tahmini hesaplama yapılıyor. Siz de deneyebilirsiniz.

http://www.numbeo.com/cost-of-living/city-estimator/in/Tbilisi

Bu siteye göre genel ortalamada, 4 kişilik bir ailenin kira hariç harcama giderleri aylık 4600 GEL, tek kişinin ise 1300 GEL olarak hesaplanmış. Bu rakamlar ütopik gelebilir ama çok yanlış değil. Kamu-Sen’in araştırmasına göre Türkiye’de tek bir kişinin yoksulluk sınırı 3410 TL olarak belirlenmişken tek maaş ve asgari ücretle(2324 TL) insanlar 4 kişilik ailelerini geçindiriyorlar bir şekilde. Yukarıda dediğim gibi ben burada asgari geçim şartları için değil, düzeninizi bozup ülkenizden ayrılmanıza değecek bir yaşam standardı için bilgiler vermeye çalıştım. Gürcistan’da üç kuruşa krallar gibi yaşayacağınız masallarını anlatan umut tacirlerine lütfen inanmayın. Youtube’a gelen saçma yorumlara gerçekten çok doluyum, o yüzden arada çemkiriyorum. 🙂

Gürcistan’da resmi olarak belirlenen bir asgari ücret yok, alım gücünü başka ülkelerle karşılaştırmak için soruluyor sanırım bu soru ama maalesef net bir cevabı yok. Halkın alım gücünün genel olarak düşük olduğunu söyleyebiliyorum sadece.

İlk Kez Yurt Dışına Çıkacaklara Tavsiyeler

Seyahat için Para Biriktirmek ve Ucuza Gezmenin Yolları

Oturduğunuz Yerden Dünyayı Gezdiren Yol Filmleri

Gezmeyi Özleyenler için Seyahat Konulu Netflix Belgeselleri

Gürcistan’da Aylık Geçim Masrafları yazımı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilirsiniz. Daha iyi içerikler üretebilmem için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyorum.

Gürcistan’da Yaşam ve daha pek çok konuda gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

6 Responses

  1. Dolunay'ın babası dedi ki:

    Çok güzel bir yazı olmuş teşekkür ederim. Kısa süreli kalmak için koşulları araştırırken yazınızla karşılaştım. Hatta tek başıma gelmeyi düşünürken acaba ailemle mi gelsem diye düşünmeye bile başladım. Güzel anlatmışsınız. Tekrar teşekkürler

  1. Kasım 4, 2020

    […] Gürcistan’da Geçim Masrafları: Tiflis’te Aylık Ne Kadara Geçinilir? […]

  2. Kasım 4, 2020

    […] Açıkçası buradaki devlet hastanelerinin durumunu bilmiyoruz. Eşimin özel sağlık sigortası var, o nedenle yolumuz düşmedi. Özel hastanelere birkaç kez gitmek durumunda kaldık, gördüklerimiz Türkiye’deki daha düşük seviye özel hastanelerin kalitesindeydi. Sağlık sistemi Türkiye’ye göre kesinlikle daha geri durumda. Özel sağlık sigortası uygun bu arada, aylık 100 Lari yani 200 TL civarına tam teşekküllü sağlık sigortasına sahip olabiliyorsunuz. Eğitim konusuna gelirsek yine devlet okulları konusunda bilgim yok ama uluslararası seviyede, farklı dillerde eğitim veren çok kaliteli özel okullar bulunuyor. Oğlumu henüz bu okullardan birine yazdırmadık, seneye için araştırmalara başladım ve imkanların çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Fiyatlar okula göre değişiklik göstermekle birlikte Türkiye’den daha düşük fiyatlarda güzel okullar bulmak mümkün, tabi astronomik ücretli okullar da var. Oğlum şimdilik tamamen İngilizce eğitim veren özel bir kreşe gidiyor, bu şekilde pek çok kreş mevcut. Ulaşım konusuna gelirsek, toplu taşıma, şehirler arası ulaşım ve taksi çok ucuz. Ayrıca araba fiyatları da epey uygun çünkü vergi yok. Lüks arabaları yaşına göre Türkiye’nin yarı fiyatına ya da üçte birine almak mümkün. Kiralar biraz yüksek, yani içi güzel ve düzgün bir yerdeki evler 500$’dan başlıyor, Gürcüler için bunlar yüksek rakamlar ama bu evleri genelde yurt dışından gelenler kiralıyor. Yerel halktan tanıdığımız çoğu kişi kendi evinde oturuyor, ayrıca yazlık ya da bağ evleri var. Bu arada tabi ki çok daha uyguna ev bulmak mümkün ama ben gerçekten iyi koşullarda olan evlerden bahsediyorum. Günlük yaşam masrafları ise genel olarak Türkiye’den uygun diyebilirim. Yemek maliyetleri aşağı yukarı Türkiye ile aynı ama mesela alkol çok ucuz çünkü yine vergi yok. Aşağıdaki videoda Tiflis’te ilk yaşadığımız evi gezdirmiş ve ev giderlerinden bahsetmiştim, ilginizi çekerse izleyebilirsiniz. Aşağıdaki videoda da market turuna çıkmıştım, çok iyi bir video değil ama yine de fikir verebilir. İleride daha güzelini çekeceğim umarım. Market ve elektronik fiyatlarının Türkiye ile karşılaştırmalı yazısı da ilginizi çekebilir. Gürcistan’da Yaşam: 2020 Elektronik ve Market Fiyatları Gürcistan’da Geçim Masrafları: Tiflis’te Aylık Ne Kadara Geçinilir? […]

  3. Ocak 15, 2021

    […] Gürcistan’da Geçim Masrafları: Tiflis’te Aylık Ne Kadara Geçinilir? […]

  4. Şubat 22, 2021

    […] Gürcistan’da Geçim Masrafları: Tiflis’te Aylık Ne Kadara Geçinilir? […]

  5. Mayıs 5, 2021

    […] Gürcistan’da Geçim Masrafları: Tiflis’te Aylık Ne Kadara Geçinilir? […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et