Kamp Hazırlığı: Kamp Malzemeleri Listesi

Kamp yapmak doğayla iç içe olmak için en güzel yöntemlerden biri. Hele de günümüzde büyük şehirlerdeki kaos ortamı iyice artmışken ve şu dönem pandemi nedeniyle kalabalıklardan uzak durmak gerekiyorken en ideal tatil anlayışı kesinlikle kamp yapmak. Tabi kampınızın güzel geçmesi, kamp yeri ve kamp malzemeleri seçimi ile büyük ölçüde bağlantılı. Kamp için nasıl hazırlandığınız, kamp deneyiminizden tam anlamıyla zevk almanız açısından önemli. Yanlış malzeme götürürseniz, perişan olma riskiniz var. Bu da kamptan nefret etmenize sebep olabilir. İşte bu noktada, kamp hazırlığı konusunda yardıma ihtiyacı olanlar için bir yazı hazırlamak istedim. Bebekliğinden beri kamplarda büyümüş, okul çağlarında aktif olarak izcilik yapmış ve çalışırken de kamplara devam etmiş, toplamda belki yüzlerce kampa gitmiş biri olarak konu hakkında oldukça tecrübeli olduğumu söyleyebilirim. Oğlum doğduktan sonra onunla da kamp deneyimlerimiz oldu. Yurt dışına taşındığımızdan beri kamplar biraz sekteye uğrasa da bunca yılın tecrübesine dayanarak size güzel bir kamp malzemeleri listesi hazırlamaya çalışacağım.

Keyif alacağınız bir kamp alanı seçmek için, Türkiye’deki en iyi kamp alanları listeme de bakmayı unutmayın. Türkiye’de Nerede Kamp Yapılır?

kamp malzemeleri

Kamp Malzemeleri Listesi

Öncelikle kamp yaparken olmazsa olmaz malzemeler ile başlamak istiyorum, ardından olsa iyi olur diyebileceğim kamp keyfini artıracak öneriler de olacak.

Temel Kamp Malzemeleri

Kamp Çadırı ve Kamp Çadır Malzemeleri

Kamp çadırı seçerken nasıl bir kamp düşündüğünüz önemli bir parametre. Kendinize sormanız gereken bazı sorular var. Hangi mevsimlerde kamp yapacaksınız? Kaç kişi kamp yapacaksınız? Arabasız, sırt çantalı bir kamp gezisi mi olacak? Eğer dağcılık ya da kış kampı düşünmüyorsanız üç mevsim bir çadır herkes için oldukça yeterli olacaktır. Kaç mevsimlik alırsanız alın, kumaşın nefes alabilir ve su geçirmez olmasına dikkat edin. Arabasız kamp yapacaksanız, yani çadırınızı sırtınızda taşıyacaksanız öncelikle hafiflik önemli bir parametre haline gelecek. Ayrıca eşyanızı koyabileceğiniz bir aracınız olmadığı için çadır içinde kesinlikle çanta koymak için ekstra yer olmalı, yani iki kişiyseniz üç kişilik bir çadırla yola çıkmalısınız. Ayrıca çadır için kişi sayısı belirtilmiş olsa bile mutlaka ölçülerini inceleyin, bazı çadırların ölçüleri sizin kişi boyutu ya da yatış rahatlığı anlayışınızla uyuşmuyor olabilir. 🙂 Çadırın şekli, kolay kurulumu gibi konular da sizin için önemli olabilir. Çadır alırken özelliklerini okumayı atlamayın. Her bütçeye uygun çadır önerilerim için tık tık.

Kamp Uyku Tulumu

Uyku tulumu için en önemli kriteriniz derece olmalı bana göre. Hangi mevsimlerde kamp yapacağınızı düşünüp ona göre sıcaklık derecesini belirleyebilirsiniz. Sıcakladığınız zaman uyku tulumunu açıp çıplak uyuyabilirsiniz ama soğuğun çaresi yok, o nedenle mümkün mertebe düşük dereceli bir uyku tulumu seçmenizi öneririm. Ama iyice de kış kampı tulumu alırsanız fazla sıcak tutacağından sürekli tulumu açmanız gerekir ve çok anlamsız olur. Örneğin bahar ve yaz aylarında kamp yapmayı düşünüyorsanız, alt limit -10 ile -15 derece civarı bir uyku tulumu sizi her mevsim idare edecektir. Şekilden de bahsedeyim. Mumya şekilli tulumların daha fazla tercih edilmesinin sebebi içerde fazla hava dolaşımına yer kalmayacak şekilde olması ve bu sayede sizi daha sıcak tutması. Benim bacaklarım onlarda rahat edemez derseniz dikdörtgen şekillileri tercih edebilirsiniz ama ısı kaybı daha fazla olacaktır. Her bütçeye uygun uyku tulumu önerilerim için tık tık.

Kamp Yatağı ve Yastık

Kampta yatarken altınıza sermek için mat, şişme mat veya şişme yatak kullanabilirsiniz. Ben küçük yaşlardayken bazen sadece matta, ya da mat üstü deniz yatağında filan yatardık. Tek başına matta kemiklerim birbirine girerdi, deniz yatağında da kıpırdandıkça yatak çok şekil değiştirdiğinden çok konforlu bir uyku olmazdı. Günümüzde kamp yatağı konusunda pek çok alternatif bulunuyor. Benim favorim şişme matlar, ısı yalıtımı, hafiflik ve kolay şişirme için öncelikle tercih etmenizi öneririm. Ancak fiyatları daha yüksek oluyor tabi. Çoğunlukla bahar ve yaz aylarında kamp yapacaksanız, ağırlık sizin içn çok önemli değilse ve şişirme için de pompa taşıyabilecekseniz, daha uygun fiyatlı olduğundan şişme yatak tercih edin. Belki altına sermek için bir de mat alabilirsiniz. Yastık için ise herhangi bir şişme yastık veya küçük bir ev yastığı iş görecektir. Her bütçeye uygun kamp yatağı ve yastık önerilerim için tık tık.

Kamp Masası ve Kamp Sandalyesi

Bence kamp sandalyeleri kamp yapmayacak olanların bile bagajında bulunması gereken bir şey ama kamp yapıyorsanız sürekli çadır içinde oturamayacağınıza göre daha da gerekli hale geliyor. Bir de ufak masanız olursa etraflı yemek yemeseniz bile içeceğinizi, telefonlarınızı vs. koyabileceğiniz bir alana sahip olursunuz. Her bütçeye uygun kamp sandalye ve masa önerilerim için tık tık.

Kamp Feneri ve Işık kaynağı

Kampta geceleri aydınlatma için kafa feneri, normal fener ya da ışıldak gibi bir şey bulundurmanız kesinlikle şart. Cep telefonu feneri yeterli olmuyor.

Kamp Çakısı

Çok amaçlı bir çakınız yoksa kamp için mutlaka edinin, ne kadar çok ihtiyacınız olduğuna inanamayacaksınız.

Yukarıdaki en temel ana malzemelerin dışında hamak, led süsleme ışığı, hoparlör, ısıtıcı, kamp duşu gibi malzemeler de kamp keyfinizi ve konforunuzu artıracaktır. Bu tip malzemeler için de önerilerim var, şuradan inceleyebilirsiniz.

Kamp Mutfak Malzemeleri

Herkes kampta kendi yemeğini yapmak istemeyebilir, o nedenle bu bölümü temel kamp malzemeleri dışında tuttum. Sadece konaklamayı uygun fiyata getirip yeme içmeyi dışarda yemek isteyenler olabilir ya da özellikle pandemi döneminde herkesin kaldığı otellerde kalmak istemese de dışarıda yemeye sıcak bakanlar olabilir. Velhasıl, ben kamp sırasında kendi yemeğini de yapacaklar için bu bölümü yazıyorum. Kamp mutfağı için önemli malzemelerden biri kamp ocağı ama kamp ocağı yerine ateş yakıp üzerine ateşe dayanıklı döküm ürünler kullanarak da yemeğinizi yapabilirsiniz. Kırılmayacak tipte tabak, bardak gibi ürünler kamp sırasında daha kullanışlı oluyor. Kampçılar için özel tasarlanmış iç içe geçen taşıması hafif tencere setleri de oldukça pratiktir, tavsiye ederim. Termoslar, üçü bir arada çatal, kaşık, bıçaklar, taşınabilir soğutucular da ihtiyacınız olan diğer mutfak gereçleri arasında. Çay kahve seviyorsanız çaydanlık, french press veya mokapot gibi ürünler de bulunudurmalısınız. Kamp mutfağında gerekebilecek her türlü ürün için önerilerimi şuradan inceleyebilirsiniz.

Kamp kıyafetleri nasıl olmalı? Kamp Giyim Malzemeleri

Kamp kıyafetleri illa ki özel seçimli olmak zorunda değil. Evinizde bulunan rahat kıyafetlerle de pekala kamp yapabilirsiniz tabi ki. Ancak maksimum konfor ve koruyuculuk için kamp kıyafetlerine yatırım yapmak iyi olacaktır. Özellikle gündüz ile gece arasında sıcaklık farkının çok olduğu ara mevsimlerde lahana gibi katmanlı kıyafetler giymeniz tavsiye ederim. En iç kısma nefes alabilen iç çamaşırları ve ayaklara nem emici çoraplar. Yazın nefes alabilen bir tshirt, kış ise termal içlikler giyilebilir. Bir üst katman için en ideal giyecek polar. En üste de rüzgar ve su geçirmez bir mont gerekiyor, mevsime göre kalınlığına karar verirsiniz. Pantolon olarak yine nefes alabilir ürünler tercih etmek gerekiyor. Bazı pantolonların dizlerinde fermuar oluyor ve çok sıcaklarda şorta dönüşüyor, ben onları çok seviyorum. 🙂 Ayakkabıda su geçirmez goretex ürünleri tercih etmenizi öneririm. Bir de hem yaz hem kış için çok fonksiyonlu kullanılabilen bir buff almanızı öneririm. Kamp valizi için gerekli kıyafet önerilerimi şuradan inceleyebilirsiniz.

Kampta Sağlık ve Bakım

İster yaz ister kış kampı olsun güneş kremi almayı unutmayın, bir de dudak balsamı gerekli oluyor. Bunları dışındaki şampuan, nemlendirici gibi günlük malzemelerinizi zaten her zamanki olduğu gibi valize koyarsınız, yalnız seyahat boy olmasına dikkat edin. Böcek sokmaları için koruyucu sprey, başınıza gelebilecek her türlü ufak tefek kaza için ilk yardım çantası da bulundurmanızı tavsiye ederim. Kampta yanınıza alabileceğiniz sağlık ve bakım ürün önerilerimi de şuradan inceleyebilirsiniz.

Kamp Hijyeni

Diş fırçası ve macunu, kulak pamuğu, el yıkamak için sabun, ıslak mendil, dezenfektan, tuvalet kağıdı, bulaşık deterjanı, çöp torbası gibi ürünlere ihtiyacınız olacak. Bazıları tesisli kamp alanlarında bulunsa bile çabuk tükenen şeyler olduğu için yanınıza almanızda fayda var. Tesis olmayan yerde kalıyorsanız deterjan gibi şeyleri pek kullanmamanız ya da doğaya uyumlu ürünler kullanmanız iyi olacaktır. Bir de lüften çöpleriniz mutlaka toplayın.

Bir şey unutmadığımı umarak yazımı sonlandırıyorum. Fazla teknik detayla boğmadan malzeme seçimini kolaylaştırma amaçlı bir yazı hazırlamaya çalıştım. Umarım kamp alışverişi yaparken size yardımcı olacak bilgiler bulmuşsunuzdur. İlk defa kamp yapacaksanız, doğru yer ve malzeme seçimi ile çekinmeniz gereken hiçbir şey olmadığını söyleyebilirim.

İlk defa kamp yapacaksanız kamp hayatının size göre olup olmadığını anlamak için hemen malzeme yatırımı yapmak yerine, ekipmanı bir arkadaşınızdan ödünç alabilir ya da ekipman kiralama yapan kamp alanlarında kalmayı düşünebilirsiniz. İlk defa kamp yapacaklar için tavsiyelerimi de en yakın zamanda hazırlayıp paylaşacağım. 😉

Terapiye ihtiyaç duyuyorsanız kamp yapmaya gidin!

Daha iyi içerikler üretebilmem için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyorum.

İğneada Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Öneriler

İzole Doğa Tatili için Otel, Bungalov ve Dağ Evi Önerileri

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

8 Responses

  1. Arda dedi ki:

    Çok detaylı güzel bir yazı olmuş, ihtiyaçlarımızı belirledik. Tşk

  1. Aralık 14, 2020

    […] Kamp Hazırlığı: Kamp Malzemeleri Listesi […]

  2. Aralık 23, 2020

    […] Kamp Hazırlığı: Kamp Malzemeleri Listesi […]

  3. Şubat 8, 2021

    […] Kamp Hazırlığı: Kamp Malzemeleri Listesi […]

  4. Şubat 10, 2021

    […] Kamp Hazırlığı: Kamp Malzemeleri Listesi […]

  5. Şubat 24, 2021

    […] Kamp Hazırlığı: Kamp Malzemeleri Listesi […]

  6. Temmuz 21, 2021

    […] Kamp Hazırlığı: Kamp Malzemeleri Listesi […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et