Filipinler Gezi Rehberi: Filipinler’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Filipinler uzun zamandır hayal edip hatta birkaç kez planını yapıp gidemediğim bir ülkeydi ve çok şükür bu sene kendisiyle kavuştuk. Kavuşmamız muhteşem olacaktı hissediyordum ve gerçekten çok güzel hatıralarla tamamlandı Filipinler gezisi. Filipinler’den ayrılalı bir ay oldu, yolculuğumuz devam ettiği için hemen yazı hazırlayamamıştım ama yazmak için de sabırsızlanıyordum. Şimdi Filipinler’in en güzel mevsimi gelmişken detaylı bir Filipinler gezi yazısı yazıp tüm gelen soruları cevaplamayı ve gitmeden önce bilmeniz gerekenleri anlatmayı hedefliyorum. Filipinler, 7641 adadan oluşan bir ülke. Tabi bu adaların hepsinde yaşam yok ve bazıları gerçekten çok küçük ama yine de gezebileceğiniz yüzlerce ada var. Ben, bu sayı göz önüne alındığında Filipinler’in çok az bir kısmını görmüş olsam da edindiğim tecrübeyi size aktaracağım. Buyurun o zaman Filipinler’i bir de benden okuyun, işte size Filipinler gezi rehberi.

giris

Filipinler Gezi Rehberi: Filipinler güvenli mi? Filipinler’e gitmek tehlikeli mi?

Filipinler son derece güvenli bir yer benim tecrübeme ve okuduklarıma göre. İnsanlar çok sıcak kanlı, güler yüzlü ve yardım severler. Dünyadaki en güvenli ülkeler listesinde Filipinler sıralamanın üstlerinde değil belki ama Türkiye’den yukarılarda yer alıyor. Bir de tabi turistik yerler daha güvenli oluyor genelde biliyorsunuz, o nedenle ben gezi boyunca kendimi hiç güvensiz hissetmedim. Tek başıma kucağımda çocukla gece saatlerinde bile caddelerde, ara sokaklarda dolaştım, hiç sorun yaşamadım. Başınıza asla bir şey gelmez diyemem ama genel olarak turistik yerlerde kendinizi rahat hissedebileceğiniz düşünüyorum. Tehlikenin başka bir boyutu olan doğal afetlerden bahsedelim. Filipinler, Ateş Çemberi olarak geçen Pasifik deprem kuşağında yer alıyor ve yanardağ püskürmesi ya da deprem meydana gelme olasılığı var. Ancak yakın dönemde kaydedilmiş bir hadise yoktu ve zaten Bali yazısında yazdığım gibi bu seyahatte tamamen kaderci olmuştum. Buraları görmek istiyordum ve başıma bir şey gelmemesini ummaktan başka çarem yoktu. Bir de Filipinler’de tayfun dönemine gitmemeye dikkat edin.

guvenli

Filipinler Gezi Rehberi: Filipinler nerede? Filipinler’e nasıl gidilir? 

Filipinler Pasifik Okyanusu’nun batısında yer alan bir Asya ülkesidir. Filipinler’in başkenti Manila’ya ülkemizden direkt ve aktarmalı uçuşlar bulunmaktadır. THY’nin direkt uçuşu, Qatar, Emirates ve Saudia Havayollarının bir aktarmalı uçuşları bulunuyor. En ucuz genelde Saudia oluyor. Biz Bali’den Airasia ile Manila’ya geçtik.

Filipinler’de Nasıl Gezilir? Filipinler ulaşım rehberi

Filipinler adalardan oluştuğu için bazı adalara ulaşım biraz zahmetli olabiliyor. Feribot yolculukları genelde sabah çok erken saatlerde oluyor ve uzun sürüyor. Adala arası uçuşlar da pır pır uçaklarla yapılıyor ve pek de ucuz değil. Adalar üzerinde ulaşım tricycle denilen tuk tuk benzeri üç tekerlekli havadar araçlarla gerçekleşiyor. Büyük şehirlerde ise bizdeki minibüsler gibi çalışan Jeepney denilen toplu taşıma araçları ile çok uygun fiyata yolculuk edebiliyorsunuz. Toplu taşıma dışında sarı ve beyaz taksiler var, kendi tecrübeme dayanarak Cebu’daki beyaz taksi ile hava alanı otel arasındaki aynı yolu sarı taksiden çok daha ucuza gittiğimizi söyleyebilirim. Tarifeleri değişik çalışıyor, sizin gideceğiniz yolun üzerine göre aşağı yukarı vereceğiniz ücreti hesaplayabilirsiniz. Sarı taksi: 70 PHP ile açılış yapıyor, ilk 500 metreden sonra her 300 metrede bir 4 PHP artıyor, sıkışık trafikte her 2 dakikalık bekleme sonrası da 4 PHP artıyor. Beyaz taksi:  40 PHP ile açılışı yapıyor, ilk 500 metreden sonra her kilometrede 13.5 PHP artıyor, sıkışık trafikte her 2 dakikalık bekleme sonrası da 2 PHP artıyor. Bu iki taksi tipi dışında Coupon taksi denilen sabit fiyat veren taksiler varmış ama ben onlara ne şehir içinde ne de hava alanında denk gelmedim.

ulasim

Filipinler Gezi Rehberi: Filipinler Türk vatandaşlarından vize istiyor mu? Filipinler vizesi nasıl alınır?

Filipinler Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Herhangi bir evrak gerekmeden ve ücret ödemeden ülkeye giriş yapıyorsunuz, giriş yaptığınız andan itibaren ülkeden 30 gün kalma hakkınız oluyor. 30 günden fazla kalmak istiyorsanız ülkedeki göçmenlik bürolarına uğrayarak vizenizi uzatabiliyorsunuz ya da ülkeden çıkıp tekrar girmeniz gerekiyor.

vize

Filipinler Gezi Rehberi: Filipinler’e ne zaman gidilir? Filipinler’de ne kadar kalınır? Filipinler gezi rotası

Filipinler’e gitmek için en güzel mevsim Aralık ayı ile Nisan ay arasındaki dönem olarak gösteriliyor. Şubat ile Nisan ayları arası en kuru sezon olmakla birlikte sıcaklıkların en yüksek olduğu zaman, o nedenle rahatsız edici olabilir. Aralık – Ocak ayları da yağmur riski çok düşük ve sıcaklıklar katlanılabilir seviyede oluyormuş. Bizim gittiğimiz Kasım ayı ara döneme denk geliyordu ve yağmur riski vardı, çok şükür gezi boyunca hiç yağmura denk gelmedik. Mayıs ile Ekim arasındaki dönem de yağmurların yoğun olduğu dönem olarak geçiyor. Filipinler’e ne zaman gideceğinize karar verdiyseniz şimdi kaç gün kalacağınıza karar vermeye geldi sıra. Şu kadar günüm var, nereye gidelim tarzı çok soru geldiği için kendi beğenilerime göre farklı gün sayıları için rota önerilerinde bulunacağım.

Biz 3 gece El Nido’da, 2 gece Coron’da, 3 gece Cebu’da kaldık. Toplamda 8 gece 9 günlük bir program yapmıştık.

5 günlük Filipinler rotası: 5 gün Filipinler için çok az bence ama eski bir çalışan olarak azıcık anlıyorum, kısa zamanda çok ve büyük işler başarmak gerekiyor. Yollarda geçen zaman hariç 5 geceniz olduğunu varsayarak benim önerim şöyle bir plan: 3 gece El Nido, 2 gece Coron’da kalmak.  El Nido’ya gittiğiniz gün Las Cabanas veya Nacpan plajına gidebilir diğer iki tam günde de A ve C tekne turlarına katılabilirsiniz. Bu arada El Nido ile ilgili detaylı yazımı da okuyabilirsiniz. Coron’da ise 2 gece kalıp 1 tam gününüzü en güzel yerleri bir arada görebileceğiniz bir tekne turuna ayırıp gittiğiniz günü de Coron içinde gezebileceğiniz birkaç yere ayırabilirsiniz.

Filipinler’deki Cennet: El Nido Palawan Gezi Notları

Filipinler’in Rüya Adası: Coron Gezi Rehberi

7 günlük Filipinler Rotası: Yukarıdaki günlere ek 2 geceniz daha varsa onu da Cebu’da geçirip bir tam gününüzü Kawasan şelalelerine veya Bohol gezisine ayırabilirsiniz.

10 günlük Filipinler rotası: Yukarıdakilere ek olarak 3 gece de Boracay’a gidebilirsiniz. Benim araştırıp da vaktim olmadığından içimde kalan diğer yerler ise Siargao, Banaue / Batad pirinç terasları ve Siquijor.

Bu arada rota çıkarırken yardımcı olması açısından kaldığımız otellerin rezervasyon linklerini de paylaşmak istiyorum. Hepsi merkezi ve temiz otellerdi.

El Nido’da kaldığımız otel: Sea Cocoon Hotel

Coron’da kaldığımız otel: The Bay Area Coron

Cebu’da kaldığımız otel: ABC Hotel Cebu

nezaman

Filipinler Gezi Rehberi: Filipinler’de ne yenir? Filipinler yeme içme rehberi

Filipinler’de gittiğimiz yerlerde uluslararası mutfaktan çok alternatif vardı. Şimdiye kadar Asya’da gezdiğim diğer ülkelerde bu kadar fazla değildi açıkçası. Ben de uzun bir Asya seyahatinde olduğum için farklı mutfaklardan yemekler yedim genelde ama Filipinler yemeklerinden bazılarını da denedim. Bir de denemeye cesaret edemediğim yiyecekler de var tabi ki, onlardan da bahsedeceğim şimdi. Sokaklarda tavuğun her uzvunu pişirdiklerini görebilirsiniz, ayakları dahil. 🙁 Adobo da en popüler yemeklerinden biri, farklı et çeşitleri ile yapılabiliyor. Seçilen et çeşidi, sarımsak, zencefil, soya sosu gibi malzemelerle marine edilerek pişiriliyor. Kare Kare, öküz kuyruğunun, sebze, soğan ve sarımsakla güveç şeklinde pişirilmesiyle elde edilen bir yemek. Bu bana pek hitap eden bir yiyecek olmadı şahsen. Bana en hitap etmeyen yiyecek ise Balut denilen 14-17 günlük ördek embriyosu. Embriyo yemek düşüncesi şu an yazarken bile midemi bulandırıyor açıkçası. Bunların dışında bol bol deniz ürünü göreceksiniz, tekne turlarında afiyetle yemiş olsam da balıkların o kadar da güzel olmadığını düşünüyorum. Sinigang, et bazlı, sebzeli ve hafif ekşi bir çorba. Domuz ve deniz ürünlü olanı daha yaygın olarak görebiliyorsunuz.

yemek

Filipinler Gezi Rehberi: Filipinler valizinde neler olmalı?

Herhangi bir deniz tatili valizine sert tabanlı deniz ayakkabısı, ve su geçirmez çantalardan almanızı tavsiye ediyorum. Filipinler’de bunları çok ucuza bulmanız mümkün ama kendinizin varsa boşuna tekrar almayın diye yazmak istedim. Çünkü benim aklıma gelmedi ve orada tekrar satın almak zorunda kaldım. Çabuk kuruyan microfiber havlulardan almanızı tavsiye ederim, teknede havlular sürekli ıslanıyor. El Nido’da havluları tekneden vermişlerdi ama ilk sudan çıktıktan sonra bir daha asla kurumadılar ve kullanamadık. Coron’da ise zaten havlu bile vermemişlerdi. İnce bir yağmurluk almanızı öneririm. Bunu hem yağmur yağarsa diye hem de dalgalı günlerde teknedeyken kullanmanız için öneriyorum. Coron’da inanılmaz dalga vardı ve sırılsıklam olmuştuk yol boyunca, akşamüstüne doğru bu ıslaklık inanılmaz üşütüyor, keşke yağmurluğum yanımda olsaydı diye geçirmiştim içimden. Gün içinde genelde elektriğe ulaşamayacağınız için yanınıza powerbank alabilirsiniz. Su geçirmez bir aksiyon kamerası almanızı da öneriyorum. Bizim Filipinler’deki fotoğraflarımızın çoğu GoPro ile çekildi çünkü genelde suda oluyorsunuz.

Filipinler'de balayı

Filipinler Gezi Rehberi: Filipinler balayı için uygun mu? Filipinler’de balayı

Asya seyahatimiz sonrası balayı soruları iyice arttı, gittiğimiz yerler arasında kıyaslama yapmamı isteyen çok oluyor. Filipinler’i ben çok sevdim ama tam bir balayı ülkesidir diyemem. Nasıl bir balayı hayal ettiğinize bağlı olarak değişir diyebilirim, Gittiğimiz yerler açısından değerlendirince Filipinler biraz daha sırt çantalı gezgin ülkesi gibi sanki. Tabi ki balayına uygun güzel, lüks otelleri de var ama Filipinler’in gerçekten havasını tatmak için arada merkezde yer alan daha ucuz otellerde de kalmanızı öneririm. Ben her türlü seyahate varım, yani benim için balayında bu tip seyahat sorun değil derseniz hiç düşünmeyin, Filipinler’e gidin. Ben Filipinler’e gitmek istiyorum ama lüks tatilden vazgeçemem derseniz Boracay adası size daha uygun olabilir. Balayı için tercih edebileceğiniz bazı oteller; Shangri La’s Boracay ResortFairways and Bluewater, The Lind Boracay. El Nido civarında da size birkaç balayına uygun otel önereyim; Matinloc Resort, Lagen Island Resort, Apulit Island Resort.

balayi

Filipinler Gezi Rehberi: Filipinler’e çocukla gidilir mi? Çocukla Filipinler

Filipinler’e tabi ki çocukla gidilir, 3 yaşındaki oğlum buraya bayıldı resmen. Çocuğunuzun mide hassasiyeti yoksa sürekli tekne turlarına katılıyor olmanız bir problem yaratmayacaktır. Yalnız itiraf edeyim tekne turlarında bir iki tane Filipinli dışında hiç çocuk görmedim, bizim gittiğimiz döneme denk gelmemiş olabilir tabi. Bebek arabası almanızı tavsiye etmem zaten bebek arabasıyla gezecek pek ortamınız olmayacak. Yanımda kanguru vardı ama onu da hiç kullanmadım. Yemek konusunda en rahat ettiğimiz yerlerden biriydi, yukarıda da belirttiğim gibi uluslararası mutfaktan çok fazla alternatif mekan bulabiliyorsunuz. Buraya Bali’den geçtiğimiz için uzun uçuş yapmadık belki ama uykusuzlukla mücadele ettiğimiz, bence daha zor yolculuklar yaptık. Bali – Manila – El Nido uçuşu tamamen gece yaptığımız, bağlantılı aktarma olmayan, valizlerle terminal değişikliği yaptığımız bir yolculuktu. Sonra 6’da kalkan El Nido – Coron feribotuna bir saat önceden gitmek, 4.5 saatlik dalgalı denizde yolculuk yapmak gibi her çocuğun sevmeyebileceği yolculuklar yaptık. Tekrar söylüyorum, çocuğunuzun midesi hassassa tadınız kaçabilir ama varılan yerler tüm yolculuklara değiyor. 🙂 Turlarda 2 yaş ve altından ücret almıyorlar, biz hep yarı ücret ödedik. Bali de yazdığım sağlık önlemi burası için de geçerli, aynen yazıyorum. Sağlık için bağışıklık güçlendirici olarak propolis kullandım düzenli olarak, sinek ısırıkları ve yanıklar için Stilex ile Silverdin aldım, ishal için Reflör şase, bir de ateş düşürücü aldım. İlaç kullanmam gerekmedi çok şükür.

çocukla Filipinler

Filipinler Gezi Rehberi: Filipinler ucuz mu? Filipinler Seyahat Bütçesi

Asya genel olarak ucuz ama eskisi gibi bizim onda birimiz fiyatlara seyahat etmeniz mümkün değil, bunu aklınızdan çıkarmayın. Filipinler’de genel olarak fiyatlar uygun. Yani Özellikle El Nido ve Coron’da uygun fiyatlı konaklama ve yeme içme imkanları bulunuyor. Cebu biraz daha pahalıya geldi, yani aslında yeme içme, konaklama ve ulaşım yine uygun ama turlar çok pahalı. Grup tur bulmak pek mümkün değil, genelde hep özel tur düzenleniyor ve tura gideceğiniz yerlerin mesafeleri uzak olduğu için epey pahalıya geliyor. Bir iki turizm şirketine grup tur sordum, özel turlar arasında çok az fark vardı, muhtemelen grup tura katılan az olduğu için o şekilde. Ben 100$ ilk vardığımda, 50$ da ayrılmadan önce bozdum, 350$ civarı Peso’yu da ATM’den çektim. Toplam 500$ nakit harcamışım. Yeme içme, turlar, ada içi ulaşım, alışveriş ve El Nido-Coron feribotunu buradan karşıladım, otelleri kredi kartı ile verdim. 5 gece için toplam 175$ vermişim, 3 gece de misafir olarak kalmıştım. Otellerin geceliği ortalama 35$ diyebiliriz. Bu temiz ve merkezi ama herhangi bir lüksü olmayan otel fiyatları. Bali’den Manila’ya, Manila’dan El Nido’ya, Coron’dan Cebu’ya uçışları yine kredi kartı ile almıştım, bunlar da 680$ tutmuş. Toplam 1355$ harcamışım ama bunun yarısı zaten uçuşlara gitmiş. Ben bunları hep son dakika ayarladığım için böyle oldu aslında, önceden ayarlasam çok daha ucuz olurdu. Bali’den Manila’ya uçuşum 257$, bu kısmı toplamdan çıkaralım, 1098$. Buna Türkiye’den uçuşu eklemek lazım. Burada iki yetişkin yerine bir yetişkin bir çocuk olmamızın bana getirisi El Nido ve Coron’daki turlarda Ada’dan yarı ücret alınması, toplamda 50$ civarı bir karım olmuştur maksimum diğer her şeyi iki kişi olarak düşünebilirsiniz.

ucuz

Filipinler ile ilgili kısa kısa notlar

  • Filipinler’in resmi dili Tagalog ama çocuklar ve yaşlılar dahil neredeyse herkes Ingilizce konuşuyor. Biz hep turistik yerlerde olduğumuzdan dil problemi yaşamadık.
  • Filipinler halkının %92lik kesimi Hristiyan’dır.
  • Musluk suyu bazı yerlerde içilebiliyormuş ama biz hiç denemedik. Yalnız burada Bali’de olduğu kadar sıkıntılı değil sanırım su, diş fırçalama için vs. ekstra önlem yok. Yani sadece içme suyu konusunda dikkat etmek yeterli diye düşünüyorum.
  • Filipinler ile aramızda 5 saat fark var, Türkiye’den 5 saat ilerideler.
  • Filipinler için herhangi bir aşı yaptırma zorunluluğu yok. Kırsal kesime gidecekseniz Japon Ensefaliti aşısı öneriliyor, bir de genel olarak Asya için Tifo ve HepatitA aşısı yine Filipinler için de öneriliyor. Biz aşı yaptırmadık.
  • Filipinler’in para birimi PHP yani Filipinler Pesosu. Bizim gititğimiz dönem 1 USD = 53 PHP civarına bozuluyordu. Hava alanında en iyi fiyatı gördüm diyebilirim. Ondan sonra ATM’den para çektiğim için bozdurmama gerek kalmadı ama denk geldikçe baktım ve genelde daha düşüktü, tabi arada kur değişikliği olmuş olabilir.
  • Elektrik prizleri bize uygun, dönüştürücüye ihtiyaç duymazsınız.
  • Trafik bizimkiyle aynı şekilde akıyor, yani direksiyon solda.

Filipinler gezi planı yaparken size yardımcı olacağına inandığım bilgiler vermeye çalıştım. Umarım aklınızdaki sorulara bu yazıda cevap bulabilirsiniz. Burada yazmadığım başka sorularınız varsa lütfen yorum olarak bırakın, bildiğim bir şeyse cevap veririm, başkaları da faydalanır.

Filipinler ile ilgili diğer yazılarım:

Filipinler’deki Cennet: El Nido Palawan Gezi Notları

Filipinler’in Rüya Adası: Coron Gezi Rehberi

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

7 Responses

  1. Turhan Coskun dedi ki:

    Ben Almanya da yasiyorum, Tayland’a cok gittim ama maddi olarak Filipinler de yasamanin cok daha uygun oldugunu söylüyorlar. Medeniyetten, sehirden uzak huzurlu bir yasam istiyorum. Almanya da olmayacagimdan calismiyor olacagimdan bir gelirim olmayacak, birikimimle idare edecegim. Tabi bu arada 6 ayda bir Almanya ya da gidip gelecegim oturumumu öldürmemek icin. Bu gidis gelislerde Türkiye de yaparim. Kirsal kesimde yasamak güvenli mi ve bana normal sade bir yasam aylik kac eoro ya malolur? Hani filmler de olur ya, deniz kenarinda veya yakininda bir köy. Bunu Tayland da da yapabilirim ama Tayland parasi son yillarda oldukca deger kazandi ve kazanmaya devam ediyor, o yüzden eskisi gibi ucuz degil artik. Cevabiniz icin simdiden tesekkür ederim

  2. Anonim dedi ki:

    oteler cok pahalımı

  1. Ocak 20, 2019

    […] Filipinler Gezi Rehberi: Filipinler’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler, Gezi Rotası ve Büt… […]

  2. Ocak 20, 2019

    […] Filipinler Gezi Rehberi: Filipinler’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler, Gezi Rotası ve Büt… […]

  3. Şubat 5, 2020

    […] Filipinler Gezi Rehberi: Filipinler’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler, Gezi Rotası ve Bütçe […]

  4. Şubat 5, 2020

    […] Filipinler Gezi Rehberi: Filipinler’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler, Gezi Rotası ve Bütçe […]

  5. Mart 3, 2021

    […] Filipinler Gezi Rehberi: Filipinler’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler, Gezi Rotası ve Bütçe […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et