Assos Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Ailemin yazlığı Akçay’da olduğu için çocukluğumdan beri yıllardır Kuzey Ege’ye giderim ve her haline şahit oldum. Hem ailemle hem de arkadaşlarımla yolum bol bol bu taraflara düştü ve yıllardır tüm Kuzey Ege’yi keşfetme fırsatı buldum. Kuzey Ege’nin incilerinden Assos, benim çok sevdiğim ve halen nispeten bakir bulduğum bir tatil beldesi. Şimdi size için ulaşım, konaklama, yeme içme, gezilecek yerler ve plajları içeren bir Assos Gezi Rehberi hazırlıyorum.

Assos Gezi Rehberi

Assos Gezi Rehberi

Assos, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı, tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü şirin bir sahil kasabası. Assos, M.Ö. 6. yüzyılda Aiolialılar tarafından kurulmuş ve önemli bir ticaret ve kültür merkezi olmuş. Aristo, burada bir felsefe okulu kurarak şehri bilim ve düşünce merkezi haline getirmiş. Ayrıca, Roma ve Bizans dönemlerinde de stratejik bir konuma sahip olmuş. Antik dönemde önemli bir yerleşim merkezi olan Assos, bugün hem tarih meraklıları hem de doğaseverler için harika bir rota. Huzurlu bir tatil arayanlar için kesinlikle tavsiye ederim.

Assos’a Nasıl Gidilir? Assos Ulaşım

Uçakla Ulaşım: Assos’a en yakın havalimanı, Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı. Havalimanından Assos’a özel araç kiralayarak veya toplu taşıma ile ulaşmak mümkün. Havalimanı ile Assos arası mesafe yaklaşık 60 km ve araçla 1-1.5 saat arası sürüyor.

Otobüsle Ulaşım: Büyük şehirlerden direkt Assos’a giden otobüs seferleri benim bildiğim kadarıyla bulunmuyor ama en yakın olarak Ayvacık’a otobüs seferleri düzenleniyor. Ayvacık otogarından ise Assos’a minibüsler ile ulaşım sağlanabilir.

Kendi Aracınızla Ulaşım: Kuzey Ege’yi doya doya gezebilmek, beğendiğiniz yerde durup oranın tadını çıkarabilmek için benim tavsiyem bu yöntem. Kendi aracınızla birkaç farklı şekilde gidebilirsiniz. Birinci yol Osmangazi köprüsünü kullanarak gitmek, bu şekilde Assos’a 5 saat gibi bir sürede varabiliyorsunuz. İkinci yol, ve İstanbul’dan Assos’a özel araçla seyahat etmek isteyenler için en uygun rota, Çanakkale Boğazı’nı geçerek Ezine üzerinden Assos’a ulaşmak. Tabi köprü kullanmak istemezseniz Lapseki feribotuna binmek de bir seçenek. Son olarak varış sürenizi pek etkilemese de araba kullandığınız saati oldukça azaltan Yenikapı-Bandırma feribotunu kullanabilirsiniz.

Assos Gezi Rehberi

Assos’ta Nerede Denize Girilir? Assos Plajları

Sivrice Koyu: Kalabalıklardan sıkılıyor ve pırıl pırıl bir deniz arıyorsanız bu bakir koy tam size göre. Burada pek tesis yok, olanların da lüks hizmetleri yok. Dolayısıyla hafta sonu gittiğiniz zaman bile alt alta üst üste insan olmuyor. Tüm gününüzü rahatlıkla burada geçirebilirsiniz. Plajın bir kısmı taşlık ama ileride kumluk alan da var.

Assos Plajları

Kadırga Koyu: Assos’un en meşhur plajlarından biri burası. Uzun taşlık plaj boyunca farklı bütçelere uygun otel ve campinglerin tesisleri bulunuyor. Pek çok restoran da yine burada yer alıyor.

Sokakağzı Plajı: Denizi ve kumu iyi, kuytuda kaldığı için çok rüzgar almıyor. Çocuklu aileler için uygun. Bir çok işletme var. Şezlong kiralayabilirsiniz, bazı yerler yiyecek almanız karşılığında şezlong ücreti almıyor. Assos’a yaklaşık 20 km uzaklıkta.

Sivrice Koyu

Antik Liman: Buradaki tesisler, denize tahtadan büyükçe iskeleler yapmışlar ve üzerine şezlong koymuşlar. İskeleden atlayarak veya merdivenle denize giriyorsunuz. Denize girmek için en çok tercih edilen yerlerden biri de burası.

Yeşil Liman: Burası tamamen bakir bir koy, herhangi bir tesis veya hizmet yok. Kendi eşyalarınızı götürmeniz gerek. Assos merkezden Babakale yönüne giderken 4 kilometre sonra, sapaktan dönüp 2 kilometre içeri girince ulaşıyorsunuz. Daracık taşlık bir plajı var. Kafa dinlemek isteyenler için uygun.

Assos Plajları

Asos’ta nereye gidilir? Assos Gezilecek Yerler

Behramkale: Antik kentin surları içinde gelişmiş olmasından dolayı sit alanı olan Behramkale bozulmayan sakin köylerden biri. Köydeki binalar ancak kurul izniyle restore edilebiliyormuş. Hüdavendigar Köprüsü buradaki görülmeye değer yapılardan biri. Sokaklarındaki hediyelikçileri gezip yöresel ürünler almayı unutmayın.

Murat Hüdavendigar Cami: Osmanlı Padişahı I. Murat, diğer adıyla Murat Hüdavendigar tarafından 14. yüzyılın sonlarına doğru inşa ettirilmiş. Cami, Assos Antik Kenti’nin tepe noktasında yer alması nedeniyle muhteşem bir manzaraya sahip. Buradan Ege Denizi’ni ve Midilli Adası’nı görebilirsiniz. Hem tarihi dokuyu, hem de muhteşem manzarayı görmek için ziyaret edilebilir.

Assos Gezi Rehberi

Assos Antik Kenti ve Athena Tapınağı: M.Ö. 6. yüzyılda kurulan kent günümüze kadar gelebilmiş antik dönem şehirlerinden biri. Kentin en yüksek noktasında Zeus’un kızı Athena’ya ithafen yapılmış tapınaklar bulunuyor. Tapınağa gün batımı zamanı gidip güneşi burada batırmanızı tavsiye ederim. Giriş müze kart ile ücretsiz. Yazın kapanış saati 20:00, kışın ise 17:00.

Adatepe ve Yeşilyurt Köyleri: Assos’a gelmişken vaktiniz varsa mutlaka biraz yakın çevreyi de gezin. Küçükkuyu’ya bağlı halen bakirliğini koruyan iki köy var; Adatepe ve Yeşilyurt. Gittikçe gelişip popülerleşiyorlar, çok bozulmadan buraları da gezmenizi öneririm. 

Assos Gezilecek Yerler
Assos

Assos Yeme İçme Rehberi

Muammer Can’ın Yeri: Sivrice koyunda, önünden denize de girebileceğiniz salaş bir balıkçı. Balık, kabak çiçeği dolması ve ege otlarıyla hazırlanmış birkaç mezeden oluşan sade bir menüsü var. Fiyatlar uygun ve ortam çok sakin. Balıklar da gerçekten çok lezzetli.

Fehmi’nin Yeri: Muammer ile aynı sahilde 400 metre ileride yer alan bir işletme, burası da salaş. Aynı zamanda plajı kullanılabiliyor. Balık dışında ev yemekleri için de burayı tercih edebilirsiniz.

Assos Yeme İçme

Etem İle Aslı: Sivrice Koyu’nda butik bir restoran. İstanbul’daki kurumsal hayatlarını bırakıp buraya yerleşmişler ve eski bir köy kahvesini tatlı bir restorana çevirmişler. Çok güzel bir menüleri var. Günün hangi saati giderseniz gidin rezervasyon yapmanız gerek.

Assos Club Beyaz: Kadırga koyunda deniz kenarında yemek için en güzel yerlerden biri. Plajı da çok sakin, deniz ve yemek bir arada düşünebilirsiniz. Burası aynı zamanda bungalovlardan oluşan bir otel, konaklama kısmında bahsederim.

Assos Yeme İçme

Delice Restaurant: Balabanlı’da yüksek bir konumda yer alan ferah bir mekan, manzarası harika. Yemekleri de özenle hazırlanmış, oldukça lezzetli.

Avlu124: Kayalar köyünde yer alan, ortamı ve manzarası çok güzel bir kafe. Kahvesi ve tatlıları lezzetli.

Yahya Usta Assos Dondurmacısı: Dondurma için buraya uğramayı ihmal etmeyin. Karadutlu ve bal bademli dondurma buraların öne çıkan lezzetleri.

Assos Gezi Rehberi

Assos’ta Nerede Kalınır? Assos Konaklama Önerileri

Denize girmeyi önceliklendirenler için kendi plajı olan en güzel otelleri listeliyorum.

İda Costa Hotel, Polymedion Boutique, Assos Club Beyaz, Assos Zeytinhan Hotel, Assos Dionysos Hotel(+18), Assos Longevity Hotel(+12)

Deniz önceliğiniz değilse, maksimum huzur için tavsiyem Behramkale’de konaklamanız. Burada yer alan en güzel otelleri de paylaşayım.

Assos Alis Farm Boutique Hotel, Nar Konak, Idasos Taş Odalar, Assos Sunset Boutique Hotel, Manici Çiftlik

Son olarak Assos civarındaki en iyi kamp ve glamping alanlarını da yazayım.

Kozluyalı Glamping, Gargara Kamp, Hekimoğlu Kamping

Assos’taki tüm uygun konaklama seçeneklerini buradan inceleyebilirsiniz.

Assos Konaklama

Umarım hazırladığım Assos Gezi Rehberi sizin için faydalı olmuştur. Sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz.

Datça Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Kaş Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Gökçeada Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 

Instagram: hohhoyyt

Tiktok: deniz.tarhan

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

2 Responses

  1. Haziran 11, 2024

    […] Assos Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler […]

  2. Haziran 15, 2024

    […] Assos Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et