Ayvalık Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Ayvalık, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde doğal güzellikleri, buz gibi ama pırıl pırıl denizi ve şirin sokaklarıyla çok sevdiğim bir sahil kasabası. Ailemin yazlığı Akçay’da olduğu için, çocukluğumdan beri yıllardır Ayvalık’a gidiyorum. Tecrübelerime dayanarak hazırladığım Ayvalık gezi rehberimde, ulaşım, konaklama, Ayvalık’ta gezilecek yerler, yapılacak aktiviteler ve denenmesi gereken lezzetler hakkında detaylı bilgileri paylaşacağım. Hazırsanız, Ayvalık’ı keşfetmeye başlayalım.

Ayvalık Gezi Rehberi

Ayvalık Gezi Rehberi

Ayvalık’ın en güzel plajlarından tarihi yerlerine, en iyi otellerden gastronomi duraklarına kadar, keşfetmeniz gereken her şeyi anlatıyorum.

Ayvalık’a Nasıl Gidilir? Ayvalık Ulaşım

Ayvalık, Ege Bölgesi’nin en cazip tatil destinasyonlarından biri. Ulaşım oldukça kolay ve çeşitli seçenekler var. Özel araçla gtmeyecekler için seçenekleri paylaşıyorum.

Otobüs ile Ayvalık’a Ulaşım: Ayvalık, kara yolu ile Türkiye’nin pek çok şehrinden rahatlıkla ulaşılabilir bir konumda. Özellikle İstanbul, İzmir, Bursa ve Ankara gibi büyük şehirlerden Ayvalık’a düzenli otobüs seferleri bulunuyor.

Havayolu ile Ayvalık’a Ulaşım: Ayvalık’a en yakın havalimanı Balıkesir Koca Seyit Havalimanı. Havalimanı Ayvalık’a yaklaşık 40 kilometre mesafede yer alıyor ve buradan Ayvalık’a ulaşım oldukça rahat. İzmir Adnan Menderes Havalimanı da Ayvalık’a ulaşım için bir diğer seçenek. Buradan Ayvalık’a ulaşmak için İzmir otogarından otobüs seferleri tercih edilebilir ya da araç kiralayarak 2,5 saatlik bir yolculukla Ayvalık’a varabilirsiniz.

Ayvalık Şehir İçi Ulaşım: Minibüsler, taksiler ve bisiklet kiralama seçenekleri ile şehir içi ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Özellikle Cunda Adası ve Ayvalık merkez arasında düzenli minibüs seferleri bulunuyor.

Ayvalık Ulaşım

Ayvalık’ta Nerede Kalınır? Ayvalık Konaklama Önerileri

Ladiva Butik Otel: Küçükköy’ün uzun uzun tadına varmak ve kalabalıklardan uzak huzurlu vakit geçirmek için burada konaklayıp çevre yerleri istediğiniz zaman gezebilirsiniz. Altı odadan oluşan, tatlış detaylarla donatılmış, oda kahvaltı şeklinde hizmet veren bir otel.

Mola Cunda: Dekorasyonu, lokasyonu ve servis kaliyesiyle Cunda’nın en iyi otellerinden biri. Otel çok merkezi bir yerde, ayrıca hem bahçesinde bir serinleme havuzu var hem de kendine ait bir plajı bulunuyor.

Macaron Konağı: Ayvalık merkezde konaklamak için güzel bahçeli bu tatlı butik oteli tercih edebilirsiniz. Sahipleri konağın orijinaline sadık kalarak çok güzel dekore etmişler. Kahvaltı için ekmeklerini kendileri yapıyorlar.

Deneyimlemediğim ama çok tavsiye edilen bazı bölge otellerini de listelemek istiyorum: Cunda Despot Evi, Ortunc Hotel, D – Resort Ayvalık, Kapya Cunda, Cunda Fora Glamping

Ayvalık’taki tüm müsait konaklama olanaklarına buradan ulaşabilirsiniz.

Ayvalık Konaklama

Ayvalık’ta Nerede Denize Girilir?

Ayvalık’ta denize girebileceğiniz birçok güzel plaj ve koy bulunuyor. Cunda plajlarıyla birlikte paylaşıyorum.

Ayvalık Plajları

Badavut Plajı: Ayvalık merkezde denize girilecek en güzel noktalardan biri burası. Berrak ve serin denizi, kumlu sahiliyle öne çıkıyor. Deniz sığ olduğu için çocuklu aileler de rahat ederler. Plajda işletmeler mevcut ama halka açık kısım da var. Erken saatlerde sakin olan plaj, öğle saatlerinde kalabalıklaşabiliyor. Ayrıca burada kamp da yapılıyor.

Sarımsaklı Plajı: Su tertemiz, sığ ve kumluk yani özellikle çocuklu aileler için harika. Bölgenin genelinde olduğu gibi burada da su biraz soğuk. Sıra sıra tesisler dizilmiş ama aslen burası halk plajı. Şemsiye ve şezlong kiralarsanız ücret ödüyorsunuz ama isterseniz tesisin önüne bile kendi havlunuzu serip takılabiliyorsunuz. Sabahtan gitmenizi tavsiye ederim, öğleden sonra çok kalabalık oluyor.

Çamlık Paşa Koyu: Çam ağaçlarıyla çevrili ve huzur dolu bir atmosfer sunan, Ayvalık’ın en güzel koylarından biri. Berrak denizi, sığ ve ince kumlu plajı ve havası ile dinlendirici bir yer. Ayvalık merkeze sadece 5 km uzaklıkta, aracınızla 15-20 dakikada ulaşabilirsiniz. Gün batımında manzara güzel oluyor.

Ayvalık Plajları

Cunda Plajları

Patriça Koyu: Cunda’da denize girmek için en güzel yer burası sanıyorum, yalnız yolu biraz bozuk. Cunda merkezden 15-20 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Buranın da denizi kum ve sığ, ayıca Sarımsaklı’ya göre biraz daha sıcak. Tesisler var ama plaj oldukça uzun, kendi sandalyenizi ve havlunuzu alıp da oturabileceğiniz yerler var..

Çataltepe Plajı: Burası Cunda’nın halk plajı, mevcut tesis de uygun fiyatlı. Deniz sığ, kum ve çakıl karışımı. Genelde kalabalık oluyor burası.

Ortunç Koyu: Cunda’daki Ortunç Koyu, milli park sınırları içinde yer aldığı için halka açık plajı bulunmuyor. İnsanlar ormanın içinden geçip denize giriyorlar. Herhangi bir hizmet yok, kendi eşyalarınızı alarak, yazın sıcaklarında ağaçların gölgesinde oturma şansınız oluyor. Denize harika ama giriş taşlık, deniz ayakkabısı almakta fayda var. Bu koyda tesis olarak yalnızca Ortunç Otel ve Ada Kamping var. Buralarda konaklayabilir ya da giriş ücretiyle günlük hizmetlerden yararlanabilirsiniz.

Cunda Plajları

Ayvalık Gezilecek Yerler

Şeytan Sofrası: Sarımsaklı’dan Ayvalık’a doğru giden yol üzerinde yer alan kayalıklara çıkmanızı öneririm. Efsaneye göre cennetten kovulan şeytan kaçarken bir adımını bu noktaya atmış. Ayvalık’tan Midilli’ye kadar uzanan manzara eşliğinde güneşi batırabilirsiniz.

Macaron Mahallesi: Ayvalık’ın tarihi dokusunu en iyi şekilde hissedebileceğiniz yerlerden biri burası. Dar, taş döşeli sokakları, tarihi Rum evlerinin güzelliğiyle yürümelere doyulmayan bir mahalle. Macaron Mahallesi, fotoğraf severler için harika bir yer. İsmi yazıldığı gibi okunur.

Ayazma Kilisesi: Ayvalık merkezde yer alan ve 19. yüzyılda inşa edilmiş bir Rum Ortodoks kilises. Kutsal olduğuna inanılan bir su kaynağının (ayazma) üzerine inşa edilmiş. Yerel hayır severler tarafından başarılı bir şekilde restore edilerek turizme kazandırılmış.

Agia Iorgi Kilisesi’nden döndürülen Çınarlı Cami ve Agia İanni Kilisesi’nden döndürülen Saatli Cami de görmeye değer yerler arasında.

Bölgede, doğal ürünler veya tasarım ürünler üreten bazı tatlış, küçük işletmeler var: Atölye Patika, Kiaya, Evin Kitabevi, Moyy Atölye. İlham almak ve alışveriş yapmak için için buralara uğrayabilirsiniz.

Ayvalık Gezilecek Yerler

Cunda Gezilecek Yerler

Ayvalık adalarından yerleşime açık olan tek ada burası. Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü, Alibey Adası olarak da bilinen Cunda ile Ayvalık arasında inşa edilmiş. Cunda’nın sokakları oldukça renkli, biraz Alaçatı’yı, biraz Bozcaada’yı andırıyor.

Taksiyarhis Kilisesi Rahmi Koç Müzesi: Cunda’daki kiliselerin en büyüğü. 1873 yılında inşa edilen kilise, Rahmi Koç’un katkıları ile restore edilerek müze haline getirilmiş.

Yel Değirmeni Sevim-Necdet Kent Kitaplığı:  Cunda’nın en güzel manzarasına sahip Aşıklar tepesinde yer alan Değirmen, eskiden bir şapelmiş ve Rahmi Koç Vakfı’nın katkılarıyla günümüzdeki haline getirilmiş ve daha sonra Muhtar Kent’in kitaplarını bağışlamasıyla kütüphane olmuş.

Cunda Gezilecek Yerler

Yeniçarohori / Küçükköy Gezilecek Yerler

Eski adıyla Yeniçarohori yeni adıyla Küçükköy, ilk olarak 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Midilli’yi fethetmesiyle doğmuş bir köy. Fatih, adayı kontrol etmek için Midilli’ye yakın bir konumda yer alan bu köye destek amaçlı yeniçerileri yerleştirmiş. Daha sonra bölgeye yerleşen Rumlar, köye yeniçeriler köyü anlamına gelen Yeniçarohori ismini vermişler. Rumların köyü boşaltmasından sonra buraya Karadağ’dan gelen Boşnaklar yerleşmiş. Günümüzde köyde yaşayan halkın çoğunluğunu Boşnaklar oluşturuyor, biraz Midilli’den gelenler ve biraz da Serezliler var. Tabi bir de sonradan gelip köye yerleşen değerli sanatçılar.

Kent Müzesi: Köy meydanında eskiden Ayiu Athanasiu Kilisesi olan bir cami var. Caminin avlusundaki tarihi yapı Kent Müzesi olarak değerlendirilmiş. Küçükköy halkının Büyük Balkan Göçü sırasında yaşadıkları hüzünlü anılara ait eşyaları toplamışlar ve müzede sergileyerek genç kuşakların aydınlatılmasını amaçlamışlar. Bu müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

KıraARThane: Burası, sanatçıların eserlerini sergileyebileceği, sanatseverlerin ise yeni ve ilham verici çalışmalarla tanışabileceği bir platform sunuyor. Yıl boyunca çeşitli sanat sergileri, edebi etkinlikler, atölye çalışmaları ve söyleşilere ev sahipliği yapıyor. Resim, heykel, fotoğraf ve daha birçok sanat dalında düzenlenen sergiler, bölgenin kültürel zenginliğine katkıda bulunuyor

Küçükköy Gezilecek Yerler

Ayvalık Yeme İçme Rehberi

Tik Mustafa’nın Yeri: Rakı, balık, Ayvalık’çılar için en güzel adreslerden biri burası. Envai çeşit mezelere sahip, hepsi de tazecik ve leziz. ayvalık’ta oldukça ünlü bir mekan olduğu için buraya önceden rezervasyon yapmanızda fayda var. Mekanın tek eksisi deniz kenarı olmayışı. Deniz manzaram olsun diyorsanız size alternatif olarak Deniz Yıldızı Restoran‘ı önereceğim.

Tipota Makarna: Ayvalık’ta dar bir sokakta yer alan, samimi ve keyifli bir mekan. Günlük taze makarna çeşitleriyle öne çeken bu restoran, rezervasyonla çalışıyor. Makarnalar çok lezzetli ve porsiyonlar doyurucu.

Sofia Ayvalık: Bu restoran, Ayvalık’ta rakı-balık konseptinin dışına çıkmak isteyenler için çok iyi bir alternatif. Fine dining deneyimi sunan sade ve şık bir mekan. Lezzetli yemekleri, özenle seçilmiş şarap menüsü ve ilgili personeliyle gerçekten etkileyici. Mekanın minimal dekorasyonu ve geniş pencerelerden görünen deniz manzarası da bu güzel deneyimi tamamlıyor.

Trata AYVALIK: Kuzey Ege’nin dingin doğasında harika günbatımlarının keyfini çıkaracağınız gezici bir lokanta. Konumu her gün değişiyor. Rezervasyon için kendileriyle önceden iletişime geçin.

Kahve severler için Declan Coffe ve Crow Bakery, İtalyan yemekleri için Cleto’s Ristorante Italiano, muhteşem bir bahçede tatlı keyfi için Melin Cafe, pişili mişili Türk kahvaltısı için Mor Salkım Cafe, ayvalık mekanlar listenizde olsun.

Ayvalık tostunun çok fanı olmadığım için kendime ait tostçu önerim yok maalesef ama gerçek Ayvalık tostunu yapan yerin Hacıoğlu Aşkın Tost Evi olduğu söyleniyor.

Ayvalık Yeme İçme Rehberi

Cunda Mekanları

Ayna Cunda: Artık Cunda ile özdeşleşmiş, adanın en iddialı mekanlarından biri, gerçek bir gastronomi şov diyebilirim. Pazartesi günleri kapalılar. Gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırın.

Cunda Adab: Bu restoran, sıcak yemek ve soğuk meze çeşitleri ile öne çıkıyor. Çorbaların çeşitliliğini de belirtmeliyim. Kabak çiçeği dolması, ada otları mücveri, enginarlı pilav gibi spesiyal lezzetleri var. Çalışanların ilgili ve güler yüzlü olması, mekanın sempatik ve sıcak atmosferi de cabası.

Taş Kahve: 150 yıllık tarihiyle Cunda’nın sembol yerlerinden biri. Ada’da kahve için adresiniz burası olmalı.

Nona Cunda: Cunda nın ara sokaklarında yer alan, ortamı, kahveleri, tatlılarıyla çok keyfili bir yer. Çalışanlar çok pozitif ve samimi, evinizdeymiş hissi yaratıyor.

Dejong coffee and cocktail bar: Burası hem güzel kahve hem de harika kokteyller için gündüz veya akşam gidebileceğiniz bir mekan. Huzurlu ambiyans ve güzel müzikler de ortama keyif katıyor.

Ayvalık taraflarındayken, şarap bağlarına gidip,huzurlu bir atmosferde tadım yapmak isterseniz Maadra Vineyard‘ı listenize ekleyebilirsiniz.

Cunda Mekanları

Küçükköy Mekanları

Kafanaki Mutfak: Renkli detaylarla dolu, insanın içini açan dekoru ile öne çıkıyor. Gündüz kahve içmeye ya da akşam canlı müzik eşliğinde bir şeyler içmeye gidebilirsiniz.

Bosanska Pita: Köy meydanındaki Boşnak börekçisi, geleneksel bir aile işletmesi. Böreğinizi söyleyip burada biraz dinlenmenizi tavsiye ediyorum, Boşnak mantısı ve patlıcanlı börek bizim favorilerimiz.

Artura Cafe&Bistro: Gezmekten yorulunca soğuk bir şeyler içip mola vermek için aynı zamanda sanat galerisi bulunan Artura’nın Cafe & Bistro’sunu öneririm. Ağaçlar altındaki avlusunda çok güzel bir hava yaratmışlar.

Küçükköy Mekanları

Umarım hazırladığım Ayvalık Gezi Rehberi sizin için faydalı olmuştur. Sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz.

Assos Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Gökçeada Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 

Instagram: hohhoyyt

Tiktok: deniz.tarhan

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

7 Responses

  1. Ağustos 21, 2017

    […] Kuzey Ege Gezi Notları: Assos ve Ayvalık Gezilecek Yerler […]

  2. Haziran 29, 2018

    […] Kuzey Ege Gezi Notları: Assos ve Ayvalık Gezilecek Yerler […]

  3. Temmuz 13, 2020

    […] Kuzey Ege Gezi Notları: Assos ve Ayvalık Gezilecek Yerler […]

  4. Şubat 10, 2021

    […] Kuzey Ege Gezi Notları: Assos ve Ayvalık Gezilecek Yerler […]

  5. Mart 2, 2021

    […] Kuzey Ege Gezi Notları: Assos ve Ayvalık Gezilecek Yerler […]

  6. Mayıs 23, 2024

    […] Ayvalık Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler […]

  7. Mayıs 24, 2024

    […] Ayvalık Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et