Ukrayna Gezi Rehberi ve Önemli Bilgiler

Kiev ve Lviv’i kapsayan mini Ukrayna seyahatimizden dün gece döndük ve önümüzdeki günlerde gitmeyi düşünenlerden öyle çok mesaj aldım ki bu yazıyı tazecik bilgilerimle hemen hazırlamaya karar verdim. Bu yazıda Ukrayna’ya gitmeden önce bilmeniz gerekenlerle ilgili genel bilgiler vermeye çalışacağım. Ukrayna’da ulaşım, Ukrayna gezi bütçesi, çocukla Ukrayna ve Ukrayna mutfağı gibi konu başlıkları olan bir Ukrayna gezi rehberi yazacağım. Bilindiği üzere Ukrayna, vizesiz hatta pasaportsuz olarak gidebileceğiniz bir ülke. Yeni çipli kimliklerden alarak ülkeye giriş yapabiliyorsunuz. Biz çipli kimliğimiz olmadığı için pasaportlarla Ukrayna’ya gittik. Kiev’den sorunsuz şekilde giriş yaptık ve ekstra bir sorgulamaya denk gelmedik, yalnızca dönüş biletimizi sordular. Ben tüm konaklama ve ulaşım detaylarımızı gitmeden önce bastırmıştım, dönüş biletimi gösterdim ve geçtik. Para ya da herhangi başka bir şey sormadılar. Lviv’den giriş yaparken sorgu olabiliyormuş, aklınızda olsun. Yanınızda konaklama ve dönüş biletinizin çıktılarını yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederim. Ülkeye girişe kısaca değindiğime göre, buyurun size Ukrayna gezi rehberi.

Kiev Gezi Rehberi ve Kiev Gezilecek Yerler

Lviv Gezi Rehberi & Lviv Gezilecek Yerler

Ukrayna Gezi Rehberi

Ukrayna Gezi Rehberi: Ukrayna ulaşım rehberi

Ukrayna’da hemen hemen her türlü ulaşımı deneyimlemiş biri olarak hepsinden bahsetmek istiyorum. Türkiye’den Ukrayna’nın pek çok şehrine direkt uçuş bulunuyor, farklı şehirlere direkt uçuş olan hava yolu firmaları da Pegasus, THY ve Ukraine International Airlines. Biz Tiflis’ten Kiev’e Ukrayna Havayolları ile uçtuk. Kiev içinde Uber, taksi ve metro kullandık. Kiev’den Lviv’e gece treni ile geçtik. Lviv’de taksi, Uber ve tramvay kullandık. Lviv’den Tiflis’e direkt uçuş olmadığı için Kiev aktarmalı olarak yine Ukrayna Havayolları ile döndük. Şimdi tüm bu tecrübelerimizin detayına gireyim.

Ukrayna Gezi Rehberi

Ukrayna ulaşım rehberi

Ukrayna hava yolları düşük bütçeli firmalardan biri, o nedenle her ek hizmet için ücret alıyor. Biz en düşük seçenekle uçtuk, yani yemek yok, online checkin ile yer kapma hakkı yok ve yemek de yok. Bunların herhangi birini istiyorsanız bedelini ödemeniz gerekiyor. Uçuşlarda herhangi bir problem yaşamadık, dönüşte 40 dk rötar oldu sadece. Hostesler, görevliler gayet iyiydi, bir de uçuş sırasında ücretsiz olarak su veriyor olmaları hoşuma gitti çünkü düşük bütçeli firmalar suyu da parayla satıyorlar normalde. Yalnız sinir bozucu bir olay yaşadım, ondan bahsetmek istiyorum. Ben bebek arabasıyla gittim ve onun için ek bir şey yapılması gerektiğini bilmiyordum, Kiev’e giderken herhangi bir şey istemeden bebek arabasını geçirdiler. Dönüşte Lviv’den Kiev aktarmalı olarak dönecektik ve bebek arabası için 60€ ek ücret istediler. 2 yaşın altındakiler için bebek arabası ücretsiz ama üstündekiler için ücretliymiş, bilet alırken bebek arabasını eklemeniz gerekiyordu dediler. Eğer çocuğunuz 2 yaşın üstündeyse bilet alırken buna bakın isterseniz. Dönüş uçağı aktarmalı diye mi böyle bir şey çıkardılar bilmiyorum, gerçi bagaja vermedim yani bebek arabası ile uçağa kadar gittim ve aktarma sırasında da teslim almıştım. Bu konuyu anlayamadım ama size de bahsetmem gerekiyordu.

IMG_8969

Ukrayna ulaşım rehberi

Biz Kiev’den Lviv’e gece treni ile geçtik. https://booking.uz.gov.ua/en/ adresinden biletlerimizi aldım. Gece treni için iki çeşit bilet tipi satılıyor; 4 kişilik Compartment / 2-cl. sleeper ve 2 kişilik De Luxe / 1-cl. sleeper. Biz 2 kişilik olanı tercih ettik ve 1 çocuk, 1 yetişkin için 2510 UAH verdik, 2 yetişkin olunca 2799 UAH oluyordu. Bana biraz pahalı geldi ama uçağa göre kesinlikle daha hesaplı ve zaman kazandırıcı, ayrıca bir gece konaklama ücreti de içinde oluyor. Gündüz trenlerinde genellikle normal koltuklar oluyor ve gidiş süresi daha kısa oluyor ama yine de günden çaldığı için tercih etmedim. Biz gece 22:37’de Kyiv-Pasazhyrsky istasyonundan bindik ve sabah 6:00’da Lviv’deydik. Aynen bileti alırken yazan saatler yani, herhangi bir rötar olmadı, yolculuk süresi 7 saat 23 dk. Bu gece treninin tam tersi yani Lviv’den Kiev’e gideni de var; 23:19’da yola çıkıp 6:44’te varıyor, yolculuk süresi 7 saat 25 dk. Bizim kompartıman belirttiğim gibi iki kişilikti ve gayet rahat ettik. Sadece gece treni olduğu için gittiğimizde yataklar açık, çarşaflar seriliydi, gayet temizdi. Birer su ve havlu bırakmışlardı, eşya koymak için yatakların üstünde raflar vardı. Bunun dışında lavabo, dolap vs. gibi ek hizmetler bulunmuyor. Her vagonda tuvalet var, bir defa akşam yatmadan önce ve bir de sabah uyanınca olmak üzere iki kere gittim, muhtemelen herkes uyuduğu için hiç kirlenmemişti. Biz de tren hareket ettikten 5 dk. sonra uyuduk ve sabah kondüktör bizi uyandırana kadar mışıl mışıl uyuduk yani herhangi bir sıkıntı yaşamadık. 🙂

DSC06610-2.jpg

Ukrayna Gezi Rehberi: Ukrayna ucuz mu? Ukrayna gezi bütçesi

Ukrayna ucuz bir ülke ama eskisi gibi çok çok ucuz değil açıkçası kendimi çok da krallar gibi hissetmedim. 4 günde 240$ civarı para harcadım, günlük 60$ ediyor. Bunun içine konaklama, ülkeye ulaşım ve şehirler arası ulaşım dahil değil. Yalnızca şehir içi ulaşım, yeme içme, giriş ücretleri ve ıvır zıvır harcamalar dahil. Airbnb kredim sayesinde konaklama için ücret ödemem gerekmedi. Siz de indirim kredisi almak istiyorsanız şu linkten kayıt olabilirsiniz, daha sonra arkadaşlarınızla kendi linkinizi paylaşıp daha fazla kredi toplayabilirsiniz. Kiev’den Lviv’e giden gece trenine de 90$ vermiştim yani ülkeye ulaşımı saymazsak toplam harcamam 330$ olmuş. Yeme içmeden kısmayacaksanız ki zaten konsept mekanlar çok ünlü olduğu için pek kısmanızı tavsiye etmem, siz de bence aşağı yukarı bu civarda para harcarsınız. Sonuç olarak evet Ukrayna diğer Avrupa ülkelerine göre epey ucuz ama Türkiye’den çok çok ucuz değil artık. Ukrayna para birimi Grivna, kısaltması UAH şeklinde ve şu anki kura göre 1$ = 23.70 UAH. Hava alanında çok düşük kurdan bozuyorlar, acil ihtiyaçlar için çok az bozdurup gerisini şehirde bozdurmanızı tavsiye ederim.

Lviv gezi rehberi

Ukrayna Gezi Rehberi: Ukrayna yeme içme rehberi

Ukrayna’da yiyebileceğiniz başlıca geleneksel yemeklerden bahsedeyim biraz. Çeşitli sebzeler ve et ile yapılan Borsch çorbası, Ukrayna’nın mantısı diyebileceğimiz ve sadece et değil farklı içeriklerle de yapılan VarenykyDeruny denilen patatesli pancake, Syrniki denilen peynirli pancake, Chicken Kiev olarak geçen içine tereyağ konularak Cordon Bleu gibi sarılan tavuk ve son olarak mısır ezmesi olarak tarifleyebileceğim Banush Ukrayna mutfağının başlıca yemekleri arasındadır. Bunlar genelde pek çok restoranın menüsünde bulunuyor. Ukrayna’nın en meşhur alkollü içeceği ise vodka benzeri Horilka, biraz daha sert gelebilir. alkolsüz olarak da Uzvar denilen meyve kompostolarını deneyebilirsiniz.

Ukrayna’ya ne zaman gidilir? Ukrayna’da kaç gün kalınır?

Ukrayna biraz kuzeyde yer aldığı için soğuk bir ülke. Biz Nisan ayının tam ortasında gittik ve hava 7-8 derece gösteriyordu. Kiev’de hiç güneş de olmadığından hissettiğimiz sıcaklık 0 derece gibiydi bize göre. Atkı ve berelerle sarıp sarmalanmış halimizle çok fazla üşüdük açıkçası. Tabi bu bizim şansımıza böyleydi, bizden bir hafta önce 21 dereceleri gördüklerini söylediler, bizden sonraki hafta sonu da yine sıcaklık o seviyelere çıkacak gibi görünüyordu. Lviv’de güneş olduğundan daha iyiydi keyfimiz, sabah saatleri dışında atkı bere olmadan da rahatlıkla gezebildik. Bence Nisan biraz riskli bir ay Mayıs ayı itibarıyla çok daha güzel olacaktır havalar, Eylül ayına kadar da rahat rahat gezilebileceğini düşünüyorum. Soğukta gezmekten çekinmiyorsanız tabi ki her zaman gidebilirsiniz ama keyifle gezmek için en ideal aylar Mayıs-Eylül arası diyebilirim. Ukrayna kaç günde gezilir diye merak edenler için de fikrimi yazayım. biz Ukrayna’nın sadece iki şehrine gittik; Kiev ve Lviv. Bunlar dışında Ukrayna’nın Kharkiv ve Odessa şehirleri de popüler. Odessa daha çok yaz ayları için tercih ediliyor bildiğim kadarıyla. Bu şehirlerin hepsini gezmek istiyorsanız bir hafta veye biraz daha uzun bir tatil planlamanız gerekir.

DSC06470-2

Ukrayna Gezi Rehberi: Ukrayna’dan ne alınır? Ukrayna’da alışveriş

Ukrayna pek çok geleneksel ürüne sahip bir ülke, Ukrayna ziyaretiniz sırasında bunlardan hatıra olarak alabilirsiniz. Mesela Babushka denen ahşap matruşkalar her yerde satılıyor veya motanka dedikleri kostümlü bebeklerden alabilirsiniz. Vyshyvanka denilen nakışlı geleneksel gömlekler, yine geleneksel kostümlerinin bir parçası olan Vinok denilen çiçekten taçlar da hatıra olarak alınabilir. Bulawa ismini verdikleri tahta tokmaklar, pysanky denilen boyalı ahşap yumurtalar, Kırım Tatar seramikleri de yine bol bol göreceğiniz hediyelik eşyalar arasında yer alıyor. Ukrayna dünyanın en büyük bal üreticilerinden biri ve bazı turistik yerlerde tezgahlarda bal satanları görebiliyorsunuz, bal almayı düşünebilirsiniz.

IMG_8825

Ukrayna Gezi Rehberi: Çocukla Ukrayna

Çocukla Ukrayna’da en büyük problemim soğuk oldu diyebilirim. İkinci yaşadığım sorun iki şehrin de özellikle turistik yerlerinin tamamen Arnavut kaldırımı olmasıydı. Bu normalde hoşuma giden bir şey olsa da bebek arabasıyla ve tek başımayken biraz zorlandım. Özellikle yokuşlarda ve bazı taşların çok bozuk olduğu yerlerde bebek arabasını gözden çıkarıp yol üstünde bırakarak gezmeye devam ettiğim oldu. 😀 Neyse ki dönüşte bıraktığımız yerde bizi bekliyordu her seferinde. Kanguru ile gezmek daha rahat olabilir. Ukrayna’da gezdiğim kadarıyla kendimi gayet güvende hissettiğimi söyleyebilirim. Geceleri de, sabah in cin top oynarken de sokaklarda oğlumla tek başıma dolaştım ve hiçbir sorun yaşamadım. Ayrıca tüm ülkelerde olduğu gibi beni kadın başına çocukla yalnız gören çoğu kişi bize yardım etti. Özellikle Kiev’den Lviv’e trenle geçerken onca merdiveni ellerimde eşyalar ve bebek arabasıyla yardımsız asla inip çıkamazdım. Yardım beklemediğim halde beni vagonuma kadar bırakan sevgi dolu insanlara selam olsun. 🙂 Son olarak, müze ve ören yeri girişlerinde 4 yaşına yaklaşmakta olan oğlum için ücret almadılar. Çocukla gitmek konusunda merak ettiğiniz başka konular varsa lütfen yorum olarak yazın.

çocukla lviv

Benim aklıma gelenler şimdilik bu kadar. Daha iyi içerikler üretebilmem için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyorum. Umarım notlarım plan yaparken size yardımcı olur. Size şimdiden iyi gezmeler. 😉 Kiev ve Lviv ile ilgili detaylı yazılaırmı da okumayı unutmayın.

Kiev Gezi Rehberi ve Kiev Gezilecek Yerler

Lviv Gezi Rehberi & Lviv Gezilecek Yerler

Ukrayna gibi bütçe dostu ülkeler için diğer yazılarımı da okuyabilirsiniz.

Tiflis Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar

Budapeşte Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar Listesi

Hafta Sonu Bükreş Gezi Rehberi

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

10 Responses

  1. eda bora dedi ki:

    merhaba,
    çok güzel bir yazı olmuş.
    benim tereddütüm 4 yaşındaki oğlum ile 7 gecelik ukrayna turu zor olurmu? kara veremedim.
    yanımda iki kız arkadaşımda olacak tabii onalarda yardım ederler ama insanlara da rahatsızlık vermek istemiyorum.
    sonuçta tatil , eğlence için gidiyorlar.
    sizin çocuklu yorumlarınızı merek ediyorum.
    benim açımdan ve oğlum açısından yorucu olur mu?
    çocuk keyif alır mı?
    teşekkür ederim.
    sevgiler.

  2. Pınar dedi ki:

    Merhabalar kiev lviv gezimiz için sizi keşfettim ve hesaplarınızı hemen takibe aldım👍🏻 Kievden lviv e geçişte 2 kişilik yataklı tren düşünüyoruz ancak bilet alırken eşim ve kendi adımıza alıyoruz bileti bebeğimiz adına herhangi bir işlem yapmamıza gerek varmı

  3. Alize dedi ki:

    Peki Lviv’de civar kalelere gittiniz mi? Sizce bebek arabasıyla mümkün olur mu?

  4. Anonim dedi ki:

    Harika bir yazı olmuş elinize sağlık teşekkürler.

  1. Aralık 8, 2019

    […] Ukrayna Gezi Rehberi: Kiev ve Lviv Gezilecek Yerler […]

  2. Aralık 8, 2019

    […] Ukrayna Gezi Rehberi: Kiev ve Lviv Gezilecek Yerler […]

  3. Temmuz 12, 2020

    […] Ukrayna Gezi Rehberi […]

  4. Temmuz 12, 2020

    […] Ukrayna Gezi Rehberi […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et