Batum Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Gürcistan’da yaşadığımız için arabayla Türkiye’ye gelip giderken her seferinde Batum’da kalıyoruz, tabi tatil için gittiğimiz zamanlar da oldu. Tiflis’i daha çok sevsem de Batum’da geçirdiğimiz günler de çok keyifli geçiyor. Siz de Batum’dan bizim gibi keyif alın, güzel bir Batum turu yapın diye de tüm Batum önerilerimi şimdi sizinle paylaşacağım. Zaten uzun zamandır Batum soruları geliyordu, Batum hakkında tüm soruların cevabını bu yazıda bulabileceksiniz. Buyurun size hap gibi bilgilerle dolu Batum gezi rehberi. 🙂

batum gezi rehberi

Batum Gezi Rehberi

Batum’a gitmeden önce bilmeniz gereken her şeyi detaylandırmaya çalışacağım. Ayrıca Batum gezinizde görmeniz gereken yerleri de listeleyeceğim.

Batum Nerede? Batum’a nasıl gidilir? 

Batum, kuzeydoğu komşumuz Gürcistan’ın Karadeniz kyısında yer alıyor ve Sarp sınır kapısından kolayca Gürcistan’a geçiliyor. Sınırdan sonra 25 dk içinde Batum’a ulaşıyorsunuz. Gürcistan, Türk vatandaşlarından vize hatta pasaport bile istemiyor. Yeni chipli kimliklerinizle ülkeye giriş yapabiliyorsunuz ve 1 sene boyunca kalabiliyorsunuz.

Biz Tiflis’ten Batum’a arabayla gidiyoruz ama trenle de gidilebiliyor. Arabayla ufak molalarla 6-7 saat civarı sürüyor, trenle de 5 saat. Tren seferleri her gün var. Cuma-Pazartesi arası günde 3’er sefer, Salı-Parşembe arası günde 2’şer sefer var. Bilet fiyatları sınıfına göre 35-75-125 Lari olarak değişiyor. Biletleri online almak isterseniz tkt.ge sitesini kullanabilirsiniz. Batum merke istasondan şehre ulaşmak için taksi veya 10, 15, 20, 31 numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz. Bir de tabi marshrutka denilen minibüsler ile Batum’a gidebilirsiniz. Bu pek konforlu bir seçenek değil açıkçası tavsiye etmem ama kullanmak isterseniz Didube Otobüs İstasyonu’ndan binebilirsiniz, ücreti 35 GEL.

Tiflis Gezi Rehberi: Yerlisinden Detaylı Bilgiler

IMG_9459
IMG_1339

Batum’a ne zaman gidilir? Batum’da kaç gün kalınır?

Batum, normal şartlarda kumarhaneleri nedeniyle dört mevsim Türk turiste hitap ediyor. Kumarhanelerden bağımsız gezi amaçlı gidecekler içinse ideal zamanlar Mayıs-Eylül arası diyebilirim. Deniz için Mayıs ayı çok uygun olmayabilir ama gezilecek yerler ve mekan keşifleri için gezmesi daha kolay bir ay. Batum’da gezilecek yerler 2 günde rahatlıkla biter ama şehrin keyfini çıkarayım, biraz plajlarından faydalanayım derseniz tabi ucu açık. Biz daha önce Jazz Festivali için gittiğimizde tamamen plajların ve festivalin tadını çıkarmıştık. Son gidişimizde ise 3 gece 4 günlük bir plan yaptık ve şehri gezmek için gayet ideal oldu, koşturmadan her yerini dolaştık. Bu yazıyı yazdıktan sonra daha pek çok sefer gittik tabi. 🙂

batum gezi rehberi
IMG_9434

Batum’da nerede kalınır? Batum Konaklama Tavsiyeleri

Batumi Boulvard civarında konaklamak en mantıklı bana göre, her şey elinizin altında diyebilirim, biz de burada ev tutuyoruz. Her yere yürüyerek gidilebildiği için, temiz, güvenlikli ve manzaralı oluşuyla ilk gittiğimizde Porta Batumi’yi tercih etmiştik, memnun kaldığımız için her seferinde orada hangi evi boş bulursak kalmaya başladık. Yine gidersem kesinlikle Porta Batumi’de herhangi bir dairede kalmaya çalışırım. Airbnb veya booking üzerinden kiralayabiliyorsunuz. En son kaldığımız ev sahibinden çok memnun kaldık ve farklı oda seçeneklerinde daireleri var, booking linki için tık tık.

Aşağıdaki fotoğraflar daha önce gittiğimiz ilk evlerden, daha sonra kaldığımız evleri artık çekmemişim.

Batum’da müsait olan diğer konaklama seçeneklerini buradan inceleyebilirsiniz.

IMG_7208
İlk evin balkonundan görüntü
IMG_7207
IMG_7209
batum gezi rehberi
ikinci evin balkonundan görüntü
IMG_9336
IMG_9340

Batum’da nerede yemek yenir? Batum mekan önerileri

Batum’da benim en sevdiğim mekan Fanfan, daha önce geldiğimizden beri hastasıyım. Hem vitage dekoru, hem ferah bahçesi, hem de yiyeceklerinin lezizliğiyle öncelikli tavsiyemdir. Günün her öğünü için gidebilirsiniz. (Fanfan kış aylarında kapalı oluyormuş, bilginiz olsun.) Kahvaltı ve kahve için Blue Elephant, BK ve Leuville önerebilirim. Privet iz Batuma eski tip pastanelere benziyor ama menüsünde her türlü yiyecek bulunuyor, burayı da beğendik. Batum’da vejetaryen mutfak arayanlar için Freeduchio’yu öneririm, kahvaltı için de yine iyidir. Deniz ürünleri yemek isterseniz Balık Pazarı’nın oradaki Fishlandia, Pontos ya da Blue Wave’i tercih edebilirsiniz. En iyi Adjaruli Khacapuri için Laguna, lokal yemek için Tavaduri ve Pirosmani olabilir. Tavaduri’de dev hinkali içine hinkaliler dolduruyorlar, görsel şov isterseniz aklınızda olsun. 😉 Son olarak bir gün Sarp sınır kapısı yakınlarında yer alan Kvariati’deki Frida Beach Cafe’ye gittik. Buranın dekorasyonu çok hoş. Frida Kahlo detaylarının yanı sıra pek çok fotoğraflık objelerle süslemişler. Yemekleri de gayet güzeldi.

Batum gezi rehberi
Fanfan
IMG_7359
Leuville
IMG_7225
Pontos
IMG_7651
UOLLI Restaurant
IMG_7658
Privet iz Batuma
Batum gezi rehberi
Cafe Frida
IMG_9414
Zona

Batum geceleri nasıl? Batum gece hayatı

Batum’da gece hayatına ufak bir giriş yaptık ve özellikle iki mekan favorimiz oldu: Conte ve Chacha Time. Conte Porta Batumi’ye çok yakın, barların sıkça bulunduğu bir bölgenin hemen girişinde yer alıyor ve oradaki en popüler mekan diyebilirim. Barlar bölgesinde hoşumuza giden diğer güzel mekanlar Free Space ve Sami Ludi idi. Şarap için Bu & Khari Wine Bar ve Wine Notes’a gidebilirsiniz.

Gürcistan’ın en büyük kumarhanesi olan Eclipse ile Radisson Blu ve Sheraton’ın kumarhaneleri güzel. Ben Sheraton’da, rulette jackpot kazanmıştım o yüzden benim için hatırası var. 🙂

batum gezi rehberi
Conte
IMG_7261
Free Space
IMG_7265
Chacha Time
IMG_7273
Zona
IMG_7269
Sami Ludi

Batum’da Denize Nerede Girilir? Batum Plajları

Biz gittiğimizde, merkezde Iveria Beach dışında tüm plajlar kapalıydı, orası gayet güzeldi. Tüm plajda kendi havlunuzu atıp oturabiliyorsunuz ama plaj taşlık. Botanik bahçesinin oradaki plaj da açıktı ama maalesef malum Karadeniz dalgalı. Biz o yüzden tekne kiraladık ve açıkta denize girdik. Saati 100 GEL(1GEL=2.22₺) 6 sene önce gittiğimizde Sector 26’yı çok sevmiştik ve tripadvisor’da gördüğüm kadarıyla hala tercih ediliyor. Denize girmek için daha iyi bir seçenek için Batum’dan Sarp sınır kapısına doğru giderken Kvariati’yi deneyebilirsiniz. Oranın denizi daha güzel, temiz ve dalgasız oluyor genelde. Yukarıda bahsettiğim Cafe Frida’nın önünden girilebilir mesela. 😉

52a756d7-8782-4699-8bb5-4adb416bcfe4
Batum gezi rehberi

Batum Gezi Rotası ve Batum Gezilecek Yerler

Europe Square: Astronomik Saat ve ortasında Medea Heykeli ile bir park bulunan, klasik Avrupa şehirlerindeki meydanları hatırlatan bir yer.

Batumi Piazza: Kafelerle çevrili ve bir saat kulesine sahip yine Avrupa’dan tanıdık bir meydan(fotoğraf oradan).

Batumi Boulevard: Sahil boyunca uzanan, bisiklet ve yürüyüş yoluna sahip palmiyeler, heykellerle canlandırılmış bir cadde. Tüm bulvar boyunca yanında bir park var aynı zamanda, onun içinde de çok çeşitli ağaçlar, müziğe göre dans eden fıskiyeler, farklı hayvanlar, heykeller, oyun parkları bulunuyor.

Miracle Park: İçinde Chacha kulesi, Alfabe kulesi, Ali Nino heykeli, Dönme dolap ve limanım bulunduğu, geceleri ışıl ışıl olan bir meydan. Alfabe kulesinde Gürcü harflerini görebilir ve en üst katındaki restoranda yemek yiyebilirsiniz.

Ali Nino heykelinin hikayesini de kısaca anlatmak isterim. Aslında Ali ve Nino gerçek karakterler değiller, Viyana’da yazılmış bir romanın kahramanları. Bakü’de, Birinci Dünya Savaşı ve Rus Devrimi boyunca, Azerbaycan’ın bağımsızlık savaşı verdiği zamanlarda, Azeri bir gençle Gürcü bir genç kız arasındaki imkansız aşk ile birlikte İslam ve Hristiyanlık, Kafkasların siyasi ve toplumsal yapısı gibi konulara değiniyor.

Theatre Square: Drama Tiyatrosu ve Neptune Çeşmesinin yer aldığı meydan.

Bunların dışında Argo Teleferiğine binip yukarıdan Batum manzaralarına bakabilirsiniz. Son olarak Batum Botanik Bahçesi de gerçekten çok güzel, uzun vakit ayırmanızı öneririm. 😌

Batum gezi rehberi
Europe Square & Astronomical Clock
IMG_7377
Batumi Piazza
IMG_7641
Theater Square & Neptune Fountain
Batum gezi rehberi
Batumi Boulevard
Batum gezi rehberi
Monument Ali and Nino
Batum gezi rehberi
Alphabet Tower
Batum gezi rehberi
Batum Botanik Bahçesi
batum gezi rehberi
Batum muralleri

Umarım yazım size rehber olur ve güzel bir Batum gezisi yaparsınız. Kumarhanelerle ilgili ileride güncelleme yaparım artık. Size şimdiden iyi tatiller! 😉

Instagram’a koyduğum Gürcistan fotoğraflarım için #hohhoyytgeorgia etiketini takip edebilirsiniz 😉

Daha iyi içerikler üretebilmem için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyorum.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

1 Response

  1. Aralık 8, 2022

    […] Batum Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et