Kazbegi Gezi Rehberi ve Gezi Rotası

Kazbegi’ye ilk gidişimiz bir Temmuz ayında Tiflis’te olduğumuz sırada günübirlik bir Kazbegi turu ile oldu ve instagram’da çok ilgi çekmişti. Gürcistan’da yaşamaya başladığımız için o gidişimizden sonra da hem konaklamalı hem günübirlik olarak birkaç kez daha gitme fırsatı bulduk, kış mevsimini de gördük. 2022 yılı için detaylı bir güncelleme geçmek istiyorum, şimdi Kazbegi gezisi planlayacaklar için tüm detaylarıyla Kazbegi Gezi Rehberi sizlerle…

Kazbegi Gezi Rehberi

Kazbegi nerede? Kazbegi‘ye nasıl gidilir? Kazbegi Ulaşım

Kazbegi, güncel adıyla Stepantsminda, Tiflis’e 150 km uzaklıkta bulunuyor ancak yollar bir noktadan sonra biraz virajlı olduğu için yol 3 saat civarı sürüyor. Biz araba ile gittik ama farklı ulaşım seçenekleri de var, birazdan bahsedeceğim. Kazbegi’nin eteklerinde yer alan Gergeti Kilisesi’nin olduğu yere arabayla çıkmak için trekking yapmayı seviyorsanız normal arabayla veya minibüsle giderek yürüyerek de çıkabilirsiniz. Kazbegi’den kiliseye iki saat kadar süren bir tırmanış ile çıkabiliyorsunuz. Eskiden bu trekking yapılan yol dışında yol yoktu ve atlarla ya da 4*4 arabalarla çıkılabiliyordu, artık yeni yol yapıldığı için normal arabayla rahatlıkla çıkılabiliyor. Kazbegi’ye günübirlik turlar düzenleniyor, özel bir minibüs tutabilirsiniz ya da grup turlara katılabilirsiniz. Grup için kişi başı 65 -70 Lari civarlarına da turlar var, 120-150 Lari civarlarına turlar da var, içerikleri farklıdır muhtemelen. Arkadaş grubu olarak özel araç tuarsanız da 350 Lari civarından başlıyor araç fiyatları. Tiflis sokaklarında gezerken önünde tur reklamları olan yerlere fiyat ve rotayı sorabilirsiniz. Bu turlar genelde sabah 9 gibi yola çıkıp akşam 8 gibi Tiflis’te oluyorlarmış. Turlar dışında Kazbegi’ye giden dolmuşlar da var, bunlar Didube İstasyonu’ndan her gün 11 kere kalkıyor ve fiyat 13 Lari idi en son. Kazbegi’ye giderken yol manzaralarına da bayılacağınıza eminim, bizdeki Doğu Karadeniz gibi her yer yemyeşil. Biraz yol fotoğrafları koyayım, fikriniz olsun. 🙂

DSC_1032
DSC_1068
DSC_1244
DSC_1230
Kazbegi Ulaşım

Kazbegi Gezi Rotası, Kazbegi Gezilecek Yerler

Kazbegi’ye giderken yol üzerinde uğrayabileceğiniz birkaç turistik nokta daha var. Turla gittiğinizde de bunların bazılarında duraklıyorlar bildiğim kadarıyla. İlk önemli durak Ananuri Kilisesi ama ona ulaşmadan önce Aragvi nehrinin bazı yerlerde rengi inanılmaz güzel bir hal alıyor, manzara noktalarını fark edersiniz zaten gözünüz yolda olsun. Aragvi nehrinin güçlü aktığı yerlerde rafting veya kayaking yapma şansınız da var, ilginiz varsa ona göre zamanınızı ayarlamanızı öneririm.

Kazbegi Gezi Rehberi

Ananuri’de bir kale ve biri büyük diğeri küçük iki kilise bulunuyor. Kale UNESCO’nun geçici miras listesinde yer alıyor. Kalenin tarihi 13. yüzyıla dayanıyormuş, kiliseler ise 17. yüzyılda yapılmış. Büyük kilisenin içinde freskler var ama 18. yüzyılda çıkan bir yangın sebebiyle biraz hasar görmüş. Giriş ücretsiz ve üçlü kompleks oldukça etkileyici, o yüzden araçla gidiyorsanız mutlaka uğrayın.

Ananuri gezi rehberi

Kalenin önünde yiyecek ve hediyelik eşya satan tezgahlar bulunuyor. Bir de ücret karşılığı geleneksel kostümler giyerek fotoğraf çekilebiliyorsunuz. 

DSC_1065

Yol üzerindeki ikinci durağımız Gudauri’ye yaklaşırken karşımıza çıkan Rusya-Gürcistan Dostluk Anıtı. 1783 tarihinde imzalanan Georgiyevsk Antlaşması anısına muhteşem bir manzaraya karşı yapılmış. Hem kendisi hem de bulunduğu yer çok güzel, mutlaka burada da kısa bir mola verin. Bu bölgede yamaç paraşütü yapanlar da gördük, ilginizi çekiyorsa sorun mutlaka, çocuk olmasa ben yapmayı çok isterdim. Burada yine yiyecek ve hediyelik eşya satan tezgahlar var.

Gürcistan Rusya Dostluk Anıtı
Kazbegi gezi rehberi

Kazbegi’ye yaklaşırken yolda bir de traverten gördük, bizdeki Pamukkale travertenlerinden farklı olarak turuncumsu bir rengi vardı. Ufacık bir alan ama herkes fotoğraf çekiliyordu, biz de mini bir fotoğraf molası verdik. 🙂

DSC_1134

Kazbegi’ye ulaşmadan önceki son durak ise SNO Köyü. Burası Gürcistan’ın su kaynaklarından birisi, hatta SNO markalı sular görürsünüz buraya geldiğinizde. Ama buranın asıl olayı Şili’nin Paskalya Adası’ndaki dev kafa heykellerine benzeyen, Merab Piranishvili isimli bir sanat öğretmenine ait heykeller. Buradakilerin hepsini elleriyle tek parça granit taşları oyarak yapmış ve bir tanesini yapmak aylarca sürüyormuş. Shota Rustaveli, Ilia Chavchavadze, Alexandre Kazbegi gibi Gürcü tarihinden önemli figürler ve İsa heykeli var şimdilik. Piraniishvili aslında çok daha fazla heykel ile burayı açık hava müzesine çevirmek istiyormuş ve Sovyet döneminde devlet bu çalışmalarını finanse etmiş ancak sonrasında maliyetleri kendi üstlenmesi gerekmiş ve uzun bir süredir ilerleme olmamış. Kazbegi’ye birkaç km kala Sno tabelasından girip birkaç km ilerleyince hemen yolunda sağında karşınıza çıkacaklar, Kazbegi’ye gidiyorken bence uğranır. 

SNO köyü Gezi Rehberi
Sno Köyü

Ve geldik Kazbegi’ye. Kazbegi, Rusya sınırına 10 km uzaklıkta bulunan ve dağlar arasında kalan küçük bir kasaba. Onu turistik olarak bu kadar değerli yapan ise genelde zirvesini bulutlar ardına saklamayı tercih eden, Yunan mitolojisine ve Gürcü efsanelerine konu olmuş Kazbegi Dağı. Gürcistan’ın üçüncü büyük dağı olan Kazbegi’nin zirvesi 5000 metrede bulunuyor. Dağın zirvesine değil ama 2170 metredeki Gergeti Kilisesi’ne çıktık ve hayran olduk. Oğlumuz tıngır mıngır yolda giderken arabada uyudu, biz de baş başa muhteşem manzaranın tadını çıkardık.  15 dakika fotoğraf çekilip ineriz, çok geç kalmadan geri dönüş yoluna döneriz diye düşünüyorduk ama o kadar etkilendik ki iki saatten fazla kaldık orada. Hazırlıklı gelseydik orada konaklamayı bile düşünebilirdik. Bir sonraki sefer sabahtan akşama burada vakit geçirebileceğimiz bir program yapma hayali kurarak ayrıldık Gergeti’den. Yolu gözünüzde büyütmeyin, buraya mutlaka çıkın, eminim hayran olacaksınız.

kazbegi gezi rehberi
DSC_1175

Kazbegi konaklama ve yeme içme

Kazbegi’de konaklama için en güzel yer Rooms Hotel ama fiyatlar biraz pahalı. Bu otel Tiflis’in en tarz otel ve mekanlarını bünyesinde bulunduran Adjara Group’a ait. Konaklamayı düşünmeseniz bile yine de buranın dekorasyonunu görmek, Kazbegi manzarasına karşı terasta biraz keyif yapmak veya yemek yemek için uğrayabilirsiniz. Biz konaklama için burayı tercih ediyoruz, bu otelin tarzına benzer Intourist Kazbegi de var, glamping tarzında Landscapes Hotel var. Bunların dışında daha uygun bütçeli güzel alternatifleri de paylaşayım: Sunshine Kazbegi, Alpenhaus Kazbegi Hotel.

Çadır kurmayı sevenlere de müjde, buralarda rahatlıkla çadır kurabilirsiniz. 🙂 Hatta Gergeti Kilisesi’nin olduğu yerde birkaç çadır gördük, burada daha güzel bir konaklama düşünemiyorum. Yalnız soğuk olacaktır, kıyafet anlamında çok tedbirli gelin. Dönüş yolunda da akşam yemeğimizi Hofbrau Gudauri’de yedik, güzel bir restoran, çocuklar için oyuncaklar da var.

Kazbegi’deki tüm uygun konaklama seçenekleri için tıklayın.

kazbegi gezi rehberi
Kazbegi Gezi Rehberi
Kazbegi Gezi Rehberi

Umarım hazırladığım Kazbegi Gezi Rehberi hoşunuza gitmiştir. Tiflis’e giderseniz ve vaktiniz varsa Kazbegi’ye mutlaka gidin, pişman olmayacaksınız. Artık Gürcistan’da yaşayacağımız için ara ara farklı rota önerileriyle gelmeye devam edeceğim. Şimdiye kadar Gürcistan için yazdığım yazıları aşağıya bırakıyorum, bir bakın mutlaka. 😉

Tiflis Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar

Gürcistan Şarap Bağları Rotası: Kakheti Bölgesi Gezi Rehberi

Gürcü Yemekleri ve Tiflis Yeme İçme Rehberi

Gürcistan’da Kayak: Gudauri

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

10 Responses

  1. idil dedi ki:

    Gürcistan yazılarınız müthiş, hepsini değerlendireceğim. Harikasınız, elinize sağlık:)

  2. nilgunkarakas dedi ki:

    Yine bana ilaç gibi gelecek bir yazı.. Tam da Kazbegi’ne gitmeyi düşünürken.. Eline sağlık, benim için çok faydalı bir yazı oldu..

  1. Aralık 8, 2019

    […] Biraz daha uzaklaşmayı düşünürseniz, harika doğa manzaraları ve belki trekking için Kazbegi‘yi tavsiye ederim. Mestia da hem Svan kuleleri hem de kayak imkanıyla seyahat severler için […]

  2. Şubat 5, 2020

    […] Gürcistan’ın Başı Dumanlı Dağı: Kazbegi Gezi Rehberi […]

  3. Nisan 25, 2020

    […] Gürcistan’ın Başı Dumanlı Dağı: Kazbegi Gezi Rehberi […]

  4. Kasım 15, 2020

    […] Gürcistan’ın Başı Dumanlı Dağı: Kazbegi Gezi Rehberi […]

  5. Ocak 16, 2023

    […] Gürcistan’ın Başı Dumanlı Dağı: Kazbegi Gezi Rehberi […]

  6. Kasım 27, 2023

    […] Gürcistan’ın Başı Dumanlı Dağı: Kazbegi Gezi Rehberi […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et