Yeni Başlayanlar için Punch Nakışı Nasıl Yapılır?

Günümüzün en popüler el işlerinden biri olan punch nakışı, uzun zamandır denemek istediğim bir uğraştı ve sonunda işlemeye başladım. Ne kadar kolay olduğunu, herkesin rahatlıkla yapabileceğini göstermek için instagram’da bir reels videosu paylaşmıştım ve ardından çok fazla mesaj aldım. Henüz punch işinin çok başında olsam da, kendi araştırmalarımdan öğrendiklerimi ve deneyimlerimi paylaşmak için, yeni başlayanlara, punch nakışı nasıl yapılır konulu bir yazı hazırlamak istedim. Öncelikle punch needle nedir onun cevabını vererek giriş yapayım. Punch needle’ın İngilizce’den Türkçe’ye tam çevrimi delme iğnesi oluyor. Punch nakışı bu iğneyle yapılan bir çeşit nakış tekniği ve iki taraflı olarak kullanılabiliyor. Bir taraf bildiğimiz nakış işine daha çok benzerken diğer taraf pofuduk bir dokuma görüntüsünde oluyor. Şimdi punch nakışı yapmaya yeni başlayanlar için tavsiyeler ile birlikte bana çok gelen soruların üzerinden geçeceğim. Punch nakışına başlamayı düşünenlerin, bu yazıyı okuduktan sonra punch yapımı hakkında aklındaki tüm sorulara cevap bulmasını hedefliyorum. Bu arada, punch kelimesi panç olarak okunuyor. Punch çizimi nasıl yapılır, punch nakışı malzemeleri nelerdir, punch iğnesi nasıl kullanılır ve punch nakışı ile neler yapılabilir, hepsinden detaylıca bahsedeceğim.

Punch Nakışı

Yeni Başlayanlar için Punch Needle

Stresten ve dertlerinizden bir süreliğine uzaklaşıp kafanızı dağıtmak istiyorsanız, bence bunu en kısa yoldan punch yaparak başarabilirsiniz. Punch yapmak kolay mı diye merak eden epey fazla, gerçekten çok kolay, bana güvenebilirsiniz, sonuçlar da harika oluyor. İlk başlarken eliniz alışana kadar ufak tefek zorluklar yaşayabilirsiniz ama sonrası akıp gidiyor. Normal nakışa göre çok hızlı ilerliyor olması da çok büyük bir artı.

Punch nakışı malzemeleri nelerdir?

Punch nakışı için gereken malzemeler: bir punch iğnesi, kasnak, kumaş ve ip. 🙂 Deseni kağıttan kopyalayacaksanız desen transferi için belki kopya kağıdına ihtiyacınız olabilir. Son olarak şaheserinizin sökülmemesi için bittikten sonra üstüne sürmelik punch için uygun sıvı yapıştırıcı gerekebilir.

Punch iğnesi seçimi: Yurt dışında en popüler iğne Oxford dedikleri ahşap tutma yeri olan bir model ama TR’de daha çok plastik olanlar yaygın. Şu an ben de plastiklerden kullanıyorum ve diğerini denemediğim için karşılaştırma yapamasam da başlangıçta iş görüyor. Benim iğne paketimin içinden, biri iğne gövdesine takılı olmak üzere üç farklı kalınlıkta uç ve iki tane ip geçirme aparatı çıktı.

Punch için nasıl ip kullanılır? Yün ipler tercih etmek gerekiyor, kalınlığına da kullanacağınız iğne ve yapmak istediğiniz desen doğrultusunda karar veriyorsunuz.

Punch nakışı hangi kumaşa yapılır? Punch nakışı için en uygun kumaşların Monk(keşiş) bezi denilen kumaşlar olduğu söyleniyor. alışveriş sitelerinde punch kumaşı diye arattığınızda zaten bulabiliyorsunuz. Keten ve çuval kumaşı da epey tercih ediliyor. Farklı amaçlar için farklı dokuda kumaşları da deneyimlendikçe kullanabilirsiniz, tabi ki kumaşın ip ve iğneyle uyumu çok önemli. İğnenin kumaş deliklerinden geçebiliyor olması ve kumaşın ipi tutabiliyor olması gerekir.

Punch için kasnak seçimi yaparken de dikkat etmeniz gereken kumaşın kasnakta çok kaymıyor olması. Kumaşın gergin olması rahat çalışmak önemli ve kumaş kayıyorsa sürekli gevşeyecektir.

punch needle nasıl yapılır

Yeni başlayanlar için benim tavsiyem önce hazır bir punch kiti almak olacak açıkçası. Önce bir kumaş-ip-iğne uyumunu yakından görmek, hazır sette gelen malzemelerle yeterince tecrübe kazanmak önemli diye düşünüyorum. Ondan sonra artık konuya daha hakim olacağınız için farklı tarzlarda ip, kumaş ve iğne seçimi gayet kolay olur. Punch başlangıç seti almayı düşünürseniz benim aldığım yer de dahil tüm punch ürünlerine şuradan ulaşabilirsiniz. Bu setlerde ortalama kalitede ama garanti ürünler oluyor. Punch nakışının size uygun olup olmadığını bu hazır kitlerle test edip daha sonra yüksek kalite ürünlere yatırım yapabilirsiniz. 🙂

Punch çizimi nasıl yapılır?

Ben yaptığım punch’ı paylaşınca çizimle ilgili bazı sorular almıştım. Bunlardan ilki: “resim yapmaya yeteneğim yok punch çizimini nasıl yapabilirim” idi. Punch çizimini yapmak çok kolay aslında. Beğendiğiniz şekli direkt olarak internetten bulup print ediyorsunuz. Sonra ister kopya kağıdı kullanarak kumaşın üzerine çiziyorsunuz, ister kumaşı şeklin üzerine getirip hafif silik de olsa görünen şeklin üzerinden geçiyorsunuz. Bir de hiç print etmeden tablet veya laptop ekranınızın üstüne kumaşı koyarak fazla bastırmadan çizimi yapabilirsiniz. Yani resim yeteneğine ihtiyacınız yok. Bir başka soru da: “punch nakışı şablonları nereden bulunur” idi. Özellikle benim yaptığım örnek şekil çok soruldu. Ben hazır bir punch seti alarak başlamayı tercih ettiğim için şekil bana hazır geldi. Eğer böyle resimleri seviyorsanız google ya da pinterest’te “abstract shapes”, “minimal art” tarzı aramalar yaparak bu tip çok güzel desenler bulabilirsiniz. Bu şekillerin dışında da ne resim isterseniz aratarak onun punch nakışını yapabilirsiniz. Daha önceden yapılmış punch nakış örnekleri bulmak istiyorsanız instagram‘da #punchneedle hashtag’ine bakmayı unutmayın, @punchneedlegang hesabını da çok seviyorum, harika şeyler yapıyorlar. Bu hashtag altındaki punch modelleri hoşunuza gittiyse, arama motorlarında şekli bulup print ederek kolaylıkla siz de yapabilirsiniz.

Bir de benim pinterest hesabımda bir punch klasörüm var, beğendiklerimi oraya pinliyorum, ilgisini çeken şuradan hesabımı takip edebilir.

punch needle nedir

Punch Nakışı Nasıl Yapılır?

Punch yapımı ile devam edelim. İşlemek istediğimiz deseni kumaşa aktardıktan sonra, kasnağımızı vidasından açıyoruz. Küçük olan kumaşın üzerine yerleştiriyoruz, ve büyük olan kasnağı da kumaşın üzerine koyup ikisi arasında güzelce gerdirerek sıkıştırıyoruz, sonra vidayı tekrar sıkıyoruz. Kumaşı bu noktada biraz daha gerdirmeye çalışabilirsiniz, davul gibi gergin olmasını sağlayın. Artık kumaşımız işlenmeye hazır, ipi iğneye geçirme kısmına geldik.

Punch iğnesine ip nasıl geçirilir? Punch iğnesi nasıl kullanılır?

Punch iğnesine ip geçirmek ilk başta zor gibi görünse de bir kere yaptınız mı çok kolay olduğunu fark ediyorsunuz. Benim iğnemde iğne boyunu ayarlamak için bir düğme var önce onu 8’e ayarladım, yani orta ayar. Bunu daha artırırsanız daha şişkin ilmekler, azaltırsanız daha ufak ilmekler elde edersiniz. Sonra iğne paketinin içinden çıkan ip geçirme aparatlarından uzun olan ile ipi iğnenin başından ucuna geçirdim. Kısa olan ip geçirme aparatı ile de iğnenin ucundaki delikten ipi geçirdim. Artık iğnemiz hazır. Bu arada Oxford iğnelerde bu geçirme aparatına ihtiyacınız olmuyor. İğnenin açık olan ucu yukarı bakacak şekilde elimizde tutuyoruz ve kumaşı bir kez deliyoruz. Bu ilk delme noktasında kumaşın altından ipi çekiyoruz. bundan sonrası artık çok kolay, iğneyi tak çıkar yapa yapa desen üzerinden hafif aralıklar vererek ilerliyoruz. Aralıklar ne çok sık ne de çok gevşek olmamalı. Farklı renklere geçmemiz gerektikçe ipi kesip yeni renk ipi anlattığım şekilde geçirip devam ediyoruz. Pofuduk nakış, kumaşın bize dönük olmayan alt kısmında oluşuyor, bize dönük kısım düz oluyor ve istediğiniz tarafı kullanabiliyorsunuz.

punch nasıl yapılır

Punch nakışı nasıl bitirilir?

Desen bittikten sonra, pofuduk tarafı çeviriyoruz ve tüm sarkık surkuk ipleri, ilmeklerle eşit boyda olacak şekilde makas ile kesiyoruz. Ardından punch iğnesi yardımı ile özellikle sınırlarda birbirine karışan yerler varsa onları ayırarak düzeltiyoruz. Duvara asacaksanız çok gerekmiyor ama işlevsel olarak kullanacağınız bir ürün olacaksa, sökülme olmaması için desenin ters tarafına yapıştırıcı sürerek sabitliyoruz. Eğer deseni tek başına kullanacaksanız bir parmak kalınlığında boşluk bırakıp çevresinden kumaşı kesiyoruz. sonra birer parmak aralıklarla o boşluk kısmına dikine kesikler atıyoruz ve yapıştırıcı yardımıyla kullanacağınız desenin arka tarafına yapıştırıyoruz. Kesikler atmamızın sebebi kumaşın çıkıntılık yapmaması ve tam uyumlu olarak arkaya sabitlenebilmesi.

Punch Nakışı Yapmaya Yeni Başlayanlar için İpuçları

  • Punch nakışı neden sökülür? Punch işlemesi yaparken bazen dikiş tutmuyor ve ip geri çıkabiliyor. Bunun birkaç nedeni olabilir, mesela kumaşınız yeterince gergin değildir. İpiniz farkında olmadan gerilmiştir yani ip iğnenin içinde rahat hareket edemiyordur. İpiniz ve kumaşınız uyumlu değildir yani kumaş ipinizi tutacak kadar sıkı değildir. Bir de iğneyi kumaşa sokup geri çıkardıktan sonra iğneyi çok yukarı kaldırmayın o zaman alta girmiş ip geri çekiliyor.
  • İlmeklerin aynı boyda olması için ne yapmalıyım? İğnenizi kumaşa sonuna kadar batırdığınız sürece tüm ilmekler aynı olacaktır.
  • Şekillerin önce çevrelerini işlemek daha hızlı ilerlemeyi sağlıyor. Bu çevre kısımları biraz daha sıkı işlemek de şeklin net hatlarla görünmesini sağlıyor
  • Punch nakışının en sevdiğim özelliklerinden biri de hatayı kaldırması ve telafisinin kolay olması. Mesela ipinizin bir yerde çok sıkı olduğunu fark ettiniz hemen söküp tekrar üstünden geçebilirsiniz ya da çok gevşek olduğunu fark ederseniz hemen aralara birkaç ilmek daha atıp düzeltirsiniz.
  • Punch nakışı en kolay nasıl yapılır? Ben video çekmek için masada, bir elimle kasnağı tutarak yaptım bir kısmını ama epey yorucu oluyor. En kolayı, otururken kasnağı iki bacak arasına dayamak bence. Bu şekilde aşırı hızlı ilerliyor insan ve hiç yorulmuyor.
  • Punch nakışı teknikleri pratik yaptıkça gelişecektir, o yüzden başlangıç olarak benim yaptığım gibi daha iri desenler seçebilirsiniz. Böylece kolay motive olursunuz. Daha sonra ince işlere geçmek, farklı kalınlıklarda ipler ve kumaşlar kullanmak ve harikalar yaratmak sizin elinizde.

Punch nakışı ile neler yapılabilir?

Punch needle ile yapabileceklerinizin sınırı yok. 🙂 Punch kırlent, punch bardak altlığı, punch çanta en popüler olanlar. Bazı yerlerde punch terlik, punch tabure, punch sepet, punch oyuncak ve punch giysiler de gördüm. Özellikle bebek odalarına çok güzel duvar süsleri yapılabiliyor. Ben ilham verici bulduğum tüm ürünleri pinterest’te pin’liyorum, şuradan takip edebilirsiniz. Ayrıca ara sıra instagram hikayelerimde de gördüğüm farklı punch ürünlerini paylaşıyorum.

Punch’a başlamaya karar verdiyseniz, benim aldığım yerin de bulunduğu punch malzemeleri listesine şu linkten ulaşabilirsiniz.

Umuyorum ki bu yazım, punch nakışı yapmaya yeni başlayacaklar için rehber olur. Ben yapabildiysem herkes yapıyor diyor ve aklınızda hala sorular varsa yorumlara bekliyorum. İlk forsatta uygulamayı göstererek anlattığım bir youtube videosu da çekeceğim. Punch işinde deneyimlendikçe daha ileri seviye anlatımlar da yaparım mutlaka.

En İyi Fotoğraf ve Video Düzenleme Uygulamaları

Yapması Kolay Kendin Yap Yılbaşı Süsleri

Daha iyi içerikler üretebilmem için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyorum.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

deniztarhan

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

1 Response

  1. Ocak 30, 2021

    […] Yeni Başlayanlar için Punch Nakışı Nasıl Yapılır? […]

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: