Çıralı, Olympos, Adrasan Gezi Rehberi

Çıralı, Olympos ve Adrasan benim güneye indiğim zamanlarda uğramaya çalıştığım, akdeniz’in incisi diyebileceğim tatil beldeleri. Türkiye’nin her yeri cennet ama buralar bana biraz daha büyülü geliyor, özellikle Olympos plajı etrafındaki dağlar ve antik kentin dibinde olmasıyla her seferinde beni çok etkiliyor. 2021 yılında yeniden bu bölgedeydim ve daha önceki yıllardaki tecrübelerimi de düşünerek bu üç yer için toplu bir gezi rehberi hazırlamak istedim. O zaman buyurun: Çıralı, Olympos, Adrasan gezi rehberi sizlerle…

Çıralı, Olympos ve Adrasan gezimizde paylaştığım storyler ve reels’lar için instagram hesabıma göz atmanızı öneririm.

çıralı gezi rehberi

Çıralı, Olympos, Adrasan Gezi Rehberi

Ben bu bölgeye gittiğimde birbirlerine çok yakın olduğu için mutlaka üçüne birden vakit ayırıyorum o yüzden toplu bir rehberin daha uygun olacağını düşündüm. Ulaşım konusuyla başlıyorum, her biri için konaklama, yapılacaklar ve yeme içme ile devam edeceğim.

Çıralı, Olympos, Adrasan Ulaşım

Bu bölgeye ulaşmak için en kısa yol Antalya Havaalanı’na uçmak, ben de tabi ki öyle yaptım. Antalya Havaalanı’dan araç kiraladım ve 1.5 saat sonra Çıralı’daydım. Mesafe 95 km ve baştan otoyoldan hızlı gidiyorsunuz ama Çıralı sapağından sonra bol virajlı bir 8 km yol var, orada hız kesiyorsunuz. Yol üzerinde birkaç saatlik mola verecek vaktiniz varsa Phaselis Antik Kenti’ne uğramanızı tavsiye ederim, mayonuz içinizde olsun çünkü antik kentten denize girebiliyorsunuz. (Giriş ücreti 55 TL, Müzekart geçiyor) Çıralı’dan Olympos’a plajdan yürüyerek en fazla 20 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Arabayla gittiğinizde ise yarım saat kadar sürüyor çünkü arkadan dolanıp otoyola çıkarak tekrar Olympos yoluna girmek gerekiyor. Bence ikisi arasındaki ulaşımı yürüyerek sağlamak daha mantıklı o yüzden. Ben aracımı Novacar’dan kiraladım, otomatik Kia Picanto idi. En ucuz seçenek bu olduğu için tercih ettim açıkçası. 🙂 Firmadan genel olarak memnun kaldım, yalnız ofisleri havaalanı dışında, gelip sizi alıyorlar. Araç ise küçüklüğüyle otopark konusunda bize pek çok yerde fazlasıyla avantaj sağladı ama çok virajlı ve yokuşlu yollarda vites atma konusunda çok zorlandı, bunları da ek bilgi olarak vermek istedim. Adrasan ile Olympos arası yürüme şansı yok mecburen arabayla gidiyorsunuz ama 15 dk civarı sürüyor.

Şimdi bir de araç kiralamayı düşünmeyenler için ulaşım bilgilendirmesi yapayım. Antalya Havaalanı’na indikten sonra önce Antalya Otogar’a gitmeniz gerekiyor. Havalimanından otogara yarım saatte bir 600 numaralı belediye otobüsü kalkıyor, bu otobüsleri ya da Havaş otobüslerini kullanabilirsiniz. Otogardan Kumluca, Finike, Demre veya Kaş gibi Çıralı, Olympos güzergahından geçecek otobüslerden birine binip Çıralı ya da Olympos kavşaklarında inebilirsiniz. Buralarda sahile inen dolmuşları beklemeniz gerekecek. Bu kısmın ulaşımı ellerde valizle gözünüzde büyüse de kendinizi oraya attıktan sonrası kolay diyebilirim. Kendi içlerinde zaten küçük yerler, her yere yürüyorsunuz. Birbirleri arasında gezmek için de hem dolmuşlar var hem isterseniz yürüyebiliyorsunuz.

adrasan gezi rehberi

Çıralı, Olympos, Adrasan Konaklama

Ben üç yere de hakim biri olarak konaklamayı Çıralı veya Olympos’ta yapmanızı öneririm. Adrasan’da da daha önce konakladım ama orada tekne turlar yapacak bir şey yok desem çok yanlış olmaz. Olympos ve Adrasan daha hareketli yerler, Adrasan’a ulaşmak çok kolay, ayrıca teknelerin buralara servis hizmetleri de oluyor.

Çıralı Konaklama

Çaıralı konaklama önerisini canı gönülden veriyorum. Benim eski ev arkadaşım, çoğumuzun hayali olan bir şey yaptı ve eşiyle birlikte Çıralı’da çok güzel bir otel işletmeye başladı. Yeşillikler içerisinde lüks bungalovlarda konaklamak, ağaç gölgesi altında hamağınızda sallanmak ve samimi bir aile işletmesinde konaklamak kulağınıza hoş geliyorsa Kibala Hotel tam size göre. Yakın arkadaşım diye demiyorum ama kendisi çok zevkli ve titizdir, oteli de bu doğrultuda çok keyifli bir hale getirmiş. Sizin de seveceğinize eminim.

çıralı konaklama

Olympos Konaklama

Olympos’ta bütçe dostu konaklama alternatifi çok fazla, bu nedenler hem yabancı hem Türk gezginlerin yoğun ilgi gösterdiği bir yer. Ben daha önce Kadir’de kalmıştım bu sefer Bayrams’ta kaldım. Bayram’s, hem antik kent ve plaja yakınlığı hem de ortamıyla daha çok hoşuma gitti açıkçası. Bana bir oda bir de duş, tuvalet yeter zaten geceden geceye odaya uğrayacağım derseniz Bayram’s bence ideal bir seçim. İki kişilik oda, 2021 yoğun sezonda 400 TL ve buna yarım pansiyon yemek dahil. Yemekleri de, çok özel bir şey beklemiyorsanız bence gayet güzel ve çeşitliydi. Kahvaltıda özel istek omlet bile yapılıyordu yani bu fiyata beklemiyordum. 🙂

olimpos konaklama
olimpos konaklama

Adrasan Konaklama

Adrasan’da River Hotel’de konaklamıştık. Odaları basit ve temizdi, kendine ait restoranı var ve restorana dışarıdan da misafir kabul ediyorlar. Alttaki fotoğrafta göreceğiniz üzere nehrin üstüne kurulmuş yer sofralarında yemek yiyorsunuz. Yarım pansiyon şeklinde konaklamıştık, yemekler de fena değildi. İlla Adrasan’da kalacağım diyorsanız düşünebilirsiniz. 🙂

adrasan konaklama
adrasan konaklama

Çıralı, Olympos, Adrasan Yapılacaklar

Buralar tam tatil yapılacak yerler, gezilecek görülecek yerler çok yoğun değil, koştur koştur gezmek yerine çoğunlukla dinlenebileceğiniz yerler, yine de yapmadan dönmeyin diyeceğim birkaç şey paylaşacağım tabi ki. 😉

Adrasan Suluada Tekne Turu

Suluada turuna Erhan Kaptan, Ahmet Efe teknesiyle çıktım, fiyat 125₺. Bu fiyata öğle yemeği, çay ve meyve ikramları dahil. Turdan memnun kaldım, özellikle müzik konusunda benim için en ideal seçimdi. Oyun havası çalınmayan yegane tekne olabilir. Bu arada müziksiz tekne yok sanırım, müzik koylarda açılmıyor, sadece hareket halindeyken açılıyor. Özel tekne kiralamayı düşünürseniz 1600₺ civarına kiralayanlar varmış. Suluada’nın fotoğraflarını gördüğümüz en güzel koyuna sabah gittik öğle yemeği sonrasına kadar kaldık yani 3 saat civarı doyasıya tadını çıkardık. Gittiğimizde çok kalabalıktı ama öğle yemeği saatinde herkes tekneye çıkıyor ve bomboş kalıyor, yemeği hızlıca yiyip foto-video çekimini o saatte yapmanızı öneririm. 😊 Sonrasında adanın doğusunda bir koya ve yan yana iki mağaraya gittik. Adadan ayrıldıktan sonra son yüzme molasını Fenerburnu’nda verdik. Hepsi çok güzeldi gerçekten. 💙🙏🏻 Bu arada 29 kişi kapasiteli teknede 28 kişiydik ama alt katta oturmayınca yine rahat ettim.

Adrasan Suluada Tekne Turu
adrasan tekne turu
Adrasan Suluada Tekne Turu
adrasan tekne turu

Adrasan Koyları Tekne Turu

Adrasan’da tur yapmak istediğimiz ilk gün hava rüzgarlıydı ve Suluada turu yapmak istemedik, onun yerine harika bir Adrasan koyları turu yaptık. Erdal Kaptan, Kumsal teknesiyle çıktık. Ücret 125₺, 10-17 arası, 4 koy, öğle yemeği, çay ve meyve ikramları dahil. Rotamızda Akseki Koyu, Ceneviz Koyu, Sazak Koyu ve Korsan Koyu vardı. Öğle yemeğinde yeni bir baharatla tanıştım: boyboncuk otu. Dolmanın içine koymuşlar, o kadar hoşuma gitti ki dönüşte köylülerden aldım. 🙂 Genel olarak turdan memnun kaldık, yalnız müzik konusu bu teknede dönüşte yine oyun havasına bağladı. Tabi ki seveni de çok, ben pek tercih etmiyorum sadece. 30 kişilik teknede 27 kişiydik ama herkes alt katta duruyordu, biz üst katta yalnızdık. Koyların güzelliğinin yanısıra yunuslar ve carettalar günümüzü daha da güzelleştirdiler. Özellikle hava rüzgarlıysa ve tek tur yapma şansınız varsa bu turu tercih edebilirsiniz. Daha önceki sene hava rüzgarlıyken Suluada turuna çıkmıştık ve ilk koydan sonrası berbat olmuştu.

adrasan tekne turu
adrasan tekne turu
adrasan tekne turu

Olympos Antik Kenti – Yanartaş – Teleferik

Tarihi milattan önce 2. yüzyıla kadar uzanan ve önemli bir liman şehri olan Olympos Antik Kente tek giriş 40 TL, 10 seferlik giriş diye bir paket var o da 40 TL. 😀 Müze kart geçiyor ve 60 TL, bence en mantıklısı MüzeKart almak çünkü 1 sene süresi var ve Türkiye’nin dört bir yanında geçerli. Eğer kalabalık grup gittiyseniz ve MüzeKart’ınız yoksa o zaman 10’lu paket tercih edilebilir. Olympos, yüksek dağ anlamına geliyor ve sönmeyen ateşin kenti olarak bahsediliyor bunun sebebi de Çıralı tarafındaki meşhur Yanartaş. Bir akşam hava karardıktan sonra doğal bir ateş kaynağı olan ve alevler çıkan Yanartaş’a uğramayı da programınıza dahil edin derim, Yanartaş’a ulaşmak için biraz tırmanız yapmanız gerekecek, bilginiz olsun. Olympos’ta deniz dışında yapabileceğiniz bir diğer aktivite de teleferiğe binerek Tahtalı Dağı’na çıkmak. 2365 metreye çıkıyorsunuz, manzara güzel ama fiyatlar biraz yüksek, değer mi tartışılır.

olimpos gezi rehberi
olimpos antik kenti
olimpos gezi rehberi

Olympos Plajı

Olympos plajı hala bakirliğini koruyan nadir yerlerden biri, herhangi bir tesis yok ama yiyecek satıcıları sık sık geçiyorlar. Sabah erken saatlerde gitmenizi öneririm, çok sakin oluyor ve ördeklerle yüzme şansı buluyorsunuz. Plaj ve deniz taşlık, deniz ayakkabısı gerekiyor. Olympos’un suyuna antik kentin içinden geçen derenin suyu karışıyor, o nedenle bir tık daha serin. Olympos’ta kalıyorsanız, plaja ulaşabilmek için her seferinde antik kente giriş yapmanız gerekiyor.

olimpos plajı

Çıralı Plajı

Çıralı plajı taşlık, mutlaka deniz ayakkabısı gerekiyor. Deniz pırıl pırıl ve ılık, girer girmez hemen derinleşiyor. Çıralı plajına giriş ücretsiz ama şezlong şemsiye kiralayabileceğiniz yerler de var.

çıralı plajı

Çıralı’da Masaj

Buralardayken olur da benim gibi masaj ihtiyacınız olursa diye bu konuya değinmek istedim. Benim omuzlarım ve sırtım çok ayırıyordu ve tesadüfen bir arkadaşımız bir gün önce masaj yaptırıp çok memnun kaldığını söyleyince hemen denemek istedim. Gerçek Thai bir hanım bana masaj yaptı ve gerçekten çok güzel geldi bana. Çeşitli masaj seçenekleri ve süreleri var. Ben yarım saatlik sırt masajı yaptırdım, 130 TL idi. Bütün kulunçlarımı açana kadar 45 dk yoğurdu beni sağolsun. 🙂 Makai Massage olarak aratınca haritada çıkıyor.

çıralı masaj

Çıralı’da Alışveriş

Çıralı’da, her yerde olduğu gibi ufak tefek butikler ve hediyelikçiler var tabi ki ama ben alışveriş önerileri için o kısma girmeyeceğim. Benim önereceğim yer modern bir aktar: doğal gıdalar, uçucu yağlar, bitki çayları, sabunlar, baharatlar vs. bu tür aklınıza gelebilecek her şeyi satıyorlar. Buraya mutlaka uğrayın derim, gerçekten çok güzel ürünleri var.

çıralı gezi rehberi

Çıralı, Olympos, Adrasan Yeme İçme ve Gece Hayatı

Benim Adrasan’da yeme içme ya da gece hayatı tecrübem olmadı ama Çıralı ve Olympos için birkaç güzel önerim olacak.

Süslü Meyhane: Kibala Otel’in içinde yeni açılan yeni nesil meyhanenin mezelerine bayıldık. Şef Tuncay Gülcü, yöreye özgü mezeleri kendi dokunuşlarıyla yeniden yorumlamış, ortaya harika bir menü çıkmış. Çıralı’da eksikliği hissedilen bir boşluğu doldurduklarını düşünüyorum. Fiyatlar da bölge geneline göre bence makul.

Karakuş: Akşam yemeği için bir diğer güzel alternatif de Çıralı sahil boyunda yer alan Karakuş. Restoranın bahçesi, ambiyansı çok hoşuma gitti. Deniz ürünleri genelde güzeldi ama soğuk mezeler ortalamaydılar. Genel olarak bu restoranı da tavsiye ederim.

Simge Kitchen & Bar: Buranın pizzaları ve kokteylleri için gidebilirsiniz, ortam da güzel.

Asma Altı Cafe & Patisserie: Yazın favori tatlısı dondurma için burayı öneririm. Binbir çeşit dondurmacılardan biri burası da benim favori aromalarım olan damla sakızlı ile tahinliyi denedim ve tam not verdim.

The Beaver Coffee Shop: Hem Çıralı hem Olympos’ta şubeleri olan, bu civarda güzelce kahve içmek isteyenlere tavsiye edebileceğim bir zincir.

Kaktüs: Olympos gecelerine akmak isteyenler için en güzel adres burası bence. Ağaçlar altında, keyifli bir mekan. Canlı müzik oluyor geceleri ve güzel gruplar çıkıyor, tavsiye ederim.

çıralı gezi rehberi
Süslü Meyhane
çıralı yemek
Süslü Meyhane
çıralı gezi rehberi
Karakuş
çıralı yemek
Karakuş

Çıralı, Olympos, Adrasan Ne Zaman Gidilir, Kaç Gün Kalınır?

Buraların mevsimi Nisan ayında başlayıp Kasım ayında sona eriyor dersem çok yanlış sayılmaz. Ancak Nisan ile Haziran arası su biraz soğuk olacaktır tabi. Bence hem su çok soğuk olmasın, hem kalabalık olmasın diyenler Eylül sonu ile Ekim ayı başı arasında gelmeliler. Kaç gün kalınacağı konusu da yapmak istediklerinize ve nasıl bir tatil geçirmek istediğinize bağlı olarak değişmekle birlikte, minimum üç gece ideal olacaktır bence. Maksimum sürenin ucu açık, bir ay da kalsanız keyifli vakit geçireceğinize eminim.

Çıralı, Olympos, Adrasan planı yaparken Çıralı, Olympos, Adrasan Gezi Rehberi yazımdan faydalanacağınızı umuyorum. Benim atladığım bir şeyler olabilir, sormak istediğiniz başka şeyler varsa lütfen yorum olarak bırakın. Sizin ekstra önerileriniz varsa onları da yorumlara beklerim. 

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

Youtube: Born To Laugh

Pinterest: hohhoyyt

deniztarhan

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: