Gürcistan Oturum izni Nasıl Alınır?

Geçtiğimiz günlerde yayınladığım Tiflis araba pazarı turu ve Gürcistan’da araba almak hakkındaki video çok fazla izlendi ve konuyu takiben çok fazla soru gelmeye başladı. Bu soruların başında, Gürcistan’dan oturum izni almanın kolay bir yolu olup olmadığı geliyordu. Internette bu konuda epey bilgi kirliliği olduğunu görünce detaylı bir yazı yazmaya karar verdim. Bu yazıda; Gürcistan oturum izni nasıl alınır? Gürcistan’da ev alarak vatandaşlık veriliyor mu? Gürcistan vatandaşlığı nasıl alınır? sorularının detaylı cevaplarını bulabileceksiniz.

Gürcistan’dan Araba Almak ve Gürcistan Araba Fiyatları

Gürcistan oturum
Tbilisi Public Service Hall

Gürcistan oturum izni nasıl alınır?

Öncelikle oturum izniyle ilgili tüm detayları vereceğim, sonrasında Gürcistan vatandaşlığı konusuna değineceğim. Gürcistan vatandaşları, Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahip ve bu yüzden Gürcistan vatandaşlığı konusu da epey merak ediliyor. O konudaki eksik ve yanlış bilgileri de ortadan kaldırmak istiyorum.

Gürcistan’da verilen oturum izni çeşitleri nelerdir ve kimlere verilir?

Gürcistan’da verilen oturum izni türleri ve bunları almak için gereken şartları listeliyorum.

  • Çalışma amaçlı oturum izni

Gürcistan’da faaliyet gösteren bir şirkette çalıştığınız zaman verilen oturum izni

  • Öğrenim amaçlı oturum izni

Gürcistan’daki yetkili eğitim kurumlarında okumaya gelen öğrencilere verilen oturum izni

  • Aile birleşmesi amaçlı oturma izni

Mevcutta oturum izni olan birinin aile bireylerine verilen oturum izinleri, şu anda benim sahip olduğum kategori bu oluyor.

  • Yatırım amaçlı oturum izni

Gürcistan’da en az 300000$ değerinde iş yatırımı yapan kişilere ve onun birinci derece akrabalarına verilen oturum izni.

  • Kısa Dönem Oturum İzni

Gürcistan toprakları içerisinde, piyasa değeri 100000$ ve üzeri değerde gayrimenkul sahibi olanlar ve onun birinci derece aile üyeleri. Tarım arazileri kapsam dışında kalıyor.

  • Kalıcı Oturum İzni

Gürcistan vatandaşlarının birinci derece aile üyelerine(eş, çocuk, ebeveyn) verilir. Kalıcı oturma izni, Gürcistan’da geçici oturma izni ile 6 yıl ikamet eden kişilere de veriliyor, eşim mesela bu izne sahip oldu bu sene.

  • Süresiz Oturum İzni

Gürcistan’da minimum 300000$ değerinde iş yatırımı yapmış ve girişimcilik faaliyetlerinin ilk yılında, en az 50000$ değerinde ciro yapmış kişiler ve onun birinci derece aile üyelerine verilir.

Bunların dışında, eskiden Gürcü vatandaşı olanlara, Gürcistan’dayken vatansız kalanlara ve Gürcistan kanunlarına göre suç sayılmayan bir sebepten veya zulme uğrayarak ülkesinden kaçmış kişilere de oturum izni verilebiliyor.

Gürcistan oturum izni başvuru süreci, gerekli evraklar ve ücretler

Gürcistan oturum izni almak için gereken belgeler başvurduğunuz oturum izni tipine göre değişiyor. Ben önce ortak olanları yazacağım.

  • Pasaport ya da seyahat belgesinin fotokopisi
  • Yasalara uygun olarak Gürcistan’da ikamet ettiğinizi ispatlayan bir belge
  • 2 adet 3*4 cm fotoğraf (başvuru esnasına otomatlarda çekiliyor)

Bir de başvurduğunuz türe göre değişen belgeler var, onları da paylaşayım.

Çalışan olarak başvuruyorsanız

  • İşgücü ve girişimcilik faaliyetinizi kanıtlayan belge (iş sözleşmesi veya istihdamı kanıtlayan diğer belgeler).
  • Gürcistan’da işgücü faaliyetlerinden elde ettikleri gelirin Gürcistan’da tanımlanan asgari geçim miktarının beş katından az olmadığını kanıtlayan belge

Eğitim için başvuruyorsanız

  • Gürcistan’da yetkili bir eğitim kurumu tarafından verilen ve eğitim süresini belirten belge
  • Gürcistan’da yaşayan biri öğrenciye sponsor oluyorsa, o kişinin yasal gelirini gösteren belge veya kişisel banka hesabındaki parayı gösteren belge. Eğitim süresine göre denk düşen aylık para miktarı, Gürcistan’daki ortalama bir müşterinin asgari geçim seviyesinin iki katından az olmamalı.

Aile birleşmesi için başvuruyorsanız

  • Akrabalık olduğunu kanıtlayan belge. Ben eş durumundan başvurduğum için evlilik cüzdanımız istendi, oğlumuz için de doğum belgesi istediler. Tabi bu belgenin Gürcü diline çevrilmesi, Türk konsolosluğundan onaylanması gibi prosedürler de devreye giriyor.
  • Üzerinden başvuru yapılan aile üyesinin çalıştığı yerdeki yasal gelirini gösteren veya kişisel banka hesabındaki parayı gösteren belge. Aylık kazanç Gürcistan’daki asgari geçim düzeyinin iki katından az olmamalı.

İş yatırımı için başvuruyorsanız

  • Gürcistan’da en az 300000$ tutarında yatırım yapıldığını kanıtlayan belge (yeminli bir denetçi tarafından düzenlenmiş bir denetim raporu)
  • Gürcistan Hükümeti’nin bir üyesi veya Gürcistan merkezli bir ticari kuruluşu temsil etme yetkisine sahip üç Gürcistan vatandaşı tarafından yayınlanan yazılı tavsiye

Gayrimenkul alımı için başvuruyorsanız

  • Gürcistan topraklarında sahip olunan gayrimenkulün mülkiyet hakkını kanıtlayan belge
  • Gayrimenkulün piyasa değerinin 100000$ üzerinde olduğunu gösteren belge, bu belge yetkili denetçiler tarafından onaylanmış olmalı.

Gürcistan oturum izninin verilmesi ne kadar sürüyor ve hizmet ücreti nedir bir de onu paylaşayım.

Oturum izni verme süreleri sizin seçiminize bağlı diyebilirim, verdiğiniz ücrete göre değişiyor daha doğrusu. Aceleniz yoksa en uygun fiyatlı olan 210 GEL tutuyor ve 30 takvim günü içerisinde sonuçlanıyor. Biraz daha hızlı olsun derseniz 330 GEL ödüyorsunuz ve 20 takvim günü içinde sonuçlanıyor. Çok acelem var, en kısa sürede almalıyım derseniz 410 GEL ödeyerek 10 takvim günü içinde oturum izninize kavuşabiliyorsunuz.

Resmi Kaynak: sda.gov.ge/?page_id=11645

Gürcistan vatandaşlığı nasıl alınır?

Ev alarak Gürcistan vatandaşlığı alınabildiğine dair bir fikir var ama bu maalesef mümkün değil. Gürcü halkı dışında istisnai olarak kimlere Gürcistan vatandaşlığı verilebilir, ondan bahsedeyim.

  • Gürcistan’a yatırım yapıp, ülkenin ekonomik olarak kalkınmasına katkıda bulunursanız vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.
  • Spor, bilim ve / veya sanat dallarına başarı elde ettiyseniz ve bundan sonra Gürcistan adına faaliyetlerinize devam etmek istiyorsanız vatandaşlık başvurusu yapabilirsiniz. Biliyorsunuz bizde de oluyor bu, Türk vatandaşı olan atletler vs.
  • Son olarak, eğer zamanında aile büyükleriniz Gürcistan’daki topraklarından edilmiş ve ülkeyi terk etmek zorunda bırakılmışsa, bunu ispat ederek vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.

Bu yukarıdaki şartları sağladığınız durumda da Gürcüce bilmeniz, Gürcistan tarihi ve yasalarının temel maddelerini bilmeniz bekleniyor.

Resmi Kaynak: sda.gov.ge/?page_id=11648

Gürcistan’da oturum izni alma hakkında tüm bildiklerimi anlatmaya çalıştım. Yorum yapmayı ve beğenmeyi atlamazsanız sevinirim, böylece daha iyi içerikler üretebilmek için motive olurum. Sizin eklemek veya sormak istedikleriniz varsa yine yorumlara yazın lütfen, herkes faydalansın.

Gürcistan’da Yaşam: Sevdiklerim ve Sevmediklerim

Gürcistan’da Yaşam: 2020 Elektronik ve Market Fiyatları

Gürcistan Hakkında İlginç Bilgiler

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Pinterest: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

4 Responses

  1. Gavhar Kalandarova dedi ki:

    Merhaba gurjistanda çalişmak istiyorim yardamçi olabilirmisiniz

  2. Caglar GENC dedi ki:

    Merhabalar,
    Gürcistan ile ilgili videolarınıza daha yeni rastladım ve izlemeye başladım. Öncelikle üretmiş olduğunuz içerikler için teşekkürler emeğinize sağlık.
    Şuan Türkiye’de yaşıyorum, ancak hayatımda bir değişiklik gerçekleştirmek niyetindeyim. Araştırmalarım ve sizden edindiğim bilgiler neticesinde aklımda yavaş yavaş birşeyler oturmaya başladı. Eğer vakit ayırabilirseniz sormak istediğim birkaç soru olacak cevaplayabilirseniz memnun olurum.

    1- Türk vatandaşı olduğumuz için pasaport ile giriş yaptığımızda 1 yıl süreyle orada bulunabiliyoruz. Bu süre içinde ev kiralayarak yaşayabiliyor muyuz ?
    2- Ben Bilişim sektöründe hizmet veriyorum(kendi şirketim var) ve bu faaliyetleri Gürcistanda da sürdürmek ve bir girişimde bulunmak istiyorum. Bu konu hakkında nasıl ilerleyebiliriz ?
    3- Girişimden kastım teknoloji alanında bir platform üzerinden hizmet vermek olarak düşünebilirsiniz. Bu anlamda nasıl bir yol izlememizi önerirsiniz?
    4- Amacımız Türkiye de sürdürdüğümüz faaliyetleri orada da devam ettirmek. Şirket kuruluşu olarak yanıtlayabilirsiniz ancak bu girişim için söz edilen sermayeler talep ediliyor mu ?

    Şimdilik soracaklarım bu kadar eğer deneyimlerinizi ve önerileriniz paylaşabilirseniz sevinirim.

    Teşekkürler.

  1. Mayıs 7, 2021

    […] Gürcistan Oturum izni Nasıl Alınır? […]

  2. Mayıs 7, 2021

    […] Gürcistan Oturum izni Nasıl Alınır? […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et