Yeni Başlayanlar için Kayak ve Snowboard Rehberi

Türkiye kayak merkezleriyle ilgili yazılarımı paylaştıktan sonra birkaç mesaj aldım. Kış sporlarına yeni başlayacaklar, kayak mı yapalım yoksa snowboard mu diye soruyorlardı. Daha önceki kayak tatillerimizde de ara ara snowboard’a başlayacaklar için tavsiyeleriniz olur mu mesajları alıyordum. Dedim ben bu sorulara toplu bir içerik hazırlayayım en iyisi. Hem kayak hem snowboard yapmış biri olarak ikisini en iyi karşılaştırabilecek insanlardan biriyim sanırım. İkisinde de süper uzman filan değilim açıkçası ama yeni başlayanlara tavsiyeler verebilecek kadar deneyimim var. Bu arada eşim snowboard konusunda oldukça iyidir ve çoğu arkadaşına o öğretmiştir, ondan da birkaç tüyo kapacağım sizin için. 😉 O zaman buyursunlar, yeni başlayacaklar için kayak ve snowboard rehberi sizlerle…

Türkiye’nin En iyi Kayak Merkezleri

Türkiye’deki Tüm Kayak Merkezleri ve Fiyatlar

Kayak ve Snowboard Rehberi

Önce kayak ve snowboard’u karşılaştırmaya çalışacağım. Sonra kış sporlarında genel olarak kullanılan terimleri size tanıtacağım. Son olarak kayak veya snowboard yapmaya karar verenler için ayrı ayrı tavsiyelerim ve ekipman listelerini paylaşacağım.

Kayak mı Snowboard mu
İkisi de benim…

Kayak mı Snowboard mu? Hangisi daha kolay?

Dünya çapında çok yaygın bir cevabı vardır bu sorunun: “Skiing is easy to learn, hard to master, snowboard is hard to learn, easy to master” derler. Yani kayak kolay öğrenilir ama ustalaşmak zordur, snowboard ise zor öğrenilir ama ustalaşmak kolaydır. Bu söze katılıyorum ben de. Ben kayağı bıraktığımda orta düzey bir kayakçıydım ve ileri seviyeye gitmek için çok daha fazla teknik ders almam ve daha uzun yıllar kayak yapmam gerekirdi diye düşünüyorum. Oysa snowboard öğrenirken ilk başta bocalasanız da, tekniği kaptıktan sonra kendinize güvendiğiniz sürece iyi bir snowboardçu olabilirsiniz. Tabi ki atlamalar zıplamalar vs. için tecrübeye ihtiyaç var. Örnekle açıklamak gerekirse, yeni başlayıp birkaç hafta boyunca kayak pratiği yapmış birini izlediğinizde ileri seviye olmadığını anlarsınız ama aynı şekilde yeni snowboarda başlayıp birkaç hafta pratik yapan birini izlediğinizde, yıllardır bu sporu yapan ileri seviye biri zannedebilirsiniz.

Snowboard ve Kayak Arasındaki Farklar: Avantajlar ve Dezavantajlar

  • Snowboard’da ayaklarınız bitişiktir, kayakta ayaklarınız ayrıdır. Kayak, dengenizi kaybettiğiniz zamanlarda avantajlıdır çünkü bir bacağınızı açarak, kaldırarak vs. dengenizi bulabilirsiniz ama snowboard’da dengeyi bulmak biraz daha zor olur. Bu nedenle de snowboard öğrenirken genelde daha fazla düşme yaşanır.
  • Snowboard yaparken piste yandan ya da arkadan bakarsınız çoğunlukla, kayak yaparken ise karşıya doğru bakarsınız. Bu da kayağı yine avantajlı hale getiriyor çünkü doğal halimize uygun.
  • Snowboard yaralanmaları genelde bilekten ve kuyruk sokumundan olurken, kayakta yaralanmalar genelde dizlerde oluyor.
  • Kayak ayakkabıları biraz ağır ve yürümek için zordur. Kayak yapmadığınız zamanlarda restoranda vs. rahat edemezsiniz. Oysa snowboard botları günlük botlardan sadece biraz iridir ve kaymadığınız zamanlarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Kayak ve snowboard terimleri sözlüğü – Kış sporlarında kullanılan terimler

Kayak ve snowboard rehberi terminolojisiz eksik olur diye düşündüm. Aslında çok fazla terim var ama ben en çok karşılaşılanları yazacağım. Eğer sizin duyup da merak ettiğiniz bir kayak terimi varsa lütfen yorumlara yazın. Unutmuşumdur muhtemelen, eklerim. 😉

Pist: Kayak merkezlerinde, kaymaya uygun olarak belirlenmiş ve düzenlenmiş yollar.

Pist renkleri: Türkiye’de mavi, kırmızı ve siyah olmak üzere üç çeşit pist rengi bulunuyor ve bunların pistlerin zorluk derecelerini belirliyorlar. Mavi kolay pist, kırmızı orta zorlukta pist ve siyah zor pist anlamına geliyor.

Lift: Kayak merkezinin başlangıç noktasından, pistlerin yüksek noktalarına ulaşmanızı sağlayan mekanik sistemlere lift deniyor.

Lift Çeşitleri

Telesiyej / Bubble: Üstten raylı sistemle ilerleyen bank şeklindeki taşıma aracına telesiyej deniyor, 2-8 kişilik arası oluyorlar. Üstten kapatabildiğiniz şeffaf kabini olanlara bubble deniyor.

Gondola: Bunlar bildiğimiz teleferik şeklinde en konforlu olan taşıma araçları.

Teleski / T-bar / Button-Lift: Kayak veya snowboardunuz üstünde kayarak sizi yukarı çeken aletlerin geneline teleski deniyor. T-bar olan ters T şeklinde ve iki kişi çıkabiliyor. Button-lift olan ise bacak aranıza geçirdiğiniz yuvarlak bir alet ile sizi çekiyor.

Baby-Lift: Daha ziyade çocuklar ve ilk defa kayak deneyecekler için kullanılan teleskilere deniyor, bunların lift uzunluğu çok kısa oluyor.

Skipass: Liftlere binmek için gereken biletlere verilen isim. Bir defa, belli adette veya sınırsız olarak günlük kullanım yapabileceğiniz farklı skipasslar olabiliyor. Bazı kayak merkezlerinde skipass için depozito ücreti vermeniz gerekiyor, işiniz bitince iade edip paranızı alabiliyorsunuz.

Bolkar/ Off-Piste: Pist dışında kalan karın düzleştirilmediği kısımlara deniyor. Genelde snowboardçular buralarda kaymayı seviyorlar, acemiyken tavsiye etmem.

Ski in – ski out: Dağ otellerinin bazıları piste uzak olabiliyor, ski in-ski out olanlar ise direkt piste bağlanabildiğiniz oteller oluyor, bu tip otelleri tercih ediyoruz biz genellikle.

Apres-ski: İşte günün en güzel anı. Fransızca “kayaktan sonra” anlamına gelen bu kalıp kayağı bitirdikten sonra yapacağınız sosyal aktiviteler anlamına geliyor. Bunlar da kayak merkezlerindeki kafelerde arkadaşlarınızla sohbet edip bir şeyler içmek ve müzik eşliğinde eğlenmek oluyor genelde.

Kayak veya Snowboard öğrenmek isteyenlere tavsiyeler

İki sporu ayrı ayrı incelemeden önce, ikisi için de geçerli birkaç önerim olacak.

  • Başlarken bol bol eğitim videoları izleyin ama mutlaka profesyonel ders de alın. Kendi kendinize de iyi bir seviyeye gelebilirsiniz ama yanlış öğrendiğiniz bir teknik hayat boyu ilerlemenize engel olabilir ve yanlış kas çalıştırmaktan vücudunuzda ağrılara sebep olabilir. Dersleri arka arkaya almak yerine her ders sonrası bir süre pratik yapıp ondan sonra yeni aşamaya geçin.
  • Acemiliği üstünüzden atana kadar ara vermeden arka arkaya plan yapın. Bir haftalık tam bir tatil de olabilir, arka arkaya hafta sonları gidilen tatiller de olabilir.
  • Ayaklarınıza değil, gittiğiniz yöne bakın. Refleks olarak insan ayaklarına bakıyor doğru mu yapıyorum acaba diye ama kazaları önlemek için piste gittiğiniz yere bakmanız şart.
  • Başlar başlamaz dik ve ileri seviye pistlerden kaymaya çalışmayın. İleri pistlere çıkmaya başladığınızda da, alternatifiniz varsa önce en kısa olanlardan başlayın. Gerekirse o en kısa zor piste tekrar tekrar çıkın ve tamamen kendinize güveniniz geldikten sonra uzun piste geçin.
  • Kendi seviyenizde insanlarla kaymaya çalışın. Tecrübeli bir arkadaş grubuyla gittiyseniz sabahtan ders alıp öğleden sonra onlara katılmaya çalışmayın. Sürekli geride kalacağınız için motivasyonunuz düşecektir. Tek başınıza da kaymayın, başınıza bir şey gelmesi durumu için yanınızda biri olması daha güvenli olacaktır.
  • İlk denemenizde kayak veya snowboardunuzu kiralayın. Bu sporu sevdiğinize ve devam edeceğinize kanaat getirdiğinizde kendi malzemenizi alın ve artık kiralamaya para vermeyin. Mümkünse sezon sonu alışveriş yapın, indirimde alırsınız. Bu arada, bütçeniz müsaitse kıyafetlerin baştan itibaren kendinize ait olmasını tavsiye ederim. Bu kıyafetler boşa gitmez, normalde kar yağınca da giyilir. Sadece kayak ve snowboard kiralanmalı diye düşünüyorum.
  • Kaymaya başlamadan önce biraz ısınma hareketleri yapın, bitirdikten sonra da biraz esneme yapın, ayrıca limitlerinizi çok zorlamayın ki ertesi güne sağ çıkabilin. 🙂
  • Pistlerde karlar erimeye yüz tutmuşsa kesinlikle para verdiniz diye kaymaya çalışmayın. Normalde karın sakladığı kayalar veya tümsekler çok büyük kazalara sebep olabilir.
  • Pistlere erken çıkın, ilerleyen saatlerde kalabalıklaşıyor ve liftlerde çok sıra bekleyip az kayıyorsunuz. Kalabalık olmasa bile pistlerin tadını daha fazla çıkarırsınız.
  • Kayak aralarında ya da sırasında fazla alkol almayın. Hem su kaybını artıracak hem de dengenizi kötü etkileyecektir.
  • Hızlanmaktan, düşmekten korkmayın ve ben beceremiyorum diye düşünüp hemen vazgeçmeyin. Herkesin öğrenme süresi farklıdır.
kayak ve snowboard rehberi

Kayak yapmaya yeni başlayacaklar için tavsiyeler

Kayak nasıl yapılır? Yukarıda söylediğim gibi kayak öğrenmek çok zor değil. Kar sapanı dediğimiz ayaklarınızın ucu birbirine bakacak şekilde V şekli yaparak kaymaya başlıyorsunuz. Hızlanmak için kayak uçlarını aralıyor, fren yapmak için birleştiriyorsunuz ve kontrollü bir şekilde rahatlıkla kayabiliyorsunuz. Bacaklarınızın vücudunuzdan öne gitmesine izin vermeyin, o zaman kesin düşersiniz. Daha sonra pistin bir sağına bir soluna doğru yarım dairesel hareketler yaparak ilerlemeyi öğreniyorsunuz, bunu önce geniş bir pistte denemenizi öneririm. hafif hafif slalom yaparak kaymaya geçiyorsunuz.

Kayak yapmaya kaç yaşında başlanır, kayak öğrenmek için geç mi kaldım? Kayak yapmanın yaşı yok, uzmanlar ayakta durabilen herkesin kayak yapabileceğini söylüyor. 😉

Kayak ne kadar sürede öğrenilir? Kar sapanı ile kaymayı yarım günde öğrenirsiniz. İki üç gün gibi bir sürede de çoğu pistte kayabilir durumda olursunuz ve daha tecrübeli arkadaşlarınıza yavaştan katılabilirsiniz diye düşünüyorum. Bir hafta – 10 günlük kayak pratiği sonunda artık iyice kendinize güveniniz gelir ve her pistte salınmaya başlarsınız. Tabi ki çok yetenekliyseniz bu süre kısalabilir, onu bilemem. 🙂

kayak ve snowboard rehberi

Snowboard yapmaya yeni başlayacaklar için tavsiyeler

Snowboard nasıl yapılır? Yukarıda söylediğim gibi snowboard öğrenmek çok kolay değil. Bol bol düşmeye hazır olun. Düşmek sorun değil, önemli olan düzgün düşmeyi ve sonrasında ayağa kalkmayı öğrenmek. Snowboard’u yerleştirmeden önce hangi ayağınızın önde olacağına kara vermek gerekiyor. bunun için genelde arkadan itme testi yapılır. Öne doğru önce hangi ayağınızı atıyorsanız o ayak önde olur. Ağırlığınızı ön ayağınıza vererek hızlanıyorsunuz. Önce board hakimiyetini nasıl sağlayacağınızı öğreneceksiniz. Board üzerindeyken dizler hafif kırılır, dönüşler omuz, bel ve dizler birlikte dönerek yapılır. Durmayı da öğrenmek önemli, durmak için board’un altına kar toplamak yani engel oluşturmak gerek, bunun için board’unuza eğimi dik kesecek pozisyonu vereceksiniz. Daha sonra parmak ucu ve topuk dönüşleri öğrenilir ve hafiften slaloma geçilir. Tebrikler artık orta seviye bir snowboardçu oldunuz bile. 🙂

Snowboard ne kadar sürede öğrenilir? Bir hafta sonu kaçamağı ile snowboard öğrenemezsiniz. Yukarıda bahsettiğim orta seviyeye gelmek bence minimum bir haftayı bulacaktır. Doğuştan süper yeteneklisinizdir belki tabi, istisnalar kaideyi bozmaz.

Kayak ekipmanları nelerdir

Kayak ve Snowboard ekipmanları nelerdir?

Kayak ve snowboard ekipmanlarını üç gruba ayırıyorum: giyim, aksesuar ve kayak/snowboard malzemeleri.

Kayak ve Snowboard Kıyafetleri

Kayak / Snowboard Montu: Su geçirmez ve nefes alabilir kumaştan olmasına dikkat edin.

Kayak / Snowboard Pantolonu veya Tulumu: Yine aynı şekilde nefes alabilen ve su geçirmez kumaştan olmasına dikkat edin, tulum ben şahsen kullanamıyorum çünkü tuvalet açısından sıkıntı oluyor ancak düşüşlerde bele kar girmemesi açısından düşününce daha iyi. Bir de tulumlar özellikle kadınlarda daha hoş duruyor sanki. 🙂

Termal içlik: Alt ve üst için mutlaka almanız gereken bir ürün. Sizi sıcak tutacak ve nefes alabilir yapısıyla terinizi tutacaktır.

Ara Katman (Polar/Sweat): Ara katman olarak biz polar tercih ediyoruz çoğunlukla. Hava çok güzel olduğunda ara katman kullanmıyorum direkt termal içlik üzerine mont giyiyorum.

Kayak / Snowboard çorabı: Kayak için özel üretilen nefes alabilir ve sıcak tutan çoraplardan almak iyi olur, ayaklarımız bu sporda en değerli varlıklarımızdan biri, onlara iyi bakalım.

En güzel snowboard ve kayak kombinleri için kaliteli ürünleri ve fiyatlarını incelemek isterseniz, şuraya bir göz atmanızı öneririm.

Kayak ve Snowboard Aksesuarları

Kask: Kask en önemli aksesuarlardan bence. Bir arkadaşım pistin ortasında düşmüştü ve arkadan gelen bir kayakçı, kaskı olmasa onu biçecekti. Kaskında kocaman bir yarık oluştu desem, kasksız olunca başınıza gelebilecekleri hayal etmenize yeter sanırım. O gün bugündür kasksız asla piste çıkmıyorum.

Bere / Kulaklık: Kayış sırasında kask takmanızı öneriyorum ancak, çok soğuksa kask içine bere giyilebilir. Bir de mesela zirvede bir kafeye oturdunuz, kaskı çıkardığınızda kulaklarınız üşümesin diye bere veya kulaklık takabilirsiniz.

Gözlük(Google): Hem güneşten hem de karın beyazlığından korunmak için gözlük şart. Tipi olunca da gözünüzü koruyor ayrıca. Güneş gözlüğü çok tavsiye etmiyorum açıkçası çünkü biraz tehlikeli olabiliyor.

Kayak / Snowboard Eldiveni: Bol bol eliniz karlara temas edecek ve donmamaları için su geçirmeyen bir kar eldiveni şart.

Dokunmatik Eldiven: Parmak uçları ile telefonu kullanabildiğiniz eldivenler hayat kurtarıcı oluyor, telefonu kullanmanız gerektiğinde eliniz donmuyor. Bunları hava uygunsa tek başına kullanabilir ya da kar eldiveninin içine giyebilirsiniz.

Boyunluk veya Maske: Özellikle soğuk havalarda ihtiyaç oluyor, bir de pistte hava sıcaksa bile liftlerdeyken daha yukarıda olduğunuz için ekstra soğuk olabiliyor.

Snowboard için ileri seviyelere geçince bilek koruyucu ve bel koruyucu alınabilir.

En şık ve kaliteli kayak ve snowboard aksesuarlarını fiyatlarıyla birlikte incelemek isterseniz şuraya bir bakabilirsiniz.

Kayak ve Snowboard Malzemeleri

Kayak / Snowboard: Boyunuza, kilonuza ve stilinize göre değişkenlik gösterir. Mutlaka uzman birilerinden destek alarak ve deneyerek alışveriş yapmalısınız.

Kayak / Snowboard Ayakkabısı / Botu: Ayağınızı sıkmayacak ama gevşek de olmayacak tam kıvamında olması gerekir.

Bağlama: Ayakkabıyı kayak tahtasına ya da snowboard tahtasına bağlayan teknik aparata denir.

Kayak ve snowboard yerinde görerek alınmalı diye düşünüyorum ancak fiyatlar ve modeller hakkında bilgi edinmek isterseniz şuraya göz atabilirsiniz.

Harici Eşyalar: Bunlar kayak ve snowboard’a özgü olmayıp, yanınıza almanızda fayda olan ürünler, onları da not düşmek istedim. Güneş kremi, dudak kremi ve eşyaları koymak için ufak bir sırt çantası almakta fayda var. Çantanıza bir küçük su atın, atıştırmalık belki ceviz, badem tarzı bir şeyler olabilir. Telefonun şarjı soğukta daha hızlı tükeneceği için taşınabilir şarj aleti bulundurabilirsiniz.

Snowboard ekipmanları nelerdir

Kayaktan Snowboarda geçiş

Ben neden kayaktan snowboard’a geçiş yaptım onu söyleyerek başlıyorum. Kayağa bu kadar emek ve para harcayıp snowboard’a dönmemin ana sebebi başından beri aslında kayak yapmak istemiyor oluşum. Yani ben daha ilk başlarken snowboard ile başlamak istiyordum ama en yakın arkadaşlarım iyi kayakçıydı ve beraber kış sporlarına başlayacağım diğer arkadaşlarım da hep kayak yapmak istiyordu. Birlikte ders almak, sevdiklerinle birlikte aynı sporu yapmak daha cazip geldi o noktada. Başından beri istediğim snowboard’a geçişime vesile olan ise eşim oldu. Kendisi snowboard yapıyor, sevgili olduktan sonra ben de artık denemek istedim ve böylece kayak benim için tarih oldu, dönmeyi düşünmüyorum. Siz de benim gibi hissediyorsanız yani kayak size uymuyorsa hiç durmayın hemen snowboard deneyin. Bu arada illaki snowboard olmak zorunda değil, kayağa benzer ama daha kısa olan snowblade de deneyebilirsiniz, belki aradığınız spor odur.

Kayaktan snowboard’a geçişte en zorlayan şeylerden biri kayakta bacaklarınızı ayrı ayrı hareket ettirip öne doğru giderken, bir anda bacaklarınız bir arada ve yan yan gitmeye başlıyorsunuz. Burada bir adaptasyon sorunu illaki yaşanıyor. Kayak biliyorum, snowboard rahat kayarım diye bir şey de yok bence, yepyeni bir spora başlıyor gibi düşünmelisiniz. Bu geçiş sürecinde kendi kendinize öğrenmeye kalktığınızda kayaktan alıştığınız bazı şeyleri snowboard’a uyarlayabilir, hatalı olarak öğrenebilirsiniz. Bir kere hatalı öğrenince de bir daha düzeltmek kolay olmuyor. Tam tersi durumu ele almıyorum çünkü açıkçası önce snowboard yapıp sonra kayağa geçen hiç denk gelmedim. Birinden birine uzun süre emek verip diğerine geçmektense ikisini de en başta deneyip karar vermek belki de en mantıklısıdır.

kayak ve snowboard rehberi

Bu arada bir de splitboard diye bir şey çıkmış, duydunuz mu bilmiyorum. Kısaca ondan da bahsedeyim çünkü yarın bir gün duyarsanız splitboard ne demek diye düşünmeyin, benim okuyucularım her şeyi öğrensin. 😉 Kayarken snowboard gibi kullanılan ve ikiye ayrılarak gerektiğinde kayak gibi giyebildiğiniz bir alet. İkisini birden yapmak için değil ama düz yerde ya da tırmanma gerektiğinde ikiye ayırıp işinizi kolaylaştırıyor.

Umarım kış sporlarına başlamayı düşünenler için faydalı bir kayak ve snowboard rehberi olmuştur. Burada yer almayan sormak istediğiniz bir detay ya da eklemek istedikleriniz varsa yorumlara yazabilirsiniz.

İzole Doğa Tatili için Otel ve Kiralık Ev Önerileri

Daha iyi içerikler üretebilmem için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyorum. Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Pinterest: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

2 Responses

  1. Şubat 19, 2021

    […] Yeni Başlayanlar için Kayak ve Snowboard Rehberi […]

  2. Şubat 19, 2021

    […] Yeni Başlayanlar için Kayak ve Snowboard Rehberi […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et