Karışık Turşu Tarifi – Anne Turşusu Nasıl Yapılır?

Benim en sevdiğim turşu çeşitleri, salatalık turşusu ve karışık turşudur. Bizim ailede salatalık turşusunda annem, karışık turşuda ise yengem efsanedir, tabi bunlar bizim ağız tadımıza göre. Geçtiğimiz günlerde, karışık turşu nasıl kurulur yengemden öğrenip gurbet ellerde kendimi turşu yapmaya vermiş ve instagram’dan da birkaç fotoğraf paylaşmıştım. Karışık turşu tarifi isteyen çok oldu ancak ben tarifi yengemden almıştım ve yengemin tarifinde belli bir oran olsa da kaç kiloluk ve kaç kavanoz turşu çıkacak tam hesaplamam gerekiyordu. Bir de tarifi alsam da bakalım uygulamaya gelince tam istediğim tadı tutturabilecek miyim kendim görmeden tarif vermek istemedim. Dün karışık turşumuzu açtım ve gerçekten tam da sevdiğimiz gibi olmuş, o yüzden gönül rahatlığıyla sizlere de karışık turşu tarifi verebilirim. Karışık turşu nasıl yapılır diye araştıranlar, gerçek bir anne turşusu tarifi için yazıyı okumaya devam edebilir, salatalık turşusu tarifi için de alttaki yazıma bir göz atın mutlaka, o da nefis oluyor.

Pratik ve Leziz Salatalık Turşusu Tarifi

Gurbetçiler için Özlenen Türk Lezzetlerinden Tarifler

karışık turşu tarifi

Karışık Turşu Nasıl Yapılır? En Güzel Karışık Turşu Tarifi

Öncelikle karışık turşu tarifi malzemeleriyle başlayalım. 6 litrelik bir adet kavanoz için bana aşağı yukarı tam gelen malzeme listesini veriyorum. Bunu hesaplamak için epey işlem yaptım vallahi, emeğe saygı için tarifime bir yorum, bir beğeni koyuverirsiniz artık. 😀 Daha fazla veya az yapacaksanız ona göre malzemeleri değiştirirsiniz. Bir de bunlar benim koyduğum malzemeler ama hepsini birebir aynı koymak zorunda değilsiniz sonuçta, en sevdiklerinize öncelik verebilirsiniz. Bulunduğunuz mevsime göre bazı sebzeleri koymayabilir ya da bazı farklı sebzeler ekleyebilirsiniz. Daha önce salatalık turşusu tarifi verirken de söylemiştim, turşuya asıl lezzetini veren şey turşu suyudur, o yüzden en önemli kısım suyu hazırlamak bana göre. Tuz, sirke ve su dengesi ağız tadına göre değişiyor, tabi bir de sarımsak ve acı biber oranı da tada etki ediyor. Biz birazcık acı tadını seviyoruz, siz sevmiyorsanız acı biberleri koymayabilir ya da daha az koyabilirsiniz.

Karışık turşu tarifi için malzeme listesi

1/2 lahana

1/2 kilo salatalık

5-6 tane çarliston biber

2-3 tane havuç

2-3 tane yeşil domates

5-6 diş sarımsak

4-5 adet küçük acı biber (acı sevenler için)

4-5 dal maydanoz

Turşu suyu için

3 litre su

5 yemek kaşığı tuz (turşu ve salamura için iyotlu tuz)

1 su bardağı sirke

Adedi tam veremediklerim için sebzelerin büyüklüğüne göre karar verebilirsiniz. Yani büyükse az olan sayıyı, küçükse çok olan sayıyı dikkate alın. 😉

karışık turşu nasıl kurulur
anne turşusu tarifi

Karışık turşu nasıl kurulur?

Öncelikle kavanoz olarak bir kısmını cam bir kısmını pet kullandığımı belirtmekle başlayacağım. Cam daha sağlıklı olsa da pet şişeler kadar sıkı kapanmıyor ve hava alırsa turşu daha kısa ömürlü oluyor. Küçük kavanozlarda yapacaksanız metal kapakla sorunu çözebilirsiniz ama büyük kavanozların kapakları maalesef metal olmuyor. Eğer cam şişe ile yapıyorsanız da turşunun tüm malzemelerini koyduktan sonra ağzını streç filmle sarıp ondan sonra kapağını kapatırsanız daha güzel olur, hava giriş riskini azaltmış oluruz.

Önce tüm sebzeleri bir güzel doğrayıp irice parçalara ayırıyoruz. Kavanozun en altına birkaç sıra lahana koyuyoruz. Üstüne diğer malzemelerden koyuyoruz. Kavanozun ortasına gelince sarımsak ve küçük acı biberleri koyuyoruz. Yukarıda söylediğim gibi acı hiç yiyemiyorsanız, koymayın. 🙂 Sonra yine diğer malzemelerden ve lahanadan koymaya devam ederek kavanozu tamamlıyoruz. En üste maydanozları alıp kıvırarak kavanozun ağzını kapatıyoruz. Sıra geldi turşu suyunu hazırlamaya. Turşu suyu için içme suyu kullanmanızı tavsiye ediyorum. Önce kavanoz sirke koyuyoruz, sonra tuzu ekliyoruz ve en son kavanoz tamamen dolana kadar su döküyoruz. Kapağı sıkıca kapatıyoruz. Bundan sonra turşuyu karanlık bir ortamda beklemeye alıyoruz. Biz küçük tuvalete koyduk, çünkü orası hiç ışık almıyor ve seyrek kullanılıyor. Turşuyu açtığımda, kurmamızın üzerinden 3.5 hafta geçmişti ve olmuştu. 2-4 hafta arası deniyor genelde, 3. haftadan itibaren açmak garanti olur diye düşünüyorum. 🙂

karışık turşu tarifi

Bu karışık turşu tarifi benim ağız tadıma göre gerçekten aşırı leziz oldu, eşimden de tam not aldım. Ev yapımı turşu yemeyi daha çok seviyorsanız eminim siz de beğenirsiniz.

Daha iyi içerikler üretebilmem için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyorum.

Gurbetçiler için Özlenen Türk Lezzetlerinden Tarifler

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

2 Responses

  1. Kasım 22, 2020

    […] Karışık Turşu Nasıl Yapılır? Anne Turşusu Tarifi […]

  2. Kasım 23, 2020

    […] Karışık Turşu Nasıl Yapılır? Anne Turşusu Tarifi […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et