Koronavirüs Pandemi Döneminde Türkiye’de Uçak Yolculuğu Nasıl?

Beni takip edenlerin bildiği üzere, eşim ve oğlumuzla birlikte Gürcistan’da yaşıyorum ve ne yazık ki Gürcistan bu yazıyı yazdığım tarihte halen kapılarını Türkiye’ye açmadı. Kendi vatandaşının yurt dışına çıkmasına da izin vermiyor. Türk vatandaşıysanız, kara yoluyla ülkeden çıkış yapabilirsiniz fakat Gürcistan’a geri giremezsiniz, maalesef uçaklar da halen kalkmıyor. Velhasıl ben artık ailemi çok özlediğim için dönüşümün meçhuliyetini kabul edip kara yoluyla Trabzon’a gidip oradan da uçakla(mecburen) İstanbul’a gittim. Instagram’dan “pandemi döneminde Türkiye’de uçak yolculuğu nasıl” sorusu çok geldi, elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Başka merak edenler olursa diye blogumda bu konuda bir kaynak olması iyi olur diye düşündüm ve herkesin merak ettiği “pandemi dönemi yurt içi uçuşlar nasıl” sorusunu kendi tecrübelerimden yola çıkarak sizlerle paylaşmak istedim. Pandemide uçakla seyahat konusunu merak edenler için korona virüs salgını devam ederken yurt içi uçuşlar hakkında tüm detaylar sizlerle…

Not: Başka bir havayolu ile İstanbul Havaalanı’ndan Trabzon Havaalanı’na uçuş tecrübem de oldu, Pandemi Döneminde Türkiye’de Uçak Yolculuğu için güncellemelerimi ekledim.

pandemi döneminde uçak yolculuğu

Öncelikle yurt içinde, şehirler arası herhangi bir toplu ulaşım aracıyla seyahat edebilmek için mutlaka HES Kodu almanız gerekiyor.

HES Kodu Nedir?

Türkiye içinde kullanacağınız tüm şehirler arası toplu taşıma araçlarında, beraber seyahat ettiğiniz kişilerde COVID-19 testinin pozitif çıkması halinde sizi de bilgilendirebilmek için oluşturulmuş bir uygulama diyebiliriz.

HES Kodu Nasıl Alınır?

HES Kodu almak için iki yöntem var. Birinci yöntemde telefonunuza Hayat Eve Sığar uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Uygulamayı açınca karşınıza çıkan HES Kodu İşlemleri menüsüne giriyorsunuz. HES Kodu Oluştur yazan yere tıklıyorsunuz ve kodun süresini seçiyorsunuz, ben bunu süresiz olarak seçtim. Oğlum için de yine aynı şekilde uygulamada Çocuklarım İçin yazan sekmeye tıklayıp aynı şekilde HES kodunu oluşturdum. HES kodu almak için ikinci yöntem ise 2023’e SMS göndermek. TC Kimlik No, TC Kimlik Seri No’nun son 4 hanesi ve gün sayısı olarak kodun süresini aralarında boşluklar bırakarak mesajla gönderiyorsunuz.

HESKodu

HES kodunuzu aldıktan sonra normalde aldığınız gibi biletinizi alıyorsunuz, tek fark ek olarak HES Kodu girişi yapıyorsunuz.

Gelelim korona virüs (COVID-19) kapsamında hava alanı içinde ne gibi önlemler alındığına…

Trabzon hava alanında kapıdan içeri girerken ateşimiz ölçüldü yalnız yolcu olup olmadığımız, biletimiz vs sorulmadı, yani ateşi normal olan herkes içeri girebiliyor. Havaalanının daha boş kalması için bu önlem alınmalıydı bence. Normalde olduğu gibi güvenlikten geçip checkin noktasına ulaştık. Checkin kuyruğunda yerde sosyal mesafe uyarıları vardı. Havaalanı aşırı yoğun değildi, orta halliydi diyebilirim. Benim uçuşum Cumartesi günü 18:25 idi ama hava alanına erken gittiğim için 15:00’e aldırdım. Bu bilgiyi kalabalık durumunu karşılaştırmanız açısından verdim. İnişim Sabiha Gökçen Havalimanı’naydı ve tam bir kabustu. İnsanların yarıdan fazlası maskeyi düzgün takmıyor öncelikle. Ayrıca valizleri almak için beklediğiniz bantlara birkaç uçak birden yazıldığı için hınca hınç bir kalabalık söz konusu. Bulabildiğim en tenha yerde, geride bekleyerek, aralardan valizlerimizi görmeye çalıştım. Görür görmez maske üstüne siperlik takıp hızla valizleri aldım ve koşarak hava alanından uzaklaşmaya çalıştım gerçekten sinirlerim bozuldu. İnsanlar o kadar umursamaz ve o kadar hiç yaptırım yok ki, çok hayal kırıklığına uğradım. Güvenlik geziyor mesela, sosyal mesafe kurallarına uyalım diye yalandan sesleniyor ama herkes üst üste yani ne sosyal mesafesi Allah aşkına, maskelerimizi takalım diyor, maskeyi çeker gibi yapıp tekrar indiriyorlar. Gerçekten PESSS!! Aşağıdaki fotoğrafta olması gereken sosyal mesafeyi ve gerçekte olan sosyal mesafeyi çektim. Olması gereken sadece bir banttaydı, o da sanırım yolcular yeni geliyordu ya da valizler bitmişti, çok az insan vardı. Bu arada valizlerin olduğu kısma indiğimiz yerde bir dezenfektan noktası gördüm başka da dikkatimi çekmedi açıkçası.

Son tecrübem sonrası ekleme: İstanbul Havaalanı’nda girişte uçuş belgeleri kontrol ediliyor ve yalnızca yolcular içeri alınıyor. Trabzon Havaalanı inişinde yine valiz sırasında herkes üst üsteydi. Tek avantaj valizler hemen geldi ve herkes valizlerini alıp uzaklaşınca ortam tenhalaştı. Sabiha Gökçen’de bir bantta birden fazla uçuşa ait valizler olması ve geç gelmesi sosyal mesafe açısından çok sıkıntılıydı.

Şimdi bir de korona virüs (COVID-19) kapsamında uçak içi kurallardan bahsedeyim. Biz uçuşumuzu THY’ye bağlı olan Anadolu Jet ile geçekleştirdik, THY’de de aynı düzenin geçerli olduğunu tahmin ediyorum. Uçağa binerken hostesler sizi karşıladığı için içeri nispeten sosyal mesafeye uyarak giriyorsunuz diyebilirim. İçerideki hareketliliği azaltmak için kabin bagajına izin verilmiyor. Kişisel eşyalarınızın bulunduğu çantaları içeri alabiliyorsunuz. Ben bir bel çantası ve epey ağır bir sırt çantası(max 4 kilo deniyor ama kimse kontrol etmedi) ile kabine girdim ama çantamı koltuk altına sokuşturabildim. Uçaktan içeri girerken her bir yolcuya bir hijyen kiti veriliyor, kitlerin içinde 2 adet antiseptik mendil ve 1 adet tek kullanımlık maske bulunuyor. Uçuş sırasında battaniye, yastık ve yemek alamıyorsunuz. Yalnızca su servisi yapılıyor. Uçuş boyunca maskenizi takılı tutmanız zorunlu, çocuklar dahil. Yalnızca 2 yaş altı bebekler maskeden muaflar. Koltuklarda özel bir sosyal mesafeli oturma düzeni yoktu. Bizim yanımızda kimse yoktu ama çoğunlukla 3 koltuk dolu şekilde bir dağılım vardı. Uçaktan çıkış ne yazık ki korkunçtu. Sosyal mesafe kurallarına uyulması ve öndekiler çıktıktan sonra ayağa kalkılması konusunda anons yapılmasına rağmen herkes üst üste koridora yığıldı. Çoğu kişide maskelerin çeneye indiğini söylememe gerek yoktur sanıyorum. En önden ikinci sırada olmama rağmen koridora çıkamadım kalabalıktan korktuğum için. En sonunda bir hanımefendi, “ben sırayı tutuyorum siz geçin” diyerek sosyal mesafeli bir şekilde çıkışıma imkan verdi. Kabin görevlileri neden daha ileri seviye bir yaptırım uygulamıyor bu konuda anlayamadım. Kurallara uyulmadığı sürece açmıyoruz kapıları deseler mesela…?!

Son tecrübem sonrası ekleme: THY de aynı şekilde hijyen kiti veriyor. Artık uçuşlarda su servisi de yapılmıyor, yalnızca istek üzerine su getiriliyor. Ayrıca 2 yaş üstü maske zorunluluğu 6 yaş üstü olarak güncellenmiş.

Not: Gelen mesajlardan öğrendiğim kadarıyla Pegasus hijyen kiti de vermiyormuş.

Benim pandemi döneminde uçak yolculuğu tecrübelerim bu şekilde. Ben açıkçası yaşadığım tecrübeler sonrası, zorunda kalmadıkça uçak yolculuğunu pek tavsiye etmiyorum. Ancak belki daha tenha saatler tercih ederek uçuş yapılabilir. Eğer pandemi döneminde farklı bir uçuş tecrübesi yaşadıysanız yorumlara yazabilirsiniz.

Karantinada Evden Katılabileceğiniz Online Aktiviteler ve Ulaşabileceğiniz Ücretsiz İçerikler

Daha iyi içerikler üretebilmem için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyorum.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

3 Responses

  1. Anıl dedi ki:

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, yakında uçuşlar kapanır mı acaba?

  1. Şubat 22, 2021

    […] Koronavirüs Pandemi Döneminde Türkiye’de Uçak Yolculuğu Nasıl? […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et