Röportaj – Avusturya’da Yaşam

Yurt dışında yaşam röportajlarım Avusturya ile devam ediyor. Sorularımı cevapladığı için sevgili Hülya’ya çok teşekkür ediyorum. Siz de Avusturya’da yaşam nasıl diye merak ediyorsanız bu röportajı okumanızı tavsiye ederim.

İlk Kez Yurt Dışına Çıkacaklara Tavsiyeler

Seyahat için Para Biriktirmek ve Ucuza Gezmenin Yolları

Avusturya’da Yaşam

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Ben Hülya Duraliev, 1990 Bursa doğumluyum. Eskişehir Anadolu üniversitesi Turizm otelcilik ve çift ana dal işletme fakültesi mezunuyum. 10 aylık bir kızım var 🙂 Şu an Almanca dil kursuna gidiyorum, istediğim düzeye geldiğim zaman çalışmaya başlamayı düşünüyorum. Şimdilik ev hanimi bir anneyim:)

Avusturya’da hangi şehirdesiniz? Oraya neden ve nasıl gittiniz?

Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaşıyorum. Buraya evlenerek aile birleşimi ile geldim. Eşim doğma büyüme Avusturya vatandaşı bir Türk 🙂

Avusturya'da Yaşam

Avusturya’da çalışma koşullarından bahseder misiniz? Mesai saatleri, tatil süreleri nasıl?

Avusturya da çalışma koşulları gayet iyi bir Türk vatandaşı oturma iznini aldığı an çalışma izni ide almış oluyor, diğer ülke vatandaşları için de durum aynı. Her şey devlet gözetiminde kayıt altında. Mesai saatleri yasal olarak haftalık 40 saat, part-time larda haftada 25 ve en az 10 saat. Tatil süreleri ise ortalama Bir yılda 5 hafta izin süren oluyor. Fakat 5 haftayı da birden kullanamıyorsun. En fazla 3 hafta kullanıp sene içinde de kalan 2 haftayı kullanman gerekiyor. Nadiren de olsa bazı firmalar diğer seneye izin hakkı aktarma şansı sunabiliyor ama çok az diyebilirim.

Avusturya’da en çok aranan meslek grupları hangileri biliyor musunuz?

Avusturya da en çok aranan meslek grupları otomotiv, enerji alanında mühendis ve teknisyenler, hemşirelik ve bence en çok aranan bilgisayar programcısı veya mühendisi çünkü Web yazılım ve multimedya daha yeni yeni gelişiyor. Türkiye elektronik veri tabanı konusunda buranın çok ilerisinde diyebilirim. (çoğu devlet dairesi yeni yeni kullanmaya çalışıyor.)

unnamed (1)

Avusturya’da yaşam koşulları, sağlık, eğitim, hayat pahalılığı vb. konularda Türkiye’ye göre nasıl? Kısaca karşılaştırabilir misiniz?

Avusturya sağlık konusunda Avrupa’da en iyisi, bunu sağlık konulu tüm konferansların da açıkça vurguluyorlar ve de haklılar bence. Türkiye ile kıyaslamaya bile çalışmıyorum çünkü bu konuda bizim ülkemiz maalesef sınıfta kalır. Özellikle Devlet hastaneleri Türkiye’de ben en iyisiyim diyen özel hastaneden daha iyi durumda 🙂 2 yıldır burada özel hastane var mı diye merak dahi etmedim 🙂
Eğitime zorunlu olarak 5 yaşında başlanılıyor. Üniversiteleri Avrupa’nın yine sayılı okullarından ve çok sayıda Türk öğrencisi mevcut bu biraz göğsümüzü kabartmıyor değil 🙂 çünkü gerçekten başarılı öğrencileri alan okullar bunlar.
Hayat pahalılığına gelirsek Viyana Avrupa’nın en pahalı şehirlerinden ki kiralarda oldukça yüksek ama belli ev sistemleri var belediyenin evleri daha uygun olabiliyor şehir içinden daire sahibi olmanız imkansız ama Viyana civarlarında bir ev alabilirsiniz. Şehir içinde ev sahibi olanlar genellikle yerli halkı. Yiyecek içecek eğer Türkiye ile kıyaslarsak daha uygun diyebiliriz. Ve tabi doğal gaz, elektrik de daha ucuz ve en güzeli su parası yok su bedava ve Avrupa’nım en temiz suyunu Viyana da çeşmenizden içebiliyorsunuz 🙂

unnamed (2)

Bir Türk olarak Avusturya’da yaşama adapte olmakta zorlandınız mı? Orada yaşamayı tavsiye eder misiniz?

Bir Türk olarak buralara adapte olmak çok zor değil çünkü her yerde bir Türk’e rastlayabilirsiniz ve oldukça fazla Türk marketleri restoranları mevcut. Hatta normal bir markette bile Türk bölümünü mutlaka görürsünüz ama yoğurdu yunanlılara kaptırmışız 🙂 Bence Avusturya’nın halkı da gayet kibar siz eğer gayret gösterip onların kurallarına saygı duyarsanız onlar da size güzel geri dönebiliyorlar. Tabi bazı ırkçı istisnalar mevcut ama böyle insanlar bence her ülkede var maalesef.
Ben burada yaşamaktan memnunum Almanlar kuralcı bilinir ki disiplinli insanlar, bunun bilincinde uyumlu olursanız bence çok yaşanılası bir yer.

Avusturya'da Yaşam

Son olarak Viyana’ya turist olarak gideceklere gezmek için nereleri tavsiye edersiniz?

Viyan’da turist olarak gidilecek yerler 1.Viyana bölgesi dediğimiz Stephansplatz ve çevresi bu bölgenin en görkemli yeri Stephansdom( Aziz Stephan) Katedrali inşa yılı 1147 ve hemen yakınında Hofburg Sarayı 13.yy da bir Orta Çağ kalesi olarak yapılmış. Museumsquartier dediğimiz bir çok müzenin bulunduğu 60bin metrekarelik dev bir müze bahçesi ve tabii Viyana denince akla ilk gelen görkemli bir opera binası sizi karşılıyor, bu büyülü havayı görmenizi şiddetle tavsiye ederim. Ve Rathaus denilen belediye binası bulunmakta, bu bina Viyana şehir kütüphanesine ev sahipliği yapmakta. Bahçesi ise her Kasım ayının başında Crıstmasmarkt denilen noel pazarı noel gününe kadar halka açılmakta. Ve de noel zamanından mart ayına kadar açık buz pateni pistini görmeniz mümkün. Ayrıca 1. Bölgedeki cadde ve sokaklarda dünya markalarının mağazalarını ve Viyana’ya özel restaurant ve cafeleri göreceksiniz. (Cafe Central ve Demel en meşhurları) hatta size küçük bir tatlı kaçamağı önereyim; Demel’e gidip meshur Viyana pastası sachertorte’i mutlaka ama mutlaka tadın ama önce Viyana’nın yemeği olan schnitzeli ve pommes (patates salatası) için Figimüellere ugrayın derim.

Belvedere Sarayı, Karl Kilisesi de diğer görülmesi gereken tarihi yapılardan. Ve görkemli bir Schönbrunn sarayı ve bahçeleri var ki anlatılmaz görülmesi lazım ve bahçesinde bulunan hayvanat bahçesi, botanik parkları da mevcut.
Sıradışı görüntüsü ile Hundertwasser evi de gerçekten sanat harikası bir yer, burası da mutlaka görülmeli ve Prater (lunapark) meşhur dönme dolabı da gezilecek yerler arasında.

Sanat, tarih ve doğa severler için Viyana yeryüzündeki cennetlere biri. Viyana dışında Avusturya da görülmesi gereken yer bence Salzburg şehri Alp dağlarının içinde Küçük bir sahil kasabası gibi( sahil dediğim göl :)) etrafında bir çok göl var tabı en onemlisi Unısco dünya mirası olan Hallstatt . Ve kayak severler için Inssbruck 🙂

Instagram: aselhulyadogan

Röportaj ve fotoğraflar için çok teşekkürler.

Burada olmayan merak ettiğiniz şeyler olursa lütfen yorum olarak bırakın, herkes faydalansın.

Diğer ülkelerdeki yaşam koşulları röportajları için buraya tık tık!

Oturduğunuz Yerden Dünyayı Gezdiren Yol Filmleri

Gezmeyi Özleyenler için Seyahat Konulu Netflix Belgeselleri

Gurbetçiler için Özlenen Türk Lezzetlerinden Tarifler

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

2 Responses

  1. Deniz dedi ki:

    Hayran kalmamak elde değil 🙂 Suriyeli mültecilerin arasına karışıp kaçsam mı diye düşünmeye başladım 😀

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et