Lviv Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Lviv gezisi ve Kiev’i kapsayan mini Ukrayna seyahati genel olarak çok güzel geçmişti, deneyimlerimizi sizlerle de paylaşacağım. Bu yazıda Lviv’e gitmeden önce bilmeniz gerekenler, Lviv ulaşım, Lviv konaklama, Lviv’de gezilecek yerler ve Lviv mekan önerileri olacak. Bilindiği üzere Ukrayna, vizesiz hatta pasaportsuz olarak gidebileceğiniz bir ülke. Yeni çipli kimliklerden alarak ülkeye giriş yapabiliyorsunuz. Biz çipli kimliğimiz olmadığı için pasaportlarla Ukrayna’ya gittik. Uçuşumuz Lviv’e değil Kiev’eydi ve Kiev’den sorunsuz şekilde giriş yaptık, ekstra bir sorgulamaya denk gelmedik, yalnızca dönüş biletimizi sordular. Ben tüm konaklama ve ulaşım detaylarımızı gitmeden önce bastırmıştım, dönüş biletimi gösterdim ve geçtik. Para ya da herhangi başka bir şey sormadılar. Lviv’den giriş yaparken sorgu olabiliyormuş, aklınızda olsun. Konaklama ve dönüş biletinizin çıktılarını yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederim. Ülkeye girişe kısaca değindiğime Lviv gezi rehberi başlasın.

Lviv gezi rehberi

Lviv Gezi Rehberi: Lviv’e nasıl gidilir? Lviv ulaşım rehberi

Türkiye’den Lviv’e direkt uçuş bulunuyor, direkt uçuş olan hava yolu firmaları da Pegasus, THY ve Ukraine International Airlines. Biz Kiev ile birlikte bir gezi yapmıştık ve Lviv’e Kiev’den gece treni ile geçtim. Bu trenle yolculuk deneyimimizi Ukrayna gezi rehberi içerisinde detaylıca anlattım, şuradan okuyabilirsiniz. Şehir merkezine gelirsek, Lviv’de yürüyerek pek çok yeri gezebiliyorsunuz. Biz bazen soğuk olduğu için bazen de zamandan kazanmak için toplu taşıma ve Uber kullandık. Yalnızca Lviv tren istasyonundan merkeze giderken taksi kullandık, tren istasyonundan 150 UAH karşılığı merkeze gittik. Uber fiyatları Lviv’de normal taksilerin yarısına geliyordu yani Uber kullanmak en mantıklısı. Uber gibi hizmet veren Uklon uygulaması da varmış, arada araçlarını gördüğüm oldu ama ben hiç kullanmadım. Bu arada ben kendime bir Ukrayna hattı aldım. 10 GB internet 200 UAH olan bir Vodafone paketi aldım, sonradan gördüm 290 UAH’a sınırsız paket de varmış. Toplu taşımaya gelirsek Lviv’de tramvay kullanma şansımız oldu. Tramvay ihtiyaçtan ziyade keyfi gezinti için diyebilirim çünkü neredeyse her yer yürüme mesafesinde. Merkeze uzak olan tren istasyonu için 9 numaralı tramvayı, Lychakiv Mezarlığı için de 7 numaralı tramvayı kullanabilirsiniz. Tramvayın bilet ücreti 3 UAH, ceza yememek için biletinizi deldirmeyi unutmayın.

Lviv Gezi Rehberi

Lviv Gezi Rehberi: Lviv ucuz mu? Lviv gezi bütçesi

Lviv ucuz bir şehir ama eskisi gibi çok çok ucuz değil açıkçası kendimi çok da krallar gibi hissetmedim. Airbnb kredim sayesinde konaklama için ücret ödemem gerekmedi. Siz de indirim kredisi almak istiyorsanız şu linkten kayıt olabilirsiniz, daha sonra arkadaşlarınızla kendi linkinizi paylaşıp daha fazla kredi toplayabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda genelde yürüdüğümüz için bu kalemde pek harcamamız olmadı. Ören yerleri girişleri genelde ucuz, yeme içme de Türkiye’den biraz daha ucuz. Ortalama kişi başı 30$ civarına şehri doya doya gezebilirsiniz bence, buna konaklama dahil değil, şehir içi ulaşım, yeme içme ve giriş ücretleri vs. için söylüyorum. Sonuç olarak evet Lviv diğer Avrupa şehirlerine göre epey ucuz ama Türkiye’den çok çok ucuz değil artık. Ukrayna para birimi Grivna, kısaltması UAH şeklinde ve şu anki kura göre 1$ = 23.70 UAH.

DSC06734-2

Lviv Gezi Rehberi: Lviv’e ne zaman gidilir? Lviv’de kaç gün kalınır?

Ukrayna biraz kuzeyde yer aldığı için soğuk bir ülke. Biz Nisan ayının tam ortasında gittik ve hava 7-8 derece gösteriyordu. Lviv’de güneş olduğundan hava fena değildi yani keyfimiz gayet iyiydi, sabah saatleri dışında atkı bere olmadan da rahatlıkla gezebildik. Üşümek istemiyorsanız Nisan biraz riskli bir ay, Mayıs ayı itibarıyla çok daha güzel olacaktır havalar, Eylül ayına kadar da rahat rahat gezilebileceğini düşünüyorum. Soğukta gezmekten çekinmiyorsanız tabi ki her zaman gidebilirsiniz ama keyifle gezmek için en ideal aylar Mayıs-Eylül arası diyebilirim. Lviv kaç günde gezilir derseniz, zamanı kısıtlı olanlara Lviv için iki tam gün bence yeterli ama vaktiniz varsa biraz daha uzatıp üç günlük plan da yapılabilir. Üç günden sonrası sıkmaya başlayabilir, tabi ki bu benim düşüncem.

DSC06722-2

Lviv’de nerede kalınır? Lviv konaklama

Lviv’de Rynok Meydanı çevresinde kalmanızı tavsiye ederim, çünkü gezilecek yerlerin çoğunluğu ve en güzel mekanlar hep bu civarda yer alıyor. Airbnb ile ev kiralamak oldukça uygun fiyatlı olduğundan ben otel yerine ev kiraladım ama planınızı erken yapacaksanız güzel oteller de yakalarsınız. Biz Rynok Square’e 2-3 dk. yürüme mesafesinde bulunan tek oda, küçük mutfak ve küçük banyosu olan tertemiz bir evde kaldık. Kaldığımız evin linkini şöyle bırakıyorum, inceleyebilirsiniz. Ukrayna’da genel olarak apartmanlar oldukça eski bizim evimiz de eski bir apartmandaydı ama tatlıydı. Bulunduğu sokakta gündüz saatlerinde şarkılar söyleyenler vardı, kafelere, turistik yerlere hep yürüyerek gidebildik, istediğimiz zaman evimize dinlenmeye gidebildik, bu çok büyük bir konfordu bizim için. Bu arada evden ayrılış saati 11:00 idi ama bizim daha şehirde vaktimiz vardı. Eşyalarımızı 3-4 saatliğine eve 100 mt. uzaklıkta bulunan, bagaj muhafaza eden bir dükkana bıraktık, fiyat 50 UAH yani 1.5 € gibi bir şey. Bu evde kalmasanız bile Rynok Meydanı çevresinde bir evde kaldığınızda ihtiyacınız olursa diye not düşeyim dedim, VALIZA. Son olarak bir şey daha belirtmekte fayda var. Rynok Meydanı ve yakın çevresine araç girişi yok, o nedenle buralardaki evlere yürümeniz gerekiyor. Yollar da Arnavut kaldırımı, ellerinizde çok valiz olacaksa bunu bilmenizde fayda var diye düşündüm.

Airbnb Nedir? Airbnb nasıl kullanılır?

Lviv’deki uygun otel alternatifleri için şuraya bakabilirsiniz.

DSC06742-2

Lviv gezilecek yerler ve Lviv instagram noktaları

Lviv, Ukrayna’nın 7. büyük şehri ve tarihi 1256 yılına dayanıyor. Rus Kral Galiçyalı Daniel tarafından kurulmuş ve ismini kralın en büyük oğlu Leo(Lev)’dan almış. Şehrin adı aslan anlamına geldiğinden bazı yerlerde aslan heykelleri ya da hediyelik eşyacılarda aslanlı magnetler vs. görebilirsiniz. Lviv, beklediğimden çok daha güzel bir şehir çıktı açıkçası. Sokaklarından müzikler yükselen, şirin sokakları, güzel mekanları, tarihi yerleri ve bütçe dostu oluşuyla harika bir hafta sonu kaçamağı şehri. Gezilecek yerler, birkaç tanesi dışında birbirine çok yakınlar, o yüzden gezmesi de çok kolay bir şehir. Gezilecek yerlerin başında Rynok Square geliyor, zaten diğer tüm gezilecek yerler de bu meydana yürüme mesafesinde konuşlanmış durumda. Renkli eski evler, nostaljik tramvaylar, satıcılar ve şarkı söyleyenlerle oldukça hareketli bir meydan. Rynok Meydanı’nda gezinirken Andreolli’s Pasajı‘na da uğramayı unutmayın, güzel bir instagram noktası.

Lviv Gezi Rehberi

Lviv Gezilecek Yerler

Katedral meydanında yan yana yer alan Boim Chapel ve Latin Katedrali görmeniz gereken yerler arasında. Şarap ticareti yaparak zenginleşen kökeni Macar olan Boim ailesinin yaptırdığı şapel, Rönasans döneminin sonlarına doğru inşa edilmiş eşi benzeri olmayan bir yapı, dışındaki oymalar çok hoş gerçekten. Latin Katedrali 14. yüzyılda yapılmış bir Roma Katolik katedrali. İçinde ve dışında, barok ve gotik mimarinin izlerine rastlayabilirsiniz.

DSC06649-2

Lviv Gezilecek Yerler

Rynok Meydanı’nda 6 numaralı kapıdan girerek ulaşabileceğiniz Italian Courtyard oldukça fotojenik güzel bir instagram noktası, giriş 10 UAH. Daha önce Kraliyet Konağı olarak kullanılmış olan yapının içinde bir müze ve bir restoran bulunuyor. Lviv’deki Potocki Sarayı, 1880’lerde Avusturya eski başkanı Alfred Józef Potocki’nin şehirde konaklaması için inşa edilmiş oldukça görkemli bir yapı, gezmek isteyebilirsiniz.

Lviv Gezi Rehberi

Lviv Gezilecek Yerler

Tarihi 1370 yılına dayanan Ermeni Katedrali de görmeniz gereken yerlerden, hemen yanındaki avlu tam bir instagram noktası. 😉 Ermeni Katedrali’nin çok yakınında bulunan Transfiguration Kilisesi‘ni de görmenizi tavsiye ederim. İlk olarak 1700’lü yıllarda Roma Kilisesi olarak inşa edilmiş, daha sonra 1848 yılında Avusturyalılar tarafından yıkılmış ve 1900’lerin başında Yunan Katolik Kilisesi olarak kalıntılarından tekrar inşa edilmiş.

DSC06672-2

Lviv Gezilecek Yerler

Lviv’in en fotojenik sokaklarından biri Virmenska Sokağı, burada rengarenk evler ve tatlı kafeler güzel instagram noktaları oluşturuyor. Bu bölge eskiden Ermeni cemaatinin yaşadığı bölgeymiş.  Şehrin en güzel fotoğraflarını çekeceğiniz asıl yer ise Town Hall‘un kulesi. Rynok meydanının tam ortasında yer alan Belediye Binasının kulesine çıkmak için 400 civarı dar ve tahta merdiven çıkmayı göze almanız gerekiyor.

Lviv Gezi Rehberi

Lviv Gezilecek Yerler

Lviv’de gezmek için ilginç yerlerden birinden bahsedeyim; Lychakiv Mezarlığı. Toplam 42 hektarlık bir alana yayılmış olan mezarlıktaki en eski mezar taşı 1675 yılına kadar uzanıyormuş. Lychakiv Mezarlığı, zengin Lviv ailelerine ait olan, güzelce süslenmiş 23 şapel ve tapınak ile ünlü. Burası şu anda müze gibi gezilebiliyor, giriş 40 UAH. Bir bşka ilginç yer ise terk edilmiş eski oyuncaklardan oluşan bir bahçe; Yard of Lost Toys. Buraya giriş ücretsiz, pek bir numarası da yok açıkçası ama gelmişken de bir görün isterseniz. Bahçenin etrafındaki evlerden birinin sahibi bulduğu kayıp oyuncakları, sahipleri gelip alabilsin diye buraya toplamaya başlamış ve o şekilde büyümeye başlamış. Siz de eski bir oyuncak götürüp hatıra bırakabilirsiniz. 

DSC06881-2

Lviv Gezilecek Yerler

Aslen Corpus Christi’nin Roma Katolik kilisesi olarak inşa edilmiş olan ve bugün Kutsal Eucharist’in Yunan Katolik kilisesi olarak hizmet veren Dominik Kilisesi yine görmeniz gereken yerlerden biri. Lviv Opera Binası 1901 yılında neo-rönasans mimarisi ile yapılmış güzel bir yapı. Önündeki meydan oldukça hareketeli, binanın içi ise tam fotoğraflık. Ben çocukla olduğum için gidemedim ama siz uygun olursa mutlaka burada bir gösteriyi izlemeye gidin.

Lviv Gezi Rehberi

Lviv Gezilecek Yerler

İçlerine girdiğinizde eski zamanlara yolculuk yapacağınız harika iki instagram fotoğraf noktası vereceğim. Biri George Hotel, şehrin en eski oteliymiş sanırım, 1901 yılında yapılmış. İkincisi ise House of Scientists, buranın merdivenlerinde mutlaka fotoğraf çekilin, kendinizi masalda hissedebilirsiniz. 😉

DSC06842-2

Lviv Gezilecek Yerler

Mevcut hali 1630 yılında yapılmış olan ama tarihi 1400’lere dayanan Bernardine Manastırı yine listenize ekleyebileceğiniz yerlerden biri. Son olarak şehri tepeden görebileceğiniz bir başka yer olan High Castle Hill, şehrin en yüksek noktası. Tırmanmayı seviyorsanız buraya da çıkmayı düşünebilirsiniz. 😉 Bunların dışında da gezilecek yerler mutlaka var ama benim önceliklendirdiklerim bunlardı.

Lviv Gezi Rehberi

Lviv Yeme İçme Rehberi: Lviv mekan önerileri

Ukrayna’daki yerel yiyeceklerden Ukrayna Gezi Rehberi yazımda bahsetmiştim, burada sadece Lviv’deki mekanlardan önerilerde bulunacağım. Lviv konsept restoran cenneti adeta, adım başı değişik bir kafe ve restoran görebilirisniz. Ben her yeri denemedim, açıkçası aşırı zorlama mekanları da sempatik bulmuyorum. O yüzden daha çok yemeği ile öne çıkan çocukla gidilebilecek mekanları denedim. Gördüklerim arasında bana göre Lviv’in en güzel restoranı ile başlıyorum; Baczewski Restaurant gerçekten mutlaka gitmeniz gereken bir adres. Sabah kahvaltısı çok meşhur ama çok fazla kuyruk olduğu için ben çocukla gitmek istemedim açıkçası, kahvaltı için rezervasyon yapamıyormuşsunuz ama sabah 8’de orada olursanız belki daha az sıra beklersiniz. Öğlen ve akşam yemeği için gittiğinizde yer bulabilirsiniz ama asıl güzel ortam olan kapalı bahçede yemek istiyorsanız mutlaka önceden rezervasyon yapmalısınız. Ben bir gün önceden ertesi günün öğle yemeğine rezervasyon yaptırıp gittim. Yemekleri ve sunumları harika, yeşillikler içinde canlı müzik eşliğinde yemek yiyorsunuz. Bir başka öğle yemeğimizi de Cafe Centaur‘de yedik, burası bana çok özellikli gelmedi açıkçası, yemeklerin de bazısını sevdim bazısını sevmedim. Öncelikli gitmenizi tavsiye edeceğim bir yer değil.

Lviv Baczewski restoran

Lviv mekan önerileri

Kendinizi geçmişe ışınlanmış gibi hissedeceğiniz Lviv’in tarihi restoranlardan biri olan Atlas’ı da tavsiye edebilirim. İkinci Dünya Savaşı öncesi Polonyalı sanatçıların uğrak yeriymiş. Kahvaltı ve tatlıları ile daha çok öne çıkıyor ama öğünleri da gayet lezzetli. Rynok meydanına bakan pencerenin önündeki masayı kaptınız mı değmeyin keyfinize. 🙂 Bir de güneşin batışına yakın Golden Hour denilen saatlerde Rynok Meydanı’ndaki Drunk Cherry barda bir vişne likörü içmenizi tavsiye ederim. Canlı müzik eşliğinde güzel bira içmek için The Pravda Beer Theatre önerilmiş, tam benlik olsa da oğlumla gitmeyi denemedim, artık başka sefere. 🙂 Binasında ejderhalar olan ve çatısında bir araba bulunan House of Legends ise biz gittiğimizde nedenini anlamadığım bir şekilde kapalı olduğundan giremediğimiz bir yer oldu, belki siz gidersiniz.

Lviv Gezi Rehberi

Lviv mekan önerileri

Kahvaltı için biz ilk gün Cukor‘a, ikinci gün ise Lviv Croissants‘a gittik. Cukor’un insta breakfast’ı meşhur ama biz gittiğimizde ne yazık ki avokadoları kalmadığından yiyemedik. Bu menüde direkt insta breakfast olarak geçen bir şey, ben onun yerine benedict eggs sipariş ettim, menüde bu şekilde ismi ters olarak geçiyor. Cukor samimi, tatlı bir kafe, bir kahvaltınızı burada edebilirsiniz. Lviv Croissants’ın sade kruvasanını pek beğenmedim ama sandviç olarak yaptıklarında gayet leziz geldi. İkinci gün acelemiz olduğu için gitmiştik, yoksa çok daha güzel kahvaltı mekanları bulabilirsiniz.  Bunların dışında kısa molalar için uğradığımız yerler Lviv Coffee Manufacture ve Lviv Handmade Chocolate oldu. Lviv’de, biz deneyemesek de çok popüler olan ve önerilen diğer mekanlara da değinmeden bu kısmı bitirmek istemiyorum. Pizza için Celentano Pizzeria, et yemek için Mons Pius, şampanya eşliğinde yemek için Champagneria X&X ailece gidebileceğiniz yerler arasında. Bir de farklı konsepte sahip yerler var; isteyen müşterilerin kırbaçlandığı Masoch Cafe, orta çağ işkence aletleri arasında yemek yiyeceğiniz Meat and Justice ve savaş döneminden kalma bir sığınak olan ve parola ile içine girebilidğiniz Kryivka bunlardan bazıları.

Lviv Gezi Rehberi

Lviv Gezi Rehberi: Lviv’den ne alınır? Lviv’de alışveriş

Ukrayna gezi rehberimde alınabilecekler konusundan detaylıca bahsetmiştim, şu yazıma bir göz atmanızı öneririm. Lviv’de  bu şekilde hediyelik eşyalar satan tezgahları Opera Binası yakınlarında kurulan Vernissage pazarında gördüm. Rynok’tan Opera’ya doğru giderken görebilirsiniz. Dominik Katedrali’nin hemen yanında kurulan eskici pazarı da küçük ama gezmeye değer. Daha çok ikinci el kitaplar var ama az olsa da ikinci el başka ürünler de bulunuyor. Bunların dışında oldukça ünlü olan Lviv Handmade Chocolate’tan çikolata, Lviv Coffee Mining Manufacture’dan kahve almak da güzel fikir.

Lviv Gezi Rehberi

Lviv Gezi Rehberi: Çocukla Lviv’e gidilir mi?

Lviv, Ada’nın çok sevdiği bir şehir oldu. Şansımıza hava da fena değildi ve çok keyifli bir şekilde gezebildik. Tam hafta sonu orada olduğumuz için ortam çok hareketliydi, pek çok meydanda ve sokakta şarkıcılar vardı, Ada her seferinde danslar etti, eğlendi. Ivan Franko Park, Lviv’de çocukla gidebileceğiniz yeşil alanlardan biri. Genel olarak çocukla şuraya gitmeyin diyebileceğim bir yer yok, kendim Lviv’deki sado mazo kafeye ve baltayla hesabı getirdikleri et yemeği yenen yere gitmeyi tercih etmedim mesela. Onun dışında tüm popüler yerleri rahat rahat gezdik.

DSC06761-2.jpg

Lviv gezi rehberi için benim aklıma gelenler bunlar, başka sorunuz varsa lütfen yorum olarak bırakın. Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉 Kiev yazımı da aşağıda paylaşıyorum.

Kiev Gezi Rehberi ve Kiev Gezilecek Yerler

Kiev gibi kimlikle girebileceğiniz bütçe dostu şehirlerden Tiflis için hazırladığım detaylı yazıyı da okumayı unutmayın.

Tiflis Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et