Röportaj – Suudi Arabistan’da Yaşam (Cidde)

Yurt dışında yaşam röportajlarım Suudi Arabistan ile devam ediyor. Sorularımı cevapladığı için sevgili Burcu’ya çok teşekkür ediyorum. Suudi Arabistan’da yaşam konusunda bilgi sahibi olmak için bu röportajı okumanızı tavsiye ediyorum.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Burcu Kavasoglu ben. 34 yasindayim. Freelance olarak insan kaynaklari danismanligi ve Adler CE sertifikali profesyonel kocluk yapiyorum, 2 yildir da blog yaziyorum. 7 yildir evliyim ve 3,5 yasinda bir oglum var.

Suudi Arabistan’da Yaşam

Suudi Arabistan’a neden ve nasıl gittiniz?

Esime gelen bir is firsati vardi. Orta Dogu olmasi ve ulke kosullari sebepleriyle birkac ay dusunduk. Bu farkliliklari tecrube etmek istedik ve Suudi Arabistan’a yerlestik. 2013-2017 yillari arasinda Cidde sehrinde yasama firsatim oldu. Ben oglum ile birlikte Izmir’e dondum, esim aldigi sorumluluk nedeniyle halen Suudi Arabistan’da yasamaya devam ediyor.

Suudi Arabistan'da Yaşam

Suudi Arabistan’da çalışma koşullarından bahseder misiniz? Mesai saatleri, tatil süreleri nasıl? Suudi Arabistan’da en çok aranan meslek grubu nedir biliyor musunuz?

Calisma kosullari calistiginiz sirketin yapisina gore degisiyor. Ornegin esim bir Alman sirketinde calistigi icin duzenli ve disiplinli bir is hayati var. Uluslararası bir şirket olduğu icin pek cok milletten insanla birlikte calisabiliyor ve is kulturleri harmanlanabiliyor. Insaat sektoru cok gelismis, genelde is firsatlari bu sektorde cok fazla.

Suudi Arabistan’da yaşam koşulları Türkiye’ye göre nasıl? Sağlık, eğitim, hayat pahalılığı gibi konuları kısaca karşılaştırmanız mümkün mü? 

Sirket anlasmaniz dogrultusunda saglik sigortanizin kapsamini belirleyebiliyorsunuz. Orada genelde saglik hizmeti ozel hastanelerde veriliyor, saglik sigortaniz da pek cok islemi kapsayabiliyor. Egitim konusunda da cocugunuzun hangi dilde ve ekolde egitim almasi gerektigine karar vermeniz gerekiyor. Ingiliz, Amerikan, Fransiz, Alman ve Italyan okullarini tercih edebilirsiniz. Belirli zamanlarda bu okullar yetenek sinavlari aciyor. Cocugunuz basarili olursa da kayit yaptirabiliyorsunuz. Egitim gercekten kaliteli ve Avrupa ve Amerika’da denkligi bulunuyor. Cidde bir expat sehri oldugu icin hayat biraz pahali. En onemli giderler yeme-icme ve konaklama. Expat olarak gittiginizde genelde sirketlerin ozel sitelerde tuttuklari evler oldugu icin daha rahat bir hayatiniz olabiliyor. Site icinde spor merkezleri, yuzme havuzlari, restoranlar ve supermarketler oldugundan sosyal anlamda da ihtiyaclariniza cevap bulabiliyorsunuz. Dunya mutfagindan pek cok restoranin Cidde’de subesi var. O sebeple pek cok lezzeti yerinde tadabiliyorsunuz.

Suudi Arabistan'da Yaşam

Bir kadın olarak bir şeriat ülkesinde yaşamak nasıl bir şey, tecrübelerinizi ve yerel kadınlarla iligli gözlemlerinizi anlatabilir misiniz?

Ilk gittigim yil zorlanmadim diyemem, hatta geri donmeyi de dusundugum zamanlar oldu. Kiyafet ve pek cok konuda kisitlama olmasi biraz agir geldi bana. Ornegin o donemlerde kadinlarin araba kullanmasi yasakti. Disari cikmak istediginizde esinizle ya da varsa soforunuzle cikabiliyordunuz. Ya da sinema-tiyatro gibi aktiviteler yoktu. Gorsel sanatlar seriat kanunlari sebepleriyle yasakti. Bunlara alismak kolay olmadi. ( Su an hem sinemalar aciliyor ulkede, hem de son duzenlemelerle kadinlar araba kullanabiliyor)  Yerel halkin ozellikle kadinlarin Turklere ilgisi buyuk, pek cogu sizinle Turkce konusmaya calisiyor. Kadinlar genelde calismiyor (supermarket ve magazalar disinda) Gezmeyi, alisveris yapmayi ve yemek yemeyi cok seviyorlar 🙂  Sabah saatlerinde restoranlarda ve alisveris merkezlerinde kadin nufusu yogun oluyor.  Aile yapilari bizimkinden cok farkli.

IMG_5711

Bir Türk olarak Suudi Arabsitan’da yaşama adapte olabildiniz mi? Orada yaşamanın ne gibi güzellikleri ya da zorlukları var?

Ilk yilimdan sonra adapte olabildim, hatta sevmeye bile basladim. Yasam sekillerini ve kurallarini gozardi edebilirseniz keyifli yanlari da var. Ornegin Kizildeniz bu zamana kadar gordugum en zengin ve guzel denizlerden. Pek cok dalgicin hayalini susluyor. Balik cesitliligi inanilmaz ve yuzmek icin de cok keyifli bir deniz. Onun disinda dunya mutfagindan pek cok lezzeti tadabildigim icin sansli hissediyorum kendimi. Restoran menuleri inanilmaz ve pek cogu kullandigi malzemesini orjinalligini bozmamak adina kendi ulkesinden getiriyor. Oranin en buyuk getirisi cok guzel arkadasliklar kurabilmeniz cunku orada aileniz, edindiginiz arkadaslariniz. Insanlar birbirine cok bagli. 4 mevsim gunesli bir ulkede olmak ve yuzebilmek de buyuk bir sans. Yaz aylarinda sicakligin 50 dereceye yaklasmasi disinda 🙂

Instagram: burcukavasoglu

Röportaj ve fotoğraflar için çok teşekkürler.

Burada olmayan merak ettiğiniz şeyler olursa lütfen yorum olarak bırakın, herkes faydalansın.

Diğer röportajlar için buraya tık tık!

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

2 Responses

  1. Sebnem dedi ki:

    Cok ta korkutucu degilmis:) Baslıgı okuyunca olumsuz bir yazı beklemistim ama oyle olmadı. Ozellikle kadınlar için bazı iyi seylerin olması güzel. Paylastıgınız icin tesekkürler.

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et