Cinque Terre Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Eşsiz manzaraları ve rengarenk evleriyle Cinque Terre gezisi yapmak benim uzun zamandır hayallerimi süsleyen bir yerdi. Sonunda, geçtiğimiz Eylül ayında bu hayalimi gerçekleştirebildim ve oğlumla birlikte bir Cinque Terre turu yaptık. Çok keyif aldığımız bir 3 gün geçirdik ve gerçekten hiç ayrılmak istememiştik. Cinque Terre seyahati sırasında instagram’dan çok güzel tepkiler almıştım, şimdi bu güzel bölgeyi sizlerle de paylaşma vakti. Cinque Terre kelime karşılığı olarak İtalyanca’da “beş toprak” anlamına geliyor. Peki Cinque Terre nerede? İtalya’nın Kuzeybatı sahil şeridinde dik yamaçlara kurulmuş beş köyden oluşan ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bir bölge burası. Hadi şimdi bu bölgeye birlikte bakalım, işte size Cinque Terre gezilecek yerler ile birlikte Cinque Terre köyleri gezi rehberi.

giris-2

Cinque Terre Gezi Rehberi

Cinque Terre gezi planı yaparken ihtiyacınız olacak bilgilerle başlayalım.

Cinque Terre’de Nerede Kalınır? Cinque Terre Konaklama

Ben Cinque Terre’de köylerden birinde kalmak yerine La Spezia’da konaklamayı tercih ettim. Köylerde konaklama pahalı ve seçenek de biraz kısıtlı açıkçası. Onun yerine La Spezia’da tren istasyonuna yakın bir yerde konaklamak bana daha mantıklı göründü. En yakın köy olan Riomaggiore trenle 10 dk uzaklıkta, en uzak olan köy Monterosso ise 20 dk uzaklıkta yani köyde kalmasanız da ulaşım çok rahat. Ben La Spezia’da bir airbnb odası kiraladım, airbnb nedir diyen varsa şuradaki yazımı okuyabilir, ilk rezervasyonunuz için de indirim alabilirsiniz. Kaldığım evde ev sahibinin kendisi de yaşıyordu. Bize ait bir odamız vardı, bir de oda dışında olsa da sadece bizim kullandığımız bir misafir banyosu bulunuyordu. Evin konumu süper, çok merkeziydi. Ev tren istasyonuna sadece 2dk yürüme mesafesinde olduğundan köyleri gezerken ulaşım anlamında çok rahat ettik. Temiz ve uygun fiyatlı konaklama isterseniz tavsiye ederim. İlla köylerde kalmak istiyorum diyorsanız da köylerin en büyüğü olduğu için Monterosso’yu araştırmanızı öneririm.

La Spezia otellerini incelemek için tıklayın.

Monterosso otellerini incelemek için tıklayın.

airbnb-2

Cinque Terre’ye nasıl gidilir? Cinque Terre’de Ulaşım

Biz Cinque Terre’ye ulaşmak için Floransa’dan Pisa aktarmalı olarak trene bindik. Tek hedefiniz Cinque Terre ise, Pisa’ya uçup oradan trenle La Spezia’ya geçebilirsiniz. Diğer alternatif de Cenova’ya uçup yine trenle La Spezia’ya gitmek olacaktır.

Cinque Terre’de en kolay ulaşım yolu trenler. Köyler arası mesafe oldukça kısa, tren ile iki köy arası sadece 3-4 dk sürüyor. Aynı gün içinde köyler arası bol bol gezmeyi düşünüyorsanız mutlaka günlük Cinque Terre Train Pass alın. Bir günlük kart 12€, iki günlük kart 23€. Bizim gibi yüksek sezonda giderseniz bir günlük 16€, iki günlük 29€, üç günlük 41€. Birden fazla kişi olunca daha hesaplı olan aile kartlarını alabilirsiniz.  Kullanmaya başlamadan önce, İtalya’nın genelinde olduğu gibi mutlaka kartı onaylatmanız gerekiyor, unutmayın. Tek yön bilet alırsanız fiyat 4€, bir günde tek bir yere gidip döneceğiniz zaman bunu tavsiye ederim.

Toplu taşıma dışında köyler arasında yürüyüş rotaları var, trekking seviyorsanız bu rotaları takip ederek de köyleri gezebilirsiniz. Bu yürüyüş rotalarını kullanmak için de bilet almanız gerekiyor. Bir günlük kart 7.5€, iki günlük kart 14.5€. Ben çocukla tek başıma olduğumdan bu yollara hiç girmedim. 🙂 Bu arada hem tren hem yürüyüş için aldığınız kartlar ile umumi tuvaletleri ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Bir de wifi dahil ama ben orada olduğumuz sürece asla bağlanamadım.

Arabayla gitmenizi hiç tavsiye etmem, denerseniz pişman olursunuz muhtemelen. Seyahatiniz boyunca araba kiraladıysanız, La Spezia’ya arabanızı bırakıp köyler arası trenle gezmenizi öneririm. Çünkü trenler tünellerden geçerek yolu kısaltıyorlar ama araba  ile uçurumun dibinde, oldukça dar, virajlı ve çok daha uzun yollardan geçmeniz gerekiyor. Ayrıca köylerin içine arabayla girmeniz de pek mümkün değil, yani arabanızı dışarıda bir yerlerde bırakmanız gerekecektir.

Son olarak bir de feribot alternatifi var ama bu pahalı bir seçenek açıkçası. Köyleri denizden görmek istiyorum derseniz feribotu kullanabilirsiniz ama günlük kişi başı 35€’yu gözden çıkarmanız gerekiyor. Feribot her köyün limanına uğruyor, sadece köylerden biri olan Corniglia’nın denize kıyısı yok, feribotla bu köye uğrayamıyorsunuz, bilginiz olsun.

ulasim-2

Cinque Terre Gezilecek Yerler

Öncelikle Cinque Terre’ye kaç gün ayırmak gerekir sorusunun cevabını vermek istiyorum. Eğer kısıtlı zamanınız varsa, deniz mevsiminde gitmiyorsanız ve şöyle bir gezip havasını alsam yeter diyorsanız bir günde 3 köyü rahatlıkla gezebilirsiniz. Hiç mola vermeyecekseniz ve çocuğunuz yoksa 5 köye birden de uğrayabilirsiniz. Biz tadını çıkararak, yayılarak ve denize bol vakit ayırarak 3 günde 4 köy gezdik. 🙂 Denizinin güzelliği sebebiyle her günün yarısını Monterosso’da geçirdiğimizi de belirtmeliyim. Bu arada Cinque Terre’ye gitmek için en iyi zaman Mayıs ve Eylül arası dönem. Bu dönemin dışında da gidebilirsiniz tabi ama bazı mekanların kapalı olduğu söyleniyor. Nisan, Mayıs ve Eylül, Ekim fazla kalabalık sevmeyenler için en ideal dönem diye düşünüyorum. Biz Eylül ayında gitmiştik ve hafta sonu dışında çok kalabalık yoktu. Eylül’de ise her yeri Asyalı turistler sarmıştı. 🙂

Köyler La Spezia’dan sonra sırasıyla Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso al Mare şeklinde gidiyor. Biz ilk gün en uzak köyden başlayalım ve biraz denize girelim dedik. Onun için Monterosso al Mare‘ye gittik, deniz o kadar hoşumuza gitti ki hava kararana kadar çıkmak bilmedik. Sonra sahilden ayrılıp bir tünelden geçerek şehir merkezine yürüdük. Monterosso’nun pek de karakteristik olmadığına dair yazılar okumuştum. Evet, açıkçası Riomaggiore, Manarola ve Vernazza bu bölgedeki en güzel köyler ama Monterosso’yu da ben çok sevdim. Bu arada Monterosso diğer köyler gibi inmeli çıkmalı bir yer değil, daha düz, o yüzden sokaklarında dolaşması bana daha çok keyif verdi. En güzel yanı plajları tabi ki ama deniz mevsiminde gitmeseniz bile vaktiniz varsa uğrayın derim.

gez3-2

İkinci gün sabahtan Monterosso’da deniz keyfi yaptıktan sonra Vernazza ve Riomaggiore‘de gezindik. Vernazza’da büyükçe bir liman ve küçük bir plaj var. Görülmesi gereen köylerden biri, hem sokak araları hem de sahilden köyün görüntüsü çok güzel. uranın denizi biz gittiğimizde pek güzel gelmedi bana ama suya giren insanlar vardı. Monterosso’ya gitme şansınız olmazsa burada da denize girebilirsiniz. Sahilde pek çok kafe ve bar var, buralarda oturup bir içecek molası verebilirsiniz. Doria Kalesi’nin kulesine çıkıp köye tepeden bakabilirsiniz, ücreti 2€. Vernazza’yı korsanlardan korumak için 11. yüzyılda inşa edilmiş olan kule şimdi harika bir manzara noktası olarak hizmet veriyor. Liman’da bulunan Santa Margherita d’Antiochia Kilisesi de Vernazza’da ziyaret edilebilecek yerlerden biri. Vernazza sonrası gittiğimiz Riomaggiore bana göre Cinque Terre’nin en güzle ikinci köyü. İmkanınız varsa Riomaggiore’ye mutlaka akşam üstü saatlerinde gidin, muhteşem bir gün batımı oluyor. Burası bol merdivenli ve yokuşlu bir köy ama sokaklarını çok sevdim. Sahildeki kayalıklardan denize atlayanlar vardı, mayonuz yanınızda olsun belki dayanamaz atlarsınız siz de. 🙂 Köyün yukarılarına tırmanmanızı ve San Giovanni Battista Kilisesi’ni de ziyaret etmenizi öneririm. Son günümüzde Cinque Terre’nin en eski köyü olan ve fotoğraflarıyla bölgenin simgesi haline gelen Manarola‘ya gittik. Fotoğraflardaki kadar büyüleyici bir köy, gerçekten bölgenin en güzel köyü bence de. Burada da sokak aralarında kaybolup denize girebilirsiniz. Köyün çevresi üzüm bağlarıyla çevriliymiş ve şarabı meşhurmuş. Burada manzaraya karşı şarap içmeyi atlamayın.

Cinque Terre Köyleri Gezi Notları

Corniglia, benim es geçtiğim bir köy oldu. Çok fazla merdiven çıkarak köye ulaşıyorsunuz, denize kıyısı yok ve diğer köyler kadar fotojenik değil. Tek başıma çocukla oraya çıkmaya değecek gibi gelmedi bana açıkçası. Eğer köyleri gezmeyi bitirdiyseniz çevre yerleri gezmeye de vakit ayırabilirsiniz. Biz gittiğimizde hava çok güzeldi ve deniz muhteşemdi, o yüzden çevreyi gezmek yerine denizin tadını çıkarmayı tercih ettik. Çevrede gidilebilecek en popüler yerlerden biri tabi ki Portofino. Ben de en başta bir gün Portofino’ya gitmeyi düşünüyordum ama ev sahibim bana ısrarla Porto Venere‘nin Portofino’dan daha güzel olduğunu ve Portofino yolunda boşa zaman harcayacağımı söylüyordu. Biz gidememiş olsak da oranın yerlisinden gelen bu tavsiyeyi size iletmek istedim. 🙂 Bunların dışında yine ev sahibimin önerisi olan Sestri Levante ve Bonassola‘yı da programınıza dahil edebilirsiniz. Günlük tren bileti buraları kapsıyordu yanlış hatırlamıyorsam.

gez2-2

Cinque Terre Yeme İçme

Bölgede en yaygın yiyecek karton külahlarda satılan deniz ürünleri kızartmaları. Bu tip pek çok büfe var, ben neredeyse her köyde denedim diyebilirim, hepsi de gayet başarılıydı. Tabi ben denizden babam çıksa yerim tipinde bir insan olduğum için sevdim, herkese hitap etmeyebilir. Bu büfelerden en popüler olanı da Riomaggiore’de yer alan Mamma Mia. İkinci akşam, günü batırırken içeceklerimizi ve külahlarımızı alıp Riomaggiore’nin gün batımı noktasına çıkmıştık ve bizim için harika bir akşam yemeği olmuştu. Pesto sosunun vatanı İtalyan Rivierası imiş, hal böyleyken buralarda bir pesto soslu makarna yemeden dönmemek gerek. 😉 Biz ilk akşam yemeğimizi Monterosso’da yer alan Ristorante il Moretto‘da yedik ve ben lezzetleri çok beğendim. Bölgenin ançüezi, limonları ve zeytin yağları da çok meşhur, tatlarına bakmanızı tavsiye ederim. İtalya’nın ünlü içeceği limonçello ve ev yapımı şarapları da bölgedeyken tatmalısınız. Son olarak Manarola’daki meşhur Dal Billy‘de yemek ve Nessun Dorma‘da bir şeyler içmek de mutlaka listenizde olması gerekenlerden. İkisi için de epey yukarılara çıkmanız gerekiyor ama manzaralar süper, yalnız özellikle Dal Billy’de fiyatlar diğer yerlere göre tuzlu.

cinque terre yeme içme

Çocukla Cinque Terre’ye gidilir mi?

Cinque Terre bizim mini Avrupa turumuzun en keyifli yerlerinden biriydi ve denize girebildiğimiz tek yerdi. Yüzmeyi ve kumlarla oynamayı çok seven oğlum için oldukça güzel geçti. Her günün bir kısmını plajda geçirdik. Biz trekking yapmadık, tek başıma olduğum için ve oğlum sürekli kucak isteyeceği için kendimi boşa zorlamak istemedim. Ama çift olarak gidiyorsanız veya çocuğunuz yürümeyi seviyorsa bence yapılabilir. Çocukla bu rotaları yapan insanlar gördüm, özellikle Riomaggiore ve Manarola arası en kolay kısmıymış, en azından onu deneyebilirsiniz. Ben Ada biraz daha büyüdüğünde bu rotayı yürüyerek gezmeyi çok istiyorum, limon ve zeytin ağaçları arasında muhteşem manzaralar eşliğinde çocuklarla yürümek eminim çok güzel olur. Monterosso merkezinde güzel bir çocuk parkı var, denizden sonra oğlum orada da epey oyalanıyordu. Bazı köylerde tren istasyonundan merkeze tünelden yürüyerek geçip gidiliyor ve Ada bunu çok sevdi, kendisi tünelleri çok seviyor da. 🙂

Cinque Terre Köyleri Gezi Notları

Çocukla yemek konusunda hiç sıkıntı yaşamayacağınız yerlerden biri bence burası, aslında genel olarak İtalya’nın tamamı için böyle diyebiliriz. Hiçbir şey olmasa bile her yerde makarna ve pizza var sonuçta, her çocuk yer diye düşünüyorum. Ayrıca bizim yaptığımız gibi airbnb evlerinden birinde kalırsanız evde de yemek hazırlayabilirsiniz. Bebek arabasına pek uygun bir ortam olduğunu söyleyemeyeceğim ama yine de bazı yerlerde kullandım. Riomaggiore’ye asla bebek arabasıyla gitmeyin ama, her yer merdiven ve yokuş. Ben bebek arabasını tünelin çıkışında bıraktım sonra gittim oradan aldım dönüşte. Ya çalınırsa diye bir yandan stres yaşadım açıkçası ama neyse ki Türkiye değil orası. 😛 Bıraktığım gibi buldum. Bebek arabasına en uygun yer Monterosso bence. Tren istasyonlarında asansör yok, merdivenlerde de biraz sıkıntı yaşadım. 4 yaşına kadar çocuklara tren ücretsiz, 4-12 yaş arası günlük 10€.

cocuk2-2

Cinque Terre Gezi Bütçesi

Cinque Terre’de üç gunde toplam 192€ Euro harcamışım. Bu tutara tren biletleri, plaj girişleri, tüm yeme içme, ıvır zıvır vs. ücretleri dahil, yalnızca konaklama dahil değil. Konaklama üç gece için 180 Euro idi, erken rezervasyon ile ayni kalitede daha uyguna kalacak yer bulunabilir tabi. Sonuç olarak üç günlük Cinque Terre gezisi, uçak hariç bize iki kişi toplam 372€’ya mal olmuş. Genel olarak fiyatlardan bahsetmek istiyorum biraz da. Konaklama için köylerde kalırsanız gecelik 100€’dan başlayan fiyatları gözden çıkarmanız gerek. Yemek için oturduğunuz yere göre değişmekle birlikte, makarnalar 8-15€ arası, sandviçler 3-6€ arası, karton külahta deniz ürünleri 6-12€ arası idi. La Spezia’da pastanelerden aldığım poğaça gibi ürünler ise 1-2€ civarıydı. Restoranlarda yemek yerseniz iki kişi 30-40€’dan aşağı kalkamazsınız.

butce-2

Benim anlatacaklarım şimdilik bu kadar. Burada yazmayı atladığım sormak istediğiniz bir şeyler varsa lütfen yorum olarak bırakın. Cinque Terre’ye henüz gitmediyseniz bence bir an önce plan yapmaya başlayın. Gerçekten çok huzur verici ve fotojenik yerler. Umarım benim notlarım da plan yaparken size yardımcı olur. Size şimdiden iyi tatiller. 😉

Bir de mini videomuz vardı, onu da izlemek istersiniz belki. 🙂

İtalya gezimizin diğer yazılarını da okumanızı öneririm.

Toskana Gezi Notları: Siena ve San Gimignano

Roma Gezi Notları

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

3 Responses

  1. Şubat 5, 2020

    […] Cinque Terre Gezi Rehberi ve Cinque Terre Gezilecek Yerler […]

  2. Şubat 5, 2020

    […] Cinque Terre Gezi Rehberi ve Cinque Terre Gezilecek Yerler […]

  3. Haziran 29, 2023

    […] Cinque Terre Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et