Lightroom Fotoğraf Düzenleme: Lightroom Kullanımı, Ayarlar ve Filtreler

Bana en çok gelen mesajlar arasında fotoğrafları nasıl düzenlediğim sorusu da var. Ben de her seferinde Adobe Lightroom kullandığımı belirtiyorum ama bu sefer Lightroom nasıl kullanılır soruları geliyor. Tek bir mesajla anlatabileceğim bir konu olmadığından ne zamandır bunun için ayrı bir yazı yazmak istiyordum. Ben lightroom’u kullanmak için pek çok youtube videosu izledim, ayrıca bazı hazır lightroom filtreleri indirip onların üzerinde oynayarak neler elde edebileceğimi öğrendim. Fotoğrafları evire çevire sonunda kendime lightroom filtreleri ve lightroom efektleri oluşturmaya başladım. Bu işte profesyonel olduğumu iddia etmiyorum, amatörce kendi çapımda yaptığım düzenlemeleri sizinle de paylaşmak istiyorum sadece. Şimdi sizi fazla detaya boğmadan, kafanızı karıştırmadan bir fotoğraf üzerinden kendi filtrelerimden biriyle, cep telefonundaki lightroom’da fotoğraf düzenleme tatktiklerimi anlatacağım, lightroom kullanımı herkes tarafından öğrenilsin istiyorum. 😉 Benim hazırladığım lightroom filtreleri fotoğrafı yeni baştan yaratmıyor ama renkleri daha canlı hale getiriyor diyebilirim. Siz de gösterdiğim şekilde kendiniz kurcalayarak hayalinizdeki lightroom presetleri oluşturabilirsiniz. Burada anlattıklarımdan fazlasını öğrenmek istiyorsanız, size de bol bol youtube eğitim videosu izlemenizi öneririm.

Clubhouse Uygulaması Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Reels İnsan Kopyalama Videosu Nasıl Yapılır?

Benim hazırladığım youtube videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

Instagram profilinizi aşağıdaki şekilde dönüştürmek isterseniz telefonunuza direkt yükleyebileceğiniz hazır lightroom filtreleri için şuraya tıklayabilirsiniz.

lightroom filtreleri

Fotoğrafın ilk hali ve son hali aşağıdaki şekilde olacak, her adımı tek tek paylaşacağım. En sonunda da Lihtroom preseti yani Lightroom filtreleri oluşturup başka fotoğraflara uygulayıp sonucu göreceğiz. Kullandığım tüm fotoğraf ve video uygulamalarını paylaştığım yazımı da okuyabilirsiniz.

Fotoğraf ve Video Düzenlemek İçin En İyi Uygulamalar

1

Lightroom’da Fotoğraf Düzenleme: Lightroom Ayarları

Gördüğünüzü gibi fotoğrafta anormal bir değişim yok ama havası değişmiş. 🙂 Önce Light sekmesi altını biraz karıştıralım. Önce buradaki terimlerin ne anlama geldiğini kısaca yazacağım. Sonra da yaptığım değişiklikleri paylaşacağım.

Exposure: Pozlama yani fotoğrafın karanlık veya aydınlık olması diyebiliriz. Fotoğrafın ışığını değiştirmek için kullanırız.

Contrast: Karşıtlık yani renklerin birbirine zıtlığı diyebiliriz. Bunu azalttığımız zaman renkler birbirine yakınlaşır.

Highlights: Vurgular yani fotoğraftaki patlayan ışıkların ayarlandığı kısım

Shadows: Fotoğraftaki gölgelerin ayarlandığı kısım

Whites: Fotoğraftaki beyaz tonlarla oynuyorsunuz.

Blacks: Fotoğraftaki siyah tonlarla oynuyorsunuz.

Açıklamalardan da anlaşılacağı gibi her biri fotoğrafın ışığını farklı şekillerde arttırıp azaltmaya yarıyor. Bunları karıştırarak fotoğrafınızı aydınlatabilir ya da çok parlak çıkmış bir fotoğrafı koyulaştırabilirsiniz.

IMG_5944.PNG

Lightroom Kullanımı: Lightroom Nasıl Kullanılır?

Ben bu fotoğrafta ağacın gölgesinde kaldığımız için Shadows ayarını an sona kadar açtım. Ama koyu renkler çok fazla açıldığı için Blacks değerini biraz düşürdüm. Eğer Shadows ile ışık yeterli olmasaydı Exposure’u arttırıp ışık takviyesi yapacaktım. Bu kısım nispeten kolay olan ayarlar, Lights sekmesinde biraz daha karışık olan yer Curve’e tıkladığınızda açılan kısım. Burada 4 farklı renk için açılan grafikteki eğri ile oynayarak fotoğrafın ışığıyla daha detaylı ve bölgesel olarak oynuyorsunuz. Her filtrenin her fotoğrafa uymama nedenlerinden biri de bu kısım. Her çekimde bambaşka ışık değerleri düşüyor fotoğrafların üstüne ve preset uygulasanız bile tekrar değişiklik yapmak gerekebiliyor. Şimdi bu fotoğrafta Curve’ü nasıl değiştirmişim onu göstereyim, filtreyi sevdiyseniz başlangıçta düz olan eğriyi birebir buradakiler gibi değiştirebilirsiniz. Curve ile sırasıyla aşağıdaki şekilde her renk sonrası değişimleri paylaşıyorum.

lightroom ayarları

3.jpg

Lightroom’da Fotoğraf Düzenleme: Lightroom Ayarları

Işık kısmıyla işimi bitirdim, şimdi gelelim Color sekmesindeki terimlerin ne anlama geldiğine ve burada yapacağımız değişikliklere.

Temp: Fotoğrafın ısısını belirlediğimiz ayar, bunu arttırdıkça renk sıcaklığı artıyor yani daha sarı ve turuncu tonlarda bir fotoğraf elde ediyorsunuz. Lightroom turuncu efekt arayanlara duyurulur.

Tint: Fotoğraftaki renklerin tonlarını belirlediğiniz ayar, bunu arttırdıkça morumsu tonlar, azalttıkça yeşilimsi tonlar elde ediyorsunuz.

Vibrance: Türkçe’ye direkt çevirince titreşim olan ayar, aslında soluk renkleri canlandırma ya da çok canlı tonları soldurmak için kullanılan bir yer.

Sauration: Renklerin doygunluğunu ayarladığınız kısım, aslında Vibrance ile benzerlik gösteriyor biraz.

Bu fotoğrafın renk ayarlarını aşağıdaki şekilde değiştirdim.

lightroom fotoğraf düzenleme

Lightroom’da Fotoğraf Düzenleme: Lightroom Ayarları

Bu color sekmesinde bir de ayrı ayrı renklerle oynayabildiğiniz Mix kısmı var. Buraya girdiğinizde her renk için üç ayar ile oynayabiliyorsunuz. Bu terimlerin de ne olduğunu anlatacağım, ondan sonra da tek tek her renk için ayarları nasıl değiştirmişim onu göstereceğim.

Hue: Renk sapması ayarı. Yani burada ilgili rengin tonunu farklılaştırıyorsunuz. Örneğin sarı rengi ister çiğ bir sarı olarak kullanırsınız ister turuncuya dönük bir sarı yaparsınız.

Saturation: Bu yukarıdaki doygunluk ayarını renk bazında yapabildiğiniz kısım.

Luminance: İlgili rengin parlaklığını ayarladığınız kısım.

Önce kırmızı ve turuncu renk ile oynuyorum, çok yoğun değişiklik yapmadım, bu fotoğrafta bu renkler sadece ten rengini değiştiriyor biraz.

4

Sonra sarı ve yeşil ile oynuyorum, çok fazla canlı renk olmuştu yeşilleri biraz azaltıyorum. Tabi ki bu şekilde de bırakabilirsiniz isterseniz, illa her renkle oynamak zorunda değilsiniz. Size güzel görünen rengi yakalamak amaç.

5

Sırada maviler var, bunların doygunluğunu biraz arttırıp denizin renginin daha canlı gözükmesini sağlıyorum.

6

Son olarak mor ve pembeyle de biraz oynayarak fotoğrafın renklerinin son halini almasını sağlıyorum.

7

Renkle işim bittikten sonra Detail sekmesine geliyorum ve Sharpening yani keskinlik ayarını biraz arttırıyorum, böylece fotoğrafıma biraz daha netlik katıyorum. Bu sekmede bir de Noise Reduction kısmı var, istenmeyen grenli görüntüyü azaltmak için kullanılıyor. Onun dışındakileri ben de hiç kullanmıyorum açıkçası, ilk hali neyse o şekilde bırakıyorum.

lightroom fotoğraf düzenleme

Son olarak bu fotoğrafı instagram’ın dikey fotoğraf boyutlarına uygun olacak şekilde kırpmak için Crop sekmesine gidiyorum ve fotoğrafın boyunu ayarlıyorum. Burada aynı zamanda fotoğrafı döndürebilir ya da eğimini ayarlayabilirsiniz.

lightroom fotoğraf düzenleme

Lihtroom preset oluşturma: Lightroom filtreleri

Benim için fotoğrafın son hali bu şekilde yani bunu şimdi preset olarak kaydedeceğim. Preset’i bu haliyle kaydettikten sonra Lightroom’un şu aşamaya kadar kullanmadığımız ama işimize yarayabilecek birkaç özelliğini daha yazının devamında anlatacağım. Ama önce kaydettiğimiz bu preseti başka fotoğraflara da uygulayıp sonuçları göstereceğim. Fotoğrafın sağ üstündeki 3 noktaya tıklayıp açılan menüde Create Preset’i seçtikten sonra filtremize isim verip kaydediyoruz, böylece bundan sonra tüm fotoğraflarımızda hazır olarak bu filtreyi kullanabileceğiz.

8.jpg

Lihtroom preset uygulama: Lightroom filtreleri

Diğer fotoğraflara uygulamak için de, önce lightroom’a yeni bir fotoğraf ekliyoruz, sonra o fotoğraf açıkken Preset sekmesine gelip kaydettiğimiz preset’e tıklıyoruz.

Lightroom nasıl kullanılır?

Filtreyi hiçbir değişiklik yapmadan uyguladığım başka fotoğraflar…

Lightroom nasıl kullanılır?

11

Şimdi bir de filtreyi uygulayınca güzel olmadığı için bu filtrenin üstüne ek değişiklikler yaptığım fotoğrafları paylaşayım. aşağıdaki fotoğrafta bu filtreyi uygulayınca ışık çok patladı ben de Shadows’u 100’den 40’a kadar azalttım, gölgeleri azaltınca koyulukları değiştirmeme gerek kalmadı, o nedenle Blacks’i normal haline getirdim.

12

Bir de gökyüzünü rengini daha renkli bir hale getirmek için Mix kısmında mavi renk ile oynadım.

lightroom fotoğraf düzenleme

Aşağıdaki fotoğrafta ise bu preseti uygulayınca fotoğraf istediğim kadar aydınlanmadı. Biraz daha ışığa ihtiyacımız var.

Lightroom nasıl kullanılır?

Fotoğrafı istediğim kadar aydınlatabilmek için Exposure değerini arttırdım, artık tam istediğim halini aldı. 🙂

lightroom fotoğraf düzenleme

Ben aşırı turuncu renkleri çok popüler olsa da pek sevmiyorum açıkçası, mümkün mertebe doğallığın bozulmamasına dikkat ediyorum. Siz turuncu seviyorsanız turuncunun doygunluğunu ya da fotoğrafın sıcaklığını arttırıp deneyebilirsiniz. Şimdi işinize yarayabilecek son birkaç özelliği daha anlatayım.

Healing sekmesinde fotoğraftaki istenmeyen görüntüleri ortadan kaldırabilirsiniz, mesela ben bu fotoğrafta sigara izmaritini yok ediyorum.

lightroom fotoğraf düzenleme

Selective sekmesinde, yukarıda anlattığım ayarları fotoğrafın belli bir kısmını seçip yalnızca oraya uygulayabiliyorsunuz. Burada örnek olsun diye ağacın gölgesinin düştüğü yeri boyayıp aydınlattım ben mesela. Bunu yukarıda bir yeri işaretleyip güneş ışığı vuruyormuş gibi aydınlatma şeklinde kullanabilirsiniz ya da belki karanlıkta kalan bir yeri aydınlatmak için, elbisenizin rengiyle oynamak için vs. pek çok şekilde kullanabilirsiniz, sizin yaratıcılığınıza kalmış.

lightroom fotoğraf düzenleme

Önce fırçayı seçip değişiklik yapmak istediğim alanı boyadım. Sonra da Light seçip Exposure’u arttırdım ve sonuç gördüğünüz gibi boyadığım kısmın rengi açıldı.

lightroom fotoğraf düzenleme

Lightroom’da Fotoğraf Düzenleme: Lightroom Ayarları

Son olarak Effects sekmesinin altındaki terimlerin ne olduğunu açıklayıp fotoğrafa uygulandığındaki görüntülerini paylaşacağım.

Clarity: Türkçe berraklık olarak çevrilen bu ayar biraz Sharpening ile benzeşiyor. Fotoğrafın hatlarını belirginleştiriyor diyebiliriz.

Dehaze: Sis/pus giderme ayarı olarak kullanılıyor, fotoğrafta sisli bir alan varsa ortaya çıkarıyor. Sis olmayan bir yere uygulayınca da fotoğraf ekstra ortaya çıkıyor gibi oluyor.

Vignette: Fotoğrafa çerçeve efekti ekliyormuşsunuz gibi bir ayar, ben hiç kullanmıyorum ama fotoğraflarınıza eskitilmiş efekti verirken çevresini biraz silikleştirebilirsiniz belki.

Grain: Fotoğrafa grenli görüntü elde etmek için kullanılan bir ayar. Ben bunu da hiç arttırmıyorum ama yine eskitilmiş görüntü için grain değerini arttırabilirsiniz.

Birinci fotoğraf dehaze uygulanmış, ikinci fotoğraf Vignette uygulanmış hali.

lightroom fotoğraf düzenleme

Birinci fotoğraf clarity arttırılmış, ikinci fotoğraf grain değeri arttırılmış hali.

18

Lightroom ile ilgili bildiklerimi en kolay şekilde detaylıca anlatmaya çalıştım. Artık fotoğraflarımı nasıl düzenlediğimi soranlara verecek bir cevabım var. 🙂 Umarım işinize yarar, yorumlarınızı bekliyorum.

Kendi filtrelerinizi oluşturmakta zorlanıyorsanız direkt kullanabileceğini hazır lightroom filtrelerime şuradan ulaşabilirsiniz.

Seyahatlerde Güzel Fotoğraf Çekmek için Taktikler

Seyahatlerde Kullandığım Fotoğraf ve Video Ekipmanları

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

25 Responses

  1. Tuğba dedi ki:

    Deniz Hanım çok teşekkür ederim bu kadar emek ve zaman ayırdığınız için❤🙏 gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş. Özellikle benim gibi fotoğraf severler için 😊

  2. Pınar savaş dedi ki:

    Teşekkürler ☺️ Yararlı bir yazı olmuş.

  3. Utku biliç dedi ki:

    Bu yazı için çok emek ve zaman harcamışsınız.. çok teşekkür ederiz 🌸

  4. Anonim dedi ki:

    Fotoğraf işi gerçekten emek istiyor. Ben de o uygulamayı indirdim ama ayarlarla oynasam da sizin gibi yapamadim ve silmiştim. Şimdi tekrar deneyebilirim. Çok teşekkürler.

  5. Sakine dedi ki:

    Süper emeğinize sağlık. Baya emek sarfetmişsiniz yazıya 😍 Böyle bildiklerinizi paylaştığınızda bir kere daha farkınızı koyuyorsunuz ortaya 😘

  6. setchil dedi ki:

    Harikasınız. Ne kadar iyi niyetli bir paylaşım. Bir çok blogger ve instagram kişisi bu bilgileri kendine saklıyor. Bu halinizi çok seviyorum. Olduğunuz gibi., – miş gibi değil. Tekrar çok teşekkürler. 🙏☺️

  7. Dünyayi_gezsem dedi ki:

    Bravo size fotoğrafları turuncuya boyayıp nasıl yaptınız diye soranlara da ee emek vermek lazım tabii diye yuvarlıyorlar. Bildiklerini paylaşabilen insanlar komplekssiz, dürüst, düzgün insanları seviyorum.💐❤️

  8. Yelda dedi ki:

    Ancak bukadar güzel anlatılır👌 Haftaya Japonya’ya gidiyorum feci isime yaricak bu bilgiler🤗 Emeğine sağlık…

  9. Şule dedi ki:

    İşte bu yaaa, gerçekten tam da istediğim açıklıkta bir yazı gelmiş 😁 Karıştırın bulun diyenlere ihtiyacımız kalmadı 😂😂 Teşekkürler ☺️

  10. Seval Keleş dedi ki:

    Ne güzel tek tek anlatmışsınız. Supersiniz valla.Bende taylanddan döndüm ordaki fotoğraflarımızdan birini bu programla denemek istiyorum 😍

  11. Ceylan dedi ki:

    Sonunda beklediğim yazı. Mükemmelsin Deniiiz ♥️♥️♥️

  1. Nisan 2, 2019

    […] Adobe Lightroom’da Fotoğraf Düzenleme: Örnek Fotoğraflarla Adım Adım Lightroom […]

  2. Aralık 13, 2020

    […] Lightroom’da Fotoğraf Düzenleme: Örnek Fotoğraflarla Lightroom Kullanımı […]

  3. Ocak 11, 2021

    […] Lightroom’da Fotoğraf Düzenleme: Örnek Fotoğraflarla Lightroom Kullanımı […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et