Sri Lanka Gezi Rehberi: Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Sri Lanka, bundan 4-5 yıl önce ilk defa aklıma düşmüştü. Sonra evlilik planları ve çocuk derken farklı rotalara öncelik vermiştim. 2018 listemde mutlaka gitmek istediğim yerler arasında Sri Lanka tekrar yerini aldı ve nihayet 2018’in son aylarında Sri Lanka ile kavuştuk. Sri Lanka her türden seyahat severe hitap edebilecek bir yer, doğası, kültürü, plajları ve vahşi yaşamıyla çoğu insanı tatmin edecek bir ülke. Aslında çok daha kapsamlı bir Sri Lanka turu hayal ediyordum ama çocukla tek başıma olduğum için beni zorlayacak yerleri çıkarıp biraz daha yumuşak bir plan yaptım. Gezdiğim gördüğüm kadarıyla Sri Lanka’ya gitmeden önce bilmeniz gerekenleri, planlayabileceğiniz rota alternatiflerini ve Sri Lanka seyahati için gereken bütçeyi yazmaya çalışacağım. işte başlıyorum, buyurun size Sri Lanka gezi rehberi.

Sri Lanka Gezi Rehberi

Sri Lanka Gezi Rehberi

Sri Lanka güvenli mi? Sri Lanka’ya gitmek tehlikeli mi?

1983-2009 yılları arasında yaşanan iç savaş nedeniyle pek gidilesi bir yer olmayan Sri Lanka, 2009 sonrası yaralarını sarıp turizm anlamında çok güzel gelişmeler yaşamış. O zamandan beri turizme çok önem veriyorlar, her geçen yıl katlanarak artan bir turist akını var ve Türkiye’den de pek çok seyahat severin ilgi alanına girmeye başladı. Velhasıl şu anda ülke seyahat açısından gayet güvenli, hatta Avrupa’da ve Asya’daki pek çok ülkeden daha güvenli diyebilirim. Sri Lanka halkı çok cana yakın, özellikle hizmet sektöründekiler çok güler yüzlü ve konuşkan.

Sri Lanka güvenli mi?

Sri Lanka nerede? Sri Lanka’ya nasıl gidilir? 

Sri Lanka, Hint Okyanusu’nda, Hindistan’a sadece 31 km uzaklıkta, Asya kıtasında yer alan bir ada ülkesi. Sri Lanka’ya THY ile direkt uçabiliyorsunuz. Onun dışında Qatar, Airarabia, Emirates, Flydubai ile bir aktarmalı olarak uçabiliyorsunuz. Biz Asya seyahatimiz kapsamında Kuala Lumpur’dan AirAsia ile uçmuştuk.

Sri Lanka’da Nasıl Gezilir? Sri Lanka ulaşım rehberi

Sri Lanka’da iç ulaşımda şoförlü araç kiralamak çok yaygın. Kimisi tüm seyahat boyunca bu şekilde geziyor, kimisi sürekli toplu taşıma ile geziyor, biz ortaya karışık gezdik. Hava alanına gece geç saatte vardık ve ertesi gün fazla vakit kaybetmeden erken saatlerde yola çıkmak istiyordum. O nedenle ilk aracımızı hava alanından ayarladım, diğer şehirler arasını bazen tren, bazen tuk tuk, bazen yine araba kiralayarak gezdik. Sürekli araba kiralamaktan çok daha ucuza geldi ve araç bulmakta da hiç sorun yaşamadık. Toplu taşıma gerçekten çok ucuz tren biletleri 1-2$ arası, ben hiç kullanmadım ama otobüsler de o civardaymış. Bu arada Sri Lanka’da şoförlü araç kiralama fiyatları günlük 60-65$ civarı deniyor genelde ama bana hava alanındaki ilk aracı ayarladığım transfer şirketi 10 gün için günlük 45$ teklif etmişti. Bu fiyata diğerlerinde olduğu gibi şoförün konaklaması, yeme içmesi dahil, yani ekstra bir şey vermiyorsunuz şoför için. Hem de güvenilir bir şirket sonuçta, hava alanında ofisleri var, o yüzden bence bireysel şoförlerden alacağınız yüksek fiyatları hemen kabul etmeyin. Sri Lanka’da ulaşım için bir diğer alternatif ise PickMe uygulaması. Bu uygulamayı kullanabilmek için Sri Lanka hattınız olması gerekiyor, ben hat almadığım için kullanamadım ama son kaldığım otelde resepsiyondaki kız kendi telefonunu kullanarak bana uygulamadan araba çağırdı. Arabanın boyutunu seçiyorsunuz, nereye gideceğinizi yazıyorsunuz ve uygulama size olabilecek maksimum tutarı hesaplayıp gösteriyor, ok derseniz 5 dk içinde araba geliyor. Şoför yol boyunca uygulamayı açık tutuyor, uygulama üzerinde taksimetre gibi ücret artıyor, varacağınız yere geldiğinizde kaç yazıyorsa o kadar ödüyorsunuz. Ben bu uygulamayla tuk tuk fiyatından bile ucuza konforlu arabayla hava alanına gitmiş oldum. Sri Lanka hattı alırsanız mutlaka bu uygulamayı deneyin.

Sri Lanka Gezi Rehberi

Sri Lanka Türk vatandaşlarından vize istiyor mu? Sri Lanka vizesi nasıl alınır?

Sri Lanka Türk vatandaşlarından vize istiyor maalesef, Asya seyahatimizin tek vize isteyen ülkesi sri Lanka oldu. Ama korkmayın, öyle uzun uzun evrak toplamacalı bir vize süreci yok. Şu adresten online visa’ya başvurabiliyorsunuz. Herkes kapıda uğraşmamak için önceden alın demiş ama benim son birkaç güne kadar net tarihlerim belli olmadığı için bir sorun olur filan diye önceden almadım. Kapıdan da hiç uğraşmıyorsunuz bir kere onu baştan söyleyeyim, uçakta dağıtılan formu dolduruyorsunuz, bir de 40$ veriyorsunuz, hemen halloluyor. Online almanın tek avantajı ücreti, 40$ yerine 35$ fiyatı, 12 yaşından küçük çocuklar için ise vize ücreti alınmıyor. Vizenin süresi 30 gün.

Sri Lanka Gezilecek Yerler

Sri Lanka’ya ne zaman gidilir? Sri Lanka’da kaç gün kalınır? Sri Lanka gezi rotası

Sri Lanka küçük bir ülke olmasına rağmen ülkenin farklı yerlerinde bambaşka mevsimler yaşanabiliyor, o nedenle adaya gitmek için tek bir güzel zaman var denemiyor. Adada faklı yerlerde iki farklı ana muson dönemi yaşanıyor, nerelere gitmek istediğinize bağlı olarak gideceğiniz zaman şekilleniyor. Ama her zaman söylediğim gibi tropiklere güven olmaz, şu zamanda harika olur dersin yağmurdan sokağa çıkamazsın, şu zaman çok kötü gitme dersin hava  muhteşem olur. Aynı bize denk geldiği gibi. 🙂 Bizim gittiğimiz dönem Kasım ayıydı ve Sri Lanka’ya gidilebilecek en kötü ay olarak bahsediliyor her yerde, zorunda kalmadıkça gitmeyin deniyor. Ben de Asya seyahatini bu zamana planladım ne yapabilirim, gidecektik artık ok yaydan çıkmıştı. 🙂 Birkaç gün bulutlu olması dışında her gün full güneşliydi, yağmuru sadece döneceğimiz gün gece olduktan sonra gördük, o da fırtınalı değildi. Sri Lanka’da ne kadar kalınır derseniz, tamamını didik didik gezmek istiyorsanız iki üç hafta ideal bir süre olur ama tabi çalışanlar için bu kadar süreyi ayırmak zor olabilir. Biz 9 gece 10 gün kaldık, benim tek başıma çocukla yapmak istediklerim için yeterliydi, hatta plajlarda dinlenerek bol vakit geçirebildik. Önce kendi rotamızı yazayım sonra size kendi ilgimi çeken yerlere ve gün sayılarına göre birkaç rota alternatifi çıkarayım.

Bizim rotamız Negombo, Kandy, Ella, Udawalawe, Mirissa(2), Galle(2), Colombo şeklindeydi.

5 günlük Sri Lanka rotası: 5 gece 6 gününüz olduğunu varsayarak yazıyorum bunu. Sigirya, Kandy, Ella, Udawalawe, Unawatuna şeklinde bir plan yapabilirsiniz. Çok koşturmacalı geçse de kıs süre içinde ülkeye dair bir fikir oluşması açısından bence çok güzel bir rota bu.

7 günlük Sri Lanka Rotası: Yukarıdakilere ek olarak sahil tarafını tercih ederseniz Mirissa ve Galle, daha fazla kültür isterim derseniz Anuradhapura ve Polonnaruwa rotaya eklenebilir.

10 günlük Sri Lanka rotası: Yukarıdakilere ek olarak Yala Doğal Parkı, Ella’da bir gün daha ve Nuwara Eliya’da bir gün eklenebilir.

Daha uzun vaktiniz varsa kuzey ve doğu sahillerini de gezmek güzel olacaktır. Bizim kaldığımız otelleri de sırasıyla paylaşayım.

Negombo: The Suite 262

Kandy: Theva Residency

Ella: Ella Okreech Cottages

Udawalawe: The Countryside Udawalawe

Mirissa: Twenty Two Weligambay

Galle: The Bartizan Galle Fort

Colombo: CityRest Fort

Sri Lanka Gezilecek Yerler

Sri Lanka Gezi Rehberi: Sri Lanka’da ne yenir? Sri Lanka yeme içme rehberi

Sri Lanka mutfağını ben çok sevdim. Asya’da en sevdiğim mutfağa sahip ülke oldu. Baharat ve soğanı bol kullanmaları bunda en büyük etken, bir de hamur işi yiyecekleri olması tabi. En geleneksel yemeklerinden bahsedeyim, bunları hemen hemen her restoranda bulabilirsiniz. Roti böreğe benzeyen ama bizdeki kadar ince yufkadan değil de birazcık daha kalın bir yufkadan yapılıyor. Sebzeli, tavuklu, etli, balıklı gibi çeşitleri çoğunlukta olsa da bambaşka içerikte çeşitlere de rastlayabiliyorsunuz. Kottu ise roti yufkasının parçalanmasıyla yapılmış makarna gibi bir yiyecek, yumurtalı, sebzeli, etli, tavuklu, balıklı çeşitleri oluyor. Rice & Curry benim en sevdiğim yemek oldu. Buharda haşlanmış pirincin etrafına farklı baharatlı mezeler koyuyorlar, her biri çok güzel oluyor. Bu mezelerden benim en sevdiklerim de Dhal Curry ve Pol Sambol oldu. Dhal Curry mercimekli bir meze, bizim mercimek çorbasını andırıyor tadı ama mercimekleri blenderdan geçirilmemiş ve o kadar sulu olmayan hali. Pol Sambol ise hindistan cevizi, kırmızı soğan ve acı karışımından yapılmış bir meze. Bunların dışında özellikle kahvaltıda görebileceğiniz Hopper denilen krep benzeri yiyecek var. Krep tabak şeklinde şekil verilerek pişiriliyor ve içine yumurta kırılıyor genelde, buna da egg hopper deniliyor. Benim yediğim egg hopper’ın yanına pol sambol getirmişlerdi içine koymak için, çok lezzetli oluyor. İçine bambaşka şeyler koyarak bir sürü çeşit hopper yapılıyor.  Son olarak yemeklerin yanında verdikleri, kıtır cips gibi ekmekimsi lezzetli bir yiyecekleri var, ismi papadum. Benim not aldığım başlıca yiyecekler bunlar, Sri Lanka’da yemek sorunu yaşayacağınızı pek sanmıyorum ama tabi herkesin ağız tadı farklı oluyor.

Sri Lanka Yeme içme Rehberi

Sri Lanka Gezi Rehberi: Sri Lanka valizinde neler olmalı?

Sri Lanka tropik bir iklime sahip olduğu için hava sıcak ve yağmur riski var, o nedenle yaz valizinin yanına yağmurluk ve şemsiye mutlaka almalısınız. Bir de Ella gibi yüksek yerlerde gece hava epey soğuk oluyor, yanınıza kalın sweatshirt almanızda fayda var. Sinek koruyucu kesinlikle alın, bizim rotamızda özellikle Udawalawe’de inanılmaz fazla sinek vardı. Tapınaklara giriş için diz boyunda bir elbise ve omzunuza atmak için bir şal alabilirsiniz. Rahat bir ayakkabı almanız gerek, spor ayakkabı veya sportif sandaletlerden alabilirsiniz. Tek şansınız varsa kapalı ayakkabı almak yağmur riskine karşı daha mantıklı.

Sri Lanka valizi

Sri Lanka Gezi Rehberi: Sri Lanka balayı için uygun mu? Sri Lanka’da balayı

Sri Lanka, hem kültür hem keyif bir arada hayal eden çiftlerin balayı için uygun. Yalnız ben olsam Sri Lanka ve Maldivler bir arada yapardım. Önce Sri Lanka’da gezip, son birkaç gün de tamamen muhteşem denizin tadını çıkarmak için Maldivler’e gitmek unutulmaz bir balayı planı olur, hem de alışılmışın dışında bir balayı rotası olur. Sri Lanka’da enim de kaldığım çok güzel lüks oteller bulunuyor. Örneğin Kandy’deki otelimiz tam kalabalıktan uzakta romantik zaman geçirmek isteyen çiftlere uygun bir yerdi. Kültür, doğa ve plajların tadını çıkarırken bir yandan böyle otellerde kalarak balayında olduğunuzu daha fazla hissedebilirsiniz. Bunların dışında Sri Lanka için özel olarak almanız gereken bir şey aklıma gelmiyor açıkçası. 🙂

Sri Lanka balayı

Sri Lanka Gezi Rehberi: Sri Lanka’ya çocukla gidilir mi? Çocukla Sri Lanka

Ben Sri Lanka’ya 3.5 yaşımdaki oğlumla baş başa gittim ve çok keyifli vakit geçirdiğimizi söyleyebilirim. Çocukla tek başıma olduğum için tapınakları ve tırmanış gerektiren yerleri rotamıza almadım. Bali’de yeterince tapınak gezmiştik, Ada gerçekten çok sıkılıyor oralarda, ben de kendimi ve onu boşuna zorlamak istemedim. Benim yanımda bebek arabası yoktu, yalnızca kanguru vardı ama kanguruyu da kullanmadım. Tapınak gezecekseniz veya tırmanış yapacaksanız mutlaka alın yanınıza, onun dışında pek gerekeceğini sanmıyorum. Bebek arabası almanızı önermem açıkçası, hiç aklımdan şimdi keşke bebek arabası olsaydı dediğim bir an hatırlamıyorum. Sri Lanka bence Asya’da çocukların en rahat yiyebileceği yerel yemeklere sahip. Ada sadece roti ve papadum yese de kottu da bence çocuklar için çok güzel. Asya genelinde aldığım sağlık önlemi diğer ülkeler için yazdığım gibi aynen yazıyorum. Sağlık için bağışıklık güçlendirici olarak propolis kullandım düzenli olarak, sinek ısırıkları ve yanıklar için Stilex ile Silverdin aldım, ishal için Reflör şase, bir de ateş düşürücü aldım. İlaç kullanmam gerekmedi çok şükür.

Sri Lanka Gezilecek Yerler

Sri Lanka Gezi Rehberi: Sri Lanka ucuz mu? Sri Lanka Gezi Bütçesi

Sri Lanka Türkiye’ye göre genel olarak ucuz bir ülke. Uçak biletleri pahalı olmasına rağmen 1 haftalık bir tatil, uçak biletleri dahil edildiğinde bile Avrupa’dan pahalı olmaz bence. Ben ne kadar harcamışım ona bakalım isterseniz. Ben 500$ karşılığı nakit para harcadım. Ayrıca 40$ girişte vize ücreti ödedim. 500$ içine ülke içi tüm yeme içme, ulaşım ve alışveriş harcamalarımız dahil. Mesela seyahat boyu şoförlü araba tutsam bu para sadece ulaşıma gidecekti. Ulaşımda hep toplu taşıma kullansaydım 300$ civarına çekilecekti. Bütçe ayarlamada ulaşımın rolü büyük. Otelleri çoğunlukla kartla ödedim ama nakit ödediğim bir otel de oldu. 4 gece için otellere 142$ vermişim, bunun 30$’ını nakit vermiştim. Geri kalan 5 gece ise misafir olarak konaklama yaptım. Otellerin en ucuzu 30$ en pahalısı ise 40$ idi, yani ortalama üzeri temiz oteller için 35$ civarı bütçe düşünebilirsiniz. Uçak bileti hariç diğer her şey dahil 10 günlük harcamalarımızın toplamı 500 + 142 – 30 = 612$ diyebilirim. Çocukla birlikte tek yetişkin olmamın bana tek getirisi Udawalawe Doğal Parkına giriş ücreti oldu, o da 20$ civarıydı yanlış hatırlamıyorsam. Onun dışındaki her şeyi iki yetişkin harcaması gibi düşünebilirsiniz. Kuala Lumpur’dan Siri Lanka’ya uçuşumuz iki kişi 190$ tuttu.

Sri Lanka Gezi Bütçesi

Sri Lanka ile ilgili kısa kısa notlar

  • Sri Lanka’da ağırlıklı olarak Seylanca konuşuluyor, ikinci dil olarak da Tamilce konuşuluyor. İngilizce de yaygın olarak kullanılıyor ama 10 kelimelik İngilizce bilgisine sahip şoförle şehirler arası yol yaptığım da oldu. Şoförlerin dil bilgisini sorgulamak isteyebilirsiniz o yüzden.
  • Sri Lanka’da musluk suyu içilmiyor ama diş fırçalama vs için kullanabilirsiniz, yutmamaya dikkat edin sadece.
  • Sri Lanka ile aramızda 2.5 saat fark var, evet yanlış duymadınız buçuklu saat farkı var. 🙂 Sir Lanka bizden 2.5 saat ileride.
  • Sri Lanka halkının %70’i Budist, geri kalan Hindu, Müslüman ve Hristiyanlardan oluşuyor.
  • Sri Lanka’ya giderken herhangi bir aşı yaptırma mecburiyeti yok. Kırsal kesime gidecekseniz ya da bir aydan uzun kalacaksanız Japon Ensefaliti aşısı öneriliyor, bir de çoğunlukla önerilen Tifo, Hepatit B ve HepatitA aşısı Filipinler için de öneriliyor. Biz aşı yaptırmadık.
  • Sri Lanka’nın para birimi LKR yani Sri Lanka Rupisi, biz gittiğimizde 1$ = 173 LKR civarına bozuluyordu ama şimdi baktığımda 181 LKR görünüyor. Ben hava alanındayken tüm seyahatimizin bütçesini aşağı yukarı hesaplayıp ATM’den toplu para çektim.
  • Trafik soldan akıyor yani bize göre ters trafik, direksiyon sağda kalıyor.
  • Prizler 3 delikli, alttaki iki delik bizim fişlere uygun olsa da üçüncü deliğe giriş olmayınca kullanamıyorsunuz. Bende dönüştürücü olmadığından her seferinde üstteki üçüncü deliğe bir şey sokuşturup alttaki iki deliği kullanabildim. Dönüştürücü almayı düşünebilirsiniz.
Sri Lanka Gezilecek Yerler

Sri Lanka gezi planı yaparken aklınızdaki sorulara bu yazıda cevap bulmuşsunuzdur umarım. Burada cevabı olmayan başka sorularınız varsa lütfen yorum olarak bırakın, bildiğim bir şeyse cevap veririm, başkaları da faydalanır.

Sri Lanka ile ilgili diğer yazılarım:

Sri Lanka Güney Sahili: Gezilecek Yerler ve En Güzel Plajlar

Kandy, Ella ve Muhteşem Tren Yolculuğu

Sri Lanka Galle’da Nerede Kalınır: The Bartizan Hotel

Sri Lanka Güney Sahilinin En Güzel Oteli: Twenty Two Weligambay

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

9 Responses

  1. Nihat dedi ki:

    Tam aradığım yazı teşekkürler harika olmuş. Araç kiralayıp tüm ülkeyi araçla gezmek bize göre değil. Ocak ayı için biletlerimizi aldık. Bizde 4 yaşındaki oğlumuz ile geziyoruz. Bizim gezmek için 12 günümüz var. Düşük bütçeli 12 günlük rota ne olmalı sizce. Tapınak ve uzun yürüyüşleri severiz. Plajları da 😁

  2. Aşına Buyruk dedi ki:

    Çok bilgilendirici ve akıcı bir yazı olmuş. Bu aralar aklımda olan bir yer, Sri Lanka. Aslında hedef Hindistan, ama öncesinde Sri Lanka iyi bir alıştırma olur mu diye düşünüyoruz. Bir de Phuket’le çok benziyor mu burası, merak ediyorum. (Phuket’e daha önce gittiğim için çok benzer bir yer şu an için tercih etmeyebilirim.)
    Sri Lanka’ya seneye gideceğiz büyük ihtimalle. Yazınıza gitmeden önce tekrar göz atmak isteyeceğim:) teşekkürler 🙏🏽

    • hohhoyyt dedi ki:

      Merhaba, teşekkürler, beğenmenize sevindim. Phuket’e hiç benzemiyor bence, hatta çok farklı diyebilirim. 🙂 Hindistan da bence çok farklı, yani alıştırma gibi düşünmezdim ben şahsen, Hindistan gittiğim herhangi başka bir ülkeye benzemiyor. 😌

  3. hiledebiz dedi ki:

    Kesinlikle herkesin okumasını tavsiye ederim.

  1. Nisan 3, 2019

    […] Sri Lanka Gezi Rehberi: Sri Lanka’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler, Gezi Rotası ve Bütçe […]

  2. Aralık 8, 2019

    […] Sri Lanka Gezi Rehberi: Sri Lanka’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler […]

  3. Mart 4, 2021

    […] Sri Lanka Gezi Rehberi: Sri Lanka’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler […]

  4. Ocak 16, 2023

    […] Sri Lanka Gezi Rehberi: Sri Lanka’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et