Alsace Gezi Notlari: Strasbourg ve Colmar Gezilecek Yerler

Oğlumla çıktığımız mini Avrupa turunun en tatlı rotalarından biri Alsace gezisi oldu. Daha önce görmediğim bir bölgeydi ve ilk defa oğlumla gideceğimiz için çok heyecanlıydım. Alman ve Fransız kültürünün bir sentezi olan Alsace bölgesi, asla hayal kırıklığına uğratmayan, anlatıldığı ve abartıldığı kadar güzel bir bölge gerçekten. Benim için tek sıkıntı Cinque Terre’de denize girerken bir gün sonra Eylül sonunda çoktan kışa doğru yelken açmış olan Alsace’a adapte olmaya çalışmaktı. 🙂 Simdi sizinle Alsace’ta konaklama, Alsace ulaşım, Alsace yeme içme, Strasbourg gezilecek yerler, Colmar gezilecek yerler ve çocukla Alsace basliklari altinda Alsace gezi notlarımı paylaşacağım, buyurun size Alsace gezi rehberi.

Alsace Noel Pazarları Rotası

Alsace Gezi rehberi

Alsace Gezi Rehberi: Strasbourg’ta nerede kalınır? Alsace bölgesi konaklama

Alsace bölgesi için ben Strasbourg’u merkez olarak aldım. Büyük bir şehirde konaklamak, özellikle çocukla tek başınayken benim için daha rahat olacaktı. Ayrıca Alsace sonrası Paris’e devam edecektik ve son günümüzde Strasbourg’tan direkt Paris’e giden trene acele etmeden rahat rahat ulaşabildik. Şehrin turistik yerlerinin olduğu bölge epey pahalı ve şehir küçük olduğu için en turistik yerde kalmasanız bile ulaşım kolay. Kaldığımız oteli anlatan yazıma şu linkten ulaşabilirsiniz.

Alsace uygun konaklama seçenekleri için tıklayın.

otel1

Alsace Gezi Rehberi: Alsace’a ne zaman gidilir? Alsace’ta kaç gün kalınır?

Alsace tam anlamıyla her mevsimin bölgesi. İlkbahar aylarında ve yazın çiçeklerle dolu sokaklar, sonbaharda renk cümbüşü, kışın karlar altında kalan masalsı evler ve yılbaşı süslemeleriyle her daim görsel bir şölene davetlisiniz. Biz Eylül sonu gittiğimizde hava oldukça soğuktu yalnız, ben güzel olur diye ummuştum ama sadece Colmar’a gittiğimiz gün güzeldi, diğer günler bildiğiniz kış havası vardı. Yine de çiçekler hala renklerini koruyordu ve sokaklar cıvıl cıvıldı. Alsace bölgesi kaç günde gezilir derseniz, nereleri gezmek istediğinize bağlı olmakla birlikte bu rotayı minimum iki tam gün geçirecek şekilde planlamanızı öneririm, tüm köyleri hakkını vererek gezmek için 4-5 günlük bir plan yapılabilir.

Alsace gezi rehberi

Alsace Gezi Rehberi: Alsace nerede? Alsace’a nasıl gidilir? Alsace ulaşım

Alsace(Alsas) bölgesi, Fransa’da, Ren Nehri’nin batı kıyısında, Ren Nehri ile Vosges dağları arasında uzanan bir bölge. Kuzeyde ve doğuda, Almanya ile, güneyde ise İsviçre ile sınır paylaşıyor. Alsace bölgesinde Türkiye’den direkt ulaşabileceğiniz bir havaalanı bulunmuyor. Neyse ki bölgenin çok yakınında yer alan Basel’e ülkemizden direkt uçuşlar mevcut. Almanya, Fransa ve İsviçre sınırında yer alan Basel Havaalanı(tam adı EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg)’nın Fransa yönünden çıkıyorsunuz. Ben çocukla tek olduğum için araba kiralamadım, size toplu taşıma ile ulaşımı anlatacağım. Çıkışta yer alan 11 nolu otobüslere(2.5€) binip Gare de Saint Louis tren istasyonuna gidiyorsunuz. Burada Colmar’a da uğrayarak Strasbourg’a giden trene biniyorsunuz. Internetten alınca herhangi bir indirim olmadığı için bileti gidince aldım ve 24.10€ tuttu. Konaklayacağınız yer Colmar da olsa Strasbourg da olsa aynı ulaşım yöntemini kullanıyorsunuz, sadece varış noktasına göre fiyat değişiyor. Tren yerine otobüs ile de gidebilirsiniz, onun için de Flixbus’ın saatlerini kontrol edebilirsiniz.

Colmar Gezi Rehberi: Colmar nerede? Colmar ulaşım

Colmar, Fransa’nın kuzeydoğusunda, Strazburg’un 68 km güneyinde yer alıyor. Strazburg’dan İsviçre’ye giden ana demiryolu üzerinde bulunuyor. Biz de Strasbourg’tan Colmar’a yine trenle gittik. Otelimize sadece bir durak mesafede yer alan TGV Strasbourg Tren istasyonundan gidiş geliş 29.80 € vererek biletlerimizi aldım. Flixbus otobüsleriyle çok daha ucuza gitmek mümkün ama ben ne zaman hazır olursak o zaman gidebilmek için tren tercih ettim. Aslında bir günümüzde de Colmar’dan bir veya iki köye daha geçmeyi planlıyordum ama instagram’dan takip edenlerin bildiği üzere bir oyuncak ayı krizi patlak verdi ve o gün Strasbourg’tan ayrılmadık. Siz diğer köylere toplu taşıma ile gitmeyi düşünüyorsanız örneğin Ribeauville’ye gitmek için Selestat tren istasyonunda inip otobüse binmeniz gerekiyor, Riquewihr’e gitmek istiyorsanız da Colmar’dan otobüse binmek gerekiyor. Noel zamanı ekstra servisler oluyormuş ve bunların saatlerinin olduğu broşürleri turizm ofislerinden edinebiliyormuşsunuz. Ben kendim için araştırırken tesadüfen görmüştüm bunu. Yalnızca 30 Kasım-23 Aralık arası hafta sonları varmış bu hizmet, aklınızda olsun.

Strasbourg Gezi Rehberi: Strasbourg’ta ulaşım

Strasbourg şehir içinde ulaşıma gelirsek, şehirde toplu taşıma tramvay ve otobüslerle sağlanıyor. A-E arası harflendirilmiş 6 tramvay hattı var ama en popüler yerlerin olduğu duraklardan geçen hatlar A ve D, ben sadece bunları kullandım açıkçası. Bir kere de parka gitmek için ek olarak otobüs kullanmıştım. Tüm tramvay duraklarında bilet satış makineleri vardı, oradan kart alıp tekrar tekrar doldurabiliyorsunuz. Tek seferlik bilet 1.80€, adedi arttıkça fiyatı düşüyor. Bir de 24 saat sınırsız biletler var, tek kişi için 4.5€, 3 kişiye kadar kullanabildiğiniz bilet 6.90€. Biletleri mutlaka binmeden okutmak gerekiyor, yoksa biletiniz olsa bile kullanmadığınız için ceza yiyebilirsiniz. Ben hiç kontrole denk gelmedim ama bu işler belli olmuyor, risk almaya değmez.

Araçsız gezecekler için çevre köyleri gezmenin bir yolu da lokal turlara katılmak olabilir, katılabileceğiniz tüm turları incelemek için şuraya tıklayın.

ulasim

Strasbourg Gezi Rehberi: Strasbourg Gezilecek Yerler

Strasbourg’un gezilecek başlıca yerleri sabahtan akşama bir tam günde koşturmadan rahatlıkla görülebilir. Biz ilk gün öğlen Strasbourg’a vardık ve öğleden sonra en turistik noktaları gezmiş bir de üstüne neredeyse tüm ara sokaklarında dolanmıştık. Ara sıra tramvay kullandık ama genelde yürüyerek gezdik, gezilecek yerlerin çoğu birbirine yakın zaten. Strasbourg’un tüm tarihi yerleri Grande Ile olarak geçen bir ada üzerinde yer alıyor, gezilecek yerler bu adanın farklı yerlerine dağılmış durumda ve bu ada UNESCO Dünya Mirası listesinde. Biz gezimize önce Strazburg Katedrali’ni ziyaret ederek başladık, katedralin adı Cathedrale Notre Dame de Strasbourg olarak da geçiyor. 142 metre uzunluğuyla 19. yüzyılın sonlarına kadar dünyanın en yüksek yapısıymış bu katedral. Katedralin batı yüzü gotik mimarinin güzel örneklerinden biri. Katedralin içinde görülmesi gereken bir astronomik saat var. Biz gittiğimizde tadilattaydı ve yerinde değildi, normalde her gün öğlende bu çok katmanlı saat üzerinde bir şov oluyormuş. Bir de katedralin üstündeki platforma çıkarak şehre tepeden bakabiliyorsunuz. Katedralin etrafındaki sokakları geze geze yemek yiyeceğimiz yere gittik. Mimarisiyle göz dolduran eski saray Palais de Rohan da burada görmeniz gereken yerlerden biri, şu anda içinde üç tane müze var. Karnımızı doyurduktan sonra bu bölgeden ayrılıp Strazbourg’un en fotojenik bölgesine doğru yürüdük. Bu arada katedralin bulunduğu meydan ve yakınlarındaki Kleber meydanında Aralık ayında büyük noel pazarları kuruluyor, aslında neredeyse tüm meydanlarda kuruluyor, o dönem giderseniz aklınızda olsun.

Alsace Gezi rehberi

Strasbourg Gezilecek Yerler

Strasbourg’un instagram’da gördüğümüz o güzel fotoğrafların çekildiği yer olan Petite France’a doğru çevirdik rotamızı. Langstross Grand Rue Tramvay durağı katedralin olduğu bölge ile Petite France’ın orta noktasında kalıyor o yüzden ikisi arasını yürümek gerekiyor ama merak etmeyin 5-10 dk yürüme mesafesi var. Hem sokaklar öyle güzel ki insanin durup sürekli fotoğraf çekesi geliyor. La Petite France diğer adıyla Tanner’s Quarter, orta çağda tabakhaneciler, değirmenciler ve balıkçılar tarafından mesken tutulmuş bir yermiş, şimdi ise şehrin en turistik yeri. Burayı gezdiğim sırada oğlum bebek arabasında uyudu ve ben de La Petite France’ın tüm sokaklarına girip çıktım ve dört kule ve üç köprüden oluşan, 13. yüzyılda şehri korumak için inşa edilmiş Ponts Couverts’e ulaştım, ardından hemen yakınlarındaki 17. yüzyıldan kalma Barrage Vauban‘ı görüp gezimi tamamladım. Bu arada bu sokaklarda oğlumun oyuncak ayısını kaybettik ve hava karardıktan sonra ayıyı aramak için buraları tekrar turladım, gece ışıklandırmasıyla da pek tatlı oluyor sokaklar. La Petit France’a akşam saati bir şeyler içmeye gitmenizi öneririm.

Strasbourg Gezilecek Yerler

Strasbourg Gezilecek Yerler

İkinci gün biz biraz oyuncakçıları gezdik, öğleden sonra da şehrin en büyük parkı olan Parc de l’Orangerie’ye gittik. Park çok büyük bir alana yayılmış ve içinde göl, çocuk oyun alanları, koşu ve yürüyüş parkurları bulunuyor. Ben parklarda vakit geçirmeyi çok seviyorum, sizin ilginizi çekmiyorsa burayı pas geçebilirsiniz yani ekstra görülmesi gereken bir olayı yok. Toplu taşıma kullanıyorsanız L6 nolu otobüse binerek parka gidebilirsiniz. Hava güzelken burada piknik de yapılabilir. Ben parkta biraz fazla kaldım çocuk olunca, eğer o kadar uzatmasaydım tekne turuna katılacaktım. Çok keyifli olacağını tahmin ediyorum, size tavsiye ederim.

stgez3

Strasbourg Gezi Rehberi: Strasbourg yeme içme

Alsace bölgesinde en popüler yiyecek Tarte Flambee, diğer adıyla Flammekueche. İnce hamurdan yapılmış pizza olarak tarif edebilirim. Orijinali soğan ve bacon ikilisi ile yapılıyor ama menülerde pek çok farklı çeşit de bulunuyor. Soğanlı olan lahmacunu andırıyor biraz, özellikle kokusu ve hamurun inceliği açısından. İlk gün, Tarte Flambee denince Strasbourg’ta her yerde önerilen Au Brasseur‘e gittik. Ben şişirilmiş mekanlardan olmasından korktum ama değilmiş, tavsiye edilmeyi hak ediyor bence. Hem yediklerimiz lezizdi, hem de kalabalığa rağmen hızlı ve güler yüzlü servis vardı. Katedrale yürüme mesafesinde bulunuyor, bu bölgedeyken uğrayabilirsiniz. Akşamüstü 5-7 arası happy hour var ve klasik pizzalar ile birada kampanya var, ben tesadüfen o saate denk geldim. Bu arada katedralin hemen dibinde Strasbourg’un en eski evlerinden biri olduğu söylenen ve şu anda restoran olarak hizmet veren Maison Kammerzell yer alıyor, yemeği orada yemek oldukça hoş bir deneyim olabilir, özellikle yoğun dönemlerde önceden rezervasyon yaptırmayı unutmayın.

styemek1

İkinci gün oğluma oyuncak almaya gittiğim dükkanın tam karşısında çok şirin bir restoran görüp oturdum. Burası sadece ekmek üstü lezzetler hazırlıyor yani töreye özel bir şey değil ama ekmekler ekşi mayalı ve üstüne koydukları malzemeler de çok leziz. Mekanın kendisi çok tatlıydı, ben ona tav olmuştum asıl ve lokallerin takıldığı bir mekan gibi geldi bana, İngilizce menüsü bile yoktu zaten. Mekanın adı L’epicerie, sonradan baktım tripadvisor puanı da epey yüksekmiş. Langstross tramvay durağına çok yakın bir lokasyonu var, oralardayken deneyebilirsiniz.

styemek2

Colmar Gezi Rehberi: Colmar Gezilecek Yerler

Colmar’da gezilecek yerler birbirine çok yakın ve rahatlıkla yürüyebilirsiniz. Ben tren istasyonundan Colmar Old Town’a yürüyerek gittim, yol üzerinde oğlum için Champs de Mars parkına uğradık. Colmar Old Town gezimize, tarihi 1234 yılına dayanan Saint Martin Kilisesi ve önündeki meydan Place de la Cathédrale ile başladık. Katedral meydanındayken görebileceğiniz yerler; eski muhafız evi Ancien Corps de Garde ve 1350 yılında inşa edilen Colmar’ın en eski evlerinden Maison Adolph. Buradan sonra Colmar’ın en ünlü evi diyebileceğim 1537 yılında yapılmış Maison Pfister ile devam ettik. Bu ev Colmar Old Town’un iki fotojenik sokağının kesişiminde yer alıyor: Rue Mercière ve Rue des Marchands. Müze gezmeyi sevenler Rue des Marchands üzerindeki Bartholdi Müzesi‘ni ziyaret edebilirler. Colmar Old Town’daki diğer fotojenik sokaklar Rue des Boulangers ve Rue des Serruriers, buraları da dolaşmayı atlamayın.

cmgez2

Colmar Gezilecek Yerler

Sırada kafe ve restoranların yoğun olduğu şehrin en turistik caddesi Grand Rue var, burada eski gümrük evi Koïfhus’u görüyoruz. Koïfhus şu anda hem bir restoran hem de etkinliklerin düzenlediği bir yer olarak hizmet veriyor. Old Town’da hepsi birbirinden güzel evler hediyelikçiler ve restoranlar var. Restoranların bazılarının dekorasyon detayları gerçekten çok hoş. Mesela her yerinden kalpler fışkıran Brasserie Des Tanneurs tam instagramlık doğrusu. Yine bir instagram noktasına doğru yönümüzü çeviriyoruz; Tanners’ Quarter. Kannalları çevreleyen rengarenk yarı ahşap kurabiye evler çok güzel bir görüntü veriyor. Burası eskiden tabakhanelerin bulunduğu deri üretim merkeziymiş, derileri evlerin üst katlarında kurutuyorlarmış. Hemen devamında Colmar’ın en çok fotoğraflanan yeri diyebileceğim Quai de la Poissonnerie geliyor, burası da eskiden balıkçıların adresiymiş.

cmgez3

Colmar Gezilecek Yerler

Quai de la Poissonnerie boyunca ilerlerken karşınıza ikonik Petite Venice diğer adıyla Krutenau Quarter çıkıyor. Petite Venice’e varınca karnımız acıktı ve önce yemek yedik. Daha sonra özel olarak plan yapmadan yine sokaklarda dolanmaya başladık. En fotojenik yerler buraya kadar olan kısımdı diyebilirim. Buradan ileride gidilebilecek fotojenik yerlerden biri Rue de la Herse, bir de Little Venice’i başka bir açıdan fotoğraflayabileceğiniz Pont Saint Pierre var. Son olarak bu güzel sokaklardan ayrılabilirseniz Colmar’ın en büyük müzesi Unterlinden‘e mutlaka uğrayın. Ben elimden geldiği kadar yazmaya çalışsam da Colmar öyle pek adres göstererek gezilecek bir yer değil bana göre. Listemdekileri haritadan işaretlemiştim zaten ama ay dur bakiim şurada ne varmış diye diye dolaşırken bir baktım ki hepsini geziyorum. 🙂 Bir de ben tam kanal turuna katılmayı düşünüyordum ki Ada uyumuş bebek arabasında. Öyle olunca kanal turunu yine pas geçmek zorunda kaldım ama eminim çok güzeldir. Noel zamanı Colmar’a giderseniz en büyük noel pazarı katedral meydanında kuruluyormuş, Petite Venice’te ise çocuklara özel pazar kuruluyormuş, aklınızda bulunsun.

cmgez1

Colmar Gezi Rehberi: Colmar yeme içme

Colmar için instagram’a baktığınızda mutlaka aşağıdakine benzer bir fotoğraf görürsünüz. Bretzel denilen bu yiyecek, bizdeki simite benzetebileceğimiz bir sokak yiyeceği. Görüntüsü ile bana kraker sertliğindeymiş gibi geliyordu ama aslında yumuşakmış ve beklemediğim kadar da leziz çıktı. Almanya’da da var bunlar ama daha önce denememiştim ben. Yol üzerinde 1€’ya satılıyor, gayet de doyurucu bana göre. Yemek işini ucuza halletmek isteyenlere tavsiyemdir.

cmyemek1

Alsace bölgesinin genelinde olduğu gibi, Colmar’da da Tarte Flambee menülerde en fazla göreceğiniz yiyeceklerden. Ben bu sefer somonlusunu denedim ve çok beğendim. Restoran olarak Little Venice’teki köprünün tam karşısında bulunan La Krutenau‘yu tercih ettik, menüsünde pizzadan başka pek bir şey yok ama güzel yapıyorlar gerçekten. Version Originale 68 isimli restoran da kalpuşlu pencereleri ile çok hoşuma giden bir yerdi ama benim gittiğim Çarşamba günü kapalıymış şansıma. 🙁

cmyemek2

Colmar Gezi Rehberi: Çocukla Colmar’a gidilir mi? Çocukla Alsace

Çocukla Alsace’a gitmekte hiç sıkıntı yok. Ulaşım, tramvay ve otobüslerle olduğu için bebek arabasıyla da ben rahat ettim. Metro olunca inip çıkmak biraz zorluyor açıkçası. Ulaşımda 4 yaş altı çocuk için ücret ödemiyorsunuz. Yollar genelde arnavut kaldırımı, biraz kullanımı zorlasa da ben sürekli bebek arabası kullandım. Yokuş vs. yok, merdiven yok, yollar genelde hep düz yani bebek arabası götürmekte de sorun yok. Bretzel Ada’nın favori yiyeceği oldu, Tarte Flambee’den de azar azar yedirebildim. Bunların dışında uluslararası mutfaktan yemekler bulabileceğiniz restoranlar da var zaten, yemek konusunda sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Colmar’da tren istasyonundan Little Venice’e yürürken uğrayabileceğiniz Champs de Mars parkında bir çocuk oyun alanı bulunuyor. Colmar’da ayrıca bir oyuncak müzesi var, gitmenizi tavsiye ederim. İsmi Musée du Jouet, 19. yüzyıldan bu yana oyuncaklar sergileniyor. Girişi 8 yaş altı çocuklar için ücretsiz, yerişkinler için 5.5€.

cocuk1

Strasbourg Gezi Rehberi: Çocukla Strasbourg’a gidilir mi? Çocukla Alsace

Strasbourg’taki Orangerie Park çocuklar için bir cennet. İçinde birkaç tane çok güzel çocuk oyun alanları bulunuyor. Strasbourg Katedrali’nin yakınlarındaki Place Gutenberg‘te bir tane Careousel var, burası çocukların mutlaka ilgisini çekecektir. Son olarak Strasbourg’taki Le Bilboquet isimli oyuncakçıya bayıldığımı da not düşmek istiyorum. Ada’nın asla yanımızdan ayırmadığımız ayısını kaybedince ona yeni bir ayı almaya girdik ve bir saatten fazla çıkamadık, harika oyuncaklar var.

cocuk2

Gezimizin videosunu da izleyebilirsiniz.

Colmar ve Strasbourg dışında Alsace’ın en güzel köyleri; Eguisheim, Kaysersberg ve Ribeauville. Fotoğraflardan ve önerilerden ben bu şekilde anlıyorum. Buraları da listenize almayı unutmayın.

Alsace gezi notlarım bu kadar, sormak istediğiniz bir şey olursa yorum olarak bırakabilirsiniz. Avrupa’nin en güzel şehir ve kasabalarından bazı yazılarım aşağıda, onları da okumanızı öneririm.

Orta Avrupa’nın Masal Kasabaları: Hallstatt ve Bled Gezi Rehberi

Cinque Terre Köyleri Gezi Notları

Toskana Gezi Notları: Siena ve San Gimignano Gezilecek Yerler

Venedik Gezi Rehberi ve Venedik Karnavalı

Ukrayna Gezi Rehberi: Kiev ve Lviv Gezilecek Yerler

Ljubljana Gezi Rehberi & Ljubljana Gezilecek Yerler

Kopenhag Gezi Rehberi: Ucuz Bir Kopenhag Seyahati Mümkün!

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

7 Responses

  1. KÜBRA EKŞİ GERGİN dedi ki:

    MERHABA
    Öncelikle güzel bilgiler için teşekkürler
    Ben 1,5 yaşında oğlumla Colmar ‘a gidiyorum. Basel Havalimanından Flixbus ile gidelim diye düşündüm ancak bilet almaya çalışırken bebek koltuğunuz olmalı yoksa binemezsiniz gibi bir uyarı çıktı siz yolculuk esnasında sorun yaşadınız mı? ikinci olasılık da 11 numaralı otobüs ve tren alternatifim var ama acaba 11 nolu otobüs de de aynı sorun ile karşılaşır mıyız ? Hep oğlunuzla gezdiğiniz için belki bilginiz vardır diye sormak istedim şimdiden teşekkürler Sevgiler

    • hohhoyyt dedi ki:

      Merhaba, benim oğlum 3 yaşındaydı ve Flixbus 3 yaş sonrası araba koltuğu konusunda sıkıntı çıkarmamıştı. Sizin durumunuzda 11 nolu otobüs ve tren mantıklı. 1 nolu otobüste sorun olacağını sanmıyorum çünkü o şehirlerarası otobüs gibi değil de şehir içi belediye otobüsü gibi bir şey. Ama özellikle belirteyim bu sadece benim tahminim, kesin bilgim yok.

  2. Anonim dedi ki:

    Sevgili Deniz! Tam 1 yasinda oglumuzla bu guzel rotayi yapmak icin arastirma yaparken senin bu guzel yazina rastladim ♥️ Herseyi en ince ayrintisina kadar anlatmissin, tesekkur ederiz, umarim bizim gezimiz de sizinki kadar keyifli gecer 🙏🏻 Seamlar

  3. pınar dedi ki:

    merhaba yazılarınız tavsiyeleriniz çok güzel:) strazburgda kalıp colmara günübirlik mi gidip geldiniz ? bir de strazburga havaalanından kaç saatte ulaştınız acaba?

  4. Anonim dedi ki:

    Ne vizesi almıştınız.

  1. Ocak 20, 2019

    […] Alsace Gezi Notlari: Strasbourg ve Colmar […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et