Mısır Gezi Rehberi: Mısır’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Mısır, bana göre çok özel bir ülke. Hem inanılmaz bir tarihe sahip, hem de muhteşem bir sualtı dünyasına ev sahipliği yapıyor. Benim gibi dalış yapmayı ve eski çağları sevenler için harika bir seyahat rotası. Yalnız halen pek çok insanın güvenliğinden şüphe ettiği bir ülke olduğu için sanırım, Mısır gezisi son zamanlarda en çok ilgi çeken gezilerimden biri oldu. Ben de bu nedenle Mısır seyahati sonrası çok gelen soruları ve benim de bilinmesi gerektiğini düşündüğüm başlıkları bir araya toplayıp, Mısır’a gitmeden önce bilinmesi gerekenler için ayrı bir yazı yazmak istedim. Mısır gezi planı yaparken aklınıza gelen her soru için başvurabileceğiniz bir Mısır rehberi hazırlamaya çalışacağım, buyurun size tazecik Mısır gezi rehberi. 😉

Mısır gezilecek yerler ile ilgili şuradaki yazımı da mutlaka okuyun.

Mısır Gezi Rehberi

Mısır Gezi Rehberi

Mısır güvenli mi? Mısır’a gitmek tehlikeli mi?

En çok gelen soru bu oldu, o yüzden ilk olarak bu sorudan başlamak istiyorum. Bu sorunun cevabını vermeden önce Mısır’a 2.5 yaşındaki oğlumla başbaşa gittiğimi belirtmek istiyorum. Yani güvenlik açısından Mısır’ı değerlendirirken yalnız başına bir kadın olarak gittim şeklinde düşünebilirsiniz. Sağ salim, çok şükür başımıza en ufak bir aksilik gelmeden gezimizi tamamladık. Kendi tecrübeme göre kesinlikle güvenlik anlamında bir sıkıntı olmadığını söyleyebilirim. Genel olarak da Mısır, 2011’de yaşanan olayların etkisini çoktan üzerinden atmış, turizmin yeniden canlanmaya başladığı bir yer olmuş. Sonuç olarak bu soruya cevabım; Mısır, dünyadaki her yer kadar güvenli, hatta belki İstanbul’dan daha güvenli. Bu arada kısmen güvenlik konusuna girebilir diye burada cevaplamak istediğim başka bir soru var. Mısır’a gitmeden önce aşı yaptırmak gerekiyor mu? Hayır, şu anda öyle bir zorunluluk yok, tedbir amaçlı aşı olabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için Sağlık Genel Müdürlüğü’nün seyahat sağlığı sayfasını incelemenizi öneririm.

DSC_0779.jpg

Mısır Gezi Rehberi: Mısır nerede? Mısır’a nasıl gidilir? Mısır Ulaşım rehberi

Mısır, Afrika kıtasının kuzey doğusunda yer alıyor. Türkiye’den, Mısır’ın farklı şehirlerine direkt uçuşlar bulunuyor. Biz Pegasus ile Sharm El Sheikh’e gittik, THY ile Kahire’den döndük. Afrika kıtasında yer alan ülkeler arasında Mısır, bize en yakın olanı. Başkent Kahire’ye uçuş süresi yalnızca 2 saat, Sharm El Sheikh’e ise 2.5 saat. Sharm biletlerimizi Pegasus’un aralık ayında yaptığı Masterpass %40 indirim kampanyasından iki kişi 250 TL civarı bir fiyata almıştım. Özellikle Sharm için Pegasus kampanyalarını mutlaka takip edin, benim gibi çok uyguna bilet bulabilirsiniz. Yalnız iki şehir için de uçuş saatleri çok ters, gecenin bir yarısı oraya varıyorsunuz ve yine gecenin bir yarısı dönebiliyorsunuz 🙁 tek başıma çocukla beni biraz zorladı açıkçası. Mısır içinde şehirler arası ulaşım için otobüs, gemi, tren veya uçak tercih edebilirsiniz. Biz Sharm’dan Kahire’ye gitmek için hava yolunu tercih ettik. Ülkenin ulusal hava yolu şirketleri gördüğüm kadarıyla Egyptair ve Nile Air, biz Nile Air ile uçtuk. Uçak biletini almak için Mısır vizesinin çıkmasını  beklediğimden iki kişi 130$ civarı tuttu ama daha erken zamanlarda bakarken aynı biletler toplam 80$’a alınabiliyordu. Hava yolu şirketi ile ilgili bir sorun yaşamadık, rötar da olmadı. Minik sandviç, kek ve su veriyorlar uçuş sırasında, bilet fiyatına dahil. Kahire’den Luxor’a gitmeyi düşünürseniz uçak yerine gece trenini incelemenizi tavsiye ederim, daha uzun vaktimiz olsaydı ben bu deneyimi yaşamak istiyordum. Şehir içi ulaşım konusunda ben biraz kolaya kaçtım açıkçası. Sharm El Sheikh’te havalimanı otel arası ulaşımı otelden transfer ayarlayarak çözdüm. Otelimizin şehir merkezi diyebileceğimiz Naama Bay’e sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde iki gidiş, iki dönüş şeklinde ücretsiz servis hizmeti vardı, o nedenle başka bir ulaşım aracı tecrübemiz olmadı. Kahire’de yine transfer ve tur şirketi ile anlaşarak gezdik. Ben çocukla yalnız olduğum için bu yöntemi tercih ettim ama şehir içi metro hattı oldukça başarılı görünüyor, ayrıca Uber de oldukça yaygın.

DSC_0766.jpg

Mısır Türk vatandaşlarından vize istiyor mu? Mısır vizesi nasıl alınır?

Mısır, Nisan 2023 itibarıyla Türk vatandaşları içi kapı vizesi uygulamasına geçti. Direkt ülkeye girişte 25$ karşılığı vize veriliyor, herhangi bir belge götürmeniz gerekmiyor ancak otel rezervasyonu ve dönüş bileti istenebilir.

Üzülerek söylüyorum ki Mısır Türk vatandaşlarından vize istiyor. Hem de biraz işkenceli bir süreç sizi bekliyor. İşkence kısmı çok fazla evrak toplamanız gerekmesi ya da vizenizin reddedilme stresi değil, vizenin çıkma süresi. Kapıdaki başvuru görevlisi bile bana vizenin çıkması minimum 25 gün sürer demişti, öyle olursa benim seyahatime yetişmeme riski doğdu. Kendime çok kızdım o sırada, Mısır vizesinin uzun sürdüğünü duymuş olduğum halde geç kalmıştım başvuru yapmak için. Bu arada internetten birkaç başarı hikayesi yakalarım diye forumları ve blogları okuyorum, moral bulacağıma daha da çöküyorum. 40 günde vizesi çıkmayıp biletleri yananlar mı dersiniz, iki ay önceden başvurup ancak yetişenler mi dersiniz, her türlü problem var. Sonuç olarak nasıl temiz kalple istediysem bu geziyi, 9 gün sonra vizem çıktı. 😀 Siz siz olun en geç bir ay kala vizeye başvurun, en erken 90 gün kala başvuru yapabiliyorsunuz.

Şimdi gelelim nasıl vize başvurusunda bulunacağınıza. Öncelikle 17 yaş altı ve 45 yaş üstü kişilere Türkiye’den vize başvurusu yapamayacağınızı söyleyeyim, Mısır’a vardığınızda 25$ karşılığı girişte alabiliyorsunuz. Bu iki yaş aralığında kalan kişilerin ise Bebek’teki Mısır konsolosluğuna başvuruda bulunması gerekiyor(İstanbul için). Başkası sizin evraklarınızla adınıza başvuru yapabiliyor ve pasaportunuzu teslim alabiliyor, işten izin almadan halledebilirsiniz yani vize işini. Toplu taşıma ile gidecekseniz, Mısır konsolosluğuna Beşiktaş veya Taksim’den 42T nolu IETT otobüsü ile ulaşabilirsiniz. Mısır Konsolosluğunun resmi bir websitesi yok ve telefonla karşılıklı konuşabileceğiniz birine ulaşmak zor ama en azından çalışma saatlerini, gerekli evrakları filan öğrenebilmeniz için sesli yanıt sistemi çalışıyor. Ben şimdi buraya bildiğim her şeyi yazacağım ama güncel durum için isterseniz (0212) 324 21 60 nolu telefonu arayabilirsiniz. Vize başvuru saatleri hafta içi 9:30-11:45 arası, pasaport teslim alma saatleri 15:00-15:30 arası, saatler konusunda oldukça dakikler. Başvuru için randevu almanız gerekmiyor, 9:30 öncesi kapıda olup sıraya girebilirsiniz. Vize ücreti 95 TL, kapıda evrakları teslim ettiğiniz görevliye veriyorsunuz. Size başvurduğunuza dair bir belge veriliyor, belgede yazan numarayı ve mail adresinizi oradaki bir kağıda yazıyorsunuz. Mail adresinizi düzgün yazdığınıza emin olun, size vize sonucunuzu oradan bildiriyorlar. Pasaportunuzu teslim almaya giderken size verilen belgeyi yanınızda götürüyorsunuz. Bu arada işlemler küçük bir kulübe içinde gerçekleşiyor, hava soğukken gittiğinizde dışarıda soğukta beklemeniz gerekebilir, sıkı giyinip gitmenizi tavsiye ederim.

Aşağıda şu anda istenilen evrakları yazıyorum. Dediğim gibi güncel durumu telefonla öğrenmenizde fayda var çünkü dilekçe konusu değişmiş mesela. Eskiden kendiniz yazıyormuşsunuz, ben başvururken biri kendi yazdığı dilekçe ile başvurmaya kalktı ver geri çevrildi. Çalışmayanlar için durum ne bilmiyorum açıkçası.

Mısır vizesi için gerekli evraklar:

  • Pasaport (en az 7 ay geçerli)
  • Vize formu, şuradan indirip doldurabilirsiniz.
  • İş yerinden alacağınız, şirketin antetli kağıdına kaşeli ve imzalı olarak Mısır konsolosluğuna yazılmış, seyahat detaylarını belirten dilekçe
  • Pasaport fotokopisi
  • Nüfus cüzdan fotokopisi
  • Uçak rezervasyonları
  • Otel rezervasyonları
  • İki adet beyaz fonda çekilmiş vesikalık fotoğraf
  • Yabancılarla evli vatandaşların eşinin pasaport fotokopisi
Mısır Gezi Rehberi

Mısır’a ne zaman gidilir? Mısır’da ne kadar kalınır?

Mısır, bize göre oldukça güneyde yer aldığı için iklimi genel olarak sıcak. Mayıs ile Ağustos ayları arası hissedilen sıcaklık 50 dereceleri bulabiliyormuş. Kasım ile Şubat ayları arasında da sıcaklık 10 derecelere kadar düşebiliyormuş. Yani gitmek için en ideal zamanlar Mart-Nisan ile Eylül-Ekim ayları arası deniliyor. Biz Mart ayının ikinci yarısında gittik ve Sharm El Sheikh sabah ve akşam serin olsa da gündüzleri denize girebildiğimiz sıcaklıktaydı. Bu dönemde gidiyorsanız yanınıza ince bir mont almanızda fayda var, ben kot mont almıştım, yeterli oldu. Deniz suyu geç ısınıyor denmiş ama soğuk suya alışık olduğumuzdan belki, bana ve oğluma su soğuk gelmedi. Kahire’de öğle saatlerinde sıcaklık 37 derece civarıydı ancak akşam dışarısı yine montla duracak serinlikteydi. Mısır’da ne kadar kalınır sorusu da birkaç kişiden geldi ama bu sorunun cevabı biraz değişken. Biz uçuş saatleri sayesinde dört tam gün Mısır’daydık. 2.5 gün Sharm, 1.5 gün Kahire olacak şekilde planımızı yapmıştım. Eğer süresiz vaktim ve naktim olsa Mısır için 10-15 gün ayırırdım. Bir kere Kahire’yi güzelce gezebilmek için 3 gün şart. Sharm’da balıklara doyabilmek ve birazcık da gezebilmek için 3 gün iyi olur, ben doyamadım gerçi ama. Luxor’a 2 gün, Aswan’a 2 gün, İskenderiye’ye 2 gün derken etti mi size 12 gün. Arada yollarda köylere uğramak için belki ekstra günler de gerekebilir. Farklı dalış tecrübeleri için Hurgada, Marsa Alam gibi şehirlere de gitmek isteyebilirsiniz. Siz bu söylediğim yerleri bir araştırın bence, ona göre kendiniz karar verin. 😉 Derseniz ki 4 gün size yetti mi? Evet, kısıtlı zamanı olan biz kurumsal çalışanlar için yeterliydi diyebilirim.

Sharm El Sheikh’teki uygun konaklama alternatifleri için tıklayın.

Kahire’deki uygun konaklama alternatifleri için tıklayın.

DSC_1037-2

Mısır Gezi Rehberi: Mısır’da ne yenir? Mısır yemekleri nasıl?

Mısır yemeklerinden midesini bozan çok okudum ve duydum ama nedenini anlayamadım. Ben tam 10 yıl önce Mısır’a dalış için gelmiştim ve yemekler konusunda hiç sıkıntı yaşamamıştım, hatta çok beğendiğimi hatırlıyorum. Geçen zamanda ne değişti diye merak ediyordum, benim açımdan bir şey değişmemiş. 🙂 Hassas bir bünyeniz yoksa bence bizim ağız tadımıza uygun yemekleri var. Bu gidişimde bir öğle yemeğimi yerel bir restoranda yedim ve her şeyi gayet leziz buldum, midem de bozulmadı. Kebap onlarda da var, bizim köfteye daha çok benziyordu benim yediğim. Humus, babagannuş gibi aşina olduğumuz tahinli mezeleri var. Daha önce başka yerde rastlamadığım mezeleri ise Mulukhiya denilen, et suyuna ebegümeci, kişniş, sarımsak ilave edilerek yapılan çorba gibi bir şey. Bunu pilavın üzerine sos gibi koyuyorlar ya da ekmek banarak yiyorlar. Sanırım Lübnan mutfağında da varmış bu ama ben Lübnan’a üç kere gitmeme rağmen görmemiştim.

DSC_1100.jpg

Mısır Gezi Rehberi: Mısır’dan ne alınır? Mısır’da alışveriş

Mısır’dan alınabilecek başlıca hediyelik eşya Papirüs kağıdı üzerine yapılmış resim bence. Bu kağıtlar Nil nehri kıyısında yetişen ve papirüs adı verilen bitkilerin gövdesinden yapılıyor. Gerçek olmayan pek çok papirüs satılıyor, güvenli bir yerden almanızı öneririm. Uğur getirdiğine inanılan Scarab, yani affedersiniz bok böceği şeklinde yapılan biblo, takı gibi hediyeliklerden alabilirsiniz. Scarab’ın Mısırlılar için kutsal olmasının sebebini kısaca anlatayım. Bu böcekler yumurtalarını hayvan pisliklerinin içine bırakıyormuş ve bir yerden başka bir yere giderken pislikleri yuvarlaya yuvarlaya götürüyormuş. Mısır’ın meşhur güneş tanrısı Ra’nın formlarından biri olan, gün doğumunda güneşi yuvarlayarak karanlıktan çıkardığına inanılan Khepri ile bu böcek özdeşleştirilmiş, hatta Khepri’nin resimlerde kafası bu böcek şeklinde çizilmiş. Çoğunuzun bildiği üzere eski Mısır yazılarına hiyeroglif adı veriliyor. Eskiden Firavunların isimleri oval bir çerçeve içine yazılırmış ve buna Kartuş adı verilirmiş. Şimdi de isminizi hiyeroglif olarak yazıp küçük kolye ucu yapıp satıyorlar, anı olsun diye böyle bir şey yaptırabilirsiniz. Bunların dışında klişe olarak piramit, Tutankamon, Nefertiti ve benzeri biblolar alınabilir. Bir de son olarak tabi ki Mısır’da alışveriş sırasında mutlaka pazarlık yapın.

Mısır Gezi Rehberi

Mısır ile ilgili bilmeniz gerekenler

  • Mısır halkının yaklaşık %90’ı Müslüman.
  • Mısır’ın resmi dili Arapça ama İngilizce bilmeyene rastlamadım desem yalan olmaz. Tabi yoldan geçen herkesle konuşmadım sonuçta, servis sektöründeki herkes gayet güzel İngilizce konuşuyordu diyebilirim.
  • Mısır ile aramızda bir saat fark var, bizden bir saat gerideler.
  • Mısır için otel rezervasyonunuzu booking üzerinden yapıyorsanız, ödeme sırasında gördüğünüz fiyata eklemeler olacağını bilerek rezervasyon yapın. Oda bilgisinin altında yazıyor ama küçük olduğu için gözden kaçabilir, görünen fiyata % 14 KDV, % 1 şehir vergisi, % 12 Tesis hizmet masrafı ekleniyor. Diğer rezervasyon araçlarında da aynı durum olabilir.
  • Mısır’ın para birimi Mısır Pound’u olarak geçiyor ve bu yazıyı yazdığım sırada 1 TL = 4.39 EGP olarak görünüyor. Dolar pek çok yerde geçiyor, ben hiç para bozdurmadan işlerimi hallettim.
  • Sokak satıcıları vs. çok ısrarcı, görmezden gelmenizi tavsiye ederim.
  • Mısırlı kadınlar genelde muhafazakarlar ama turistlerin kapanması gerekmiyor, insanların fazla dikkatini çekmemek ve inançlarına saygılı olmak için aşırı açık giyinmemenizde fayda var. Bunu tabi ki Kahire gibi şehirler için söylüyorum, Sharm el Sheikh’te zaten otellerde, plajlarda herhangi bir sahil kasabasında olduğu gibi giyinebilirsiniz.
  • Kahire’nin nüfusu 25 milyonmuş, İstanbul’dan fazla olduğunu duyunca şaşırdım doğrusu. Trafik kötü ama İstanbul’a alışkın bünye için kabus değil. 🙂
  • Ben nasıl olduysa oteller dışında tuvalete girme ihtiyacı duymadım ama pek çok yerde yanınızda peçete bulundurmanız tavsiye edilmiş, aklınızda bulunsun.
Mısır Gezi Rehberi

Mısır gezi rotasını çıkarırken yardımcı olacak bilgiler vermeye çalıştım. Umarım Mısır ile ilgili aklınızdaki soru işaretlerini kaldırabilmişimdir. Burada olmayan başka sorularınız varsa lütfen yorum olarak bırakın. Atlamış olabilirim, eklerim. Kahire ve Şarm El Şeyh konaklama önerilerimi okumayı unutmayın. Mısır’da gezilecek yerler yazısı da hemen şuracıkta sizi bekliyor. 😉

Yakın coğrafyadan bir başka seyahatim için yazdığım yazıları da okumanızı öneririm.

Ürdün Gezi Rehberi: Ürdün’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Ürdün Gezi Rotası & Ürdün Gezilecek Yerler

İlk defa yurt dışına çıkacaksanız şuradaki tavsiyelerimi mutlaka okumalısınız.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

22 Responses

  1. moon dedi ki:

    Harika. Cok güzeldi 🙂

  2. Nihal Rasna dedi ki:

    Zaman ayırıp bilgilendirme yaptığınız için çok teşekkürler. Bir hafta sonra bir grup arkadaşla gideceğiz.

  3. Halenur dedi ki:

    Merhaba; özel tur olarak kahireyi hangi şirket ile gezdiniz ? Tavsiye eder misiniz?

  4. Sinem dedi ki:

    Merhaba
    Biz nisan başı kahire ve sharm düşünüyoruz ancak o dönem hamileliğimin 4. Ayı olacak. Sıcak veya başka bir durum acaba bizi olumsuz etkiler mi ne dersiniz?

    • hohhoyyt dedi ki:

      Nisan’da hava Sharm’da ideal olacaktır. Kahire’de öğle saatleri çok sıcak olabilir, yanınızda bol su bulundurun. Hamileliğinizle ilgili özel bir problem yoksa sorun yaşayacağınızı sanmam. Şimdiden iyi seyahatler. 🙂

  5. hohhoyyt dedi ki:

    Teşekkürler 🙂

  6. Mert dedi ki:

    Merhaba, Ocak ayın da Mısır’a gitmek istiyorum. Fakat aklıma bir soru takıldı. Şimdiden uçak bileti almalı mıyım? Yoksa sizin gibi Aralık ayını mı beklemeliyim? Teşekkürler şimdiden bol seyahatler..🙏🤗

    • hohhoyyt dedi ki:

      Merhaba, kasım’da Pegasus’un black friday indirimi oluyor, onu bekleyebilirsiniz isterseniz. %50 indirim olmuştu geçen sene 😌

  7. Özge dedi ki:

    Çok faydalı, bilgi dolu ve kendini okutan bir yazı olmuş, çok teşekkürler paylaştığınız için

  8. Japonya Turu dedi ki:

    biz de yakında japonya turu sitemizin bloguna boyle güzel içerikler paylaşacağız umarım. iyi içerik ve bilgilendirme konusunda sizi örnek alıyoruz, gercekten cok hosumuza gitti siteniz, soylemek istedim 🙂

  9. Japonya Turu dedi ki:

    biz de yakında japonya turu sitemizin bloguna boyle güzel içerikler paylaşacağız umarım. iyi içerik ve bilgilendirme konusunda sizi örnek alıyoruz, gercekten cok hosumuza gitti siteniz, soylemek istedim 🙂

  10. Melis dedi ki:

    Merhaba, bu güzel bilgilendirmeler için öncelikle teşekkürler. Daha önce vize isteyen bi yere hiç gitmedim. Haziranın 19-22 si arasında Mısır’a gideceğim. Vize öncesi otel rezervasyonumu yaptırmam gerekiyor aynı zamanda bilet çıktılarımı almam gerekiyor. Vize yetişmezse uçak biletim ne olacak? Otel sorun değil iptalli alacağız zaten. Bu konuda da bilgilendirirseniz çok sevinirim..

  11. Turgay dedi ki:

    Merhaba, 2 yetişkin için 1 haftalık Mısır turu (Sharm El Sheik – Kahire) gidiş geliş biletler dahil (orta seviye lüx) yaklaşık ne kadar bir bütçe yeterli olabilir? Ayrıca yeşil pasaport için herhangi bir vize yine isteniyormu?

  12. cengizselcuk00 dedi ki:

    Küçükken nereye gitmek istersin diye sorsalar hep Mısır derdim. Güzel bir rehber olmuş, umarım kısmet olur bize de.

  1. Mayıs 22, 2018

    […] Mısır Gezi Planı: Mısır’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler […]

  2. Haziran 11, 2018

    […] Mısır Gezi Planı: Mısır’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler […]

  3. Temmuz 11, 2018

    […] Mısır Gezi Planı: Mısır’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et